Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με πλούσια θεματολογία «Το κόκκινο αερόστατο»

Με τη νέα χρονιά ήρθε με το νέο του τεύχος και το παιδικό περιοδικό «Το κόκκινο αερόστατο» (το περιοδικό που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δουλειά στις Μικρότερες Ηλικίες της Νεολαίας), για να ευχηθεί στους μικρούς του φίλους υγεία, γέλια, παιχνίδια και να τους «ταξιδέψει» στον κόσμο της γνώσης με πολλά συναρπαστικά θέματα.

Το παρόν τεύχος που διακινείται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ είναι πραγματικά «ταξιδιάρικο», καθώς αφιερώνει μία του ενότητα στην ανακάλυψη της Αμερικής, το ταξίδι του Κολόμβου και άλλων θαλασσοπόρων, τους λαούς που ζούσαν σε αυτή την ήπειρο, ενώ εμπνευσμένη από τις πορτογαλικές καραβέλες είναι και η πρόταση για χειροτεχνία αυτού του τεύχους.

Ακόμα, σε αυτό το τεύχος, οι νεαροί αναγνώστες θα γνωρίσουν την σπουδαία δασκάλα και λογοτέχνη Ελλη Αλεξίου, θα προβληματιστούν γύρω από το μάθημα της Γλώσσας, θα διαβάσουν για το ηλιακό μας σύστημα και τους πλανήτες που το αποτελούν, για το φυσικό φαινόμενο των κεραυνών, για το άθλημα του σκι. Κάτω από τον τίτλο «Ανθρωποι και θεοί» τα παιδιά θα ανακαλύψουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τις θρησκείες, ενώ στο τεύχος φιλοξενείται ακόμα η στήλη για το σκάκι, αλλά και μια συνέντευξη της παιδικής θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ. Και καθώς το περιοδικό έχει συνηθίσει πια τους μικρούς αναγνώστες του σε ένα δωράκι μαζί με κάθε τεύχος, σε αυτό το 9ο τεύχος του δίνει ένα πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον ημερολόγιο...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι μαθητές οργανώνουν «School Art Festival»

Από παλιότερο «School Art Festival» στην Πρέβεζα
Από παλιότερο «School Art Festival» στην Πρέβεζα
H Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί όλα τα σχολεία, όλα τα 15μελή και 5μελή, πολιτιστικές ομάδες, συγκροτήματα και κάθε μαθητή να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να οργανώσουν για πρώτη φορά στην πόλη ένα «School Art Festival» στις 22 και 23 Φλεβάρη, με σύνθημα «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Καλεί να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις στα σχολεία, να γίνει συζήτηση στα 5μελή και 15μελή, να πάρουν αποφάσεις οργάνωσης, στήριξης και συμμετοχής στη διοργάνωση. Και μπροστά σε αυτό οργανώνεται ανοιχτή συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 27 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Η Συντονιστική Επιτροπή συγκεντρώνει τις συμμετοχές από όλες τις μαθητικές ομάδες (χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, φωτογραφίας κ.λπ.) και τα συγκροτήματα.

Επίσης, καλεί τους μαθητές να διοργανώσουν αντιφασιστικά τουρνουά ή άλλες δράσεις στις αρχές Φλεβάρη, έτσι ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα: Εξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας. Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Αγωνιζόμαστε για τη φιλία των λαών, ενάντια στους πολέμους των εκμεταλλευτών. Οπλο μας είναι η αλληλεγγύη.

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε αδιάφοροι μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τις εικόνες φρίκης του πολέμου. Δεν ανεχόμαστε τους φασίστες και τις ιδέες τους στα σχολεία και τις γειτονιές μας. Δεν τσιμπάμε στα ψέματα και τα παραμύθια που μας λένε.

(...) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχουν μπλέξει για τα καλά τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στη φρίκη του πολέμου για τα συμφέροντα των λίγων, βάζοντας και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Την ώρα που μας λένε ότι για τα σχολεία μας δεν έχουν λεφτά, έδωσαν δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία με την οποία οι μαθητές είναι ενάντια, γιατί κάνει το μπαρούτι του πολέμου να μυρίζει ακόμα πιο έντονα στην περιοχή των Βαλκανίων. Γιατί ανοίγει τις πόρτες για να πατήσει περισσότερο το ΝΑΤΟ το βρώμικο πολεμικό του πόδι στην περιοχή μας με νέες βάσεις πολέμου. Είμαστε ενάντια γιατί σπέρνει τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό.

Εμείς όμως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, με τους συμμαθητές μας από την περιοχή των Βαλκανίων, με τους μετανάστες και πρόσφυγες συμμαθητές μας στα σχολεία. Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό. Ισα - ίσα γυρνάμε την πλάτη και απομονώνουμε τέτοιες φασιστικές, αλυτρωτικές φωνές.

Οι μαθητές γυρνάμε την πλάτη στους φασίστες! Δεν τους αφήνουμε χώρο να σταθούν πουθενά αυτοί και οι σάπιες ιδέες τους. (...)

Γιατί όλοι εμείς:

 • Δεν εγκαταλείπουμε τα όνειρα και τις ανάγκες μας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα και θέλουμε να εκφραστούμε μέσα από τη μουσική, το θέατρο, το χορό, το σκίτσο, τις νέες τεχνολογίες - βίντεο, την ποίηση και όλα τα είδη τέχνης.
 • Θέλουμε να δημιουργήσουμε, κόντρα στα αμέτρητα εμπόδια που συναντάμε για να το κάνουμε. Από το ασφυκτικό καθημερινό πρόγραμμα, από το σπίτι στο σχολείο και μετά στο φροντιστήριο, μέχρι τις ελλείψεις υποδομών στα σχολεία και τις γειτονιές μας, αλλά και το γεγονός πως για να ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντά μας, πρέπει οι οικογένειές μας να δώσουν ένα σκασμό λεφτά.
 • Θέλουμε μέσα από τις μελωδίες μας, αλλά και κάθε είδος τέχνης, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα χιλιάδες προσφυγόπουλα που είναι εγκλωβισμένα χωρίς τη θέλησή τους στη χώρα μας. Αγωνιζόμαστε για τη φιλία των λαών, ενάντια στους πολέμους των εκμεταλλευτών.
 • Υψώνουμε τείχος στους φασίστες και το ναζιστικό τους δηλητήριο, αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε φασιστική, ρατσιστική, αλυτρωτική ιδέα. Οπλο μας είναι η αλληλεγγύη!».
Γιορτή της ΚΟ Αττικής για τα παιδιά την Κυριακή

Γιορτή για μικρά παιδιά οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 27 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στα γραφεία της (Αχαρνών 241, Αθήνα). Η γιορτή θα περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση «Γεια Χαρά», βασισμένη σε έργο του Γιώργου Μαρίνου, από την παιδική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, και ακόμα: Face painting, κοπή πίτας και πάρτι.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Αρθρογραφία για το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ.
 • Κυκλοφόρησε το 9ο τεύχος του περιοδικού «Το κόκκινο αερόστατο».
 • Πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
 • Εκπαιδευτική επικαιρότητα.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Απαράδεκτες απαγορεύσεις σε φοιτητές που διαμένουν σε ξενοδοχεία

Μια σειρά από περιορισμούς και απαγορεύσεις υφίστανται οι εστιακοί φοιτητές που διαμένουν σε ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, όπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΜΑΣ. Συγκεκριμένα, εξηγούν ότι με βάση τον κανονισμό που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το ξενοδοχείο «Αστεράκι», προκειμένου να στεγαστούν φοιτητές εκεί, απαγορεύεται: Να μαγειρεύουν οι φοιτητές, να δέχονται επισκέψεις στα δωμάτιά τους πέρα από κάποια ώρα, να ανεβάζουν τον κλιματισμό πάνω από τους 24 βαθμούς, να χρησιμοποιούν άλλα μέσα θέρμανσης, ενώ ζεστό νερό και κλιματιστικό μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο το βράδυ και για ένα διάστημα 8 - 10 ωρών!

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ καταγγέλλουν τα παραπάνω και καλούν:

«Να σημάνει ξεσηκωμός σε κάθε τμήμα, σε κάθε έτος! Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πριν λίγες μέρες και των ΑΝΕΛ αποδεικνύονται καθημερινά στην πράξη ως οι καλύτεροι ενισχυτές των ξενοδόχων, των βιομηχάνων (ΣΕΒ), των απανταχού εργοδοτών στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που όπως οι προκάτοχοί τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφαίμαξαν οικονομικά την Παιδεία, έκλεψαν τα αποθεματικά των σχολών, προχωρούν σε ακόμη περισσότερες μειώσεις στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων!

Οργανωνόμαστε στους συλλόγους μας! Συμμετέχουμε στις μαζικές διαδικασίες, στη Γενική Συνέλευση, σχεδιάζουμε τον αγώνα μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας! Παλεύουμε για Σύλλογο Οικότροφων Ιονίου Πανεπιστημίου, που θα είναι η φωνή των εστιακών της Κέρκυρας, θα παλεύει για τα προβλήματα που διαρκώς οξύνονται και πλάι στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικότροφων θα έχει κατακτήσεις! Δυναμώνουμε τον αγώνα κόντρα στην πολιτική που μας στοιβάζει σε μικρά δωμάτια, χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό! Κόντρα σε αυτούς που μας βλέπουν σαν έξοδα και κόστος!

Απαιτούμε:

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας
 • Λειτουργία του συστήματος θέρμανσης σε όλα τα δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους
 • Ζεστό νερό όλες τις ώρες της ημέρας
 • Ανέγερση νέας εστίας
 • Δωρεάν μετακινήσεις για τους εστιακούς στο ΤΖΟΑΝΑ και στο ΑΣΤΕΡΑΚΙ
 • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές που κάνουν αίτηση
 • Να σταματήσουν οι απειλές και να λυθούν άμεσα τα προβλήματα της εστίας».
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
Αμεση απάντηση στα φασιστοειδή

Αμεση απάντηση από τους φοιτητές πήρε η προσπάθεια ναζιστών να λερώσουν τοίχους της Φιλοσοφικής Αθήνας με φασιστικά συνθήματα και ναζιστικά σύμβολα. Το πρωί της Δευτέρας, φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ έσβησαν τις βρομιές από τους τοίχους και ξεκαθάρισαν ότι οι φασιστικές ιδέες δεν μπορούν να υπάρχουν στο χώρο του Πανεπιστημίου. Τα φασιστοειδή καταγγέλλει και ο Φοιτητικός Σύλλογος Φιλοσοφικής «Κώστας Βάρναλης», που καλεί τους φοιτητές «να υψώσουν όλοι μαζί ένα αδιαπέραστο τείχος στους φασίστες και την εγκληματική τους δράση και ιδεολογία, τον ναζισμό».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Πρωτοβουλίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του εστιατορίου της εστίας

Από την κοινή σύσκεψη
Από την κοινή σύσκεψη
Την Παρασκευή 18 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οικότροφων του Πανεπιστημίου, κοινή σύσκεψη φοιτητών, διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος αλλά και εργολαβικών εργαζομένων του μαγειρείου της φοιτητικής λέσχης, με αφορμή το θέμα της ιδιωτικοποίησης του εστιατορίου.

Η εισήγηση του Συλλόγου περιλάμβανε τους βασικούς άξονες δράσης που είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση για το επόμενο διάστημα και αποκάλυπτε τον πραγματικό υπαίτιο του ξεπουλήματος της σίτισης σε ιδιώτες, που δεν είναι άλλος από την κυβερνητική πολιτική, που ανοίγει τις πύλες του πανεπιστημίου σε κάθε είδους επιχειρηματική δράση, στις πλάτες των φοιτητών. Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι από τον Σύλλογο του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, καθώς και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Πάτρας.

Οπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Οικότροφων του Πανεπιστημίου Πατρών: «Εχουμε ξεκάθαρο πως το ξεπούλημα του εστιατορίου αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης κατεύθυνσης της κυβέρνησης και της ΕΕ, που έχει ως στόχο την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, που θέλει τους φοιτητές πελάτες για να πλουτίζουν μια χούφτα εργολάβοι. Εχουμε ξεκάθαρο ακόμα ότι τίποτα θετικό δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν την εξέλιξη. Εμάς τους φοιτητές μάς περιμένει άμεση υποβάθμιση της ποιότητας και ποσότητας του φαγητού, ενώ τους εργαζόμενους περιμένει ακόμα μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια, καθώς η λογική "κόστους - οφέλους" δεν κοιτάζει τις δικές μας ανάγκες αλλά τα κέρδη του επιχειρηματία.

Καταδικάζουμε τις προσπάθειες που έγιναν για να αποπροσανατολιστούν οι φοιτητές και εργαζόμενοι, καθώς μερικοί θέλουν να βάλουν απέναντι τον συγκεκριμένο ιδιώτη που έχει αναλάβει τη σίτιση και όχι συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση.

Φοιτητές και εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε συντονισμένα προκειμένου να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από την εστία, να υπάρχει δημόσια και δωρεάν, ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές, που να παρέχεται από μόνιμο και επαρκές προσωπικό, στην ευθύνη του κράτους και του Πανεπιστημίου. Δεν θα γίνει η σίτιση πεδίο κερδοφορίας για να φουσκώνουν οι τσέπες τους!

Προχωράμε σε:

 • Κοινή συνέντευξη Τύπου με τους φορείς των εργαζομένων.
 • Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
 • Κάλεσμα στη δημοτική αρχή Πάτρας για στήριξη των διεκδικήσεών μας.
 • Πλατιά ενημέρωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου.
 • Κινητοποίηση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Εστιών το επόμενο διάστημα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ».
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΑΠΘ
Καμπάνια ενημέρωσης για το πρόβλημα των ναρκωτικών στους χώρους του Ιδρύματος

Σε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και δράσης έχουν προχωρήσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ψυχολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας και ΜΜΕ για το θέμα του ασύλου και των ναρκωτικών στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εδωσαν απάντηση με κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για το απαράδεκτο πόρισμα Παρασκευόπουλου, το οποίο ταυτίζει το φοιτητικό κίνημα με τη διακίνηση των ναρκωτικών, ενώ κάνει λόγο για παραβατικές συμπεριφορές και για καταλήψεις που θα θεωρούνται παράνομες. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα γύρω από τα ζητήματα της χρήσης, εξάρτησης και αποποινικοποίησης ναρκωτικών ουσιών», με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογίας.

Από τις αρχές Δεκέμβρη συνεχίζουν την προσπάθεια συλλογής υπογραφών και διάδοσης στους φοιτητές του ΑΠΘ σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν γύρω από το εμπόριο ναρκωτικών και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ανέρχονται ήδη στους εκατοντάδες οι φοιτητές του ΑΠΘ που έβαλαν την υπογραφή τους ως ένδειξη συμφωνίας με την ανακοίνωση που έγραψαν φοιτητές των Συλλόγων, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν διοργάνωση συναυλίας Φοιτητικών Συλλόγων και προκήρυξη διοργάνωσης αθλητικού τουρνουά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, «απέναντι στη μαύρη ζωή με δόσεις».

Το πλαίσιο δράσης τους περιγράφεται μέσα από την ανακοίνωση που διακινούν: «Υπαρκτό και έντονα αισθητό είναι το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του ΑΠΘ. Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει οξυνθεί, τόσο μέσα στο Πανεπιστήμιο, με τις ναρκωπιάτσες να μεταφέρονται από τη Φιλοσοφική στο Πολυτεχνείο, στο Αστεροσκοπείο και τούμπαλιν, όσο και έξω από αυτό. Ως μαγνήτης σε αυτό λειτούργησε η μεταφορά και λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι της μονάδας χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ, δίπλα στο παιδικό κέντρο του ΑΠΘ πίσω από το Πολυτεχνείο, μέσα στην καρδιά του πανεπιστημιακού ιστού.

Την ίδια ώρα, οι πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη χρόνια υποχρηματοδότηση στην Παιδεία, έχουν ως αποτέλεσμα οι σχολές μας να ρημάζουν, οι σπουδές μας να υποβαθμίζονται, επιχειρήσεις να μπαίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο, να λυμαίνονται τη φοιτητική μέριμνα, να κόβουν και να ράβουν τα προγράμματα σπουδών μας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και την επίθεση πατάει και η πάγια στόχευση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και πρυτανικών αρχών να καταργήσουν το άσυλο, προκειμένου να κατασυκοφαντήσουν και να βάλουν στο χέρι το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, να υλοποιήσουν ανενόχλητα τα σχέδιά τους.

Γύρω από όλα αυτά ανοίγει μια αποπροσανατολιστική συζήτηση, με στόχο να ταυτίσουν το φοιτητικό κίνημα με τη διακίνηση ναρκωτικών στο χώρο του ΑΠΘ και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι εμείς οι φοιτητές είμαστε υπεύθυνοι για τα προβλήματα και την ανομία στα πανεπιστήμια, ότι αιτία της διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ είναι το πανεπιστημιακό άσυλο. Ας μας απαντήσουν λοιπόν: Στη Ροτόντα, στη Ναυαρίνου, στην Αριστοτέλους, στον Δενδροπόταμο, όπου δεν υπάρχει άσυλο, γιατί το πρόβλημα υπάρχει ακόμη;

Οι νέοι και οι νέες που σπουδάζουμε έχουμε και λόγο να υπερασπιστούμε το άσυλο και τα δικαιώματά μας, να παλέψουμε συλλογικά και να διεκδικήσουμε. Απαιτούμε:

 • Καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών με εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού των ιδρυμάτων με ευθύνη του πανεπιστημίου, χωρίς security και εργολαβίες.
 • Ενίσχυση των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, των "στεγνών" προγραμμάτων απεξάρτησης.
 • Αποκατάσταση του φωτισμού και αναβάθμιση των ψυχαγωγικών - πολιτισμικών - αθλητικών υποδομών, των χώρων πρασίνου του Ιδρύματος, για να αποκτήσουν ζωή τα Ιδρύματά μας και εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών, ώστε να γίνουν κυψέλες δημιουργίας και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου».
Η παρέμβαση της ΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό στην Κρήτη

Ο κλάδος του Τουρισμού και Επισιτισμού είναι κομβικός συνολικά για την αστική τάξη της χώρας μας και ιδιαίτερα για την περιοχή της Κρήτης. Πρόκειται για έναν κλάδο - «είσοδο» των νέων στην εργασιακή ζούγκλα, όπου διαμορφώνει συνείδηση επομένως και στάση που επιδρά στον νέο σε όποιον κλάδο και αν συνεχίσει. Ο κλάδος συγκεντρώνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους εργαζόμενους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους (με βάση τα στοιχεία του ΣΕΤΕ από το 2012 έως το 2015 αυξήθηκε η συνολική απασχόληση μόνο στον Τουρισμό από 20% έως 59% ανάλογα το μήνα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2012, έναντι 6% στους υπόλοιπους κλάδους). Από το 2015 έως το 2018 μόνο οι τουριστικές επιχειρήσεις αύξησαν τα κέρδη τους κατά 51,6%. Ο Τουρισμός μόνο στην Κρήτη ξεπέρασε το 2017 - 2018 τους περίπου 8 εκατ. τουρίστες σε ένα νησί με περίπου 600 χιλιάδες κατοίκους, ενώ στα ταμεία των ξενοδόχων έμειναν τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ γι' αυτήν την περίοδο.

Τα νούμερα από μόνα τους μπορεί να είναι εντυπωσιακά, ωστόσο μαζί με την προπαγάνδα από κοινού ξενοδοχειακού κεφαλαίου - μέσω των εργοδοτικών ενώσεων στο νησί - και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περί «ανάπτυξης» και «μεταμνημονιακής εποχής» που θα τις νιώσουν ο λαός και η νεολαία στο πετσί τους, για μια μερίδα νέων εργαζομένων λειτουργούν και ως «σανίδα σωτηρίας» απέναντι στη φτώχεια, στη μισοανεργία - μισοδουλειά και μάλιστα κακοπληρωμένη. Είναι πολύ μεγάλο το κομμάτι των νέων της κατάρτισης και μαθητείας, των αποφοίτων, ακόμα και σπουδαστών των ΤΕΙ, αλλά και μαθητών, που βρίσκουν δουλειά στον κλάδο κάθε χρόνο. Σχεδόν οι μισές οικογένειες στο Ηράκλειο, για παράδειγμα, έχουν έναν ξενοδοχοϋπάλληλο.


Οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι επισιτιστικές αλυσίδες συγκεντρώνουν μεγάλο κομμάτι της νεολαίας που έχει αντικειμενικά συμφέρον από την πολιτική του ΚΚΕ. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι ζωντανή απόδειξη για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στην ποδιά της οποίας σφάζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι σε μία βδομάδα δουλειάς γίνονται εισπράξεις εκατομμυρίων ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνονται μετά βίας 600 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, καλλιεργείται στους χιλιάδες νέους εργαζόμενους μία μεγάλη γκάμα αντιλήψεων από στελέχη των επιχειρήσεων, όπως:

-- Η λογική του ατομικού δρόμου για τη δυνατότητα εξέλιξης και καριέρας σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

-- Χαμηλές απαιτήσεις αφού «στον κλάδο τουλάχιστον έχουμε πάντα δουλειά».

-- Η λογική του «μικρότερου κακού» αφού μπορεί για 6 μήνες να εξαντλούνται οι εργαζόμενοι στη δουλειά, «αλλά τους άλλους 6 μήνες τουλάχιστον ξεκουράζονται».

Από αυτήν τη σκοπιά, σημαντική πλευρά της δουλειάς μας είναι η οικοδόμηση γερών ΟΒ στους κλάδους, ειδικά στον Τουρισμό και Επισιτισμό, δουλειά που μπορεί να δώσει συνολικά ώθηση στην προσπάθειά μας για την ανασύνταξη του κινήματος σήμερα, στην οικοδόμηση του Κόμματός μας αύριο.

Το σχέδιο για την οικοδόμηση και ανάπτυξη της ΚΝΕ μέσα στα ξενοδοχεία είναι βήμα στη δουλειά αυτή. Απαιτεί διάταξη δυνάμεων, τροφοδότηση που πρέπει να ξεκινάει από την οικοδόμηση στις τουριστικές σχολές και σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, δημόσιες και ιδιωτικές. Απαιτείται από κάθε καθοδηγητικό όργανο κλαδικό, εδαφικό, αντιστοίχηση του σχεδιασμού με τις κατευθύνσεις της ΚΝΕ, ικανότητα να αφομοιώνονται αυτές γρήγορα αλλά και να εναρμονίζεται η καθοδηγητική δουλειά με τα συλλογικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δράση της ΚΝΕ πανελλαδικά. Είναι διαρκής η ανάγκη να αναβαθμίζουμε με μέθοδο και μελετημένα την παρέμβασή μας. Με βάση την ένταση της εκμετάλλευσης στα ξενοδοχεία, τις απαράδεκτες καθημερινά συνθήκες δουλειάς, με την κατακόρυφη αύξηση στα εργατικά ατυχήματα, ακόμα και δυστυχήματα στον κλάδο, όπως της πρακτικάριας από το ΔΙΕΚ της Πάτρας που βρέθηκε για την πρακτική της σε ξενοδοχείο στα Χανιά, των δύο πλέον νεκρών εργαζομένων ντελίβερι επίσης στα Χανιά, απαιτείται από εμάς καλή συγκρότηση, γρήγορη παρέμβαση, στενός συντονισμός Κόμματος - ΚΝΕ. Με στόχο να εκπληρώνουμε τον πρωτοπόρο ρόλο μας μέσα στη σεζόν, εκεί που αυξάνονται κατακόρυφα τα εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, που και οι δικές μας δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν. Απαιτούνται σταθερή ενασχόληση, συζήτηση και ουσιαστικός έλεγχος, τροφοδότηση των οργάνων και των ΟΒ παράλληλα με την καθημερινή αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», ώστε να μπορούν όλα τα μέλη της ΚΝΕ - ακόμα και αν απέχει 2 ώρες το ένα ξενοδοχείο από το άλλο όπου βρίσκονται οι δυνάμεις μας - να ξεδιπλώσουν την καρδιά του Προγράμματος του Κόμματος, ανά πάσα ώρα και στιγμή να είναι αποκούμπι σε κάθε εργαζόμενο συνάδελφο.

Ο Επισιτισμός και ο Τουρισμός είναι κλάδοι στους οποίους δεν μπορεί να λείπει το ειδικό σχέδιο για την ένταση της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων με επίκεντρο την ξενοδοχειακή μονάδα ή και συγκρότημα, την επισιτιστική αλυσίδα. Βασικό καθήκον για την ΚΝΕ είναι η δουλειά για την ένταξη νέων, μαχητικών δυνάμεων, εργαζόμενων και ανέργων, πρακτικάριων και μαθητευόμενων στο εργατικό κίνημα. Με ιδιαίτερη ευθύνη, που απαιτεί στήριξη και φροντίδα, στην ένταξη νέων γυναικών, εργαζόμενων κι ανέργων, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Ετσι ώστε να μπορεί να στηρίζει και να βοηθάει το ρίζωμα της ΚΝΕ σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, που μπορεί να γίνεται πιο δυνατό με την πρωτοπόρα δράση των μελών και των φίλων της Οργάνωσης μέσα στις μαζικές οργανώσεις και τους φορείς που μπορούν να ενεργοποιούν, να συσπειρώνουν νεολαία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Ολοκληρωμένο σχέδιο που να στοχεύει στην οργάνωση των εργαζομένων απέναντι στους μεγαλοξενοδόχους, ενάντια στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, για τη βελτίωση των αρνητικών συσχετισμών.

Κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα των εργαζομένων στη βάρδια, στην επιχείρηση, στο πόστο, αν δένεται με την πάλη για ΣΣΕ στα μέτρα τα δικά μας, μπορεί να κερδίζει περισσότερους νέους και νέες στον συλλογικό αγώνα. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα νέων συναδέλφων στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου, που μετά από τη δική μας καταγγελία για την κατάπτυστη Σύμβαση που εφαρμοζόταν αυτό το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία του νομού - και μάλιστα διαφημιζόταν από τους ίδιους τους διευθυντές ως μεγάλη χάρη προς τους εργαζόμενους -, πείσμωσαν και μπήκαν στη μάχη από κοινού με τις δυνάμεις της ΚΝΕ για διεκδίκηση ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας! Αλλα τόσα, που μετά από την απόλυση συναδέλφου που διεκδίκησε τα αυτονόητα ρεπό και υπερωρίες, μπήκαν στο σωματείο και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για αλλαγή του συσχετισμού στις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Οπως και τα παραδείγματα νέων που πρώτη φορά γνώρισαν και εμπιστεύτηκαν το σωματείο του επισιτισμού στα Χανιά, όταν από τα μέσα της φετινής σεζόν οργανώθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες και πλατιά ενημέρωση για τη διεκδίκηση μέτρων ασφαλείας στο χώρο δουλειάς.

Η παραπάνω πείρα μπορεί και πρέπει να γενικευτεί. Είναι προσπάθεια που μας ανοίγει δρόμους γύρω από τον βασικό προβληματισμό που βάζουν οι Θέσεις του ΚΣ, το καθήκον που έχουμε όλα τα στελέχη και μέλη της ΚΝΕ να ανοίγουμε δρόμο με περισσότερες νέες και νέους, ώστε να προβληματίζονται, να αφουγκράζονται και εντέλει να παίρνουν πάνω τους τον αγώνα για διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και όχι με βάση τα κέρδη των λίγων. Η οργάνωση της διεκδίκησης των εργαζομένων, η προσπάθεια για μικρές και μεγάλες εστίες αντίστασης απέναντι σε απολύσεις, εργατικά «ατυχήματα», απληρωσιά, όπου καταφέρνουμε να την συνδέσουμε με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο σωματείο ή το συνδικάτο, πέραν του ότι είναι πραγματικά ο φόβος και ο τρόμος για τους ξενοδόχους - ειδικά στις τουριστικές περιοχές - είναι μία καλή βάση, που με επιμονή στη δουλειά της ΟΒ, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σεζόν, με σχέδιο ουσιαστικής εμβάθυνσης των πολιτικών και ιδεολογικών δεσμών, μπορεί να αποδίδει καρπούς στο ανέβασμα της συμμετοχής της νεολαίας στις μαζικές διαδικασίες ενός σωματείου, στις αρχαιρεσίες, στη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, μαζί με τους κομμουνιστές που πρωτοστατούν εκεί.

Υπάρχει δυνατότητα, την έχει εκτιμήσει η Οργάνωση σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία, κάθε ΟΒ να βρεθεί σύντομα με περισσότερες δυνάμεις. Δεν είναι μία δυνατότητα θεωρητική καθώς καταγράφουμε ήδη ορισμένα αποτελέσματα. Είναι ανάγκη τώρα κάθε ΟΒ, πριν από την έναρξη της σεζόν, να δυναμώσει τη συζήτηση με τους συναδέλφους για τα συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα, από τη στάση της εργοδοσίας και των άλλων δυνάμεων, να φωτίσει πολύπλευρα την ανάγκη να δυναμώσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήμερα - εδώ και τώρα - απέναντι στους καπιταλιστές, στις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους, που κλέβουν τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη, κλέβουν και στερούν το δικαίωμα της νέας βάρδιας των εργαζομένων στη δουλειά με δικαιώματα, στη μόρφωση, στις διακοπές, στη ζωή που μας αξίζει. Χρειάζεται να δυναμώσει η ιδεολογική και πολιτική δουλειά σε όλους αυτούς τους νέους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σήμερα, δειλά δειλά αλλά καθόλου αμελητέα, κάνουν τα πρώτα τους βήματα απέναντι στους εργοδότες, βάζουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, αναγνωρίζουν τη στάση των κομμουνιστών μέσα στο χώρο δουλειάς, να δυναμώσει η συζήτηση για την εργατική - λαϊκή εξουσία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Είναι δουλειά που πολλές φορές μοιάζει κοπιαστική, αργή και βασανιστική, είναι αυτή όμως που διαμορφώνει τους νέους κομμουνιστές και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε αυτήν την υπόθεση. Αυτόν τον «καλό» μας εαυτό τον βρίσκουμε μέσα από την ιστορική πείρα, την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ και την 50χρονη δράση της ΚΝΕ!

Εχουμε όλα τα όπλα από την Οργάνωση και το Κόμμα μας, έχουμε και την πεποίθηση ότι μπορούμε να καταφέρουμε τους αισιόδοξους στόχους που βάζει το 12ο Συνέδριό μας!


Της
Νικολέττας ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ*
*Η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

«Αναρχες κυβερνητικές κραυγές»

«Παραμονές της τρίτης απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών την Πέμπτη 17/1, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε δηλώσεις χαρακτηρίζοντας τους απεργιακούς αγώνες των εκπαιδευτικών "άναρχες κραυγές". Κάλεσε μάλιστα σε "...διάθεση συζήτησης" με την κυβέρνηση, δηλαδή σε συμβιβασμό, στηρίζοντας ανοικτά το νομοσχέδιο - έκτρωμα των απολύσεων αναπληρωτών, χαρακτηρίζοντάς το "...βελτιωμένο σε σχέση με τη μοριοδότηση που έδινε ο ΑΣΕΠ"! Και όλα αυτά μόλις η ΕΛΜΕ Χίου, παρά τους ενδοιασμούς του ίδιου, πήρε απόφαση για κοινή συγκέντρωση και κινητοποίηση με τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, κατόπιν καλέσματός του».

Τα παραπάνω καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χίο και προσθέτει σχολιαστικά: «Φαίνεται ότι έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήριά του στην κυβέρνηση, μην τυχόν και θεωρηθεί ότι και ο ίδιος στηρίζει τον αγώνα ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Από αυτές ακριβώς τις δυνάμεις που παίζουν το ρόλο του "κυβερνητικού εταίρου" μέσα στα Σωματεία πρέπει να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί. Δυνάμεις που αποτελούν την πέμπτη φάλαγγα μέσα στο κίνημά τους και βαρίδι στον αγώνα τους».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών!

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών! Εδώ και τώρα 30.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών!» τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της. Αναφέρεται στις μαζικές μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που, όπως σημειώνει, «αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας» και καλεί σε πολύμορφες πρωτοβουλίες. Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συνάδελφους που απήργησαν, που πήραν μέρος στις μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα και πολλές ακόμα περιοχές όλης της Ελλάδας, που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας για να βρεθούν στα πανελλαδικά συλλαλητήρια.

Δεν μας φοβίζει, αντίθετα μας κάνει πιο δυνατούς, η κυβερνητική βία και καταστολή! Μετά τα ψέματα, τις φρούδες ελπίδες και την τακτική της εξαπάτησης η κυβέρνηση, όπως έκαναν άλλωστε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποίησε και την "πειθώ" των ΜΑΤ απέναντι στους εκπαιδευτικούς, που δεν "συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις" και διεκδικούν τη ζωή που τους ανήκει.

Ο αγώνας αυτών των ημερών φανέρωσε ένα μικρό μέρος της δύναμης που έχουν οι εργαζόμενοι, όταν αποφασίσουν να πάρουν την τύχη στα δικά τους χέρια, όταν θέσουν στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες και διεκδικήσεις. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αγώνα και αντίστασης, να "ξηλωθούν" οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που καλλιεργούν την αδράνεια και την απογοήτευση.

Οι κινητοποιήσεις μας στρίμωξαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Βοήθησαν να αποκαλυφθεί η προεκλογική εξαπάτηση, με τις εξαγγελίες για διορισμούς σε βάθος τριετίας!

Αποκάλυψαν σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας τον χαρακτήρα του αντιδραστικού συστήματος πρόσληψης - απόλυσης αναπληρωτών, που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που απαξιώνει τα πτυχία των Σχολών, πετάει στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς των αναπληρωτών και καθιερώνει ένα ατέλειωτο εμπόριο προσόντων και πιστοποιήσεων.

Ακύρωσαν το βρώμικο σχέδιο, που μεθοδικά είχαν προετοιμάσει τα κυβερνητικά επιτελεία, πολυδιάσπασης των αναπληρωτών και εμφάνισης ενός σκηνικού ανθρωποφαγίας ανάμεσα σε "παλιούς" και "νέους" αναπληρωτές, ανάμεσα σε αναπληρωτές και φοιτητές κ.ά. Κυριολεκτικά η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έφαγαν τα μούτρα τους στην προσπάθεια αυτή!

Ανέδειξαν ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν προάγγελο και για την επερχόμενη "αξιολόγηση" των μονίμων και την απαξίωση των δικών τους πτυχίων, ότι αρχίζει έτσι ένα ατελείωτο κυνηγητό προσόντων και πιστοποιήσεων, που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση με όρους αγοράς των σχολείων και την πλήρη εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης. Ο όρος "διά βίου μάθηση", δηλαδή διά βίου πιστοποίηση και ανασφάλεια, θα είναι γεγονός μέχρι τα 67.

Εφεραν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το πρόβλημα της ελαστικής εργασίας και της αναπλήρωσης στην Εκπαίδευση και όχι μόνο. Εγινε πιο φανερό σε ευρύτερα τμήματα εργαζομένων το τι σημαίνει να είναι κάποιος συμβασιούχος - αναπληρωτής, να αλλάζει κάθε χρόνο σχολεία, να μην μπορεί να κάνει οικογένεια, να ζει σε μόνιμη ανασφάλεια και αγωνία. Ο αγώνας μας κέρδισε την αλληλεγγύη και την εκτίμηση και άλλων εργαζομένων, καθώς και του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος, όπως και των φοιτητών. Είμαστε περήφανοι που η ΑΣΓΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και πολλές Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων είναι στο πλευρό μας. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών σωματείων έχει στο επίκεντρό του τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Για να έχουν όλα τα παιδιά δασκάλους και καθηγητές στην ώρα τους και όχι μόνιμα περιφερόμενους αναπληρωτές. Για να λειτουργούν όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής πλήρως στελεχωμένες με όλες τις ειδικότητες. Για να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, μουσικοί, γυμναστές, θεατρολόγοι, εικαστικοί, που να διδάσκουν αποκλειστικά το αντικείμενό τους. Θέλουμε πραγματικά ένα σχολείο που θα καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας! Ανάμεσα σε πολλά ακόμα βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί!

Φανέρωσαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τους εχθρούς και τους φίλους μας! Ποιοι στηρίζουν τον αγώνα για ζωή με δικαιώματα και ποιοι είναι απέναντι. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ να δηλώνει ότι "δεν δεσμεύεται για μόνιμους διορισμούς". Είναι πραγματικά εύστοχο αυτό που έλεγαν συνάδελφοι αναπληρωτές στα σχολεία ότι "από τον Μητσοτάκη το περιμέναμε αλλά τελικά ο Τσίπρας μάς απολύει". Δεν πρόκειται να διαλέξουμε με ποιον τρόπο θα απολυθούν οι αναπληρωτές: Με ΣΥΡΙΖΑίικα κριτήρια ή με γραπτό διαγωνισμό, όπως μας λέει η ΝΔ αλλά και το ΚΙΝΑΛ (που υπερασπίζεται τον νόμο Διαμαντοπούλου). Αποδείχτηκε ότι για όλους αυτούς είναι "εφικτό" και δυνατό να δίνουν κάθε χρόνο 4 δισ. σε ΝΑΤΟικές δαπάνες, να απαλλάσσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, να τσακίζουν το λαό στη φοροληστεία, αλλά δεν είναι "εφικτό" να δώσουν 500 εκατομμύρια για να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, να καλύπτονται οι ανάγκες στην Παιδεία, στην Υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Το αίτημα που προέβαλαν δεκάδες Σύλλογοι, ΕΛΜΕ και Επιτροπές Αγώνα Αναπληρωτών, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία! Εδώ και τώρα 30.000 μόνιμοι διορισμοί, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων, έδωσε δύναμη και μαχητικότητα στον αγώνα μας, γιατί είναι ρεαλιστικό, γιατί απαντά στις ανάγκες των μαθητών, γιατί συγκρούεται με την αντιεκπαιδευτική πολιτική και στην πράξη είναι το μοναδικό αίτημα που υπερασπίζεται το πτυχίο και την προϋπηρεσία όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων!

Οι πλειοψηφίες της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ υπονόμευσαν στην πράξη τις κινητοποιήσεις, όχι μόνο στις μορφές αλλά και στο περιεχόμενο της πάλης. Καλλιέργησαν την απογοήτευση και την αδράνεια. Τα ΔΣ ΔΟΕ - ΟΛΜΕ δεν συνεδρίασαν καν καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ειδικά η ΟΛΜΕ δεν κήρυξε ούτε μια 24ωρη απεργία. Ολοι μαζί διευκόλυναν την κυβέρνηση, αφού αποδέχονταν τα κυβερνητικά επιχειρήματα για "αδυναμία μαζικών διορισμών" (λόγω δημοσιονομικών περιορισμών) αλλά και τις λεγόμενες "επιταγές του νόμου". Ολο το προηγούμενο διάστημα έκαναν τα πάντα για να υπονομεύσουν το μοναδικό δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Το χαρακτήριζαν ουτοπικό και λαϊκιστικό. Ως βολικοί συνομιλητές της κυβέρνησης μιλούν για κάποια "καλύτερα" κριτήρια διορισμών και κατέθεταν προτάσεις νόμου στο υπουργείο. Εφτασαν στο σημείο ορισμένες δυνάμεις να αποδέχονται το κυβερνητικό επιχείρημα ότι "όποιος ζητά απόσυρση της τροπολογίας δεν θέλει διορισμούς"! Απαραίτητη προϋπόθεση για την οργάνωση, τη συνέχιση και την αποτελεσματικότητα της πάλης μας είναι η αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά!

Δεν δίνουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τους συνεταίρους της, σε όλα τα κόμματα που έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στα αντιλαϊκά μνημόνια, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στην πολιτική της ελαστικής εργασίας.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ να πάρουν μέρος στην πλατιά - ανοιχτή σύσκεψη Σωματείων και Ομοσπονδιών του Δημοσίου, την Τετάρτη 30 Γενάρη στις 6 μ.μ., στο "Novotel" με θέμα την κλιμάκωση της πάλης για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Κλιμακώνουμε με νέα πανελλαδική κινητοποίηση, που θα συναποφασίσουν όλα τα σωματεία στις 30/1.

Προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Συγκροτούμε Επιτροπές Αγώνα Αναπληρωτών σε κάθε Σύλλογο και ΕΛΜΕ.

Μοιράζουμε στους γονείς και πλατιά στις γειτονιές γράμμα για τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας.

Προχωράμε σε πολύμορφες πρωτοβουλίες των σωματείων (συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συναυλίες)».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Εκπαίδευση, ο κλάδος των εκπαιδευτικών και η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Τρίτη 29 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ