Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να αποκτήσουν κοινή περπατησιά εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι

Σε εκδήλωση της ΚΟΒ ΕΒΕ Ηρακλείου της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ μίλησε ο Θ. Τζίμας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Από την εκδήλωση στο Πολύκεντρο Νεολαίας
Από την εκδήλωση στο Πολύκεντρο Νεολαίας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11/7, στο Πολύκεντρο Νεολαίας στο Ηράκλειο, η ανοικτή πολιτική συζήτηση της ΚΟΒ των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου του ΚΚΕ, με τίτλο «Στο δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας η ανατροπή της πολιτικής που μας ξεκληρίζει - Η προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, για την άνοδο της ικανότητας του ΚΚΕ στην πολιτική του δουλειά στο στρώμα των αυτοαπασχολούμενων.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Τζίμα.

***

Εκείνο που ενδιαφέρει, είναι να συζητήσουμε και να φωτίσουμε την αιτία των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων, να συζητήσουμε για τις προϋποθέσεις και την προοπτική εξόδου από αυτή την κατάσταση. Υπάρχει σήμερα, κατά τη γνώμη μας, πλούσια πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά, ώστε ο προβληματισμός για το πού πάει η κατάσταση να μην οδηγήσει σε μια από τα ίδια.

Ολοι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, το μονοπωλιακό κεφάλαιο και οι δορυφόροι του στην οικονομία, με τη βοήθεια των αστικών κυβερνήσεων και των ευρωενωσιακών μηχανισμών, έχουν ονοματεπώνυμο, δεν είναι άγνωστοι. Είχαν από πριν απλώσει τα δίχτυα τους και συγκέντρωναν την αγορά στα χέρια τους και μαζί με αυτήν και τεράστια κέρδη (...) Αυτή ακριβώς η ξέφρενη πορεία κερδοφορίας οδήγησε, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, στη βαθιά κρίση που ξέσπασε το 2008 και απέδειξε το πρόσκαιρο των όποιων καλών εποχών έζησαν τα προηγούμενα χρόνια και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα.

Ο Θ. Τζίμας, δεξιά, στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Θ. Τζίμας, δεξιά, στο βήμα της εκδήλωσης
Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, που χτύπησε με μεγαλύτερη βιαιότητα τις αντικειμενικά πιο ευάλωτες μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, έκανε την ίδια ώρα, τους καπιταλιστές και τα κόμματά τους, τις κυβερνήσεις τους, πιο επιθετικούς, έφερε στην επιφάνεια έναν πόλεμο, κυριολεκτικά, σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που απλώθηκε σε όλα τα επίπεδα για να διαμορφωθούν οι πολυπόθητες προϋποθέσεις για νέα καπιταλιστική ανάκαμψη.

(...) Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι το τρένο της καπιταλιστικής οικονομίας, όποιος και να είναι ο μηχανοδηγός, τρέχει σε μια και μόνη κατεύθυνση. Εχει στόχο αποκλειστικά και μόνο να αβγαταίνουν τα κέρδη των λίγων, των καπιταλιστών. Και όσο ζορίζεται στην ανηφόρα, όσο πιο βαθιές είναι οι κρίσεις του, οι δυσκολίες του, τόσο περισσότερο καύσιμο θα θέλει, τόσο θα καίει για προσάναμμα στη μηχανή του εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Οποια κυβέρνηση αναλάβει να το κουμαντάρει, δεν μπορεί παρά να πάρει μέτρα στις ίδιες γνωστές συνταγές που πληρώνει και σήμερα ο λαός μας. Τα ίδια μέτρα, στη μια ή στην άλλη τους παραλλαγή, εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

(...) Σε αυτά τα πλαίσια, αποδείχτηκε ξεκάθαρα και ο ρόλος της παρούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας. Επιβεβαιώνεται πια αυτό που από την αρχή έλεγε το Κόμμα μας, ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει τίποτα από τα ψίχουλα που υποσχόταν στα λόγια, αλλά αντίθετα, αν απαιτηθεί από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, θα γίνει μια κυβέρνηση ακόμα πιο αντιδραστική από τις προηγούμενες.

Γι΄αυτό και σήμερα είναι κρίσιμο ένας λαϊκός κόσμος που πίστεψε τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον στήριξε πιστεύοντας ότι κάτι θα αλλάξει εύκολα, αναίμακτα και κυρίως άμεσα αν φύγουν οι προηγούμενοι, να μην οδηγηθεί στην απογοήτευση (...) Να απορρίψει τα διάφορα παραμύθια ότι δήθεν η ΕΕ μπορεί να αλλάξει αν επιστρέψει στις αρχές ίδρυσής της, αφού πάντα ήταν ένωση των αστικών τάξεων, συμμορία δηλαδή λύκων που δε θα γίνουν ποτέ χορτοφάγοι. Γι' αυτό και πρέπει να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ παντού.

Να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα τους οι αυτοαπασχολούμενοι

(...) Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσαν, συνέκλιναν πάντα στην ίδια και ενιαία πολιτική εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Αυτή η πολιτική είναι ειδικά επεξεργασμένη, συμφωνούν όλοι σε αυτή και δεν διαφοροποιείται κανείς τους και σήμερα, πλην του ΚΚΕ.

Αυτή η ειδική πολιτική υπήρχε ανέκαθεν. Σε προηγούμενες δεκαετίες και για τους δικούς τους λόγους, άφηνε χώρο να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο μικρών ατομικών επιχειρήσεων σε μια σειρά κλάδους στη χώρα μας.

Με το ξέσπασμα της κρίσης, η επίθεση αυτή γενικεύτηκε. Από τη μια οι αυτοαπασχολούμενοι μάτωσαν από την πολιτική που εφαρμόστηκε για έξοδο από την κρίση, μαζί με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά. Στη δική τους πλάτη έπεσε τόσο η βαριά φοροληστεία όσο και ο πέλεκυς των όποιων κοινωνικών παροχών που είχαν απομείνει.

(...) Γι' αυτό και οι αυτοαπασχολούμενοι, που γνωρίζουν αυτή την κατάσταση από πρώτο χέρι, δεν πρέπει να τσιμπήσουν στα νέα αφηγήματα της κυβέρνησης περί εξόδου από το τούνελ και περί δίκαιης ανάπτυξης. Η όποια ανάπτυξη σχεδιάζεται, είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των λίγων.

(...) Οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης έχουν πια αποκτήσει πλούσια πείρα για να δουν ότι μπροστά τους ανοίγονται δύο δρόμοι: Ο ένας είναι ο δρόμος που περπατάμε σήμερα, ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης (...) και ο άλλος ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης, ο δρόμος της κοινής συντεταγμένης οργανωμένης πάλης των λαϊκών στρωμάτων, των εργατών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Η δική τους συμμαχία είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει τον αγώνα μέχρι τέλους, και σε αυτόν το δρόμο εγγύηση είναι οι κομμουνιστές, το ΚΚΕ.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή τάξης στην εξουσία είναι η μόνη που μπορεί να καταργήσει το καπιταλιστικό κέρδος και την καπιταλιστική ιδιοκτησία, να καταργήσει την ταξική και λαϊκή εκμετάλλευση. Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από αυτή την προοπτική. Οι όποιες αναστολές έχουν στο όνομα της μικρής ιδιοκτησίας τους, συντρίβονται μαζί με αυτήν τη μικροϊδιοκτησία κάτω από την μπότα των μονοπωλίων αργά ή γρήγορα.

Κρίσιμο ζήτημα η αλλαγή του συσχετισμού, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ

(...) Η ισχυροποίηση του Κόμματος, η υιοθέτηση της πολιτικής του από περισσότερους, η ενίσχυση συνολικά αυτού του ρεύματος στην ίδια την κοινωνία και το λαϊκό κίνημα, είναι η βάση για να υπάρξει και σήμερα βήμα στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, στην ανακοπή της λυσσαλέας επίθεσης του αντιπάλου.

Είναι κρίσιμο ζήτημα να αλλάξει ο ίδιος ο συσχετισμός δύναμης, να απομονωθούν εκείνες οι ηγεσίες που σήμερα εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων. Αυτό ακριβώς υπηρετεί και η ίδρυση της ΠΑΣΕΒΕ, για την οποία δίνουν όλες τους τις δυνάμεις και οι κομμουνιστές (...).

Σε αυτό το δρόμο, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι δεν θα είναι μόνοι τους. Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά που επίσης τσαλαπατιούνται από την κρίση και τις πολιτικές υπέρ των μονοπωλίων, είναι οι δικοί τους σύμμαχοι. Η κοινή δράση και πάλη μαζί τους για τα μεγάλα και κοινά λαϊκά προβλήματα μπορεί να δώσει νέα δυναμική στον αγώνα, να ορθώσει τείχος αντίστασης στην επίθεση που συντελείται. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό και η κοινή περπατησιά εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων καθυστέρησαν τα μέτρα, αποκάλυψαν το αντιλαϊκό προσωπείο της κυβέρνησης, δείχνουν τη δυναμική που μπορεί και στο μέλλον να αποκτήσει η Λαϊκή Συμμαχία (...).

Σε αυτόν τον αγώνα έχουν όλοι θέση και προπάντων οι άνθρωποι του μόχθου, ακόμα και αν ορισμένοι κρατάνε σήμερα τις αποστάσεις τους. Παρά τον αρνητικό συσχετισμό, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και προϋπόθεση γι' αυτό είναι πρώτα απ' όλα η ίδια η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Σε αυτή τη μάχη σάς καλούμε κι εσάς.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής: Πλούσια συζήτηση και μεταφορά πείρας στην εκδήλωση για τον «Ριζοσπάστη», με ομιλητή τον Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Να αποκτήσουν κοινή περπατησιά εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι: Αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Τζίμα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΚΟΒ ΕΒΕ Ηρακλείου της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ

-- ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ: Ανταπόκριση από την εκδήλωση - αφιέρωμα στις μαχήτριες του ΔΣΕ

ΧΙΟΣ
Τιμούν τους 18 πεσόντες ναυτεργάτες - αντάρτες του ΔΣΕ

Η Τομεακή Επιτροπή της Χίου του ΚΚΕ και το παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στους 18 ηρωικούς ναυτεργάτες - αντάρτες του ΔΣΕ από τη Χίο, που έπεσαν στα πεδία των μαχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και στους δεκάδες ναυτεργάτες από τη Χίο που ήταν μέλη και στελέχη της θρυλικής ΟΕΝΟ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Καρδάμυλα, το Σάββατο 30/7, στις 7.30 μ.μ. στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα τιμηθεί ο επιζών ναυτεργάτης - αντάρτης Γιώργης Ποδιάς, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση αρχειακού υλικού και μουσικό αφιέρωμα.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Παρασκευή

-- Η ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», στην πλατεία του Αη Γιάννη, στις 9 μ.μ.

Αύριο, Σάββατο

-- Η ΚΟΒ Θέρμου και η ΚΟΒ Τριχωνίδας, στις 8 μ.μ., διοργανώνουν εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Θέρμου, για τη Μάχη της Προστοβάς που έδωσε ο ΔΣΕ, 24/12/1947. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ποσοτίδης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία αγοράς της Αγιάσου, στις 8.15 μ.μ. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, μέλος της ΤΕ Λέσβου.

Την Κυριακή 24/7

-- Η ΚΟΒ Ιθάκης διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στο Βαθύ με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του ναυτεργατικού κινήματος». Θα μιλήσει ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για το ναυτεργατικό κίνημα, έκθεση για τον ΔΣΕ και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Η ΚΟ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Διεθνής επικαιρότητα και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στις 11 π.μ., στο καφενείο «ο Πλάτανος» στις Μέλαμπες. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής Ηρακλείου του Κόμματος.

-- Εκδήλωση στην Κουνινά Αιγιάλειας, στις 8 μ.μ., με θέμα τους Κουνινιώτες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Λαϊνάς, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας.

-- Η ΚΟΒ Καμμένων Βούρλων της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Παράδεισος» στο Ασπρονέρι.

Τη Δευτέρα 25/7

-- Η ΚΟΒ ΕΒΕ της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ (Οθωνος 3), εκδήλωση με θέμα «Καπιταλιστική κρίση και ανάπτυξη, τις πληρώνουν ακριβά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειές τους. Η ανάγκη οργάνωσης της πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης με τα υλικά της Διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση από σημαντικές στιγμές του εργατικού κινήματος στην Κορινθία και φωτογραφικά ντοκουμέντα από εργοστάσια της περιοχής.

-- Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα των ΚΑΠΗ Αγυιάς (Ν. Καζαντζάκη 21), η ΚΟΒ Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 70χρονα του ΔΣΕ, με παρουσίαση του άρθρου του Κ. Σκολαρίκου «Η στρατηγική του ΚΚΕ και ο αγώνας του ΔΣΕ», από την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας για τον ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, μέλος του ΤΓ Πάτρας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ.

Την Τρίτη 26/7

-- Στις 7 μ.μ., στο Βουτά Σελίνου, η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ και η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για να τιμηθούν οι νεκροί της Μάχης του Βουτά, οι εκτελεσμένοι και δολοφονημένοι αγωνιστές του ΔΣΕ από την περιοχή του Σελίνου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ανέγερση μνημείου, ομιλία, προβολή βίντεο και παρουσίαση ιστορικών στοιχείων για τους τιμώμενους.

Για τη μεγάλη απεργία των λιγνιτωρύχων στο Αλιβέρι

Το Σάββατο 30/7, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του πρώην λιγνιτωρυχείου Αλιβερίου η κεντρική εκδήλωση στο πλαίσιο του αφιερώματος που διοργανώνει η ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ για τη μεγάλη απεργία των λιγνιτωρύχων το 1933.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στο χρονικό της απεργίας με αφήγηση και τραγούδι. Εκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ, με θέμα «Τα πρώτα βήματα, οι πρώτες μάχες, 1870 - 1936».

ΤΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τους κομμουνιστές της Σαϊδόνας

Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, στη Σαϊδόνα, την Κυριακή 24/7, στις 11.30 π.μ., με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση γίνεται προς τιμήν των κομμουνιστών της Σαϊδόνας, ενώ θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου, με ανάγλυφη παράσταση του Κώστα Ξυδέα, αξιωματικού της λαϊκής πολιτοφυλακής το 1944 και στη συνέχεια διοικητή του αρχηγείου Ταϋγέτου και ταγματάρχη του ΔΣΕ.

Λεωφορεία από την Καλαμάτα θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ., από την πλατεία της Υπαπαντής.

ΚΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ριζοσπάστης»: Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης

Σε πλούσια συζήτηση, με τους φίλους και τα μέλη του Κόμματος να μεταφέρουν πείρα από την επαφή των συναδέλφων τους με τον «Ριζοσπάστη», εξελίχθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν τη Δευτέρα 18/7 οι ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου, στην αυλή του οποίου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, ήταν ανοιχτό από νωρίς, ώστε οι συμμετέχοντες να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν για το περιεχόμενό του. Παράλληλα, στην είσοδο είχε στηθεί μια μικρή έκθεση, από την οποία με φωτογραφίες, ιστορικά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας του ΚΚΕ, κείμενα και στίχους αναδεικνυόταν ο ίδιος ο τίτλος της εκδήλωσης: «Ριζοσπάστης:Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, εργάτες από εργοστάσια και μεγάλους χώρους δουλειάς είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν την πείρα τους από το πώς ο «Ριζοσπάστης» συνέβαλε σε μεγάλους αγώνες, όπως στην ηρωική 9μηνη απεργία της «Χαλυβουργίας», αλλά και να μιλήσουν για δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν στην καθημερινή μελέτη και τη διάδοση της εφημερίδας του ΚΚΕ.

Παρέμβαση, διαφώτιση και οδηγός για δράση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κ. Παπασταύρου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της εφημερίδας του Κόμματος, στις διαφορές του «Ριζοσπάστη» από τις άλλες εφημερίδες που κυκλοφορούν, αλλά και στη μάχη της διάδοσης και της ανόδου της κυκλοφορίας του.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία.

***

Το κύριο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει, είναι ποια είναι η διαφορά του «Ριζοσπάστη» από τις άλλες εφημερίδες που κυκλοφορούν. Τι είναι αυτό που τον κάνει αναγκαίο καθημερινό σύντροφο για κάθε μέλος του ΚΚΕ, ΚΝίτη, οπαδό, φίλο αγωνιστή που παλεύει μέσα στο σωματείο, το συνδικάτο, το σύλλογό του.

Η διαφορά η μεγάλη είναι ότι ο «Ριζοσπάστης», ως εφημερίδα του ΚΚΕ, όργανο της Κεντρικής του Επιτροπής, αντιμετωπίζει τις εξελίξεις, την επικαιρότητα, από τη σκοπιά των «από κάτω», από τη σκοπιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των παιδιών τους, της εργαζόμενης νεολαίας, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.

Ας δούμε τι σημαίνει στην πράξη αυτό:

-- Πρώτα απ' όλα σημαίνει παρέμβαση στη θεματολογία της επικαιρότητας. Αποτελεί αντικείμενο ιδεολογικής παρέμβασης το ποια θέματα «σηκώνονται», ιεραρχούνται, κυριαρχούν. Ο «Ριζοσπάστης» παρεμβαίνει στη θεματολογία και σηκώνει τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να απασχολούν πρώτα απ' όλα την εργατική τάξη, τα ζητήματα που σχετίζονται με την ένταση και τις μορφές της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την καπιταλιστική κρίση, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος κ.λπ.

-- Σημαίνει, επίσης, παρέμβαση στα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Δηλαδή τοποθέτηση για το πώς πρέπει να γίνονται αντιληπτά από τη σκοπιά της εργατικής τάξης.

-- Από τα παραπάνω προκύπτει ότι «πραγματικότητα από τη σκοπιά των από κάτω» σημαίνει και αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία και τα διάφορα κανάλια της, είτε μέσω των αστικών ΜΜΕ, είτε μέσω των κομμάτων, των διάφορων μηχανισμών του αστικού κράτους. Αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα και τις αυταπάτες που διαμορφώνονται τόσο αντικειμενικά, στη βάση της κοινωνίας που ζούμε, αλλά και προβάλλονται συστηματικά. Και όλα αυτά μέσα από την αντιπαράθεση για την ερμηνεία, την εξήγηση των εξελίξεων, των γεγονότων, της αποκάλυψης της ουσίας τους.

-- Το πιο σημαντικό, όμως, η πιο μεγάλη, κολοσσιαία διαφορά του «Ριζοσπάστη» από τις άλλες εφημερίδες και τα ΜΜΕ, είναι το γεγονός ότι ο «Ριζοσπάστης» είναι η εφημερίδα που αξιοποιεί την επικαιρότητα, τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, προκειμένου να φωτίσει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, να φωτίσει την πραγματική προοπτική των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τη μοναδική ολοκληρωμένη απάντηση στους αγώνες και τις αγωνίες τους. Πώς για παράδειγμα προκύπτει, μέσα από τις εξελίξεις στους κλάδους, η ανάγκη της κοινωνικοποίησης της οικονομίας, του κεντρικού σχεδιασμού και του εργατικού ελέγχου. Πώς προκύπτει, μέσα από τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος της σημερινής εξουσίας, η ανάγκη οι εργάτες να παλέψουν για τη δικιά τους εξουσία, με τους δικούς του θεσμούς, που θα εκλέγουν και θα ανακαλούν τους δικούς τους αντιπροσώπους.

Εφημερίδα δράσης

Ο «Ριζοσπάστης» δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για να γίνει αυτή η προοπτική πραγματικότητα, ο δρόμος δηλαδή της επαναστατικής πάλης, της σύγκρουσης, της ανατροπής, του μεγάλου εργατικού - λαϊκού ξεσηκωμού, αξιοποιώντας την πείρα των αλλεπάλληλων διαψευμένων προσδοκιών και ψευδαισθήσεων ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος για το λαό μέσα από μια κοινοβουλευτική διαδικασία, μέσα από αλλαγή κυβέρνησης ή αλλαγής στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό.

Επίσης, ο «Ριζοσπάστης» σηκώνει το βάρος της υπεράσπισης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, της απάντησης στα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις και ταυτόχρονα της ανάδειξης των επαναστατικών συμπερασμάτων σε σχέση με τις αιτίες που οδήγησαν στην αντεπανάσταση. Σηκώνει το βάρος της υπεράσπισης των πιο επαναστατικών στιγμών του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της χώρας μας και διεθνώς.

Ομως, για να παίξει σωστά το ρόλο της η εφημερίδα της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, δεν μπορεί να είναι απλώς εφημερίδα αποκαλύψεων, διαφώτισης, εξήγησης. Πρέπει να είναι και εφημερίδα δράσης. Αυτό σημαίνει ότι ο «Ριζοσπάστης» γίνεται οδηγός για δράση για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δηλαδή απαντάει στο τι πρέπει να κάνουν μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, γιατί πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Φωτίζει συγκεκριμένο προσανατολισμό και στόχους που πρέπει να έχει ο αγώνας. Αναδεικνύει, δηλαδή, την ανάγκη ο αγώνας να παίρνει χαρακτηριστικά σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ζήτημα που προκύπτει όχι επειδή απλά λέει το ΚΚΕ ότι έτσι πρέπει να γίνει, αλλά από τα ίδια τα πράγματα.

Μαχητικά για την άνοδο της κυκλοφορίας

Χωρίς μισόλογα πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την κυκλοφορία που έχει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Είναι πολύ πίσω, όχι μόνο από τις ανάγκες αλλά και από τις δυνατότητες που έχουμε ως Κόμμα και ΚΝΕ. Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης είναι απαραίτητος όρος για να μπορέσει να ανέβει η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, να συνδεθούν πολύ περισσότεροι εργάτες με την επαναστατική πολιτική του.

Μαζί με την προσπάθεια που κάνουμε, στην οποία ναι μεν έχουν γίνει βήματα, απαιτείται όμως να γίνουν πολλά περισσότερα, έτσι ώστε ο «Ριζοσπάστης» να μπορεί να παίζει από πλευράς περιεχομένου το ρόλο του, πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα που υπάρχει, όχι μόνο σε ευρύτερα εργατικά στρώματα αλλά ακόμα και σε πρωτοπόρους εργάτες. Πρέπει να αλλάξει η σχέση τους με το διάβασμα, τη μελέτη, γεγονός που η ίδια η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα το επιβάλλει. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη, πολύ πιο μπερδεμένη. Οι εξελίξεις πολύ πιο απαιτητικές. Απαιτείται καθημερινή επαφή με την καθημερινή παρέμβαση του Κόμματος, που βεβαίως βασικό μέσο προβολής της είναι ο «Ριζοσπάστης».

Οι δυσκολίες λόγω χρόνου, όρων ζωής που αντικειμενικά βάζουν εμπόδια στο διάβασμα, στη μελέτη, ενισχύονται από το γεγονός ότι η ειδησεογραφία στο διαδίκτυο καλύπτει το κενό της ενημέρωσης. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τους εργαζόμενους και πρώτα απ' όλα τους πιο πρωτοπόρους το εξής: Οτι η καθημερινή αγορά και διάβασμα του «Ριζοσπάστη» είναι στοιχείο αναμέτρησης με τον ταξικό αντίπαλο. Οσο κι αν ακούγεται αυτό βαρύγδουπο, έτσι είναι. Γιατί, πολύ απλά όπου δεν μπαίνει ο «Ριζοσπάστης», σε όποιον εργάτη δεν φτάνει, σε όποιο σπίτι, χώρο δουλειάς, σημαίνει πολύ απλά ότι μπαίνει μόνο η κυρίαρχη αστική άποψη για τα πράγματα, ότι διαμορφώνει κολοβή αντίληψη για τις εξελίξεις και την πραγματικότητα. Οποιος εργάτης, ακόμα και ο πιο πρωτοπόρος, δεν μελετά τον «Ριζοσπάστη», χάνει τον οδηγό στη δράση του.

Είναι στοίχημα ζωτικής σημασίας αν θα αξιοποιήσουμε τον «Ριζοσπάστη» για να φτιάξουμε τη δική μας γραμμή άμυνας απέναντι στην ιδεολογική επικοινωνιακή επίθεση του αντιπάλου.

Σύντροφοι και φίλοι, σας απευθυνόμαστε ζητώντας σας να στηρίξετε με συγκεκριμένο τρόπο την προσπάθεια που κάνουμε με την εφημερίδα μας, να συμβάλετε στην ενίσχυσή της:

Εξασφαλίζοντας την καθημερινή αγορά της εφημερίδας. Βοηθώντας να φτάσει ο «Ριζοσπάστης» όσο είναι δυνατόν πιο πλατιά στους εργαζόμενους και κυρίως στους χώρους δουλειάς. Πολλαπλασιάζοντας τα μάτια και τα αυτιά του «Ριζοσπάστη» με ανταποκρίσεις από τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για την παρέμβαση σε χώρους δουλειάς

Μετά την κεντρική ομιλία, οι συγκεντρωμένοι είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, μεταφέροντας την προσωπική τους πείρα από την παρέμβαση με τον «Ριζοσπάστη» στους τόπους δουλειάς.

Για την προσπάθεια διαμόρφωσης σταθερού κύκλου συναδέλφων του που παίρνουν την εφημερίδα στο εργοστάσιο μίλησε ένας από τους συγκεντρωμένους: «Εχουμε δώσει μάχη για να τον βάλουμε μέσα στο εργοστάσιο, κάτι που δεν ήταν εύκολο κι εκεί φαίνεται η αξία του, αφού η εργοδοσία βάζει σοβαρά εμπόδια. Παρ' όλα αυτά με υπομονή κι επιμονή καταφέρνουμε να έχουμε σταθερό κύκλο που τακτικά διακινούμε την εφημερίδα. Αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα και δείχνει τις δυνατότητες. Τα εμπόδια που βάζει η εργοδοτική τρομοκρατία και χρειάστηκε να ξεπεράσουμε ήταν πολλά, όμως τα αντιμετωπίσαμε».

Παρόμοια είναι και η πείρα που μεταφέρει άλλος εργαζόμενος από μεγάλο χώρο δουλειάς: «Η δουλειά στην αρχή μπορεί να γίνεται με ανατυπώσεις ενός άρθρου. Το δίνουμε στοχευμένα σε συναδέλφους, ώστε να έρθουν σε επαφή με την εφημερίδα, γιατί υπάρχουν εργάτες, ιδιαίτερα νεολαίοι που δεν έχουν ιδέα για το τι είναι ο "Ριζοσπάστης". Το να πάρει ο κόσμος την εφημερίδα μας σε μεγάλο χώρο δουλειάς ισοδυναμεί με σοβαρή ιδεολογική και πολιτική δουλειά, γιατί λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας μπορεί να μην έχουμε χρόνο ούτε για ένα τσιγάρο, να συζητήσουμε με τον συνάδελφο. Το να πάρει το φύλλο να το διαβάσει, να φέρει απορίες, είναι πολύ σημαντική δουλειά».

Αλλος εργαζόμενος, από τα ναυπηγεία, προσθέτει ότι είναι καιρός «να συγκρουστούμε με το ότι οι εργαζόμενοι, ειδικά οι νέες γενιές δεν διαβάζουν. Εχει κυριαρχήσει η αποσπασματική πληροφόρηση από τα site και "δεν μπαίνουμε στο ζουμί". Υπάρχουν περιπτώσεις νέων εργαζομένων, που ενώ παίρνουν σποραδικά την εφημερίδα δεν την μελετούν όπως πρέπει. Οσο δεν μελετάει ο νέος εργάτης την εφημερίδα δεν θα αναπτύσσει τη σχέση του με το Κόμμα...».

Ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία άλλου εργαζόμενου από τα ναυπηγεία, που, με παραδείγματα, μετέφερε ότι η εργοδοσία και τα στελέχη της στα εργοστάσια παρακολουθούν αδιαλείπτως τον «Ριζοσπάστη» για να ξέρουν τι λέει το ΚΚΕ, να είναι έτοιμοι να απαντήσουν, να επιτεθούν στο Κόμμα ή να διαστρεβλώσουν όσα λέει.

Για την προσφορά της εφημερίδας στους εργατικούς αγώνες, με την καθημερινή ανταπόκριση από τη μάχη στο χώρο δουλειάς μίλησε πρόσφατα απολυμένος από την εταιρεία «Μαλτέζος», όπου είχαν γίνει πολλές κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση άλλου εργάτη, χαλυβουργού, που συμμετείχε στην ηρωική 9μηνη απεργία της «Χαλυβουργίας Ελλάδος»: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο "Ριζοσπάστης" είναι "πολυεργαλείο" στα χέρια της εργατικής τάξης. (...) Ετσι μας ενημέρωνε και μας καθοδηγούσε εμάς τους χαλυβουργούς κατά την 9μηνη απεργία μας. Εκεί, στην πύλη του εργοστασίου είχαμε τη δυνατότητα διαβάζοντας τον "Ριζοσπάστη" να κατανοούμε γιατί ήταν αναγκαίο να αγωνιζόμαστε για τα δικά μας δίκια και όχι του Μάνεση, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων μας χωρίς εκπτώσεις στις αποδοχές και στα δικαιώματά μας. Διαβάζοντας για τις εξελίξεις στη "Χαλυβουργία" αλλά και σε άλλους χώρους δουλειάς που εκείνη την περίοδο δέχονταν επίθεση, ήταν δυνατό να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι ήταν μέρος ενός συνόλου, μιας τάξης που δέχεται επίθεση από μια άλλη τάξη, αυτή των εργοδοτών. (...) Κάποιοι λένε ότι ο "Ριζοσπάστης" είναι δυσανάγνωστος, χρησιμοποιεί ακατάληπτη φρασεολογία, ξύλινη γλώσσα κ.λπ. Εγώ όμως στέκομαι με θαυμασμό απέναντι στους τίμιους εργάτες, όταν έρχονται και λένε "διάβασα στον Ριζοσπάστη αυτό κι αυτό, αλλά δεν πολυκατάλαβα τι σημαίνει το ένα ή τι εννοεί με το άλλο". Ετσι γίνεται εποικοδομητική συζήτηση...».

ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - αφιέρωμα στις μαχήτριες του ΔΣΕ

Εκδήλωση - αφιέρωμα στις μαχήτριες του ΔΣΕ που συμμετείχαν ισότιμα στην ηρωική του εποποιία, διοργάνωσε η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, στο τέλος Ιούνη, στο πλαίσιο των δράσεων του Κόμματος, για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, κεντρική ομιλήτρια στην οποία ήταν η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάστηκαν συγκινητικές μαρτυρίες, μαχητριών του ΔΣΕ που έδρασαν στα βουνά της περιοχής των Σερρών, αλλά και σε άλλα πεδία μαχών. Επίσης, έγινε ενδεικτική αναφορά σε ονόματα ορισμένων από τις μαχήτριες του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, αλλά και σε μαχήτριες που επέζησαν από τη φωτιά του πολέμου και μέχρι το τέλος της ζωής τους έμειναν πιστές στα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ.

Τέλος, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εικόνες και βίντεο από τη δράση τους στα βουνά, καθώς και ο Υμνος και ο Ορκος του ΔΣΕ.

Αυτό που τις έκανε ηρωίδες ήταν η πίστη στο σκοπό και δίκιο του αγώνα

Η Θ. Καπέτη, στην ομιλία της, αφού αναφέρθηκε στις ιστορικές συνθήκες της περιόδου, εστίασε στη συμβολή της γυναίκας στον αγώνα του ΔΣΕ, στην ισότιμη συμμετοχή και συμβολή της σε όλες τις πλευρές της ηρωικής δράσης του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μαχήτριες αξιωματικούς, στις γυναίκες πολιτικούς επιτρόπους. Εδωσε στοιχεία για τη σύνθεση των τμημάτων, πολλά παραστατικά γεγονότα ηρωισμού και αυτοθυσίας, πάνω στη μάχη και τα μετόπισθεν.

Κωδικοποιώντας τους ισχυρισμούς του αντιπάλου για τη δήθεν αναγκαστική (από φόβο) επιστράτευση, των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία που καταρρίπτουν όλη αυτήν την προπαγάνδα, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στις στοχεύσεις της κατασυκοφάντησης του αγώνα του ΔΣΕ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Η συμβολή της γυναίκας στον ΔΣΕ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Στον ΔΣΕ η γυναίκα συνέχισε το έπος της Αντίστασης και το ξεπέρασε, αν κρίνει κανείς από τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξε. Στην πράξη, συμμετείχε ισότιμα με τον άνδρα ως μαχήτρια, στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο πυροβολικό, την ανίχνευση και τη ναρκοθέτηση, ως τηλεφωνήτρια στις διαβιβάσεις, ως σαμποτέρ, ως τραυματιοφορέας και ως νοσοκόμα στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΔΣΕ, στην επιμελητεία, στο μεταγωγικό, στους σταθμούς διοίκησης, ως αξιωματικός, στην οργάνωση και εκτέλεση επιχειρήσεων. Ακόμα πολλές γυναίκες αναδείχθηκαν Πολιτικοί Επίτροποι.

Οι γυναίκες στον ΔΣΕ προκαλούσαν δέος στον πολλαπλάσιο και καλύτερα εξοπλισμένο αστικό ανδρικό στρατό. Ο "δοξασμένος" ελληνικός - αγγλικός - αμερικανικός στρατός ένιωθε ταπεινωμένος, όταν οι γυναίκες του ΔΣΕ, μαζί με τους άνδρες, κέρδιζαν μάχες κλονίζοντας το ηθικό του. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προσέφεραν στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή και στα μετόπισθεν του εχθρού, με το σκόρπισμα προκηρύξεων, τη μετάδοση ειδήσεων, την οργάνωση λαϊκών διαμαρτυριών, αλλά και ως σύνδεσμοι ή συγκεντρώνοντας πληροφορίες.

Ο ηρωισμός των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ απέκτησε μαζικά χαρακτηριστικά. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στον ΔΣΕ, η κάθε μία από το δικό της μετερίζι, ήταν γυναίκες του λαού, απλές, καθημερινές. Δεν είναι πως δεν λογάριαζαν τη ζωή τους, την οικογένειά τους. Δεν γεννήθηκαν ηρωίδες. Αυτό που τις μετέτρεψε σε ηρωίδες, αυτό που τις έκανε να υπερνικήσουν τους φόβους τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και να ορμήσουν πάνω στο θάνατο, ήταν η πίστη στο σκοπό και το δίκιο του αγώνα τους. Η συμμετοχή τους στην ταξική πάλη, στον ένοπλο αγώνα, η συμμετοχή τους μέσα στις γραμμές τους ΚΚΕ, πολλαπλασίασε τις ψυχικές και σωματικές τους αντοχές, ανέδειξε αρετές όπως η συλλογικότητα, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη.

Επειδή η συνεισφορά των γυναικών στον σκληρό αγώνα του ΔΣΕ ήταν μεγάλη, μετά από τις μεγάλες μάχες του ΔΣΕ με τον αστικό στρατό, πολλαπλασιάζονταν τα δημοσιεύματα κατά των ανταρτισσών. Κατηγορούσαν την ηγεσία του ΔΣΕ κι έκαναν προπαγάνδα δυσφήμησης των ίδιων των ανταρτισσών, με σκοπό να περιορίσουν την κατάταξη και άλλων γυναικών στον ΔΣΕ. Τις κατηγορούσαν για τον φανατισμό τους, ότι ξέχασαν το βασικό ρόλο της γυναίκας - τη μητρότητα.

Η έκθεση ενός ανώτερου αξιωματικού του επιτελείου των μοναρχοφασιστών λέει: "... αγωνίζονται φανατικά σαν ύαινες. Πολύ δύσκολα μπορούμε να τις υποχρεώσουμε να εγκαταλείψουν το ύψωμα που υπερασπίζονται. Και οι πολεμικές κραυγές τους ασκούν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στο ηθικό των ανδρών μας"».

Συγκινητικές μαρτυρίες

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν συγκινητικές μαρτυρίες μαχητριών του ΔΣΕ που έδρασαν στα βουνά της περιοχής των Σερρών και όχι μόνο.

Μία από αυτές ήταν της μαχήτριας Αννας Πίσιου - Χατζή, που έδρασε από τον Οκτώβρη του 1948 στο όρος Μπέλες. Εντάχθηκε στην 132 Ταξιαρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον Γιώργο Ερυθριάδη (Πετρής) στο τμήμα μεταγωγών. Συγκλονιστικά στοιχεία στη μαρτυρία της, ο αγώνας της μεταφοράς τραυματιών, της μεταφοράς τροφίμων, η μάχη με τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς και η μάχη του Πετριτσίου το Μάη του 1949.

«Το κύριο καθήκον του τμήματος ήταν η μετάβαση στο χώρο των μαχών και η μεταφορά των τραυματιών στην εκκλησία στο Κρασοχώρι, όπου κατέβαιναν οι Βούλγαροι για να τους μεταφέρουν τελικά στα νοσοκομεία της Βουλγαρίας. Πηγαίνοντας στον τόπο των μαχών (σ.σ. το τμήμα μεταγωγών) μετέφεραν και ξηρά τροφή από το αρχηγείο στο Κρασοχώρι μέχρι το Μποζ - Νταγ και του Ούγκλες στην Ανω Βροντού. Πολλές φορές το χιόνι ήταν τόσο πολύ που τους σκέπαζε μέχρι τη μέση. Στη μνήμη παραμένει χαραγμένη ακόμα η μεγάλη αυτή προσπάθεια για να μη χαθεί ούτε ένα παλληκάρι.

(...) Σε μια περίπτωση κατευθύνθηκαν προς το Στραγκάτσι στα σύνορα της Βουλγαρίας, η μάχη ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Στην πορεία τους οι σφαίρες έπεφταν βροχή. Ηταν θαύμα που σώθηκαν, όμως στην πορεία αυτή σκοτώθηκε το μουλαράκι της που μια σφαίρα το βρήκε στο λαιμό.

Στο δρόμο τους από τον κάμπο του Λοφτς προς το Αλή Μποντούς μετά τη μάχη είχε τόσα πολλά πτώματα που δεν μπορούσαν να τα αποφύγουν και πατούσαν πάνω τους. Το χιόνι και ο πάγος εμπόδιζε την πορεία τους».

Αλλη μια μαρτυρία που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση ήταν αυτή της μαχήτριας Χρυσούλας Γκόγκογλου, η οποία έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943. Εδρασε μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, ενώ το 1947 κατατάχθηκε στον ΔΣΕ.

Ηταν υπεύθυνη για το ρουχισμό και πολιτικός επίτροπός στα Ζερμά. Η μαρτυρία της περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο την ολοκληρωμένη δουλειά που έκαναν το ΚΚΕ και ο ΔΣΕ στις γυναίκες. Αναφέρθηκε στη σύσκεψη στελεχών που έγινε στη Λυκόραχη το 1948, για την ιδιαίτερη δουλειά στις γυναίκες μαχήτριες, στην προστασία μανάδων στις εμπόλεμες περιοχές κ.ά.

Η Χρ. Γκόγκογλου, μετά τη σύσκεψη του 1948, εντάχθηκε στη 14η Ταξιαρχία του ΔΣΕ ως βοηθός πολιτικός επίτροπός, υπεύθυνη για τη δουλειά στις μαχήτριες της Ταξιαρχίας.

Συγκλόνισαν επίσης οι μαρτυρίες της για τις μεγάλες μάχες στο Γράμμο.

Σε μια αναφορά της για τη συνειδητή ένταξη των γυναικών στον ΔΣΕ, λέει:«Συναγωνίστρια Χρυσούλα. Γυρίζω και βλέπω να ξεπροβάλει από το χαράκωμα, με μεγάλη μου έκπληξη, η Κωνσταντινιά. Πάντα γελαστή άπλωσε τα χέρια της και συγκινημένες αγκαλιαστήκαε σαν καλές παλιές φίλες και τώρα συμμαχήτριες "εν όπλοις". Συναγωνίστρια Χρυσούλα, μόνη μου ζήτησα και ήρθα εδώ στο μέτωπο, στο χαράκωμα, να πολεμήσω κι εγώ όπως όλες σας. Κοιτάμε κι έδειξε τη στολή της με καμάρι. Εδώ με έχουνε σαν αδελφή.

(...) Η Κωνσταντινιά δεν πήγε στο χαράκωμα με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά με τη θέλησή της. Κατάλαβε συνειδητοποίησε - με το φιλότιμο που διακρίνει τη γυναίκα - τη θέση της και πήρε μόνη της την απόφαση να γίνει μαχήτρια. Αγκαλιαστήκαμε με την πίστη και την ελπίδα ότι θα ξαναανταμώσουμε. Δεν ξαναανταμώσαμε. Σε λίγες μέρες έγινε ο ελιγμός. Περάσαμε από το Γράμμο στο Βίτσι.

Η περίπτωση αυτή της Κωνσταντινιάς είναι πολύ χαρακτηριστική, είναι μια απάντηση στις συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις, σ' αυτά που γράφει ο στρατηγός Ζαφειρόπουλος για το ρόλο και τη συμπεριφορά των πολιτικών επιτρόπων του ΔΣΕ και την περιφρόνηση στην προσωπικότητα των στρατολογημένων αντρών και γυναικών».

Επεσαν για τη ζωή

Από τις εκατοντάδες γυναίκες που έδρασαν στην περιοχή των Σερρών, ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα ονόματα ορισμένων από τις μαχήτριες του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους:

ΒΑΡΚΑ ΚΑΤΙΝΑ, καθηγήτρια φιλόλογος, Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης Σερρών του ΚΚΕ. Το 1947 εκτελέστηκε με φρικτά βασανιστήρια στα κρατητήρια της ασφάλειας Σερρών.

ΦΑΣΟΥΛΚΑ ΑΝΝΑ, από το Αχλαδοχώρι. Είχε το ψευδώνυμο «Αστροφεγγιά», γιατί ήταν ψηλή και όμορφη κοπέλα. Πιάστηκε αιχμάλωτη το 1948 στη Βροντού. Εκτελέστηκε στην Αγία Βαρβάρα, μετά από δίκη όπου αρνήθηκε να απαρνηθεί τα ιδανικά του αγώνα.

ΚΑΡΑΠΕΤΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ και ΧΑΤΖΗ ΑΝΝΑ, από το Αχλαδοχώρι. Σκοτώθηκαν στη μάχη στο Νέο Σούλι.

ΚΑΝΟΝΙΔΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ, ανθυπολοχαγός πεζικού. Σκοτώθηκε στη μάχη στο Μπέλες το Μάη του 1948.

ΜΑΜΙΑΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, από το Εμμανουήλ Παπά. Μέλος του ΚΚΕ. Στον ΔΣΕ εντάχθηκε το 1947, φοίτησε στη Γ' σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου. Επεσε στο ύψωμα Τζαμάρα. Με πρόταση της 7ης Μεραρχίας, είχε προαχθεί σε υπολοχαγό τιμημένη νεκρή.

ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΒΑΪΤΣΑ, από το Δημητρίτσι Νιγρίτας. Στον ΔΣΕ από τον Ιούλη του 1946. Αναδείχθηκε σε διμοιρίτισσα. Σκοτώθηκε τον Οκτώβρη του 1947 στο Στρυμόνα.

ΤΑΡΑΣΙΔΟΥ ΑΓΑΠΗ, αναδείχθηκε σε υπεύθυνη γυναικών της 132 ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε το Μάρτη του 1949 στο Κρασοχώρι από την αεροπορία.

ΒΑΝΤΣΟΥ ΤΟΥΛΑ, από τη Σκοτούσα Σερρών, ΕΠΟΝίτισσα. Βγήκε εθελόντρια. Πιάστηκε αιχμάλωτη το 1948 σε μάχη στο Λευκώνα και εκτελέστηκε σε ηλικία 18 χρόνων.

ΓΚΙΚΑ ΓΕΡΑΚΙΝΑ, από το Σιτοχώρι Νιγρίτας. Σκοτώθηκε το 1948 στο Βίτσι. Ανθυπολοχαγός Σχολής.

ΜΕΤΣΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑ, από τη Σκοτούσα. Στον ΔΣΕ βγήκε ως εθελόντρια. Μετά από πολλές ηρωικές πράξεις, έγινε διμοιρίτισσα και προτάθηκε στο Γενικό Αρχηγείο ως υπολοχαγός. Σκοτώθηκε το 1948. Ονομάστηκε αξιωματικός μετά θάνατο.

ΜΕΜΤΣΑ - ΜΠΟΥΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ. Ταγματάρχης του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στο Σκούταρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, σκοτώθηκε στο Κοπάτσι προς Μπέλες.

ΚΑΤΣΙΡΜΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ, σκοτώθηκε στη μάχη στα Πορόια.

Αναφορά έγινε επίσης σε μαχήτριες που επέζησαν από τη φωτιά του πολέμου και μέχρι το τέλος της ζωής τους έμειναν πιστές στα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ, δίνοντας φωτεινό παράδειγμα του θάρρους και του πείσματος που απαιτεί ο αγώνας. Ανάμεσά τους η Ευθυμία Σπέντζου, η Χρυσούλα Γκόγκογλου, η Ξένια Σαραντίδου, η Χρυσούλα Παπαλαζαρίδη Λεβάντη, η Ευθυμία Χαραλαμπίδου, η Αννα Χατζή - Πίσιου, η Κυριακή Εκουτσίδου, η Φωτεινή Καρυοφίλη.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ