Πέμπτη 22 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψήφος βόλι

Ο πρωθυπουργός έβαλε στην ομιλία παρουσίασης του «αναπτυξιακού τους προγράμματος» το κριτήριο ψήφου με το εξής δίλημμα: «Σταθερά βήματα μπροστά ή επιστροφή στον εφιάλτη μιας χρεοκοπίας; Σε αυτό καλείται ο πολίτης να απαντήσει την επόμενη Κυριακή: Μπροστά στην ανάπτυξη ή πίσω στην κρίση». Ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι. Μιλά για καπιταλιστική ανάπτυξη, θέλει ψήφο για ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι επενδύσεις θα γίνουν με τα μόνιμα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Με όλα τα φορομπηχτικά μέτρα και χαράτσια σε ισχύ, ενώ εξήγγειλε μείωση φορολογίας κεφαλαίου, μείωση ενεργειακού κόστους - όταν μεγάλος αριθμός λαϊκών νοικοκυριών δεν έχει ρεύμα - κρατικά έργα υποδομής που θα εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο. Ερχονται δε νέες μειώσεις συντάξεων και απελευθέρωση απολύσεων. Είναι αυτή ζωή για το λαό; Να γιατί λέμε τώρα ψήφο στο ΚΚΕ. Είναι βόλι στην καρδιά του κεφαλαίου, της πολιτικής και της εξουσίας του, της ΕΕ.

Πολιτική αρχών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στο β' γύρο να καταψηφιστούν οι υποψήφιοι που στηρίζονται επίσημα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες που δεν υπάρχουν δικοί του υποψήφιοι. Αραγε αυτό σημαίνει υπερψηφίσει του Τζιτζικώστα ενάντια στον Ιωαννίδη στην Κ. Μακεδονία; ή του Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα ή του Καρυπίδη (του γνωστού παρ' όλίγον...) στη Δυτική Μακεδονία; Την ίδια στιγμή καλεί λέει σε στήριξη των υποψηφίων του ΚΚΕ σε Χαϊδάρι, Πετρούπολή, Πάτρα οχι όμως σε Ικαρία που ο υποψήφιος του ΚΚΕ (με 44%) αντιπαρατίθεται με τον υποψήφιο που απο κοινού είχαν στηρίξει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΑΡ το 2010 και τον οποίο η «Αυγή» παρουσίαζε ως «γνωστό αγωνιστή», που σπάει το «κατεστημένο του ΚΚΕ». Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται φανταζόμαστε σε όλη την Ελλάδα με παζάρια και συναλλαγές. Για τέτοια «πολιτική αρχών» μιλάμε που ζαλιστήκαμε! Εμείς πάντως δεν βλέπουμε πολιτική αρχών αλλά ψηφοθηρία που απευθύνεται και στους ψηφοφόρους που στήριξαν «Λαϊκή Συσπείρωση» την προηγούμενη Κυριακή οι οποίοι βεβαίως δεν πρέπει να τσιμπήσουν!

Exit polls ή ράδιο αρβύλα

Μια ανακοίνωση της GPO στην ουσία παίρνει αποστάσεις από τα exit polls που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή και φούσκωναν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα όλως περιέργως εμφάνιζαν μειωμένα τα ποσοστά του ΚΚΕ αφήνοντας εντυπώσεις. Αλήθεια, από όλους αυτούς που προδίκαζαν μείωση ή καθήλωση των ποσοστών των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, ποιος θα βγει να πει ότι οι ψήφοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προσέγγισαν τις 500.000 πανελλαδικά; Βεβαίως, θυμηθήκαμε ότι τα exit polls δεν είναι πρώτη φορά που αξιοποιούνται όχι μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων αλλά και για τη χειραγώγηση ψηφοφόρων. Ο «Ρ» είχε καταγράψει καταγγελίες για την περίπτωση των δημοτικών εκλογών στην Πάτρα το 1998, όταν ομάδες του ΠΑΣΟΚ με βάση τα exit polls κατεύθυναν ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον υποψήφιο της ΝΔ προκειμένου να ανακοπεί η δυναμική του ψηφοδελτίου που υποστήριζε τότε το ΚΚΕ. Μήπως τελικά αντί για exit polls έχουμε ράδιο αρβύλα αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης; Θα δούμε άραγε το έργο να επαναλαμβάνεται και αυτήν την Κυριακή;

Αέρας στα πανιά...

Συνεχίζουν τα αστικά ΜΜΕ τα μεγάλα αφιερώματα στη Χρυσή Αυγή, στο όνομα της ερμηνείας του εκλογικού αποτελέσματος που κατέγραψε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, της προσπάθειας ανίχνευσης της ιδεολογίας των ψηφοφόρων της, στο ποιος ευθύνεται για τις ψήφους και τα ποσοστά της, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και άλλα πολλά. Ετσι, στο όνομα όλων αυτών, προβάλλουν την εγκληματική οργάνωση ακόμη και πρωτοσέλιδα, ρίχνοντας δήθεν «κλάμα». Ετσι την έχουν καθημερινά στο προσκήνιο, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της, ενώ κατά τα άλλα την πολεμούν!

Εχουν τη μύγα;

Η «Αυγή» με ολόκληρο άρθρο της (!) αντέδρασε έντονα στη διατύπωση της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα, στη Θεσσαλονίκη, για «προβοκατόρικες διαδόσεις ενάντια σε εκείνους που τους χαλάνε τη σούπα». Γιατί, αλήθεια, είδαν τους εαυτούς τους σε αυτήν τη διατύπωση; Μήπως έχουν τη μύγα;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης της κλασικής μουσικής Ρίχαρντ Βάγκνερ.

1825 Πεθαίνει (δολοφονείται από Ελληνα) η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1885 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ, ο πλέον σημαντικός εκπρόσωπος του ρεύματος του γαλλικού ρομαντισμού.

1894 Γεννιέται η κομμουνίστρια λογοτέχνης Ελλη Αλεξίου. Η Ε. Αλεξίου ήρθε από το Ηράκλειο της Κρήτης στην Αθήνα το 1911 για να σπουδάσει δασκάλα. Παράλληλα, αρχίζει να την απασχολεί η λογοτεχνική γραφή. Στα 1928 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Στην Κατοχή, παίρνει μέρος ενεργά στην Εθνική Αντίσταση μέσα από το «ΕΑΜ Λογοτεχνών». Το 1945 φεύγει για σπουδές στη Σορβόνη, αλλά της έχει αφαιρεθεί ήδη η ελληνική ιθαγένεια και της απαγορεύεται η επιστροφή στην πατρίδα. Στη συνέχεια μετέχει στην Επιτροπή Βοήθειας στο Παιδί (ΕΒΟΠ) που είχε συγκροτηθεί από το Μάη του 1948 από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση και είχε επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη. Η Επιτροπή αυτή συντέλεσε σημαντικότατο μορφωτικό έργο στα παιδιά των πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες φιλοξενίας. Το 1966 επιστρέφει στην Ελλάδα, συλλαμβάνεται, δικάζεται, αλλά απαλλάσσεται. Από τη μεταπολίτευση και μετά συμμετέχει ενεργά ως μέλος του ΚΚΕ σε όλες τις πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις του Κόμματος. Πέθανε στις 28 Σεπτέμβρη του 1988. Το πολύπλευρο έργο της - μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά βιβλία, θεατρικά έργα, εκπαιδευτικά δοκίμια και ανθολογίες για την ποίηση της Αντίστασης - πρέπει να παραμείνει «σύντροφος» και «δάσκαλος» των νέων γενιών.

1939 Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας για στρατιωτική συνεργασία («Χαλύβδινο Σύμφωνο»).

1943 Το Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προτείνει στα Κομμουνιστικά Κόμματα την αυτοδιάλυση της Διεθνούς.

1947 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα (Δόγμα Τρούμαν).

1963 Κράτος και παρακράτος προχωρούν σε δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Χτυπήθηκε επίσης από τραμπούκους ο βουλευτής Καβάλας της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργης Τσαρουχάς, που στη χούντα δολοφονήθηκε στην Ασφάλεια μετά από βασανιστήρια. Ο Λαμπράκης θα χάσει τη μάχη με το θάνατο στις 27/5 στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».

1967 Βρίσκεται στη Ρόδο, ξεβρασμένο από τη θάλασσα, το σώμα του αγωνιστή προοδευτικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.

1968 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή του τονίζει πως «οι κομμουνιστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ και καταδίκασαν τη δεξιά οπορτουνιστική γραμμή και τη φραξιονιστική διασπαστική δράση της ομάδας Παρτσαλίδη». Επίσης, επέκρινε τη στάση του λεγόμενου «Γραφείου της ΚΕ για το εσωτερικό», που αυτοανακηρύχθηκε σε καθοδήγηση αυθαίρετα και αντικαταστατικά, υιοθετώντας τις απόψεις της διασπαστικής ομάδας και συντονίζοντας τις ενέργειες και τα σχέδια μαζί της.

1973 Το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου προδίδεται και καταστέλλεται.

1975 Με βούλευμα του πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, 24 από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

1986 Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την επανάληψη παραγωγής χημικών όπλων, που είχε διακοπεί πριν από 17 χρόνια.

2005 Πεθαίνει ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης (αφιέρωμα στο σημερινό «Ριζοσπάστη», σελίδα 5).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ