Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Αντεργατικό νομοσχέδιο: Αρθρο για τα ψέματα της κυβέρνησης και τη σκληρή πραγματικότητα στον κλάδο των λογιστών

-- Απεργία στις 6 Μάη: Τα συνδικάτα προετοιμάζονται για την πρώτη απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα»

-- Πρόοδος ή «πρόοδος»: Μια οφειλόμενη απάντηση στους υποστηρικτές της γενίκευσης της τηλεργασίας

Οταν δεν κοκκινίζουν από τα ψέματα που λένε...

Το παραπάνω ταιριάζει απόλυτα στο άρθρο του Αλέξη Πατέλη (επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού), με τίτλο «Ελευθερία», όπου προσπαθεί να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο για τη 10ωρη δουλειά και την κατάργηση των υπερωριών και καταλήγει μάλιστα ότι «πρέπει να το στηρίξουμε όλοι». Γιατί; Για να έχουμε «μία οικονομία που προστατεύει τους εργαζομένους της, ιδίως τους πιο αδύναμους. Και τους δίνει και την ελευθερία να φτιάξουν τη ζωή που επιθυμούν. Προστατευμένοι. Με διαφάνεια».

Πραγματικά είναι τόσο προκλητικά αυτά που γράφει ο ακριβοπληρωμένος άριστος της «Goldman Sachs» και της «Merrill Lynch», για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για τις «ανατροπές του αιώνα», που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.

Οι «κανόνες» της εργασιακής ζούγκλας...

Καταρχάς, στο άρθρο του ο κ. Πατέλης επικαλείται την εργοδοτική ασυδοσία που είναι εκτεταμένη, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει κανόνες. Μα ποιον κοροϊδεύει και δεν κοκκινίζει; Οι εργοδότες έχουν λυμένα τα χέρια τους από τους δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζουν όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, η κυβέρνηση τους επιβραβεύει. Πανηγύριζε ο κ. Πατέλης για τα 120 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στην «Aegean» την ίδια στιγμή που απέλυε δεκάδες εργαζόμενους, και μάλιστα ορισμένους επειδή αρνούνταν να τηλεργαστούν εκτός ωραρίου και ενώ η εταιρεία είχε μπει σε καθεστώς «αναστολών» σύμβασης. Ομως σε αυτά ο κύριος κάνει την πάπια!

«Η Ελευθερία (βοηθός λογιστή), όταν εργάζεται επιπλέον ώρες - διότι υπάρχει αντικειμενικά περισσότερη δουλειά να γίνει - θα ξέρει ότι θα εργαστεί λιγότερες ώρες κάποια άλλη στιγμή. Τον Ιούλιο που θα σχολάει νωρίτερα, σκέφτεται να πηγαίνει στη θάλασσα για μία γρήγορη βουτιά. Και όλα αυτά μόνο αν συμφωνήσει και η ίδια. Στο Εργάνη ΙΙ θα μπορεί η ίδια να δηλώνει ψηφιακά τις ώρες που εργάζεται. Δεν θα μπορεί ο εργοδότης της να λέει ψέματα με την ίδια ευκολία».

Πόσο θράσος έχει κάποιος για να σκεφτεί και να γράψει τα παραπάνω, όταν στον κλάδο, όπου έτσι κι αλλιώς υπήρχε μεγάλος όγκος δουλειάς, εκτινάχθηκε το διάστημα της πανδημίας! Να μελετήσουμε και να εφαρμόσουμε έναν καταιγισμό ΠΝΠ, ερμηνευτικών εγκυκλίων, άλλων διατάξεων, με απλήρωτες υπερωρίες, εργασία με «μαύρα», εντατικοποίηση και πρακτική ακόμα και αμισθί. Οταν μάλιστα δεκάδες προθεσμίες έμπαιναν από την κυβέρνηση σε μη εργάσιμες, Σάββατο και Κυριακή, όπως και πρόσφατα η προθεσμία για τις βεβαιώσεις μετακίνησης που είναι το Μεγάλο Σάββατο, αναγκάζοντας συναδέλφους να δουλέψουν τις μέρες του Πάσχα! Υπάρχουν περιπτώσεις που εργαζόμενοι εκβιάζονταν να δουλέψουν ενώ βρίσκονται σε αναστολή, ή ακόμα εργαζόμενοι που ενώ δούλευαν κανονικά, μάθαιναν ότι ήταν σε αναστολή από τη μισθοδοσία τους!

...και η «ψηφιακή» εργοδοτική ασυδοσία

Οι εργαζόμενοι του κλάδου ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει «έχω το δικαίωμα να κλείνω το λάπτοπ στο διάστημα της τηλεργασίας». Σημαίνει να απαντάμε σε κλήσεις εργοδοτών για τα δήθεν «έκτακτα» ακόμα και Σαββατοκύριακα και βραδινές ώρες. Σημαίνει ότι οι τηλεργαζόμενες μητέρες, για τις οποίες τόσο πολύ κόπτεται η κυβέρνηση, δεν δικαιούνται καν άδεια ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να εργάζονται ξημερώματα και αργά το βράδυ για να φέρουν βόλτα τις δουλειές του σπιτιού, για να μπει το παιδί τηλεκπαίδευση και παράλληλα να προλάβουν τις προθεσμίες. Σημαίνει να δουλεύουμε τις μέρες άδειάς μας, γιατί τα projects «τρέχουν». Να τρέχουμε το πρωί - εκτός ωραρίου - σε πελάτες, εφορίες, ασφαλιστικούς οργανισμούς και άλλες υπηρεσίες και το ωράριο να ξεκινά με το που φτάσουμε στο σπίτι. Ολα αυτά ενώ οι εργοδότες ήδη ετοιμάζουν άλλους servers για να κάνουν τη δουλειά τους, που δεν χρειάζονται log in και log off.

Είναι προκλητικός ο ισχυρισμός πως «με την ηλεκτρονική κάρτα προστατεύεται το ωράριο». Οταν οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν χρειαζόμαστε ίντερνετ, ούτε καν να είμαστε με VPN στο δίκτυο της εταιρείας, για να δουλέψουμε τα δεκάδες excel για συμφωνία πελατών - προμηθευτών, για το ΦΠΑ κ.λπ. Οπως ισχύει και τώρα, ακόμα χειρότερα αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, για να προλάβεις τις υποχρεώσεις θα δουλεύεις τα αρχεία εκτός ωραρίου και Σαββατοκύριακο, ώστε να είναι έτοιμα για καταχώρηση. Οταν μάλιστα εκβιάζουν σε τέτοιο βαθμό για την αποδοτικότητα του εργαζόμενου, που σε ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια του κλάδου έχουν εισαγάγει μέχρι και σύστημα χρονομέτρησης των εργασιών των συναδέλφων, μην και υπάρξει δευτερόλεπτο που δεν είμαστε τόσο «παραγωγικοί».

Είναι προκλητικό να λέγεται ότι το νομοσχέδιο έρχεται να προστατεύσει τους εργαζόμενους και ότι θα καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες. Οταν ήδη σε ατομικές συμβάσεις μεγάλων μονοπωλίων του κλάδου το διάλειμμα είναι εκτός 8ώρου, η υπερεργασία συμψηφίζεται στον μισθό και οι υπερωρίες υπολογίζονται μετά τις 10 ώρες δουλειάς. Πόσο δε μάλλον τώρα, που επιδιώκουν να αυξηθεί η υπερωριακή απασχόληση, έως και 150 ώρες! Οταν σε μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες ήδη δεκάδες ρεπό που έταξε η εργοδοσία λόγω του φόρτου εργασίας χάθηκαν... στη σκόνη.

Το δικαίωμα στη μητρότητα και η ...«γρήγορη βουτιά»

Είναι προκλητικός ο ισχυρισμός ότι προστατεύεται το δικαίωμα στην μητρότητα. Οταν οι νέες γυναίκες στον κλάδο πιέζονται για να μη μείνουν έγκυες, και αν μείνουν, οι εργοδότες τις εκδικούνται, με πίεση να δουλεύουν μέχρι και μια μέρα πριν γεννήσουν, με πίεση να μην πάρουν την 6μηνη άδεια λοχείας! Οταν οι εργαζόμενες στις ελεγκτικές, μέχρι πριν έναν χρόνο που το κατακτήσαμε μέσα από τη συλλογική πάλη, δεν δικαιούνταν άδεια λοχείας αντίστοιχης του 6μήνου του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να γυρνάνε στη δουλειά με 2 μηνών βρέφος ή να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι νέες γυναίκες αποφασίζουν να μεταθέσουν για αργότερα την εγκυμοσύνη για να μπορέσουν να «αποδείξουν» τι αξίζουν. Ακόμα και συναδέλφισσες που καταφεύγουν στην κατάψυξη ωαρίων, ώστε να προβούν στη λύση της εξωσωματικής σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα προκειμένου να μη χάσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργοδότες δεν δίστασαν να απολύσουν εγκυμονούσες εργαζόμενες. Να θυμίσουμε, μιας και η κυβέρνηση κάνει λόγο για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ότι το ίδιο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δικαίωσε επιχείρηση που απέλυσε έγκυο εργαζόμενη!

Κάπως έτσι χάνεται και η «γρήγορη βουτιά» που γράφει ο εν λόγω κύριος. Ακόμα κι αν ο εργαζόμενος κάποια άλλη μέρα πάρει ρεπό ή κάποια μείωση του χρόνου εργασίας, πιθανόν ύστερα από πολλές βδομάδες εξαντλητικής δουλειάς, αυτό δεν μπορεί σε τίποτα να αναπληρώσει τη συσσωρευμένη κούραση, τη φθορά της υγείας του από τα απανωτά 10ωρα. Δεν μπορεί να αποκατασταθεί η πλήρης απορρύθμιση της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής του εργαζόμενου, με τις μυοσκελετικές και ψυχοσωματικές ασθένειες λόγω άγχους και στρες, που δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο στον κλάδο. Ασε που για να πάει για ένα μπάνιο η οικογένειά της πρέπει να ξοδέψει ένα βδομαδιάτικο από τον πλουσιοπάροχο μισθό που της έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, των 400 ευρώ.

Οσο για τον Ηρακλή, τον διανομέα και σύντροφο της Ελευθερίας, αν η κυβέρνηση και ο κ. Πατέλης νοιάζονταν πραγματικά, δεν θα τον είχε απροστάτευτο στους δρόμους, όπως στον τελευταίο χιονιά της Αθήνας, με ένα μέτρο χιόνι, για να του φέρει τον καφέ του.

Δεν χωράει κανένας συμβιβασμός με τη βαρβαρότητα

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως με το νέο νομοσχέδιο στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα επιπλέον εφόδιο στα χέρια της εργοδοσίας για μείωση του εργατικού «κόστους», αυξάνοντας κατακόρυφα το ποσοστό του κέρδους της.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και με αυτήν τη βαρβαρότητα και τη χυδαία υπεράσπισή της δεν χωράει κανένας συμβιβασμός. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, τα σωματεία αδύναμα, ή ακόμα καλύτερα κάτω από τον έλεγχό τους.

Για εμάς όμως ένας δρόμος υπάρχει! Η πείρα μας έχει δείξει ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συλλογική δράση, τη διεκδίκηση για καλύτερους όρους ζωής και δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, είχαμε κατακτήσεις. Η Ελευθερία και ο Ηρακλής, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός, ακριβώς επειδή βιώνουν αυτήν την πραγματικότητα, θα μπουν μπροστά οργανωμένοι στα ταξικά σωματεία τους για να αντιπαλέψουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το έχουμε χρέος σε μας και στα παιδιά μας! Στις 6 Μάη όλοι στην απεργία!


Αλεξάνδρα ΚΑΠΑΡΟΥ
Πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής

Σωματεία και φορείς παίρνουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας

Με τη συμμετοχή νέων δυνάμεων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης στην Κοζάνη.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη συνέχισης και ισχυροποίησης του αγώνα για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων ως η καλύτερη τιμή προς τους νεκρούς της εργατικής τάξης, μεταφέρθηκε εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και πείρα από τους αγώνες των σωματείων το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, για παράδειγμα, μεταφέρθηκε η δραματική εντατικοποίηση της εργασίας, λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η έξαρση της πανδημίας στη Δυτική Μακεδονία, καθώς οι διακομιδές ασθενών ακόμα και εκτός Περιφέρειας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τη συζήτηση απασχόλησε επίσης το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα με θύματα δύο εργαζόμενους στην 5η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Αναδείχθηκε η επιτυχία των σωματείων να σπάσουν στην πράξη την προσπάθεια της εργοδοσίας να αποτρέψει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας που κήρυξαν το Σωματείο Οικοδόμων Κοζάνης και το ΣΕΕΕΝ και να υποβαθμίσει τις ευθύνες της, καθώς και η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της «ΑΒΑΞ» στο εργοτάξιο, και στη συνέχεια η συνέλευση του Σωματείου Οικοδόμων έγινε με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων.

Το Σωματείο Οικοδόμων Κοζάνης και το ΣΕΕΝ δίνουν αύριο, Παρασκευή, συνέχεια στον αγώνα υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων με κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Κοζάνη, στις 11 π.μ., διεκδικώντας την αύξηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς για τη λήψη μέτρων προστασίας, την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του εγκλήματος, την απόδοση ευθυνών, την πρόσληψη προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Επίσης, σε σύσκεψη για την οργάνωση του απεργιακού αγώνα της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη καλούν σήμερα τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, Εμποροϋπαλλήλων Εορδαίας και το Παράρτημα ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, στο Αμφιθέατρο του Πάρκου Εκτάκτων Αναγκών στην Πτολεμαΐδα στις 6.30 μ.μ.

Στην Καρδίτσα

Σύσκεψη σωματείων για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης στις 6 Μάη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Καρδίτσα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου, του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Γιατρών Κέντρων Υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, συνδικαλιστές από τους χώρους της Εκπαίδευσης και των ΟΤΑ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ.

Κεντρικός ομιλητής της σύσκεψης ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, που ανέδειξε τις «ανατροπές του αιώνα» που φέρνει το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης και κάλεσε σε κοινή πάλη με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, αναδεικνύοντας την κοινή αιτία των προβλημάτων και υπενθυμίζοντας ότι το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και η όξυνση της καταστολής δεν είναι «προνόμιο» μόνο των εργαζομένων, αλλά αφορά συνολικά το λαϊκό κίνημα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μάη στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ τα σωματεία θα παραχωρήσουν και συνέντευξη Τύπου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Στο επίκεντρο η ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδικάτων που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη έγινε διαδικτυακά και σε αυτή συμμετείχαν 21 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 17 χώρες. Χαιρετισμό εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων 36 του Λος Αντζελες των ΗΠΑ.

Από όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση εκφράστηκε η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών των αγωνιστικών συνδικάτων της Ευρώπης ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής, που αποτελεί μια δεύτερη πανδημία απέναντι στους εργαζόμενους. Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τα αντιλαϊκά μέτρα για το χτύπημα του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που προωθούνται εν μέσω πανδημίας σε κάθε χώρα, καθώς και για τους αγώνες που αναπτύσσονται σε δύσκολες συνθήκες και για την προστασία της υγείας των λαών. Ταυτόχρονα καταγγέλθηκε η στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν την πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΜΕ στέλνοντας μήνυμα για τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Κατάθεση στεφανιών σε Σκοπευτήριο και Πολυτεχνείο

Προσυγκέντρωση των συνδικάτων στις 10.30 π.μ. στο πάρκο δίπλα στο «Κάραβελ»

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα καταθέσει στεφάνια το Σάββατο 1η Μάη στο Πολυτεχνείο και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, καλώντας συνδικάτα και μαζικούς φορείς να δώσουν μαζικό «παρών» στις 10.30 π.μ., στο πάρκο δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», προκειμένου να φτάσουν με πορεία στο μνημείο.

Στη συνέχεια θα κατατεθούν στεφάνια και στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου (Πατησίων).

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους φορείς «να τιμήσουμε την Πρωτομαγιά με την κατάθεση στεφανιών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Να τιμήσουμε τους 200 κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα δίκια της εργατικής τάξης, του λαού».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Μάη στην Αθήνα και σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν την υπόθεση του ταξικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς στα χέρια τους. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ. στο Πάρκο Ανεξαρτησίας

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Κεχαγιά

Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Ευδήλου

Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, στις 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Ξάνθη, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

SPOT ΤΗΣ ΚΝΕ
Πώς κατάντησε ο Σούπερμαν...

«Αυτός ο Σούπερμαν δουλεύει για τον Λεξ Λούθορ...»: Με το σχόλιο αυτό συνοδεύει η ΚΝΕ το νέο της βίντεο - σποτ, με το οποίο δείχνει πώς κατάντησε τον σούπερ ήρωα ο υπουργός Εργασίας της 10ωρης δουλειάς Κ. Χατζηδάκης. Μια ακόμα κοροϊδευτική ματιά στον υπουργό, που προχτές γιόρτασε τα γενέθλιά του «σβήνοντας κεράκια» σε μια τούρτα γεμάτη εικόνες από τα αποκαΐδια της κυβερνητικής πολιτικής... «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε! Εμπρός για τα "Σικάγο" της γενιάς μας! Στις 6 Μάη απεργούμε! Συμμετέχουμε στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις με τα σωματεία μας!», είναι το μήνυμα της ΚΝΕ στη νεολαία.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Στις 6 Μάη η πρώτη απεργιακή απάντηση στον νόμο - έκτρωμα!

Ολους τους κλάδους και χώρους δουλειάς αγκαλιάζει το απεργιακό μέτωπο από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Με απεργία την Πέμπτη 6 Μάη απαντούν στις «ανατροπές του αιώνα», που δρομολογεί η κυβέρνηση, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, τιμώντας παράλληλα την Εργατική Πρωτομαγιά και τους αγώνες που συμβολίζει.

Οι απεργιακές αποφάσεις καθημερινά πληθαίνουν και αγκαλιάζουν πια τους περισσότερους κλάδους, χώρους δουλειάς και περιοχές της χώρας. Το σχέδιο δράσης για την προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων εμπλουτίζεται με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Το απεργιακό κάλεσμα μεταφέρεται στους εργαζόμενους με αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, όπως είναι οι σημερινές κινητοποιήσεων των Σωματείων στον κλάδο του Εμπορίου αλλά και Σωματείων Εργαζομένων σε νοσοκομεία.

Με τις αποφάσεις, τις πρωτοβουλίες και τη δράση τους, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: Η Πρωτομαγιά θα γιορταστεί από τους εργαζόμενους αγωνιστικά, με απεργία, και δεν θα μετατραπεί, όπως θέλουν η κυβέρνηση και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, σε μια μέρα που θα παρατείνει την ...αργία του Πάσχα. Η απεργία και οι συγκεντρώσεις δεν θα τιμήσουν απλά τους αγώνες για το 8ωρο και την οργάνωση στα σωματεία, αλλά θα δώσουν απάντηση στο νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς και του χτυπήματος στη συνδικαλιστική δράση που δρομολογεί η κυβέρνηση ώστε πιο εύκολα να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας έναν και πλέον αιώνα πίσω, να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «σκλάβους του 21ου αιώνα», να θέσουν σε διωγμό τη συνδικαλιστική οργάνωση, τη συλλογική δράση, την απεργία.

Απεργία από Εργατικά Κέντρα στην Αττική και σε όλη τη χώρα

Απόφαση να γιορτάσει την Πρωτομαγιά με απεργία στις 6 Μάη και να δώσει την πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί το 8ωρο πήρε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει στην Αττική το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

«Φέτος, 135 χρόνια από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο και 125 χρόνια από τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου στις στοές της Καμάριζας, τα αιτήματα των απεργών είναι πιο επίκαιρα από ποτέ», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και καλεί σε απεργία στις 6 Μάη και συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Λαύριο, στο άγαλμα των Μεταλλωρύχων. «Στην προσπάθεια να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω, απαντάμε οργανωμένα, με πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, με φάρο τη θυσία των εργατών του Σικάγο το 1886, τις μεγάλες μάχες των μεταλλωρύχων του Λαυρίου. Απεργούμε τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς της τάξης μας, όλους όσοι έδωσαν ό,τι πιο πολύτιμο έχει ο άνθρωπος, την ίδια του τη ζωή, για να ζήσουμε οι επόμενες γενιές πιο ανθρώπινα. Απεργούμε και απαντάμε στην προσπάθεια κατάργησης του 8ωρου, στο χτύπημα της οργάνωσης των ταξικών συνδικάτων, στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, στη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν στην εργατική τάξη, σε όποιον αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες μας», αναφέρει.

Απεργία στις 6 Μάη έχουν αποφασίσει επίσης τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας.

Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα, πήρε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Για την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργιακής κινητοποίησης καλεί σε σύσκεψη σωματείων αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) και Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Απεργία σε όλα τα καράβια και τα λιμάνια της χώρας

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας κινούνται οι ναυτεργάτες, καθώς 13 ναυτεργατικά σωματεία πήραν ομόφωνη απόφαση σε κοινή τους σύσκεψη. Στην κατεύθυνση αυτή, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν με κοινή ανακοίνωση στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). Επίσης, καλούν τους ναυτεργάτες σε εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., στα γραφεία τους (Κολοκοτρώνη 132).

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει σήμερα, στις 5.30 μ.μ., το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου. Καλεί εργαζόμενους και σωματειακές επιτροπές σε μαζική συμμετοχή, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει προς ψήφιση το αντεργατικό της έκτρωμα. Παράλληλα το Συνδικάτο έχει αποφασίσει σχέδιο δράσης με εξορμήσεις, συνελεύσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Σήμερα οργανώνει συνέλευση των εργαζομένων στα πιεστήρια εφημερίδων «Μπάρλας» στο Κορωπί.

Εκδήλωση την Κυριακή από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί σωματεία, νέους εργαζόμενους και ανέργους σε εκδήλωση την Κυριακή 25/4 στη 1 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως (πλατεία Πρωτομαγιάς), με θέμα «Σκλάβοι του 21ου αιώνα ΔΕΝ θα γίνουμε! Δουλειά - ζωή με δικαιώματα!».

«Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων. Μπροστά στον εορτασμό και την απεργία της Πρωτομαγιάς συμμετέχουμε μαζικά στην εκδήλωση, δίνοντας μια ακόμα απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που οραματίζονται εργοδότες και κυβέρνηση του 10ωρου, της δουλειάς χωρίς σύμβαση, χωρίς δικαιώματα», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Συνελεύσεις σε εργοτάξια και εκδηλώσεις σε γειτονιές

Με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια, περιοδείες και εξορμήσεις, εκδηλώσεις στις γειτονιές προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.«Να νεκρώσει κάθε εργοτάξιο και γιαπί, για να υπερασπιστούμε την ίδια μας τη ζωή, για σύγχρονες συνθήκες και όρους δουλειάς», είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους στις Κατασκευές. Στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα Πέμπτη στο εργοτάξιο του Μετρό Πειραιά και τη Δευτέρα 26/4 στο εργοτάξιο του «Λα Μιράζ» στην Ομόνοια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Αύριο Παρασκευή σε Ιλίσια (6 μ.μ., πλατεία Τερζάκη) και Νέα Μάκρη (6.30 μ.μ., πλατεία). Τη Δευτέρα 26/4 σε πλατεία Αμερικής (6 μ.μ.), Ηλιούπολη (6 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Μενίδι (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42). Την Τετάρτη 28/4 σε Νέα Σμύρνη (6 μ.μ., πλατεία), Ιλιον (6 μ.μ., κεντρική πλατεία), Περιστέρι (6.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου), Αιγάλεω (6.30 μ.μ., Μπαρουτάδικο), Παλλήνη (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας).

Συσκέψεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σε συσκέψεις σε δυτικές συνοικίες (24/4, Περιστέρι), βόρειες συνοικίες (24/4, Νέα Ιωνία) και Πειραιά (25/4).

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, ενώ υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24/4 στις 6 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24/4 στις 6 μ.μ., στο ανοιχτό θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου στην Ελευσίνα (Δραγούμη 37).

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής την Κυριακή 25/4 στις 10.30 π.μ., στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (κοντά στη στάση του Μετρό «Αγ. Αντώνιος», απέναντι από τον ΟΤΕ).

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4 στην Πολυτεχνειούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, κεντρική πλατεία ΕΜΠ, στάση 8η Ζωγράφου με το λεωφορείο 608).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 25/4 στις 11 π.μ., στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη στον Αγιο Δημήτριο.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4 στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων τη Δευτέρα 26/4 στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Χατζηδήμου.

Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου θα πραγματοποιήσει ανοιχτή σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 26/4,στις 6.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο του κτιρίου του.

Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Στην Αλεξανδρούπολη, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα» καλεί πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε σύσκεψη την Κυριακή 25 Απρίλη στις 11 π.μ., στο ανοιχτό αμφιθέατρο μπροστά από το εκκλησάκι του Αγιου Εύπλου, για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη. Την ερχόμενη βδομάδα, επίσης, το Σωματείο θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε εμπόριο και ΒΙΠΕ με το κάλεσμα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη παρέμβαση στο εργοτάξιο κατασκευής του Φράχτη στον Εβρο, για την αποπληρωμή δεδουλευμένων και ανάκληση απολύσεων.

Στην Κομοτηνή, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συνδικαλιστές σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. στο πάρκο της Περιφέρειας, για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην Καβάλα, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων καλούν πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη, για την οργάνωση του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Σε συγκέντρωση σήμερα, στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο που δραστηριοποιούνται στην Αττική. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής μετατρέπουν τη σημερινή μέρα σε μέρα κινητοποιήσεων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων, ενώ έχουν προκηρύξει και στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.). Στην κινητοποίηση συμμετέχουν με αποφάσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Praktiker» και «Lidl».

«Ως εδώ! Δεν αντέχουμε άλλο! Δεν θα το επιτρέψουμε!», λένε οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο τον κίνδυνο της πανδημίας όσο και την επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης στα δικαιώματά τους. Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο μετρούν «νεκρούς συναδέλφους αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους», η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα, τη διάλυση της ζωής μας, των μισθών μας, του εργάσιμου χρόνου».

Το κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει ήδη φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους με εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, ενώ οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και σήμερα από νωρίς το πρωί.

«Είναι κρίμα σε αυτές τις συνθήκες ο υπουργός Εργασίας να κόβει την τούρτα για τα γενέθλιά του σε στενό κύκλο», σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων μετά τη δημοσιοποίηση από τον υπουργό σχετικών φωτογραφιών, και καλεί τους εργαζόμενους στη σημερινή κινητοποίηση ώστε «να "γιορτάσουμε" την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το 8ωρο».

Με εξορμήσεις και παρεμβάσεις που συνεχίζονται και σήμερα προετοιμάζουν τα σωματεία την κινητοποίηση
Με εξορμήσεις και παρεμβάσεις που συνεχίζονται και σήμερα προετοιμάζουν τα σωματεία την κινητοποίηση
Την κινητοποίηση των σωματείων στηρίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση στο υπουργείο.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνονται σήμερα και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει παρεμβάσεις σε μεγάλα καταστήματα της πόλης. Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας (ΣΕΙΥΠ) προχωρά σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Πάτρα (Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος). Στην Κατερίνη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ., έξω από το «Market In». Σε παρέμβαση, στις 6 μ.μ., έξω από το κατάστημα «Σκλαβενίτης» στην Αρια Ναυπλίου καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας. Σε Ανατ. Μακεδονία - Θράκη παρεμβάσεις θα γίνουν από σωματεία του κλάδου στην Κομοτηνή, στη Δράμα την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη. Εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ του νησιού οργανώνουν τα σωματεία σε Χαλκίδα και Χίο.

Νέα έξαρση στα κρούσματα σε αποθήκες

Τη νέα έξαρση των κρουσμάτων στην αποθήκη της επιχείρησης «METRO - MY MARKET» στη Μάνδρα καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Η εργοδοσία «μπροστά στα κέρδη της δεν λογαριάζει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων», τονίζει και προσθέτει ότι έναν μήνα μετά τις καταγγελίες και τις παρεμβάσεις στις οποίες το Σωματείο προχώρησε «για τα κρούσματα και τους ασθενείς εργαζόμενους που "έκρυβε" προσπαθεί να επαναλάβει το ίδιο». Την ίδια στιγμή, «η ατομική ευθύνη έχει γίνει το καθημερινό ανέκδοτο με τα self tests», σχολιάζει το Σωματείο, ενώ κυβέρνηση και εργοδοσία δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Μια οφειλόμενη απάντηση, με αφορμή το άρθρο του κύριου καθηγητή: Πρόοδος ή «Πρόοδος»;

Ορισμένες σκέψεις με αφορμή - και όχι ως απάντηση - το άρθρο του ομότιμου καθηγητή Εργατικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννη Ληξουριώτη, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «liberal.gr» στις 13.03.2021, με τίτλο «Οι "αρνητές" της τηλεργασίας και η πραγματικότητα».

Η ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου άρθρου, σε σχέση με άλλα όμοια, είναι ότι ο γράφων ζητά από την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει τις συνδικαλιστικές και άλλες συντεχνιακές πιέσεις, περιορίζοντας τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο όλως αναγκαίο μέγεθος», καθώς, όπως ισχυρίζεται, «αν η μέθοδος αυτή απασχόλησης πνιγεί στους κανονιστικούς περιορισμούς, τότε θα έχουμε πετύχει ακόμη μια πρωτιά στο πεδίο του αναχρονισμού και της συντήρησης».

Με άλλα λόγια, για τον ίδιο, η νομοθετική κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων για τους απασχολούμενους με τηλεργασία αποτελεί εξέλιξη αναχρονιστική, παράγοντας οπισθοδρόμησης και συντήρησης. Συμπερασματικά, διατυπώνεται η άποψη ότι το «αόρατο χέρι της αγοράς» θα δώσει τις αναγκαίες λύσεις και κατευθύνσεις για την εφαρμογή της τηλεργασίας, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στην «πρόοδο» τα μέρη της εργασιακής σχέσης.

Είναι όμως έτσι;

Ο ρόλος του Εργατικού Δικαίου

Το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» είναι επίπλαστο.

Οπως φαίνεται πιο έντονα στις μέρες μας, πρόοδος για ορισμένους είναι να επιστρέψουμε στο 1900, στις απαρχές του Εργατικού Δικαίου, όταν δηλαδή αυτό δεν υπήρχε, όταν ήταν μέρος του αστικού Δικαίου αντιμετωπίζοντας δήθεν ισότιμα την εργασιακή σχέση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο κύριος καθηγητής συσχετίζει με ωμό τρόπο την τηλεργασία με «τη διασκέδαση, την παραγγελία πίτσας και καπουτσίνο, την αγορά καλλυντικών, το κλείσιμο εισιτηρίων και το ραντεβού με το κομμωτήριο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Το εργατικό Δίκαιο διαμορφώθηκε ως ξεχωριστός κλάδος Δικαίου, προκειμένου να εξισορροπήσει την εγγενή αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, τους αναφερόμενους σήμερα ως κοινωνικούς εταίρους. Η εξισορρόπηση αυτή πραγματώνεται με νομοθετικές διατάξεις οι οποίες λειτουργούν υποκειμενικά, μεροληπτικά υπέρ του αδύνατου μέρους της εργασιακής σχέσης, δηλαδή του εργαζόμενου, ενισχύοντας τη θέση του προκειμένου να επέλθει η εν λόγω εξισορρόπηση. Η θέση του εργαζόμενου είναι αδύναμη, καθώς αυτός (ο εργαζόμενος) απαλλοτριώνει την εργατική του δύναμη για λογαριασμό και για το κέρδος του εργοδότη. Οποιαδήποτε άλλη θεώρηση απεμπολεί τον ίδιο τον χαρακτήρα του Εργατικού Δικαίου και δεν μπορεί να γίνει δεκτή, ούτε θεωρητικά, διαφορετικά το Εργατικό Δίκαιο νεκρώνεται, επιστρέφοντας στη ρίζα του, μετατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις σε σχέσεις του κοινού αστικού Δικαίου.

Σε ποιες συνθήκες συζητάμε σήμερα. Είναι όντως διαφορετικές;

Για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

Το ότι η παρούσα συζήτηση διεξάγεται υπό το φως ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, υπό τη σκιά της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, δεν αναιρεί σε τίποτα τις υφιστάμενες εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, την αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου - εργασίας, το ότι για το εμπόρευμα «εργατική δύναμη» ο καπιταλιστής κλείνει συμφωνία με τον εργάτη για να αγοράσει το εμπόρευμά του, ενώ ο εργάτης είναι ο πουλητής του, όπως γράφει ο Κ. Μαρξ στο μνημειώδες έργο του «Το Κεφάλαιο».

Η χρήση τεχνολογικών επιτευγμάτων και στον τομέα της εργασίας δεν είναι κάτι διαφορετικό, δεν διαμορφώνονται νέες εργασιακές σχέσεις, αλλά αυτές εκφράζουν, στο επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων, ένα νέο, ανώτερο επίπεδο ανάπτυξης του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγικής διαδικασίας1. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική τεχνολογία, η αυτοματοποίηση της παραγωγής, το διαδίκτυο, έτσι και η τηλεργασία, αποτυπώνονται και στις εργασιακές σχέσεις.

Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς υπέρ ή κατά της τεχνολογικής εξέλιξης και των δυνατοτήτων που αυτή προσφέρει. Καμία φοβία δεν υπάρχει απέναντί της. Το αντίθετο. Αποτελεί αναγκαίο ρόλο για την πληρέστερη ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Οι εργαζόμενοι δεν θεωρούν εχθρό την τηλεργασία, ούτε αβασάνιστα «διαμαρτύρονται για τα δεινά που έρχονται», όπως γράφει ο κύριος καθηγητής. Αυτή η θέση θα μπορούσε να απευθυνθεί στους εργάτες τον 19ο αιώνα, όταν κατέστρεφαν τις μηχανές πιστεύοντας ότι αυτές ευθύνονταν για την απώλεια των θέσεων εργασίας τους, θέση η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται, θεωρητικά και πρακτικά, στην πραγματικότητα.

Τηλεργασία

Το ρυθμιστικό πλαίσιο της τηλεργασίας αποτελεί η από 16.7.2002 Συμφωνία - Πλαίσιο για την τηλεργασία που συνήφθη από τoυς ευρωπαϊκούς κοινωνικούς ανταγωνιστές, η από 14.02./2006 ΕΓΣΣΕ 2006 - 2007, η οποία ενσωμάτωσε το κείμενο της Συμφωνίας - Πλαίσιο ως παράρτημα και το άρθρο 5 του Ν. 3846/2020. Η έννοια της τηλεργασίας σχετίζεται με τον τρόπο παροχής της εργασίας και δεν πρέπει να θεωρείται ότι εισάγει νέο είδος σύμβασης. Η μετάβαση στην τηλεργασία από μόνη της δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης του τηλεργαζόμενου, μεταβάλλοντας μόνο τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εργασία2και μάλιστα μόνο με την αναγκαία συναίνεση του εργαζόμενου.

Δίχως να προβούμε σε επισκόπηση των ως άνω διατάξεων, με αφορμή την απότομη, τουλάχιστον στη χώρα μας, ανάπτυξη της τηλεργασίας, «προκειμένου να προσαρμοστούν τα μέρη στις ειδικές συνθήκες που προκύπτουν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-1»3, επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο ο εξ αποστάσεως εργαζόμενος είναι μισθωτός, στον οποίο εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του Εργατικού Δικαίου, ή αυτοαπασχολούμενος, που παρέχει ανεξάρτητες υπηρεσίες, στον οποίο δεν εφαρμόζονται οι προστατευτικές διατάξεις του.

Η συγκεκριμένη συζήτηση δεν γίνεται φυσικά ούτε τυχαία, ούτε αθώα. Εχει αφενός τη ρίζα της στην αντιεπιστημονική θέση σχετικά με το τέλος της εργατικής τάξης, την οποία δήθεν καταργούν τα μηχανήματα, αφετέρου στην προσπάθεια του κεφαλαίου να προωθήσει μορφές απασχόλησης οι οποίες κινούνται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ εξαρτημένης και ανεξάρτητης εργασίας4 (παράνομη προσωρινή απασχόληση, δανεισμός εργαζομένων, ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, υπεργολαβίες κ.λπ.), αλλά και να αναδείξει νέες (εργασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εργασία τύπου «Wolt» ή «Uber»), επιδιώκοντας να δημιουργήσουν τις συνθήκες και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι τηλεργαζόμενοι να μην ωφελούνται των προστατευτικών διατάξεων του Εργατικού Δικαίου.

Χαρακτηριστικά, η συζήτηση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο εργασίας του τηλεργαζόμενου δεν διεξάγεται μόνο ως επιχείρημα «διαχείρισης της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής», όπως αναφέρει ο κύριος καθηγητής στο άρθρο του, αλλά, κατά κύριο λόγο, ως κριτήριο - ένδειξη της εξασθένησης της νομικής εξάρτησης του εργαζόμενου από τον εργοδότη, δηλαδή της εξασθένησης της άσκησης του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη έναντι του εργαζόμενου.

Το γεγονός της ραγδαίας ανάπτυξης της τηλεργασίας5 δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι απασχολούμενοι δεν συνδέονται με τον εργοδότη τους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, πόσο μάλλον όταν στη μεταξύ τους σχέση (πλέον της λειτουργικής - οργανικής ή νομικής εξάρτησης ή προσωπικής εξάρτησης) κυριαρχεί το κριτήριο της «οικονομικής εξάρτησης», δηλαδή όταν ο εργαζόμενος από την εργασία του καλύπτει συνολικά ή σε μεγάλο μέρος τα μέσα συντήρησής του, ενώ παράλληλα στην εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας αφιερώνει ολόκληρο το χρόνο της απασχόλησής του.

Το κατά πόσο η ίδια η τηλεργασία - πλέον όσα έχουν αναφερθεί ανωτέρω για τον ρόλο και την αξιοποίηση της τεχνολογίας - έχει σήμερα τη «θετική ανταπόκρισή των ίδιων των εργαζομένων» μπορούν να το απαντήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους.

Δίχως να υποτιμά κανείς την τηλεργασία εργαζομένων με αναπηρία, εγκύων, τεκουσών κ.λπ., παρατηρείται ότι το θεσμικά κατοχυρωμένο ωράριο εργασίας των εργαζομένων παραβιάζεται, ενώ το όριο ανάμεσα στην επαγγελματική ζωή είναι δυσδιάκριτο. Είναι σύνηθες πλέον, μετά το πέρας της ημερήσιας εργασίας, ο εργοδότης να ζητάει από τον εργαζόμενο να στείλει ένα μέιλ, να συμπληρώσει κάτι επιπλέον σε μια εργασία του, θεωρώντας ότι αφού το γραφείο του είναι ο υπολογιστής και η πλατφόρμα επικοινωνίας το κινητό τηλέφωνο, δεν του είναι κόπος να αφιερώσει λίγα λεπτά παραπάνω σε επιπλέον - απλήρωτη - εργασία. Το περιβόητο δικαίωμα στην αποσύνδεση - δηλαδή το δικαίωμα του εργαζόμενου να μην είναι διαθέσιμος για ψηφιακή επικοινωνία πέραν του ωραρίου του, άρα και για εργασία - καθίσταται ευχολόγιο και θεωρητική μόνο δέσμευση, παρά την πρόσφατη υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο6. Η επέκταση της απασχόλησης του εργαζομένου εκτός του κανονικού χρόνου εργασίας και η παραμονή του κατά τον ελεύθερο χρόνο του στη διάθεση του εργοδότη για άμεση ανάληψη εργασίας μειώνει το χρόνο ανάπαυσής του και του στερεί τη δυνατότητα προγραμματισμού και διαμόρφωσης του ελεύθερου χρόνου, με συνέπεια, αντί για βελτίωση, να έχουμε επιδείνωση της ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής (work life balance)7.

Μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του μια πλασματική ωραιοποιημένη εικόνα της πραγματικότητας, αλλά στην πράξη, συνήθως, ο τηλεργαζόμενος δεν έχει ειδικά διαμορφωμένο χώρο εργασίας, αντίθετα μοιράζεται τον ίδιο χώρο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, δίπλα στα παιδιά του που παίζουν ή που κάνουν τηλεκπαίδευση. Δεν διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, τον οποίο δεν είναι σπάνιο να αγοράζει μόνος του, έχει χαμηλή ταχύτητα δικτύου με συχνές πτώσεις αυτού (άραγε αυτό αποτελεί εργάσιμο χρόνο;) κ.λπ.

Επιπλέον διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα της επιχείρησης σε μη ασφαλές περιβάλλον, ενώ εκθέτουν και οι ίδιοι τα προσωπικά τους δεδομένα στον εργοδότη τους. Μάλιστα, πολλές φορές η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενους να συναινούν στο να τους καλούν πελάτες στο ιδιωτικό σταθερό τους τηλέφωνο, ενώ το γεγονός ότι ο εργαζόμενος απασχολείται μόνος του, οδηγεί σε αποξένωση και απομόνωση, κάτι το οποίο έχει βλαπτικές συνέπειες στην ίδια την ψυχική και σωματική του υγεία (τεχνοπάθειες του μέλλοντος).

Η ίδια η τηλεργασία θέτει στην πράξη νέα ζητήματα που χρήζουν άμεσης κανονιστικής ρύθμισης. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, ο χρόνος εργασίας και η ετοιμότητα προς εργασία (γνήσια - απλή), ιδίως μετά τη λήξη του εργάσιμου χρόνου, το δικαίωμα στην αποσύνδεση, τα προσωπικά δεδομένα εργοδότη και εργαζόμενου, η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, τι θεωρείται εργατικό ατύχημα, η διεθνική εργασία, η εργασία μέσω ψηφιακών πλατφορμών, η αναγκαία αντιστροφή του βάρους απόδειξης, η θέσπιση τεκμηρίων υπέρ της εξαρτημένης εργασίας κ.ά.

Πρόοδος είναι, στο πλαίσιο των διαφοροποιήσεων που εμφανίζονται στην τηλεργασία και γενικότερα στην εποχή της ψηφιακής εργασίας, να επανεξεταστεί το Εργατικό Δίκαιο, όχι όμως με την κονιορτοποίησή του, αλλά με την ολοκληρωμένη και ολοκληρωτική κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ενα βήμα παραπέρα στη σκέψη, οι νέες καινοτόμες παραγωγικές δυνατότητες της ανθρώπινης εργασίας απαιτούν και καινοτόμες σχέσεις, στις οποίες η τεχνολογική πρόοδος θα λειτουργεί απελευθερωτικά για τον εργαζόμενο, μεταμορφώνοντας την επιστήμη από εργαλείο ταξικής κυριαρχίας σε δύναμη προς όφελος του λαού8.

Ρόλος του προοδευτικού επιστήμονα είναι να θέσει την επιστήμη του στο πλευρό της εργατικής τάξης, την κινητήρια δύναμη της ιστορικής εξέλιξης.

Σημειώσεις:

1. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10008694

2. ΕΓΣΣΕ 2006 - 2007 Συμφωνία - πλαίσιο για την τηλεργασία, άρθρο 10 παρ. 4

3. Παράγραφος 2 του άρθρου 4 της Π.Ν.Π. 11.3.2020 (Φ.Ε.Κ. Α 55/11.3.2020) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του», Π. Μπουμπουχερόπουλος, «Αδυναμία παροχής εργασίας, τηλεργασία και εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2», ΕΕργΔ 4/2021, σελ. 525

4. Κ. Παπαδημητρίου, «Πληροφορική και Εργατικό Δίκαιο, 16ο Συνέδριο ΕΔΕΚΑ», σελ. 9, Κ. Παπαδημητρίου, «Πληροφορική - Εργασία - Εργατικό Δίκαιο», 1987

5. Βλ. Ο. Ζέλιος, «Πληροφορική και Εργατικό Δίκαιο, 16ο Συνέδριο ΕΔΕΚΑ», σελ. 4 όπου αναφέρεται στις online ψηφιακές πλατφόρμες.

6. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11099793

7. Δ. Ζερδελής, «Ο χρόνος εργασίας στην εποχή της ψηφιακής εργασίας», ΔΕΕ, 1/2017, σελ. 17 - 32

8. Μ. Παπαδόπουλος, «Επιστήμη και Ερευνα: Στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους ή των λαϊκών αναγκών;», ΚΟΜΕΠ 1 /2019


Βασίλης ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ
Δικηγόρος.ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου.Msc in BusinessΕυρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ