Κυριακή 22 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μαύρο» για τα φούμαρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Προσβάλλουν βάναυσα τη νοημοσύνη του λαού οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με το άθλιο θέατρο που έστησαν προεκλογικά για την ακρίβεια, γεγονός που αποτελεί από μόνο του έναν καλό λόγο για να τους μαυρίσουν αδίστακτα τα λαϊκά στρώματα στις κάλπες. Τα κόμματα του μαύρου μετώπου, ακριβώς επειδή αδυνατούν να δώσουν κάποια πειστική απάντηση στο εύλογο ερώτημα «πώς γίνεται να τσακίζουν τους μισθούς και οι τιμές των προϊόντων όχι μόνο να μην πέφτουν αλλά να ανεβαίνουν», πουλάνε απίστευτα φούμαρα, μοιράζοντας ταυτόχρονα ανέξοδες υποσχέσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τέτοια φούμαρα ήταν οι δέσμες μέτρων που ανακοίνωσε προχτές ο Ευ. Βενιζέλος, υποσχόμενος ανερυθρίαστα ότι θα πατάξει την ακρίβεια στο πλαίσιο μάλιστα της «ευρωπαϊκής έννομης τάξης» με έλεγχο των μονοπωλίων και «των ενδοομιλικών συναλλαγών». Πρόκειται, βέβαια, για καραμπινάτη εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων. Τέτοιος έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων και γι' αυτό, εξάλλου, δεν προβλέπεται στο πλαίσιο της «ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών». Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16 Δεκέμβρη του 2010 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε ανακοινώσει πανηγυρικά τη συμφωνία του με 36 πολυεθνικές επιχειρήσεις για τη μείωση των τιμών, μοιράζοντας μάλιστα υποσχέσεις για τη μεσοσταθμική μείωση των τιμών μεταξύ 20% και 30%, αλλά στην πράξη συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Η αλήθεια είναι μία: Η ακρίβεια που κατατρώει το πενιχρό λαϊκό εισόδημα είναι αποτέλεσμα των υπερκερδών των επιχειρηματικών ομίλων που κυριαρχούν στην παραγωγή και στο εμπόριο. Δεν αντιμετωπίζεται ούτε περιορίζεται με διακοσμητικά μέτρα, χωρίς να χτυπηθούν αποφασιστικά τα κέρδη και η θέση των καπιταλιστικών μονοπωλίων, χωρίς να αυξηθούν πραγματικά οι μισθοί και οι συντάξεις. Ο λαός θα απολαμβάνει φτηνά και ασφαλή προϊόντα μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

«Μπλόκο» στην επερχόμενη αντιλαϊκή θύελλα

Πέτρα στην πέτρα δεν πρόκειται να μείνει στις δημόσιες υπηρεσίες, πρώτα απ' όλα αυτές που αφορούν την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση, με τα μέτρα που θα ληφθούν τον Ιούνη ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Είναι τόσο βάρβαρα τα μέτρα που έχουν προσυμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων της μαύρης συγκυβέρνησης και της τρόικας, ώστε οι εκπρόσωποί τους αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά προεκλογικά, στην προσπάθειά τους να υφαρπάξουν την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο αθεράπευτα αφελείς θα πίστευαν τη σαθρή δικαιολογία τους ότι τάχα δεν γνωρίζουν ποια είναι συγκεκριμένα τα μέτρα και πως τάχα περιμένουν τη μελέτη του ΚΕΠΕ. Γνωρίζουν μέχρι λεπτομέρειας τα πάντα και σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν ότι θα υπάρξει εκ βάθρων ξεθεμέλιωμα του λεγόμενου κοινωνικού κράτους. Μια μικρή πρόγευση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, δηλώνοντας με νόημα (στον «Real fm») ότι «θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε πάρα πολλά πράγματα. Υπάρχουν ενδεχομένως υπηρεσίες οι οποίες δεν πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, υπάρχουν δομές οι οποίες ενδεχομένως δεν θα 'πρεπε να συνεχίσουν να υπάρχουν». Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα τον τομέα της Υγείας, τις δαπάνες για τα φάρμακα, τις υπηρεσίες Υγείας, προϊδεάζοντας για το πού θα βρίσκεται το επίκεντρο της νέας αντιλαϊκής θύελλας. «Θέλετε να μιλήσουμε καθαρά για το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων; Είχαμε ένα από τα πιο γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα, προαναγγέλλοντας τη νέα άγρια σφαγή στις συντάξεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εμπαίζουν απροκάλυπτα το λαό, υποστηρίζοντας ότι δε θα χρειαστεί να γίνουν μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς... Ο λαός πρέπει συντρίψει με την ψήφο και τους αγώνες του τα κόμματα της πλουτοκρατίας και να αναδείξει πανίσχυρο το ΚΚΕ, γιατί αλλιώς θα κάνουν τη ζωή του κόλαση.

Το εμπόριο ελπίδας περνάει στις ΜΚΟ

Το βρώμικο ρόλο τους αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αυτή τη φορά πρωτοστατώντας στην εφαρμογή της ελαστικής απασχόλησης - ακόμη και επιστημονικού δυναμικού - με εργαζόμενους που θα δουλεύουν για 5 μήνες για 600 ευρώ. Ετσι, η ΜΚΟ PRAKSIS σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, στα πλαίσια των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» θα συνάψει 5μηνες συμβάσεις με εξειδικευμένους επαγγελματίες, που θα υποστηρίξουν ομάδες πληθυσμών όπως άστεγοι, άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας, αποφυλακισμένοι και παιδιά που επαιτούν στους δρόμους της Αθήνας. Μάλιστα, για αυτή τους την «υπηρεσία» ως μεσάζοντες στην άσκηση της αντεργατικής πολιτικής θα εισπράττουν για κάθε πρόσληψη το 5% επί των μεικτών αποδοχών.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες νέοι επιστήμονες είναι άνεργοι, αντί να αξιοποιούνται με πλήρη, σταθερή δουλειά και αξιοπρεπείς μισθούς, για να παρέχονται καθολικά και προγραμματισμένα αυτές οι εξειδικευμένες και κρίσιμες υπηρεσίες: Πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενημέρωση για θέματα δημόσιας Υγείας, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής, νομικής συμβουλευτικής, εργασιακής συμβουλευτικής και ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης.

Ενα νέο εμπόριο ελπίδας στήνεται εν μέσω κρίσης, όπου η ανέχεια και η ανεργία αυξάνονται ραγδαία. Τη βρώμικη δουλειά αναλαμβάνουν σε αυτήν τη φάση οι «αμόλυντες» ΜΚΟ. Πληρώνονται αδρά από τις κυβερνήσεις και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να προωθούν τον «εθελοντισμό», τις χαμηλές προσδοκίες, τη ζητιανιά για «λίγη δουλειά», «λίγο φαΐ», «λίγη υγεία» σε μια εποχή που τεράστιος πλούτος παράγεται. Παράλληλα, θα διατηρούν γύρω τους ένα αποθεματικό εθελοντών, πουλώντας ελπίδα, ότι κάποια στιγμή μπορεί να μεσολαβήσουν οι κύριοι των ΜΚΟ για 5μηνη δουλειά με 600 ευρώ...

Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ιστορία της γέννησης ορισμένων θεών , αλλά θέλουν πριν απ' όλα να ξέρουν πώς και ποιες ήταν οι αιτίες που εμφανίστηκε η θρησκεία και πώς αναπτύχθηκε στους διάφορους λαούς. Πρωταρχικός σκοπός της εργασίας αυτής του Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι είναι να δείξει ότι όλες οι θρησκευτικές αντιλήψεις και παραστάσεις κι όλοι οι θεοί είναι αποκύημα της φαντασίας των ανθρώπων. Αποδεικνύεται συγκριτικά ότι μέσα σε ταυτόσημες συνθήκες ζωής, εμφανίστηκαν στους διάφορους λαούς παρόμοιες θρησκευτικές δοξασίες και λατρείες, ότι οι λαοί, όταν έρχονται σ' επαφή, παίρνουν ο ένας απ' τον άλλον τις θρησκευτικές δοξασίες και ότι, συχνά, κάθε νέα θρησκεία είναι σε μεγάλο βαθμό, μια παραλλαγή των θρησκειών που υπήρχαν ως τότε. Ετσι ο χριστιανισμός υιοθέτησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις δοξασίες και τη λατρεία των λεγόμενων ειδωλολατρικών θρησκειών της Ανατολής.

Οι εκμεταλλεύτριες τάξεις έχουν ανάγκη απ' αυτό το θρησκευτικό μυστήριο που ο απλός θνητός δεν πρέπει καν να το θίγει, το ίδιο όπως στη βιβλική αφήγηση οι απόγονοι του Αδάμ δεν είχαν την άδεια να φάνε τα απαγορευμένα μήλα από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μανμόχαν Σινγκχ

Πιστά ακολουθεί τη γραμμή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ στην Ινδία, εξοπλίζοντας το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, με τη σιωπηλή στήριξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των ΗΠΑ. Την Πέμπτη η Ινδία προχώρησε σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή και να πλήξει οποιοδήποτε στόχο στην Κίνα, ολόκληρη την Ασία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την Ουάσιγκτον ή τις Βρυξέλλες.

Η Ινδία αποτελεί έναν από τους «πολύτιμους συμμάχους» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά και για όλη την περιοχή της Ασίας, γεγονός που την «προστάτευσε» από τα συνήθη σχόλια των ιμπεριαλιστικών κέντρων σε ανάλογες κινήσεις άλλων χωρών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ινδία, η οποία διαθέτει πυρηνικά σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, δεν πιέζεται να τα καταργήσει, αντίθετα αναπτύσσει πλέον πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που διαθέτουν επίσης οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 42% του λαού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η αστική τάξη αναβαθμίζει το ρόλο της, συμμετέχει σε καπιταλιστικές συμμαχίες όπως η λεγόμενη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και εξασφαλίζει για τους μονοπωλιακούς ομίλους της υψηλά ποσοστά κερδοφορίας, που εκφράζονται και στην αύξηση του ΑΕΠ (με ρυθμό 7% το 2011, αναμένεται 5% το 2012), που για τα λαϊκά στρώματα δε σήμανε και δε σημαίνει καμία ουσιαστική αλλαγή.


Α. Φ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ