Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, προβλέπεται νεφελώδης καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικά ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, ασθενείς και στα δυτικά και νότια μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 8-21, στα νησιά από 13-23 και στη Θεσσαλονίκη από 10-24 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-26 βαθμούς.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ και τα τελευταία προσχήματα «αντιπολίτευσης» η ηγεσία της ΝΔ στο πλαίσιο της γραμμής της συναίνεσης και εποικοδομητικής πίεσης προς την κυβέρνηση, να προχωρήσει πιο γρήγορα στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών και, μάλιστα, βασιζόμενη στη δική της υποστήριξη (σελίδα 6)

ΠΛΗΘΟΣ αγωνιστών συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί χτες μπροστά στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με πανό και κόκκινα λάβαρα και πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία Δημοκρατίας, όπου βρίσκεται το κτίριο που την εποχή της χούντας στέγαζε την Ασφάλεια, στο οποίο βασανίστηκαν και μαρτύρησαν εκατοντάδες αγωνιστές της δημοκρατίας (σελίδα 8)

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Οικονομικών, Τζουλιάνο Αμάτο, ο οποίος έχει διατελέσει και πάλι πρωθυπουργός και θεωρείται στυλοβάτης της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, προτείνουν για τη θέση του πρωθυπουργού οι συμμετέχοντες στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας (σελίδα 11)

ΠΑΡΑ τις κατηγορίες - οι οποίες προσλαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας - ότι «κουκούλωσε» αναφορές των υπηρεσιών ασφαλείας περί διαφθοράς κορυφαίων υπουργών του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, αρνήθηκε χτες να παραιτηθεί ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή (σελίδα 11)

ΤΑΞΙΚΑ και αγωνιστικά θα γιορταστεί η Πρωτομαγιά στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Αποφασίστηκαν οι συγκεντρώσεις σε Λάρισα και Βόλο, τις επόμενες μέρες αποφάσεις για Καρδίτσα και Τρίκαλα (σελίδες 14 - 15)

ΤΗ ΛΗΨΗ άμεσων μέτρων για την ανακούφιση της ζωής τους διεκδικούν οι άνεργοι της Πάτρας και για το σκοπό αυτό οργανώνουν τον αγώνα τους (σελίδα 16)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ για κάποιες ξεχωριστές γιορτινές προτάσεις, αφού οι εκθεσιακοί χώροι της πρωτεύουσας έχουν προσαρμοστεί στο «πνεύμα των ημερών» και φιλοξενούν ενδιαφέρουσες εικαστικές δημιουργίες (σελίδα 18)

ΣΥΝΗΘΩΣ, μια ελληνική παραγωγή, για το Ελληνικό Φεστιβάλ, κοστίζει γύρω στα 50 εκατομμύρια δραχμές, τούτη τη φορά όμως εγκρίθηκε η παρουσίαση της «Μενανδρέα», σε σκηνοθεσία Λ. Βερτμίλερ, με κόστος 200 εκατ. (σελίδα 19)

ΕΝΑΝ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ «θησαυρό» τέχνης απέκτησε η Καρδίτσα, «κληρονομώντας» την περιουσία του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση, σύμφωνα και με τη διαθήκη που άφησε η θετή του κόρη Στέλλα Γιολδάση (σελίδα 19)

Η 29η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Το ΝΑΤΟ χτυπάει με 20 πυραύλους το αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα και με 10 πυραύλους ένα εργοστάσιο στο Βάλιεβο. Επίσης, το ΝΑΤΟ στοχεύει μια από τις κατοικίες του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλ. Μιλόσεβιτς, ενώ λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνει ότι ο Μιλόσεβιτς δεν είναι στόχος των βομβαρδισμών. Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος δε βρισκόταν στο σπίτι του εκείνη την ώρα και έτσι δεν υπήρξαν θύματα. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Τσερνομίρντιν, η οποία διήρκεσε 9 ώρες και έθεσε τις βάσεις για την ειρηνευτική πρωτοβουλία

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 22 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1821. Η μάχη της Αλαμάνας. Στις 22 Απρίλη του 1821 ο Αθανάσιος Διάκος με τους άνδρες του προσπάθησε να ανακόψει την πορεία προς την Πελοπόννησο του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ στη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού). Στη μάχη που ακολούθησε ο Διάκος τραυματίστηκε, συνελήφθη από τους Τούρκους και μεταφέρθηκε στη Λαμία, όπου εκτελέστηκε με ανασκολοπισμό στις 23 του Απρίλη.

1837. Ο πρωθυπουργός του Οθωνα, Ιγνάτιος φον Ρούντχαρντ, υπογράφει διάταγμα για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Πρωτολειτούργησε το Μάη στο σπίτι του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, στην Πλάκα.

1915. Η πρώτη μαζική επίθεση με χημικά αέρια στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εξαπέλυσαν οι Γερμανοί κατά των Βρετανών στη δεύτερη μάχη του Υπρ.

1917. Διορίζεται πρωθυπουργός ο Ζαΐμης στη θέση του γερμανόφιλου Καλογερόπουλου.

1943. Τμήματα του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν το Μέτσοβο.

ΠΡΟΣΩΠΑ 22 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1827 Επεσε στο Φάληρο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Γεννήθηκε το 1782. Στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης. Εζησε πολυτάραχα νεανικά χρόνια στα σώματα των αρματολών των Αγραφων και την Αυλή του Αλή Πασά. Μετά την πτώση του Μεσολογγίου διορίστηκε αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα και διακρίθηκε για την ανδρεία του, αλλά και για τις στρατηγικές του ικανότητες στις μάχες εναντίον του Κιουταχή, τον οποίο νίκησε στο Δίστομο, στη Δόμβραινα και κυρίως στη μάχη της Αράχοβας.

1724 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Ιμανουέλ Καντ. Ως εκπρόσωπος του Διαφωτισμού, θεμελίωσε με το κύριο έργο του, την Κριτική του καθαρού λόγου, τη νέα γνωσιολογία, τον κλάδο εκείνο της φιλοσοφίας που ασχολείται με τις μεθόδους, τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης.


1870: Η γέννηση του Β. Ι. Λένιν

Ο Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία μιλάει στους στρατιώτες που φεύγουν για το μέτωπο. 25 Μάη 1919
Ο Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία μιλάει στους στρατιώτες που φεύγουν για το μέτωπο. 25 Μάη 1919
Σαν σήμερα, πριν 130 χρόνια, γεννήθηκε μια προσωπικότητα που έμελλε να συνδέσει το όνομά της με το πιο μεγάλο κοσμοϊστορικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, αυτό είναι το πραγματικό όνομα του Λένιν, είδε για πρώτη φορά το φως της ζωής στις 22 Απρίλη 1870, στην πόλη Σιμπίρσκ στο Βόλγα.

To όνομά του έγινε σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη, μαζί με τον Μαρξ και τον Ενγκελς και δίκαια θεωρείται ένας από τους τρεις θεμελιωτές της επαναστατικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης. Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού, της εποχής των σοσιαλιστικών επαναστάσεων για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό για την οικοδόμηση της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Στα έργα του, ο Λένιν ανέπτυξε και συγκεκριμενοποίησε παραπέρα όλα τα συστατικά μέρη του μαρξισμού - τη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία και τον επιστημονικό κομμουνισμό. Οι θεωρητικές επεξεργασίες του για τον ιμπεριαλισμό, σαν ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, για το κόμμα νέου τύπου, σε διάκριση από τα οπορτουνιστικά της Δεύτερης Διεθνούς, η στρατηγική και η τακτική για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου, για τη συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά και με όλους τους εργαζόμενους, για το εθνικό και το αγροτικό ζήτημα, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, έχουν διεθνή σημασία, ως ισχυρά όπλα για την ταξική πάλη της παγκόσμιας εργατικής τάξης στις σύγχρονες συνθήκες.

Ο Λένιν είναι, επίσης, ταυτισμένος με την επαναστατική πρακτική στην εποχή του ιμπεριαλισμού, σπουδαίο, επίσης, ζήτημα και διαλεκτικά δεμένο με τη θεωρία, προκειμένου η εργατική τάξη, μαζί με τους συμμάχους της να επιτελούν το ιστορικό έργο, του περάσματος των κοινωνιών από τα εκμεταλλευτικά συστήματα στην αταξική κοινωνία, από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.

Αυτό το έργο, που δίκαια πήρε τη θέση του στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, για την παγκόσμια νίκη του κομμουνισμού, είναι ολοζώντανο και επίκαιρο, φωτεινός οδηγός για δράση στις σύγχρονες συνθήκες, της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ως το οριστικό πέρασμα του καπιταλισμού στο παρελθόν της ιστορίας. Το δικό μας μέλλον θα 'ρθει στα σίγουρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ