Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Διάβασης» παζάρι

Σήμερα και αύριο στο Πολιτιστικό Στέκι «Διάβαση» (πλατεία Αμερικής, Σταυροπούλου 29, τηλ. 8653.960-8640.943), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων διοργανώνει ένα ξεχωριστό Πασχαλινό Παζάρι. Σας περιμένουν γλυκές λιχουδιές και χειροποίητα πασχαλινά δώρα, όλα φτιαγμένα με φροντίδα από τα μέλη των δημιουργικών ομάδων της Πρωινής και Βραδινής Κοινότητας, καθώς και των Προγραμμάτων Οικογένειας του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση». Δώρα φτιαγμένα με κέφι και ευαισθησία, που θα συντροφεύσουν τις ευχές σας και τα χρόνια πολλά. Σήμερα και αύριο, ο χώρος θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Προτιμήστε και βοηθήστε αυτή την προσπάθεια.

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, η Πρεσβεία της Σουηδίας και η Ενωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών διοργανώνουν έκθεση χαρακτικής της Λόττα Φροστ με τίτλο «Τα Πάθη του Χριστού» . Η έκθεση θα λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο της ΕΠΑΣΚΤ (Θόλου και Πανός 19Α), έως τις 7 του Μάη. Η έκθεση θα λειτουργεί: Τετάρτη - Πέμπτη (5μμ-11μμ), Παρασκευή - Κυριακή (12μ-11μμ). Δευτέρα και Τρίτη κλειστά.

«Χρώματα» εντός και εκτός

Εργο του Μ. Βελούδιου
Εργο του Μ. Βελούδιου
Στην αίθουσα τέχνης «Θεόφιλος» (Μητροπόλεως 59, Στοά Πανδρόσου 36), φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής του Μανώλη Χατζηπέτρου,ο οποίος αγαπά το ξύλο, την πέτρα και το σίδερο. Αγαπά ό,τι δίνει η φύση, το οποίο αβασάνιστα οι άνθρωποι πετούν. Προσπαθεί να επαναφέρει μνήμες αλλοτινών εποχών, σύμφωνα με τις καταβολές της παράδοσης και της λαϊκής τέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μάη.

  • Στην αίθουσα τέχνης «Τερρακόττα» (Χρυσ. Σμύρνης 13 και Μητροπόλεως 76, Θεσσαλονίκη), παρουσιάζεται ομαδική έκθεση έργων των: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ανδρέα Βούσουρα και Λίνας Μπέη. Οι τρεις καλλιτέχνες έχουν εκθέσει ξανά μαζί και το έργο τους έχει κοινές αναφορές, παρά τη διαφοροποίηση των μέσων και του τρόπου κατασκευής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 του Μάη.

Στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5) έως τις 4 Μάη, παρουσιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Μιχάλη Βελούδιου. Σ' αυτήν την έκθεση ο ζωγράφος εκθέτει είκοσι πέντε μεγάλες επιφάνειες. Εργα ανεικονικά, που αφετηρία τους έχουν τη δουλιά του Φελίνι, του Αϊζενστάιν και του Λόρκα.

Γιορτινές προτάσεις

Κεραμικό του Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου
Κεραμικό του Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου
Στο «πνεύμα των ημερών» και οι εκθεσιακοί χώροι της πρωτεύουσας. Ενδιαφέρουσες εικαστικές δημιουργίες μπορούν να γίνουν ξεχωριστές γιορταστικές προτάσεις. Από αυτές σημειώνουμε:

  • Η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» (Λ. Φωτιάδου 2), σωματείο μη κερδοσκοπικό, έχει κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του μεγάλου μας καλλιτέχνη, με σκοπό να κάνει γνωστό το έργο του, αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά στο πολιτιστικό έργο που επιτελεί.

Το 1999 εξέδωσε δύο πρωτότυπες ξυλογραφίες του Α. Τάσσου, τυπωμένες με το χέρι, σε 10 μόνο αντίτυπα. Πρόκειται για τα έργα «Τραπέζι με αντικείμενα» του 1943 και «Δύο γυναίκες» του 1952, δύο πολύ χαρακτηριστικές ξυλογραφίες που απεικονίζουν αγαπημένα θέματα του χαράκτη. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία στους φιλότεχνους να αποκτήσουν μια πραγματική ξυλογραφία, τυπωμένη από ξύλινη πλάκα που ανήκει στο αρχείο της Εταιρείας. Κάθε έργο είναι αριθμημένο με λατινική αρίθμηση και υπογεγραμμένο με ευθύνη της Εταιρείας, με τη γνωστή σφραγίδα «Τ», που προέρχεται από το πρώτο γράμμα του Τάσσου και συναντάται σε έργα του από το 1938. Τα έργα είναι τυπωμένα σε γιαπωνέζικο χαρτί.

Επίσης, στα γραφεία της Εταιρείας «Α. Τάσσος», μπορεί κανείς να βρει τα βιβλία, που ο Τάσσος φιλοτέχνησε, επιμελήθηκε και εξέδωσε. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 9243.100.

  • Εργα ζωγραφικής και κεραμικής, μπορείτε να βρείτε αυτές τις μέρες στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Φιλοξενείται μία διπλή έκθεση, που περιλαμβάνει δημιουργίες ζωγραφικής του Δημήτρη Φαμελιάρη και κεραμικής του Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η καινούρια δουλιά του Δημήτρη Φαμελιάρη, με θέματα, αντικείμενα της καθημερινότητας, νεκρές φύσεις και τοπία. Πρόκειται για λάδια σε μουσαμά και σε πλεξιγκλάς. Πολλά από τα έργα του καλλιτέχνη είναι κολάζ από διάφορα υλικά, όπως εφημερίδες, άμμο, χαλίκια κλπ. Στον ίδιο χώρο ο Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος παρουσιάζει δημιουργίες μιας «κρυφής» του αγάπης, της κεραμικής. Οι φιγούρες του είναι εξαιρετικά πρωτότυπες, σε ένα μοναδικό, προσωπικό κλίμα, απόλυτα σύγχρονο και διαχρονικό.
  • Εργο του Τάσσου
    Εργο του Τάσσου
    «Ανάσταση στη φύση» ονομάζεται η έκθεση που εγκαινιάζεται την Τρίτη στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Παρουσιάζονται έργα γνωστών καλλιτεχνών, που έχουν ως θέμα τους τη γονιμότητα, την ανθοφορία και την ψυχική ανάταση.
Αναδρομική Γ. Μαυροΐδη

Εργο του 1943
Εργο του 1943
Αναδρομική έκθεση έργων του ζωγράφου Γιώργου Μαυροΐδη, εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (πλατεία Γεωργίου Α' και Κορίνθου).

Ο Γ. Μαυροΐδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1912 από Κύπριους γονείς εγκαταστημένους στη Λάρνακα και έζησε τα πρώτα δώδεκα χρόνια του στην Κύπρο. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε το διπλωματικό στάδιο.

Στη ζωγραφική υπήρξε αυτοδίδακτος, ενώ έφηβος δούλευε μαζί με το φίλο του Γιάννη Τσαρούχη. Αργότερα (1985), ο Γ. Τσαρούχης έγραφε για το φίλο του Γ. Μαυροΐδη «Πειθαρχεί ο Μαυροΐδης στους νόμους της ζωγραφικής, που, αν δεν είναι αιώνιοι (μάλλον είναι), δεν αλλάζουν κάθε εβδομάδα, όπως το θέλουν μερικοί έμποροι. Θα τον έλεγα αφηρημένο αν οι αφαιρέσεις του χρησίμευαν για να αφαιρεί ό,τι χρειάζεται, κρατώντας ό,τι δε χρειάζεται. Ο Μαυροΐδης τα μεταφράζει όλα στη γλώσσα της ζωγραφικής. Κάθε φορά που πιάνει το πινέλο στα χέρια του είναι έτοιμος να μεταφράσει την όρασή του, το νόημα των πραγμάτων στη γλώσσα της ζωγραφικής που κατέχει. Δεν είδα ποτέ μ' ένα τίποτα να γίνεται ένα αποτέλεσμα τόσο βαρύ και γεμάτο».

Το 1950 πήγε στο Παρίσι, όπου μελέτησε τη μουσειακή και μοντέρνα ζωγραφική και διαμόρφωσε τη δική του αντίληψη για τη μορφή και τις κατευθύνσεις της σύγχρονης τέχνης. Το 1959 εκλέχτηκε καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στην έδρα ζωγραφικής (θέση που διατήρησε ως το 1981) και το 1977-'78, πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Ως καθηγητής διακρίθηκε και για τους αγώνες του για την αυτονομία της ΑΣΚΤ, αλλά και για τους πολλούς σημαντικούς μαθητές που ανέδειξε.

Οπως σημείωνε ο ίδιος ο καλλιτέχνης για τη ζωγραφική του: «Ζωγραφίζω από μικρό παιδί και τα έργα μου πιστεύω πως γίνονται για να μιλούν για τη ζωή ζωγραφικά, κάτι που είναι δύσκολο, όπως δύσκολο είναι να κρίνω εγώ αν το πετυχαίνουν. Τα περιστατικά και οι περιπέτειες μιας μακριάς ζωής πρέπει να γίνουν ένα με τη ζωγραφική μου προσπάθεια, όπως και λίγα πρόσωπα, άντρες και γυναίκες, που τα θυμάμαι πάντα με αγάπη σαν όνειρα απραγματοποίητα, γιατί έτσι είναι η ζωή».


Με την ευκαιρία της έκθεσης το Μορφωτικό Ιδρυμα κυκλοφόρησε λεύκωμα με κείμενο της Μάρθας Χριστοφόγλου και επτά σχέδια του Γ. Μαυροΐδη από τη σειρά «Η γυναίκα με το φεγγάρι». Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 4 Ιούνη.

Εργα του Ναουσαίου ζωγράφου Γιώργη Μπαδόλα , παρουσιάζονται στα γραφεία του συλλόγου των εν Αθήναις Ναουσαίων «Ο Ζαφειράκης» (Φιλελλήνων 3). Πρόκειται για έργα με θέματα από την παλιά Νάουσα, καθώς και από τη νεότερη δουλιά του καλλιτέχνη, με τίτλο «Κορίτσια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ