Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας»: Νέα αντεργατικά σχέδια της ΕΕ για την ενιαία εφαρμογή του αντεργατικού πλαισίου και τη διασφάλιση της «δίκαιης κινητικότητας» του εργατικού δυναμικού με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Με δύναμη από τα συλλαλητήρια, συνεχίζουν τη δράση για τις Συλλογικές Συμβάσεις
  • ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για την κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε βάρος των εργαζομένων και του λαού
  • Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας: Κάλεσμα για πολύμορφες πρωτοβουλίες και Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τα μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
  • Κρατικές δομές προστασίας του παιδιού: Για τη στοχευμένη απαξίωση των κρατικών δομών και τη διασύνδεση με το προωθούμενο νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Κινητικότητα» με πυξίδα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Την ενίσχυση της «κινητικότητας» και την ενιαία εφαρμογή του αντεργατικού πλαισίου σε όλα τα κράτη - μέλη έρχονται να υπηρετήσουν τα σχέδια για την «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας»
Την ενίσχυση της «κινητικότητας» και την ενιαία εφαρμογή του αντεργατικού πλαισίου σε όλα τα κράτη - μέλη έρχονται να υπηρετήσουν τα σχέδια για την «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας»
Τις προτάσεις της για τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας» και τις συστάσεις της σχετικά με την «πρόσβαση» των εργαζομένων στην «κοινωνική προστασία» παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη βδομάδα.

Οι σχετικές προτάσεις είναι ενταγμένες στην υλοποίηση του περιβόητου «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» και η εξαγγελία τους συνοδεύτηκε από διακηρύξεις για την «ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», τη «δίκαιη κινητικότητα» και την «εύρυθμη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας». «Ισχυρότερη κοινωνική Ευρώπη είναι μια πιο βιώσιμη Ευρώπη», ανέφεραν στις δηλώσεις τους οι αρμόδιοι επίτροποι της λυκοσυμμαχίας, κρύβοντας κάτω από όλο αυτό το περιτύλιγμα το στόχο για απρόσκοπτο εφοδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων με φθηνούς και «ευέλικτους» εργαζόμενους, που ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων θα μετακινούνται από χώρα σε χώρα, αλλάζοντας επαγγέλματα αλλά και εργασιακές σχέσεις.

«Δίκαιη» κινητικότητα...

Η ανάγκη για την ύπαρξη και λειτουργία μιας «Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας» συνδέεται στενά με τους στόχους της ΕΕ για την παραπέρα ενίσχυση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στο πλαίσιο της «ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», όπως και την ανάγκη των μονοπωλίων για ενιαία εφαρμογή του αντεργατικού πλαισίου σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η σύστασή της είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη δίκαιη, απλή και αποτελεσματική επιβολή των κανόνων της ΕΕ για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού από έναν νέο φορέα εποπτείας και επιβολής», σημείωνε στην ομιλία του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Σεπτέμβρη του 2017. «Φαντάζει παράλογο να υπάρχει μια Τραπεζική Αρχή για την εποπτεία των τραπεζικών προτύπων, αλλά όχι μια κοινή Αρχή Εργασίας που να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη στην ενιαία αγορά», συμπλήρωνε χαρακτηριστικά.

Ο στόχος της Αρχής, που σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019, περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τριπλός: Πρώτον, θα παρέχει πληροφορίες στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις «σχετικά με τις ευκαιρίες για απασχόληση, μαθητεία, κινητικότητα, προσλήψεις και κατάρτιση», καθώς και «καθοδήγηση σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων ζουν, εργάζονται και/ή δραστηριοποιούνται σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ». Δεύτερον, θα στηρίξει τη «συνεργασία μεταξύ εθνικών αρχών σε διασυνοριακά θέματα», ώστε να εξασφαλίζεται η «εύκολη και αποτελεσματική» εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για την κινητικότητα, όπως και συνολικά του αντεργατικού πλαισίου. Χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος για το «συντονισμό των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης σε όλη την ΕΕ», καθώς και για «την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών».Τρίτον, η Αρχή, λύνοντας ακόμα περισσότερο τα χέρια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, θα παρέχει «υπηρεσίες διαμεσολάβησης» και εξεύρεσης λύσεων «σε περίπτωση διασυνοριακών διαφορών, όπως στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης μιας εταιρείας που αφορά πολλά κράτη - μέλη».

...για αυξημένη ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Ο στόχος της ενίσχυσης της κινητικότητας των εργαζομένων δεν είναι καινούργια υπόθεση. Μπορεί κανείς να τον βρει στα ίδια τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει χτιστεί η ΕΕ, αφού συνδέεται με την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ετσι, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ήδη από το 1992, προέβλεπε την «ελευθερία κίνησης προσώπων», με άλλα λόγια την ελεύθερη κίνηση εργατικού δυναμικού στην ενιαία ευρωενωσιακή αγορά.

Ηδη, μέχρι σήμερα, στο αυλάκι έχει κυλήσει αρκετό νερό. Τα άτομα που ζουν και εργάζονται σε διαφορετικό κράτος - μέλος της ΕΕ από αυτό που κατάγονται, έφτασαν τα 17 εκατομμύρια το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής. Ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς το 2006 υπολογιζόταν σε 9 εκατομμύρια άτομα. Επιπλέον, καθημερινά 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ διασχίζουν τα σύνορα της χώρας τους για να πάνε στη δουλειά τους, η οποία βρίσκεται σε κάποιο γειτονικό ευρωπαϊκό κράτος.

Στο φόντο αυτό, η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας «θα βοηθήσει τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τις εθνικές διοικητικές αρχές ώστε να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι ευκαιρίες που προσφέρει η ελεύθερη κυκλοφορία και να διασφαλιστεί η δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού», αναφέρει η Επιτροπή. Θα εξασφαλίσει, δηλαδή, την απρόσκοπτη ροή «ευέλικτου» και φθηνού εργατικού δυναμικού για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα μετακινείται ανάλογα με το πού το έχουν ανάγκη κάθε φορά οι καπιταλιστές για να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους.

«Πρόσβαση σε επαρκείς παροχές» στο πλαίσιο του «νέου εργασιακού κόσμου»

Στα κιτάπια της ΕΕ η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού δεν εξαντλείται στην περιπλάνηση από χώρα σε χώρα σε αναζήτηση μιας θέσης εργασίας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης. Περιλαμβάνει εξίσου την αλλαγή επαγγελμάτων και κλάδων, ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.

«Μέσα στο χρονικό διάστημα μιας γενιάς, ο μέσος Ευρωπαίος εργαζόμενος έχει από τη μία δουλειά φτάσει στο να αλλάζει πάνω από δέκα δουλειές στη διάρκεια της καριέρας του», διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο το επάγγελμα αλλά και τις εργασιακές σχέσεις με τις οποίες αυτό ασκείται.

Για παράδειγμα, όπως εκτιμά, «το 40% των απασχολουμένων εργάζονται είτε σε άτυπες μορφές απασχόλησης - πράγμα που σημαίνει ότι δεν εργάζονται με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με σύμβαση αορίστου χρόνου - ή είναι αυτοαπασχολούμενοι». Ετσι, ένα συνεχώς αυξανόμενο κομμάτι εργαζομένων δεν καλύπτεται, ή δεν καλύπτεται πλήρως, ως προς την Κοινωνική Ασφάλιση, τα επιδόματα ανεργίας, τις αναρρωτικές άδειες, τις άδειες μητρότητας, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Το ενδιαφέρον της Επιτροπής να εξασφαλιστεί η «πρόσβαση σε επαρκείς παροχές, ανεξάρτητα από τον τρόπο που εξελίσσεται ο νέος εργασιακός κόσμος», δεν έχει βέβαια σε τίποτα να κάνει με τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Ο «νέος εργασιακός κόσμος», για τον οποίο μιλάει η Επιτροπή, είναι η εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνει η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της, προς όφελος του κεφαλαίου, ενώ όλες οι παραπάνω «παροχές», η Κοινωνική Ασφάλιση, η προστασία των ανέργων, της μητρότητας κ.ο.κ., δέχονται γενικευμένη επίθεση σε όλη την ΕΕ, χτυπώντας το σύνολο των εργαζομένων, είτε έχουν πλήρη απασχόληση είτε όχι.

Χαρακτηριστικά, η σύσταση της Επιτροπής προβλέπει π.χ. την εξάλειψη των «τυπικών διαφορών» που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κάλυψη, στη διευκόλυνση της μεταφοράς «των δικαιωμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης από τη μία θέση απασχόλησης στην άλλη», στο «νέο εργασιακό κόσμο» της διαρκούς περιπλάνησης των εργαζομένων!

Σε παλιότερη έκδοσή της (Απρίλης 2017), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγούσε τα κίνητρα του ενδιαφέροντος: «Το γεφύρωμα του χάσματος στην κοινωνική προστασία δεν αφορά μόνο τη δικαιοσύνη και την καλύτερη προστασία. Εχει επίσης να κάνει με τη δυνατότητα των εργαζομένων να επωφεληθούν από όλες τις ευκαιρίες απασχόλησης, μέσα στο πλαίσιο των ολοένα και πιο ποικιλόμορφων και γρήγορα μεταβαλλόμενων αγορών εργασίας», σημείωνε, και εξηγούσε πως «η έλλειψη ή η περιορισμένη πρόσβαση στην κοινωνική προστασία στρεβλώνει τις οικονομικές και κοινωνικές βάσεις για την αποδοχή της μη τυπικής απασχόλησης» και «παρεμποδίζει την κινητικότητα μεταξύ διαφορετικών μορφών εργασίας».

Οσο κι αν κάνουν τη ζωή τους λάστιχο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για «ευελιξία», οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να βρουν διέξοδο από την ανακύκλωση της ανεργίας, την ανασφάλεια και το χτύπημα των δικαιωμάτων τους. Η κινητικότητα και η περιπλάνηση με πυξίδα τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων θα οδηγούν πάντα στη μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Στο σημερινό πρόγραμμα του διαδικτυακού ραδιοφώνου του ΠΑΜΕ μπορείτε να ακούσετε τις εκπομπές των εξής σωματείων:

-- Στις 6 μ.μ.: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας

-- Στις 7 μ.μ.: ΣΕΤΗΠ

-- Στις 8 μ.μ.: Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. μεταδίδονται εκπομπές σωματείων σε επανάληψη, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μεταδίδονται μουσικές επιλογές.

Μετά τη μετάδοσή τους, οι εκπομπές αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, στην ενότητα Πολυμέσα / Ραδιόφωνο, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ακρόασής τους οποιαδήποτε στιγμή (on demand), καθώς και αποθήκευσής τους στον υπολογιστή, στο κινητό κ.α.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Με δύναμη από τα συλλαλητήρια, συνεχίζουν τη δράση για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Συνέχεια στην πολύμορφη αγωνιστική δράση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) δίνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με δύναμη από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές, συνεχίζουν με κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις, με την απεργία στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών, με πρωτοβουλίες από συνδικάτα άλλων κλάδων, με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις.

Εργατικές συγκεντρώσεις χτες στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, δυναμικές εργατικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ είχε προηγηθεί την Τρίτη η συγκέντρωση στο Βόλο.

Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας: «Εμείς δεν δεχόμαστε να ζούμε με την ανεργία, τη μερική απασχόληση, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, με τους άθλιους μισθούς και συντάξεις, χωρίς ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να πληρώνουμε δυσβάσταχτους φόρους, να μας αρπάζουν τώρα και τα σπίτια». Υπογραμμίζοντας, στη συνέχεια, ότι «κάθε σωματείο πρέπει να οργανώσει τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, στη Γενική Συνέλευση, σε συσκέψεις και σε χώρους δουλειάς για το πλαίσιο των αιτημάτων που διεκδικούμε και να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της πάλης γι' αυτό», κάλεσε όλους τους εργατοϋπάλληλους «να ξεπεράσουν το φόβο, τη μοιρολατρία και να μπουν, μαζί μας, μέσα από τις γραμμές των ταξικών σωματείων, στον νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινάμε κόντρα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, στην ΕΕ». Μετά την ομιλία, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Μίλησαν η Δήμητρα Τσιοτινού, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων, και ο Πέτρος Τσίγκας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων.

Στην Καρδίτσα, στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία μίλησε ο Στέλιος Σαριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας.

Και στις τρεις θεσσαλικές πόλεις, μετά τις ομιλίες στις συγκεντρώσεις, ακολούθησαν διαδηλώσεις σε κεντρικούς δρόμους.

Οι συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα:

-- Σήμερα Πέμπτη, θα γίνει κινητοποίηση στην Κοζάνη, 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Την Πέμπτη 29/3 θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Πάτρα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο και στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Θεσσαλονίκη, τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο μία μέρα πριν, στις 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Προετοιμάζουν την απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά

Παράλληλα με τις συγκεντρώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συνεχίζουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει προκηρύξει απεργία για τις ΣΣΕ στις 29/3. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 5 μ.μ., στην Ομόνοια.

Αποφάσεις για την απεργία έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας και Τρικάλων καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε ΕΒΓΑ, «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» σε Αθήνα και Λαμία, «Νηρέα» Εύβοιας, «Νηρέα» Θεσπρωτίας, «Κελαϊδίτη», «Τρίκκη», ΦΑΓΕ σε Αθήνα και Τρίκαλα, «Σκουλούδη», «Ζούρα» και στον όμιλο «Carlsberg» στη Θεσσαλονίκη (πρώην «Μύθος»).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, συνεχίζονται οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς από στελέχη του ΠΑΜΕ: Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Παυλίδης», στη 1 μ.μ. Θα παραβρεθούν ο Μ. Καραντούσας και ο Γ. Πέρρος, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τη Δευτέρα 26/3, θα γίνει περιοδεία στη ΔΕΛΤΑ στον Αγιο Στέφανο, στις 2 μ.μ. Θα παραβρεθούν αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Την Τρίτη 27/3, στην επιχείρηση «Μπρακόπουλος», στη 1 μ.μ., με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών.

Πρωτοβουλίες από κλαδικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής έχει αποφασίσει σχέδιο δράσης με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

Το επόμενο διάστημα έχουν αποφασιστεί οι εξής πρωτοβουλίες: Αύριο Παρασκευή το επιχειρησιακό σωματείο στη «First Data» μαζί με το κλαδικό σωματείο, προχωρά σε στάση εργασίας, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Στις 27/3 το κλαδικό σωματείο μαζί με τα επιχειρησιακά της «Mellon» και της «First Data» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ).

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής δίνει συνέχεια στη μάχη για τις ΣΣΕ με στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) την Τετάρτη 28/3, και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 2 μ.μ. Το Συνδικάτο στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ ΥΤΕ) που, αφού έχει παζαρέψει τους προηγούμενους μήνες τα δικαιώματα των εργαζομένων στις «διαπραγματεύσεις» της με τους ξενοδόχους, τώρα στέλνει τη Σύμβαση στον ΟΜΕΔ κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της για να μην «κουνηθεί φύλλο», να μην οργανωθεί ούτε μια κινητοποίηση.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) οργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), στις 29/3, στις 4.30 μ.μ. Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση στη βάση όσων έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, με αυξήσεις στους μισθούς και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις και συσκέψεις συνδικάτων:

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου οργανώνει Γενική Συνέλευση σήμερα Πέμπτη, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα Πέμπτη, 12 μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη το Σάββατο 24/3, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (4ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας προχωρά στην ετήσια Γενική του Συνέλευση το Σάββατο 24/3, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.

Συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ μετά από αίτημα της ΔΑΣ

Συνεδριάζει αύριο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, ύστερα από αίτημα της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ - ο συνδυασμός των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), για να εξετάσει το ζήτημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ γύρω απ' αυτό.

Στην επιστολή της για το ζήτημα προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ σημείωνε τα εξής:

«Από δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε ότι το προεδρείο της ΓΣΕΕ προχώρησε σε συμφωνία με τις εργοδοτικές ενώσεις και μάλιστα πραγματοποιώντας κρυφά συνάντηση μαζί τους. Προχωρήσατε στη συμφωνία χωρίς να κρατήσετε ούτε καν τους τύπους. Δεν συνεδρίασε κανένα όργανο, που δείχνει τη βιασύνη σας να συνυπογράψετε την πολιτική εργοδοτικών οργανώσεων και κυβέρνησης. Γνωρίζετε επίσης ότι αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων, των τροφίμων, των ηθοποιών και μουσικών και κινητοποιήσεις άλλων κλάδων.

Το κοινοποιημένο με εξώδικο προς τους εργοδότες πλαίσιο αιτημάτων καθώς και οι αποφάσεις του ΓΣ της ΓΣΕΕ είναι διαφορετικά από αυτά που συμφωνήσατε. Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου ήταν η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Κάλεσμα αγώνα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Οι πρωτοβουλίες θα κορυφωθούν με Μέρα Δράσης στις 25 Απρίλη

Δεν είναι στη μοίρα μας να αρρωσταίνουμε, να σακατευόμαστε, να πεθαίνουμε στο μεροκάματο, επισημαίνει το Συνδικάτο και καλεί σε οργάνωση και αγώνα
Δεν είναι στη μοίρα μας να αρρωσταίνουμε, να σακατευόμαστε, να πεθαίνουμε στο μεροκάματο, επισημαίνει το Συνδικάτο και καλεί σε οργάνωση και αγώνα
Κάλεσμα αγώνα για το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και τις «πλάτες» που κάνουν σε αυτήν οι αστικές κυβερνήσεις, απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να κηρύξει την 25η Απρίλη ως μέρα παναττικής δράσης για το θέμα, κατά την οποία θα κορυφωθούν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα έχουν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα του κλάδου, σε όλη τη χώρα, να πάρουν ανάλογες αποφάσεις, ώστε να μετατραπεί η 25η Απρίλη σε πανελλαδική μέρα δράσης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, να προχωρήσει ο συντονισμός για να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων.

«Κόστος» και εμπόδιο στο «επιχειρηματικό περιβάλλον» τα μέτρα προστασίας των εργατών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση - κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας, ο κλάδος του Μετάλλου, είναι από τη φύση του ένας κλάδος που η εργασία διεξάγεται κάτω από σκληρές, επικίνδυνες και πολλές φόρες αντίξοες συνθήκες.

Είμαστε ανάμεσα στους κλάδους με τις περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες και τα περισσότερα ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. Ο μεγάλος αυτός αριθμός ατυχημάτων, όμως, δεν οφείλεται, όπως προσπαθούν να πείσουν η εργοδοσία και οι άνθρωποί της, στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα, μόνο ή κυρίως στη φύση της δουλειάς μας.

Η βασική αιτία αυτού του διαρκούς εγκλήματος σε βάρος των μεταλλεργατών είναι η αντιμετώπιση εκ μέρους της εργοδοσίας των μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς σαν "κόστος" που μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Από το ίδιο μετερίζι και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και τη σημερινή, αντιμετωπίζουν το θέμα σαν εμπόδιο στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, στην οποία είναι ταγμένες. Με αυτό το κριτήριο αρνούνται να πάρουν αυστηρά μέτρα και να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να είναι αποτελεσματικοί.

Είμαστε όμως και από τους κλάδους που χτύπησε η κρίση από την πρώτη στιγμή, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία, στην απληρωσιά, στην ανασφάλεια και στην εξαθλίωση. Είδαμε δεκάδες επιχειρήσεις να μετακυλούν τις επιπτώσεις από την κρίση στις δικές μας πλάτες και για να σώσουν την ανταγωνιστικότητά τους να επιτίθενται στις κατακτήσεις μας, στα δικαιώματά μας, στο εισόδημά μας. Ετσι οι μεταλλεργάτες, όπως άλλωστε και το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας, έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τη φοροληστεία και την ακρίβεια από τα δημοσιονομικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων και την επίθεση στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία.

Σήμερα ελάχιστοι χώροι πανελλαδικά καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα είναι πολύ μεγάλες, ενώ οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας και τα σκλαβοπάζαρα δίνουν και παίρνουν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα πράγματα όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας έγιναν ακόμη χειρότερα. Η εργοδοσία αξιοποιεί την ανασφάλεια και την εξαθλίωση από την ανεργία και την απληρωσιά, για να μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Μας λένε μάλιστα ξεδιάντροπα και προκλητικά (αν αναλογιστεί μάλιστα κάνεις τα τεράστια κέρδη που βγάζουν από τον ιδρώτα μας) ότι τα μέτρα προστασίας της ζωής μας είναι ένα "κόστος" που δεν μπορούν να αναλάβουν.

Δυστυχώς, όμως, τέτοια επιχειρήματα, καθώς και διάφορα ιδεολογήματα που "βγάζουν λάδι" εργοδοσία και κυβέρνηση, αθωώνοντάς τους από το έγκλημα, αναμασούν και κάποιοι συνδικαλιστές που κατά τα άλλα πίνουν νερό στο όνομα των εργαζομένων.

Πατώντας μάλιστα πάνω στην εξαθλίωση, την ανεργία, την απληρωσιά, προσπαθούν να εξασφαλίσουν άκρα του τάφου σιωπή από πλευράς εργαζομένων και κινήματος.

Η κατάσταση όμως έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο.

Καθημερινά καινούργια περιστατικά έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά των τελευταίων ημερών:

-- Δυο νεκροί μόνο το τελευταίο διάστημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

-- Ενας νεκρός κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο το σύνολο των εργαζομένων που ήταν εκείνη τη στιγμή στο εργοστάσιο της ΣΥΜΕΤΑΛ.

-- Σε επισκευαζόμενο πλοίο στις πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη στον Πειραιά έβαλαν δεκάδες εργαζόμενους να εκτελούν εργασίες άμεσα εκτεθειμένοι σε αποψίλωση αμιάντου, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Να γίνει η 25η Απρίλη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης

Φτάνει πια!

Για μας δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την υγεία μας και το ύψιστο δικαίωμα να γυρίζουμε πίσω στις οικογένειές μας ασφαλείς μετά τη δουλειά.

Δεν είναι στη μοίρα μας να αρρωσταίνουμε, να σακατευόμαστε, να πεθαίνουμε στο μεροκάματο... Οι αιτίες αυτής της κατάστασης έχουν όνομα και είναι το κυνήγι του κέρδους, που μπροστά σε αυτό η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα...

Στο χέρι μας είναι και στον αγώνα μας να επιβάλουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι χρέος μας απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στις οικογένειές μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου μας συνεδρίασε την Πέμπτη 15/3/2018, με αποκλειστικό θέμα το ζήτημα των πρωτοβουλιών για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών της μετατροπής των χώρων εργασίας του κλάδου σε μεσαιωνικά κάτεργα και την κινητοποίησή μας σε κατεύθυνση απαίτησης από την εργοδοσία άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των μεταλλεργατών, καθώς και απαίτησης από την κυβέρνηση άμεσης αύξησης των ελέγχων.

Πήραμε απόφαση να κηρύξουμε την Τετάρτη 25 Απρίλη ως παναττική μέρα κορύφωσης της δράσης μας σε όλο τον κλάδο, για το σπουδαίο αυτό ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Απευθυνόμαστε σε σας, σε όλα τα Συνδικάτα του κλάδου του Μετάλλου, επιχειρησιακά και κλαδικά, και σας καλούμε να συνεδριάσετε και να πάρετε ανάλογες αποφάσεις, να συμβάλετε και εσείς ώστε να μετατρέψουμε την Τετάρτη 25/4/18 σε Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτήν τη δράση με όποιον τρόπο και όποια μορφή κρίνετε ότι ταιριάζει στο χώρο δράσης σας ή σύμφωνα και με τις δυνατότητες που αντικειμενικά έχετε.

Να αξιοποιήσουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα μέχρι την Τετάρτη 25/4/18 με πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να υπάρξει συντονισμός στον κλάδο, να είναι η φωνή μας ενιαία και δυνατή, να ταράξουμε τα νερά, να φέρουμε στο προσκήνιο με κάθε τρόπο την ανάγκη λήψης μέτρων σε κάθε χώρο δουλειάς και την καθιέρωση σε υψηλή προτεραιότητα σταθερά στη δράση μας του κρίσιμου αυτού ζητήματος».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η οργή για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις να γίνει οργάνωση και αγώνας

«Οι τράπεζες αρπάζουν τα σπίτια του λαού και χρήματα από ακατάσχετους λογαριασμούς με τις πλάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να απαντήσουν με οργάνωση, αγώνα και αλληλεγγύη, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των τραπεζιτών και δεν το κρύβει. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εργατικών - λαϊκών κατοικιών θέλουν για φέτος να φτάσουν τις 10.000. Εχουν νομοθετήσει οι πλειστηριασμοί κατοικιών π.χ. από τα Γιάννενα να γίνονται στην Αθήνα ή αλλού, για να μην βρίσκουν αντίσταση από τη φυσική παρουσία του οφειλέτη. Εχουν προχωρήσει και σε μία άθλια απόφαση, με την οποία οφειλέτης που το σπίτι του βγήκε σε πλειστηριασμό το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. αποχή συμβολαιογράφων, κινητοποιήσεις κ.λπ.), να μην ενημερώνεται εκ νέου για το πότε θα βγει το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Είναι μία ακόμη πρόκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κρυμμένοι πίσω από τα ηλεκτρονικά μέσα αρπάζουν τον ιδρώτα του λαού και μάλιστα εν αγνοία του.

Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες εργαζομένων, συνταξιούχων για κατασχέσεις λογαριασμών, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες.

Η οργή που συσσωρεύεται στην κοινωνία πρέπει να γίνει οργάνωση, αγώνας, κινητοποίηση, για να βάλει στο γύψο όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα που πέρασαν σαν θηλιά στο σβέρκο του λαού και όλους όσοι τα εφάρμοσαν.

Στην επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλιακών ομίλων, η οποία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να μαζικοποιήσουν τις γραμμές των συνδικάτων, των Λαϊκών Επιτροπών, να γίνει πράξη το "όλοι για έναν και ένας για όλους". Μέσα από τη μαζική συμμετοχή και οργάνωση μπορούμε να μην χάσουμε τα σπίτια μας.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί στο ΠΑΜΕ Επιτροπή για τους πλειστηριασμούς, κάθε Δευτέρα, 6 μ.μ. με 8 μ.μ., για το συντονισμό της δράσης. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές για την έκφραση ταξικής αλληλεγγύης στην προστασία της λαϊκής κατοικίας».

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ
Πολιτική συρρίκνωσης των δημόσιων δομών και αποποίησης της κρατικής ευθύνης

Eurokinissi

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενες στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» και τις Παιδουπόλεις του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ), ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Το πρόβλημα προβλέπεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο μετά τις αποχωρήσεις των επικουρικών, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και αναμένεται να απολυθούν διαδοχικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Οπως επισημαίνουν, οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι επικίνδυνες κυρίως για τα 80 παιδιά, ηλικίας από 0 μέχρι 4 ετών, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι παραπάνω εξελίξεις «τρέχουν» μάλιστα σε μια περίοδο που το θέμα της παιδικής προστασίας οξύνεται σημαντικά, από τις συνέπειες της καπιταλιστικής σήψης (πολλαπλασιασμός των παθογενειών μέσα σε οικογένειες, όπως ενδοοικογενειακή βία, παιδική σεξουαλική κακοποίηση, τοξικοεξάρτηση, ψυχικές ασθένειες), αλλά και από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις άθλιες συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας - ελληνικής κυβέρνησης, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αποθήκη ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της σημερινής και των προκατόχων της, είναι να αφήνουν δομές Πρόνοιας να ρημάζουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, να απαξιώνονται. Με αυτόν τον τρόπο προλειαίνεται το έδαφος για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονα ανοίγει παραπέρα ο δρόμος σε ιδιώτες (ΝΠΙΔ, ΜΚΟ, «φιλανθρωπικά» ιδρύματα) να παρεμβαίνουν ακόμη και σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι που αφορά την προστασία των ορφανών, εγκαταλελειμμένων, κακοποιημένων παιδιών.

Διαχείριση με τις μικρότερες δυνατές δαπάνες για το αστικό κράτος

Σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού, Θεανώς Φωτίου, πάνω από 1.600 ιδρύματα δραστηριοποιούνται στον τομέα της Πρόνοιας και της παιδικής προστασίας, και όπως οι ίδιοι ομολογούν, μόνο τα 500 απ' αυτά είναι γνωστά στο κράτος, ενώ είναι άγνωστος στο κράτος ο αριθμός και η πορεία των παιδιών που ζουν στα ιδρύματα (κάποια από τα οποία για μεγάλο διάστημα).

Την ίδια στιγμή, οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας καθυστερούν λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε κοινωνικούς λειτουργούς στις Περιφέρειες της χώρας και στα ΚΚΠΠ, αλλά και λόγω του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων θετών γονέων επιθυμούν να αναλάβουν υγιή παιδιά, με «καθαρό» ιστορικό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σαφώς και έχει επίγνωση της σοβαρής κατάστασης στον τομέα της παιδικής προστασίας, όμως αντί να την αντιμετωπίσει, ουσιαστικά ανάγει σε αιτία του φαινομένου το αποτέλεσμα, αφήνει απείραχτη τη ρίζα και προωθεί μια διαχείριση του προβλήματος με όσο το δυνατό λιγότερες δαπάνες για το αστικό κράτος, με όσο το δυνατό λιγότερη κρατική ευθύνη. Πρόκειται για τη γνωστή ευρωενωσιακή πολιτική περί «μείωσης της βλάβης» και διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής». Αντίστοιχα, η συνολικότερη πολιτική που ακολουθείται και από αυτήν την κυβέρνηση, θα συνεχίσει να δημιουργεί και να αναπαράγει τους κοινωνικούς όρους (εκμετάλλευση, βία, πολέμους, φτώχεια και ανεργία) που οδηγούν στην αύξηση των εγκαταλελειμμένων παιδιών, των παιδιών χωρίς οικογένεια ή των παιδιών από ακατάλληλα οικογενειακά περιβάλλοντα.

«Ανάδοχοι» με μισθό...

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να διαχειριστεί και να μειώσει την επίδραση των συνεπειών της πολιτικής της, το υπουργείο Εργασίας έδωσε το προηγούμενο διάστημα στη διαβούλευση νομοσχέδιο με θέμα «Μέτρα Προώθησης Αναδοχής και Υιοθεσίας».

Οσα εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία των διάσπαρτων και υποστελεχωμένων δημόσιων υπηρεσιών παιδικής προστασίας, αλλά αντίθετα υπονομεύουν τη λειτουργία τους και είναι ενταγμένα στην πολιτική συρρίκνωσης των δημόσιων ιδρυμάτων. Το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση αποποίησης της κρατικής ευθύνης και από το θέμα της παιδικής προστασίας και ανάθεσής της στους παντός είδους ιδιώτες. Ενισχύει το ρόλο των ΜΚΟ και των άλλων ιδιωτικών φορέων, ενώ συντηρεί το σύστημα ιδιωτικών υιοθεσιών που επιτρέπει τη λειτουργία κυκλωμάτων και την εμπορία παιδιών.

Για παράδειγμα, με βάση το προσχέδιο, εισάγεται ο προκλητικός θεσμός των επαγγελματιών αναδόχων για τις δύσκολες περιπτώσεις παιδιών (με αναπηρία ή ψυχολογικά προβλήματα). Δηλαδή, αντικαθιστά την αναδοχή ως πράξη ύψιστου αλτρουισμού και βοήθειας προς το απροστάτευτο παιδί, με επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες έναντι μισθού και ασφάλισης, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, όπως έχει δείξει και η μέχρι τώρα εμπειρία από το εξωτερικό.

Η θεσμοθέτηση της επαγγελματικής αναδοχής είναι άλλος ένας τρόπος για να «περπατήσει» η βασική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ για κλείσιμο των Ιδρυμάτων Προστασίας του Παιδιού, στο όνομα της δήθεν αποασυλοποίησης.

Απαιτούνται πλήρως στελεχωμένες δημόσιες δομές με βάση τις ανάγκες

Γενικά, η κυβέρνηση επικαλείται και απολυτοποιεί τα ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η παραμονή ενός παιδιού έστω και για λίγο στο ίδρυμα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη γνωστική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί υπεραπλούστευση, που μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα.

Από τη στιγμή που ένα παιδί κρίνεται ότι πρέπει να φιλοξενηθεί σε εξω-οικογενειακούς θεσμούς, όπως π.χ. σε ένα ίδρυμα ή σε ανάδοχη οικογένεια, θα πρέπει να υπάρχει ένα δημόσιο δίκτυο παιδικής προστασίας, που να εξασφαλίζει την ταχεία και πιο πρόσφορη λύση για κάθε παιδί. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η πολυήμερη παραμονή αυτών των παιδιών στα δημόσια νοσοκομεία ή τα αστυνομικά τμήματα είναι επιπρόσθετες τραυματικές εμπειρίες σε όσα έχουν ήδη βιώσει.

Το κράτος οφείλει να αναπτύξει δημόσιες δομές με βάση τις ανάγκες (μικρότερη παραμονή, τοπική εμβέλεια, θεραπευτικός προσανατολισμός), με όλο το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Η αναδοχή, όταν επιλέγεται, θα πρέπει να συνδυάζεται με την πολύπλευρη στήριξη της οικογένειας ώστε να (ξανα)αναλάβει τις ευθύνες των παιδιών της. Αυτού του είδους η στήριξη, βέβαια, δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός ιδρύματος /φορέα, αλλά περιλαμβάνει τη γενικότερη στήριξη από την πλευρά του κράτους σε όλες τις οικογένειες και ιδιαίτερα σε αυτές με αυξημένες ανάγκες. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο, η επιπλέον βοήθεια που θα παρέχει ο φορέας θα μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να μην είναι επισφαλής για τα παιδιά.

Η αναδοχή πρέπει να γίνεται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, από κατάλληλα επιλεγμένες και εκπαιδευμένες οικογένειες, που δεν θα έχουν ως κίνητρο το κέρδος.

Για όσα παιδιά δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια οικογένεια, το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μονάδες παιδικής προστασίας, με όλες τις σύγχρονες υποδομές και στελεχωμένες με μόνιμο, επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Το κράτος να έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τα απροστάτευτα παιδιά

Κριτήριο για την παιδική προστασία, την αναδοχή και την υιοθεσία πρέπει να είναι το πραγματικό συμφέρον του απροστάτευτου παιδιού, η εξασφάλιση της ομαλής ψυχοσωματικής και κοινωνικής του ανάπτυξης.

Το κράτος θα πρέπει να έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη στον τομέα αυτόν. Ευθύνη που ξεκινάει από την πρόληψη του φαινομένου, τη στήριξη των οικογενειών με κάθε τρόπο. Μέσα από ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, με κορμό το Κέντρο Υγείας, που θα έχει την πλήρη εικόνα του πληθυσμού αναφοράς, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι οικογένειες και τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο στο επίπεδο της κοινότητας. Με τον οικογενειακό προγραμματισμό και τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, γενικά με την ενίσχυση των οικογενειών σε κρίση, ώστε να περιορίζονται οι παθογένειες.

Ειδικά για το απροστάτευτο παιδί, το παιδί χωρίς οικογένεια, απαιτείται η συγκρότηση Ενιαίου Πανελλαδικού Φορέα που να έχει την αποκλειστική ευθύνη. Ο Φορέας αυτός να έχει στην ευθύνη του τη λειτουργία των κρατικών μονάδων φιλοξενίας των παιδιών. Ταυτόχρονα, όσα ΝΠΙΔ πληρούν τις προδιαγραφές, εντάσσονται στο Φορέα αυτό και τα υπόλοιπα σταματούν να δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής προστασίας. Ο Ενιαίος Φορέας έχει την ευθύνη για την προετοιμασία και εκπαίδευση των υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων, την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη στήριξη των ανάδοχων και θετών οικογενειών.

Σε αυτήν την υπόθεση δεν χωρά η οποιαδήποτε χρηματική συναλλαγή μεταξύ φυσικών και θετών γονέων. Η ανάθεση ενός παιδιού σε μια οικογένεια (ανάδοχη ή θετή) πρέπει να γίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το παιδί και άρα με τα πιο αυστηρά κριτήρια για τους υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς. Ημίμετρα, πλημμελείς έλεγχοι και λογικές του τύπου «καλύτερα σε μια οποιαδήποτε οικογένεια παρά σε ίδρυμα», χρειάζεται να στηλιτεύονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ