Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΜΕ
Οι καταγγελίες των εργοδοτικών συνδικαλιστών είναι τίτλος τιμής για τα σωματεία

Ως «τακτικές προπηλακισμών και βίαιων συμπεριφορών» από «μέλη του ΠΑΜΕ» επιχειρεί να παρουσιάσει η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση σωματείων στην ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, ενάντια στην κατάπτυστη Σύμβαση που ετοιμάζουν ξενοδόχοι και εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η σημερινή ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αποτελεί τίτλο τιμής για τα σωματεία που οργανώνουν την πάλη απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου και αγωνίζονται για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Οι άνθρωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και των μνημονίων της εργασιακής ειρήνης έχουν κάθε λόγο να σκούζουν απέναντι σε όποιον τους ξεμπροστιάζει αλλά και να καταγγέλλουν όποιον τολμάει να θίγει τα συμφέροντα των αφεντικών τους και να μπαίνει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Γι' αυτό και στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης προτείνουν στον κλάδο του τουρισμού Συμβάσεις με μειώσεις και χωρίς ρεπό, μέχρι τελικής εξόντωσης της υγείας των ξενοδοχοϋπαλλήλων».

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας, οι σημερινές παρεμβάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν γενικά και αόριστα από μέλη του ΠΑΜΕ, όπως η ΓΣΕΕ με κουτοπονηριά καταγγέλλει, αλλά ήταν πρωτοβουλία κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων που έχουν όνομα και υπογραφή», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, και υπενθυμίζει πως 32 σωματεία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση της Ομοσπονδίας για την κλαδική Σύμβαση.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία: Ρεπορτάζ από τις χτεσινές κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις
  • Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Αγώνας ενάντια στην απαράδεκτη κλαδική Σύμβαση που φέρνουν η εργοδοσία και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιχμή την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Κάτω τα χέρια από το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας!

Παρεμβάσεις ενάντια στα σχέδια εργοδοσίας - εργοδοτικού συνδικαλισμού

Από την παρέμβαση στα γραφεία της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ
Από την παρέμβαση στα γραφεία της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ
Με δυναμικές παρεμβάσεις στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων έστειλαν χτες ξεκάθαρο μήνυμα πως η προσπάθεια κατάργησης του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα βρει απέναντί της τους εργαζόμενους.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με τους ξενοδόχους από τον περασμένο Δεκέμβρη. Το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αυτών παραμένει άγνωστο για τους εργαζόμενους του κλάδου, ακόμα και για τα μέλη της Διοίκησης που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Τα σωματεία που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν, το προηγούμενο διάστημα, το σχέδιο κατάργησης της πενθήμερης εργασίας και αντικατάστασής της από εξαήμερη δουλειά, το οποίο φημολογούνταν ότι βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης. Παρά τις αντιδράσεις των σωματείων, ωστόσο, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας κράτησε κλειστά τα χαρτιά της και στο πρόσφατο Απολογιστικό Συνέδριο (30 - 31 Γενάρη).

Η πραγματικότητα αποδείχτηκε τελικά ακόμα χειρότερη! Την Παρασκευή 16 Φλεβάρη, η Ομοσπονδία έστειλε στα μέλη της Διοίκησης ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την πρόταση που έχει καταθέσει στους ξενοδόχους, μετά από «ομόφωνη απόφαση Εκτελεστικού Συμβουλίου - διαπραγματευτικής ομάδας». Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους εποχικά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, θερινής ή χειμερινής.

Συγκεκριμένα, προτείνει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, να επιτρέπεται «η απασχόληση σε ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης ή καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου» κατά τους μήνες της τουριστικής σεζόν, ενώ «προς αντιστάθμιση των ωρών ή των ημερών εργασίας καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου θα χορηγούνται οι ανάλογες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη χρονική περίοδο και το αργότερο έως το μήνα Νοέμβριο». Με άλλα λόγια, προτείνει το «ξεζούμισμα» των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, ακόμα και όλες τις μέρες της βδομάδας, «αντισταθμίζοντας» τάχα τις παραπάνω μέρες και ώρες δουλειάς με ρεπό και άδεια... λίγο πριν το κλείσιμο των ξενοδοχείων και την απόλυση των εργαζομένων!

Ξεκινώντας από τις εποχικές επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του κλάδου, η επίθεση στο πενθήμερο - οχτάωρο θα συνεχιστεί στο σύνολο του κλάδου, με βάση τις πάγιες επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας.

Η εφαρμογή της πρότασης για δουλειά χωρίς ωράριο και ρεπό ισοδυναμεί με δουλειά μέχρι λιποθυμίας και μεγάλη φθορά της υγείας των εργαζομένων.

Επιπλέον, χτύπημα θα δεχτεί και το εισόδημα των εποχικών, αφού η εργοδοσία δεν θα αποζημιώνει την υπέρβαση του ωραρίου και την εργασία σε μέρα ανάπαυσης, αλλά θα την «διευθετεί» και θα την «αντισταθμίζει» με χρόνο «ανάπαυσης» στο τέλος της σεζόν. Τα σωματεία εκτιμούν πως η μείωση στους μισθούς των εποχικών θα ξεπεράσει το 30%, την ίδια στιγμή που οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές «διαφημίζουν» τις «αυξήσεις» της τάξης του 1% και 2% που διαπραγματεύονται.

Τέλος, τα σωματεία προειδοποιούν πως η δυνατότητα των εργοδοτών να απασχολούν το προσωπικό όσες ώρες και μέρες θέλουν, θα οδηγήσει και σε μη επαναπροσλήψεις - απολύσεις εποχικών.

«Δεν θα αποδεχτούμε να μας βάλουν τη θηλιά στο λαιμό»

«Δεν θα παραχωρήσουμε κανένα δικαίωμα που με αίμα έχουμε κατακτήσει, για να θησαυρίζουν ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματικοί όμιλοι πάνω στις δικές μας πλάτες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δουλεύουμε μέχρι θανάτου και με το πιστόλι στον κρόταφο», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής.

Σε μια συμβολική κίνηση, οι συνδικαλιστές «επέστρεψαν» χτες στους εκπροσώπους της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας τη θηλιά που ετοιμάζονται να φορέσουν στο λαιμό χιλιάδων εργαζομένων. «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να μας βάλουν τη θηλιά στο λαιμό, για τα δικά τους συμφέροντα. Τους την γυρίζουμε πίσω κι ας την χρησιμοποιήσουν για τον εαυτό τους», υπογράμμισαν. Επίσης, τοιχοκόλλησαν στην είσοδο της Ομοσπονδίας επιγραφή που ανέγραφε: «Παράρτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων - στρατηγικός εταίρος του ΣΕΤΕ».

Επιβεβαιώνοντας ότι ο κατήφορος του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν έχει πάτο, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας κάλεσαν την αστυνομία και κατέθεσαν μηνύσεις για... «απειλή, εξύβριση και φθορά ξένης περιουσίας»! Οσο για την εγκληματική για τη ζωή των εργαζομένων πρότασή τους, την υπερασπίστηκαν ως... μέτρο αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσουν τα σωματεία και τους συνδικαλιστές που υπερασπίζονται την πενθήμερη - οχτάωρη δουλειά «προαγωγούς της μαύρης εργασίας στον κλάδο»!

«Απειλούν προκλητικά με μηνύσεις σωματεία και συνδικαλιστές του κλάδου που μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Είναι στοιχισμένοι στη ρότα της κυβέρνησης και των αφεντικών τους, που παρατάσσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται», απαντά στις αθλιότητες της Ομοσπονδίας το κλαδικό Συνδικάτο.

Αμέσως μετά, τα σωματεία κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), όπου συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας. «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε» τόνισαν, ξεκαθαρίζοντας πως έχει έρθει η ώρα οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν όλα όσα τους έχουν αφαιρέσει οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε ξεσηκωμό: «Με παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και με κάθε μορφή να παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα και να περιφρουρήσουμε το 5ήμερο - 8ωρο. Καμία διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου». Ηδη έχει απευθύνει κάλεσμα για νέα κινητοποίηση στα γραφεία της ΠΟΞ (Σταδίου 24) τη Δευτέρα 5/3, στις 5 μ.μ. Την ίδια μέρα, στις 2 μ.μ., καλεί σε συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων του κλάδου, στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη πρόταση ζητούν 32 σωματεία

Την απόσυρση της πρότασης που καταργεί το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο δουλειάς ζητούν 32 σωματεία του κλάδου (18 κλαδικά και 14 επιχειρησιακά), με επιστολή προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Τα σωματεία καλούν την πλειοψηφία να συγκαλέσει άμεσα την ολομέλεια της Διοίκησης, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και να οριστεί νέα διαπραγματευτική ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων που έχουν εκλεγμένα μέλη στη Διοίκηση. «Κάθε άλλη εξέλιξη, που θα έχει μάλιστα την υπογραφή σας, θα είναι παράνομη, αντικαταστατική, αντισυναδελφική κι ως τέτοια έχουμε σκοπό να την αντιμετωπίσουμε με κάθε συνδικαλιστικό, αλλά και νόμιμο μέσο», σημειώνουν μεταξύ άλλων τα σωματεία.

Την επιστολή συνυπογράφουν τα εξής πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία: Τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αχαΐας, Λέσβου, Λασιθίου «Ο Τάλως», τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κω, Ικαρίας, τα Σωματεία Τουριστικών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Κεφαλονιάς, Κάστρου Αμαλιάδας, Σάμου, η Ενωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Λήμνου, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεως Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγειρείων Χανίων.

Επίσης, τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε «Metropolitan», «Royal Olympic», «Zafolia», «Novotel», «Stanley», «Crowne Plaza», catering «Newrest» (Αθήνα), «Grand Resort» (Λαγονήσι), «Miramare Wonderland», «Sheraton», «Amilia Mare & Paradise Village» (Ρόδος), «Aquis», «Sunshine», «Atlantica Mediteraneo» (Κέρκυρα).

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort», το οποίο είναι εποχικής λειτουργίας, καλεί σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 2/3, στις 10.30 π.μ., τονίζοντας ότι «αυτές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας δεν μας εκπροσωπούν. Στηρίζουν τις επιλογές των εργοδοτών που θέλουν να ξεμπερδέψουν με τα δικαιώματά μας και να μας βάλουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο χωρίς ρεπό».

Συντονίζουμε τη δράση μας, συνεχίζουμε τη μάχη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση της Αθήνας

Ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλες τις επιθυμίες των μονοπωλίων. Απαντώντας στα κυβερνητικά στελέχη που «βγαίνουν και σαν να μην ξέρουν τίποτα για το φόνο, λένε "βρείτε μας έναν που χάνει το σπίτι του"», ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική νομική προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ακόμα και στο νόμο Κατσέλη «συνεχώς μπαίνουν επιπρόσθετα μέτρα, για τον αποκλεισμό ακόμα περισσότερων». Οπως υπογράμμισε, «γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική τους έχει στόχο τη λαϊκή κατοικία και ο λόγος που δεν παίρνουν κανένα μέτρο είναι επειδή οι 150.000 πλειστηριασμοί που έχουν σκοπό να προχωρήσουν δεν είναι οι βίλες της Εκάλης αλλά χιλιάδες λαϊκά σπίτια».

Απαντώντας και στην άποψη που λανσάρεται και λέει ότι «από το να μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί σε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα των τραπεζών, καλύτερα να χαθούν κάποια σπίτια, άλλωστε και αυτοί που τα έφτιαξαν δεν μερίμνησαν να είναι εντάξει με τα δάνειά τους», ο Β. Συρίγος σημείωσε: «Για σκεφτείτε, πώς φτιάχτηκε το σπίτι της εργατικής - λαϊκής οικογένειας; Πώς βγήκαμε από τις τρώγλες, τα χαλάσματα, τους τσίγκους και τον αμίαντο που το ελληνικό κράτος μάς είχε χωμένους, είτε τους εσωτερικούς μετανάστες ή την προσφυγιά; Μέσα από τη σκληρή ταξική πάλη, την κατάκτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων, βελτιώθηκε έως ένα βαθμό η τιμή πώλησης της εργατικής μας δύναμης, από αυτήν τη μικρή βελτίωση ήταν ανάγκη να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς μας. Ζήτημα ζωτικής σημασίας και ποιότητας ζωής ήταν να βγούμε από την υγρασία και τη μούχλα και βάλαμε τον ένα τσιμεντόλιθο πάνω στον άλλο, άλλοτε νόμιμα και άλλοτε με αυθαίρετα χτίσματα, μπροστά στην αδιαφορία του κράτους για μέριμνα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του λαού. Και εκεί, ανάλογα με τα πολιτικά φρονήματα, ερχόσουν αντιμέτωπος με τη μπουλντόζα και τη χωροφυλακή. Οι πατεράδες μας ήταν αυτοί που για να ζήσουν τα παιδιά τους σε σπίτια και όχι παράγκες, να 'χουν κάποια τετραγωνικά παραπάνω, το δικό τους δωμάτιο, τρώγανε παξιμάδια και ελιές, είχαν μείνει χωρίς δόντια, θυσία στο μέλλον για το καλό των παιδιών τους. Τα όποια δάνεια μπήκαν στη ζωή του λαού ήταν στην ίδια ρότα, να φτιάξουν το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας, βάζοντας υποθήκη τα μελλοντικά μεροκάματα για να αφήσουν στα παιδιά τους ένα κεραμίδι. Και αφού βγήκαμε από τις παράγκες, από την υγρασία και τα χαλάσματα, έρχονται αυτοί που κανονικά έπρεπε να μεριμνούν για την κατοικία του λαού (...) και μας κουνάνε το δάχτυλο και μας υπενθυμίζουν τη σκληρή πραγματικότητα, ότι στον καπιταλισμό τα πάντα είναι εμπορεύματα, όλα αγοράζονται και πουλιούνται και άρα όλα κατάσχονται και πλειστηριάζονται. (...) Δεν βάζουμε στην ζυγαριά από τη μία τους μισθούς και τις συντάξεις και από την άλλη τα σπίτια μας. Και τα δύο είναι αδιαπραγμάτευτα, αποκτήθηκαν με ιδρώτα και αίμα και δεν χαρίζουμε τίποτα, μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε».

Και υπογράμμισε: «Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το ταξικό κίνημα, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλα που δεν ανέχονται αυτήν την κατάσταση, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, προχωράμε σε συντονισμό της δράσης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. (...) Θα συνεχίσουμε τη μάχη σε κάθε ειρηνοδικείο, σε κάθε συμβολαιογραφείο, σε κάθε γειτονιά. (...) Με το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο, απαιτούμε από την κυβέρνηση την προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Κάτω τα χέρια από του λαού το βιος».

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να δώσουν το δικό τους «παρών» στη μάχη

Ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας: «Με την παρουσία μας στη σημερινή συγκέντρωση, 5 ομοσπονδίες και 25 σωματεία αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, ενώνουμε τη φωνή μας με όσους δίνουν το αγωνιστικό "παρών" και διεκδικούν το δικαίωμά τους στην επιβίωση. Και από αυτό το βήμα καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που αποδεικνύεται βαρέλι δίχως πάτο για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια».

Επεσήμανε ότι εκτός από τα χρέη που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αυτοαπασχολούμενοι, τώρα «απειλείται άμεσα το σπίτι της οικογένειάς μας, τα εργαλεία της δουλειάς μας, τα μαγαζιά που βγάζουμε το ψωμί μας. Η απαράδεκτη θεσμοθέτηση της δυνατότητας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και για χρέη 500 ευρώ προς το Δημόσιο από 1η Μαΐου, αποτελεί νέο εφιάλτη για τους πάνω από 500 χιλιάδες οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, τους χιλιάδες που χρωστούν στην εφορία».

Για τις 120 δόσεις σημείωσε ότι από αυτές «αποκλείονται πρώτα και κύρια αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτοί δηλαδή που δηλώνουν ζημίες τα τελευταία χρόνια, αυτοί που έκλεισαν ή ετοιμάζονται να κλείσουν. Και για αυτούς όμως που θα καταφέρουν τελικά να ενταχθούν στις 120 δόσεις, θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν, μιας και κάποιος με χρέη 30.000 ευρώ, σημαίνει ότι μόνο για παλιές οφειλές και τρέχουσες υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρώνει περίπου 600 - 700 ευρώ το μήνα. Αν βάλουμε και τα υπόλοιπα τρέχοντα έξοδα, λειτουργικά και άλλα, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το φορτίο είναι βαρύ και δεν σηκώνεται».

«Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων τους, να πάρουν οι ίδιοι τα κατάσταση στα χέρια τους, να πρωτοστατήσουν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Να οργανώσουν την αντίστασή τους με κάθε τρόπο», απαιτώντας:

«Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο". Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη προς τις τράπεζες. Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές Υγείας - Πρόνοιας, περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι στη ρύθμιση των 120 δόσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αφορολόγητο όριο».

Κουρνιαχτός για τα σκάνδαλα, την ώρα που βάζουν χέρι στη λαϊκή κατοικία

Η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), με αφορμή την υπόθεση «Novartis», σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «που νομοθέτησε και θέτει σε εφαρμογή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για να βάλει στο χέρι τη λαϊκή κατοικία προς όφελος των τραπεζιτών, σηκώνει κουρνιαχτό με τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση του "μεγάλου" σκανδάλου "Novartis", προβάλλει τη δήθεν σύγκρουσή της με τα μεγάλα συμφέροντα. Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού, ψάχνουν το άλλοθι που θα ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική (...) Η "δίκαιη" και "υγιής" ανάπτυξή τους σπρώχνει "κάτω από το χαλί" τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Πολύ περισσότερο, βυθίζει στο σκοτάδι τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, που στόχο έχουν τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα κι έξω από τα μνημόνια».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος!

Συγκεντρώσεις και συντονισμένες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε πόλεις όλης της χώρας

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία», εργατικά Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, και μαζί τους Ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι, Σωματεία Συνταξιούχων, Σύλλογοι Γυναικών και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν χτες συγκεντρώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και πόλεις όλης της χώρας, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών.

Την πρωτοβουλία για τις χτεσινές συντονισμένες κινητοποιήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν συνέχεια και κλιμάκωση μιας πολύμορφης δραστηριότητας όλο το προηγούμενο διάστημα, πήρε το ΠΑΜΕ, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απηύθυναν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων κ.ά.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα.

Προηγήθηκαν προσυγκεντρώσεις στις πλατείες Κάνιγγος, Ομονοίας και Εθνικής Αντίστασης, οι οποίες ενώθηκαν σε μια μαζική πορεία. Οι διαδηλωτές, μέσω της οδού Σταδίου, πορεύτηκαν προς το υπουργείο.

ΛΑΜΙΑ
ΛΑΜΙΑ
«Οργάνωση και αγώνας ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων των λαϊκών νοικοκυριών. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ανέγραφε το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ στην κεφαλή της πορείας, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία», «Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος, όλοι στον αγώνα, κανείς συμβιβασμός» και «Των εργατών τα σπίτια δεν παραχωρούμε, όσο κι αν χτυπάτε δεν υποχωρούμε».

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ομιλίες έκαναν ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, και η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μια συμβολική κίνηση των διαδηλωτών, οι οποίοι κόλλησαν ξανά στην είσοδο του υπουργείου την επιγραφή «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ - ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑΣ - ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, με αφετηρία ανατολικά το πάρκο Αγίου Θεράποντα και δυτικά την πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο, πραγματοποιήθηκαν δύο μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς με οργάνωση και αγώνα σε κάθε γειτονιά, στους τόπους δουλειάς, παντού.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Μαχητικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα, στη Βέροια και την Κοζάνη.

Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις έξω από τις Εφορίες σε σειρά πόλεων της Βόρειας Ελλάδας: Στην Ορεστιάδα, στην Καβάλα, στην Κατερίνη, στην Κοζάνη, στα Γιαννιτσά. Στη Νάουσα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο.

Στην υπόλοιπη χώρα

Με τη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων αγροτών, μικρών ΕΒΕ, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών πραγματοποιήθηκαν χτες δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα έγινε, το απόγευμα, συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Μίλησε ο Πάρις Λιόλιος, γραμματέας του ΕΚΛ, και χαιρέτισαν ο Ρίζος Μαρούδας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Δ. Παληγιάννης από την Ομοσπονδία ΕΒΕ και ο Αγις Τρυγάζης από τον Εμπορικό Σύλλογο. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην Καρδίτσα, παρά τη βροχή, συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Δημοτική Αγορά της πόλης. Μίλησε ο Θωμ. Νταής, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων, και χαιρέτισε ο Γ. Τσιούτρας, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Στον Βόλο και στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στις Εφορίες από εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους κι άλλους μαζικούς φορείς.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Στην Πάτρα, υπό βροχή, έγινε το απόγευμα συγκέντρωση από σωματεία και φορείς μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Χαιρέτισε ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Βασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουριστικών Επιχειρήσεων Αχαΐας. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις τους πως ο δήμος με ό,τι μέσα διαθέτει στηρίζει τον αγώνα για να μη βγει σε πλειστηριασμό το βιος του λαού. Αμέσως μετά ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Αρτα, κινητοποίηση στην Εφορία πραγματοποίησαν το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Στη Χαλκίδα, ταξικά σωματεία και η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Εφορία. Στη Λαμία, το Εργατικό Κέντρο ανάρτησε γιγαντοπανό στην Εφορία ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας με πανό, το οποίο ανέγραφε «Κάτω τα χέρια απ' τα χωράφια και τα σπίτια της φτωχής αγροτιάς». Στην Αμφισσα το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Σωματεία Συνταξιούχων, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και η ΕΛΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από την Εφορία, όπου αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου επέδωσε ψήφισμα στον προϊστάμενο.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Σπάρτη, μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, της Ομάδας Γυναικών Σπάρτης και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ, παρά τη βροχή, συγκεντρώθηκαν έξω από την Εφορία. Στο Αργος έγινε κινητοποίηση στην Εφορία ύστερα από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου. Στην Τρίπολη έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενώ ακολούθησε παρέμβαση στον διευθυντή της Εφορίας. Στην Καλαμάτα εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Εφορία Καλαμάτας, όπου επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στην έφορο και απαίτησαν να μεταβιβαστεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο Ηράκλειο, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αγροτικοί σύλλογοι, αυτοαπασχολούμενοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας.

Στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων πραγματοποιήθηκε, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων.

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Σάμο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λευκάδα, Κόρινθο, Πύργο, Πρέβεζα κ.α.


Από τη... μετονομασία του υπουργείου
Από τη... μετονομασία του υπουργείου
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγωνιστικός βηματισμός για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων

Από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ
Από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ
Με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες και στάσεις εργασίας, συσκέψεις και συνελεύσεις, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δίνουν συνέχεια στη δραστηριότητά τους ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου.

Με εφόδιο την πείρα από τις πρόσφατες πανελλαδικές απεργίες και τις άλλες μάχες του προηγούμενου διαστήματος, σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτοβουλίες με τις οποίες φέρνουν στο επίκεντρο τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με αιχμή την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας.

Σε κινητοποιήσεις σήμερα οι εργαζόμενοι στον «Νηρέα»

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Νηρέας» σε Θεσπρωτία και Εύβοια, με αποφάσεις των σωματείων τους. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ παλεύουν επίσης για την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσπρωτία.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες» Θεσπρωτίας, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, έχει προκηρύξει για σήμερα απεργία. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρά σήμερα επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες του Ομίλου «Νηρεύς» Εύβοιας.

Πανοικοδομική απεργία στις 14 Μάρτη

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει προκηρύξει πανελλαδική πανοικοδομική απεργία για τις 14 Μάρτη, καλώντας τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος, διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Προετοιμάζοντας την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/3, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), με θέμα την καλύτερη οργάνωση της μάχης για τις ΣΣΕ, που ήδη έχει ξεκινήσει σε κάποια εργοτάξια και στόχος του είναι το επόμενο διάστημα να γενικευτεί.

Απεργιακή κλιμάκωση αποφάσισαν οι Λογιστές

Απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στα μέσα Μάρτη, με επίκεντρο τα αιτήματα για αύξηση του κατώτατου μισθού σε 751 ευρώ, την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ και την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πήρε η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), στη Γενική Συνέλευση που οργάνωσε την Τρίτη 15/2.

Παράλληλα, αποφάσισε να οργανώσει κατά τη διάρκεια του Μάρτη συσκέψεις ανά περιοχή και ανά μεγάλη εταιρεία με θέμα την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) για την κλαδική ΣΣΕ και την πάλη για την υπογραφή και την εφαρμογή της.

Οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο στη συνέλευση μετέφεραν πείρα από την καθημερινή δράση στους χώρους δουλειάς, εμπλουτίζοντας τον απολογισμό δράσης του σωματείου που έγινε εισηγητικά, ενώ εστίασαν στην προσπάθεια να οργανωθούν στο σωματείο περισσότεροι εργαζόμενοι και να ενημερωθούν για το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ. Σημαντική ήταν η πείρα που μετέφερε η τοποθέτηση εργαζόμενης σε λογιστήριο βιομηχανίας στα Οινόφυτα, η οποία μίλησε για το επιχειρησιακό σωματείο που έφτιαξαν πρόσφατα εκεί οι εργαζόμενοι.

Τέλος, το σωματείο αποφάσισε να οργανώσει δωρεάν μάθημα Λογιστικής για σπουδαστές ΙΕΚ, μια πρωτοβουλία που είχε πάρει και την περασμένη χρονιά με μεγάλη επιτυχία.

Σχέδιο δράσης και συνελεύσεων

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σήμερα, Πέμπτη, σε οργανωτική σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, στη βάση της απόφασης που έχει λάβει για προκήρυξη παμπειραϊκής απεργίας στα μέσα Μάρτη.

Δραστηριότητα με στόχο να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για κλαδική κινητοποίηση και απεργία μέσα στο Μάρτη, με αιχμή τη διεκδίκηση ΣΣΕ, σχεδιάζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής. Το ΣΕΤΗΠ ολοκληρώνει προσχέδιο κλαδικής Σύμβασης με βάση το οποίο θα προχωρήσει, το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, σε συναντήσεις με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Παράλληλα, καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7/3, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προγραμματίζει σύσκεψη της Σωματειακής Επιτροπής στις επιχειρήσεις «Goody's» και «Everest», στις 28/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του. Εχει ακόμα αποφασίσει το διήμερο 2 και 3 Μάρτη να είναι διήμερο εξορμήσεων και συσκέψεων σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία για τις ΣΣΕ.

Επιπλέον, στην Αττική, Γενικές Συνελεύσεις προγραμματίζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων στις 25/2, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής στις 26/2, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος) και το Παράρτημα Πειραιά της Ενωσης Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής στις 7/3.

Στην Αχαΐα έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας στις 4/3 και του Σωματείου Οικοδόμων Πάτρας στις 7/3.

Στη Ζάκυνθο θα κάνουν Γενικές Συνελεύσεις τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 28/2 και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 3/3.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Από τις 26 Φλεβάρη οι αρχαιρεσίες

Να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους με τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στους χώρους δουλειάς από τις 26/2 έως τις 13/3 και στα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος όροφος) από τις 3 έως τις 11 Μάρτη (11 π.μ. - 7 μ.μ.).

Στη διακήρυξή της, η ΔΑΣ καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις εκλογές «με στόχο ένα πιο ισχυρό και πιο μαζικό Συνδικάτο, συσπειρωμένο στις γραμμές του ΠΑΜΕ, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, στις επιδιώξεις της εργοδοσίας». Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Θέλουμε ένα Συνδικάτο που με τη δραστήρια συμμετοχή των χιλιάδων μελών του θα μπορέσει να συγκρουστεί ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά, να βάλει εμπόδια σε κυβέρνηση και εργοδότες που ήδη υλοποιούν άγρια επίθεση στη ζωή μας και στα δικαιώματά μας, ενώ ετοιμάζουν και νέα αντεργατικά μέτρα που θέλουν να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, να φτηνύνουν πιο πολύ την εργατική μας δύναμη. Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε!».

ΛΑΡΙΣΑ
Επίσχεση εργασίας στην «ΤΟΞΟΤΗΣ»

Επίσχεση εργασίας με αίτημα την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων τους ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στα έργα της ΔΕΗ που εκτελεί στο νομό Λάρισας η εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ» (συμφερόντων Καλογρίτσα). Η εταιρεία, παρότι εισπράττει χρήματα από τη ΔΕΗ, δεν έχει πληρώσει στους εργαζόμενους τους μισθούς του Δεκέμβρη του 2017 και του Γενάρη του 2018, το μισό Δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα άδειας του 2017, ενώ τους χρωστάει και χρήματα από την περίοδο 2014 - 2015.

Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ-ΝΑΤ
Καλούν σε οργανωτική σύσκεψη αύριο

Σε οργανωτική σύσκεψη καλούν αύριο, Παρασκευή, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών, για την οργάνωση αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αφορμή αποτέλεσε η εγκύκλιος που εξέδωσε στις 16/2 το υπουργείο Εργασίας, στην οποία προδιαγράφονται νέες περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, με βάση το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ηδη, την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, έγινε έκτακτη σύσκεψη και παρέμβαση στα γραφεία της ΠΝΟ καταγγέλλοντας το ρόλο της νόθας πλειοψηφίας του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ακόμα και σήμερα καλλιεργεί συγχύσεις και αυταπάτες όσον αφορά τις επιπτώσεις του νόμου - λαιμητόμου στις συντάξεις των ναυτεργατών. Τα ταξικά συνδικάτα απαίτησαν την σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

Στο δελτίο Τύπου τους, τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες σε «ετοιμότητα και επαγρύπνηση να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου, για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ