Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Νομικά τερτίπια για να μη δει ο λαός το πραγματικό σκάνδαλο

Τα αποπροσανατολιστικά παιχνίδια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ ξεκίνησαν με το «καλημέρα» της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με την υπόθεση «Novartis». Από την έναρξη της διαδικασίας και για περίπου 3 ώρες, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «κονταροχτυπιούνταν» για τα διαδικαστικά και συγκεκριμένα για το αν θα πρέπει να στηθούν 10 κάλπες ή 1 όπως ήθελε η ΝΔ, αρχίζοντας ένα γαϊτανάκι μεταξύ τους αν πρόκειται για «παρεμπίπτον ζήτημα», δηλαδή για ζήτημα «που σύμφωνα με το σχετικό άρθρο 67 του Κανονισμού της Βουλής επηρεάζει τη συζήτηση ή τη λήψη απόφασης» κ.ο.κ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή για τις 10 κάλπες αιτιολογήθηκε ως απαραίτητη για να διασφαλιστεί πως κάποιο άτομο δεν θα παραπεμφθεί εφόσον δεν ψηφιζόταν από 151 βουλευτές, ενώ η ΝΔ έθεσε θέμα να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για τον αριθμό ζητώντας να στηθεί μία κάλπη, λέγοντας ότι στο αίτημα που κατατέθηκε από το κυβερνών κόμμα δεν υπάρχει εξειδίκευση σε πρόσωπα, ενώ εστίασε και στο ότι η πρόταση δεν περιελάμβανε και τον σημερινό υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός και όσοι παρακολουθούν, με όλα αυτά τα νομικά τερτίπια και όπως τα έχετε φτιάξει - γιατί εσείς τα έχετε φτιάξει - στη διερεύνηση των σκανδάλων, δεν βρίσκουν άκρη».

Τους υπενθύμισε ότι όλοι μαζί συνέβαλαν με παρόμοια παιχνίδια να τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες η Επιτροπή για την υπόθεση Παπαντωνίου και αυτή να γυρίσει πίσω στη Δικαιοσύνη, ενώ επισήμανε ότι το ΚΚΕ ζητά η διερεύνηση της υπόθεσης να πάει μέχρι τέλους.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα αδικήματα, είτε έχουν παραγραφεί είτε όχι και αν προκύψουν και νέα πρόσωπα εκτός από τα 10, να διερευνηθούν κι αυτά, αναφέροντας: «Τι λέμε, λοιπόν; Αναφέρονται δέκα πρόσωπα. Είναι ένοχοι; Εμείς λέμε, εξετάζονται αν είναι. Υπάρχουν κι άλλοι; Γιατί δεν προτείνονται; Αντί για δέκα, ας είναι έντεκα ή δώδεκα. Τέτοια πρόταση δεν ακούστηκε. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να είναι και έντεκα και δώδεκα και δεκαπέντε, αν προκύπτουν», αλλά «τέτοια πρόταση δεν κατατέθηκε».

Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες σημείωσε ότι θα πρέπει να κληθούν και οι κουκούλες να βγουν, ενώ επισήμανε ότι για το ΚΚΕ «δεν έχει σημασία εάν οι νόμοι δίνουν τη δυνατότητα να παραγράφονται αδικήματα που εκτελέστηκαν από υπουργούς ή άλλους. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι να ανοίξει συνολικά η υπόθεση. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Και όσο μπορούμε, θα συμβάλουμε για να μάθει και ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει με αυτά τα σκάνδαλα. Γιατί το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι η Υγεία και το Φάρμακο είναι στον τζόγο της αγοράς. Και αυτό το στηρίζετε όλοι σας, στηρίζοντας το σύστημα (...) Με αυτήν τη θέση, λοιπόν, εμείς, μπορούμε να προχωρήσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν έχουμε καμία όρεξη και καμία διάθεση να συμμετέχουμε, ούτε θα πάρουμε την ευθύνη, σε ένα θέατρο που θα αποδειχθεί στην πορεία».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση «Novartis», με την κυβέρνηση να κραδαίνει τη «ρομφαία» της τάχα κάθαρσης, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για σκευωρία και όλους μαζί να συσκοτίζουν το πραγματικό σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης της υγείας του λαού, του κυνηγητού του κέρδους από τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος της ανθρώπινης ζωής.

Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ έκανε σαφές ότι θα ψηφίσει τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής και θα συμβάλει όσο περνάει από το χέρι του για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα αποκάλυψε την ουσία, ότι δηλαδή η διαφθορά και τα σκάνδαλα είναι παράγωγα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, όπου όλα, όπως και η υγεία του λαού, είναι εμπόρευμα. Αποτελούν φαινόμενα ενός συστήματος που σαπίζει και που υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να ανατραπεί, για να μπορέσει η οικονομία να οργανωθεί με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Η διαδικασία αναμενόταν να ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία για καθένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία φέρονται ως εμπλεκόμενοι. Ο κάθε βουλευτής θα δήλωνε «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η πάλη του λαού να στραφεί ενάντια στο σύστημα της διαφθοράς, των κρίσεων και των πολέμων

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεγάλων οικονομικών μονοπωλιακών συμφερόντων.

Στο χορό έχουν μπει ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς: Και στον οικονομικό τομέα, σε κλάδους όπως της Ενέργειας, του φαρμάκου, των τροφίμων, του νερού, και στον στρατιωτικό, με εξοπλιστικά προγράμματα, επεμβάσεις και πολεμικούς σχεδιασμούς και τόσα άλλα που τα συναντάμε καθημερινά στην επικαιρότητα της ενημέρωσης.

Είναι μεγάλη αφέλεια και πολιτική ανευθυνότητα να θεωρήσει κάποιος ότι δεν έχει σχέση:

  • Η ενόχληση των ΗΠΑ για τα κέρδη της Γερμανίας σε βάρος των δικών της εταιρειών και η κόντρα που αναπτύσσουν στον τομέα π.χ. της φαρμακοβιομηχανίας, αναδεικνύοντας το σκάνδαλο της «Νοvartis»...
  • Με τις ανάλογες κόντρες στην Ενέργεια, άλλων ή ίδιων κρατών...
  • Η διαμάχη για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και όλα όσα σχετίζονται με τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής ευρύτερα...

Κι αυτά είναι μόνο ορισμένα και πολύ λίγα από όσα μπορεί κάποιος να αναφέρει, βλέποντας καθαρά και ξάστερα τη σημερινή πραγματικότητα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς της περιοχής.

Γιατί μπροστά μας, εκτός των άλλων, είναι και η 4η «αξιολόγηση», οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι νέες μειώσεις σε συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και άλλα προαπαιτούμενα, δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα πλήξουν το λαϊκό εισόδημα παραπέρα.

Κι όλα αυτά μαζί πάνε πακέτο, ενιαία πρέπει να τα βλέπουμε και να τα αντιμετωπίζουμε.

Τόσο τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και των σχέσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ όσο και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και των υπόλοιπων γεωπολιτικών συμφερόντων και αντιθέσεων, αλλά και τα ζητήματα της διαφθοράς και της φαγωμάρας μέσα στο πολιτικό προσωπικό των αστικών κομμάτων για τη διαχείριση των υποθέσεων των μονοπωλιακών ομίλων, όπως το σκάνδαλο «Νοvartis».

Βγάζετε λάδι το σύστημα ανάγοντας τις κρίσεις του στη διαφθορά

Δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία, που ένα σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα και προβλήματα.

Βέβαια, και στη συγκεκριμένη περίπτωση του σκανδάλου της «Novartis», όπως και σε όσα προηγήθηκαν όπως, για παράδειγμα, σ' αυτό της «Siemens», υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής και είναι η προσπάθεια να εμφανιστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά σαν η βασική αιτία της κρίσης, των μνημονίων, των αντιλαϊκών μέτρων που βιώνει ο λαός μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωτοτυπεί.

Ακούσαμε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το σκάνδαλο «Nοvartis» και διά στόματος πρωθυπουργού τις προηγούμενες μέρες, θα τον ακούσουμε και σε λίγο:

Η αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων είναι απλά και μόνο η διαφθορά και κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και όχι ένα σύστημα, μια συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική, που έχουν στο DNA τους το κυνήγι του κέρδους, όλα αυτά δηλαδή τα οποία υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη συνέπεια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για μια ακόμα φορά βγάζει λάδι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα ανάγοντας τις οικονομικές κρίσεις του στις μίζες και στη διαφθορά του εκάστοτε κυβερνητικού προσωπικού.

Μόνο που ούτε οι μίζες ούτε η διαφθορά μπορούν να κρύψουν ότι τέτοιου μεγέθους σκάνδαλα αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, επιχειρηματικών, έως και γεωπολιτικών παιχνιδιών, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε κορυφαία μονοπώλια και καπιταλιστικά κράτη.

Γι' αυτό άλλωστε και δεν υπάρχει ούτε ένα καπιταλιστικό κράτος που να μην είχε τα δικά του αντίστοιχα σκάνδαλα.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση «Novartis», η οποία αφορά κατά βάση ελβετικά και γερμανικά κεφάλαια, ανακινήθηκε από τους Αμερικανούς.

Κι αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι εδώ έχουμε να κάνουμε, μεταξύ άλλων, και με ένα ακόμη επεισόδιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε κράτη της ΕΕ.

Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να έπιασε τους Αμερικανούς ο πόνος για τη διαφθορά ή για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που πληρώνει ο λαός μας.

Πηγή του προβλήματος το φάρμακο - εμπόρευμα

Η πηγή του προβλήματος είναι ότι το φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα - ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ανταγωνισμός μεγάλων ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς οξύνεται στην Ελλάδα και διεθνώς:

  • Μέσα στον κλάδο του φαρμάκου αλλά και μεταξύ των διαφόρων κλάδων της βιομηχανίας για τα μεγαλύτερα μερίδια στη συνολική κατανάλωση.
  • Μεταξύ των εγχώριων εταιρειών παραγωγής φαρμάκου και των ομίλων που εισάγουν.
  • Μεταξύ ομίλων που στηρίζονται από διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες.
  • Μεταξύ πρωτότυπων και γενόσημων, μεταξύ εμπορευμάτων διαφορετικής τεχνολογίας, όπως φάρμακα κλασικής φαρμακευτικής χημείας, βιοτεχνολογίας κ.λπ.

Δηλαδή, υπάρχει η αντικειμενική βάση για ένα ατέλειωτο «δούναι και λαβείν», μεταξύ ομίλων και κυβερνήσεων. Θα υπάρχει πάντα κάποιος πρόθυμος να δωροδοκήσει για να υπογράψει ή να μην υπογράψει ο κάθε υπουργός κάποια σχετική απόφαση.

Θα υπάρχουν πάντα οι όμιλοι που θα έχουν συμφέρον να εξαγοράσουν, να διαφθείρουν.

Το σύστημα διαμορφώνει κυρίως «νόμιμες» μεθόδους - μέσω των κρατικών ρυθμίσεων - αλλά και παράνομες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία από μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς.

Γι' αυτό, ενώ δε λείπουν τα νομοθετικά και ελεγκτικά μέτρα που παίρνουν όλες οι κυβερνήσεις, συνεχώς αναπαράγονται τα φαινόμενα διαφθοράς και παρανομίας.

Αυτά είναι σύμφυτα και παράγωγα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, στο όνομα του οποίου «πίνετε νερό», αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης, που θέλετε να παρουσιάζεστε και ως σοσιαλιστές, και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, που κατηγορείτε την κυβέρνηση δήθεν για σοσιαλισμό.

Σήμερα, η κλινική φαρμακευτική έρευνα χρηματοδοτείται από τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους. Με αυτούς υποχρεώνεται να συνδεθεί ο ερευνητής για να εξελιχθεί ακαδημαϊκά.

Από τα κερδοφόρα ερευνητικά προγράμματα που διασφαλίζουν για τα ΑΕΙ, αξιολογούνται οι ερευνητές. Από τη συμμετοχή τους σε συνέδρια που χρηματοδοτούν οι εταιρείες αξιολογούνται οι γιατροί. Ολες οι σοβαρές σχολές μάνατζμεντ διδάσκουν επίσημα πώς να επιδρά επί των προϊόντων του ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος μέσα στην επιστημονική κοινότητα.

Ποιον δουλεύετε, λοιπόν, σήμερα όλοι σας;

Ιδιαίτερα εσείς με τα ΣΥΡΙΖΑίικα τρολ που όλες αυτές τις μέρες βάζετε αφελή παιδάκια μαζί με άλλους πληρωμένους κονδυλοφόρους σας να λένε ότι «το ΚΚΕ μιλά μόνο για τον καπιταλισμό»! Ξέρουμε ότι δεν είστε ηλίθιοι.

Ολα αυτά τα συγκεκριμένα και χειροπιαστά που λέει το ΚΚΕ, και για τον καπιταλισμό και για την πολιτική σας, αποκαλύπτοντας τόσο τη χτεσινή, όσο και τη σημερινή φαυλότητα, εσείς απλά προσπαθείτε να τα αποκρύψετε για να κοροϊδέψετε και να αποκοιμίσετε ξανά τον ελληνικό λαό!

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, λέμε εμείς, χαμένος είναι πάλι μόνον ο λαός.

Χαμένοι είναι οι ασθενείς που πληρώνουν αυξημένα ποσά για φάρμακα.

Ταλαιπωρείτε χρόνια πάσχοντες με γραφειοκρατικές - ανασταλτικές διαδικασίες.

Οπως επίσης υπάρχει και ένας αριθμός που περιορίζει ή και διακόπτει τη φαρμακευτική του περίθαλψη γιατί δεν έχει πλέον καν την όποια οικονομική δυνατότητα.

Ο λαός πλήρωσε τη μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης

Για όλα αυτά, βέβαια, δεν ακούσαμε κουβέντα σήμερα ούτε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια από αυτούς της ΝΔ και των άλλων κομμάτων.

Αλλωστε, και τα στοιχεία τα σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, κρατική και ασφαλιστική, αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνήσεις, οι οποίες προχώρησαν στη μείωση της δημόσιας δαπάνης, δεν το έκαναν για να πλήξουν τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά για να πετύχουν τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και να φορτώσουν το βάρος στους εργαζόμενους.

Και είναι βέβαια χαρακτηριστικό ότι παρά τη δραστική μείωση που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη και που συνεχίζεται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η αποτύπωση στις λιανικές τιμές είναι πάρα πολύ μικρή.

Φέτος, για παράδειγμα, η ονομαστική φαρμακευτική δαπάνη έχει περιοριστεί στο 1,945 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη μέση τιμολογιακή μείωση των σκευασμάτων από το 2010 να φτάνει το 63,2%.

Παρ' όλα αυτά, η μείωση της μέσης αξίας ανά πωλούμενο τεμάχιο σε λιανικές τιμές είναι μόνο 16,44%!

Δηλαδή, μπορεί η κρατική δαπάνη για το Φάρμακο να μειώνεται, όμως δεν μειώνεται και το κόστος των φαρμάκων.

Με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιβαρύνεται επιπρόσθετα για την αγορά του.

Για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν ενιαία επιχειρηματολογία.

Πότε ήταν ο «εξορθολογισμός των δαπανών», το «νοικοκύρεμα», η αντιμετώπιση της «πολυφαρμακίας» και άλλα.

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων, η κατεύθυνση και ο στόχος των μέτρων είναι η περικοπή των κρατικών - ασφαλιστικών δαπανών για φάρμακα, στην κατεύθυνση μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους».

Απ' όλες τις κυβερνήσεις πάρθηκαν μέτρα.

Κάθε κυβέρνηση υλοποιούσε τα μέτρα της προηγούμενης και με τη σειρά της η επόμενη τα επέκτεινε.

Φόρτωνε τους ασθενείς με αυξημένες πληρωμές, σε σχέση με το παρελθόν, ακόμα και μετά τη μείωση της λιανικής τιμής των φαρμάκων της «θετικής λίστας».

Ολα τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις είχαν ως αποτέλεσμα από το 9% της μεσοσταθμικής συμμετοχής των ασθενών το 2009, να έχει εκτιναχθεί περίπου στο 35% το 2017.

Συγκριτικά μεταξύ 2009 και 2016, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία (δημόσια δαπάνη) πληρώνουν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα.

Και βέβαια στα παραπάνω πρέπει να υπολογιστούν:

  • Και τα φάρμακα της λεγόμενης «αρνητικής λίστας» (συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ)
  • Και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, που επιπλέον η τιμή τους πρόσφατα «απελευθερώθηκε» και πληρώνονται 100% από τους ασθενείς
  • Καθώς και τα 10 ευρώ που έχει γίνει καθεστώς να πληρώνουν οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση στους γιατρούς, γιατί θεωρούν ότι είναι εκτός των «δωρεάν επισκέψεων».

Την ίδια στιγμή, καθιερώθηκε η επιβολή ή αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας - συνεπώς και για τα φάρμακα - στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που για το 2017 υπολογίζονταν σε 717 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν θα παίξουμε παιχνίδια αποπροσανατολισμού

Το ΚΚΕ θα προσπαθήσει μέσα από τη συμμετοχή του στην Προανακριτική Επιτροπή να μην εκφυλιστεί αυτή η Επιτροπή, όπως γίνεται συνήθως, μένοντας μόνο σε επιμέρους ζητήματα και κάποια μεμονωμένα πρόσωπα, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες της κάθε υπόθεσης και τα μεγάλα παιχνίδια που παίζονται γύρω από αυτήν.

Το ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού από τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας:

-- Είτε αυτά αφορούν το πεδίο της οικονομίας, των μέτρων που δεν πρόκειται να σταματήσουν τον Αύγουστο του 2018, όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση...

-- Είτε αφορούν τις επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στους οποίους η κυβέρνηση είναι βαθιά χωμένη και χώνεται όλο και περισσότερο...

Μέσα εδώ φυσικά είναι και οι τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ουσιαστικά με την παραπέρα κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ιδιαίτερα μετά και την επισημοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας μέσα από ελληνικό έδαφος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που υπηρετεί τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Εκτιμάμε ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί παραπέρα, παρά την επιφανειακή νηνεμία και τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνώντων, με άμεσο κίνδυνο την όξυνση της κρίσης στο Αιγαίο, η οποία θα αφορά και ζητήματα «έρευνας και διάσωσης», συνολικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οπότε, κύριοι της κυβέρνησης αντιλαμβάνεστε ότι κάπου εδώ πρέπει μάλλον να τελειώνετε με τον εφησυχασμό που καλλιεργείτε, όπως όλα αυτά που έλεγαν τα στελέχη σας, ότι οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, οι καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο είναι τάχα μόνο για «εσωτερική κατανάλωση».

Δεν σας έχουμε καμιά εμπιστοσύνη, κύριοι της κυβέρνησης.

Οπως δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε καμιά κυβέρνηση που υπηρετεί τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι μετά το επεισόδιο στα Ιμια το '96, η κυβέρνηση αναγνώρισε στην Τουρκία ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και ο Σημίτης ευχαριστούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Βέβαια εσείς, κ. Τσίπρα, τις έχετε ευχαριστήσει προκαταβολικά, με το ταξίδι σας στον Τραμπ, που είναι, όπως είπατε, «διαβολικός αλλά το κάνει για το καλό μας»!

Προφανώς γιατί μετά τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες που αναλάβατε με το ταξίδι σας στις ΗΠΑ, επιδιώκετε να γίνει η κυβέρνησή σας ο σημαιοφόρος των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο του νέου ρόλου που έχετε αναλάβει, επιδιώκετε να λύσετε και το ζήτημα με την ΠΓΔΜ - όχι τυχαία με ορίζοντα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη - και την ένταξη της γειτονικής χώρας στον ιμπεριαλιστικό αυτό οργανισμό.

Συμφωνία μπορεί να υπάρξει, τουλάχιστον αυτό επιδιώκετε. Μόνο που η οποιαδήποτε συμφωνία δεν αποτελεί και πραγματική λύση.

Εγγύηση είναι η μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η προσπάθεια αποτροπής αυτής της λύσης. Δεν προσφέρει ούτε ασφάλεια ούτε σταθερότητα ούτε ειρήνη, όπως λέει η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα το ίδιο το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ανασφάλειας, παραπέρα αποσταθεροποίησης, πολεμικών εμπλοκών και προβλημάτων.

Η ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων αναβαθμίζει τους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής.

Κατά την άποψή μας, πραγματική λύση σημαίνει: Εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων, που αυτό σημαίνει αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα, και αυτό πρέπει να προηγηθεί, να μη μείνει ως γενική ευχή για το απώτερο μέλλον.

Η ουσία βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών, στη φιλία και συνεργασία, στη μη αλλαγή συνόρων, στο απαραβίαστο των υπαρχόντων συνόρων, στην ειρήνη και ευημερία, μακριά από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Η πάλη του εργαζόμενου ελληνικού λαού, της νεολαίας του πρέπει να στρέφεται και να κατευθύνεται όλο και περισσότερο συνολικά ενάντια στο άθλιο αυτό σύστημα της σαπίλας και της διαφθοράς, των ανταγωνισμών, της αναρχίας της παραγωγής, της ανεργίας, των οικονομικών κρίσεων, των σκανδάλων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των επεμβάσεων, που μας οδηγούν όλοι μαζί, ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΔΝΤ και το κακό συναπάντημα.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει να αναδειχτεί η πραγματική αιτία των σκανδάλων

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και θα προσπαθήσει μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτή να έρθει στο φως η αλήθεια, να αναδειχθεί η πραγματική αιτία των σκανδάλων, να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Η διερεύνηση πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην πολιτική του Φαρμάκου υπουργούς και να επεκταθεί σε όλα τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μέχρι σήμερα.

Ειδικά όταν εμφανίζονται μάρτυρες κατηγορίας από εταιρείες που ανταγωνίζονται τη «Novartis» και έχουν άμεση σχέση με τις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μην αφορά η έρευνα και τον κ. Κουρουμπλή και τις όποιες συναντήσεις του.

Αν, όπως λέει, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, ας προχωρήσει απρόσκοπτα και για αυτόν η έρευνα.

Θεωρούμε επίσης ότι η Επιτροπή πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τους μάρτυρες που εμφανίζονται ως «προστατευόμενοι».

Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής ότι ως Κόμμα είμαστε κάθετα αντίθετοι με το θεσμό των «προστατευόμενων» μαρτύρων, που θεσπίστηκε το 2001 με τις αντιδραστικές διατάξεις του «τρομονόμου» και επεκτάθηκε στη συνέχεια το 2014 και για ζητήματα διαφθοράς.

Είμαστε αντίθετοι, καθώς μια τέτοια πρακτική δίνει τη δυνατότητα για την εξέταση μαρτύρων ανώνυμα και χωρίς τη φυσική παρουσία τους στο δικαστήριο, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Θεωρούμε ότι οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν όλους τους μάρτυρες, ώστε να προσέρχονται στο δικαστήριο και να καταθέτουν επώνυμα όσα γνωρίζουν για την υπόθεση που καλούνται.

Και εδώ βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη στάση αρχών του ΚΚΕ και την τεράστια υποκρισία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σας θυμίζουμε ότι, όταν ψηφίστηκαν οι επίμαχες διατάξεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε ασκήσει - και σωστά κατά τη γνώμη μας - κριτική σε αυτές τις αντιδημοκρατικές διατάξεις.

Ενώ τώρα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να τις επικαλεστεί και να τις αξιοποιήσει ο ίδιος σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του, ενώ αν βρισκόταν ο ίδιος στη θέση αυτή - σήμερα ή αύριο - θα έσκουζε σε όλους τους τόνους.

Από την άλλη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονται τώρα για ένα θεσμό που οι ίδιοι εισήγαγαν στην ποινική διαδικασία και σκούζουν αυτοί τώρα, ενώ όταν θα τον χρησιμοποιήσουν αύριο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι όλα καλά και άγια καμωμένα.

Η υποκρισία όλων σας στο αποκορύφωμά της!

Για να ξέρετε, όσοι και όσες το αγνοείτε, αυτήν τη θέση αρχής, εμείς ως ΚΚΕ, υποστηρίξαμε ως Πολιτική Αγωγή ακόμα και στη δίκη της αποδεδειγμένα εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, όπου δεν συμφωνήσαμε με τη χρήση τέτοιων μαρτύρων και απείχαμε από τη διαδικασία εξέτασής τους, μη υποβάλλοντάς τους ερωτήσεις.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αιτίες των σκανδάλων σύμφυτες με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής

Eurokinissi

Με αναφορά στις πολλαπλές στοχεύσεις που υπηρετεί η αντιπαράθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ξεκίνησε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια.

Πρώτη στόχευση, σημείωσε, «είναι να συσκοτιστεί ο πραγματικός υπεύθυνος. Η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους, για να κατακτήσουν με όποια μέσα, "θεμιτά" και αθέμιτα, μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς».

«Η δεύτερη στόχευση είναι ο αποπροσανατολισμός από τις επικίνδυνες εξελίξεις που έχουμε αυτό το διάστημα στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, αλλά και από την 4η "αξιολόγηση" που δρομολογεί η κυβέρνηση», κλιμακώνοντας παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση.

«Τρίτον, να αποτελέσει ένα εργαλείο είτε για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών είτε για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού προσωπικού», υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Ιταλίας με την υπόθεση «καθαρά χέρια», που οδήγησε «σε φαινόμενα τύπου Μπερλουσκόνι και όχι βεβαίως στην κάθαρση». Πρόσθεσε πως το όλο θέμα εκφράζει την ανελέητη διαπάλη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με λεία τη διακυβέρνηση, σκιάζοντας ταυτόχρονα τη «στρατηγική σύγκλιση ανάμεσά τους σε όλα τα ζητήματα των πολιτικών επιλογών».

Εκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «ναι» στην Προκαταρκτική Επιτροπή, χωρίς να έχει αυταπάτες, και θα απαιτήσει «τη διερεύνηση μέχρι τέλους της υπόθεσης, χωρίς τα διάφορα δικονομικά τερτίπια τα οποία θέλετε να βάλετε».

Οπως επισήμανε, «η Επιτροπή πρέπει να τα εξετάσει όλα και όλους, ακόμα και την απιστία, η οποία αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο για τη δωροδοκία, αλλά και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αμα δεν έκανε απιστία, γιατί δωροδοκήθηκε κάποιος;», ρώτησε.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι «κάθετα αντίθετο με το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων», ο οποίος θεσπίστηκε με την ψήφιση του τρομονόμου το 2001 και συμπληρώθηκε το 2014 με τα ζητήματα διαφθοράς, τονίζοντας ότι αυτή η πρακτική ανοίγει δρόμους «για να φαλκιδευτούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες». Υπενθύμισε άλλωστε ότι το 2001 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη Βουλή καταγγέλλοντας τους κουκουλοφόρους μάρτυρες.

Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει αποφασιστικά να αποκαλύπτει στο λαό ότι οι αιτίες «των νόμιμων όσο και των παράνομων σκανδάλων» είναι «σύμφυτες με τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, με τη διαπλοκή των μονοπωλίων με το αστικό κράτος, δηλαδή με το δικό τους κράτος», να αντιπαλεύει ιδεολογήματα όπως αυτό που προβάλλεται από κυβέρνηση και αστικά κόμματα ότι το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια και η καπιταλιστική κρίση είναι μια απλή υπόθεση διαφθοράς, «συσκοτίζοντας τον ίδιο το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος», που όσο σαπίζει τα φαινόμενα αυτά θα μεγαλώνουν, συσκοτίζοντας «το χαρακτήρα των μέτρων που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, που δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Επισήμανε ότι η βάση του σκανδάλου είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, σε συνδυασμό με «τον σφοδρό και ανελέητο ανταγωνισμό ανάμεσα στις πολυεθνικές για τα μερίδια της αγοράς». Ενώ χαρακτήρισε πρόκληση τους κομπασμούς της κυβέρνησης για τη μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τη σταδιακή μείωση των κρατικών δαπανών στην Υγεία διαδοχικά από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις - και τη σημερινή - και αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής.

Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα, όπως ανέφερε, είναι η Ελλάδα να είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο στην ιδιωτική χρηματοδότηση δαπανών για την Υγεία, μετά από ΗΠΑ, Μεξικό, Κορέα και Χιλή. Ενώ από το 2009 μέχρι το 2015 η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη έχει αυξηθεί από το 19,2% στο 33,7% και το 2017 υπολογίζεται ότι έχει φτάσει στα 44%. Επιπρόσθετα, έχει παραδοθεί ο τομέας της φαρμακευτικής - κλινικής Ερευνας, ακόμα και η εξέλιξη των γιατρών, στις φαρμακευτικές εταιρείες, εφαρμόζοντας την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

«Αρα», υπογράμμισε, «το σκάνδαλο είναι να μην μπορούν πλατιά λαϊκά στρώματα να έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στο Φάρμακο και να υπάρχουν εμπόδια ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Καπιταλισμός χωρίς διαφθορά δεν υπάρχει

«Οσο σημαντικό είναι για το λαό να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και κανένας υπεύθυνος να μην πέσει στα μαλακά, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην λειτουργήσει ως βολικό άλλοθι κάλυψης της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, στοιχείο της οποίας είναι η επίθεση στο δικαίωμα του λαού στην Υγεία, στην πρόσβασή του σε δωρεάν ποιοτικό φάρμακο», επισήμανε ο Γιώργος Λαμπρούλης, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ «ήδη το ανακοινώσαμε, το έχουμε πει και από το βήμα της Βουλής, θα ψηφίσει τη σύσταση της Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης και θα συμβάλει όσο περνάει από το χέρι του για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει με αφορμή την υπόθεση «Novartis» τη διαφθορά ως αιτία της καπιταλιστικής κρίσης, βγάζοντας λάδι το σύστημα και την αντιλαϊκή της πολιτική και να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της κάθαρσης που «θα εξαλείψει δήθεν τις αιτίες κάθε μελλοντικής κρίσης», καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό ότι «μέσα από εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές, ενδεχομένως με μερικούς αποδιοπομπαίους τράγους, είναι εφικτή η κάθαρση και η εξυγίανση του συστήματος».

Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας, πρόσθεσε, «είναι οι πανηγυρισμοί για τις περικοπές και τα πλαφόν στην Υγεία, το Φάρμακο, που τα βαφτίζει, όπως τα βάφτιζαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, "νοικοκύρεμα", "συμμάζεμα", "εξορθολογισμό". Ετσι, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των περικοπών των κρατικών δαπανών, για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση, συνέβαλε στη δημοσιονομική προσαρμογή στους στόχους των ματωμένων πλεονασμάτων, προκειμένου αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν σε άλλες κερδοφόρες επενδύσεις για το κεφάλαιο, και αφετέρου δεν έγινε προς όφελος του λαού, που συνεχίζει να χρυσοπληρώνει τα φάρμακα», αφού «το κόστος μετακυλίεται ολοένα και περισσότερο στις απευθείας πληρωμές των ασθενών, οι οποίες αυξάνουν αντιστρόφως ανάλογα με τη μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης, και την ίδια ώρα οι πολυεθνικές του φαρμάκου τζιράρουν ασύλληπτα ποσά, πάνω στα οποία φουντώνει ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα της "πίτας" και των αγορών».

Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης «Novartis», όπως σημείωσε, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα συνεχίσουν να ζουν το Γολγοθά τους, για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους, και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους «αντί να ψάχνουν ουτοπικά έναν καπιταλισμό χωρίς διαφθορά, σκάνδαλα και μίζες, να παλέψουν για να ξηλώσουν την αιτία της διαφθοράς και των σκανδάλων, που είναι η ίδια η καπιταλιστική ιδιοκτησία».

Αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση

Αρνήθηκαν κάθε στοιχείο της δικογραφίας που τους εμπλέκει στην υπόθεση «Novartis» πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, πολιτικά πρόσωπα, κατά την τοποθέτησή τους χτες στη συνεδρίαση της Βουλής.

Στο σύνολό τους υπερασπίστηκαν την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν, είτε ως πρωθυπουργοί είτε ως αρμόδιοι υπουργοί και στον τομέα της Υγείας, και μάλιστα χαρακτήρισαν «τίτλο τιμής ότι μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία», πολιτικές δηλαδή που ανάγκασαν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν πανάκριβα τα φάρμακά τους ή να μην μπορούν να τα πληρώσουν και να διακόπτουν ακόμα και θεραπείες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του έκανε λόγο για σκευωρία, επισημαίνοντας ότι σε καμία άλλη χώρα το σκάνδαλο «Novartis» δεν έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις. Μίλησε για «βιασμό των θεσμών» και είπε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές. Και δήλωσε: «Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο θεσμικό βάρος για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και πιο πρόχειρης σκευωρίας στην περίοδο της μεταπολίτευσης».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είπε: «Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα να καταγγείλω. Οταν αποδειχθεί πλήρως ότι το κατηγορητήριο εναντίον αθώων και εναντίον μου είναι στημένο, θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να στηθεί».

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρωθυπουργός, στην ομιλία του χαρακτήρισε «ανυπόστατη την κατηγορία ότι χρηματίστηκα με ένα εκατομμύριο για να προωθήσω συμφέροντα της φαρμακευτικής εταιρείας "Novartis"». Και πρόσθεσε: «Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση της "Novartis". Ούτε εγώ ούτε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι ισχυρισμοί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δώσαμε μόνο χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία».

«Αισχρές και ψευδείς» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου αλλά και της συζύγου του κατά την τοποθέτησή του. «Οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου και διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό και πλήττουν το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Ζητώ να συγκροτηθεί η επιτροπή ώστε να διερευνηθούν» ανέφερε και τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη.

Γελοία και ψευδή χαρακτήρισε τη μαρτυρία, η οποία φέρεται να τον εμπλέκει στην υπόθεση «Novartis», ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. «Είμαι απόλυτα καθαρός. Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε παντού. Δεν θα με βρείτε πουθενά σε τέτοιες υποθέσεις που συνδέονται με θέματα ήθους και συμπεριφοράς».

Τις κατηγορίες εναντίον του για την υπόθεση της «Novartis» διέψευσε και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Ουδεμία προσωπική σχέση είχα με οποιοδήποτε φαρμακευτική εταιρεία, με οποιαδήποτε στέλεχος από την αγορά του φαρμάκου». «Οχι μόνον δεν ευνοούσαμε, όχι μόνον δεν ενθαρρύναμε την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά παρακολουθούσαμε κάθε κίνηση για να εμποδίσουμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Υπόμνημα στο οποίο μεταξύ άλλων διερωτάται αν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της «Novartis» στην Ελλάδα άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβε υπουργός Υγείας και διεκόπη απότομα στις 26 Γενάρη 2015, κατέθεσε στη Βουλή ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Κάλεσε επίσης την Εισαγγελία Διαφθοράς να ανακαλέσει άμεσα το χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων.

«Ο χαμηλότερος τζίρος της "Novartis" έγινε επί της δικής μου θητείας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης. Και ζήτησε να εξεταστεί και για το αδίκημα της απιστίας και να αποδείξει την αθωότητά του. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην άποψή της ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. «Προφανώς το κάνετε, είπε, για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Να μην κρυφτεί από την παραγραφή», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανέφερε ότι «από το 2013 μέχρι σήμερα, με τις πολιτικές μου το ελληνικό Δημόσιο ωφελήθηκε. Στη θητεία μου έθεσα ως στόχο την πάταξη της διαφθοράς. Είναι άδικο αντί της επιβράβευσης να είμαστε σήμερα εδώ σε αυτήν τη συζήτηση. Ολα έγιναν με διαφάνεια, καθαρότητα και προσωπικό κόστος».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως θέλει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. «Κανείς δεν θα με φιμώσει», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας. Πρόκειται, είπε, «για αήθη προσπάθεια να με θέσουν εκτός πολιτικής. Ολες οι εταιρείες έχασαν τεράστια κέρδη επί υπουργίας μου, όλες», δήλωσε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ανταγωνίζονται για το ποιος υπηρετεί καλύτερα την αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία

Eurokinissi

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την υπόθεση «Novartis», όπως και εν γένει τη σκανδαλολογία στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, καθώς και να δείξει το «δέντρο» της διαφθοράς για να κρύψει τις αιτίες που βρίσκονται στο σύστημα που υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποτύπωσε η ομιλία του πρωθυπουργού στη χτεσινή συζήτηση.

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού δήλωσε ότι σέβεται απολύτως το αναφαίρετο δικαίωμα των φερόμενων ως εμπλεκόμενων να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους όπως και το τεκμήριο αθωότητας, τους κάλεσε να απαντήσουν αν δέχονται ότι υπάρχει σκάνδαλο ή το αρνούνται.

«Υπήρξε για δεκαετίες σκανδαλώδης σπατάλη ή δεν υπήρξε; Υπήρξε συστηματική υπερτιμολόγηση ή δεν υπήρξε;» διερωτήθηκε και ειδικότερα για τη «Novartis» μίλησε για συστηματική παρέμβαση από πλευράς της, προκειμένου να προωθεί τα σκευάσματά της στην αγορά, να αυξάνει τις τιμές ή να τις συγκρατεί όταν κατά τα μνημονιακά χρόνια μειωνόταν η δαπάνη, για αδιαφανείς πρακτικές κ.λπ.

Κατά τα αναμενόμενα, ο πρωθυπουργός χρέωσε την κρίση στη διαφθορά, και απεφάνθη, «βγάζοντας λάδι» το σύστημα που υπηρετεί και η κυβέρνησή του, ότι «στοιχεία για το μεγάλο πάρτι στο χώρο της Υγείας υπάρχουν εδώ και χρόνια (...) έτσι φτάσαμε στη χρεοκοπία (...) Το πραγματικό θέμα εδώ αφορά το καθεστώς, τους λόγους για τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος της καταστροφής και τη χρεοκοπία».

Απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε να απαντήσει αν υπάρχει πολιτική ευθύνη, ανεξάρτητα απ' τις ποινικές ευθύνες που θα διερευνηθούν, κι αν κάποιος θα την αναλάβει. «Οσοι κυβερνάγατε αυτά τα χρόνια δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτα; Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία πολιτικών παραγόντων; Και δεν μιλάμε για ασήμαντα ποσά, μιλάμε για ποσά που επηρέασαν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας» υποστήριξε, επανερχόμενος στο θεώρημα ότι για την κρίση φταίει η «αδιαφάνεια».

Σε μια αποστροφή του λόγου του, υπέδειξε σαν παράδειγμα προς μίμηση τη στάση ανάληψης της πολιτικής ευθύνης του Ανδ. Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά και του Κώστα Καραμανλή για το Βατοπέδι, αντιπαραβάλλοντας τη στάση όσων σήμερα αρνούνται - όπως είπε - να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και επιτίθενται «κατατρομοκρατώντας και εκφοβίζοντας δικαστικές αρχές».

Σε αυτό το πλαίσιο, και η κριτική του στα υπόλοιπα αστικά κόμματα αυτονόητα δεν αφορούσε στην πολιτική που εφάρμοσαν καθ' υπαγόρευση των συμφερόντων της αστικής τάξης από κυβερνητικές θέσεις, πολιτική που άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, αλλά τα κατηγόρησε για «αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμό, αλαζονεία».

Κατάληξη αυτής της συλλογιστικής ήταν ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνησή του εκλέχτηκε με «εντολή απόδοσης δικαιοσύνης», κεντράροντας την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης στο βολικό πεδίο της σκανδαλολογίας, όταν σε όλα τα άλλα η σύμπλευσή τους είναι εκκωφαντική.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανησυχεί για την «υπονόμευση» της «εθνικής συναίνεσης»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η χτεσινή συζήτηση προγραμματίστηκε ενώ «το κεκτημένο της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται πια υπό αμφισβήτηση» λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και ενώ η κυβέρνηση δεν «χειρίζεται σωστά» το Σκοπιανό, ενώ έψεξε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της επιλογές πολώνει το πολιτικό κλίμα και εμφανίζει την πολιτική ηγεσία σπαρασσόμενη, υπονομεύοντας έτσι το κλίμα «εθνικής συναίνεσης» που έχουν ανάγκη οι στόχοι του κεφαλαίου, εντός κι εκτός συνόρων.

Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «Novartis» «σκευωρία» και «σόου», επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι δεν αποζητά την αλήθεια, αλλά μόνο να συκοφαντήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, εξ ου και καλύπτει τον Π. Κουρουμπλή, το όνομα του οποίου επίσης έχει ακουστεί στην όλη υπόθεση. Οτι σκάνδαλο «Novartis» υπάρχει, αλλά ως παγκόσμιο φαινόμενο που ερευνάται και σε άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησαν σε «θεσμική εκτροπή» χρησιμοποιώντας την υπόθεση για διώξεις πολιτικών αντιπάλων, δίχως ψήγμα απόδειξης, μόνο για να σπιλωθούν στη συνείδηση των πολιτών ενόψει και επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Στη λογική τους, εξάλλου, περί ανάγκης μείωσης της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, ως «βάρους» του κρατικού προϋπολογισμού και όχι ως μέσου κάλυψης λαϊκών αναγκών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί ημερών της η τέτοια δαπάνη εκτοξεύτηκε.

Συμφώνησε, δε, στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής προς διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά ζήτησε οι μάρτυρες να έρθουν στη Βουλή και να καταθέσουν κατ' αντιπαράσταση με τους κατηγορούμενους, έστω και με κάλυψη των χαρακτηριστικών τους. Επίσης, να στηνόταν χτες βράδυ μόνο μια κάλπη, και όχι δέκα, με ερώτημα «ναι ή όχι στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής».

Τέλος, επανέλαβε το αίτημά του για «πολιτική αλλαγή», με «έτοιμη», όπως είπε, τη ΝΔ να επαναφέρει τη Βουλή στην «αποστολή» της και την κομματική αντιπαράθεση στο «ήθος», προσφέροντας ταυτόχρονα στη χώρα «αλήθεια» ως «ήρεμη πολιτική δύναμη» που εξασφαλίζει «σταθερότητα».

Η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, έκανε λόγο για σκευωρία, προσπάθεια της κυβέρνησης για σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων με αφορμή την υπόθεση «Novartis» και ύπαρξη συνωμοσίας. Ανέφερε ότι η παράταξή της θα συμβάλει για να λάμψει η αλήθεια για να μη μείνει καμία σκιά για στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Υπεραμύνθηκε της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε στις περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στο χώρο του Φαρμάκου κάνοντας λόγο για «εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις» καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραμένει «αντιμεταρρυθμιστικός».

Κατέθεσε επίσης δύο προτάσεις βγαλμένες από τα κιτάπια των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών, με την πρώτη να προβλέπει την εξέταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της «ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου» και τη δεύτερη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα εξετάζει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από τώρα και για τα επόμενα 10 χρόνια «για την προστασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Το ΚΚΕ λέει «όχι» στα παιχνίδια και την κοροϊδία

Την κοροϊδία και την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία εμφανίζεται ως «αρχάγγελος της κάθαρσης», που τάχα θα εξυγιάνει τον καπιταλισμό, ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Οπως τόνισε, η υπόθεση «Novartis» είναι η επανάληψη του ίδιου σκηνικού που είχε στηθεί με την υπόθεση της «Siemens», με τα εξοπλιστικά κ.λπ. Τα κόμματα - στυλοβάτες αυτού του σάπιου συστήματος, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε φορά, όπως σημείωσε, παριστάνουν τους έκπληκτους, όταν κάποιο σκάνδαλο έρχεται στο φως στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων και επιδίδονται σε βαρύγδουπες εκφράσεις «για το τέλος της διαπλοκής» και για «το μαχαίρι που θα φτάσει στο κόκαλο». Ομως, είναι τα ίδια κόμματα που ως κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση, που στην «καλύτερη περίπτωση να βρεθεί ένας που θα είναι το φύλλο συκής».

«Δουλεύετε τον κόσμο ψιλό γαζί», τόνισε, «ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα σκάνδαλα και ότι θα φέρετε την κάθαρση». «Δηλαδή τι θα κάνετε - ρώτησε - θα γκρεμίσετε τις πολυεθνικές; Θα τις βάλετε στη σειρά;», «δημιουργείτε την εντύπωση, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους, ότι θα βάλετε νόμους για υγιή ανταγωνισμό στον καπιταλισμό, όταν είναι ο θάνατός σου η ζωή μου» και κάλεσε την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα «να πουν έστω μία χώρα που αντιμετωπίστηκαν τα σκάνδαλα», τα οποία δεν είναι ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, αλλά «υπάρχουν και στις ΗΠΑ, που η κυβέρνηση έχει ερωτευτεί παράφορα», σημείωσε και τόνισε: «Αθωώνετε το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, και μάλιστα δίνετε εξετάσεις ότι μπορείτε να το υπηρετήσετε πολύ καλά, παραπλανώντας το λαό ότι μπορείτε να το κάνετε ηθικό».

Επισήμανε ότι η διαφθορά και τα σκάνδαλα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με δικαστικό τρόπο, γιατί είναι σύμφυτα φαινόμενα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και ο λόγος, ανέφερε, είναι ότι «το κίνητρο της παραγωγής στον καπιταλισμό δεν είναι οι ανθρώπινες, λαϊκές ανάγκες, αλλά το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους». «Οι φαρμακοβιομηχανίες, οι καπιταλιστές παράγουν για να βγάλουν κέρδος» και «όσο το κίνητρο της παραγωγής είναι το κέρδος, ο καπιταλισμός δηλαδή, τόσο θα είναι αδίστακτοι στις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κέρδος, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει και σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε μεγάλα μονοπώλια».

Δείχνοντας το μέγεθος της βαρβαρότητας του συστήματος, αναφέρθηκε στην αγοραπωλησία ακόμα και ανθρώπινων οργάνων, πίσω από την οποία βρίσκονται «κορυφαίες μεγαλοκλινικές», όπως σημείωσε, «στην Ελβετία και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες» ή στη χρησιμοποίηση ανθρώπων ως πειραματόζωων από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Ειδικά για την υπόθεση «Novartis» ανέφερε ότι οι μέθοδοί της «είναι συνήθης καθημερινή δουλειά όλων αυτών» και αυτό το γνωρίζουν κυβέρνηση και αστικά κόμματα, αλλά το συσκοτίζουν «γιατί έχουν την ίδια στρατηγική», αυτήν της υπεράσπισης του καπιταλισμού, «αυτού του απάνθρωπου συστήματος που εμπορευματοποιεί και την ανθρώπινη ζωή». Ενα σύστημα που, τόνισε, «έχει σαπίσει, έχει τελειώσει και είναι αντικειμενική ανάγκη η ανατροπή του, γιατί έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις για να περάσει η κοινωνία σε άλλη μορφή οργάνωσης, όπου θα κινείται με γνώμονα την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».

Οσον αφορά την Προανακριτική, σημείωσε ότι «είπαμε να γίνει με την προϋπόθεση να πάει μέχρι τέλους», ξεκαθαρίζοντας πως αν επαναληφθεί αυτό που έγινε με την υπόθεση Παπαντωνίου που ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα την έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες και την επέστρεψαν στη Δικαιοσύνη, «αν ξαναπαιχτεί το ίδιο θέατρο, εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε τέτοια κοροϊδία».

Υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα από νόμους και γραφές, η Βουλή δεν είναι το ανώτατο όργανο, αυτή θα αποφασίσει, θα καλέσει τους πάντες, θα έρθουν οι μάρτυρες και θα έρθουν να καταθέσουν επωνύμως». Ειδικά για τους προστατευόμενους μάρτυρες, υπενθύμισε ότι είναι ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ και είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε ότι «τους ξέρουν οι μυστικές υπηρεσίες και οι Αμερικανοί. Επομένως όχι παιχνίδια».

Κατέληξε λέγοντας ότι «το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε τουλάχιστον ένα μέρος της αλήθειας να αποκαλυφθεί και ο ελληνικός λαός να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει και τι παιχνίδια παίζονται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ