Κυριακή 22 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ελαστική» υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

Επιτέλους, ας σταματήσει αυτό το κακοστημένο θέατρο, που εδώ και κάμποσες μέρες έχουν στήσει κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ γύρω από τη λεγόμενη «κοινωνική εργασία». Σε καθημερινή βάση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέτει αμείλικτα ερωτήματα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αν είναι ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη, κ.ο.κ. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ζητά από τον κυβερνητικό «ομόλογό» του να μην κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Πιο ξεδιάντροπος εμπαιγμός δε γίνεται. Και αυτό γιατί χάρη στην πολιτική και τους νόμους τους οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, «εκτοπίζοντας» τις σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι ο νόμος 1892/1990 της κυβέρνησης της ΝΔ, που πρωτοκαθιέρωσε τη μερική απασχόληση και είναι ο 2639/1998 του ΠΑΣΟΚ για την εκ περιτροπής απασχόληση που έχουν διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο του εργασιακού μεσαίωνα, προκαλώντας διαρκή ανασφάλεια στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Σε αυτήν την αντεργατική νομοθεσία, που υπερασπίζονται και τα δύο μεγάλα κόμματα, «πατάνε» οι προτάσεις του Κ. Μίχαλου, τις οποίες με απύθμενη υποκρισία εμφανίζονται να αποδοκιμάζουν, τάχα, οι δύο μονομάχοι.. Τους έχουν πάρει, όμως, χαμπάρι.

Γράμμος, στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Ιστορικός - ταξιδιωτικός οδηγός

Μία πρωτότυπη εργασία που κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή». Αποτέλεσμα δεκάδων ταξιδιών, που έγιναν σε διάστημα 12 χρόνων, στο Γράμμο, στα μέρη που μεγαλούργησε ο ΔΣΕ, περιέχει 410 φωτογραφίες και 45 ειδικούς χάρτες με τις στρατιωτικές κινήσεις και τις διαδρομές, ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, και κείμενα που εισάγουν τον ταξιδιώτη στο θέμα, και τον βοηθούν να περπατά μ' ένα διαφορετικό τρόπο στο βουνό.

Οπως σημειώνεται στον πρόλογο της έκδοσης, «είναι άλλο πράγμα να συνδυάζεις τη γνώση της Ιστορίας του ΔΣΕ, τη ζωή και τη δράση του, με το βιβλίο και το χάρτη στο χέρι δίπλα και πάνω στα χαρακώματα όπου γράφτηκε η Ιστορία. Να έχεις μπροστά σου όχι μόνο τα ιστορικά ντοκουμέντα και τις καταγραμμένες μνήμες, αλλά και το χώρο που αυτά διαδραματίστηκαν, το θέατρο των μαχών, τις αποστάσεις, όλα εκείνα τα ζωντανά σημάδια που συνθέτουν το έπος του ΔΣΕ (...) μέσα από έναν τέτοιο συνδυασμό μελέτης μπορεί να προσεγγίσει κανείς βαθύτερα και πιο ολοκληρωμένα γενικότερα ζητήματα στρατηγικής και τακτικής, ιδεολογικά και πολιτικά προβλήματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη περίοδο, την οργάνωση και καθοδήγηση του ΔΣΕ, τις πηγές που τροφοδότησαν με ανεξάντλητη δύναμη τους μαχητές και μαχήτριές του: Το έπος του ΔΣΕ, μια από τις πιο ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του επαναστατικού μας κινήματος και της πρωτοπορίας του, του ΚΚΕ. Να γνωρίσει τη συνθετότητα της ταξικής πάλης στην ανώτατη μορφή της. Τον Εμφύλιο, την ένοπλη αναμέτρηση που έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες, γραπτούς και άγραφους, μοναδική και ανεπανάληπτη πρωτοτυπία».

Ρόμπερτ Γκέιτς

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Εντατικοποίηση του πολέμου στο Αφγανιστάν και μεγαλύτερη απειλή για το λαό της χώρας, θα είναι όπως όλα δείχνουν και η «αναθεωρημένη πολιτική» του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σχετικά με την κατοχή. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς (από τα στελέχη του Μπους που παρέμεινε στη θέση του) κατά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, στην Κρακοβία της Πολωνίας, υπογράμμισε ότι για τη «Συμμαχία» ο πόλεμος και η κατοχή στο Αφγανιστάν αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο για το 2009. Παράλληλα, άσκησε σφοδρότατες πιέσεις στις χώρες - μέλη προκειμένου να συναινέσουν στην αύξηση των κατοχικών στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν, ως συμβολή στο γενικότερο «αντιτρομοκρατικό αγώνα»...

Παράλληλα, φρόντισε να τονίσει ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη βάση του Μανάς στο Κιργιστάν, παρά την απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας που απαιτεί την εγκατάλειψή της εντός εξαμήνου. Εξέφρασε δε την απόφαση των ΗΠΑ να πλειοδοτήσουν δυναμικά έναντι της Ρωσίας, που φαίνεται ότι εξαγόρασε το κλείσιμο της βάσης, στα πλαίσια της ενεργούς ανάμειξης που θέλει να πετύχει στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι του Αφγανιστάν. Η καπιταλιστική Ρωσία έχει δείξει την πρόθεσή της να αναμειχθεί στρατιωτικά στον πόλεμο, στο πλευρό του ΝΑΤΟ, εξασφαλίζοντας φυσικά συγκεκριμένα ανταλλάγματα...

Εμπαιγμός των κτηνοτρόφων

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση προχωράει σε ανακοινώσεις εμπαιγμού των κτηνοτρόφων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε δεσμεύσεις για την προώθηση, υποτίθεται, μέτρων στήριξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας. Ομως οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι μέτρα στήριξης και ξανά μέτρα στήριξης άκουγαν και ξανάκουγαν τόσα χρόνια από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά τίποτα. Οπως ακριβώς γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι όλο και οξύνονται ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Και η κυβέρνηση που εφαρμόζει αυτή την καταστροφική πολιτική επιχειρεί να τους εμπαίξει τη μία ανακοινώνοντας άτοκα δάνεια, την άλλη για αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, όπως ξαναδήλωσε και ο Σ. Χατζηγάκης, ή με εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών. Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων τη «φιλοτέχνησε» δηλώνοντας ότι για τα οικονομικά αιτήματα θα υπάρξει συνεργασία με τ' άλλα υπουργεία... Δυστυχώς, για τους κτηνοτρόφους δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το δρόμο του αγώνα. Γιατί αν περιμένουν να δούνε προκοπή, από τις κυβερνητικές δηλώσεις και ανακοινώσεις «ζήτω που καήκανε». Απαιτείται συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί με τη μικρομεσαία αγροτιά, την εργατιά και τα λαϊκά στρώματα.

Στα ίδια «λιμάνια» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

H στρατηγική ταύτιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ήρθε στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά με αφορμή την παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ΑΕ στις πολυεθνικές. Κατά τη συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Διαμαντίδης ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του: «Ως ΠΑΣΟΚ - είπε - δεν είμαστε αντίθετοι στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα στα λιμάνια μας. Εμείς είμαστε που προωθήσαμε την αλλαγή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες, με σκοπό να αντλήσουν κεφάλαια από το χρηματιστήριο, ώστε να μπορούν να κάνουν τις απαιτούμενες επενδύσεις και να γίνουν ανταγωνιστικά απέναντι στα γειτονικά λιμάνια της Μεσογείου». Την αλήθεια λέει ο άνθρωπος. Και η αλήθεια είναι πως το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή παράδοση του ΣΕΜΠΟ στην κινέζικη πολυεθνική «Cosco». Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ δε βρίσκει τίποτα περισσότερο να πει, από το να ψελλίσει κάποιες επιμέρους «διαφωνίες» στον τρόπο και μόνο που η ΝΔ παραδίδει τα λιμάνια στους ιδιώτες. Επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ «γκρινιάζει», επειδή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το σχέδιο που το ίδιο ξεκίνησε, υπηρετώντας - όπως και η ΝΔ - με συνέπεια τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Απύθμενη αναλγησία

Μια νέα μελέτη του ΙΓΜΕ που αποκαλύφθηκε, ενώ η κυβέρνηση την κρατούσε ως εφτασφράγιστο μυστικό επί ένα χρόνο, αποδεικνύει τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες για την υγεία τοξικές ουσίες. Μια μόλυνση, που προκλήθηκε από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχάνων της περιοχής.

Η μελέτη καταγράφει συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, που ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού στην Παραλία Αυλίδας, βορειοανατολικά του Αγίου Θωμά, δυτικά από τα Οινόφυτα και νοτιοανατολικά του Ασπροκάμπου. Επίσης, συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου των 50 μικρογραμμαρίων εμφανίζονται νότια των Οινοφύτων γύρω από την κοίτη του Ασωπού, βόρεια και ανατολικά του Ασπροκάμπου, ενώ στα 20-30 μικρογραμμάρια βρίσκονται τα υπόγεια ύδατα βόρεια του Σχηματαρίου, στον Ωρωπό και το Χαλκούτσι.

Διαπιστώθηκαν, ακόμη, συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου που ξεπερνούσαν τα 1.000, ακόμα και τα 2.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, με όριο τα 200, υπερβάσεις στο νικέλιο και υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών, φωσφορικών και ολικού χρωμίου.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εδώ και χρόνια ήξεραν για το έγκλημα της μόλυνσης που συντελείται στην περιοχή και κώφευαν. Αλλά ακόμη και τώρα, που όλα αποκαλύφθηκαν, η κυβέρνηση αρκείται σε «θα», στο «χάιδεμα» των βιομηχάνων που ρυπαίνουν με κάποια πρόστιμα ή, ακόμη χειρότερα, στο να «κρύβει» μελέτες που δείχνουν την εφιαλτική κατάσταση, αφήνοντας τους κατοίκους να πίνουν καρκινογόνο νερό! Αναλγησία απύθμενη...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ