Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ας σκεφθούν καλά...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θα πρέπει να συνηθίσετε το σχήμα αυτό. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία θα έχουν και τριμερείς συναντήσεις». Αυτή ήταν η ορθή κοφτή απάντηση γερμανικής κυβερνητικής πηγής στο Βερολίνο, σε όσους δυσφόρησαν από την πρόσφατη συνάντηση Σρέντερ - Σιράκ - Μπλερ, όπου αποφάσισαν τι θα προωθήσουν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη, προεξοφλώντας ουσιαστικά τις τότε αποφάσεις. Κι αν θέλετε, να πάρετε μια γεύση, γι' αυτό ακριβώς το ζήτημα, σας μεταφέρουμε, ότι ο ευρωπαϊκός Τύπος σημειώνει τα εξής: Κοινό σύνθημα της «τριανδρίας» -όπως ονομάζει τους τρεις- υπήρξε η διαμόρφωση κοινού προγράμματος νέων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε η Ευρώπη να πάψει να υστερεί έναντι των ΗΠΑ. Ο «Γκάρντιαν» σημειώνει, ότι ο καγκελάριος Σρέντερ, που «μοίραζε ένα κόκκινο βιβλιαράκι με τις πενιχρές μέχρι στιγμής μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας, που του κόστισαν την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος», ζήτησε αναπροσαρμογή των κονδυλίων για την υγεία και τις συντάξεις, βάσει των νέων δεδομένων, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για επενδύσεις.

Οι εγχώριοι οπαδοί του «ευρω-μονόδρομου» και, ιδιαίτερα, οι Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής, κάνουν πως δε γνωρίζουν τίποτε για όλ' αυτά και μοιράζουν γενικόλογες υποσχέσεις στους εργαζόμενους και το λαό. Λογικό από την πλευρά τους. Αλλωστε, οι εκλογές γίνονται πριν από τη σύνοδο κορυφής. Οι εργαζόμενοι, όμως, έχουν κάθε λόγο να σκεφθούν καλά τι θα ψηφίσουν...

Σπάστε τις αλυσίδες

Τις ωμές και αντιδημοκρατικές ανισότητες, σε βάρος του ΚΚΕ και των άλλων «μικρών» κομμάτων, που κυριαρχούν στην προεκλογική περίοδο, ιδιαίτερα στην τηλεοπτική προβολή τους, υποστηρίζει και επιχειρεί να δικαιολογήσει ο κ. Πρετεντέρης στο προχτεσινό «Βήμα». Και το κάνει, μεταχειριζόμενος τις γνωστές και χιλιοειπωμένες σοφιστείες, όπως ο ίδιος παραδέχεται - απ' ό,τι φαίνεται, χωρίς να ντρέπεται.

Γιατί το σημειώνουμε; Επειδή, τελικά, η ουσία των επιχειρημάτων του βρίσκεται στο εξής: «Να δεχτούμε, δηλαδή, ότι στην Ελλάδα ο δικομματισμός που προκύπτει από τις κάλπες, ως ελεύθερη επιλογή του λαού είναι λάθος. Και να διορθώσουμε το λαό». Πρώτον, ο δικομματισμός που προκύπτει από τις κάλπες, κάθε άλλο παρά αποτελεί το αποτέλεσμα της ελεύθερης επιλογής του λαού. Πάμπολλες και πολύμορφες είναι οι αλυσίδες και οι απαράδεκτες διακρίσεις της προεκλογικής περιόδου δεν είναι ούτε καν η κορυφή του παγόβουνου. Δεύτερον, σπάστε τις αλυσίδες και σκεφτείτε τι θα ψηφίσετε, για να μην έρχεται μετά ο κάθε Πρετεντέρης και να σας λέει κατάμουτρα: Καλά να πάθετε, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

Ψηφοθηρία ... νέου ύφους

Και από τη «μύγα - ξίγκι» προσπαθούν να βγάλουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να υφαρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες λαϊκές ψήφους. Ο λόγος για το λεγόμενο στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ που δικαιούνται τα νοικοκυριά με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Με βάση το νόμο που ψήφισαν (και που μπορεί να αλλάξει μόνο με την ψήφιση νέου νόμου) εξαιρέθηκαν και δε δικαιούνται το επίδομα οι φοιτητές που κατάγονται από τα Κύθηρα και όλα τα νησιά που υπάγονται στην Αττική και σπουδάζουν στην Αθήνα ή στον Πειραιά. Αναφέρουμε τα παραπάνω, γιατί μάθαμε ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ σε περιοδεία τους στα Κύθηρα ισχυρίστηκαν ότι τάχα διαθέτουν... «επίσημα έγγραφα», με τα οποία το όλο θέμα έχει διευθετηθεί. Πρόκειται για ανοιχτή κοροϊδία. Τέτοια «διευθέτηση» δεν προκύπτει ούτε από τις εγκυκλίους που το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στις Εφορίες ούτε από οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο...

Ξεφτιλίζουν και την ψηφοθηρία

Ακόμα και μια τυπική διαδικασία, όπως η ετοιμασία των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου ένας ετεροδημότης να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, μετατρέπεται σε ψηφοθηρικό εργαλείο στα χέρια των υποψήφιων βουλευτών - υπουργών του ΠΑΣΟΚ!

Στην προκειμένη περίπτωση υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών - όπως δήλωσε - τηλεφώνησε σε ψηφοφόρο στον Πλαταμώνα (σσ τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), προχτές το βράδυ(!) για να την ενημερώσει ότι μπορεί ως ετεροδημότης να ψηφίσει στην περιοχή που μένει και να τη ρωτήσει αν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ! Στην απάντηση της ψηφοφόρου ότι δεν την αφορά τι θα ψηφίσει, η υπάλληλος του υπουργείου επέμενε και της είπε, ότι αν τελικά αποφασίσει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσει Κώστα Σκανδαλίδη!!!

Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο!!!

ΒΙΒΛΙΟ
Για την πολυβασανισμένη Χιλή

Είναι καταξιωμένος συγγραφέας (ποιητής, πεζογράφος, δραματουργός), αλλά ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία. «Πλήρωσε» με βασανιστήρια, φυλακή και αυτοεξορία το γεγονός ότι αγωνίστηκε κατά των τυράννων και εκμεταλλευτών - ξένων και εγχώριων - της πατρίδας του Χιλής και για την ανάδειξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Υπήρξε, μάλιστα, μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαλβαδόρ Αγιέντε. Επόμενα, ο Λουίς Σεπούλβεδα ξέρει καλά ότι «δεν υπάρχει πιο άτιμη ζαβολιά απ' το να χρησιμοποιείς στιλιστικά τεχνάσματα» για να διαστρεβλώσεις την πραγματική εικόνα των πραγμάτων. Οτι αυτή η «ζαβολιά», συμπληρώνοντας το... «κουμάντο κάνουν τα λεφτά», σημαίνει «κουμάντο κάνουν τα γραφτά», και όχι η αλήθεια. Αυτή την «άτιμη ζαβολιά» δεν την έκαναν μόνον οι αργυρώνητοι κονδυλοφόροι του αμερικανοκίνητου δικτάτορα Πινοτσέτ, οι οποίοι εμφάνιζαν το δολοφονικό καθεστώς του ως επίγειο, αναίμακτο, φιλάνθρωπο «παράδεισο». Την έκαναν και προσκυνημένοι «διανοούμενοι», όπως ο συγγραφέας Ενρίκε Λαφουρκάδε, ο οποίος το 1973, με ένα άθλιο βιβλίο του ψευδολογώντας κατασυκοφάντησε τον Αγιέντε. Οπως ο συμβιβασμένος με το καθεστώς Πινοτσέτ και τους διαδόχους του -γι' αυτό και πολυβραβευμένος - συγγραφέας και δημοσιογράφος Χόρχε Εντουαρντς, ο οποίος, με άρθρο του, ουσιαστικά αθώωσε τον Πινοτσέτ, εναντιώθηκε στην ιστορική μνήμη και λοιδόρησε τον αγώνα του βασανισμένου χιλιάνικου λαού για δίκη και καταδίκη του εγκληματία δικτάτορα.

Ενάντια σε τέτοιους γλοιώδεις «κονδυλοφόρους», αλλά και εκτελεστικά όργανα της χιλιάνικης κεφαλαιοκρατίας (μαφιόζοι φονιάδες όπως ο Πάμπλο Ροδρίγες, δικαστές, «σοσιαλιστές» λεγόμενους πολιτικούς, κ.ο.κ), που έκαναν τα πάντα για να μην εκδοθεί ο Πινοντσέτ στην Ισπανία, να εμφανιστεί ως πάσχων «από ψυχασθένεια ελαφράς μορφής», να μη δικαστεί και καταδικαστεί, για να αθωωθεί, ουσιαστικά, και για να γυρίσει με δόξα και τιμή στη Χιλή, στρέφεται το βιβλίο του Λουίς Σεπούλβεδα «Η τρέλα του Πινοτσέτ» (μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις «opera»). Το βιβλίο περιλαμβάνει άρθρα του Λουίς Σεπούλβεδα, τα οποία, με στοιχεία, αποκαλύπτουν τις ξένες και χιλιάνικες μυστικές υπηρεσίες, αλλά και ποικίλους υπερασπιστές του πινοτσετικού καθεστώτος, το ρόλο της Δεξιάς, αλλά και των... ανακυκλωμένων «σοσιαλιστών» της «ευλογημένης» σιωπηλά και από τον Πινοτσέτ, «δημοκρατικής» κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει την «εθνική συμφιλίωση» και την «ταξική ειρήνη» προς χάριν της ανώτατης εξουσίας του «παγκοσμιοποιημένου» κεφαλαίου. Τα άρθρα αυτά γράφτηκαν, δημοσιεύτηκαν, μεταδόθηκαν από χιλιάνικους ραδιοσταθμούς, τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν σε φυλλάδια, την περίοδο του αγώνα για δίκη και καταδίκη του φασιστικού τέρατος Πινοτσέτ.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Η... άλλη πολιτική

Η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλίστρων κατά 50% για δύο χρόνια από τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί τη... λύση της ανεργίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ, που παίζεται συχνά πυκνά από τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια και ισχυρίζεται ότι «η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής».

Το μέτρο, όμως, ήδη εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και όχι μόνο δε συνιστά την παραμικρή αλλαγή πολιτικής -όπως καταλαβαίνει ο καθένας- αλλά έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι δεν προσφέρει το παραμικρό στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Κι αν θέλετε κι αποδείξεις, διαβάστε παρακάτω. Παρά την εφαρμογή του μέτρου αυτού, όπως και άλλων παρόμοιων, που προσφέρουν απλόχερα τεράστια ποσά στην ολιγαρχία, η απασχόληση στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα τελευταία χρόνια είχε την εξής πορεία: Το 1998 ήταν 3.953.000 απασχολούμενοι, το 1999 3.933.000, το 2000, 3.934.000, το 2001 3.901.000 και το 2002, 3.940.000. Το 2003 (α' τρίμηνο) η απασχόληση ήταν στα 3.964.000 άτομα.

Και να σκεφθείτε, ότι η ΕΣΥΕ «μετρά», ως απασχολούμενο, ακόμη και όποιον δουλεύει για ένα τρίωρο τη βδομάδα...

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ηταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, αλλά ανατράπηκε οκτώ μήνες μετά από πραξικόπημα. Ο πρώην ιερωμένος και «κήρυκας» της θεολογίας της απελευθέρωσης με τη λάβρα ρητορική κατά του ιμπεριαλισμού των Γιάνκηδων, αποκαταστάθηκε μετά από μία επέμβαση εκ μέρους των ΗΠΑ...

Ετσι... δεν άργησε να υιοθετήσει τα μέτρα που απαίτησαν το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ, καταβαραθρώνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία της χώρας και βυθίζοντας το 80% του πληθυσμού στη φτώχεια και την ανέχεια. Οι συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών άμεσες και συντριπτικές. Η χρεοκοπία του εγχειρήματος μιας «αριστεράς με εθνικά χαρακτηριστικά» που υποτάσσεται στην πολιτική του κεφαλαίου, παταγώδης.

Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, ήταν μία πραγματική λαϊκή διαμαρτυρία ενάντια σε αυτή την πολιτική... Ομως η κατάσταση έγινε εξαιρετικά περίπλοκη και απρόβλεπτη όταν οι συμμορίες, ορισμένες εξ αυτών πρώην «λαϊκές οργανώσεις» του κυβερνητικού κόμματος Λαβαλάς, που μέχρι πρόσφατα ήταν στο πλευρό του Αριστίντ, στράφηκαν εναντίον του. Ισως και με καθοδήγηση από ξένα κέντρα. Η Αϊτή μπήκε σε μια ατραπό πολύ επικίνδυνη και η έξοδος ίσως πνιγμένη στο αίμα, όπως αυτό που χύνεται καθημερινά...

Την ίδια στιγμή η Γαλλία δηλώνει έτοιμη «να δώσει τη λύση» στην πρώην αποικία της, που όλως τυχαίως βρίσκεται στο κατώφλι των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προς το παρόν, «επιθυμούν» μία πολιτική λύση, καθώς ελέγχουν ένα μέρος τουλάχιστον της αντιπολίτευσης...


Χρ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ