Είναι «επιτακτική ανάγκη ο δήμος να αναλάβει την ευθύνη περιοδικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών», δηλώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», που καταγγέλλει το γεγονός και αναδεικνύει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, λόγω της πλημμελούς συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Να σημειωθεί ότι έναν χρόνο πριν σημειώθηκε επίσης πτώση σοβάδων από τα στηθαία περιμετρικά του ίδιου κτιρίου.
«Είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να μεριμνά για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Οι φωτογραφίες από το 20ό Δημ. Σχολείο είναι αποκαλυπτικές για το μέγεθος του ατυχήματος που θα μπορούσε να προκληθεί σε ώρα λειτουργίας του σχολικού προγράμματος. Η όποια ολιγωρία ή αμέλεια σε ό,τι αφορά την προστασία της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών είναι καταδικαστέα και δεν ευσταθεί καμιά δικαιολογία», δηλώνει ο Σύλλογος «Σωκράτης» και απαιτεί άμεσα ο δήμος να προχωρήσει σε περιοδικούς ελέγχους όλων των σχολικών κτιρίων.
ΑΣΓΜΕ και ΑΣΕ αναφέρονται στις στοχεύσεις και τις επιπτώσεις των αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στο σύνολο των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών, ξεκινώντας από το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που όπως τονίζει βρίσκεται «μακριά από την ανάγκη για ποιοτική και αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση, που την υποβαθμίζει». Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επισημαίνει η ΑΣΓΜΕ, ανατρέπουν τον προγραμματισμό και τα σχέδια των παιδιών που βρίσκονται μισό χρόνο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, «μετατρέποντας σε πειραματόζωα τους φετινούς υποψήφιους, που είναι πλέον επιβαρυμένοι, με το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους να το έχουν κάνει μέσω τηλεκπαίδευσης, κλεισμένοι στο σπίτι, χωρίς να μπορούν να εκτονώσουν πουθενά το βάρος αυτής της τόσο πιεστικής χρονιάς».
Αναφερόμενη στο περιεχόμενο των αλλαγών, η ΑΣΓΜΕ υπογραμμίζει ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα πολύ λιγότεροι υποψήφιοι να πιάνουν τις σχολές της επιλογής τους, καθώς «μειώνοντας τις επιλογές των υποψηφίων μειώνουν και τις πιθανότητές τους να περάσουν σε μια σχολή, ενώ καθιστούν τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού ακόμα πιο αγχωτική και ανταγωνιστική».
«Ως γονείς δηλώνουμε: Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να φέρει τέτοιες αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης! Δεν είναι τζόγος το μέλλον των μαθητών!», τονίζει η ΑΣΓΜΕ και διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, απαιτώντας παράλληλα: Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Πραγματική κάλυψη της ύλης διά ζώσης. Αναπροσαρμογή της ύλης ανά τάξη και μείωση της εξεταστέας ύλης - ορισμό τώρα της εξεταστέας ύλης για τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Καμία αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Κατάργηση της «Τράπεζας Θεμάτων».
«Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς!», δηλώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαίδευτικών». Σημειώνει πως «η πρεμούρα του υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς δείχνει την αναλγησία και την απόσταση από την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και αναφέρεται στα όσα αυτές σηματοδοτούν: Αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών - ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών - από τα πανεπιστήμια, αφού μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων. Βίαιη εκδίωξη χιλιάδων νέων, που ονειρεύονται να σπουδάσουν, και στροφή τους στην εφήμερη κατάρτιση. Περικοπή κάθε ελευθερίας στην επιλογή Τμήματος από τους μαθητές. Κλείσιμο Τμημάτων, σύμφωνα με την Εκθεση Πισσαρίδη.
Η ΑΣΕ στέκεται στις πρωτόγνωρες - αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες οι μαθητές της Γ' Λυκείου δίνουν τη μάχη, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξής τους ιδιαίτερα αυτήν τη χρονιά, λόγω της πανδημίας, και πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας της μόρφωσης, με κάλυψη των αναγκών.
Αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για τους αποφοίτους κολεγίων
Σκοπός της τροπολογίας είναι να υποχρεώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) να εγγράφει αποφοίτους κολεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού και αντίστοιχα να υποχρεώσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας να εγγράφει αποφοίτους κολεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του οικονομολόγου και του λογιστή φοροτεχνικού, ενώ προβλέπει ότι τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων.
Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι έτσι συμμορφώνεται με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε πλημμελή ενσωμάτωση της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ. Στην πραγματικότητα, η ευρωενωσιακή Οδηγία έχει εδώ και χρόνια ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν επιπλέον βήματα στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Ωστόσο η αναγνώριση αυτή σκόνταφτε στην άρνηση των Επιμελητηρίων να τους εγγράφουν και να αποδίδουν άδεια ασκησης επαγγέλματος. Με την τροπολογία επιχειρείται να εξαναγκαστούν τα Επιμελητήρια να κάνουν τις αντίστοιχες εγγραφές.
Οπως σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία, πρόκειται για «μια διαδικασία που βεβαίως δεν ξεκίνησε χτες και δεν έχει ευθύνη μόνο η κυβέρνηση, αλλά αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην πολιτική της ΕΕ και της Συμφωνίας της Μπολόνια, που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στηρίξει, για υποβάθμιση των ελληνικών πτυχίων, για αντιστοίχιση των κολεγίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια και αποσύνδεση συνολικά του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ελληνικών πανεπιστημίων».
Στην τροπολογία αντέδρασε έντονα το ΤΕΕ, το οποίο ετοιμάζει σχετικές προσφυγές και δηλώνει ότι «θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας». Μάλιστα, λέει ότι η απόφαση αυτή ήταν σχεδόν ομόφωνη στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, με μόλις 2 «παρών» και χωρίς καμία ψήφο «κατά», σε σώμα 220 μελών.
Αντίστοιχα η Πρυτανεία του ΕΜΠ ζητά «αναθεώρηση της πρόσφατης απόφασης για άκριτη απόδοση αδείας άσκησης επαγγέλματος σε όσους δεν κατέχουν αναγνωρισμένο δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού».
Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» καταγγέλλει την απαράδεκτη κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία «αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, της απαξίωσης των πενταετών ακαδημαϊκών κύκλων» που υπηρέτησαν διαδοχικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και πάλι ΝΔ, τονίζοντας πως «αποσυνδέει ολοκληρωτικά τα επαγγελματικά δικαιώματα απ' τον ακαδημαϊκό τίτλο», ενώ επισημαίνει πως η απόφαση «στρώνει το δρόμο για ανάλογες εξελίξεις σε πολλούς άλλους κλάδους - υγειονομικούς, δικηγόρους κ.λπ.».
Παράλληλα, σημειώνει πως κεντρικός στόχος τους «είναι η διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης για το μεγάλο κεφάλαιο και οι αιτιάσεις για παραβίαση της ευρωενωσιακής πολιτικής απ' την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον αστείες». Επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, που προώθησαν ενεργά το πλαίσιο αποσύνδεσης πτυχίου - επαγγέλματος, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας του ΤΕΕ που πρόσκειται σ' αυτές τις παρατάξεις και «όλο το προηγούμενο διάστημα καθησύχαζε με το ίδιο φαιδρό επιχείρημα πως το ευρωενωσιακό πλαίσιο μπορεί να λειτουργήσει θετικά και ζητούσε τη μετατροπή του ΤΕΕ σε εξεταστικό κέντρο».
Οι αγωνίες και η απάντηση των μαθητών για τις αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και την οποία παρακολούθησαν ζωντανά εκατοντάδες μαθητές.
Στόχος ήταν να συζητηθούν οι εξαγγελίες για αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά και η «Τράπεζα Θεμάτων», ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι μαθητές του Λυκείου. Η συζήτηση κινήθηκε σε ερωτήματα όπως γιατί γίνονται αυτές οι αλλαγές και τι ακριβώς προβλέπουν, κατά πόσο αφορούν όλους τους μαθητές της Γ' Λυκείου, πόση αλήθεια υπάρχει στις δηλώσεις από πλευράς υπουργείου ότι δεν αλλάζει κάτι στην προετοιμασία των μαθητών, και στα άλλα επιχειρήματα με τα οποία συνόδεψε τις ανακοινώσεις.
Μαθητές Γ' Λυκείου αναφέρθηκαν στα παραπάνω, ενώ το λόγο πήραν και μαθητές Α' τάξης από Αθήνα και Πειραιά, που μίλησαν για την επαναφορά της «Τράπεζας Θεμάτων» στις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τα ζητήματα της «αξιολόγησης» και τα απανωτά διαγωνίσματα αυτό το διάστημα, τη στιγμή που ουσιαστικά οι μαθητές δεν έχουν διδαχθεί τη μισή ύλη.
Από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής έγιναν προτάσεις για την άμεση αντίδραση των μαθητών. Στο mathites.gr έχει ήδη αναρτηθεί κείμενο μαθητών που φέτος δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, καλώντας να ψηφιστεί σε κάθε τμήμα και τάξη Γ' Λυκείου σε όλη την Ελλάδα, να κατατεθεί στους διευθυντές των σχολείων και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας αύριο Τετάρτη, με όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Πανεπιστημίων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ
Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Δεκέμβρη, το Γ' Σώμα Στρατού/NRDC -GR («NATO Rapid Deployable Corps - GR», ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το οποίο μάλιστα αναβαθμίστηκε πρόσφατα, καθώς ανακοινώθηκε πως από την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021 και για τα επόμενα τρία χρόνια (2021-2023) αναλαμβάνει εντός του ΝΑΤΟ τον ρόλο της Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi-Corps Land Component Command / MC LCC), υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με το ΑΠΘ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), ενώ την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη, ακολούθησε συμμετοχή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ σε σεμινάριο για τον κυβερνοπόλεμο του ίδιου στρατηγείου.
Τα μνημόνια συνεργασίας υπογράφηκαν από τον διοικητή του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, αντιστράτηγο Δημήτριο Κούκκο, στην έδρα του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.
Το πρώτο μνημόνιο υπογράφηκε με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, την οποία εκπροσώπησε ο καθηγητής Αθανάσιος Καΐσης. Κυριότεροι τομείς ενδιαφέροντος αναφέρονται η συμμετοχή του προσωπικού του Στρατηγείου και των οικογενειών τους σε Μεταπτυχιακά / Διδακτορικά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου με προνομιακούς οικονομικούς όρους, ανταλλαγή ακαδημαϊκής και μη διαβαθμισμένης επιχειρησιακής γνώσης και εμπειρίας, καθώς και διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης / κατάρτισης και συναφών εκδηλώσεων (συνέδρια και σεμινάρια).
Η υπογραφή του μνημονίου ανακοινώθηκε με μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Μονάδας Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία στόχος του μνημονίου είναι «να δημιουργηθούν αμοιβαία επωφελείς συνέργειες μεταξύ της Μονάδας του ΝΑΤΟ και του ΔΙΠΑΕ, καθώς και να δημιουργήσουν ένα σύνδεσμο μεταξύ έρευνας και κατάρτισης με την κοινωνία».
Την επομένη, ο διοικητής του Γ' ΣΣ υπέγραψε και το μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ, με σκοπό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τεχνολογικές εξελίξεις και τη συνεργασία σε τομείς που έχουν ενδιαφέρον για στρατιωτικές εφαρμογές». Να θυμίσουμε ότι ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ κατασκεύασε πλήρως λειτουργικό drone, ενώ έχουν γίνει πολλές μελέτες αναφορικά με τα λέιζερ και τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τομείς που έχουν ενδιαφέρον για στρατιωτικές εφαρμογές.
Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 16/12, συμμετείχε το Τμήμα Πληροφορικής με τις παρουσιάσεις δύο καθηγητών, Π. Κατσαρού και Κ. Δραζιώτη, με θέματα τις «Απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και προστασία των συστημάτων C4ISR» και την «Μετα-κβαντική Κρυπτογράφηση» αντίστοιχα.
Το ΑΠΘ έχει «προϊστορία» στη συνεργασία με το συγκεκριμένο στρατηγείο, καθώς είχε αποπειραθεί να συνάψει και μνημόνιο συνεργασίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ πριν μερικά χρόνια. Μετά τα ερευνητικά προγράμματα για το ΝΑΤΟ και τη Frontex στο ΕΜΠ, την έρευνα για ΝATOικά drones στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, την υπογραφή συνεργασίας των Πανεπιστημίων Πατρών, ΕΜΠ και Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) με το γαλλικό μονοπώλιο της αμυντικής βιομηχανίας «Naval Group», έρχεται τώρα και το ΔΙΠΑΕ να ενταχθεί στον κατάλογο των ιδρυμάτων που προφέρουν την επιστήμη τους στα γεράκια του πολέμου, που από τη δράση τους έχουν ματώσει οι λαοί της περιοχής.
Σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Πανεπιστημίων και Ερευνας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τα νέα μνημόνια συνεργασίας και καλεί τους φοιτητές, το ερευνητικό προσωπικό, τους υποψήφιους διδάκτορες και τα μέλη ΔΕΠ «να μη συνηθίσουν την μπόχα τους», σημειώνοντας παράλληλα: «Την ίδια ώρα που οι σχολές παραμένουν ερμητικά κλειστές για όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, σχεδόν ένα χρόνο από τον περασμένο Μάρτη, οι πόρτες των Ιδρυμάτων της πόλης μας παραμένουν ορθάνοιχτες για τους φονιάδες των λαών»!
Και συνεχίζει: «Αξιος διάδοχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο συνεχίζει να δίνει 4 δισ. το χρόνο για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με το χορό των εξοπλιστικών να εκτοξεύει το λογαριασμό για τον λαό, αλλά μέσω της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας δίνει γην και ύδωρ στους ΝΑΤΟ-αμερικανούς.
Στο διάστημα της καραντίνας οι φοιτητές δεν προλαβαίνουν να μετράν τις πληγές τους. Μετεγγραφές στον αέρα, κόψιμο επιστημονικών συγγραμμάτων, πάγωμα πρακτικών, πανεπιστημιακή αστυνομία, εξίσωση πτυχίων με αυτά που πωλούνται στα ιδιωτικά κολέγια. Τα Μεταπτυχιακά συνεχίζουν να ξεζουμίζουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, αλλά το ΔΙΠΑΕ θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε καλύτερες τιμές στα στελέχη των μακελάρηδων των λαών!».
Η ΤΟ Πανεπιστημίων και Ερευνας Κ. Μακεδονίας τονίζει πως οι ΝΑΤΟικοί δεν έχουν καμία θέση μέσα στο Πανεπιστήμιο και πως «είναι πρόκληση να μιλάνε "για ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας" και για "συνεργασία σε τομείς που έχουν ενδιαφέρον για στρατιωτικές εφαρμογές". Οι "αξίες" και ο "ανθρωπισμός" τους είναι έννοιες πασίγνωστες στους λαούς της περιοχής, από τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, το Βελιγράδι, μέχρι την υποκίνηση χούντας και στη χώρα μας, τη διχοτόμηση της Κύπρου και το γκριζάρισμα του Αιγαίου. Η λίστα με τα "επιτεύγματά" τους είναι μεγάλη και γραμμένη με το αίμα των λαών.
Εξω οι φονιάδες από τα πανεπιστήμια! Ούτε ένα ευρώ για τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους!», καταλήγει η ανακοίνωση.
Την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια εκφράζει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφορούν την καταστολή και τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας και μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε χώρους που θα λειτουργούν με όρους και κανονισμούς επιχειρήσεων. Η δε ιδέα γενικευμένου περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο θεωρείται ιδιαίτερα απαράδεκτη, καθώς έτσι καταργείται η καταστατική αρχή του δημόσιου κοινωνικού πανεπιστήμιου». Χαρακτηρίζει πρόκληση την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τα μέτρα καταστολής, όταν τόσο καιρό τώρα τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία κ.λπ. στενάζουν από την υποχρηματοδότηση.
Αναφερόμενο στο ίδιο θέμα, το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου σχολιάζει: «Η κυβέρνηση δεν μας ξαφνιάζει με τις επιλογές και τα σχέδιά της. Είναι η επιβολή του δόγματος "Νόμος και Τάξη", που είχε εξαγγείλει προεκλογικά και τώρα, την εποχή της πανδημίας και της επιβολής μέτρων προστασίας, βρίσκει την ευκαιρία να το εφαρμόσει. Είναι ο Νόμος και η Τάξη όπως αυτή τα καταλαβαίνει. Και αυτό που καταλαβαίνει δεν είναι απλά και μόνο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (...) Βασικά "Νόμος και Τάξη" για την κυβέρνηση της ΝΔ σημαίνει απαγόρευση και ποινικοποίηση οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να σημαίνει διεκδίκηση, διαμαρτυρία, αντίσταση και κυρίως οτιδήποτε παραπέμπει σε αριστερό και ριζοσπαστικό λόγο». Αναφέρεται επίσης στην ιστορική κατάκτηση του ασύλου και ασκεί κριτική στην πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ, που «αποδέχεται την ατζέντα της κυβέρνησης και ανάγει το ζήτημα της "αστυνόμευσης" των πανεπιστημίων ως βασικό θέμα συζήτησης».
Τις κυβερνητικές εξαγγελίες καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καλεί τους Συλλόγους των εργαζομένων να απαιτήσουν «να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων, των υποδομών και της περιουσίας του λαού, όχι αστυνόμευσης, να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την ασφάλεια και προστασία των φοιτητών και των εργαζομένων. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από μηχανισμούς καταστολής, έχουν ανάγκη από προσωπικό, υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών».
Ομοίως, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Υποτίθεται πως στόχος είναι η ασφάλεια των φοιτητών, του προσωπικού και των διδασκόντων, ωστόσο τα όποια φαινόμενα εγκληματικής δράσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Το μόνο που ενισχύεται με αυτά τα μέτρα είναι η καταστολή, όπως αποδείχθηκε και από την κατάργηση του ασύλου, η οποία δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα στα Ιδρύματα». Και τονίζει ότι «η ανάπτυξη των επιστημών και της έρευνας δεν γίνεται με σώματα καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», αλλά με χρηματοδότηση και στήριξη του προσωπικού και των υποδομών.
Την ίδια στιγμή, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΠΑΔΑ οργάνωσαν την Παρασκευή συμβολικές δράσεις στα Ιδρύματα ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Για ασφάλεια και ζωντανές σχολές, δώστε λεφτά για υγεία και σπουδές», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές - Πόρτα στα σχέδια της κυβέρνησης», «Πανεπιστημιακή αστυνομία; Ξεχάστε το!», πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας και στη συνέχεια «στόλισαν» με τα πανό τους χώρους των Ιδρυμάτων της Αττικής.