Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με αφορμή τα «πόθεν έσχες»

Η αστική προπαγάνδα, αξιοποιώντας τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών, σήκωσαν κουρνιαχτό, ανάμεσα σε άλλα και με το «πόθεν έσχες» βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην συνδικαλιστή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δε θα μπούμε στη λογική της αστικής προπαγάνδας για το «πόθεν». Καπιταλισμό έχουμε, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν διευθυντικό στέλεχος, άρα με μεγάλο μισθό, γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα, άρα μπορεί να έχει τα μεγάλα ποσά που δήλωσε. Ετσι εξασφάλιζε προσωπικό βόλεμα και πλουτισμό. Και αυτό είναι που πρέπει να απασχολεί την εργατική τάξη. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα διευθυντικό στέλεχος μιας τράπεζας που η δουλειά του είναι η υπεράσπιση και το αυγάτισμα του κεφαλαίου να έχει τα ίδια συμφέροντα με τους απλούς εργαζόμενους; Μπορεί να είναι στο ίδιο συνδικάτο με τους απλούς εργαζόμενους και οι διευθυντές; Πολύ περισσότερο, μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων άνθρωποι που δουλεύουν για τα συμφέροντα του κεφαλαίου; Δηλαδή, άνθρωποι που από τη σκοπιά των συμφερόντων τους είναι με την αστική τάξη; Τέτοιοι συνδικαλιστές καμιά σχέση δεν έχουν με τις αξίες, τις αγωνιστικές παραδόσεις της εργατικής τάξης, τους ταξικούς αγώνες. Αυτοί ξεπουλούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στο κεφάλαιο.

Ποιος συνδικαλισμός;

Η υπόθεση με τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αντικείμενο σχολιασμού από μερίδα του αστικού Τύπου, ιδιαίτερα αυτό του πρώην συνδικαλιστή. Βεβαίως ο πρώην συνδικαλιστής, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ήταν για χρόνια ένας από τους εκπροσώπους του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Προωθούσε τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, της χειραγώγησης των εργαζομένων στην αστική πολιτική και στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτός σήμερα αντιπροσωπεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Προωθεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και έχει πείρα στην οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος σύμφωνα με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πριν με τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ. Ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στις γραμμές του τέτοιους συνδικαλιστές; Δε σχετίζεται άμεσα με τη διαμόρφωση ενός συνδικαλιστικού κινήματος που να υπηρετεί τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της «υγιούς επιχειρηματικότητας»; Δηλαδή του νέου εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγματα γραφής. Συμφώνησε η Ομοσπονδία των Ιατρικών Επισκεπτών (πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), με τους φαρμακοβιομήχανους για μετατροπή του επικουρικού ταμείου των φαρμακοϋπαλλήλων σε επαγγελματικό. Αλλά και στο σωματείο των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική κατέβηκαν με θέση τη συμβολή των εργαζομένων στην ισχυροποίηση της εταιρείας.

Στόχος η συγκέντρωση της γης

Η υπόθεση του φόρου ακινήτων αντικειμενικά έχει ανοίξει ένα ζήτημα το οποίο δεν γίνεται εμφανές. Η αστική προπαγάνδα επικεντρώνεται στο μέγεθος του φόρου, είναι όντως η πρώτη φορά που εκφράζει αντιρρήσεις για την επιβολή του, επιδίωξε πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου να βάλει μπροστά την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να τον πληρώσουν, αλλά ουσιαστικά επιδίωκε, και τα κατάφερε, να επιβάλει αλλαγές φοροελάφρυνσης σε όφελος των αστών. Ετσι, φοροαπαλλάχτηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, ενώ αναλογικά οι έχοντες πολλά ακίνητα αστοί πληρώνουν αρκετά λιγότερο φόρο από τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τη μικροϊδιοκτησία. Που έχουν φοροληστευτεί με το φόρο εισοδήματος, έχει τσακιστεί το εισόδημά τους από τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, είναι άνεργοι, εξαθλιωμένοι. Οταν πρωτοαποφασίστηκε το χαράτσι στα ακίνητα, ο Θ. Πάγκαλος, ως λαγός, είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν μπορεί να πληρώσει και ο ίδιος τον έκτακτο τότε φόρο και θα πουλήσει κάποιο ακίνητο για να τον πληρώσει. Ουσιαστικά εξαναγκάζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πουλήσουν, ή να τους τα κατασχέσουν. Αλλά αυτό ωθεί στη συγκέντρωση ακίνητης περιουσίας και γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες, που θα αγοράσουν σχεδόν τζάμπα, για να επενδύσουν και να κερδοφορήσουν.

Καμιά συνεννόηση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν οι προτροπές από τα αστικά επιτελεία για την ανάγκη έντασης της «εθνικής προσπάθειας» για την έξοδο από την κρίση. Στην ίδια ρότα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, που με την Ενδιάμεση Εκθεση κάλεσε σε «σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση». Δηλαδή καπιταλιστές και εργάτες μαζί σε όφελος των καπιταλιστών. Αυτό λέει. Ολη αυτή η προπαγάνδα στοχεύει να περάσει στη λαϊκή συνείδηση ότι έρχεται η ανάκαμψη, άρα τελειώνουν τα βάσανα του λαού. Μάλιστα και η Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας προβλέπει για το 2014 ανάπτυξη 0,5%, με την προϋπόθεση της «πολιτικής σταθερότητας». Ο λαός να μην «τσιμπήσει». Ερθει δεν έρθει ανάκαμψη, η ζωή του θα γίνεται χειρότερη. Είναι προϋπόθεση για να κερδοφορεί το κεφάλαιο. Εχει συμφέρον και πρέπει ο ίδιος να το κάνει με το κίνημά του, με την κοινωνική συμμαχία, δυναμώνοντας το ΚΚΕ, να βάζει εμπόδια και να υπονομεύει την αντιλαϊκή πολιτική και το αστικό σύστημα και όχι μόνο την κυβέρνηση, να γίνει πανίσχυρη η λαϊκή αντιπολίτευση, ώστε στην πορεία ν' ανοίξει το δρόμο στην εργατική, λαϊκή εξουσία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1639 Γεννιέται ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ρασέν (Ρακίνας).

1858 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1894 Παρά την ύπαρξη πλήθους τεκμηρίων για την αθωότητά του, καταδικάζεται σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου (κοντά στη Νέα Καληδονία) ο αξιωματικός του γενικού επιτελείου, Εβραίος στην καταγωγή, Αλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία πως έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της Γερμανίας. Η υπόθεση Ντρέιφους ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας στη Γαλλία, η οποία εξελίχθηκε γρήγορα σε πολιτική κρίση. Τελικά το 1899 ο Ντρέιφους πήρε χάρη και το 1906 αποκαταστάθηκε πλήρως.

1905 Αρχίζει η ένοπλη εξέγερση των εργατών της Μόσχας (επανάσταση του 1905).

1915 Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1934. Τον Ιούλη του 1934 διώχτηκε από το πανεπιστήμιο για την επαναστατική του δράση. Το 1935 εκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΟ Αμαλιάδας. Το Μάη του 1938 συνελήφθη από τη μεταξική δικτατορία και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση και 2 χρόνια εξορία. Ο πόλεμος του 1940 τον βρήκε στη φυλακή. Τον παρέδωσαν, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές, στις δυνάμεις κατοχής. Το Σεπτέμβρη του 1943, κρατούμενος στο «Σωτηρία» απέδρασε, εντάχθηκε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, αναλαμβάνοντας Α' Γραμματέας της ΚΟ Πάτρας και στη συνέχεια οργανωτής του Γραφείου Περιοχής στη Νότια Πελοπόννησο.

Το Δεκέμβρη του 1946 εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό (Πελοποννήσου), το 1947 στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ στον τομέα Διαφώτισης και κατόπιν υποδιοικητής της Σχολής Αξιωματικών. Στη συνέχεια έγινε Πολιτικός Επίτροπος της 102 Ταξιαρχίας και κατόπιν της 10ης και 1ης Μεραρχίας.

Το 1950 όντας στις Λαϊκές Δημοκρατίες εξελέγη αναπληρωματικό και λίγο καιρό αργότερα τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα στις 7/6/1950, συνελήφθη στις 20/12/1950 μαζί με άλλους συντρόφους του και στις 19/10/1951 παραπέμφθηκε στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών με βάση τον ΑΝ 509/1947. Στις 15/2/1952, δικάστηκε για δεύτερη φορά ως «κατάσκοπος» με τον μεταξικό νόμο ΑΝ 375/1936. Μετέτρεψε τη δίκη του σε βήμα καταγγελίας κατά των διωκτών του. Εκτελέστηκε στις 30 Μάρτη 1952.

1917 Αρχίζουν στο Μπρεστ - Λιτόβσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και τη Γερμανία.

1920 Συνέρχεται το 8ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (22 - 29/12/1920), το οποίο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε το σχέδιο εξηλεκτρισμού της σοβιετικής Ρωσίας («ΓΚΟΕΛΡΟ»).

1930 Διακόσιοι ανάπηροι και χήρες πολέμου διαδηλώνουν στο Πτι-Παλαί στην Αθήνα, ζητώντας αύξηση του δώρου εορτών. Η αστυνομία φράζει το δρόμο τους και ακολουθεί συμπλοκή, κατά την οποία 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 15 συνελήφθησαν.

1942 Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 40.000 λαού διαδηλώνουν με συνθήματα «Ψωμί», «Συσσίτια», «Κάτω η τρομοκρατία». Στις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά δίνει τον πρώτο νεκρό των διαδηλώσεων, τον κομμουνιστή φοιτητή Μήτσο Κωνσταντινίδη. Τελικά έγιναν δεκτά μια σειρά από τα αιτήματα των απεργών.

1944 Συγκροτείται το πρώτο σώμα του βιετναμέζικου απελευθερωτικού στρατού.

1954 Ανακοινώνεται η ίδρυση της «Νέας ΓΣΕΕ», πρωτεργάτης της οποίας ήταν ο Ε. Γονής, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Παπάγου.

2002 Πεθαίνει ο Βρετανός μουσικός Τζο Στράμερ (πραγματικό όνομα Τζον Γκρέιαμ Μέλορ), ιδρυτής των Clash.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ