Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2012 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων της ΕΡΤ

Να αναστέλλεται μια στάση εργασίας κατά το ήμισυ, ως ένδειξη καλής θέλησης, είναι σίγουρα πρωτότυπος τρόπος μέτρησης αυτής της καλής θέλησης, αλλά αν πρόκειται για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, δεν προκαλεί εντύπωση. Εγινε την περασμένη Τετάρτη. Μετά από απόφαση, το μεσημέρι, της συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για καθημερινές 6ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, η ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε μεν ότι θα γίνει αυτή από τις 6 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά λίγο μετά με νεότερη ανακοίνωσή της την περιόρισε μέχρι τις 9 μ.μ. γιατί στο μεταξύ κλείστηκε συνάντηση για την επόμενη μέρα με τον αρμόδιο για την ΕΡΤ υφυπουργό Σ. Κεδίκογλου. Συνεπής στάση από τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων που, κινούμενη σταθερά στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού, επιδιώκει πάντα το διάλογο με την εκάστοτε κυβέρνηση και τις «κοινά αποδεκτές λύσεις» και χρησιμοποιεί τις όποιες κινητοποιήσεις αναγκάζεται - κάτω από το βάρος των αγωνιστικών διαθέσεων και των αντιδράσεων της βάσης - να αποφασίζει ως μέσο πίεσης σε έναν ιδιότυπο διάλογο «συντεχνίας» και κυβερνητικής εξουσίας. Πολύ περισσότερο, αν το θέμα αφορά στην κρατική ΕΡΤ, με τις πολυπλόκαμες εξαρτήσεις των μηχανισμών των κομμάτων εξουσίας μέσα στην κρατική ραδιοτηλεόραση, αλλά και το διαρκή ανταγωνισμό τους για έλεγχο των πόστων. Που στις μέρες μας είναι πιο έντονος καθώς τα σχέδια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού έχουν προσθέσει «παίκτες», με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με την ΕΡΤ, αλλά τώρα διεκδικεί πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ΕΡΤ χρυσοπληρώνεται από τον ελληνικό λαό με το υποχρεωτικό - μέσω της ΔΕΗ - χαράτσι και υποτίθεται ότι λειτουργεί για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό με εκπομπές που «εμπνέονται από τις αρχές της αντικειμενικότητας, της πληρότητας και επικαιρότητας της πληροφόρησης και της πολυφωνίας», όπως αναφέρει ο ιδρυτικός της νόμος. «Ψιλά» γράμματα. Οχι μόνο δεν είναι «ανεξάρτητη» και «αντικειμενική», αλλά πλήρως υποταγμένη και φανατικά στρατευμένη στην κυρίαρχη πολιτική. Από τη δημιουργία της έως σήμερα αποτέλεσε και αποτελεί βασικό και κεντρικό μοχλό παρέμβασης του κράτους των αστών και των κυβερνήσεών τους για την ιδεολογική - πολιτική χειραγώγηση του λαού, αλλά και την καλλιέργεια του αντικομμουνισμού και μάλιστα με εξέχοντα ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Αυτός είναι ο ρόλος της. Και οι εκάστοτε κυβερνήσεις φροντίζουν με συνέπεια αυτήν την αποστολή της. Σε δεύτερο επίπεδο, η ΕΡΤ αποτελούσε και αποτελεί και το κύριο μέσο προπαγάνδισης της κάθε φορά κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα «κυβερνητικά» κόμματα να εμφανίζονται ως σφοδροί πολέμιοι του ομφάλιου λώρου Μαξίμου - Αγ. Παρασκευής, της σκανδαλώδους διαχείρισης, της πρόσληψης «ημετέρων» της κυβέρνησης και της καρατόμησης «πολιτικών αντιπάλων της» κ.λπ. κ.λπ.

Θύματα αυτής της κατάστασης είναι και η πλειονότητα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, σε όλες τις ειδικότητες. Με πρώτους απ' όλους τους συμβασιούχους - ομήρους που «βγάζουν τη λάντζα» και πολλοί από αυτούς, με πρώτους όσους αρνούνται να μπουν στη διαδικασία πρόσδεσης σε ομάδες εξουσίας, παίρνουν την άγουσα μόλις τελειώσει η σύμβαση, για να αντικατασταθούν από καινούριες φουρνιές που θα έχουν την ίδια τύχη.

«Η μάχη της τροπολογίας»

Πέρυσι το Νοέμβρη, όταν η κυβέρνηση καθιέρωσε το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και άρχισε τις διαδικασίες για την εφεδρεία, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αντέδρασαν και υποχρέωσαν τις συνδικαλιστικές ενώσεις τους να αποφασίσουν κινητοποιήσεις.

Εγιναν μαζικές συνελεύσεις και οι αποφάσεις ήταν στη γραμμή της διεκδίκησης ΣΣΕ, της επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων, ενώ ίσως για πρώτη φορά μπήκε έντονα το στοιχείο της ανάγκης παρέμβασης των ίδιων των εργαζομένων στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση της ενημέρωσης που παρέχει η ΕΡΤ.

Ομως, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να καναλιζάρουν τις διαθέσεις. Με αποφάσεις των συμβουλίων τους, αλλά και οργανωμένες παρεμβάσεις στις συνελεύσεις πέτυχαν (σχετικά εύκολα, είναι η αλήθεια) να στρέψουν τις κινητοποιήσεις προς το αίτημα της εξαίρεσης των εργαζομένων της ΕΡΤ από τις γενικότερες ρυθμίσεις. Αναδεικνύοντας τον δήθεν «κίνδυνο "υπαλληλοποίησης" της ενημέρωσης» κήρυξαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 7 Δεκέμβρη 2011, με την ΠΟΕΣΥ να ανακοινώνει ότι «δίνει τη μάχη της τροπολογίας». Ηταν τότε που διαδραματίστηκαν τα ιλαροτραγικά με τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., των κομμάτων που στήριζαν την τότε κυβέρνηση, μαζί με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και της ΔΗΣΥ να καταθέτουν την τροπολογία που είχαν συντάξει η ΠΟΕΣΥ με την ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά αυτή να μην μπαίνει καν σε ψηφοφορία. Και με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, να καταθέτει άλλη που αφορούσε μόνο τους δημοσιογράφους, με την ηγεσία της ΠΟΕΣΥ να το συζητά, ρίχνοντας τη «σύμμαχο» ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά και αυτή να αποσύρεται. Για να έρθει τελικά η μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 31 Δεκέμβρη. Που προβλέπει μερική εξαίρεση των δημοσιογράφων που εργάζονται σε ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΓΓΕ και δημοτικούς ραδιοσταθμούς από το ενιαίο μισθολόγιο και δεν αφορά στο σύνολο των εργαζομένων σε αυτά τα Μέσα (διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς). Σύμφωνα με αυτήν, οι αποδοχές των δημοσιογράφων θα καθορίζονται «με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, μετά από διαβούλευση με τις οικείες δημοσιογραφικές ενώσεις». Δηλαδή, κατάργηση των ΣΣΕ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων - διεκδικήσεων, μονομερής απόφαση της κυβέρνησης και διαβούλευση - κοροϊδία.

Παρά την προσπάθεια των ηγεσιών της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ να εμφανίσουν την εξέλιξη αυτή ως νίκη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στις αρχές Γενάρη 2012 συνέχιση των κινητοποιήσεων, γιατί δεν είχαν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους και παράλληλα δήλωσαν την απαίτησή τους να μη φύγει κανείς συμβασιούχος με τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στις 17 Γενάρη.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν, αλλά σχεδόν ταυτόχρονα με το ξεπούλημα των συμβασιούχων, εκδηλώθηκε και η κίνηση «φτάνει πια» με πάνω από 200 υπογράφοντες, που διαπίστωναν ότι «ικανοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων» και χαρακτήριζαν τις κινητοποιήσεις «συνδικαλιστική γυμναστική». Η ΕΣΗΕΑ ξέχασε γρήγορα τους συμβασιούχους που έμειναν εκτός, η δε ΠΟΣΠΕΡΤ εξέφρασε τη λύπη της για όσους έφυγαν και ανακοίνωσε μια μέρα μετά, στις 18 Γενάρη, ότι αναστέλλει τις κινητοποιήσεις γιατί συναντήθηκε με τον υπουργό που δεσμεύτηκε για λύσεις.

Επανάληψη του έργου

Στις αρχές του Δεκέμβρη, φέτος, ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ ξανάρχισαν κινητοποιήσεις. Βάζοντας ως θέματα τις ΣΣΕ, τους συμβασιούχους, τις εξωτερικές παραγωγές, την παρακράτηση μέρους του «ανταποδοτικού τέλους», τα κτίρια της Κατεχάκη κ.ά., αλλά πάντα με στόχο το «διάλογο» και τις «κοινά αποδεκτές λύσεις» με την κυβέρνηση.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ εξήγγειλε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αλλά τις ανέστειλε επειδή συναντήθηκε με τον Σ. Κεδίκογλου, που «δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογηθούν δίκαιες λύσεις». Ομως, την ίδια μέρα που ο Σ. Κεδίκογλου συναντήθηκε με την ΠΟΣΠΕΡΤ, είχε κλείσει συνάντηση και με την ΕΣΗΕΑ (που επίσης είχε αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις) αλλά την ανέβαλε. Μέχρι που κλείστηκε το πολυπόθητο για την ΕΣΗΕΑ ραντεβού και έτσι έκοψε στη μέση τη στάση εργασίας.

Τα παιδία παίζει; Οχι βέβαια. Οι συναντήσεις τους θα θεωρηθούν «διαβούλευση» για να εκδοθεί η ΚΥΑ για τις νέες μειώσεις μισθών και την ταφόπλακα στις ΣΣΕ. Ως συνήθως οι συμβασιούχοι - όχι όλοι βέβαια - θα αφεθούν στην τύχη τους, για να έρθει η νέα φουρνιά.

Τα πραγματικά παζάρια θα γίνουν πίσω από κλειστές πόρτες. Και η ΕΡΤ θα εξακολουθήσει το ρόλο της.

Οι εργαζόμενοι, που ασφυκτιούν κάτω από τις συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, πρέπει να ξεπεράσουν δισταγμούς και αναχώματα και να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων και αγώνων, βάζοντας στο στόχαστρο τις αιτίες των προβλημάτων, σε συμπαράταξη με όσους αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, στην προοπτική της λαϊκής συμμαχίας για ριζικές αλλαγές.

Η ΕΡΤ έχει τις δυνατότητες, τα μέσα και το προσωπικό για να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη ενημέρωση του λαού, να στηρίξει την πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, να προβάλει τα επιστημονικά επιτεύγματα. Ομως, αυτό δεν μπορεί να γίνει στις σημερινές συνθήκες, όπου κυριαρχούν παντού τα μονοπώλια. Μόνο στη λαϊκή οικονομία και εξουσία, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα είναι λαϊκή - κοινωνική περιουσία και όλοι οι μηχανισμοί παραγωγής και διεύθυνσης της κοινωνίας θα βρίσκονται υπό διαρκή εργατικό - λαϊκό έλεγχο, η ΕΡΤ θα αποτελέσει το βασικό μοχλό που θα υπηρετεί τη λαϊκή ενημέρωση, τις λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση και τον πολιτισμό. Και ταυτόχρονα θα διασφαλιστούν τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων και των δημοσιογράφων σε αυτήν.


Δ. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ