Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις καταστροφές στη Δυτική Αττική και την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία

Eurokinissi

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε το ΚΚΕ για τις καταστροφές από πλημμύρες στη Δυτική Αττική και την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική. Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, σημειώνεται:

«Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες σε δήμους της Δυτικής Αττικής, που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές, είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, και οδηγεί εν έτει 2017 με μια φθινοπωρινή καταιγίδα να χάνονται ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται.

Αυτή η πολιτική οδήγησε και οδηγεί στην άναρχη οικιστική επέκταση προς όφελος των κατασκευαστικών ομίλων, χωρίς την ουσιαστική οριοθέτηση υδατορεμάτων, χωρίς την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής

Οδήγησε στην καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και των εκβολών τους, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ "τραυματισμό" τους, από μεγάλα οδικά έργα πάνω στην κοίτη των χειμάρρων και μεγάλες επιχειρήσεις.

Καταστρέφει τον δασικό πλούτο, βασικό παράγοντα για την αποτροπή των πλημμυρών, ενώ η μη αναπλήρωση της δασικής βλάστησης, που καταστράφηκε από πυρκαγιές, εκχερσώσεις κ.λπ., πολλαπλασιάζει την ένταση του φαινομένου. Η γη και η κατοικία είναι εμπορεύματα, τα τεχνικά έργα και οι χρήσεις γης σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα το κέρδος. Γι' αυτό δεν έχει προχωρήσει η ουσιαστική οριοθέτηση και η προστασία των υδατορεμάτων, ενώ οι μελέτες για τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν στα συρτάρια, με τους αρμόδιους να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν τεράστια ευθύνη. Ενώ γνώριζαν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όχι απλά δεν έκαναν τίποτα, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, αλλά διαβεβαίωναν μερικές μέρες πριν πως η αντιπλημμυρική προστασία είναι επαρκής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Προκαταρκτική Μελέτη Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, υπάρχουν κι άλλες περιοχές της Αττικής, με συνολικό πληθυσμό πάνω από 3 εκατ. κατοίκους, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών (λεκάνη ποταμού Κηφισού, ζώνη Μεγάρων - Ν. Περάμου, περιοχή των Μεσογείων, ζώνη Ασπροπύργου - Ελευσίνας, παράκτια περιοχή Μαραθώνα - Ν. Μάκρης, Βάρης - Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, Σαρωνίδας - Αναβύσσου - Παλαιάς Φώκαιας, ζώνη Λουτρακίου, ζώνη τεχνητής λίμνης Μαραθώνα). Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η αδυναμία του καπιταλιστικού δρόμου να προχωρήσει σε έργα και ενέργειες για τις λαϊκές ανάγκες. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες. Τα άλλα τεχνικά έργα, που υλοποιούνται, οδηγούν συχνά σε επιδείνωση του πλημμυρικού φαινόμενου, γιατί στη βάση του κέρδους δεν συνυπολογίζεται το σύνολο των επιδράσεων που επιφέρουν.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

-- Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική;

-- Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (πολιτική προστασία, πυροσβεστική, δασαρχεία κ.λπ.) και να ενισχυθούν με τα απαραίτητα μέσα;

-- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς, να υπάρξουν άμεσα μέτρα προστασίας όσων έχουν ανάγκη, να υπάρχει πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες; Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του, και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα».

Ακόμα ένας νεκρός - θύμα της εγκληματικής πολιτικής

Ερευνες για έναν ακόμα αγνοούμενο

Αλλη μία σορός εντοπίστηκε χτες στη Μάνδρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες σε 21. Ο άτυχος 31χρονος άνδρας βρέθηκε από υπαλλήλους του δήμου Μάνδρας σε αύλειο χώρο αποθήκης βαρέων οχημάτων και η σορός του ανασύρθηκε από συνεργεία της Πυροσβεστικής. Η σορός του θύματος μεταφέρθηκε στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο για αναγνώριση από τους οικείους του. Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει να αγνοείται άλλος ένας άνθρωπος που είχε χαθεί στις λάσπες μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική. Παράλληλα, στις 1.725 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας, στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου και στην Ελευσίνα από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα: Στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 1.366 αυτοψίες συνολικά. Τα 971 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 757 κατοικίες, 100 επαγγελματικοί χώροι, 8 δημόσια κτίρια και 106 αποθήκες - υπόγεια. Στο δήμο Μεγαρέων και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου, διεξήχθησαν συνολικά 350 αυτοψίες. Τα 332 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 211 κατοικίες, 36 επαγγελματικοί χώροι, 3 δημόσια κτίρια και 82 αποθήκες - υπόγεια.

Στο μεταξύ, τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας, που ενημερώθηκε από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων για τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στους αύλειους χώρους και στην περίφραξη ορισμένων σχολείων, στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις παροχής θέρμανσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι ζημιές είναι περιορισμένης έκτασης και λειτουργούν κανονικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις περιοχές Μεγάρων, Βιλίων, Ερυθρών και Νέας Περάμου.

Στη Μάνδρα, τα σχολεία είναι κλειστά με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και της αδυναμίας μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών. Το υπουργείο σημειώνει πως ζημιές έχουν υποστεί τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της Μάνδρας. Ειδικότερα, στο 1ο Νηπιαγωγείο έχει καταστραφεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, καθώς ποσότητες νερού και λάσπης έχουν μπει από τα παράθυρα του κτιρίου. Στο 5ο Νηπιαγωγείο και στο 5ο Δημοτικό είναι αδύνατη η πρόσβαση λόγω προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Στο 5οΔημοτικό και στο 2ο Δημοτικό έχει καταρρεύσει μέρος της περίφραξης του σχολείου.

Στα τρία Νηπιαγωγεία και στα τρία Δημοτικά Σχολεία της Νέας Περάμου, προβλήματα υπάρχουν στους αύλειους χώρους. Στο 1ο Δημοτικό έχει καταρρεύσει η περίφραξη και στο 2ο Δημοτικό είναι αδύνατη η οδική πρόσβαση προς τη σχολική μονάδα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο με τις δικές του τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες και τη διάθεση του ποσού των 200.000 ευρώ. Παράλληλα προχωρά στην αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων και εγχειριδίων που έχουν καταστραφεί.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μεγάλες ζημιές σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία

Τις πληγές τους από τις πρόσφατες καταστροφές που άφησαν πίσω της η κακοκαιρία και η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, μετράνε οι κάτοικοι περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ζημιές σε υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες είναι μεγάλες κυρίως σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία, αλλά και σε περιοχές της δυτικής υπαίθρου Θεσσαλονίκης, όπως η Χαλκηδόνα.

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων των ζημιών που έχουν υποστεί σε σπίτια, καταστήματα, οικιακό και επαγγελματικό εξοπλισμό. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η καταγραφή και ο έλεγχος των ζημιών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στην Πιερία, πέρα από τις ζημιές στις υποδομές και στην περιουσία των λαϊκών οικογενειών, σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και στον αρχαιολογικό χώρο στο Δίον. Σήμερα αναμένεται κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Οι πληγέντες κρατούν «μικρό καλάθι» για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς η πείρα από άλλες περιοχές επιβεβαιώνει ότι συνήθως πρόκειται για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ενδεικτική τέτοια περίπτωση είναι οι πλημμυροπαθείς στη Νέα Μηχανιώτα της Θεσσαλονίκης, που 14 μήνες μετά τη φονική πλημμύρα, που στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα, οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει ούτε το έκτακτο βοήθημα των 500 ευρώ. Μόλις πριν από λίγο καιρό πιστώθηκε στο δήμο ποσό 645.000 ευρώ και έως σήμερα έχει αποζημιωθεί περίπου το 20-25% των πλημμυροπαθών.

Το ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Τις πληγείσες περιοχές του δήμου Χαλκηδόνας επισκέφτηκε ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κουφάλιων του Κόμματος. Είδε από κοντά τις καταστροφές σε αγροτικές παραγωγές, καθώς και της αγροτικής οδοποιίας του δήμου, όπως επίσης και τα επίμαχα σημεία όπου χρειάζονται άμεσα αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Χαλκηδόνας Γ. Τσουκνιδά και τον αντιδήμαρχο Μ. Μιντσιούδη, απ' τους οποίους ενημερώθηκε για την έκταση των ζημιών καθώς και για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει άμεσα να γίνουν, ώστε να μην έχουμε επανάληψη των ίδιων και μεγαλύτερων καταστροφών στην περιοχή.

O Σ. Βαρδαλής επισήμανε ότι οι πλημμύρες και στην περιοχή του δήμου Χαλκηδόνας είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, τόνισε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και δεσμεύτηκε να πάρει πρωτοβουλίες το ΚΚΕ, και μέσα στη Βουλή, για την προώθηση και επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των φορέων του δήμου για την υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Στόχος της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες της

Σε δελτίο τύπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή την ακύρωση του χτεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρει:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταγγέλλει τη μεθοδευμένη προσπάθεια της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής να μην πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που βασικό θέμα είχε τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι και αγνοείται ένας ακόμα.

Από την αρχή της συνεδρίασης, η διοίκηση της κας Δούρου ήταν φανερό ότι είχε ειλημμένη απόφαση να διακόψει τη συνεδρίαση, γεγονός που το καταγγείλαμε.

Στόχος αυτής της αναιτιολόγητης διακοπής ήταν να μη συζητηθούν και αποκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες της σημερινής, όσο και των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για τις αιτίες της καταστροφής.

Δεν σεβάστηκαν ούτε τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής, που άφησαν τα πλημμυρισμένα και κατεστραμμένα σπίτια τους και ήρθαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο να διαμαρτυρηθούν για το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος τους, να απαιτήσουν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και αποκατάσταση των καταστροφών και τα απολύτως αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της ζωής τους.

Οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα θετικό από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, τις κυβερνήσεις, στην Περιφέρεια και τους δήμους. Η πείρα έχει δείξει ότι μόλις καταλαγιάσει η δικαιολογημένη οργή και σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, οι σημερινές υποσχέσεις θα ξεχαστούν. Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους να δυναμώσουν τον οργανωμένο αγώνα τους».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας συνδικάτων για την προστασία των πληγέντων

Προκλητική η διοίκηση της Περιφέρειας, ματαίωσε τη συνεδρίαση για να κουκουλώσει τις ευθύνες της

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν συνδικάτα της Αττικής στην προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας.

Τα συνδικάτα ανάρτησαν στην αίθουσα πανό που προέβαλε το αίτημα για «Αντιπλημμυρικά έργα τώρα, αποζημιώσεις 100%, έργα για τις λαϊκές ανάγκες - όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου». Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως «Εργα τώρα αντιπλημμυρικά, για να μην πεθάνει η εργατιά» και «Φτώχεια και πνιγμοί για την εργατιά, κέρδη και χλιδή για τ' αφεντικά».

Από τη μεριά της, ωστόσο, η περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) έβαλε σε εφαρμογή τη σκηνοθετημένη της απόδραση από το Συμβούλιο, για να μην ακούσει τα αιτήματα των συγκεντρωμένων και για να μην δώσει λόγο για τις εγκληματικές ευθύνες που τη βαραίνουν μαζί με την κυβέρνηση, τη σημερινή και τις προηγούμενες. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου διέκοψε με αστείες προφάσεις τη συνεδρίαση λίγο μετά την έναρξή της και σύσσωμη η περιφερειακή αρχή, με επικεφαλής τη Ρ. Δούρου, έγινε «καπνός».

Είχε προηγηθεί ένα ολιγόλεπτο «σόου» της πλειοψηφίας, που περιλάμβανε την προβολή διαφανειών με τη μορφή διάλεξης από πανεπιστημιακό καθηγητή, αναλύοντας το τι έγινε στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, σαν να μην ξέρουν οι κάτοικοι τι έπαθαν αυτές τις μέρες, με αποτέλεσμα τους 21 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές. Ακολούθησε η ανάγνωση ενός κειμένου από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου, με διάφορες προκλητικές διαπιστώσεις, όπως ότι πρόκειται για «βιβλική καταστροφή του Νώε», αλλά και για την «υποδειγματική λειτουργία» (!) του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου. Μόλις ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του κειμένου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης και την αποχώρηση της πλειοψηφίας. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος αντιπεριφερειάρχης μόλις μερικές μέρες πριν την καταστροφή δήλωνε ότι όλες οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι έτοιμες για να ανταποκριθούν στις χειμερινές συνθήκες.

Υπογραμμίζουμε ότι την ίδια στιγμή που η περιφερειακή αρχή αποχωρούσε για να μην ακούσει τους κατοίκους και τα σωματεία, η επικεφαλής της πλειοψηφίας Ρ. Δούρου επέλεγε να μοιράζει δηλώσεις, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Αποδεικνύοντας έτσι ότι προτιμά να τροφοδοτεί τη δικομματική κοκορομαχία με την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά να ακούσει και να τοποθετηθεί μπροστά στο λαό που υποφέρει από τις καταστροφές, που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με την πολιτική τους προξένησαν στο λαό της περιοχής.

Ηθελαν να μην απολογηθούν για την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν...

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχολιάζοντας τη στάση της διοίκησης, δήλωσε:

«Η πλειοψηφία της διοίκησης της Περιφέρειας, της κύριας Δούρου, του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν αποφασίσει από την αρχή να τη διακόψουν. Εψαχναν απλά μια πρόφαση. Αυτό μας το είχαν πει και ορισμένοι σύμβουλοί τους, πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση. Δεν συνέβη τίποτα που να τους εμποδίζει να συνεχίσουν, απλά ανάμεσα σε δύο ομιλίες, μέχρι να έρθει ο επόμενος ομιλητής, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν κάποιο σύνθημα, που είναι απόλυτα δικαιολογημένο βεβαίως να φωνάξουν και να εκφράσουν την οργή τους, γιατί είναι οργισμένοι, γιατί έχασαν 21 φίλους, συγγενείς τους, συναδέλφους τους, τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί. Δεν μπορούν λοιπόν με αστεία επιχειρήματα, με τέτοιους τρόπους, με προφάσεις, να διακόπτουν μια συνεδρίαση.

Ηθελαν να μην απολογηθούν σήμερα για αυτή την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν και αυτοί και οι προηγούμενοι, και αυτό προσπάθησαν να αποφύγουν.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να μην σταματήσουν ούτε λεπτό να διεκδικούν, να παλεύουν για να κερδίσουν αυτά που έχουν ανάγκη οι ίδιοι. Να προστατεύσουν πρώτα απ' όλα τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, των οικογενειών τους, γιατί αυτή κινδυνεύει, αυτό αποδεικνύεται. Αυτή η πάλη χρειάζεται συνέχεια, χρειάζεται συντονισμό, χρειάζεται να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους και να εκφράσουν βεβαίως και την αλληλεγγύη τους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει ξανασυμβεί τέτοια διακοπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απάντησε: «Οχι. Μάλιστα σε άλλες περιπτώσεις εδώ στο ίδιο Περιφερειακό Συμβούλιο, με πολύ μεγάλη ένταση και αν θέλετε και με κίνδυνο να τους χτυπήσουν κιόλας, δεν είχαν διακόψει τη συνεδρίαση. Ε, τώρα επέλεξαν αυτό για τους λόγους τους οποίους αναφέραμε».

Καταγγέλλουν τη στάση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής

Στο μεταξύ, τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (ΠΑΣΚΕ), που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην οργανωθεί η διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και προστασίας των πληγέντων από τις πλημμύρες, καταγγέλλουν τα σωματεία που συντονίζοντας τη δράση τους έχουν ήδη προχωρήσει σε κοινές πρωτοβουλίες.

Τα σωματεία που οργάνωσαν σύσκεψη το περασμένο Σάββατο και κινητοποίηση χτες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο να προκηρύξει στάση εργασίας για να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση. Ομως η πλειοψηφία του ΕΚΕΔΑ αρνήθηκε με διάφορες δικαιολογίες τη συνεδρίαση των οργάνων του, δεν έλαβε απόφαση για στάση εργασίας, ούτε καν για συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Την ίδια ώρα που «υπάρχουν εργοστάσια της δύναμης του Εργατικού Κέντρου διαλυμένα από τις πλημμύρες (ΕΑΣ, "Τζόνσον" κ.ά.), συνάδελφοι που δεν γνωρίζουν αν θα έχουν αύριο μεροκάματο, άλλοι με διαλυμένα σπίτια και μέλλον αβέβαιο», οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στο Εργατικό Κέντρο «αδρανούν μεθοδευμένα και συστηματικά στη σύγκληση ολομέλειας του ΔΣ - αίτημα που από τη πρώτη στιγμή κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου - με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν τόσο γρήγορα να συντονίσουν τα σωματεία - μέλη του ΕΚΕΔΑ...».

 • Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών έμπρακτης αλληλεγγύης στους πληγέντες από συνδικάτα της Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στα γραφεία του, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.).
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η κυβέρνηση χαρίζει στην εργοδοσία τους μισθούς εργαζομένων που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες!

Να καταβληθούν κανονικά τα ημερομίσθια των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν προσωρινά εξαιτίας των πλημμυρών στη Δυτική Αττική, όπως και των εργαζομένων που δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά, απαιτεί το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, που ουσιαστικά χαρίζουν στην εργοδοσία τους μισθούς των εργαζομένων, όπως αυτό φάνηκε καθαρά και με τα δελτία Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά τις φονικές πλημμύρες.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της περιοχής να οργανώσουν την πάλη τους και να αποτρέψουν συνολικότερα τυχόν απόπειρες εργοδοτών να χρησιμοποιήσουν την τραγωδία για να εντείνουν την αντεργατική επίθεση.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι είναι η κυβέρνηση της μεγαλοεργοδοσίας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα δελτία Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας - μετά τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική για τα τραγικά αποτελέσματα των οποίων η κυβέρνηση φέρει, όπως και οι προηγούμενες, τεράστιες ευθύνες - μαρτυρούν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι αυτό που "καίει" την κυβέρνηση είναι η διευκόλυνση και η θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτών, δηλαδή, που είναι μέρος του προβλήματος, αφού κυνηγώντας τα κέρδη, αφήνουν στην άκρη τα "κοστοβόρα" μέτρα υποδομής, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, για να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όταν έρθει η καταστροφή.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές της περιοχής μετρούν τους νεκρούς τους και τα συντρίμμια από το βιος τους, το υπουργείο Εργασίας δίνει οδηγίες δήθεν για την "ασφάλεια" των εργαζομένων στη Βιομηχανική Περιοχή της Μάνδρας, "τσουβαλιάζοντας" στην ουσία θύτες και θύματα, εργαζόμενους και μεγαλοεπιχειρηματίες και προσπαθώντας να απαλλάξει τη μεγαλοεργοδοσία από τη στοιχειώδη υποχρέωσή της να καταβάλλει τους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζομένων για όσο διάστημα δεν εργαστούν,

-- είτε λόγω δυσκολίας μετάβασής τους στη δουλειά,

-- είτε λόγω αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης.

Για την πρώτη περίπτωση το υπουργείο λέει ότι "ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση καταβολής μισθού" - όχι ότι ο εργοδότης υποχρεούται να τον καταβάλει - και για τη δεύτερη περίπτωση μιλά για "κοινή απαλλαγή των μερών ως προς τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους" - δηλαδή ο εργαζόμενος δεν πάει για δουλειά και ο εργοδότης δεν πληρώνει!

Οσο για τις "διευκολύνσεις προς επαγγελματίες και επιχειρήσεις", το υπουργείο εξισώνει τον μεροκαματιάρη με το επιχειρηματικό μεγαθήριο!

Αξια, λοιπόν, η κυβέρνηση στο έργο της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου που έχει αναλάβει και εκτελεί με επιτυχία, μαζεύοντας και τα ανάλογα εύσημα από την πλουτοκρατία και τα επιτελεία της. Και σε ανώτερα!

Πάλη για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των εργαζομένων της περιοχής

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στην περιοχή να οργανώσουμε την πάλη μας για να μην τολμήσουν οι εργοδότες να χρησιμοποιήσουν την τραγωδία για ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους, για απολύσεις. Να καταβληθούν κανονικά τα ημερομίσθια στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν προσωρινά και να παρθούν μέτρα για τους εργολαβικούς, τους εποχικούς και τους συμβασιούχους εργαζόμενους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην επιχειρηματική επιθετικότητα.

Διεκδικούμε άμεσα για την προστασία και την ανακούφιση των εργαζομένων της περιοχής:

 • Μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.
 • Καταγραφή των ζημιών, σε περιουσίες και μικρές επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%).
 • Μέριμνα για συναδέλφους πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε "παραπήγματα" στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, της Μάνδρας και της Μαγούλας.
 • Ενίσχυση του "Θριάσιου" Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.
 • Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανένας εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα.
 • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
 • Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Ειδικά στη Νέα Πέραμο, όπου οι μαθητές αναγκάζονται να περπατούν αυτόν το δρόμο "καρμανιόλα" έξω από το στρατόπεδο Πυροβολικού.
 • Κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού, για να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών.
 • Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους».Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org