Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», μπορείτε να διαβάσετε:

-- Την κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

-- Ρεπορτάζ από την προετοιμασία των σημερινών συλλαλητηρίων και της απεργίας.

-- Πείρα από τη δράση των ταξικών δυνάμεων στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στις 12 Νοέμβρη όλοι μια γροθιά στο δρόμο του απεργιακού αγώνα!

Η κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

MotionTeam

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει σε όλη τη χώρα (στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια), απευθύνει το ΠΑΜΕ. Στην κεντρική ανακοίνωση για την απεργία, το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«12 Νοέμβρη απεργούμε!

Εργατικό - λαϊκό ΜΠΛΟΚΟ στα αντιασφαλιστικά, αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης!

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες,

Κανένας στη δουλειά, κανένας και καμία στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο χωράφι! Κανένας άνεργος μόνος του!

Ολοι μια γροθιά! Ολοι στο δρόμο του απεργιακού αγώνα!

Συμμετέχουμε μαζικά, μαχητικά στη γενική πανεργατική πανελλαδική απεργία.

Νεκρώνουμε τα πάντα!

  • Οχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης!
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
  • Τέρμα πια στη φοροληστεία! Κάτω οι φόροι, σημερινοί και προηγούμενοι!
  • Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Οχι στις ομαδικές απολύσεις!
  • Οχι στους μισθούς πείνας. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κανένας χωρίς συλλογική σύμβαση, κανένας ανασφάλιστος!
  • Κάλυψη των απωλειών τώρα! Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων! Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

Κεφάλαιο - ΕΕ - κυβέρνηση προχωρούν σ' ένα τεράστιο προμελετημένο αντεργατικό έγκλημα!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

  • Δε θα χαρίσουμε την Κοινωνική Ασφάλιση που κατακτήθηκε με αίμα!
  • Δε δεχόμαστε τις συντάξεις πείνας!
  • Δε δεχόμαστε να γίνει η Ασφάλιση προνόμιο λίγων!
  • Δε θα γίνουμε τροφή στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων στο χώρο της Υγείας, που ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια και περιμένουν την ψήφιση των μέτρων.

Η Κοινωνική Ασφάλιση μάς αφορά όλους!

Είναι το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην Υγεία και την Πρόνοια. Είναι η προστασία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες.

Ολα αυτά τα έχουμε χρυσοπληρώσει με ιδρώτα, κόπο και αίμα, εμείς και οι προηγούμενες γενιές! Δε μας τα χάρισε κανείς!

Κανένας να μην παρασυρθεί από τα ψέματα της βρώμικης κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι δήθεν τα μέτρα θα αποδώσουν "δικαιοσύνη και ισότητα".

Κανένας να μην ξεγελαστεί από την επιχείρηση διαχωρισμού των εργαζομένων! Το "διαίρει και βασίλευε" είναι η προσφιλής τους τακτική για να περνούν τα μέτρα!

Οι δήμιοι εμφανίζονται ως σωτήρες του Ασφαλιστικού!

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη 500 ευρώ και έρχονται νέες σαρωτικές μειώσεις, οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας συνεχώς υποβιβάζονται, τα νοσοκομεία καταρρέουν, τα Κέντρα Υγείας κλείνουν!

Την ίδια στιγμή χαρίζονται στην καπιταλιστική μεγαλοεργοδοσία χρέη εκατομμυρίων, απαλλάσσονται από εισφορές στα Ταμεία, από πρόστιμα, από φορολογία, επιδοτούνται με ζεστό χρήμα που αρπάζουν από τις δικές μας αιματηρές θυσίες!

Καταργούν εντελώς το δικαίωμα στη σύνταξη και την Ασφάλιση για τις νεότερες γενιές!

Καταδικάζουν τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, με συντάξεις - φιλοδωρήματα.

Φέρνουν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας, δηλαδή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, χωρίς εξαιρέσεις. Καταργούν τα ΒΑΕ, διατυπώνουν σαφείς θέσεις αποχαρακτηρισμού επαγγελμάτων.

12 Νοέμβρη απεργούμε!

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Καθολική και Υποχρεωτική

Κοινωνική Ασφάλιση

  • Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές. Ορια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
  • Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία.
  • Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Επιστροφή των ταμειακών αποθεματικών με τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ "στην ώρα τους". Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής "τζόγο".
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
  • Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και ένταξη νέων επαγγελμάτων. Επαναφορά των ΒΑΕ για τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίστηκαν.

Εμείς, ο εργαζόμενος λαός, έχουμε μόνο μία διέξοδο. Να ξεσηκωθούμε!

Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την άθλια ζωή, την ανεργία, τη μισή δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα, για να αυγαταίνουν τα κέρδη λίγων.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη παντού, στους κλάδους και τις γειτονιές, είναι το δικό μας όπλο!

Δυναμώνουμε την ενότητά μας, τα σωματεία μας, συσπειρωνόμαστε με το ΠΑΜΕ, χτίζουμε την κοινωνική συμμαχία για ρήξη και ανατροπή με την ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων! Για ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού, όχι των λίγων!

Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά! Ολοι στην απεργία!».

Απεργία στην εταιρεία «Τοξότης»

Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι της «Τοξότης ΑΕ», σε όλες τις εργολαβίες της εταιρείας στην Αττική. Η απόφαση λήφθηκε από το ΔΣ του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής και ύστερα από σύσκεψη με τους εργαζόμενους. Διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, να γίνουν προσλήψεις, να δίνεται ο μισθός σταθερά κάθε μήνα, σε ημερομηνία που θα δεσμευτεί η εργοδοσία. Να δίνονται κάθε μήνα οι καταστάσεις μισθοδοσίας, να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους. Να δώσει η εταιρεία τα μέσα ατομικής προστασίας, όπως είναι υποχρεωμένη και όχι να τ' αγοράζουν οι εργαζόμενοι με δικά τους χρήματα. Να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στους εργασιακούς χώρους.

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τους ναυτεργάτες

Απεργιακές κινητοποιήσεις προετοιμάζουν οι ναυτεργάτες, με 48ωρη πανελλαδική απεργία από τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, στις 6 π.μ., έως την ίδια ώρα το πρωί της Τετάρτης 4 Νοέμβρη και 24ωρη απεργία στις 12 Νοέμβρη, για όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με πλατιές συσκέψεις, καθώς και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ψεύτης ο υπουργός Εργασίας

Με ύφος ...μπλαζέ, ο υπουργός Εργασίας βγήκε χτες σε τηλεοπτική εκπομπή για να πει ότι για την καθυστέρηση στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων φταίει η κατάληψη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας! Με τόσο φτηνούς αντιπερισπασμούς και βρώμικα ψέματα πάει να δικαιολογήσει η κυβέρνηση το γεγονός ότι καθυστερεί για μια ακόμη φορά να καταβάλει το συγκεκριμένο επίδομα και ταυτόχρονα να συκοφαντήσει το ταξικό κίνημα και τους αγώνες τους. «Η άγρια επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων θα συνοδευτεί με τη συκοφάντηση των εργατικών κινητοποιήσεων», προειδοποιεί το ΠΑΜΕ σε σχόλιό του και καλεί το λαό σε εγρήγορση.

Παρεμπιπτόντως, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ψευτιάς του υπουργού, σημειώνουμε ότι το υπουργείο Εργασίας πουθενά δεν εμπλέκεται στην καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων, τα οποία αποδίδονται με βάση τις υπηρεσίες του ΗΔΙΚΑ και μέσω του ΟΓΑ...

Καλούν στην Ομόνοια

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τα σωματεία - μέλη του, τους εργαζόμενους της Αθήνας να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια. Επίσης, κοινό κάλεσμα στους εργαζόμενους του Δήμου Διονύσου να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και σε άλλες κινητοποιήσεις του κλάδου τους, απευθύνουν οι Σύλλογοι Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής και Εργαζομένων Δήμου Διονύσου. Στην κοινή τους ανακοίνωση τα δύο σωματεία σημειώνουν: «Μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε με το νέο Ασφαλιστικό, το νέο μισθολόγιο που έρχεται με μειώσεις των μισθών, την αξιολόγηση και τις ιδιωτικοποιήσεις, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση». Τέλος, στο συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο καλεί με απόφασή του το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ

Την «επιβράβευση» των επιχειρήσεων, που «δημιούργησαν θέσεις εργασίας», με έξτρα χρήμα για τζάμπα εργασία, καθώς και την επιδότηση ανέργων που «δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση», σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ.

Ηδη από τη Δευτέρα, ο Οργανισμός προανήγγειλε τη δημοσίευση αυτών των προγραμμάτων και την Τρίτη τα συζήτησε στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Την τροφοδότηση των εργοδοτών με ζεστό χρήμα και πάμφθηνους εργαζόμενους, με πρόσχημα τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, καταψηφίζοντας τα προγράμματα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών αφορά θέσεις εργασίας πλήρους ή και μερικής απασχόλησης που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την 1/1/2015 έως και τις 31/8/2015. Για τους εργαζόμενους αυτούς, οι εργοδότες μπορούν, όπως φαίνεται, να αιτηθούν από τον ΟΑΕΔ την επιχορήγησή τους με 18 ευρώ τη μέρα για κάθε εργαζόμενο που προσλήφθηκε με πλήρες ωράριο και με 9 ευρώ τη μέρα για κάθε μερικώς απασχολούμενο, προκειμένου να καλύψουν «μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους». Η ανώτατη διάρκεια επιχορήγησης φτάνει τους έντεκα μήνες (από 1/1/2015 έως και 30/11/2015).

Το πρόγραμμα για την «ενίσχυση της ρευστότητας», μέσω της επιδότησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών απευθύνεται σε πρώην εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους που δημιούργησαν επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2014 έως 31/8/2015 και «εξακολουθούν να τη διατηρούν στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης».

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που θα υπαχθεί στο πρόγραμμα ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο στα 10.000 ευρώ, «σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των καθαρών επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί». Δηλαδή, κάθε άνεργος που έστησε μια μικρή επιχείρηση προκειμένου να βγάλει ένα μεροκάματο ως αυτοαπασχολούμενος, θα πρέπει πρώτα να έχει καταβάλει από την τσέπη του το ποσό με το οποίο θα αιτηθεί να επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ.

Στο φορο-στραγγαλισμό τους αντιδρούν οι μικροί ΕΒΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΒΣΑ χτες στο υπουργείο Οικονομικών. Στα σημερινά συλλαλητήρια καλεί η ΠΑΣΕΒΕ

Από τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Από τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών έκανε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Οι αυτοαπασχολούμενοι, με το πανό και τα συνθήματά τους, διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα, παλιά και νέα, που τους οδηγούν σε αφανισμό.

«Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ενώ από την κινητοποίησή τους οι δυνάμεις της ΟΒΣΑ κάλεσαν σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 40 Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι των ΕΒΕ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στα κατά τόπους συλλαλητήρια που διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση των ΕΒΕ για το συλλαλητήριο στην Ομόνοια είναι στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΠΑΣΕΒΕ.

Χτες, παρά το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι είχαν ειδοποιήσει για την παρέμβασή τους, στο υπουργείο τούς ενημέρωσαν πως δεν υπήρχε κανένας να τους συναντήσει. Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Καλαμπαλίκης, που είναι πάντα παρούσα για τους βιομηχάνους και τις αξιώσεις τους, αλλά κρατά την πόρτα κλειστή για τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων. Πριν αποχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι, θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους στην είσοδο του υπουργείου.

Η ΟΒΣΑ διεκδικεί:

  • 20.000 ευρώ αφορολόγητο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει εξοντωτική φορολογία από το πρώτο ευρώ και αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν.
  • ΟΧΙ στην αύξηση της προκαταβολής και του ΦΠΑ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, την Εκπαίδευση, την Υγεία και τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για όσους διατηρούν ακόμα την επιχείρησή τους και 50% για όσους έκλεισαν.
  • Κατάργηση των νόμων που επιταχύνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σε 57 πόλεις τα σημερινά συλλαλητήρια

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγ. Βενιζέλου και στον Πειραιά, επίσης στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ έχουν οριστεί μέχρι στιγμής και στις παρακάτω πόλεις:

  • Αγρίνιο, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Αλεξάνδρεια, 6.30 μ.μ., πνευματικό κέντρο.
  • Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο
  • Αλιβέρι, 7 μ.μ., πλατεία Λιγνιτωρύχου
  • Αργος, 6 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου
  • Αρτα, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς
  • Βέροια, 6.30 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου
  • Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου
  • Γιαννιτσά, 6 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)
  • Γρεβενά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Εδεσσα, 6 μ.μ., Μικροί Καταρράκτες
  • Ελευσίνα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων
  • Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ. Εργατικό Κέντρο
  • Ηγουμενίτσα, 6.30 μ.μ., πεζόδρομος
  • Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Θήβα, 7 μ.μ., πλατεία
  • Ικαρία, 8 μ.μ., Εύδηλος
  • Ιωάννινα, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο
  • Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη
  • Καρδίτσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Καστοριά, 7 μ.μ., παλιά Νομαρχία
  • Κατερίνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Κέρκυρα, 7 μ.μ., πλατεία Σαρόκο
  • Κεφαλονιά, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης
  • Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Κομοτηνή, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Κόρινθος, 7.30 μ.μ., Περιβολάκια
  • Κως, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Λαμία, 7.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου
  • Λασίθι, 6.30 μ.μ., μαρίνα του Αγίου Νικολάου
  • Λαύριο, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων
  • Λήμνος, 7.30 μ.μ., Λιμάνι Μύρινας
  • Λιβαδειά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Μουδανιά, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς
  • Νάουσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Οινόφυτα, 7 μ.μ., πλατεία
  • Πάτρα, 6.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου
  • Πολύγυρος, 7 μ.μ., Δημαρχείο
  • Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειο
  • Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Ρέθυμνο, 7 μ.μ., Δημαρχείο
  • Ρόδος, 6 μ.μ., πλατεία πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Σάμος, 7 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου
  • Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Σκιάθος, 5 μ.μ., Λαιμός του Μπούρτζι
  • Σκόπελος, 7.30 μ.μ., παραλία
  • Τρίπολη, 7 μ.μ., πλατεία Πετρινού
  • Φλώρινα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων
  • Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Την Παρασκευή, 23 Οκτώβρη

  • Χίος, 6.30 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς
Οι προσυγκεντρώσεις

Για το σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις, όλες στις 6 μ.μ.:

  • Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη (Χαυτεία): Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, Σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά Σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας, του Γαλατσίου και των Μεσογείων.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής και του Βόρειου Τομέα Αττικής.
Πικετοφορίες στη Θεσσαλονίκη

Το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης μετέφεραν το απόγευμα της Τρίτης οι Λαϊκές Επιτροπές, με πικετοφορίες που οργάνωσαν στο πλαίσιο των δράσεων για την προπαγάνδιση του σημερινού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ και της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Σε Εύοσμο, Κορδελιό, Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Νεάπολη, Συκιές, Αγιο Παύλο, Πολίχνη, Μετέωρα, Καλαμαριά, και στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, με τα συνθήματά τους κάλεσαν το λαό να οργανώσει την πάλη του, να μη δώσει στην κυβέρνηση το άλλοθι να επικαλείται την ανοχή ή τη συναίνεσή του στην επίθεση που εξαπολύει σε βάρος του.

Σε πορεία «εξαΰλωσης» το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο πλαίσιο της στάσης εργασίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο πλαίσιο της στάσης εργασίας
Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενάντια στα μέτρα που οδηγούν στη μείωση κατά 50% του «μερίσματος» του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας, ο οποίος ανέφερε ότι η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και του κοινωνικού πόρου που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου Ταμείου, ήταν μέρος των μέτρων που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο. Ακόμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το «μέρισμα» να γίνει μέρος της κύριας σύνταξης, ενώ προέτρεψε τους συνδικαλιστές να αντιπροτείνουν «ισοδύναμα»!

Κυβέρνηση - εργοδοσία προκαλούν. Ολοι σήμερα στους δρόμους!

Σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο Ασφαλιστικό! Συλλαλητήρια σε 57 πόλεις. Στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια

Ξεπερνάνε τις 600 οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων του κινήματος που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να καλέσει σε συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα και, ταυτόχρονα, σε απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, επίσης στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Συλλαλητήρια θα γίνουν σε τουλάχιστον 57 πόλεις, ενώ χτες διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας.

Η ανάγκη για ξεσηκωμό είναι τώρα ακόμα πιο μεγάλη, υπό το φως των εξελίξεων στο Ασφαλιστικό, καθώς από χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» ξεκίνησαν να ράβουν το «κουστούμι» των νέων μειώσεων, αλλά και των ανατροπών που θα φέρει το νέο «μοντέλο».

Καθώς ήδη έχουν επιβληθεί οι πρώτες μειώσεις στις συντάξεις ως προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου, η ποσοτικοποίηση των ανατροπών αφορά τόσο το συνολικό στόχο για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη το 2014, όσο και τα αναλογιστικά δεδομένα που θα προκύψουν από την υιοθέτηση και εφαρμογή της «νέας αρχιτεκτονικής».

Και ενώ το υπουργείο ανέλαβε δράση, ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε χτες να κατευνάσει την αγανάκτηση που προκαλούν οι ανακοινώσεις του συνολικά για το Ασφαλιστικό και τελευταία για την «ενοποίηση» της επικουρικής σύνταξης με την κύρια, που οδηγεί σταδιακά στην απορρόφησή της και την οριστική εξάλειψή της, ως μια από τις πλευρές της σαρωτικής επέλασης που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Με ψέματα καταργούν τις επικουρικές

Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως η «ενοποίηση» της κύριας και της επικουρικής σύνταξης δε γίνεται για να καταργηθεί η δεύτερη, αλλά, αντίθετα, για να «προστατευθεί» η σύνταξη των ασφαλισμένων.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η προσπάθεια του υπουργού να εμφανίσει ότι η επικουρική σύνταξη, και ειδικά το ΕΤΕΑ, εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση, όταν για τις επικουρικές ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει δώσει στη διάρκεια ολόκληρων δεκαετιών ούτε ένα ευρώ ή δραχμή προηγουμένως.

Αποστομωτική απάντηση στις προκλήσεις του υπουργού, για τη δήθεν τεράστια χρηματοδοτική εξάρτηση του ΕΤΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνουν τα στοιχεία που παραθέτουν οι εργαζόμενοι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με αυτά, παρά τις τεράστιες απώλειες (2,5 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία από το PSI και 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τόκους, 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον από εθελούσιες - προσυνταξιοδοτικά τραπεζών, 125 εκατ. ευρώ ετησίως από κατάργηση κοινωνικών πόρων), η μόνη χρηματοδότηση που έλαβε το ενιαίο ταμείο (ΕΤΕΑ) ήταν 120 εκατ. (50 εκατ. το 2014 και 70 εκατ. το 2015) από το λογαριασμό Ειδικής Εισφοράς, στον οποίο η ετήσια συνεισφορά των συνταξιούχων του ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η αναλογία ασφαλισμένων - συνταξιούχων ξεπερνά το 2/1 και τα αποθεματικά του ξεπερνούν τα 2 δισ., ενώ οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης. Σε όλα τα παραπάνω δεν υπολογίζονται βέβαια οι απώλειες του Ταμείου από το συνεχιζόμενο όργιο της εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων και την κλοπή των αποθεματικών, που χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, προκειμένου να μην πληρώνουν κράτος και εργοδότες.

Αιτία, λοιπόν, και της κατάργησης της επικουρικής δεν είναι τα οικονομικά δεδομένα, αλλά η στρατηγική κατεύθυνση για μείωση των συντάξεων αφενός και η προώθηση των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης, με τη μορφή είτε των Επαγγελματικών Ταμείων είτε αμιγώς ιδιωτικών μέσω ασφαλιστικών εταιρειών.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας στη χτεσινή του παρέμβαση επέμεινε στον επανακαθορισμό των συντάξεων που έχουν αποδοθεί, δηλαδή στη μείωσή τους, η οποία επιχειρείται να παρουσιαστεί ως μια μορφή απόδοσης των συντάξεων σύμφωνα με «κοινούς κανόνες», που σημαίνει εξίσωση όλων προς τα κάτω.

Κάλεσμα συμμετοχής από ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ

Τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό και τα άλλα μέτωπα, αφορούν όλα τα λαϊκά στρώματα και δεν αφήνουν ανέγγιχτο κανέναν. Γι' αυτό στα σημερινά συλλαλητήρια καλούν η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Η οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Θετική πείρα από τη δράση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών

Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στις 23 Σεπτέμβρη
Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στις 23 Σεπτέμβρη
Η τραγωδία για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζεται, με τις καιρικές συνθήκες να προστίθενται στις δυσκολίες του δρόμου της προσφυγιάς. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για όσα βιώνουν αυτές οι οικογένειες, όπως και για την κατάσταση στα νησιά, όπου οι πράξεις αλληλεγγύης των κατοίκων είναι σημαντικές.

Οι ταλαιπωρίες, οι πνιγμοί, οι θάνατοι, τα άρρωστα και πεινασμένα γυναικόπαιδα, οι διαλυμένες οικογένειες, είναι τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, στις οποίες εμπλέκεται και η χώρα μας, μέσω της συμμετοχής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Είναι αποτελέσματα της δράσης αντιδραστικών - δολοφονικών οργανώσεων, που η ΕΕ και οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν αρχικά, προκαλώντας τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όπως και σε άλλους κλάδους, οι ταξικές δυνάμεις, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που δρουν μέσα στα σωματεία, προσπαθούν να οργανώσουν την ταξική αλληλεγγύη και να αναδείξουν τη σημασία της, σε αντιπαραβολή με την αστική «φιλανθρωπία», που στηρίζεται και υπερπροβάλλεται από τα ΜΜΕ.

Η πείρα από αυτήν τη δράση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, επιβεβαιώνει ότι νέες δυνάμεις απελευθερώνονται, όταν ο έμφυτος ανθρωπισμός της εργατικής τάξης ξεπεράσει το όρια της αστικής φιλανθρωπίας και συναντηθεί με την ανάγκη να βγουν συμπεράσματα για τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης, να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης η πραγματική διέξοδος.

Ορισμένα παραδείγματα από χώρους εργασίας

Ολο το υλικό που συγκεντρώνουν τα σωματεία, μεταφέρεται στους καταυλισμούς των προσφύγων με ευθύνη του ΠΑΜΕ
Ολο το υλικό που συγκεντρώνουν τα σωματεία, μεταφέρεται στους καταυλισμούς των προσφύγων με ευθύνη του ΠΑΜΕ
Με αφορμή τα προσφυγικά κύματα και ύστερα από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ να εκφραστεί με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι ταξικές δυνάμεις επεξεργάστηκαν σχέδιο και πήραν πρωτοβουλίες, τόσο στα σωματεία που πλειοψηφούν, όσο και εκεί που είναι μειοψηφία. Ανέδειξαν την ουσία του ζητήματος, προβλημάτισαν νέους εργαζόμενους, αποκάλυψαν το ρόλο των άλλων δυνάμεων και της εργοδοσίας στο χώρο δουλειάς. Τα θετικά παραδείγματα από αυτήν την προσπάθεια είναι αρκετά:

  • Στην Cyta, οι ταξικές δυνάμεις έβγαλαν ανακοίνωση που καλούσε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για το προσφυγικό και σε συλλογή τροφίμων στο χώρο της δουλειάς. Υπήρξε θετική ανταπόκριση, αφού το ζήτημα ήδη κουβεντιαζόταν, λόγω του ότι οι εργαζόμενοι περνώντας από την πλατεία Κάνιγγος για να φτάσουν στη δουλειά, έβλεπαν από κοντά τις άθλιες συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλης αυτής της δουλειάς, είναι ότι στο τμήμα των πωλήσεων, όπου πριν ένα χρόνο η Χρυσή Αυγή, από κοινού με την εργοδοσία προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν τη δράση πρωτοπόρων εργαζομένων, η πλειοψηφία τους αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας απάντηση στη φασιστική συμμορία ότι το ρατσιστικό της μίσος δεν τους αντιπροσωπεύει.
  • Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί η δουλειά στην Unify, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της Πληροφορικής. Εκεί οι ταξικές δυνάμεις κουβέντιασαν με τους εργαζόμενους και έθεσαν το ζήτημα στο ΔΣ, όπου την πλειοψηφία έχουν δυνάμεις δήθεν «ανεξάρτητες» και «ακομμάτιστες», βέβαια πάντα εχθρικές απέναντι στους κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ. Διάβασαν πρόταση - πρόταση το πλαίσιο πάλης του ταξικού κινήματος και πέτυχαν κατά πλειοψηφία να παρθεί απόφαση. Στη συνέχεια, παραχωρήθηκε χώρος από την εργοδοσία και η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν εντυπωσιακή. Κάθε μέρα έφερναν και από κάτι. Το δωμάτιο γέμισε ασφυκτικά με αγαθά αναγκαία για τους πρόσφυγες. Η προσπάθεια είχε συνέχεια: Οι ταξικές δυνάμεις χαιρέτισαν την πρωτοβουλία των εργαζομένων με δεύτερη ανακοίνωση, μέσα κι έξω από το χώρο δουλειάς.
  • Η πρωτοβουλία αυτή αγκάλιασε και την απέναντι εταιρεία πληροφορικής, τη Neurosoft, αφού κατά την εξόρμηση οι εργαζόμενοί της ενδιαφέρθηκαν για τα πράγματα που έβλεπαν να μεταφέρονται και για τις ανακοινώσεις που διακινούνταν. Ανταποκρίθηκαν φέρνοντας κι εκείνοι από την επόμενη μέρα αναγκαία για τους πρόσφυγες υλικά. Επιδίωξη είναι τώρα η πρωτοβουλία να μεταφερθεί και σε άλλες γειτονικές εταιρείες.
  • Στην οργάνωση της αλληλεγγύης πρωτοστάτησε και το ταξικό σωματείο της «360 CONNECT». Το ΔΣ πήρε ομόφωνη απόφαση και ανέλαβε δράση. Σε κάθε τμήμα στο χώρο της εταιρείας, τα μέλη του ΔΣ τοποθέτησαν κούτες για τη συλλογή τροφίμων και ρούχων. Η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν μαζική και άμεση: Οι κούτες γέμιζαν και άδειαζαν κάθε μέρα.

Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου τους, προβληματίζονταν και άνοιγαν συζητήσεις. Κόντρα στην προσπάθεια συσκοτισμού των πραγματικών αιτίων, αντιλαμβάνονταν ότι οι άνθρωποι αυτοί ξεριζώνονται εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ενας από τους εργαζόμενους παρατήρησε: «Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε για αυτούς; Σφαγιάζουν τους λαούς και δεν τους νοιάζει για το πώς ζουν οι πρόσφυγες».

Αξιοποίηση της δουλειάς που έγινε

Το ζήτημα των προσφυγικών ροών είναι βέβαιο ότι θα οξυνθεί τώρα που μπαίνει ο χειμώνας. Η αστικής τάξη και οι ιμπεριαλιστικές της Ενώσεις, εν μέσω σκληρών ανταγωνισμών και αντιθέσεων για λογαριασμό των μονοπωλίων τους, ανάβουν το φιτίλι του πολέμου, σκοτώνουν και ξεριζώνουν ανθρώπους. Ταυτόχρονα, μετατρέπουν σε απόρθητα φρούρια τα σύνορα της ΕΕ και των κρατών - μελών της, για να ελέγχουν τις μεταναστευτικές ροές και επιτρέπουν την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων τόσων όσους έχει ανάγκη η αστική τάξη σε κάθε χώρα.

Μέσα από τη δουλειά των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση της αλληλεγγύης, έγινε ένα ουσιαστικό βήμα στην ανάδειξη αυτών των ζητημάτων, άνοιξε με καλύτερους όρους η συζήτηση πάνω στα ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα που πρέπει να αντλήσουν οι εργαζόμενοι, συνεισφέροντας στην ανακούφιση των προσφύγων και διεκδικώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημά τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δωρεάν μαθήματα και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Ανάλογη δραστηριότητα αναπτύσσει και η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα δωρεάν μαθημάτων σε παιδιά ανέργων που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Τα μαθήματα που θα διδάσκονται είναι όλα τα Φιλολογικά, καθώς και Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία, με προτεραιότητα στους μαθητές του Λυκείου και στη συνέχεια του Γυμνασίου.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει αυτό το πρόγραμμα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, όχι γιατί θέλει να υποκαταστήσει το δημόσιο σχολείο που παλεύει να αναβαθμιστεί και να είναι δωρεάν, ούτε γιατί θέλει να γίνει το φροντιστήριο που παλεύει να καταργηθεί, αλλά ως πράξη ταξικής αλληλεγγύης, όπως και άλλες δράσεις προς τους άνεργους και τα παιδιά τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι μόνοι.

Μέσα κι από αυτή τη δραστηριότητα, το ΕΚ Λάρισας καλεί τους γονείς των παιδιών που συμμετέχουν να οργανωθούν στα σωματεία, να συμμετέχουν στη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, να μπουν στον ταξικό αγώνα και να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας (λάδι, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ, αλεύρι, φρυγανιές, διάφορα τρόφιμα σε κονσέρβες, κ.ά.) και φαρμάκων που διατηρούνται εκτός ψυγείου (κυρίως αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, για διαβητικούς, για χρόνιες παθήσεις, κ.ά.), τα οποία διανέμει σε άνεργους και άπορους που έχουν οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης.

Η παράδοση των παραπάνω ειδών γίνεται στα γραφεία του ΕΚ Λάρισας, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ. Ηδη, δεκάδες σωματεία και φορείς έχουν ανταποκριθεί.

Στην Κατερίνη

Τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών ατομικής υγιεινής και καθαριότητας συνεχίζει, επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης, για να τα διανείμει στους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση. Καλεί όλους τους ανθρώπους του μόχθου, μαζικούς φορείς, σωματεία, συλλόγους εργαζομένων, τον Εμπορικό Σύλλογο, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, να ενισχύσουν την προσπάθειά της.

Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στο χώρο που στεγάζεται η Λαϊκή Επιτροπή, στο κυλικείο του παλιού νοσοκομείου Κατερίνης, καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Εξάλλου, ξεκίνησε και τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου με εθελοντές εκπαιδευτικούς, για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι: Εκθεση, Αρχαία Ελληνικά, Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Γερμανικά. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά στο τηλέφωνο 6986647165.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ