Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κανένας σχεδιασμός ενίσχυσης από την κυβέρνηση

Χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές και με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί ενάντια στον κορονοϊό, με την κυβερνητική πολιτική των «μπαλωμάτων» να δημιουργεί νέα προβλήματα και κινδύνους για το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς το προηγούμενο διάστημα περί «ετοιμότητας για πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα», στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής το... «ημερήσιο ρεκόρ» είναι μόλις 15.290 εμβολιασμοί και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μόλις 1,13%. Μάλιστα, ακόμα και αυτοί οι εμβολιασμοί γίνονται με κλείσιμο Περιφερειακών Ιατρείων, αναστολή λειτουργιών σε Κέντρα Υγείας, ακύρωση και αναβολή χιλιάδων ιατρικών ραντεβού στη δημόσια ΠΦΥ...

Κι όμως, και χτες ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι «η διαδικασία των εμβολιασμών, παράλληλα με τη στήριξη του ΕΣΥ, είναι τα "όπλα" με τα οποία θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», τη στιγμή που ακόμα και τώρα η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της κρίσιμης διαδικασίας των μαζικών εμβολιασμών, της παρακολούθησης των εμβολιασμένων κ.ο.κ.

Συνολικά από τις 27 Δεκέμβρη μέχρι χτες έχουν γίνει 123.077 εμβολιασμοί (μεταξύ των οποίων σε περίπου 81.000 υγειονομικοί, 32.701 ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών και 7.000 στους οίκους ευγηρίας).

Σήμερα ανοίγουν τα ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, τους πολίτες 80 - 84 ετών.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το «πλάνο εμβολιασμού νησιών», το οποίο αποτελείται από 4 φάσεις. Στην 1η φάση έχει ξεκινήσει ο εφοδιασμός 18 νησιών που έχουν νοσοκομειακές μονάδες. Στη 2η φάση, στις 28/1 εφοδιάζονται με το εμβόλιο 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 (Σαλαμίνα, Θάσος, Πάρος, Αίγινα, Ανδρος, Τήνος, Σκόπελος, Μήλος, Μύκονος, Πόρος, Σπέτσες, Σκιάθος), ξεκινώντας με τους κατοίκους που είναι άνω των 85 ετών, και θα συνεχιστεί στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες βάσει της προτεραιοποίησης. Η 3η φάση ξεκινά στις 10/2, αφορά 19 νησιά με πληθυσμό 1.000 - 3.500 κατοίκους (Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ιος, Υδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Φούρνοι, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος) και ο εμβολιασμός αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες. Η 4η φάση αφορά 42 νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 και ο εμβολιασμός θα αφορά το σύνολο των κατοίκων άνω των 18 ετών, με έναρξη στο Καστελόριζο στις 27/1.

Και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια έμεινε αναπάντητο ποιοι, πού και πώς θα πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς αυτούς, όπως και ποιοι θα παρακολουθούν την πορεία των εμβολιαζόμενων, τη στιγμή μάλιστα που στις δημόσιες δομές Υγείας - όπου αυτές υπάρχουν - οι ελλείψεις είναι τις περισσότερες φορές ακόμα πιο εκρηκτικές.

Κατά τ' άλλα, σε σχέση με τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων ο υπουργός έπιασε ξανά το γνωστό τροπάρι για την «ευρωπαϊκή οικογένεια», τη στιγμή που έχουν βγει τα μαχαίρια των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών γύρω και από το θέμα των εμβολίων. Εκφράστηκε επίσης η «ελπίδα» να μπουν γρήγορα στο πρόγραμμα εμβολιασμού οι ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως η κυβέρνηση να δίνει καμία ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό.

Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση το ΚΥ Ζωγράφου

Διαμαρτυρία για τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό

Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Με συνθήματα όπως «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις - Κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», πραγματοποιήθηκε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου, από σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης.

Οπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους, «το Κέντρο Υγείας της πόλης μας, που ήταν ήδη υποστελεχωμένο, με βασικές ειδικότητες γιατρών να λείπουν, έγινε εμβολιαστικό κέντρο 12ωρης εξυπηρέτησης, χωρίς βέβαια πρόβλεψη για ενίσχυση του προσωπικού. Μόνο για τον εμβολιασμό χρειάζονται 18 γιατροί σε καθημερινή βάση. Ηδη δίνονται εντολές στα Κέντρα Υγείας τους επόμενους μήνες να ασχολούνται αποκλειστικά με τον εμβολιασμό και με τίποτα άλλο. Ποιος θα βλέπει τους ασθενείς για όλα τα άλλα χίλια μύρια προβλήματα της υγείας τους;».

Εκπρόσωποι των φορέων συζήτησαν με γιατρούς του Κέντρου Υγείας που μίλησαν για τις δυσκολίες που δημιουργούνται και ζητούν προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα, η ανακοίνωση των φορέων μοιράστηκε πλατιά σε κατοίκους και είχε θερμή ανταπόκριση. Οι περισσότεροι κάτοικοι δήλωσαν άγνοια για την εξέλιξη και εξέφραζαν τη συμφωνία τους με τις διεκδικήσεις.

Το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Ζωγράφου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου διεκδικούν: Να λειτουργήσει πλήρως το Κέντρο Υγείας σε 24ωρη βάση και με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό που χρειάζεται εδώ και χρόνια. Να υποδεχτεί και να υλοποιήσει την ανάγκη της πρόληψης και του εμβολιασμού μπροστά στην πανδημία, με όλο το επιπρόσθετο και αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό που χρειάζεται γι' αυτό, χωρίς αποσπάσεις από άλλες καίριες θέσεις.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Πολλαπλά νέα προβλήματα από την πολιτική που αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας

Eurokinissi

Το ντόμινο νέων προβλημάτων που δημιουργεί στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, στην απογυμνωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στους εξουθενωμένους υγειονομικούς και σε όλο το λαό η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, αποκαλύπτεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει και σήμερα τη δημοσίευση χαρακτηριστικών καταγγελιών και παραδειγμάτων από όλη τη χώρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία, με δυσκολία μπορεί να «βγει» ο σχεδιασμός για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων στα Κέντρα Υγείας, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από Κέντρα Υγείας της Πέλλας, π.χ. το ΚΥ Κρύας Βρύσης, που καλείται να λειτουργήσει τρία εμβολιαστικά κέντρα όταν μετά βίας και με πολλή δυσκολία μπορεί να καλυφθεί η λειτουργία δύο. Αντίστοιχη κατάσταση και στο ΚΥ Αριδαίας. Οι γιατροί σημειώνουν πως ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σχετικά με τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, π.χ. νευρολόγους, που καλούνται να στελεχώσουν τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και να παρακολουθούν τους εμβολιασθέντες, γιατί ο αριθμός των παθολόγων και γενικών ιατρών δεν επαρκεί για να «βγει» το πρόγραμμα του μήνα.

Στην περίπτωση του ΚΥ Κουφαλίων στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλεται ότι αν και είχε οριστεί ως εμβολιαστικό κέντρο για ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, τελικά δεν λειτούργησε, λόγω έλλειψης εμβολίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, που καλούνται να μετακινηθούν σε μεγάλη απόσταση, είτε προς το ΚΥ Διαβατών είτε προς το Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Παρέμβαση - εξόρμηση στο Κέντρο Υγείας Θέρμης πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσής του. Μοίρασε σε εργαζόμενους και ασθενείς την ανακοίνωσή της και τους κάλεσε σε συσπείρωση και αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Οπως αναφέρει, το ΚΥ Θέρμης καλύπτει τις ανάγκες πολλαπλάσιου κόσμου από ό,τι μπορεί να αντέξει, στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Από πέρυσι έχουν συνταξιοδοτηθεί 4 γιατροί, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν, ενώ υπάρχει έλλειψη και νοσηλευτικού προσωπικού. Με λειψό και εξαντλημένο προσωπικό, καλείται να λειτουργήσει και ως εμβολιαστικό κέντρο. Η Κομματική Οργάνωση καλεί το λαό να διεκδικήσει πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ώστε να καταγραφεί άμεσα όλος ο πληθυσμός, οι χρονίως πάσχοντες, ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19, τα ΑμεΑ.

Στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Τη μη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου σε ολόκληρη την περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας και τον αποκλεισμό του λαού από το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού καταγγέλλουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βορειοκεντρικής Εύβοιας του ΚΚΕ.

«Αυτήν τη στιγμή σε ολόκληρη την περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας, μια έκταση με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, δεν λειτουργεί κανένα εμβολιαστικό κέντρο, όπως είχε διακηρυχθεί. Ούτε στο ΚΥ Μαντουδίου, όπου απαιτείται και επιπλέον προσωπικό, ούτε στο ΚΥ Ιστιαίας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι ΚΟ της περιοχής.

Επισημαίνουν επίσης ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής, που βάσει προγράμματος εμβολιάζονται αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να μετακινηθούν σε απόσταση ακόμη και 250 χιλιομέτρων (!) προκειμένου να προσεγγίσουν τα εμβολιαστικά κέντρα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στο ΚΥ Ψαχνών. Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί και η δυσκολία μετακίνησης εξαιτίας του οδικού δικτύου, στο οποίο η κυκλοφορία και η σύνδεση με την υπόλοιπη Εύβοια διακόπτονται συνεχώς, λόγω έλλειψης έργων υποδομής.

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτήν την κατάσταση, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ απαιτούν να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των δομών ΠΦΥ της περιοχής, να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τις μετακινήσεις των ευπαθών ομάδων, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι που ζουν στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως τα Αγραφα και το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρυτανίας, τα δεκάδες χωριά της ορεινής δυτικής Φθιώτιδας και η περιοχή της Φωκίδας.

Μέχρι στιγμής στη Στερεά Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν μόνο στα Νοσοκομεία και στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ηλικιωμένοι κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών να είναι αναγκασμένοι είτε να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις, είτε να μην εμβολιαστούν.

Ακόμα κι αν ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας της Στερεάς Ελλάδας, θα πρέπει να καλυφθούν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων από αυτά τα χωριά, χωρίς κανένα κρατικό σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης και με κατάλληλη ιατρική επίβλεψη. Ταυτόχρονα, η υποστελέχωση και σε πολλές περιπτώσεις απουσία δομών ΠΦΥ καθιστά ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα την ιατρική παρακολούθηση όσων θα εμβολιαστούν, και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

Στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Αττικής

Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο Νίκαιας, γιατρός ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο και παράλληλα παρακολουθούσε και ασθενείς στην κλινική του, διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

«Ποιος θα ευθύνεται αν έγινε ή γίνει διασπορά του ιού σε υγιή πληθυσμό που έρχεται να εμβολιαστεί; Που ανήκει μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες; Είναι ασφαλές να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο μας υπό αυτές τις συνθήκες;», ρωτά με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΓΝ Νίκαιας.

Και καταγγέλλει: «Σε μία περίοδο που η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι στο ζενίθ, με θετικά κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, είναι εγκληματικό να τοποθετείται προσωπικό να κάνει βάρδιες και στις κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο (...) Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, με εντολή διοικητή, προχωράει το εμβολιαστικό πλάνο με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα τμήματα και τεράστιο μπάχαλο στον σχεδιασμό. Καλούνται παρατασιακοί ειδικευόμενοι, ειδικευμένοι και νοσηλευτές από διάφορα τμήματα να δουλέψουν υπερωριακά σε κάτι άσχετο με τα καθήκοντα και την εκπαίδευσή τους. Δεν γνωρίζουν ότι όταν κάποιος από το προσωπικό μεταφέρεται σε άλλο τμήμα, η κλινική στην οποία ανήκει στενάζει ακόμα περισσότερο; Πώς θα βγουν τα προγράμματα του επόμενου μήνα;».

Στο ΨΝΑ «Δαφνί»,«με fast track διαδικασίες τα εξωτερικά ιατρεία (καρδιολογικό, χειρουργικό, γυναικολογικό και νευρολογικό) του Νοσοκομείου μετατράπηκαν σε εμβολιαστικό κέντρο για τον γενικό πληθυσμό, παρακωλύοντας τη λειτουργία τους για τους ψυχικά ασθενείς, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις για παράδειγμα αναισθησιολόγου, αλλεργιολόγου για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και αντιμετώπιση, αλλά και χωρίς την κάλυψη ασθενοφόρου», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΨΝΑ. Στο μεταξύ «έχουν επιβληθεί στο νοσοκομείο 5 επιπλέον εφημερίες στο τετράμηνο, με το νέο εφημεριακό σύστημα, δημιουργώντας συνθήκες εντατικοποίησης για όλους τους εργαζόμενους και επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς, αφού θα αυξηθούν οι εισαγωγές των τμημάτων».

Στο φόντο και αυτών των προβλημάτων, την Τρίτη 26/1 στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ΨΝΑ.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απαιτούν: Μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, στην παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και στην περίθαλψη της γενικής νοσηρότητας. Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού. Οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων να αποζημιώνονται για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου. Να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ενταξη στα ΒΑΕ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
25 ακόμα νεκροί - 293 οι διασωληνωμένοι

25 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ανακοινώθηκαν 509 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 5.570 και των κρουσμάτων στα 150.479. 293 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Από τα 509 κρούσματα, στην Αττική εντοπίστηκαν 234 (Ανατολική Αττική 27, Βόρειος Τομέας Αθήνας 48, Δυτική Αττική 15, Δυτικός Τομέας Αθήνας 26, Κεντρικός Τομέας 64, Νότιος Τομέας 17, Πειραιάς 36), στη Θεσσαλονίκη 58, στην Αχαΐα 19, στη Ροδόπη 11 κι από 10 κρούσματα σε Βοιωτία, Ημαθία, Μαγνησία, Πιερία.

Ο μέσος όρος των τελευταίων ημερών είναι 480 κρούσματα/ημέρα και η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 46 έτη. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 5.481, εκ των οποίων τα 2.304 είναι στην Αττική.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό εντοπίζεται στη Δυτική Αττική, τη Θάσο και τη Βοιωτία.

1.490 ασθενείς νοσηλεύονται για κορονοϊό. Το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ/ΜΑΦ covid 19 είναι 50% στην επικράτεια, 59% στην Αττική και 57% στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης εκφράστηκε ανησυχία για την ταχύτητα που διασπείρεται στην Ευρώπη η μετάλλαξη του ιού, ενώ στην Ελλάδα έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί δύο «ορφανά» κρούσματα με τέτοια μετάλλαξη του ιού.

Απόλυση εργαζόμενης που διεκδίκησε εφαρμογή της προβλεπόμενης καραντίνας

Την απόλυση εργαζόμενης που διεκδίκησε την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από κατάστημα μεγάλης επισιτιστικής αλυσίδας καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Απαιτεί να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση, ενώ έχει προχωρήσει σε καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Στα μέσα του Δεκέμβρη, στο κατάστημα της εταιρείας «Pizza Fan» στο Κερατσίνι μια εργαζόμενη διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό. «Με ευθύνη της διεύθυνσης του καταστήματος δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα διαχείρισης, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ για ανάλογες περιπτώσεις, ούτε οι προβλεπόμενες μέρες καραντίνας για το προσωπικό που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα», καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο. Συνάδελφος της εργαζόμενης που νόσησε, που δούλευε στην ίδια βάρδια, αρνήθηκε να επιστρέψει στην εργασία της μέχρι να ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος καραντίνας. Η επιμονή της εργαζόμενης «αποδείχτηκε εξαιρετικά υπεύθυνη, αλλά και σωτήρια αφού τελικά βρέθηκε θετική σε μοριακό τεστ που έκανε μετά από λίγες μέρες με δική της πρωτοβουλία», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Αντιθέτως, η στάση της εταιρείας ήταν «ανεύθυνη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία», καθώς κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά με κριτήριο «την ανεμπόδιστη λειτουργία του καταστήματος».

Ενα μήνα μετά το περιστατικό και τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση της εργαζόμενης «που διεκδίκησε τα αυτονόητα για την υγεία τη δική της και των συναδέλφων», επικαλούμενη «μειωμένο όγκο δουλειάς» σε ένα κατάστημα που είναι «από τα κορυφαία σε τζίρους στην αλυσίδα και στο οποίο, όπως καταγγέλλεται, επικρατούν συνθήκες μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας».

«Απαιτούμε από την εταιρεία να πάρει πίσω την εκδικητική απόλυση της συναδέλφου», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργατών

Με κινητοποίηση χτες στην Ελευσίνα συνεχίστηκαν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Να ληφθούν άμεσα και ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς απαίτησαν χτες το απόγευμα συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική, πραγματοποιώντας κινητοποίηση στην Ελευσίνα, σε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης που ξεδίπλωσαν το προηγούμενο διάστημα, με πολύμορφες παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους, κρατικές υπηρεσίες και στο υπουργείο Εργασίας.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μέλη των συνδικάτων, τηρώντας τα μέτρα προστασίας της υγείας, με πανό και πικέτες, με συνθήματα όπως «Πάρτε τώρα μέτρα στους χώρους εργασίας - Δεν θα γίνουν τάφοι εν μέσω πανδημίας», ανέδειξαν τον πραγματικό ένοχο για το γεγονός ότι η Δυτική Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» και σε ό,τι αφορά την πανδημία, κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας επειδή αποτελούν «κόστος» για τους εργοδότες, την ίδια στιγμή που παίρνει νέα αντεργατικά μέτρα τσακίζοντας παραπέρα τα δικαιώματά τους.

Σε άλλη μια εργατική κινητοποίηση έκανε αισθητή την παρουσία της η αστυνομία, ζητώντας να σταματήσει η «κινητοποίηση που κλείνει το δρόμο», χωρίς αποτέλεσμα.

Στην κινητοποίηση μίλησαν ο Λάμπρος Χατζάρας, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ο Σταύρος Χρηστίδης, γραμματέας του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο Βαγγέλης Γκίνης, μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του υπό σύσταση Συλλόγου ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, και ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Εκτός από τα προαναφερθέντα σωματεία συμμετείχαν επίσης τα Συνδικάτα Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο, οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων «Lidl Ελλάς και Σία ΟΕ» Αττικής, Εργαζομένων «Praktiker Hellas», «HQF Kανάκης», η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, εργαζόμενοι της εταιρείας «Δημητρίου Κατασκευαστική», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

Οι χώροι δουλειάς να γίνουν «εστίες μετάδοσης» του αγώνα

Ο Λ. Χατζάρας, μιλώντας για τον κλάδο του Μετάλλου, επεσήμανε ότι στην πλειοψηφία των εργοστασίων τα αναγκαία επαναλαμβανόμενα τεστ είναι... σύντομο ανέκδοτο, ενώ όπου πραγματοποιούνται και διαπιστώνεται κρούσμα «οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε καραντίνα με εντολές της εργοδοσίας να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, για να μην αναστατωθεί η παραγωγή. Στους μεγάλους ομίλους η τήρηση των ανεπαρκών τυπικών κανόνων υγιεινής κρύβει την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας».

Ο Στ. Χρηστίδης είπε πως «οι εργαζόμενοι που δουλεύουμε στο Θριάσιο γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η περιοχή είναι στο "κόκκινο" εδώ και χρόνια». Τα συνδικάτα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, υπογράμμισε, και πρόσθεσε: «Εχουμε ευθύνη κάθε χώρος δουλειάς να γίνει "εστία μετάδοσης" αγωνιστικών κινητοποιήσεων, στενών επαφών (...) Βάζουμε σε "καραντίνα" τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της περιοχής, που τάσσεται με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων».

Ο Γ. Παπαδάς επεσήμανε ότι «στα σούπερ μάρκετ της περιοχής βγαίνουν νέα κρούσματα γιατί ακόμα και τώρα η εργοδοσία αρνείται, για χάρη του κέρδους της, να πάρει ουσιαστικά μέτρα». Τόνισε ότι περισσότεροι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και ανέδειξε την ανάγκη «να μπουν μπροστά για τη δημιουργία Επιτροπών Υγείας και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».

Ο Β. Γκίνης αναφέρθηκε στο διαρκές χτύπημα των μικρών επαγγελματιών της περιοχής από τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση και κατήγγειλε τους διάφορους συλλόγους - «σφραγίδες» της περιοχής, που είναι εξαφανισμένοι και «γι' αυτό δεν μπορούν ούτε να περπατήσουν στους δρόμους, στα μαγαζιά και τις γειτονιές μας. Ολος ο κόσμος τούς έχει γυρίσει την πλάτη. Μέσα σε όλο αυτό το σκοτάδι υπήρξε μια ακτίνα φωτός, ο υπό σύσταση Σύλλογος, στον οποίο για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες συσπειρώνονται όλοι οι συνάδελφοι της περιοχής. Αυτός ο Σύλλογος έκανε μέσα σε ένα μήνα ό,τι δεν έκαναν όλοι οι υπόλοιποι μαζί στα 30 χρόνια που υπάρχουν».

Ο Μ. Βαρδαβάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απουσία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ενός ατυχήματος μεγάλης κλίμακας, σε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο διυλιστήρια και όπου οι κατοικίες συνυπάρχουν με βιομηχανικές μονάδες. Στο κέντρο αυτής της περιοχής, είπε, βρίσκεται το Νοσοκομείο, που δεν μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, λόγω των μεγάλων ελλείψεών του σε προσωπικό. Τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα στην Υγεία.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αντιπαραθέσεις στη σκιά των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες οξύνει τις ανησυχίες και τις αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της Ιταλίας που βρίσκεται σε κατάσταση σχετικής αστάθειας, αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί νομικά «τις επόμενες μέρες» εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer/ΒioNTech» λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω σύμπραξη εταιρειών που έχει συμφωνία με την ΕΕ, την Παρασκευή 15 Γενάρη ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει τις ποσότητες των εμβολίων για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε τις ανησυχίες της λέγοντας: «Δεν διευθύνω εργοστάσιο παραγωγής, αλλά κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την παραγωγή και τη διεύρυνσή της». Πρόσθεσε πως ήταν γνωστό «ότι αρχικά δεν θα υπήρχαν πολλά εμβόλια» και επιχείρησε να καθησυχάσει ότι «κατά το πρώτο τρίμηνο θα εκτελεστούν τελικά κανονικά οι παραγγελίες».

Πάντως, αναφερόμενη στην μη πρόσβαση των φτωχότερων χωρών στο εμβόλιο, την απέδωσε στις ...δυσκολίες αποθήκευσης (στους -70 βαθμούς) και βέβαια στο πραγματικό γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες έχουν καπαρώσει και περίσσευμα εμβολίων.

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέβαλε αίτηση για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένει την επανεξέτασή της τον Φλεβάρη, επιδιώκοντας να μπει και σε αυτήν την αγορά. Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να παράγεται στην ΕΕ εφόσον πρώτα πάρει έγκριση.

Εως τώρα η ουγγρική κυβέρνηση είναι αυτή που αγνοεί την ευρωενωσιακή τακτική για μη προμήθεια από άλλες πηγές εκτός από αυτές που έχουν υπογράψει συμβάσεις και έχει παραγγείλει παρτίδες από το ρωσικό εμβόλιο, όπως και από το βρετανικό της «Astra/Zeneca», που επίσης δεν έχει πάρει έγκριση από την ΕΕ.

Πυρκαγιά σε μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ινδία

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκύπτουν για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες στο Serum Institute of India, τη μεγαλύτερη μονάδα παρασκευής εμβολίων στον κόσμο που βρίσκεται στη Δυτική Ινδία, όπου παρασκευάζονται εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «Astra/Zeneca». Τραγικό θάνατο βρήκαν 5 εργαζόμενοι και σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, ωστόσο η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η παραγωγή, γιατί «υπάρχουν εφεδρικές εγκαταστάσεις».

Χτες, πάντως, σε όλο τον κόσμο τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 670.000 και οι νεκροί τις 17.000, και έφταναν συνολικά τα 97,3 εκατ. και 2,089 εκατ., αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με υγειονομικούς

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γραμματέα της ΤΕ Γιώργο Πυργελή, το μέλος της, Βιτσέντζο Ροτσιόλα, και τον περιφερειακό σύμβουλο ΑΜΘ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννη Στεφανίδη, συναντήθηκε χτες το πρωί με τα ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝ Δράμας και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν λειτουργούν ακόμα τα τακτικά ιατρεία και πραγματοποιούνται μόλις το 20% των χειρουργείων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των υγειονομικών, στηρίζει τον αγώνα τους και απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων τους.

Πρόκληση και εμπαιγμός

Εν αναμονή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, με τον εμβολιασμό του πληθυσμού να αγγίζει μόλις το 1%, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να παραμένει ανοχύρωτο, με χιλιάδες χρονίως πάσχοντες και ΑμεΑ να βρίσκουν κλειστές πόρτες στα δημόσια νοσοκομεία της μίας νόσου και στην αποψιλωμένη ΠΦΥ, η κυβέρνηση αρνείται για πολλοστή φορά όχι μόνο να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, αλλά και να δώσει στη δημοσιότητα τα απαραίτητα στοιχεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί από τις ελάχιστες δημόσιες και ιδιωτικές ΜΦΗ, τις κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και ΑμεΑ, και πόσοι χρονίως πάσχοντες από τον γενικό πληθυσμό.

Σαν να μη συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, χτες η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου επισκέφθηκε το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΠΠΑ, με «σκοπό την ενημέρωση ωφελουμένων και εργαζομένων για την πορεία, αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε κλειστές δομές όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες και συμπολίτες μας με αναπηρίες (...) Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι οι ηλικιωμένοι στις ΜΦΗ, όπως και οι χρονίως πάσχοντες, έχουν στερηθεί ακόμα και την παρουσία των προσφιλών τους ατόμων, των αγαπημένων τους. Ο μόνος τρόπος για να τους δουν, να τους αγκαλιάσουν ξανά, είναι να εμβολιαστούμε όλοι, να θωρακιστούμε απέναντι στον κορονοϊό».

Τι έκανε στην πραγματικότητα η κυβέρνηση για όλους αυτούς τους ανθρώπους, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Αφησε αβοήθητους ηλικιωμένους, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες, κάνοντας εκπτώσεις στην ιατρική παρακολούθηση που έτσι κι αλλιώς χρειάζονται. Αφησε μόνους και τους εργαζόμενους, χωρίς τεστ και μέσα ατομικής προστασίας, με την «ατομική ευθύνη» να βαραίνει τις πλάτες τους για την αποφυγή της διασποράς και να στοχοποιούνται σε κάθε κρούσμα.

Τι έκανε η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο Παράρτημα ΑμεΑ του ΚΚΠΠΑ; Διατήρησε την υποστελέχωση και την εργασιακή ομηρία, με το 1/3 των εργαζομένων να είναι συμβασιούχοι, σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης προκειμένου να καλυφθούν οι σύνθετες ανάγκες των 146 φιλοξενούμενων. Τέλη Μάρτη αναμένεται να απολύσει 150 επικουρικούς από τα ΚΚΠΑ, που είναι στο σύνολό τους υποστελεχωμένα και χωρίς απαραίτητες ειδικότητες. Στόχος της - όπως αναφέρεται και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ, που παρουσίασε πρόσφατα - είναι να κλείσουν σταδιακά όλες οι κλειστές δομές ΑμεΑ των ΚΚΠΠ Αττικής και Λεχαινών μέχρι το 2023. Κι όλα αυτά όταν χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα - κάποιοι ακόμη και χρόνια - για μια θέση στα ελάχιστα δημόσια προνοιακά ιδρύματα... Η πρόκληση και ο εμπαιγμός, λοιπόν, έχουν και τα όριά τους.


Ε.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ψάχνουν τρόπους για να λειτουργήσει η «εσωτερική αγορά»

Με κοινώς πιστοποιημένα τεστ θα γίνεται η μετακίνηση από χώρα σε χώρα

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού συζητήθηκαν χτες το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ, στο φόντο τόσο των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς και των ανταγωνισμών, όσο και της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε στο έδαφος της πανδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη δόθηκε έμφαση στη «λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Σ' αυτό το έδαφος, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την «καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού», δίνοντας προτεραιότητα στα κέρδη των τουριστικών εταιρειών, που «ανυπομονούν» για τη νέα σεζόν.

Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το πιστοποιητικό είναι αναγκαίο «για να απαλλαγούν όσοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα κράτη όπου φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από κράτος σε κράτος».

Προηγουμένως, σε άρθρο του στο «Euractiv» και στην ιστοσελίδα «Das Morning Briefing» ανέφερε ότι στόχος της πρότασης είναι «να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό», ώστε «να ανοίξουμε ξανά, αναζωογονώντας τον Τουρισμό και την ψυχαγωγία».

«Πρέπει να κινηθούμε τώρα, διότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα έχει εμβολιαστεί», τόνισε. Πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό εντέλει «αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας μετακίνησης, με μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στην τηλεδιάσκεψη των «27» την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει, μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Δανίας, για «ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της "AstraZeneca" και άλλων εταιρειών», και ζήτησε την «ενεργοποίηση της Επιτροπής» για ταχύτερη παράδοση των προαγορασμένων εμβολίων.

Με τις ίδιες «έγνοιες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου».

Επεσήμανε δε με νόημα ότι η πρόταση Μητσοτάκη «ήδη υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (IATA), ο γενικός διευθυντής της οποίας κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού και να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκομίσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».

«Το θέμα του πιστοποιητικού αναπόφευκτα θα το βρούμε μπροστά μας», είπε ο Ταραντίλης, παραπέμποντας στην καλοκαιρινή περίοδο και στην ανάγκη να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη λειτουργία των μεγάλων τουριστικών ομίλων, των μονοπωλίων στις αερομεταφορές και τη ναυτιλία. Δεν απέκλεισε μάλιστα η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πιστοποιητικό διμερώς, με άλλες χώρες, ακριβώς για να διευκολύνει τις τουριστικές ροές.

Σύμφωνα πάντως με τις ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής τηλεδιάσκεψης, τα κράτη - μέλη αποφάσισαν τελικά ομόφωνα «τη θέσπιση κοινού πλαισίου για τη χρήση ταχειών δοκιμών αντιγόνου και την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ», ως το «κεντρικό εργαλείο για τον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού και την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

«Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών για τη μόλυνση από SARS-CoV-2 από πιστοποιημένους οργανισμούς Υγείας είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθούν η διασυνοριακή κυκλοφορία, ο εντοπισμός και η θεραπεία διασυνοριακών επαφών», αναφέρει το Συμβούλιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ