Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις και οι περιοδείες

Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις των Κομματικών Οργανώσεων με σύνθημα «Ξεσηκωμός! Να μην περάσει το έγκλημα κυβέρνησης - κεφαλαίου στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Σήμερα, Παρασκευή

Στην Αττική:

-- Στις 6 π.μ. στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αγ. Δημητρίου, με ομιλήτρια την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην Ανθούσα, με ομιλητή τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 10.30 π.μ. στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στο Ιατρικό Κέντρο, με ομιλητή τον Γιώργο Κρητικό, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ. στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, με ομιλητή τον Θανάση Κοτζαμπασάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στη 1 μ.μ. στο πολυκατάστημα «PRAKTIKER» στον Ταύρο, με ομιλήτρια την Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Στην Εύβοια:

-- Στις 6 π.μ. στην «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», στις 7 π.μ. στην «Κελαϊδίτης ΑΕ» και στις 10 π.μ. στον ΜΙΜΙΚΟ, με τον Γιάννη Τζαβάρα, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 12 το μ. στην «Γκαλένικα», με την Ασημίνα Καραμπέτσου, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΟ Περιφερειακής και Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟ Αττικής, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις με αιχμή το Ασφαλιστικό», στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

Την Κυριακή 24/1

-- Σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις για την Κοινωνική Ασφάλιση και οι θέσεις του ΚΚΕ», που διοργανώνει η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα των Η/Υ στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση: Ρεπορτάζ από τις περιοδείες και τις συσκέψεις που πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές, ενάντια στο νέο έγκλημα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

-- ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Παρέμβαση με αφορμή τις εξελίξεις στο ορυχείο της Αχλάδας, τη διαμάχη της κοινοπραξίας που το εκμεταλλεύεται με τη ΔΕΗ και τις επιπτώσεις που φορτώνονται στους απολυμένους εργαζόμενους και το σύνολο του λαού.

-- Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ: Στη μάχη για την επιτυχία της μέχρι την τελευταία στιγμή - Τα στοιχεία των πρώτων 20 Τομεακών Οργανώσεων.

-- Ρέθυμνο: Εγκαινιάστηκε το μνημείο στην Κοξαρέ προς τιμήν των καπετάνιων του ΕΛΑΣ Νίκου Παπαδάκη (καπετάν Λεμονιά) και Μανούσου Πορτάλιου.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δεκάδες περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής

Από την περιοδεία στον ΟΛΠ
Από την περιοδεία στον ΟΛΠ
Με το σύνθημα «Ξεσηκωμός! Να μην περάσει το έγκλημα κυβέρνησης - κεφαλαίου στην Κοινωνική Ασφάλιση», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει πλήθος συσκέψεων, συγκεντρώσεων και περιοδειών σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος καθημερινά εξορμούν σε εργοστάσια, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, σταθμούς συγκοινωνιών, μεγάλους χώρους δουλειάς και διακινώντας την τετρασέλιδη ανακοίνωση του ΚΚΕ που κυκλοφόρησε πρόσφατα με θέμα το Ασφαλιστικό καλούν σε ξεσηκωμό την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να ανατρέψουν τα σχέδια της συγκυβέρνησης.

Η πλατιά αυτή πολιτική παρέμβαση του Κόμματος ενισχύει τις προσπάθειες για να είναι επιτυχημένες οι δεκάδες κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων και ειδικά η προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στις 4 Φλεβάρη.

Στην πλούσια συζήτηση με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους για την οργάνωση και την κλιμάκωση της πάλης μπαίνουν μια σειρά θέματα: Από την οργάνωση δυνατής και μακρόχρονης πάλης, σε σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και των εκφραστών της παντού για να μην περάσει το σχέδιο της συγκυβέρνησης να διασπάσει τους εργαζόμενους, μέχρι την ανάδειξη της αναγκαιότητας για ριζική ανατροπή των συσχετισμών, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ο λαός τώρα να δείξει τη δύναμή του

Από την περιοδεία στο υπουργείο Υγείας
Από την περιοδεία στο υπουργείο Υγείας
«Μας έκλεψαν την ψήφο μας άλλη μια φορά και μας κορόιδεψαν», ανέφερε εξαγριωμένος ένας από τους εργαζόμενους του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, στο συνεργείο του Κόμματος που περιόδευε με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να μη λησμονήσουν ούτε τι έλεγε και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το άγριο - αντιλαϊκό έργο της ΝΔ, που μετά τις εσωκομματικές της εκλογές προσπαθεί να εμφανιστεί ως δύναμη «ανανέωσης». Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ προειδοποιούσε για τις αυταπάτες και τις ψεύτικες ελπίδες που έσπερνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, που κι αυτή πλέον ολοκληρώνεται.

Αναφερόμενη στο Ασφαλιστικό, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που πάντα έδιναν την εισφορά τους στα Ταμεία, σε αντίθεση με τους εργοδότες και το κράτος. Κι όμως σήμερα δεν έχουν εξασφαλισμένη τη σύνταξη και την υγεία τους. Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το αντιλαϊκό περιεχόμενο του σχεδίου της συγκυβέρνησης, τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα και να δουν τις πραγματικές αιτίες της αντιλαϊκής πολιτικής, που δεν είναι άλλες από το στόχο να απαλλαγούν οι εργοδότες από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης: «Ηταν αίτημα του κεφαλαίου, για να γίνει πιο ανταγωνιστικό, να γίνει πιο φτηνός ο εργαζόμενος. Επιπλέον λόγος για την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα κέρδη που αναμένονται για το κεφάλαιο από την ιδιωτική ασφάλιση. Θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι έμποροι της Υγείας».

Αναφερόμενη στο επιχείρημα της συγκυβέρνησης ότι τα Ταμεία είναι άδεια, η Δ. Μανωλάκου υπενθύμισε ότι χρόνια τώρα τα Ταμεία ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως με το τζογάρισμα των αποθεματικών παλιότερα, με το PSI στα χρόνια της κρίσης και με τελευταία πράξη την αρπαγή των αποθεματικών από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εξυπηρέτηση των δανειστών.

«Είναι ατομική ευθύνη για τον καθένα να συμμετάσχει σε αυτό τον αγώνα για να μην περάσει το έγκλημα, να δυναμώσει η πάλη», πρόσθεσε. «Αν η εργατική τάξη υποκύψει, βάζει θηλιά και στην οικογένεια, στα παιδιά της, στην επόμενη γενιά. Ο λαός να δείξει τη δύναμη που δεν έχει δείξει μέχρι τώρα, γιατί όσα δικαιώματα οι προηγούμενες γενιές παρέδωσαν μετά από σκληρούς αγώνες στους σημερινούς εργαζόμενους, όπως το 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις, η Κοινωνική Ασφάλιση, σήμερα ξηλώνονται».

Αναφερόμενη στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμπεράνουν από την ίδια τους την πείρα, ότι όσο υπάρχουν μονοπώλια, αυτά θα καθορίζουν πώς θα λειτουργεί συνολικά η οικονομία. «Γι' αυτό», τόνισε, «ο αγώνας πρέπει να κατευθύνεται στη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής: Τα βασικά μέσα παραγωγής να λειτουργούν για το συμφέρον του λαού και με βάση τις ανάγκες του, κάτι που απαιτεί άλλη εξουσία. Η ίδια η πείρα δείχνει ότι παρόλο που τα κόμματα εναλλάσσονται η πολιτική μένει ίδια, τα συμφέροντα του κεφαλαίου εξυπηρετούνται και ο εργαζόμενος είναι ο χαμένος. Αυτό που μας συμφέρει είναι να γίνουμε μια γροθιά και να αντιπαλέψουμε το κεφάλαιο και τα κόμματά του».

Το δίκιο του λαού κρίνεται στους δρόμους, όχι στην αναμονή της κάλπης

Στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, κλιμάκιο του ΚΚΕ περιοδεύοντας από γραφείο σε γραφείο καλούσε τους εργαζόμενους να μην περιμένουν ούτε λεπτό. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κάνουν πράξη τον ξεσηκωμό, για να μην κατατεθεί το σχέδιο - «λαιμητόμος» της συγκυβέρνησης.

Η επικεφαλής της περιοδείας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Τασία Τσατσούλη, απαντώντας σε εργαζόμενους που δήλωναν απογοητευμένοι από την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τους κάλεσε να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, να συνειδητοποιήσουν ότι η πραγματική δύναμη των εργαζομένων είναι στο δρόμο, εκεί κρίνεται το δίκιο του λαού και όχι στην αναμονή τού πότε θα στηθούν πάλι οι κάλπες. «Είναι καιρός το εργατικό κίνημα να δώσει άλλο περιεχόμενο στην πάλη του», τόνισε, «να μην περιορίζεται στο ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων, αλλά να βάλει πλώρη για συνολική ανατροπή αυτής της κατάστασης».

«Ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ σύνταξη, αυτό είναι άπιαστο όνειρο», αναφέρει στη συζήτηση μια νέα εργαζόμενη, που δουλεύει με πεντάμηνο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Η Τ. Τσατσούλη απαντώντας, υπογράμμισε την ανάγκη όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, νέοι και παλιοί, να έχουν ως πρώτο αίτημα το «Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και δωρεάν για όλους». Πρόσθεσε, επίσης, ότι με το τσάκισμα του Ασφαλιστικού δεν χτυπιέται μόνο η σύνταξη. Επιπλέον τσακίζεται η Υγεία, η Πρόνοια και μια σειρά άλλα εργατικά δικαιώματα. Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι αντιασφαλιστικές ανατροπές δεν εξαιρούν κανέναν εργαζόμενο, από κανέναν κλάδο, άρα η απάντηση πρέπει να είναι πιο δυναμική από ποτέ.

Το συνεργείο του Κόμματος συζητώντας με τους εργαζόμενους εισέπραξε το θυμό τους για το ρόλο που παίζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, ακόμα και του δικού τους χώρου δουλειάς, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει γίνει ούτε συνέλευση στο χώρο για το Ασφαλιστικό. Η Τ. Τσατσούλη ανέφερε ότι η πάλη πρέπει να οργανωθεί χωρίς αναμονή, από τα κάτω και οι εργαζόμενοι με πρωτοβουλίες τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να παραμερίσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που υπηρετώντας τα σχέδια της κυβέρνησης, βάζουν εμπόδια τον αγώνα.

«Μας φτάσανε να είμαστε ικανοποιημένοι που παίρνουμε ένα μισθό κάθε μήνα και να μη διαμαρτυρόμαστε, επειδή άλλες οικογένειες πεινάνε πραγματικά», συμπληρώνει άλλη εργαζόμενη στη συζήτηση, με την Τ. Τσατσούλη να απαντά ότι η παθητική στάση, το «να μη μιλάμε φοβούμενοι και βλέποντας τα χειρότερα», δε βοηθάει ούτε αυτούς που τα ζουν ούτε το μέλλον το δικό μας. «Προφανώς» συμπλήρωσε, «δεν παραμυθιαζόμαστε ότι ο αγώνας θα φέρει εύκολα αποτελέσματα. Ομως το μεγαλύτερο παραμύθι είναι ότι ο λαός δεν μπορεί τον 21ο αιώνα να ζήσει πολύ καλύτερα. Γι' αυτό κάθε μάχη πρέπει να βοηθάει στη συγκέντρωση δυνάμεων για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του».

Το στέλεχος του Κόμματος συζητώντας με τους εργαζόμενους, τους προειδοποίησε για τις προσπάθειες της συγκυβέρνησης να σπείρει σύγχυση και να τους διασπάσει με διάφορες δήθεν διορθώσεις στο Ασφαλιστικό, αφού δηλώνει διατεθειμένη να ικανοποιήσει ανώτερα μεσαία στρώματα, που στην προμετωπίδα τους έχουν ως αίτημα «να εξαιρεθούν». Η δύναμη της πάλης των εργαζομένων είναι στη συμμαχία τους, στον κοινό αγώνα εργατών, φτωχών και μεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, με επίκεντρο την απόσυρση του εγκληματικού σχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση και όχι απλά να εξαιρεθούν κάποιοι από την επίθεση. «Το έκτρωμα δεν μερεμετίζεται, αλλά ανατρέπεται», τόνισε χαρακτηριστικά η Τ. Τσατσούλη, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να βάλει η εργατική τάξη τη σφραγίδα της στην πάλη.

Οι παλιότεροι εργαζόμενοι θυμούνται στη συζήτηση τούς μεγαλειώδεις αγώνες του 2001, ενάντια στα σχέδια της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με το λεγόμενο «σχέδιο Γιαννίτση». Με την ευκαιρία, η Τ. Τσατσούλη συμπληρώνει ότι αυτό το παράδειγμα, εκτός από το ότι δίνει κουράγιο για το πώς η μαζική πάλη μπορεί να ανατρέψει, έστω προσωρινά, τα αντιλαϊκά σχέδια, δείχνει ότι η επίθεση στο Ασφαλιστικό έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια τώρα. Επομένως, ακυρώνει το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ότι «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού η κατάσταση στα Ταμεία είναι άθλια» λόγω της κρίσης. Το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση χτυπιέται από τότε που η οικονομία κινούνταν με ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί αφενός το κεφάλαιο ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων και αφετέρου γιατί η Ασφάλιση αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια.

Να αξιοποιούμε κάθε χαραμάδα, κόντρα στις δυσκολίες

Η προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και της εργοδοσίας και η ανάγκη να απορριφθεί από τους εργαζόμενους βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που οργάνωσε προχτές Τετάρτη η ΚΟΒ Κέντρου - Αγίας Τριάδας Περιστερίου με τη συμμετοχή εργαζομένων από την περιοχή, ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου και της απεργίας στις 4 Φλεβάρη.

Για παράδειγμα, τονίστηκε εισηγητικά ότι η εργοδοσία αρπάζει την ευκαιρία να εμφανιστεί ως φιλεύσπλαχνη επειδή αποδέχτηκε την αύξηση των εισφορών. Ομως η αλήθεια είναι ότι από τη μία έτσι κι αλλιώς οι «εργοδοτικές» εισφορές δίνονται από τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, και από την άλλη, ότι η συγκυβέρνηση συνεχίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων, δίνει ήδη δεκάδες παροχές ως «αντάλλαγμα» στην εργοδοσία: Φοροαπαλλαγές, φτηνό ρεύμα, θεσμοθέτηση «λοκ άουτ» κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, μεταφέροντας το κλίμα από τους συναδέλφους τους, υπογράμμισαν το φόβο που υπάρχει ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, αφού η εργοδοτική τρομοκρατία εντείνεται για να σκύψουν το κεφάλι οι εργαζόμενοι. Αυτό σε συνδυασμό με την άποψη ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα, είναι οι βασικοί λόγοι που εμποδίζουν πολλούς να κάνουν το βήμα. «Υπάρχει φόβος και άγχος για το μεροκάματο, ειδικά για όσους έχουν οικογένειες πίσω», σημειώνει ένας από τους παρευρισκόμενους, ιδιωτικός υπάλληλος. «Κανένας εργαζόμενος πλέον δε νιώθει μόνιμος και εξασφαλισμένος», συμπληρώνει άλλος και η συζήτηση συνεχίζεται: «Ο κόσμος σιγοβράζει. Μπορεί να δείχνει φόβο, να διστάζει, να μην πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει, όμως εκεί που κάνουν την αρχή έστω λίγοι, η πάλη γενικεύεται, όπως γίνεται με τους αγρότες».

Αλλος εργαζόμενος, που απολύθηκε εκδικητικά από την εργοδοσία και με το σωματείο κατέκτησε την επαναπρόσληψή του, μεταφέρει την πείρα του: «Η εργοδοσία προσπαθεί να περιθωριοποιήσει τους πρωτοπόρους. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολη η παρέμβαση. Ομως σιγά-σιγά, με πείσμα και επιμονή αλλάζει το κλίμα. Οι συνάδελφοι αναγνωρίζουν τη συνέπεια και την αγωνιστικότητα και σε προσεγγίζουν...».

Η Αθανασία, στέλεχος του Κόμματος, που κάνει την εισήγηση στη σύσκεψη, σημειώνει ότι πρέπει να έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των δυνατοτήτων. Το βασικό είναι σε κάθε χώρο δουλειάς, ο εργαζόμενος να αναγνωρίζει το αποκούμπι του στον κομμουνιστή, στο φίλο του Κόμματος. Να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του. Οι αγώνες που ήδη γίνονται και θα οξυνθούν με αιχμή το Ασφαλιστικό να αφήνουν σε κάθε χώρο μια πρωτοπορία, να ενισχύουν το σωματείο, να βοηθούν στην αλλαγή των συσχετισμών. Δεν παραβλέπουμε ότι το κίνημα είναι σε υποχώρηση, ότι έχουμε δυσκολίες, ότι η ανασφάλεια και η ανεργία τσακίζουν. Ομως με αυτές τις δυσκολίες πρέπει να αναμετρηθούμε, να αξιοποιούμε κάθε χαραμάδα που ανοίγεται, κάθε σκίρτημα αγωνιστικής διάθεσης. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχαν γίνει οι αγώνες που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια και καθυστέρησαν σημαντικά την αντιλαϊκή επίθεση. Ακόμα και οι δύο προηγούμενες απεργίες, μόλις δύο μήνες μετά τη νέα ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μικρό πράγμα. Αν εμείς τα είχαμε διπλώσει, αν είχαμε δώσει «περίοδο χάριτος», όπως πολλοί μας έλεγαν, θα ήταν πολύ πιο άσχημη η κατάσταση για το λαό, για την οργάνωση της αντεπίθεσής του.

Στην Καλλιθέα

Πλούσια συζήτηση έγινε και στη σύσκεψη των ΚΟ Καλλιθέας για το Ασφαλιστικό, όπου εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να ενταθεί η παρέμβαση του Κόμματος στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για να κερδηθεί η μάχη της απεργίας στις 4 Φλεβάρη. Μεταφέρθηκε η εμπειρία από χώρους δουλειάς, ενώ πολλοί στάθηκαν στις κατακτήσεις και ειδικά στο ασφαλιστικό σύστημα που ίσχυε στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, με τις αυξημένες σημερινές δυνατότητες μάλιστα, είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή

-- Οι ΚΟ Λοκρίδας του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση, στο κέντρο «Ελιά», στην πλατεία Αταλάντης στις 8.30 μ.μ.

-- Η ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 7.30 μ.μ., στην Industrivagen 1 στη Solna, με ζωντανή μουσική, λαχειοφόρο αγορά, έκθεση βιβλίου και αφιέρωμα στον Ν. Χικμέτ.

Αύριο, Σάββατο

-- Συνεστίαση διοργανώνει η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στα 1ο - 5ο δημοτικά σχολεία Συκεών (Ζαχ. Γουναρίδη 1 και Μελίνας Μερκούρη στο Αλσος Συκεών).

-- Γλέντι οργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Δήμο Καλαμπάκας Τρικάλων, στις 8.30 μ.μ., στο κατάστημα «Δίας» στην Καλαμπάκα (έναντι ξενοδοχείου «Διβάνη»). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θανάσης Τσιάμης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 24/1

-- Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου διοργανώνει λαϊκό γλέντι, στη 1 μ.μ., στο δημοτικό γυμναστήριο στο Μετς.

-- Η ΤΟ Περιστερίου πραγματοποιεί λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική, στις 12.30 μ.μ., στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου και Αναπαύσεως).

-- Οι ΚΟ Βότση και Κέντρου Καλαμαριάς της ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση στη 1.30 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Κηφισιάς (οδός Καππαδοκίας), με ζωντανή μουσική από τους Νίκο Ταλέα και Μαρία Φραγκούλη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενίσχυση της προσπάθειας για να καλυφθούν όλα τα πλάνα

Στοιχεία από το «κλείσιμο» της Δευτέρας 18/1
Στοιχεία από το «κλείσιμο» της Δευτέρας 18/1
Την τελική ευθεία της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ, διανύουν οι Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους για την υπερκάλυψη των πλάνων τους. Το πανελλαδικό πλάνο είχε καλυφθεί στις αρχές της βδομάδας σε ποσοστό 88,54%, με τις δύο πρώτες Οργανώσεις Περιοχής να έχουν υπερκαλύψει τα πλάνα τους (η ΚΟ Πελοποννήσου κάλυψε το 108,09% του πλάνου και η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης το 105,94%).

Η προσπάθεια το διάστημα που απομένει για τη λήξη της Οικονομικής Εξόρμησης επικεντρώνεται βέβαια στο να πιάσουν όλες οι Οργανώσεις τους στόχους που έχουν θέσει, συλλογικά και ατομικά πλάνα να υπερκαλυφθούν. Ηδη, όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα, 17 Τομεακές Οργανώσεις έχουν πιάσει τα πλάνα τους. Αξιοποιώντας την πείρα τους και τις υπαρκτές μεγάλες δυνατότητες είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα οι Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας μπορούν να κόψουν το νήμα του τερματισμού, σηματοδοτώντας την επιτυχή έκβαση της μάχης της Οικονομικής Εξόρμησης και αυτή τη φορά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις εξελίξεις στο ορυχείο Αχλάδας

Με ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να συρθούν στη διαμάχη μεταξύ της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το ορυχείο και της ΔΕΗ ΑΕ

Ο ΑΗΣ Μελίτης που τροφοδοτούνταν με λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας

ICON

Ο ΑΗΣ Μελίτης που τροφοδοτούνταν με λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας
Εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής και συσκέψεις με στόχο να παρουσιάσει ολοκληρωμένα την πρόταση του Κόμματος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος του λαού και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, προγραμματίζει η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τις εξελίξεις στο ορυχείο της Αχλάδας στη Φλώρινα, που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ, τη διαμάχη με τη ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις που φορτώνονται στους απολυμένους εργαζόμενους αλλά και το σύνολο του λαού.

Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ, που εκμεταλλεύεται το ορυχείο Αχλάδας, έχει σταματήσει εδώ και μέρες τη λειτουργία του, στο πλαίσιο αντιθέσεων που έχει με τη ΔΕΗ ΑΕ για την τιμή του λιγνίτη που της παραδίδει. Από τα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, ξεκίνησε την επίθεση στους εργαζόμενους, αρχικά με 35 διαθεσιμότητες και στη συνέχεια με 6 απολύσεις, με στόχο να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους στα παζάρια της με τη ΔΕΗ, ώστε να πετύχει καλύτερους όρους. Επίσης, εκβίαζε ότι θα κλείσει το ορυχείο, το οποίο τροφοδοτεί με πρώτη ύλη τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης.

Οι περίπου 100 εργαζόμενοι στο ορυχείο, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες φορτηγών μπήκαν σε έναν πολυήμερο απεργιακό αγώνα ενάντια στις απολύσεις, στους μισθούς πείνας, στις απλήρωτες υπερωρίες. Στο πλευρό τους, με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών, βρέθηκαν τα ταξικά σωματεία της περιοχής, συμπαραστεκόμενα στο δίκαιο αγώνα τους. Μάλιστα, οργάνωσαν και συλλαλητήριο στη Φλώρινα, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσα στο Δεκέμβρη. Επίσης, με ανακοινώσεις και εξορμήσεις κάλεσαν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ (μόνιμους, οκταμηνίτες, εργολαβικούς), το λαό της περιοχής να εκφράσουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, μακριά από τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και της ΔΕΗ ΑΕ.

Η κοινοπραξία τελικά έκλεισε το ορυχείο, αφού έδιωξε είτε με διαθεσιμότητες είτε με απολύσεις σχεδόν το σύνολο του προσωπικού. Κράτησε μόνο 9 εργαζόμενους για τις ανάγκες φύλαξης και συντήρησης. Ετσι, οι εργαζόμενοι πετάχθηκαν στην ανεργία μέσα στις γιορτές, για τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ - ΑΚΤΩΡ και της ΔΕΗ ΑΕ.

Το μάρμαρο πληρώνουν εργαζόμενοι και λαός

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση έχει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όχι μόνο δεν παρεμβαίνει (το 51% της ΔΕΗ ΑΕ ανήκει στο κράτος), αλλά επιβραβεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους που πετάνε τους εργαζόμενους στο δρόμο (βλέπε ΣΔΙΤ με ΔΙΑΔΥΜΑ και ΑΚΤΩΡ). Συνεχίζει απρόσκοπτα την πολιτική των προηγούμενων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για την απελευθέρωση / ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επιβάλλει η ΕΕ, για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που έχει αυτά τα αποτελέσματα».

Αποκαλύπτει, επίσης, ότι τη διαμάχη μεταξύ ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ ΑΕ δεν την πληρώνουν μόνο οι απολυμένοι εργαζόμενοι, αλλά και το σύνολο του λαού. Οπως εξηγεί, «η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης που γινόταν από το Ορυχείο Αχλάδας, πλέον γίνεται από το Ορυχείο Προσηλίου (ΜΕΤΕ ΑΕ) και από το Ορυχείο Αμυνταίου. Με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, ο λιγνίτης από το ιδιωτικό ορυχείο του Προσηλίου είναι, σύμφωνα με εισήγηση και την απόφαση στο ΔΣ της ΔΕΗ, κατά 20% ακριβότερος από το λιγνίτη του Ορυχείου Αχλάδας και επίσης όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ (Συνοπτική Παρουσίαση Παραγωγικών και Οικονομικών Μεγεθών Εκμετάλλευσης 2015) ο λιγνίτης του Ορυχείου Αμυνταίου είναι κατά 40% ακριβότερος. Ετσι, ο λιγνίτης που προκύπτει από την ανάμειξη (30% από το Ορυχείο Προσηλίου και 70% από το Ορυχείο Αμυνταίου) που καίει ο ΑΗΣ Μελίτης είναι κατά 34% ακριβότερος από το λιγνίτη του Ορυχείου Αχλάδας. Διαφορά που την πληρώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Επίσης, σημαντική είναι η επιβάρυνση του οδικού δικτύου της περιοχής με τη μετακίνηση τόσων φορτηγών».

Η κατάσταση αυτή μπορεί να αναδείξει καλύτερα τις συνέπειες που θα έχει η παραπέρα «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, που προωθείται με την είσοδο επιχειρηματικών ομίλων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής, εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος θα διεκδικεί τη μεγαλύτερη κερδοφορία για το κομμάτι που θα έχει αναλάβει, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να οξύνονται και να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο και συνολικά ο λαός.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η υπόθεση του ορυχείου Αχλάδας αλλά και οι άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων από τις προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και τη σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) αποδεικνύουν περίτρανα ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας δεν θέλει, αλλά και δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

«Στην κατεύθυνση αυτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργαζομένων για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους. Τους εκβιάζει και τους βάζει μπροστά στη διαμάχη με τη ΔΕΗ ΑΕ. Οι εργαζόμενοι στο Ορυχείο Αχλάδας δεν πρέπει να συρθούν στην ταύτιση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχίζεται κάτω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου», και καλεί τους εργαζόμενους στο ορυχείο, το σύνολο του κλάδου και το λαό της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στα συμφέροντα της εταιρείας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ ΑΕ.

Επίσης, απαιτεί: Αμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ξεκινήσει η λειτουργία του ορυχείου. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και διαθεσιμότητες. Να εξασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωσή της η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ φωτίζει τη διέξοδο σε όφελος του λαού.

Σημειώνει: «Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ ότι για να μπορέσει ο ορυκτός πλούτος να αξιοποιείται προς όφελος του λαού, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρείται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους.

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργεί Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, στον οποίο θα εντάσσεται το σύνολο της παραγωγής, διανομής και εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος και θα λειτουργεί με γνώμονα το εργατικό - λαϊκό συμφέρον και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική πρόταση από την άποψη των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Μόνο αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα:

-- Την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των δυνατοτήτων της χώρας. Φτηνή πρόσβαση σε πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αυτάρκεια.

-- Τη διασφάλιση της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

-- Την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων, για γεωργική χρήση, τη μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και τη συνδυασμένη ανάπτυξη και των άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία κ.ά.».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απαγγελία ποιήματος προς τιμήν του καπετάν Λεμονιά και των άλλων δολοφονημένων συναγωνιστών του, γραμμένο από τον συμπολεμιστή τους, Γρηγόρη Σαριδάκη.

Παραθέτουμε αποσπάσματα:

«Και τώρα οντέ-ν- το περνώ της Κοξαρές το κάμπο

θυμούμαι το-ν- το Λεμονιά, το φίλο το Πορτάλιο.

Θυμούμαι και το Τρουλινό τ' όμορφο παλικάρι

θυμούμαι και το Λαμπρινό τ' αντάρτη παλικάρι.

Τα μάτια μου δακρύζουνε και μπλιο μπροστά δεν βλέπω

σαν θυμηθώ τη λεβεντιά του Σήφη Μανωλέσο.

Κρίμα 'καμε το δάκτυλο που 'σειρε την σκανδάλη

και έστειλε σας Λεμονιά πρόωρα εις τον Αδη.

Τέσσερα χρόνια στα βουνά τους Γερμανούς κτυπούσες

δεν χάρηκες την Λευτεριά όπου πολύ ποθούσες.

Ζηλέψανέ σου Σταυραετέ τόσο ψηλά π' ανέβεις

και σπάσανέ σου τα φτερά Μ.Α.Υ.ΔΕΣ και Εγγλέζοι.

Μόνο μ' ενέδρα μπόρεσαν αετέ να σε λαβώσουν

κι ήρθαν μετά σαν τσ' ύαινες να σε αποτελειώσουν.

Μα εσύ δεν καταδέχτηκες τ' όπλο να κατεβάσεις

και πήρανέ σου τη ζωή δυο-τρεις κομπάρσοι.

Και πήρανε το όπλο σου, τα κιάλια, το μπιστόλι

κείνοι που δεν ερίξανε των Γερμανών ένα βόλι.

Και πήρανε τα όπλα σου, άρματα τιμημένα

να χύσουνε το άλικο κι άλλων ηρώων αίμα.

(...)

Σκοτώσανε τους αρχηγούς και τους μπροστάρηδές μας

κείνους που γράψανε χρυσές σελίδες τσ' εποχές μας.

Τα ξερονήσια γέμισαν χιλιάδες πατριώτες

και μείναν ατιμώρητοι οι Γερμανοπροδότες...»

ΡΕΘΥΜΝΟ
Εγκαινιάστηκε το μνημείο στην Κοξαρέ για τους καπετάνιους του ΕΛΑΣ

Προς τιμήν των ηρωικών καπετάνιων Νίκου Παπαδάκη (καπετάν Λεμονιά) και Μανούσου Πορτάλιου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17/1 τα εγκαίνια του μνημείου στην Κοξαρέ του Ρεθύμνου προς τιμήν των καπετάνιων του ΕΛΑΣ Νίκου Παπαδάκη (καπετάν Λεμονιά) και Μανούσου Πορτάλιου, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η ανέγερση του μνημείου έγινε από προσφορές Πολιτιστικών Συλλόγων, φίλων και αγωνιστών. Σήμερα, πλέον, βρίσκεται σχεδόν στη φάση της αποπεράτωσής του.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στεφάνια κατατέθηκαν από το ΚΚΕ, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την ΚΝΕ, τον δήμαρχο Αγ. Βασιλείου, Γ. Ταταράκη, καθώς και τις οικογένειες του Ν. Παπαδάκη και του Μ. Πορτάλιου, εκφράζοντας τη συγκίνησή τους για την πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί ότι παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, στο κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος από τη γύρω περιοχή και τα χωριά των τιμώμενων αγωνιστών (Καρίνες και Παντάνασσα).

Ηταν κι αυτή η παρουσία μια επιβεβαίωση ότι η άνανδρη δολοφονία των δύο καπετάνιων του ΕΛΑΣ και στελεχών του ΚΚΕ, το Γενάρη του 1945, από ένοπλα όργανα της εγχώριας αντίδρασης δε στάθηκε ικανή να σβήσει από τις καρδιές του ρεθεμνιώτικου λαού την ηρωική δράση του Ν. Παπαδάκη και του Μ. Πορτάλιου ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, τη συμβολή τους στον αγώνα για την πραγματική απελευθέρωση του λαού.

Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, στην ομιλία του, ο Γ. Νταγκουνάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Μπροστά στα 100 χρόνια του Κόμματος διδασκόμαστε από τέτοιες ηρωικές μορφές πάλης του λαού μας, που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε ιστορικές στιγμές. Διδασκόμαστε από την προσφορά τους, τη δράση τους, μελετάμε τα θετικά, βγάζουμε συμπεράσματα από τις αδυναμίες και τις αναποδιές της ταξικής πάλης.

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη "στροφή της αντιστασιακής πεδιάδας της Κοξαρέ", για να τιμήσουμε τη μνήμη του Νίκου Παπαδάκη, του θρυλικού καπετάν Λεμονιά και του συντρόφου του Μανούσου Πορτάλιου: Καπεταναίοι του ΕΛΑΣ και στελέχη του ΚΚΕ που δολοφονήθηκαν άνανδρα από ποτισμένα με αδελφοκτόνο μίσος τσιράκια των Αγγλων.

Οι αγγλο-καθοδηγούμενοι δολοφόνοι μπορεί να αφαίρεσαν τη ζωή, δεν μπόρεσαν όμως να τους σβήσουν από τη μνήμη, τις καρδιές και την εκτίμηση του ρεθεμνιώτικου λαού.

Τιμούμε στο πρόσωπο των οικογενειών τους, των συγγενών και των φίλων τους, όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές του λαού μας, του λαϊκού κινήματος, του ΚΚΕ.

Η σημερινή μας εκδήλωση και η πρωτοβουλία της ΚΟ Ρεθύμνου να στήσει αυτό το μνημείο, τιμώντας δύο ηρωικές μορφές, τον καπετάν Λεμονιά και τον Πορτάλιο, δύο αλύγιστους της ταξικής πάλης στην Κρήτη, είναι η καλύτερη απάντηση στους σημερινούς αριστερούς αβανταδόρους του συστήματος.

Τιμούμε τους κομμουνιστές, τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, άλλους αγωνιστές που συμπορεύθηκαν με το ΚΚΕ κι έμειναν αλύγιστοι στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στην παρανομία, στις τεράστιες δυσκολίες του ένοπλου αγώνα, τόσο στην περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης, όσο και την πάλη του ΔΣΕ, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον αιώνα που πέρασε».

Το μνημείο προς τιμήν του Ν. Παπαδάκη και του Μ. Πορτάλιου
Το μνημείο προς τιμήν του Ν. Παπαδάκη και του Μ. Πορτάλιου
Τέλος, ο Γ. Νταγκουνάκης τόνισε ότι ο λαός μας μπορεί να γυρίσει την πλάτη σε παλιούς και νέους σωτήρες, να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του, λέγοντας «όχι» σε παλιά και νέα μνημόνια και στον ενταφιασμό του Ασφαλιστικού, διεκδικώντας άμεση αναπλήρωση απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Μαρτυρία συναγωνιστή των δύο δολοφονημένων καπετάνιων

Η εκδήλωση περιελάμβανε, επίσης, ιστορικό από τον σύντροφο Κώστα Βαβουράκη, ΕΠΟΝίτη και συναγωνιστή των δύο τιμώμενων αγωνιστών.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο τελευταίο βράδυ πριν από την άνανδρη δολοφονία τους το Γενάρη του 1945: «Το τελευταίο βράδυ που μείναμε μαζί με τον καπετάν Λεμονιά ήταν σε ένα χωριό απέναντι από εδώ, στην Κοξαρέ. Ο Λεμονιάς με τον Πορτάλιο κάλεσαν 3 άτομα από την Κοξαρέ, εμένα κι άλλους δύο, για να μας ευχαριστήσουν για τον αγώνα που είχαμε κάνει. Και μας λέει ο Λεμονιάς: "Δεν σας ευχαριστώ εξ ονόματος του Λεμονιά, αλλά σας ευχαριστώ ως υπεύθυνος για τον ρεθεμνιώτικο λαό". Μετά ήμασταν στο σπίτι στον Κορέ (περιοχή κοντά στην Κοξαρέ και όπου έγινε η δολοφονία) που ήταν παρευρισκόμενη και η οικογένεια του Σταυρουλιδάκη και μας λέει ο Λεμονιάς: "Ευχαριστώ και τα παιδιά, όλα, που ήταν στην πρώτη γραμμή στον αγώνα".

Το βράδυ αυτό κοιμηθήκαμε μαζί. Το επόμενο πρωί, εμένα, επειδή ήμουν μικρότερος, με βάλανε τελευταίο νούμερο, 5 με 7. Περίπου στις 5.30, χαμηλότερα από εκεί που ήμασταν, άρχισαν να ανάβουν φωτιές. Αμέσως μίλησα στον καπετάν Λεμονιά.

Να σας θυμίσω ότι οι Γερμανοί είχανε κάψει την Κοξαρέ πριν από 4 μήνες και αυτοί οι άνανδροι ήρθανε πάλι να μας σκοτώσουν. Ανάψανε φωτιές γύρω γύρω στο χωριό, σηκωνόμαστε να πάρουμε τους δικούς μας από την άλλη πλευρά. Ο Λεμονιάς μου λέει τι να κάνουμε: "Σήκω εσύ που είσαι πάντα για τα δύσκολα, θα κατέβεις όταν ξημερώσει να χτυπήσεις την καμπάνα, να ξεσηκώσεις τους χωριανούς και θα έρθουμε". Κατεβαίνω, ξεσηκώνω τον κόσμο. Κι ο κόσμος όλος ξεσηκώθηκε. Και μετά εκεί που έμεινα εγώ, έρχεται ένας που τον είχαμε χάσει πρωτύτερα και μου λέει "εσύ είσαι, πού ήσουνα;".

Τελικά, γύρω στα 100 άτομα από το χωριό μας πήγανε απέναντι σε ένα ύψωμα. Εκεί έφεραν κι άλλους. Σε μένα έρχεται ο επικεφαλής αυτών που μας αιχμαλώτισαν. Φορούσα ένα ζευγάρι καινούργιες αρβύλες κι έρχεται ένας και μου τις βγάζει. "Σε κακοποιήσανε;" Οχι, δεν έχω παράπονο. Μου βάζει τις αρβύλες. Μετά από λίγη ώρα έρχεται και μας λέει σας φέρνουμε κακό χαμπάρι. Σκοτώσανε τον Λεμονιά και τον Πορτάλιο. Φανταστείτε όταν το άκουσα σε τι κατάσταση ήμουν εγώ. Μας παίρνει και μας φέρνει εδώ. Εδώ από κάτω είχανε σκοτώσει τον Λεμονιά και από πάνω στο ύψωμα τον Πορτάλιο. Τον βάλαμε επάνω, είχανε φέρει μια πόρτα από το χωριό οι γυναίκες και τον πάμε στα Μυξόρουμα (ένα μικρό χωριό πιο πάνω) και από εκεί ήρθανε και τον πήρανε οι χωριανοί του. Και τον Πορτάλιο ήρθανε το πρωί από το χωριό του και τον πήρανε. Τη δεύτερη μέρα μας πήρανε και μας πήγανε στην καμάρα που είχανε χαλάσει οι Γερμανοί. Μας πήγανε στο Ρέθυμνο, μας είχανε δεμένους δύο δύο με σύρμα και μας πήγανε στις φυλακές...».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ