Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τη Νεολαία μπορούμε να βρούμε:

-- Συνέντευξη με τον Σταύρο Σκουλλή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπροστά στις κάλπες της 25ης του Γενάρη.

-- Δηλώσεις στήριξης του ΚΚΕ από πανεπιστημιακούς, καθηγητές, δασκάλους.

-- Συγκλονιστική επώνυμη καταγγελία μιας μάνας που το παιδί της είναι σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων και ταυτόχρονα είναι χρήστης ναρκωτικών.

-- Εκπτωτικά κουπόνια για θεατρικές παραστάσεις.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Φοιτητές και σπουδαστές με την ψήφο τους να δυναμώσουν το ΚΚΕ

Συνέντευξη στο «Ριζοσπάστη» του Σταύρου Σκουλλή, μέλους του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Μπροστά στη μάχη των βουλευτικών εκλογών, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Σταύρο Σκουλλή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν φοιτητές και σπουδαστές μπροστά στις κάλπες.

-- Φοιτητές και σπουδαστές θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες της 25ης Γενάρη, έχοντας συγκεντρώσει μια εμπειρία όλο το προηγούμενο διάστημα και από την κατάσταση που βιώνουν στις σχολές τους. Ποιο πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου;

-- Οι νέες και οι νέοι που σπουδάζουν σήμερα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει να κάνουν κριτήριο την πραγματικότητα που ζούμε μέσα και έξω από τις σχολές.

Εχουν σήμερα να απαντήσουν με την ψήφο και τον αγώνα τους αν ανέχονται το γεγονός ότι μετά από τις απέραντες θυσίες των γονιών τους για να μπουν σε μία σχολή συναντούν μια άθλια κατάσταση που δεν τους εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη για να μπορέσουν να σπουδάσουν όπως βιβλία, καθηγητές, σίτιση, εστίες κ.τ.λ. Να διεκδικήσουν με την ψήφο και τον αγώνα τους σήμερα την ανάκτηση όλων των απωλειών των Ιδρυμάτων τους από τις μειώσεις προϋπολογισμών και το «κούρεμα» του χρέους το 2012. Ηδη, τα περισσότερα Ιδρύματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν αυτό δεν γίνει θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Εχουν χρέος να απαντήσουν, αν δέχονται το εξοντωτικό κόστος σπουδών που οδηγεί χιλιάδες να παρατάνε τις σπουδές τους πριν καν εισαχθούν, να δουλεύουν από το 1ο έτος και χιλιάδες νέους να έχουν ήδη χάσει το πρώτο εξάμηνο, γιατί δεν πήραν ακόμη μετεγγραφή. Να διεκδικήσουν με την ψήφο και τον αγώνα τους την απρόσκοπτη πρόσβαση χωρίς εμπόδια στη δωρεάν μόρφωση στη σχολή που πέρασαν.


Εχουν ευθύνη να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους «μετά το πτυχίο τι;». Κανείς να μην ανέχεται μετά τον κόπο και τις θυσίες των οικογενειών τους και τις δικές τους για να μπορέσουν να πάρουν το πτυχίο, να τους περιμένει η ουρά του ΟΑΕΔ, η 5μηνη κοροϊδία των 400 ευρώ και η δουλειά λάστιχο χωρίς ασφάλιση και άλλα δικαιώματα. Να διεκδικήσουν με ψήφο και αγώνα τη ζωή και τη μόρφωση που σήμερα χάνουμε για να κερδοφορούν και να καλοπερνάνε μία χούφτα παράσιτα, οι εκμεταλλευτές και τα παιδιά τους.

Για να παρουσιάζουν σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα, κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και το κράτος τους, ένα είναι το προαπαιτούμενο: Να υπάρχουν νέοι πτυχιούχοι άνεργοι (που αυξήθηκαν κατά 189%), να γενικεύονται τα προγράμματα σπουδών που δε θα παρέχουν γνώσεις αλλά οδηγίες χρήσης, να μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε επιχειρήσεις με πελατεία τους φοιτητές και απόφοιτους φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Γι' αυτό και φοιτητές - σπουδαστές πρέπει να διεκδικήσουν με ψήφο και αγώνα το μπλοκάρισμα της εφαρμογής των κατευθύνσεων της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Να σκεφτεί κάθε φοιτητής και σπουδαστής: Μπορεί να εμπιστευτεί το μέλλον και την ψήφο του στους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης; Δεν έχουν κανένα συμφέρον οι φοιτητές - σπουδαστές με τις κυβερνήσεις της ΕΕ και τα κόμματά τους. Με τους υπεύθυνους της σημερινής άθλιας κατάστασης χρειάζεται να αναμετρηθούμε και ένα δυνατό ΚΚΕ μπορεί την επόμενη μέρα να δώσει στην πράξη ώθηση στον αγώνα για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει.

-- Σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ μια σειρά παράγοντες επιδρούν και συνδιαμορφώνουν τη συνείδηση της νεολαίας (π.χ. πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια κομμάτων). Η ΚΝΕ τι καλεί τους φοιτητές να σκεφτούν;

-- Φοιτητές και σπουδαστές δεν πρέπει να παγιδευτούν στο γνώριμο σκηνικό εκβιασμών, τρομοκρατίας, υποσχέσεων για δήθεν «εύκολες» λύσεις, αυταπατών και ψεμάτων που δίνουν και παίρνουν. Το νέο δικομματικό σκηνικό που στήνεται μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα μάτια των φοιτητών και των σπουδαστών δεν πρέπει να τους ξεγελάσει. Να σκεφτούν αυτό που το ΚΚΕ είπε ότι οι όποιες διαφορές τους είναι «ανούσιες» για τη ζωή των ίδιων και της οικογένειάς τους. Για παράδειγμα, την ώρα που τα Ιδρύματα μαραζώνουν από την τεράστια υποχρηματοδότηση, από τη μία η ΝΔ ωθεί Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στο δίλημμα λουκέτο ή ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω χορηγών και «ευεργετών» και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τις σάλτσες για «δημοκρατικό» πανεπιστήμιο προτείνει «ενίσχυση του θεσμού του αυτοδιοίκητου», δηλαδή ακριβώς το θεσμό που αξιοποιεί σήμερα το υπουργείο, ώστε να οδηγήσει τα Ιδρύματα στον ολοκληρωτικό έλεγχο από τις επιχειρήσεις. Ετσι και οι δύο δεσμεύονται σε εμάς και τις οικογένειές μας ότι οι τεράστιες ελλείψεις θα συνεχιστούν και μαζί και η υποβάθμιση των σπουδών μας. Και ταυτόχρονα κλείνουν το μάτι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να γίνουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πεδίο κερδοφορίας στο όνομα του «αυτοδιοίκητου». Ενώ ΝΔ όσο και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι τα κλεμμένα τόσων χρόνων από τα ΑΕΙ, κανένας φοιτητής, σπουδαστής, κανένας τίμιος καθηγητής δεν πρέπει να δεχτεί να μειώσει την απαίτησή του για επιστροφή των απωλειών και ξήλωμα όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και στους χώρους των ΑΕΙ.

Στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ φιγουράρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Θ. Φορτσάκης. Τη θέση αυτή την κατέκτησε με το σπαθί του, αφού ως πρύτανης υλοποίησε κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στις σχολές και την προώθηση της καταστολής, την ίδια στιγμή που όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά γιγαντώθηκαν τα προβλήματα (σκουπίδια, απολύσεις, διαγραφές φοιτητών, υποβάθμιση της γνώσης κ.ά.). Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε βάζοντας στην τελευταία και «τιμητική» θέση του Επικρατείας τον Θ. Πελεγρίνη, δηλαδή τον προηγούμενο Πρύτανη, που έχει ψηφίσει όλους τους μειωμένους προϋπολογισμούς, έχει αποδεχτεί το PSI που «κούρεψε» 13 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου, προώθησε τις διαθεσιμότητες, ανοίγοντας το δρόμο για τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων κ.τ.λ. Επίσης, γνωστός αντικομμουνιστής πρόεδρος σχολής που σήμερα φιγουράρει στο ψηφοδέλτιο του «Ποταμιού», ήταν ο πρόεδρος που είχε ζητήσει την απαγόρευση της διακίνησης «Ριζοσπάστη» στη σχολή!

Πρέπει τα παραπάνω να γίνουν κριτήριο γιατί αποδεικνύουν ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «τσόντες» τους συμφωνούν στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Τα παραδείγματα αυτά πρέπει να προβληματίσουν κάθε νέο μπροστά στην κάλπη. Γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εδώ όλοι οι παράγοντες που βάζουν εμπόδια στη ζωή και τις σπουδές μας. Θα είναι εδώ το χρέος που αναγνωρίζουν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ. Είτε με την επιμήκυνση της ΝΔ είτε με το «κούρεμα» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ οι συνέπειες στη φοιτητική μέριμνα και τη λειτουργία των σχολών από την αποπληρωμή ενός χρέους που δε δημιουργήσαμε θα είναι εδώ. Αρα, με το κεφάλι ψηλά δαγκωτό ΚΚΕ για να δυναμώσει η αντίσταση την επόμενη μέρα.

-- Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις δίνουν δείγματα γραφής και μέσω των φοιτητικών τους παρατάξεων. Τι συμπεράσματα βγαίνουν;

-- Η ΝΔ μέσω της ΔΑΠ στις σχολές εγγυάται τη σταθερότητα στην εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών προς όφελος του κεφαλαίου. Είναι με διαφορά η παράταξη που πρωτοστατεί στη στήριξη όλων των προηγούμενων αντιδραστικών νομοσχεδίων (νόμος - πλαίσιο, σχέδιο «Αθηνά» κ.τ.λ). Μάλιστα, διοργάνωσε το προηγούμενο διάστημα και καμπάνια με τίτλο «σκέψου αλλιώς», προβάλλοντας ότι οι νέοι φοιτητές πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το μισθό μας, με την ανεργία και τη διεκδίκηση όσων μας αξίζουν, αλλά να είμαστε ικανοποιημένοι με τα 5μηνα προγράμματα, την ανασφάλιστη εργασία και την ανεργία, γιατί υπάρχουν δυνατότητες μέσω της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ομως η καπιταλιστική ανάκαμψη που διαφημίζει η ΔΑΠ και η ΝΔ, όταν και όποτε έρθει, θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα που μιλά η ΔΑΠ για δήθεν διαφάνεια είναι η ιστορικότερη παράταξη στις βρώμικες συναλλαγές με μεγαλοκαθηγητές, επιχειρήσεις και πρωτοστατεί στα ρουσφέτια για χρόνια.

Από την άλλη, η παράταξη της ΠΑΣΠ φαίνεται πως παίρνει μετεγγραφή μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Κουρουμπλή, Τζάκρη, Βουδούρη, Παραστατίδη, Κατσέλλη κ.ά.) προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι σήμερα έκανε μεγάλο ταξίδι προσαρμογών για να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με καθηγητές σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ μοίραζαν αυταπάτες, την ώρα που φοιτητές και σπουδαστές πάλευαν μέσα από τους συλλόγους τους για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, αυτοί καλούσαν σε κίνημα νεροκουβαλητή εκλογικών σχεδιασμών και «αναμονή γιατί έρχεται ο μεγάλος σωτήρας». Ομως, σωτήρες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια, στην πραγματική ζωή, ο μόνος που μπορεί να σώσει το λαό και τη νεολαία είναι η ίδια τους η πάλη και ο αγώνας σε προσανατολισμό απέναντι στα μονοπώλια και την εξουσία τους που είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ από «τα σκισίματα των μνημονίων» και των εφαρμοστικών νόμων πήγε στη διαπραγμάτευση και τήρηση των δεσμεύσεων, διαπιστευτήρια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εκεί κατέθεσε το ποσοστό του αυτά τα χρόνια και όχι στους αγώνες για να μπουν εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική.

Σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ υπάρχει και η ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ που το προηγούμενο διάστημα, αλλά ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές, απέδειξε το ρόλο της ως νεροκουβαλητής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το γεγονός πως δύο χρόνια τώρα βρίσκονται χέρι-χέρι σε όλες τις ΓΣ, κινητοποιήσεις, μπροστά στις εκλογές ήρθε το κερασάκι στην τούρτα: Η ΕΑΑΚ σε μία σειρά σχολές όπως στο Πολιτικό της ΝΟΠΕ κυκλοφόρησε ανακοίνωση όπου χαιρετίζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, λέγοντας «φέτος ο χρόνος θα είναι καλύτερος... γιατί για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έχουμε κυβέρνηση της αριστεράς». Κανένας νέος που θέλει να αγωνιστεί, που δε βολεύεται με τον καπιταλιστικό μονόδρομο και την ΕΕ δεν έχει θέση σε δυνάμεις που έφτασαν να συμμαχούν με γνήσιους υπερασπιστές του καπιταλιστικού δρόμου της ΕΕ όπως ο Αλαβάνος.

-- Γιατί ένας φοιτητής σήμερα να εμπιστευτεί και να ενισχύσει το ΚΚΕ;

-- Για να δυναμώσει από την επόμενη μέρα μέσα στη νεολαία, το ρεύμα αμφισβήτησης του καπιταλισμού. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση από την επόμενη μέρα σε κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο για την ανάκτηση των απωλειών, εκεί θα καταθέσει τη δύναμη που θα του δώσουν οι φοιτητές το ΚΚΕ. Γιατί με την ψήφο στο ΚΚΕ στέλνεις καθαρό μήνυμα χωρίς «ναι μεν αλλά», «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» κ.ά., ότι παλεύεις για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, δε δέχεσαι να πληρώσεις το χρέος γιατί δεν το δημιούργησες, δεν δέχεσαι θυσίες ώστε να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση θα πάρει τη σκυτάλη από την προηγούμενη, δε θα δώσει πίσω ούτε αυτά που χάσαμε οι φοιτητές και οι οικογένειές μας ούτε όσα μπορούμε να έχουμε σήμερα το 2015 με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και συνολικά της επιστήμης. Γι' αυτό ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει πως δεν ανέχομαι τους χιλιάδες απόφοιτους να ρημάζουν στις ουρές της ανεργίας, δεν ανέχομαι την υποβάθμιση των γνώσεών μου, δεν ανέχομαι αντί για δικαιώματα να μου δίνουν ψίχουλα.

Την επόμενη μέρα χρειαζόμαστε δυνατό ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο δρόμος και ο αγώνας για την πραγματική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο λαός, της διακυβέρνησης της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Που θα μας απαλλάξει από το χρέος, από τα δεσμά του κέρδους μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Απελευθερώνοντας μαζί με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και την επιστήμη, την έρευνα που θα γίνεται με σκοπό την κάλυψη και διεύρυνση των λαϊκών αναγκών. Οπου κριτήριο για τα Πανεπιστήμια δε θα είναι τα έσοδα/έξοδα, αλλά το αν βοηθούν στην άνοδο της ποιότητας ζωής του λαού. Για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση προς όφελος του λαού, έχεις επιλογή και είναι ο αγώνας για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να φτάσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ παντού να μη χαθεί ούτε ώρα κανένας εφησυχασμός. Να μη λείψει κανείς από την κάλπη όσο μακριά και αν πρέπει να ταξιδέψει, να φτάσει με δαγκωτό ΚΚΕ.

Γιατί στηρίζω ΚΚΕ

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, ερευνητές και επιστήμονες δηλώνουν τη στήριξή τους και τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ, μπροστά στη μάχη των εκλογών.

Σπύρος Τουλιάτος

Ιστορικός, Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Εμείς οι εργαζόμενοι που ζούμε με το μισθό από την εργασίας μας, συνειδητοποιούμε ότι η παγκόσμια και η ελληνική κοινωνία κινείται ανάμεσα στην αναγκαιότητα και στην ελευθερία. Ολοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα όραμα απελευθέρωσης και κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με τον πολιτικό και ιδεολογικό αγώνα που έχει μια ιστορία και μια συνέχεια.

Οι αγώνες αυτοί συμπυκνώνονται στο κομμουνιστικό κίνημα, το οποίο διατηρεί αταλάντευτη την αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση ενάντια σε οποιονδήποτε συμβιβασμό, εξαπάτηση, σύγχυση και ταξική συναίνεση.

Το ΚΚΕ περιέχει στο πρόγραμμά του αυτή την ιδεολογία του μαρξισμού-λενινισμού και ανατρέχει διαρκώς στις πηγές, δηλαδή στα κείμενα των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν ως βάση και με πλούσια βιβλιογραφία βαθαίνει τη θεωρία του, με σκοπό να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα.

Η ενότητα θεωρίας και πράξης και η επεξεργασία των θέσεων του Προγράμματος, στο φως των νέων δεδομένων των επιστημών, με συνεπίκουρο την ιστορία της φιλοσοφίας και της επιστήμης, ανοίγει δρόμο για την αντικειμενική αλήθεια.

Η θεωρία επιβεβαιώνεται μέσα από την πρακτική δράση και την Ιστορία, σταθμίζοντας τις αξιολογικές και ηθικές πλευρές. Το ΚΚΕ με το Πρόγραμμα και τους αγώνες του, συνδικαλιστικούς και ιδεολογικούς-επιστημονικούς, κατευθύνεται προς τη σταδιακή χειραφέτηση των εργαζομένων και την οργανωμένη διεκδίκηση, έτσι ώστε να έλθει η εξουσία στα χέρια τους και όχι διαμεσολαβημένη από τους επιχειρηματίες του κεφαλαίου και την αγορά.

Η πραγματική δημοκρατία είναι η συνειδητοποίηση των αναγκών και ο σχεδιασμός της οικονομίας και εργασίας για την επίτευξη λαϊκής εξουσίας.

Νίκος Αγαθαγγέλου

Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης

Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί ασπίδα ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και την εκμετάλλευση. Αποτελεί τη μοναδική ψήφο άρνησης των επιταγών ΕΕ - ΝΑΤΟ - κεφαλαίου. Είναι ψήφος αντίβαρο στο φόβο, ψήφος αντίστασης, ανυπακοής και αγώνα. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι επένδυση για το μέλλον και τη νεολαία, είναι εγγύηση για μια Ελλάδα χωρίς εκμετάλλευση, με ειρήνη και ευημερία.

Διδώ Γιόβα

Καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η απόφαση για την ψήφο μας είναι μονόδρομος. Ζούμε μέσα σε μια ζοφερή διεθνή πραγματικότητα φανατισμού και μισαλλοδοξίας, έτσι όπως τη διαμόρφωσαν και την αναπαράγουν οι κρατούντες. Θέλουν να στρέψουν τα πλήθη των ανθρώπων σε άλλες έντονα συναισθηματικές καταστάσεις, για να τους κάνουν να ξεχάσουν την πολιτισμική και ουσιαστική ένδειά τους. Στη χώρα μας και αυτήν τη φορά, η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν καρικατούρα της προηγούμενης. Ενας ιδιόρρυθμος δικομματισμός ανέτειλε, εννοείται με κοινή στρατηγική των δύο, αλλά υπερτονιζόμενες μικροδιαφορές στη διαχείριση της φτώχειας.

Μέσα σ' ένα περιβάλλον ενημέρωσης με βομβαρδισμό πρώτων ειδήσεων την εγχώρια τρομοκρατία και το διεθνή φανατισμό βαδίζει ο ψηφοφόρος προς την κάλπη, αναζητώντας την άμεση μικροανακούφιση, την τάξη και την ασφάλεια.

Με την ψήφο μας, λοιπόν, θα επιδιώξουμε να δυναμώσουμε τη λαϊκή συμμαχία, για μια δυνατή αντιπολίτευση που θα παλεύει για την ανατροπή και δε θα συμβιβάζεται με τα ψίχουλα. Μια αντιπολίτευση που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, με γνώμονα την επιστήμη και τεχνολογία. Ας μην υποκύψουμε σε άλλα «εικονικά» διλήμματα, ψευτοσυναισθηματισμούς και συγκάλυψη των πραγματικών προβλημάτων. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μονόδρομος.

Γιάννης Δαλέζιος

Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, δεν καλούμαστε μόνο να καταδικάσουμε τους πολιτικούς εκείνους που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτόγνωρη δυστυχία και σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Οφείλουμε και να μην ξεγελαστούμε, επιβραβεύοντας με την ψήφο μας πολιτικές που, μέσα από μια (ψευδο)ριζοσπαστική ρητορεία, θα μας εγκλωβίσουν στα ίδια αδιέξοδα, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Την επόμενη μέρα από τις εκλογές, τα προβλήματα θα παραμένουν και οι αγώνες όλων μας θα είναι ο μονόδρομος για τη λύση τους. Θέλουμε ένα ισχυρό ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που θα αγωνιστεί μαζί μας μέσα κι έξω από τη Βουλή, ώστε να ανατραπούν οποιαδήποτε αντιλαϊκά μέτρα, απ' όπου και αν προέρχονται. Γι' αυτό θεωρώ ότι και σ' αυτές τις εκλογές, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που θα πιάσει τόπο.

Βασίλης Καράβολας

Φυσικός, πρώην επιστημονικός συνεργάτης στα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας

ΚΚΕ δεν ψηφίζω μόνο γιατί έχει βάψει με το αίμα του την κάθε πέτρα του τόπου μας στον αγώνα για καλύτερη ζωή και εθνική ανεξαρτησία.

ΚΚΕ δεν ψηφίζω μόνο γιατί είχε προβλέψει τα δεινά που η ΕΕ έφερε στο λαό μας και μας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα.

ΚΚΕ δεν ψηφίζω μόνο γιατί είναι το μόνο κόμμα που τόλμησε να καταψηφίσει τη συνθήκη του Μάαστριχτ, όταν οι τωρινοί όψιμοι σωτήρες μας έταζαν χρυσά κουτάλια.

ΚΚΕ δεν ψηφίζω μόνο γιατί είναι πάντα η πρωτοπορία στους αγώνες για δημόσια Παιδεία, για δημόσια Υγεία, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για δουλειά για όλους.

ΚΚΕ δεν ψηφίζω μόνο γιατί αυτή την εποχή ο λαός μας έχει ανάγκη από Μπελογιάννηδες και Βελουχιώτηδες, που μόνο μέσα στις τάξεις του μπορεί να βρει και όχι από λοιπούς ευρωπροσκυνημένους.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ για καθέναν από τους παραπάνω λόγους ή και για όλους μαζί. Εγώ όμως ψηφίζω ΚΚΕ γιατί εξακολουθώ να ονειρεύομαι έναν κόσμο χωρίς ανεργία, με δωρεάν δημόσια Παιδεία και Υγεία, χωρίς άστεγους που πεθαίνουν στους δρόμους κάτω από μια κουβέρτα, χωρίς ανθρώπους που να ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Νικόλαος Θ. Βαρόπουλος

Ομότιμος καθηγητής μαθηματικών Πανεπιστημίου PARIS VI & Membre Honoraire de l' Institut Universitaire de France

Το ΚΚΕ είναι η ελπίδα για τον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές.

Το ΚΚΕ βγαίνοντας ισχυρό από τις κάλπες είναι το μόνο που θα προστατεύσει τους εργαζόμενους από την επίθεση που αντιμετωπίζουν από τα ευρωπαϊκά, αμερικανικά και εσωτερικά καπιταλιστικά συμφέροντα.

Αυτά τα συμφέροντα ελέγχουν τα δύο μεγάλα κόμματα σ' αυτές τις εκλογές στην Ελλάδα, κόμματα τα οποία δε διαφέρουν σε τίποτα το ουσιαστικό.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει παντού στη Δυτική Ευρώπη μεταξύ των κομμάτων που αυτοαποκαλούνται «κεντροδεξιά» ή «κεντροαριστερά», για να εναλλάσσουν την εξουσία μεταξύ τους προς όφελος της αστικής τάξης.

Κώστας Κάππας

Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας & Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Γιατί με βοήθησε να ζήσω και όχι απλά να επιζήσω.

Μου πρόσφερε φιλοσοφημένη στέρεη γνώση. Καταλαβαίνω Μαρξισμό - Λενινισμό, διαβάζω «Ρίζο», Διεθνή Τύπο, Δαρβίνο και σύγχρονους Δαρβινιστές. Γνωρίζω γιατί η ανεργία, ο φόβος, ο ρατσισμός, η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και οι τζιχαντιστές είναι το αναγκαίο οξυγόνο για να ζήσουν οι «δικοί μας» αλλά και οι διεθνείς καπιταλιστές.

Μου πρόσφερε Ποιότητα Ζωής. Ανακάλυψα την ποίηση, την καλή μουσική, την ποιοτική παρέα, το καλό βιβλίο, θέατρο και κινηματογράφο, τη συντροφικότητα, την αυτοεκτίμηση αλλά και τη σεμνότητα. Με μπόλιασε με το μικρόβιο της γνώσης και με ανταμείβει κάθε μέρα με την άγρια χαρά της ανακάλυψης νέων πραγμάτων και της προσφοράς στο λαό που με σπούδασε.

Ελπίδα και Ασφάλεια. Βλέπω και διαπιστώνω ότι οι αυτόκλητοι σωτήρες μας πνίγονται όλο και περισσότερο στα αδιέξοδά τους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τους παίρνουν χαμπάρι. Νιώθω ασφάλεια, γιατί όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, το ΚΚΕ ήταν πάντα δίπλα μου και θα είναι και στο μέλλον.

Τι θα συμβεί στις 25 του μηνός; Για όλα τα άλλα κόμματα, οι εκλογές αυτές είναι η Αρχή. Η αρχή της απαλλαγής από το μνημόνιο. Η αρχή της ανάκαμψης. Η αρχή της αρχής και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Ασκήσεις επί χάρτου, αρκεί να μη σηκωθεί κανένας τηλεθεατής (με πρόσφατο ΦΕΚ από τούδε και στο εξής θα λεγόμαστε τηλεθεατές και όχι πολίτες) από τον καναπέ του! Για το ΚΚΕ, οι εκλογές αυτές είναι μία σημαντική φάση σε ένα συνεχή, συνεπή αγώνα. Είναι η φάση της καταμέτρησης των καναπέδων που άδειασαν, των ανθρώπων που κατάλαβαν, συνειδητοποίησαν, μπολιάστηκαν με ελπίδα και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια κοντά του. Η κεφαλαιοποίηση των αγώνων του ΚΚΕ σε ψήφους και μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή εκταμιεύεται πίσω σε εμάς, εκπληρώνοντας αργά και σταθερά ή γρήγορα ή και με ανατροπές ένα και μόνο στόχο: Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!

Βασίλης Γιαννόπαπας

Επίκουρος καθηγητής ΣΕΜΦΕ - ΕΜΠ

Σε αυτές τις εκλογές ο λαός πρέπει να ενισχύσει το ΚΚΕ και να μην παρασυρθεί από τις αυταπάτες του οπορτουνισμού που εξωραΐζει την κατάσταση εντός της ΕΕ των μονοπωλίων. Η τελευταία οδηγεί όλες τις χώρες - μέλη, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός μνημονίων, σε αντιδραστική αναμόρφωση του Δημοσίου κλιμακώνοντας τον πόλεμο σε όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με στοχευμένες «δράσεις» καταργούν το όποιο δικαίωμα έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων και των συνταξιούχων προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών και επιχειρήσεων Υγείας. Με ιδιαίτερη ζέση, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων αφοσιώνονται στην προώθηση «μεταρρυθμίσεων» στο νευραλγικό χώρο της Δημόσιας Παιδείας ανοίγοντας το δρόμο της κερδοσκοπίας σε μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβους. Οι αλλαγές αυτές σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες καθώς υπηρετούν μονάχα τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, που αναζητεί πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στο χώρο της Παιδείας. Σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν, η ψήφος μας προς το ΚΚΕ είναι και ψήφος αντίστασης στις επερχόμενες «μεταρρυθμίσεις» στο χώρο της Παιδείας και ιδιαίτερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου η ιδιωτικοποίηση των σπουδών (δίδακτρα, χρηματοδοτούμενες έδρες, κ.λπ.) εμφανίζεται ως εύλογο «αντίβαρο» στον οικονομικό στραγγαλισμό των ιδρυμάτων από τις κυβερνήσεις. Καμιά εναλλαγή στην κυβερνητική διαχείριση δεν θα αποτρέψει τα παραπάνω, καθώς αυτοί που προαλείφονται να αναλάβουν κυβερνητικούς θώκους υπηρετούν την ίδια στρατηγική με την απερχόμενη κυβέρνηση, αυτήν της ΕΕ, η οποία προωθεί την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η ενδυνάμωση του ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές αποτελεί ανάχωμα στην επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της Παιδείας. Πάνω απ' όλα όμως η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος για μια κοινωνία που θα έχει ως κινητήρια δύναμη την ανθρώπινη ευημερία και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.

Συγκλονιστική καταγγελία μιας μάνας που το παιδί της είναι σε πρόγραμμα μεθαδόνης

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει την καταγγελία μιας μητέρας που το παιδί της είναι σε πρόγραμμα αλλά την ίδια στιγμή κάνει χρήση ναρκωτικών. Μία από τις πολλές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν το επικίνδυνο αδιέξοδο της χορήγησης υποκατάστατων

«Φοβάμαι μήπως πεθάνει το παιδί μου. Εχω μεγαλώσει στις φάμπρικες και τα εργοστάσια, θα τους λιώσω αν πεθάνει το παιδί μου».

Μπροστά σε μια σοβαρή καταγγελία βρεθήκαμε όταν χτύπησε πριν από λίγες μέρες το τηλέφωνο της εφημερίδας και στην άλλη άκρη ακούστηκε μια φωνή σε απόγνωση. Την επόμενη μέρα συναντηθήκαμε με εκείνη την οργισμένη φωνή που ανήκει στην Καλλιόπη Αλευρά, τη μάνα του Βαγγέλη.

«Ο γιος μου, λέει, είναι χρήστης ναρκωτικών πάνω από 10 χρόνια. Σήμερα είναι 32 ετών. Μετά από 10 χρόνια, πριν ένα χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, τον κάλεσαν από τον ΟΚΑΝΑ να πάει σε πρόγραμμα μεθαδόνης. Εδώ κι ένα χρόνο ο γιος μου είναι στο πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης. Το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ κι ένα χρόνο ο Βαγγέλης μου εκτός από μεθαδόνη κάνει παράλληλη χρήση ηρωίνης και χαπιών, περίπου 10 χάπια τη μέρα. Πάντα ήταν πολυχρήστης. Εφόσον είναι στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ υποτίθεται ότι πρέπει να του κάνουν εξετάσεις, ουροληψίες κ.ά., κι αν διαπιστωθεί ότι κάνεις χρήση ηρωίνης ή χαπιών πρέπει να σε διώξουν, να διακόψεις το πρόγραμμα για μερικούς μήνες. Μίλησα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, χωρίς αποτέλεσμα.

Για μένα η μεθαδόνη είναι νόμιμο ναρκωτικό, κρατική πρέζα. Ενημέρωσα το πρόγραμμα γιατί δε θέλω να πεθάνει το παιδί μου. Εχει πάθει στο παρελθόν μια φορά επιληψία κι από τότε που ξεκίνησε τη μεθαδόνη άλλες δύο. Πήγα στο πρόγραμμα, μίλησα με την υπεύθυνη, δεν βρήκαμε άκρη, μου είπε ότι είναι επιλογή του Βαγγέλη. Μα το παιδί μου είναι χρήστης, τι επιλογή θα κάνει; Τι διάλογο θα κάνω μαζί του όταν δεν έχει καθαρό μυαλό; Τους τελευταίους μήνες ειδικά παίρνει τουλάχιστον 10 - 15 χάπια, συν τη μεθαδόνη που παίρνει καθημερινά».

Η φαρμακοβιομηχανία «BAYER» εισάγει στην αγορά το 1898 την ηρωίνη ως υποκατάστατο της μορφίνης και η «HOECSHT» παράγει τη μεθαδόνη στη ναζιστική Γερμανία το 1943 ως υποκατάστατο της ηρωίνης. Οι φαρμακοβιομηχανίες θησαυρίζουν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ. συμπορεύονται μαζί τους και χιλιάδες οικογένειες ζουν στην κόλαση των υποκατάστατων
Η φαρμακοβιομηχανία «BAYER» εισάγει στην αγορά το 1898 την ηρωίνη ως υποκατάστατο της μορφίνης και η «HOECSHT» παράγει τη μεθαδόνη στη ναζιστική Γερμανία το 1943 ως υποκατάστατο της ηρωίνης. Οι φαρμακοβιομηχανίες θησαυρίζουν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ. συμπορεύονται μαζί τους και χιλιάδες οικογένειες ζουν στην κόλαση των υποκατάστατων
«Εξω από το πρόγραμμα πουλάνε χάπια κι άλλα, συνεχίζει η Κ. Αλευρά. Πήγα και παρακαλούσα τα βαποράκια να μην του πουλάνε και πάει και τα παίρνει από την πλατεία Βάθης. Εγώ θέλω να τον διώξουν από το πρόγραμμα. Δε θέλω άλλο κρατική πρέζα. Κάνοντας όλη αυτή τη μείξη ναρκωτικών ειλικρινά φοβάμαι για το τι θα συμβεί. Τον πάει όλο και πιο πίσω ο ΟΚΑΝΑ. Γιατί δεν έχει στόχο, δεν έχει κίνητρο. Πάει παίρνει τη δόση του και φεύγει. Εδώ κι έξι μήνες δεν έχει κάνει ουροληψίες. Μου απάντησαν ότι δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Μα το παιδί μου είναι χάλια, δεν το βλέπετε;

Εχει κάνει προσπάθεια να απεξαρτηθεί. Εμεινε ένα χρόνο "καθαρός". Βρήκε δουλειά, έπλενε πιάτα 12 ώρες σ' ένα μαγαζί και του άρεσε».

«Είμαι άνεργη εδώ κι έξι χρόνια, λέει η Κ. Αλευρά. Ακόμη κι όταν βρίσκω δουλειά πώς να την κρατήσω; Πόσες φορές να πω στον εργοδότη μου ότι ο γιος μου είναι μισοπεθαμένος στην Ομόνοια, τρέχω να τον πάρω; Δε θέλω να χάσω τον Βαγγέλη. Το ξέρεις ότι δεν κοιμάμαι τα βράδια; Πηγαίνω συνέχεια να ακούω την ανάσα του, να δω αν αναπνέει. Πάω τον σκουντάω. Τον έχω πετάξει 10 φορές έξω από το σπίτι και μετά τον παίρνω τηλέφωνο να έρθει. Δεν μπορώ να τον αφήσω να κοιμηθεί έξω. Δεν μπορώ να ζω έτσι. Εχω πιάσει τα πενήντα. Θέλω να ηρεμήσω, να χαρώ το εγγόνι μου. Εχω κι άλλο παιδί και το παραμελώ συνέχεια. Υπάρχουν μέρες, να μη σου πω βδομάδες, που δεν βγαίνω από το σπίτι. Κάθομαι μέσα και περιμένω μήπως με πάρουν τηλέφωνο και μου πουν ότι ο Βαγγέλης μου είναι κάπου πεθαμένος. Δε με νοιάζει που δεν έχω προσωπική ζωή. Αυτό που θα ήθελα να έχω είναι μόνιμη και σταθερή δουλειά, να έχω τα παιδιά μου και να ταξιδέψω να γνωρίσω την Ελλάδα».

Ο ...«παράδεισός» τους

Περίπου 750.000 χρήστες οπιοειδών ήταν σε προγράμματα υποκατάστασης το 2013 στις χώρες της ΕΕ, έναντι 600.000 το 2008. Το 10% των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά σε 11 χώρες της ΕΕ, δήλωσαν εξαρτημένοι κυρίως από μεθαδόνη και βουπρενορφίνη, ενώ στη Φινλανδία οι περισσότεροι χρήστες οπιοειδών δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης τη βουπρενορφίνη (έκθεση του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά», 2013).

Σήμερα, τα προγράμματα υποκατάστασης κυριαρχούν σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ καλύπτοντας πάνω από τα 2/3 των προγραμμάτων, ενώ τα «στεγνά» προγράμματα καλύπτουν μόλις το 1/3 των θέσεων θεραπείας. Μόνο σε μία δεκαετία (1994 - 2004) στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από μεθαδόνη και τα περιστατικά υπερβολικής δόσης από τη συγκεκριμένη ουσία αυξήθηκαν κατά 390%! Στη Δανία σχεδόν οι μισοί θάνατοι από ναρκωτικά (44%) οφείλονται στη μεθαδόνη. Στη Γερμανία σ' ένα χρόνο σημειώθηκαν 350 θάνατοι από βουπρενορφίνη.

Κάπως έτσι είναι ο «παράδεισος» της ΕΕ που υπερασπίζονται με πάθος ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΠΟΤΑΜΙ και κουνούν απειλητικά το δάχτυλο για το τι πρόκειται να χάσουμε αν σπάσουμε τα δεσμά της. Είναι η κόλαση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί για να γίνει η ΕΕ ...καλή. Είναι όλοι αυτοί που ψήφισαν τη στρατηγική της ΕΕ στην Ευρωβουλή και τη Συνθήκη του Μάαστριχ στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μόλις πέρυσι τον «Κώδικα Ναρκωτικών» για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την παράδοση της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης στους ιδιώτες. Ολοι τους τάχα νοιάζονται για τους τοξικοεξαρτημένους και τους προσφέρουν δύο επιλογές, που τελικά είναι μία, με προδιαγεγραμμένο τέλος. Αγρια καταστολή με φυλακή ή φαρμακευτική καταστολή με μόνιμη και νόμιμη χρήση, στο όνομα της «μείωσης της βλάβης».

Είναι καιρός να κλονιστούν οι ρηχές βεβαιότητες. Σαν την Καλλιόπη και τον Βαγγέλη είναι χιλιάδες, και η κόλασή τους μόνο ένα κομμάτι του συνολικού παζλ, που επιβεβαιώνει ότι όλη η εξέλιξη και ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγής θυσιάζεται στο βωμό των αγορών, των φαρμακοβιομηχανιών, αλυσοδένεται στο άρμα της ΕΕ και αποτελεί τον διαρκώς αυξανόμενο θησαυρό στα χέρια των λίγων. Να διεκδικήσουμε όλα όσα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και τον κάματό μας, να επιστρέφονται στον καθένα από μας ως ποιοτική εξέλιξη της ζωής μας.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ