Κυριακή 22 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεννοούνται με τα μάτια;

Εχει γίνει συνήθεια πλέον, όποτε η κυβέρνηση παρουσιάζει «μεταρρυθμιστική κόπωση» στην προσπάθεια που κάνει να ανατάξει την οικονομία για λογαριασμό του κεφαλαίου, να εμφανίζεται ο ΣΕΒ και να της υπενθυμίζει ότι αποστολή της είναι να προχωράει συντεταγμένα και προπάντων γρήγορα. Αυτό ακριβώς έκανε και τις προάλλες ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Θ. Φέσσας, μιλώντας σε εκδήλωση στην οικεία της Βρετανίδας πρέσβειρας. Είπε χωρίς περιστροφές: «Χωρίς σαφείς στόχους, μέσα και αποτελέσματα, δεν μπορούμε ούτε να σχεδιάσουμε, ούτε να αξιολογήσουμε την όποια πρόοδο της οικονομίας. Είναι σαφές πως τα περιθώρια νέων καθυστερήσεων έχουν εξαντληθεί και κάθε νέα μέρα επιβαρύνει τα μακροοικονομικά σενάρια, εγκλωβίζει την οικονομία στην αβεβαιότητα, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και δυσχεραίνει τις δυνατότητες αντιστροφής της αποεπένδυσης. Χωρίς επενδύσεις, όμως, όλοι ξέρουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή ανάπτυξη». Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει: Κλείστε την «αξιολόγηση» με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται η οικονομία να ανακάμψει και κάντε το γρήγορα, επειδή τα περιθώρια στενεύουν και η αβεβαιότητα σκοτώνει τις επενδύσεις. Βέβαια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς την ίδια περίπου ώρα διαρρεόταν ότι ο υπουργός Οικονομικών κομίζει νέα «συμβιβαστική» πρόταση στο Γιούρογκρουπ, για να ξεκολλήσει η διαδικασία της «αξιολόγησης». Ούτε συνεννοημένοι να ήταν. `Η μήπως συνεννοούνται πλέον με τα μάτια;

Τα... σπάσανε

Περίσσεψαν οι σχολιασμοί αυτή τη βδομάδα με αφορμή την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, του Ιταλού Ταγιάνι, ότι αυτή σηματοδότησε το «σπάσιμο» της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, παρά τις επιμέρους αντιθέσεις τους, δεν μπορεί να κρυφτεί η στρατηγική σύμπλευσή τους. Γι' αυτό ψηφίσαν με άνετη πλειοψηφία από κοινού την έκθεση για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που προβλέπει μεταξύ άλλων την ενεργό γήρανση με μισή σύνταξη και μερική απασχόληση μέχρι το θάνατο, περιφερειακές ζώνες με εργασιακές συνθήκες γαλέρας, «ελάχιστο μισθό» πείνας κ.ά. Την έκθεση καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενό της, όπου τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα ύπουλα συνοδεύτηκαν με μπόλικη «σάλτσα» κούφιας φιλανθρωπικής συνθηματολογίας. Αυτά τα μέτρα ψήφισαν στη σχετική ψηφοφορία την περασμένη Πέμπτη χέρι - χέρι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, όπως και οι ομάδες τους, ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, GUE-NGL. Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, πως όταν είναι να περάσουν τέτοια αντεργατικά μέτρα, οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης τα βρίσκουν μια χαρά και «πάνε περίπατο» οι ...διαχωριστικές γραμμές τους περί προοδευτικών αριστερών και δεξιών συντηρητικών, που τάχα τους χωρίζει άβυσσος. Τους ενώνει παρά τις αντιθέσεις τους η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, που γι' αυτήν όλα τα αστικά κόμματα δουλεύουν, τσακίζοντας τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Το ξέχασαν;

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός - όπως μαθαίνουμε - διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προβεί σε νέες μειώσεις συντάξεων. Βέβαια, ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη καθορίζει ότι όλες οι νέες συντάξεις που θα εκδίδονται με το νέο σύστημα έτσι και αλλιώς θα είναι μικρότερες απ' αυτές που υπολογίζονταν με το παλιό καθεστώς, ενώ μέσα από τον επανυπολογισμό και όλων των συντάξεων θα καταγραφεί η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», που ήδη αμφισβητείται από διάφορες πλευρές και πέφτουν «ιδέες» για άμεση περικοπή της. Προκαλεί, πάντως, εντύπωση πως στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, που ακολούθησε της συνάντησης, η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται τόσο κατηγορηματική ότι δεν θα μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις, καθώς πουθενά στο κείμενο δεν υπάρχει τέτοια αναφορά.

Αντίθετα, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, διατυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για «την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο», ενώ εκφράζεται η εκτίμηση «ότι με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί». Που σημαίνει πως, αν η «δυναμική» δεν επιβεβαιωθεί, τότε όλα είναι πιθανά. Θα γίνει, δηλαδή, αυτό που επαναλαμβάνεται όλα τα προηγούμενα χρόνια: Νέες περικοπές στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, όπως άλλωστε έκανε και η σημερινή κυβέρνηση με τις μειώσεις σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και μερίσματα το περασμένο καλοκαίρι...

Είχε το λόγο του

Ενα τηλεοπτικό σόου που είχαμε την ...τύχη να το παρακολουθήσουμε ολόκληρο από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης, ήταν η ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι η ΕΡΤ επέλεξε να παρουσιάσει σε απευθείας σύνδεση ολόκληρη την τελετή της ορκωμοσίας, διανθισμένη με διάφορα σχόλια που καλύπτουν όλη την γκάμα του ενδιαφέροντος των τηλεθεατών, από αναλύσεις πάνω στην ομιλία Τραμπ μέχρι σχόλια για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις όσων συμμετείχαν. Η αλήθεια είναι ότι η ζωντανή κάλυψη της τελετής δεν ήταν η μοναδική, ούτε βέβαια η ισχυρότερη ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης να συσφίξει έγκαιρα τις σχέσεις της και με τον νέο Πρόεδρο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην τελετή που έγινε στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από δυο υπουργός, τους ο Π. Καμμένος και Ν. Παππάς. Ο πρώτος, μάλιστα, δεν έκρυψε τη χαρά του όταν του ζητήθηκε να κάνει μια δήλωση, λέγοντας ότι «η νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου θα μπορέσει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της διμερούς συνεργασίας (...) Η Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση, αυτό ακριβώς περιμένει, τη στενή συνεργασία με τον νέο Πρόεδρο και τη νέα διοίκηση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί σε μία νέα περίοδο ευημερίας». Είναι φανερό ότι ο υπουργός Αμυνας δεν ήθελε με τη δήλωσή του να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το λόγο που στάλθηκε να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1561 Γεννιέται ο Αγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φράνσις Μπέικον, βασικός θεμελιωτής του υλισμού στο σύγχρονο κόσμο. Ο υλισμός του Μπέικον, ωστόσο, προϊόν της εποχής του, ήταν μηχανιστικός. Ο δρόμος ήταν ακόμα μακρύς έως το διαλεκτικό υλισμό των Μαρξ και Ενγκελς.

1788 Γεννιέται ο Αγγλος φιλέλληνας ποιητής λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον).

1830 Η Διάσκεψη του Λονδίνου διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Ελλάδας (Πρωτόκολλο του Λονδίνου).

1849 Πεθαίνει ο Κοτζαμπάσης Πανούτσος Νοταράς, μέλος της Φιλικής Εταιρίας και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821.

1905 Χιλιάδες εργάτες της Πετρούπολης, με επικεφαλής τους έναν παπά, τον Γκαπόν, που ήταν πράκτορας της Ασφάλειας, ξεκινούν από τις εργατικές συνοικίες για τα Χειμερινά Ανάκτορα, προκειμένου να υποβάλουν υπόμνημα στον τσάρο με τα αιτήματά τους. Η πομπή ήταν απολύτως ειρηνική. Ωστόσο, τα τσαρικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ, δολοφονώντας δεκάδες διαδηλωτές. Η Κυριακή αυτή θα μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή». Απευθυνόμενοι στους εργάτες, οι Μπολσεβίκοι θα τονίσουν τότε σε προκήρυξή τους: «Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, δεν πρέπει να ταπεινωνόμαστε μπροστά στον άσπονδο εχθρό μας, αλλά να τον γκρεμίσουμε από το θρόνο... Η απελευθέρωση των εργατών μπορεί να είναι έργο μόνο των ίδιων των εργατών. Μην περιμένετε την ελευθερία ούτε από τους παπάδες, ούτε από τους τσάρους». Μετά τη «Ματωμένη Κυριακή», η επανάσταση απλώθηκε σ' ολόκληρη τη Ρωσία, με αποκορύφωση την ένοπλη Δεκεμβριανή εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1924 Οι Εργατικοί της Βρετανίας σχηματίζουν την πρώτη τους κυβέρνηση (μειοψηφίας), με πρωθυπουργό τον Ρ. Μακντόναλντ και με την ανοχή - στήριξη του κόμματος των Φιλελευθέρων.

1951 Εκτελούνται στου Γουδή οι στρατιώτες Σταύρος Κασσάνδρας και Νίκος Πιτσίκας, καταδικασμένοι από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών επί εσχάτη προδοσία, επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Κορέα.

1960 Η Βουλή απορρίπτει ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου, την οποία υπέβαλε η ΕΔΑ, για τη χορήγηση σύνταξης σε όλους τους αγρότες.

1976 Το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο μειώνει τις ποινές των 14 στρατιωτικών επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος το Φλεβάρη του 1975, σε 1-8,5 χρόνια φυλάκισης.

1977 Πεθαίνει ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Βαλασιάδης). Βασικά έργα του: «Οδός Αβύσσου αριθμός 0», «Οι κερασιές θα ανθήσουν και φέτος», «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα» και πολλά άλλα.

1984 Η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοινώνει ότι 200 νεκροί και 800 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων, που ξέσπασαν με αφορμή την απόφαση για τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα και το κύμα της ακρίβειας που εξανέμισε τα λαϊκά εισοδήματα.

2005 Πεθαίνει η Μεξικάνα συνθέτρια και πιανίστρια Κονσουέλο Βελάσκεζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ