Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για την ιστορία και για να γνωρίζουμε ολοκληρωμένα το θέμα, δυο λόγια για το λεγόμενο «φόρο Τόμπιν». Τον ειδικό φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών που πρότεινε από τη δεκαετία του '70 ο συγκεκριμένος οικονομολόγος και μόλις έμαθαν την ύπαρξή του, οι διαφόρων τύπων ρεφορμιστές και οπορτουνιστές, υπολόγισαν ότι με το φόρο αυτό μπορούν να συγκεντρωθούν αρκετά δισεκατομμύρια και ωσάν να επρόκειτο για ποσά που μοιράζονταν στους εργαζόμενους, υιοθέτησαν την πρόταση και την προέβαλαν ως φάρμακο, που τάχα θα μετρίαζε την κυριότερη παθογένεια του καπιταλισμού, την κοινωνική ανισότητα και εκμετάλλευση.

Οι σκέψεις του κ. Τόμπιν είχαν μείνει στα αζήτητα για τρεις ολόκληρες δεκαετίες, μέχρι το μεγάλο άλμα που έγινε στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε, που αποτελούσε μόδα για τους προύχοντες των αναπτυγμένων χωρών το κίνημα κατά της φτώχειας, διάφοροι φορείς της ανανέωσης και των ...κινημάτων και μαζί τους ο ΣΥΝ στη δική μας χώρα, ξαναζέσταναν την ιδέα του «φόρου Τόμπιν», ως την εναλλακτική στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας.

Ο θόρυβος που είχε προκληθεί ήταν τόσος, που ο ίδιος ο Τόμπιν, τον Σεπτέμβρη του 2001, παρά τα 83 χρόνια του τότε, βγήκε στο «Σπίγκελ» και υποστήριξε ότι «καταχρώνται το όνομά μου» και δήλωσε ότι όσοι τον επευφημούν «το κάνουν για τους λάθος λόγους». Οπως μάλιστα εξήγησε αναλυτικά, «δεν έχω το παραμικρό κοινό με τους αντίπαλους της παγκοσμιοποίησης. Είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου. Υποστηρίζω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου - όλα αυτά στα οποία επιτίθενται», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν τους καλύτερους φίλους των αναπτυσσόμενων χωρών και των φτωχών λαών.

Αυτά περί του «φόρου Τόμπιν» και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Η πραγματικότητα αντεστραμμένη

Την ώρα που για τη νέα σχολική χρονιά η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και επιδείνωση των όρων μάθησης για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, με λιγότερα σχολειά, με χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα δουλεύουν με ακόμα χειρότερους όρους, με ένα σωρό κενά και ελλείψεις και με την κεντρική φιλοσοφία του εκπαιδευτικού συστήματος και του περιεχομένου της μόρφωσης υποταγμένα στις ανάγκες του επιχειρηματικού κέρδους και του κεφαλαίου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προκαλεί.

Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, που ερμήνευσε ως «αναβάθμιση» τη μείωση των εκπαιδευτικών και το πετσόκομμα των κονδυλίων για την Παιδεία... «ο εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων που διαθέτουμε δεν αντιτίθεται, αλλά συνδέεται άρρηκτα με την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που προωθείται μέσα από τις καινοτόμες δράσεις του υπουργείου», είπε χτες και συμπλήρωσε το σκηνικό της νέας χρονιάς: «...τα βασικά βιβλία θα είναι στα σχολεία και μέσα στις πρώτες εβδομάδες θα έρθουν όλα», ενώ τόνισε ότι θα χρειαστεί τα παιδιά να τυπώσουν, από μόνα τους, κάποια βιβλία από το ίντερνετ! Και καταφεύγοντας σε ευχολόγια είπε: «θέλω να πιστεύω, ευελπιστώ, ότι θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα»...

Τέτοια και ακόμα χειρότερα επιφυλάσσει η φιλομονοπωλιακή πολιτική για την Παιδεία. Με ευχολόγια δεν συγκαλύπτονται οι ευθύνες που φέρει ατόφιες η κυβέρνηση για τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί στη μόρφωση, για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και τη μόρφωση πολλών ταχυτήτων, για την επιβολή και καθιέρωση όλων όσα απαιτεί το κεφάλαιο για τη διαιώνιση της κερδοφορίας του, για φθηνούς, ημιμαθείς και υποταγμένους εργάτες.

Αυταρχισμός με το βλέμμα στο μέλλον

Απαγόρευση κυκλοφορίας, ο στρατός έτοιμος να επέμβει ανά πάσα στιγμή για να συνδράμει το έργο της αστυνομίας, περιορισμός πρόσβασης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, είναι μερικά εκ των σχεδίων της βρετανικής κυβέρνησης που έχουν δρομολογηθεί με πρόσχημα τις πρόσφατες ταραχές αλλά με το βλέμμα στο μέλλον. Η έκρηξη της λαϊκής αγανάκτησης και οργής, που ήδη έχει φτάσει σε σημείο βρασμού μετά από δεκαετίες αποψίλωσης δικαιωμάτων και συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων. Εισοδήματα και δικαιώματα που δέχτηκαν τη χαριστική βολή με τα μέτρα ανθρωποφαγικής λιτότητας για τη «χαλιναγώγηση του χρέους».

Μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα, η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τα «προληπτικά χτυπήματα», με τα δικαστήρια που στήθηκαν και εργάζονται αυθημερόν για να τιμωρήσουν τους «ταραχοποιούς», στην πλειονότητά τους κάτω των 24 ετών, και τα οποία «τιμωρούν» την εκδήλωση πρόθεσης και όχι φυσικά την τέλεση κάποιας έστω «εγκληματικής ενέργειας» ή ακόμη και πλημμέλημα.

Χαρακτηριστικά, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκαν ο Τζόρνταν Μπλάκσοου, 20 ετών, και ο Πέρι Σάτκλιφ - Κίναν, 22 ετών, που, σύμφωνα με τις αρχές, «χρησιμοποίησαν το "Facebook" για να οργανώσουν και να ενορχηστρώσουν σοβαρές ταραχές, την ώρα που ανάλογα επεισόδια σημειώνονταν και σε άλλες περιοχές της χώρας»...

Μία 22χρονη, η Σονόλα Σμιθ, καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκισης «για πρόθεση να διαπράξει κλοπή»... Η Σονόλα Σμιθ μαζί με την αδελφή της και φίλους βγήκαν να δουν τις ταραχές στο Κρόιντον. Παρακολούθησαν από κοντά το πλιάτσικο στο τοπικό κατάστημα «Αργκος» και συνελήφθησαν έξω από το κατάστημα, δίχως να έχουν κλέψει ή σπάσει κάτι. Σύρθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε νυχτερινό δικαστήριο, όπου «παραδέχθηκαν την πρόθεση», αφού η αδελφή της πήρε μία τσίχλα...

Μία μητέρα δύο παιδιών καταδικάστηκε στο Μάντσεστερ γιατί έγινε αποδέκτης κλοπιμαίων, δηλαδή ένα σορτς. Ενας 17χρονος καταδικάστηκε σε εναλλακτική ποινή με την υποχρεωτική παροχή κοινωφελούς εργασίας για ένα αστείο που έκανε στο «Facebook», ένας άλλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών γιατί «έκλεψε νερό αξίας 3,5 λιρών» και ένας γιατί «έκλεψε δύο μπάλες παγωτό»...

Οι Ζουρμπίν

«Η πείρα;.. Πραγματικά είναι ένας θησαυρός. Μα, είναι πολύ λίγο πράγμα για έναν καλό ειδικό, κυρίως στην εποχή μας. Χρειάζονται τεράστιες θεωρητικές γνώσεις. Επισκέφτηκα τελευταία ένα αυτόματο εργοστάσιο στη Μόσχα. Φανταστείτε μια επιχείρηση που είχε μονάχα δυο - τρεις εργάτες. Παράγει έμβολα για μοτέρ αυτοκινήτων. Ολες οι επεξεργασίες, από το χύσιμο έως το αμπαλάρισμα των τελειωμένων κομματιών, γίνονται από μηχανές. Ποια έπρεπε, λοιπόν, να είναι η πείρα εκείνων που δημιούργησαν αυτήν την επιχείρηση; Είχε ξαναδεί κανείς ποτέ τέτοιο πράγμα; Οχι, δεν είναι η πείρα. Το δημιουργικό πνεύμα, βασισμένο στις θεωρητικές γνώσεις, δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο αυτόματο εργοστάσιο. Γιατί, επιτέλους, χρειαζόταν πρώτα να το δει κανείς με τη φαντασία και αυτό δεν ήταν δυνατό, παρά μέσα από χιλιάδες και χιλιάδες αριθμούς και πολύπλοκους υπολογισμούς, μέσα από τη θεωρία. Μάλιστα, από τη θεωρία!» Οι Ζουρμπίν είναι το τελευταίο έργο του Βσεβολόντ Κοτσέτοφ. Το είχε συλλάβει μες στον πόλεμο. Ο συγγραφέας είχε γράψει προηγούμενα πολλά ρεπορτάζ και διηγήματα για τους εργάτες, ιδιαίτερα για τους ναυπηγούς που τη ζωή τους και το μόχθο τους ο συγγραφέας είχε μάθει να τα γνωρίζει από τα νιάτα του. Αυτό το μυθιστόρημα το έγραψε μέσα σε δύο χρόνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ζβεζντά». Κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μπασάρ Αλ Ασαντ

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται ο 46χρονος πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, καθώς σύσσωμες οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ) απαιτούν πλέον απροκάλυπτα την απομάκρυνσή του από την εξουσία, επιδιώκοντας προφανώς την επίτευξη μίας σειράς ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι γιατί συγκινούνται από τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων του συριακού στρατού στον άμαχο πληθυσμό μέσα στο τελευταίο 20ήμερο...

Βέβαια, την ίδια ώρα, καταγράφονται και έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με τη Μόσχα να αντιδρά σθεναρά -και για τους δικούς της λόγους- σε οποιαδήποτε δυτική πρόταση για νέες διεθνείς κυρώσεις κατά της Δαμασκού ή και για παραίτηση του Ασαντ από τον προεδρικό θώκο. Η Ρωσία όπως και αρκετές αραβικές χώρες (πλην της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν κ.ά.) δείχνουν περισσότερη υπομονή και ανοχή, αναμένοντας προφανώς την έμπρακτη υλοποίηση των πρόσφατων διαβεβαιώσεων του Σύρου Προέδρου περί ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων του στρατού έναντι ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων και περί της πραγματοποίησης σειράς πολιτικών μεταρρυθμίσεων, που θα εκτονώσουν την ένταση και θα άρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Εντούτοις, προβάλλει σχεδόν σίγουρο το γεγονός πως οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία δεν θα τελειώσουν σύντομα. Ισα ίσα που αναμένεται να κλιμακωθούν ακόμη πιο επικίνδυνα, με δεδομένη την ισχυρή γεωπολιτική θέση της χώρας και τις συνεχιζόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και επιβουλές...


Δ. Ο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ