Κυριακή 21 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευκαιρία στην ... παιδική εργασία!

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από δέκα μέρες, στις 11 Ιούνη, ήταν η Παγκόσμια Μέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, περίπου 218 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εξαναγκάζονται να δουλεύουν, ενώ ένα στα έξι, περίπου 37 εκατομμύρια, εργάζεται σε περιβάλλον που βλάπτει τη σωματική και ψυχική του υγεία. Την ίδια μέρα, το υπουργείο Απασχόλησης, με μια ανακοίνωσή του, επιδίδεται, δήθεν, σε μια προσπάθεια «ευαισθητοποίησης» της ελληνικής κοινωνίας για το πρόβλημα της παιδικής εργασίας και καταγράφει με ένταση ότι στη χώρα μας «το φαινόμενο της παιδικής εργασίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις». Αναφέρει, μάλιστα, ότι τουλάχιστον 80.000 παιδιά, ηλικίας 14 έως και 19 ετών, εργάζονται καθημερινά στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες, στα χωράφια και στους δρόμους, ενώ αναγνωρίζει ότι για τις ηλικίες κάτω των 14 ετών δεν υπάρχουν στοιχεία!

Και όμως, αντί η πολιτεία, η κυβέρνηση και το υπουργείο Απασχόλησης να ανοίξουν μέτωπο με αυτήν τη μάστιγα, αντί να φροντίσουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά και έφηβοι να οδηγούνται στα μαθητικά θρανία, αντί, δηλαδή, για το στοιχειώδες καθήκον που έχει απέναντι στη νέα γενιά - την εξασφάλιση της μόρφωσης - φτιάχνει Προγράμματα που σπρώχνουν άρον - άρον δεκαεξάρηδες και δεκαεφτάρηδες στην εργασία. Μάλιστα, διαφημίζει αυτά τα προγράμματα, ως συνεισφορά στη νεολαία, για να μη νιώθουν ότι είναι «στην απέξω»!

Οχι, τέτοιου είδους Προγράμματα δεν είναι ούτε μια «αρχή», ούτε «μια ευκαιρία» για τους νέους, όπως διαφημίζει το υπουργείο. Το αντίθετο, είναι μια «αρχή και μια ευκαιρία» για φτηνή παιδική εργασία για τους εργοδότες. Είναι πρόγραμμα γιγάντωσης της παιδικής εργασίας. Είναι το κλείσιμο της πόρτας στη μόρφωση των παιδιών. Και οι ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συγχρηματοδοτεί τέτοια προγράμματα, είναι μεγάλες.

Πανάκριβο εμπόρευμα και το νερό

Πληθαίνουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση ετοιμάζει μέσα στο κατακαλόκαιρο το ξεπούλημα ενός μεγάλου ποσοστού της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), ακολουθώντας τα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε διαθέσει ήδη το 26% των μετοχών της σε ιδιώτες μέσω του Χρηματιστηρίου.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ για την ενίσχυση της «ανταγω­νι­στικότητας» και της «επιχειρηματικότητας», δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρη­μα­τι­κών ομίλων, των πολυεθνικών, παραχωρούν ως εμπόρευμα φυσικά κοινω­νικά αγαθά, όπως το νερό και τη διαχείρισή του, σ' αυτές.

Βέβαια όλοι ξέρουμε τι επιπτώσεις έχει στους εργαζόμενους και γενικότερα στο λαό αυτή η πολιτική: Το βλέπουμε και με την ίδια την ΕΥΑΘ, η οποία μπροστά σε μια πορεία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης παραχωρεί τομείς της δραστηριότητάς της σε υπεργολάβους, χτυπά τα δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτήν, ενώ το 2007 προχώρησε σε αυξήσεις τιμολογίου μέχρι και 33% και ανάλογες προδιαγεγραμμένες αυξήσεις μέχρι το 2011!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση τώρα ψάχνει να βρει στρατηγικό επενδυτή για να του πουλήσει το 23% της ΕΥΑΘ, έναντι 50 εκατ. ευρώ. Και βέβαια οι μνηστήρες άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον, με πρώτο τον πολυεθνικό κολοσσό Suez, ο οποίος κατέχει ήδη το 5,01% των μετοχών της.

Το νερό από κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να είναι, αποκλειστικά κάτω από το δημόσιο έλεγχο και να παρέχεται φθηνά και με όρους υγιεινής και ασφάλειας σε όλο το λαό, μετατρέπεται σε εμπόρευμα, που το πληρώνει ο λαός για ...χρυσάφι!

Πρόληψη υπό το μηδέν

Ούτε ένα ευρώ δόθηκε φέτος από την κυβέρνηση στα Δασαρχεία της Αττικής για καθαρισμούς των δασών! Στο Δασαρχείο Πεντέλης (που έχει στην ευθύνη του και τον Υμηττό) δόθηκαν φέτος μόλις 25.000 ευρώ για τη συντήρηση των δασικών δρόμων, ενώ για τον ίδιο σκοπό τα χρήματα που δόθηκαν στα τρία Δασαρχεία της Ανατολικής Αττικής ήταν μόλις 70.000 ευρώ...

Φανταστείτε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, όταν η κυβέρνηση εμφανίζεται τόσο ...γαλαντόμα σε κονδύλια απαραίτητα για έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, σε μια περιοχή όπου ασκούνται οι μεγαλύτερες πιέσεις για αποχαρακτηρισμούς και τσιμεντοποίηση δασών, ενώ ήδη μέχρι τώρα δοκιμάστηκε δύο φορές από την πύρινη λαίλαπα: Μία στην Ανω Γλυφάδα (στον Υμηττό) και μία στην Πάρνηθα!

Να λοιπόν άλλη μία πτυχή της αντιδασικής πολιτικής που εφαρμόζουν πιστά, η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δασικής γης, την ενίσχυση της εισόδου του μεγάλου κεφαλαίου στα Δασικά Οικοσυστήματα.

Κι ύστερα βέβαια δεν παραλείπουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στην καμένη γη που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές...

Θέλουν στενότερη συνεργασία...

Στην ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ, προσβλέπει ο δήμαρχος Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης. «Εύχομαι η συνεργασία μας με την ΕΛ.ΑΣ να γίνει ακόμα στενότερη και αποδοτικότερη, όχι μόνο για το λεγόμενο ιστορικό κέντρο, που ξαφνικά έγινε της μόδας, αλλά για όλες τις γειτονιές της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθήνας, στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου κτιρίου της Δημοτικής Αστυνομίας. Το γεγονός αυτό δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη αστυνόμευση, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και με ταυτόχρονη στενότερη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο μέτρο που έχει πάρει η διοίκηση του Δήμου Αθήνας. Ετσι, με την ίδρυση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας (σ.σ. από τη διοίκηση Μπακογιάννη), θεσμοθετήθηκε και ο χαφιεδισμός, αφού θα καταγγέλλουν όλες τις ...παραβατικές πράξεις - που θα εντοπίζουν στη γειτονιά - στην ΕΛ.ΑΣ, με την οποία επίσης θα συνεργάζονται! Στην πράξη λοιπόν, η αύξηση της καταστολής και με την ενεργή συμμετοχή, φυσικά, και της Αυτοδιοίκησης.

Η γνώση είναι δύναμη

Μικρός οδηγός για το μαρξιστικό - λενινιστικό και προοδευτικό βιβλίο

Για τους κομμουνιστές αυτό το σύνθημα ήταν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο ως σύνθημα, αλλά και οδηγός για δράση. Θέλουμε να κατακτάμε όλα τα κάστρα της γνώσης, να γνωρίζουμε τον κόσμο, γιατί θέλουμε να τον αλλάξουμε. Γιατί η απαίτηση της εποχής μας είναι ο σοσιαλισμός και ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού. Ενας αγώνας που απαιτεί γνώση των νομοτελειών της εξέλιξης και αισιοδοξία, που βασίζεται ακριβώς σ' αυτήν τη γνώση και τη σιγουριά πως «αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει». Ζούμε σε μια περίοδο έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, με όπλα το σκοταδισμό, τη σύγχυση, την καλλιέργεια κάθε είδους ανορθολογισμού σε σχέση με τη φύση και την κοινωνία, την καλλιέργεια κάθε είδους πνευματικής νάρκωσης της ανθρώπινης σκέψης. Η επαφή και μελέτη του μαρξισμού - λενινισμού, αλλά και η προοδευτική λογοτεχνία, η ποίηση και η ιστορία της ταξικής πάλης αποτελούν σημαντικά εφόδια για κάθε νέο και ιδιαίτερα κάθε νέο κομμουνιστή για τη διαμόρφωση ισχυρής επαναστατικής προσωπικότητας. Σ' αυτήν την προσπάθεια συμβάλλει και η έκδοση αυτού του μικρού οδηγού μελέτης και επαφής με το μαρξιστικό - λενινιστικό, πολιτικό και προοδευτικό βιβλίο. Ο οδηγός εκδόθηκε από την Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Αλαν Γκαρσία

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ρεσιτάλ τακτικών ελιγμών έχει επιδοθεί ο αντιδραστικός πρόεδρος του Περού Αλαν Γκαρσία, καθώς έγινε μπούμερανγκ η προσπάθεια καταστολής και κατάπνιξης του κινήματος των ιθαγενών της περουβιανής Αμαζονίας που δεν δίστασε φυσικά να το πνίξει στο αίμα. Μια εξέγερση ενάντια στα διατάγματα καταλήστευσης των φυσικών πόρων των πατρογονικών τους περιοχών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι της διμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ και των πολυεθνικών.

Ο Γκαρσία αρχικά προσπάθησε να πείσει ότι η εξέγερση των ιθαγενών δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία εξέγερση «πολιτών δεύτερης κατηγορίας», υποκινούμενη μάλιστα από «ένα δίκτυο κομμουνιστών»... Προσπάθησε να παρουσιάσει τους εξεγερμένους ως δολοφόνους που «σφαγίασαν» 24 μέλη των αρχών ασφαλείας. Η οργή από τη σφαγή στην Μπάγκουα ξεπέρασε τα σύνορα του Περού. Δεκαέξι μέρες μετά, επιβεβαιωμένος αριθμός νεκρών δεν υπάρχει, ίσως ξεπερνούν και τους 40 ενώ αγνούνται 60.

Ο Αλαν Γκαρσία βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κύμα αντίδρασης πρωτοφανές. Στις 11 του Ιούνη το Περού σείστηκε από τις διαδηλώσεις όχι πλέον μόνο των ιθαγενών αλλά δεκάδων λαϊκών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που κάλεσε το «Μέτωπο για τη Ζωή και την Κυριαρχία». Απομονώθηκε και διεθνώς. Εξαναγκάστηκε, λοιπόν, σε ένα ακόμη ελιγμό: την απόσυρση των δύο επίμαχων νομοσχεδίων... Η μάχη όμως του λαϊκού κινήματος συνεχίζεται.


Χρ.Μ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org