Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τρελά κέρδη για τους «επενδυτές», στους εργαζόμενους ο λογαριασμός

Τεράστια αύξηση των εγκατεστημένων συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών καταγράφεται και το 2020 σε ολόκληρη τη χώρα, με τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς ομίλους να αξιοποιούν στο έπακρο το «φιλικό» προς αυτούς θεσμικό πλαίσιο που ήδη υπήρχε και που με τους νέους περιβαλλοντοκτόνους νόμους της ΝΔ, σε συνέχεια φυσικά των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ακόμη περισσότερο «γην και ύδωρ» για «πράσινες μπίζνες».

Χαρακτηριστικά είναι τα σχετικά στοιχεία που καταγράφονται στη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Σύμφωνα με αυτά, η αιολική ισχύς το 2020 ξεπέρασε τα 4.000 MW φτάνοντας τα 4.114 MW, ενώ παράλληλα κατά το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 517,5 MW, εξέλιξη που συνιστά αύξηση 14,4% σε σχέση με το τέλος του 2019. Συνολικά, το τέλος του 2020, τα αιολικά πάρκα που βρίσκονταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν ισχύος 4.113,5 MW.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των ανεμογεννητριών σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί 1.678 MW (41% του συνόλου), και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 619 ΜW (15%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 485 MW (12%). Στους πέντε κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 50% της συνολικής ισχύος, κατατάσσονται η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» με 665 MW (16,2%), ο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» με 482 MW (11,7%), η «ENEL Green Power» με 368 MW (8,9%), η EREN με 283 MW (6,9%) και η «Iberdrola Rokas» με 271 MW (6,6%). Ως προς τον αριθμό εγκαταστάσεων εντός του 2020, οι περισσότερες υλοποιήθηκαν από την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» (111 MW, 21,5%) και τον «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» (89,6 MW, 17,3%).

Σε ό,τι αφορά τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, την εγχώρια αγορά μονοπωλούν πέντε όλες κι όλες εταιρείες, με σαφές προβάδισμα στη δανέζικη «Vestas» με μερίδιο ισχύος 45,5%, ακολουθούν οι γερμανικές «Enercon» (26,2%), «Siemens - Gamesa» (16,1%) και «Nordex» (5,4%), ενώ ισχυρό «μπάσιμο» τα τελευταία χρόνια κάνει και η αμερικανική «GE Renewable Energy», η οποία έφτασε σε σύντομο χρονικό διάστημα το 3,7%.

Ανάλογη αύξηση παρουσιάζουν φυσικά και τα φωτοβολταϊκά, τα οποία επίσης ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε ολόκληρη τη χώρα, πλέον και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας μετά τις σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), 780 συστήματα συνολικής ονομαστικής ισχύος 453,8 MWp εγκαταστάθηκαν τον περασμένο χρόνο, που αν και δεν διασυνδέθηκαν με το σύστημα εντός του 2020 (βρίσκονται σε φάση αναμονής και ορισμένα ήδη έχουν διασυνδεθεί), το μέγεθός τους δείχνει τις πωλήσεις εξοπλισμού και τον αριθμό συστημάτων. Γενικά, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΦ, το 2020 η αγορά των συστημάτων αυτοπαραγωγής σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 17 MWp νέων συστημάτων με ενεργειακό συμψηφισμό ή εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ της κατηγορίας αυτής στα 51 MWp. Συνολικά, η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών το 2020 είχε φτάσει τα 3.742 MWp, ενώ αντίστοιχα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών τα 3.288 ΜWp.

Ερχονται και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Η ενεργειακή «δίψα» της ΕΕ, σε συνδυασμό με την επιθυμία της να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές στερεών καυσίμων (για τις οποίες ακόμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία), αλλά και με την επιθυμία των ομίλων της να βρεθούν στη θέση του οδηγού στην παγκόσμια κούρσα «πράσινων» τεχνολογιών και επενδύσεων, επιβάλλει την εκμετάλλευση κάθε πιθανής επονομαζόμενης «καθαρής» ενεργειακής πηγής. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της θεωρεί ότι η σημαντικότερη πηγή Ενέργειας έως το 2040 θα είναι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, κι έτσι έχει δώσει ανάλογες κατευθύνσεις για υποστήριξη τέτοιων επενδύσεων. Στην Ελλάδα το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς, αφού τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στα συρτάρια είναι πολλά και υψηλού κόστους.

Η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο πρόεδρός της, προχωρά σε συνεργασία με την κοινοπραξία «Ocean Winds», στην οποία συμμετέχουν η πορτογαλική «EDP Renewables» και η γαλλική «Engie», προκειμένου να υλοποιήσει αντίστοιχα έργα και στη χώρα μας, με έμφαση στα πλωτά αιολικά δεδομένου του μεγάλου βάθους των ελληνικών θαλασσών. Θυμίζουμε επίσης ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε υποβάλει αιτήσεις αδειοδότησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΤΕΡΝΑ για την υλοποίηση εγκατάστασης θαλάσσιου αιολικού 450 MW στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Ανατολικής Αττικής, και ακόμα για μία εγκατάσταση ισχύος 585 MW στο Θρακικό Πέλαγος, περιοχή όπου ανάλογα σχέδια φέρεται να υπάρχουν και από τον όμιλο Κοπελούζου, για εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 216 MW. Στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λήμνου, στρέφεται το ενδιαφέρον της «RF Energy» (όμιλος Ρέστη) για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 498,15 MW. Προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός των 6 ναυτικών μιλίων και θα αποτελείται από 33 έως 36 ανεμογεννήτριες ισχύος 14 - 15 MW έκαστη. Ενα μεγάλο πρότζεκτ θαλάσσιου αιολικού σχεδιάζει και η νορβηγική εταιρεία «Equinor», η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών στον κόσμο. Το σχέδιό της εντοπίζεται στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου.

Αυξήσεις στα τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια η άλλη όψη των «πράσινων» μπίζνες

Και ενώ οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις για τις «πράσινες μπίζνες» με βάση και το Ταμείο Ανάκαμψης πέφτουν με τη «σέσουλα» στους ενεργειακούς ομίλους, και η Ελλάδα από τα τέλη του περασμένου έτους έχει μπει για τα καλά υπό καθεστώς «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού, με τις τιμές να «παίζονται» καθημερινά μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο που λειτουργεί στο πλαίσια του «μοντέλου - στόχου» (target model) της ΕΕ, οι τιμές των τιμολογίων ηλεκτρισμού όχι μόνο δεν βλέπουν την παραμικρή μείωση, όπως έλεγε η προπαγάνδα που συνόδευε την «απελευθέρωση», αλλά αντίθετα αυξάνονται.

Μόλις την περασμένη βδομάδα η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε τη μέθοδο των «διαρροών» στον Τύπο για να ανακοινώσει τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, έως και 7%, υποτίθεται ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου που καταγράφουν οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα στα χρηματιστήρια ρύπων, και ενώ είναι γνωστό ότι οι υπόλοιποι προμηθευτές ήδη έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις με το ίδιο πρόσχημα. Το προκλητικό βέβαια στην όλη υπόθεση είναι ότι την ίδια στιγμή καταγράφεται τεράστια αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην εγχώρια τελική κατανάλωση, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, αυτήν την περίοδο σημειώνονται «ρεκόρ καθαρής Ενέργειας», οπότε οι ΑΠΕ φτάνουν να καλύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 63% της συνολικής ζήτησης.

Με λίγα λόγια, ενώ και το «μοντέλο στόχος» της ΕΕ ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ και πάνω από 6 μήνες, αλλά και οι ΑΠΕ αυξάνουν τη συμμετοχή τους στην παραγωγή ηλεκτρισμού, οι τιμές του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά όχι μόνο δεν μειώνονται ή μένουν σταθερές, αλλά συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμη φορά ότι το «πράσινο νέο ντιλ» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σηματοδοτεί γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας για τον λαό, πλάι φυσικά στις χιλιάδες απολύσεις και στο τσάκισμα δικαιωμάτων στον κλάδο.


Φ.Κ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Λιγότεροι υγειονομικοί και ασθενείς, περισσότερα κέρδη

Πάνω από 10 δισ. ευρώ έδωσε πέρσι η γερμανική κυβέρνηση για τα άδεια κρεβάτια σε κλινικές, ενώ ασθενείς έμεναν χωρίς θεραπεία και έγκαιρη διάγνωση!

(c) dpa-Zentralbild

Το ιλιγγιώδες ποσό των 10 δισ. ευρώ έδωσε το 2020 η γερμανική κυβέρνηση σε ιδιωτικά και «μη κερδοσκοπικά» νοσοκομεία... επιδοτώντας άδεια νοσοκομειακά κρεβάτια!

Εν μέσω πανδημίας, αντί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν απλόχερα στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, προκειμένου να διαφυλαχτεί η κερδοφορία τους, δηλαδή να εξασφαλιστεί ότι τα έσοδά τους δεν θα μειωθούν από τη μειωμένη προσέλευση ασθενών - πελατών, την ακύρωση χειρουργείων και άλλων ιατρικών πράξεων. Παράλληλα, επιδοτήθηκαν «γενναία» και για κάθε επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ που θα δημιουργούσαν για ασθενείς με κορονοϊό και άλλα περιστατικά.

Και στη Γερμανία, στις συνθήκες της πανδημίας, αντί να παρθούν μέτρα που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού για όλες τις ασθένειες, εκατοντάδες χιλιάδες προγραμματισμένες ιατρικές επεμβάσεις και θεραπείες ακυρώθηκαν, πολλές από αυτές λόγω της διάθεσης και της «ετοιμότητας» κλινικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Την ίδια ώρα ωστόσο, η κερδοφορία των ομίλων της Υγείας εκτοξεύτηκε.

Κι ενώ οι υγειονομικές ανάγκες του λαού αυξάνουν, οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας, την ίδια ώρα που τσεπώνουν τις επιδοτήσεις, μειώνουν στα «όρια ασφαλείας» το προσωπικό τους, προκειμένου να λειτουργούν με το μικρότερο δυνατό μισθολογικό «κόστος», αποκομίζοντας το μέγιστο δυνατό κέρδος. Κι αυτό ενώ όλο και πυκνώνουν οι αναφορές γιατρών και νοσηλευτών του ιδιωτικού και «δημόσιου» τομέα Υγείας της Γερμανίας για τις δραματικές ελλείψεις, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, την κόπωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις διώχνουν ασθενείς επειδή δεν υπάρχουν υγειονομικοί να τους φροντίσουν, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει υποβαθμιστεί, ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού...

Παραλογισμός; Οχι. Αυτή είναι η «κανονικότητα» της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με τη Γερμανία μάλιστα να αποτελεί ένα από τα «μοντέλα» των αντίστοιχων προωθούμενων «μεταρρυθμίσεων» παραπέρα εμπορευματοποίησης και στην Ελλάδα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λειτουργίας τόσο των αμιγώς ιδιωτικών, όσο και των λεγόμενων «δημόσιων» νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια, που έδειξε τα «δόντια της» στη Γερμανία και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για τον λαό αυτή η πανδημία έφερε επιδείνωση της Υγείας ή και θάνατο, για τους μεγάλους ομίλους ήταν μια «χρυσή χρονιά» κερδοφορίας.

Λουκέτα σε νοσοκομεία - εταιρείες την ώρα που σάρωνε η πανδημία...

Στη Γερμανία, όλα τα νοσοκομεία - αυτά που ανήκουν σε κρατίδια, πανεπιστήμια, εκκλησίες, «μη κερδοσκοπικούς» οργανισμούς κ.λπ. - λαμβάνουν μια συμβολική χρηματοδότηση από το κράτος και κατά βάση είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Δηλαδή βασίζονται στις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών. Δίπλα σε αυτά υπάρχουν και τα αμιγώς ιδιωτικά, που κατά κύριο λόγο ανήκουν σε μεγάλους ομίλους.

Η πανδημία έφερε τα νοσοκομεία στη Γερμανία στα όριά τους. Είχαν προηγηθεί χρόνια ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και λουκέτα σε νοσοκομεία που η λειτουργία τους δεν κρινόταν «συμφέρουσα» ή κατάργηση κρεβατιών.

Από το 2005 έως το 2019, έκλεισαν περίπου 380 «δημόσιες» και «μη κερδοσκοπικές» κλινικές, χάθηκαν σχεδόν 60.000 κρεβάτια. Ταυτόχρονα προστέθηκαν 154 νέα ιδιωτικά νοσοκομεία με 30.000 κρεβάτια. Ο αριθμός των νοσοκομειακών κρεβατιών μειώθηκε και τη χρονιά της πανδημίας, το 2020, καθώς «η πανδημία έχει επηρεάσει την οικονομική κατάσταση πολλών εταιρειών και τα νοσοκομεία δεν αποτελούν εξαίρεση», όπως παρατηρείται χαρακτηριστικά στον γερμανικό Τύπο.

Ετσι, ενώ η πανδημία σάρωνε τη χώρα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο νοσοκομεία να κλείνουν, να απειλούν ή να απειλούνται με λουκέτο, ενώ το προσωπικό τους έβγαινε σε αναστολή και εκ περιτροπής εργασία, λόγω μείωσης των εσόδων!

560 ευρώ τη μέρα για κάθε άδειο κρεβάτι!

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τον Μάρτη του 2020 προέβλεπαν τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων με 560 ευρώ τη μέρα για κάθε νοσοκομειακό κρεβάτι που έμεινε κενό και 50.000 ευρώ για κάθε επιπλέον κρεβάτι σε ΜΕΘ...

Τι δείχνει σήμερα η ...«εξίσωση»; Ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο μειώθηκε τουλάχιστον κατά 13% το 2020 σε σχέση με το 2019, ωστόσο το ίδιο διάστημα τα έσοδα των νοσοκομείων αυξήθηκαν έως και 14%! Το θέμα απασχόλησε ακόμη και τη γερμανική Βουλή, όπου σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Die Zeit» έγινε σχετική Ερώτηση τον περασμένο Αύγουστο, καθώς παρατηρήθηκε ότι τα κυβερνητικά μέτρα «μετέτρεψαν τα κενά κρεβάτια σε μηχανές χρημάτων». Τελικά «η κυβέρνηση πλήρωσε 10 δισ. ευρώ» για άδεια κρεβάτια και ακυρώσεις ιατρικών πράξεων... Στην Ερώτηση αν οι κλινικές ανέβαλαν προγραμματισμένες επεμβάσεις προκειμένου να λάβουν την κρατική επιδότηση, το υπουργείο Υγείας περιορίστηκε να απαντήσει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις συστηματικής αναβολής»...

Το σίγουρο είναι πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας έκαναν «χρυσές δουλειές» και αύξησαν τα κέρδη τους. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η «Zeit», η αλυσίδα ιδιωτικών νοσοκομείων «Helios» - η μεγαλύτερη στη Γερμανία με 89 κλινικές - είχε πέρυσι 600 εκατ. ευρώ κέρδη (προ φόρων), ενώ και οι ισπανικές κλινικές «Helios» είχαν άλλα 400 εκατ. Στη Γερμανία, έλαβε το 7% - 8% όλων των κρατικών ενισχύσεων, δηλαδή περίπου 740 εκατ. ευρώ. Η «Helios» ανήκει στον όμιλο υγειονομικής περίθαλψης «Fresenius» - που δραστηριοποιείται επίσης σε ιατρική τεχνολογία - με κέρδη 4,6 δισ. ευρώ το 2020.

Μείωση του προσωπικού στο ελάχιστο για μέγιστο κέρδος

Ο ίδιος όμιλος βασίστηκε και στη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού «κόστους» για να αυξήσει την κερδοφορία του. Οπως σημειώνει το ρεπορτάζ, μόνο μια κλινική του ομίλου στο Μόναχο είχε ρεκόρ κερδών στα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ περισσότερα σε σχέση με τις χρονιές πριν από την πανδημία. Σε αυτή την κλινική, στις αρχές Δεκέμβρη, ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας σάρωνε τη χώρα και οι ΜΕΘ γέμιζαν καθημερινά, 20 γιατροί απευθύνθηκαν με επιστολή τους προς τον διευθύνοντα σύμβουλο.

«Η πίεση του χρόνου και η έλλειψη προσωπικού οδηγούν σε αδυναμία των απαραίτητων διαγνώσεων, ενώ τα σφάλματα συσσωρεύονται» και «κινδυνεύει η υγεία των ασθενών», τονίζουν. «Βρισκόμαστε σε λειτουργία έκτακτης ανάγκης» κι αυτό «επιτυγχάνεται» μόνο εξαιτίας «παράλογων υπερωριών». Επομένως, «θεωρήστε αυτήν την επιστολή ως προειδοποίηση», κατέληγαν οι γιατροί ζητώντας κατεπειγόντως προσλήψεις για να καλυφθούν οι συστηματικά κενές θέσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση, ούτε προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας, αλλά είναι χρόνια σε πολλά νοσοκομεία. Στο κέντρο καρδιάς της «Helios» στη Λειψία, οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται επίσης για έλλειψη προσωπικού και μεγάλη εργασιακή πίεση. «Σχεδόν κάθε τρίτη μέρα το κέντρο ελέγχου διάσωσης αναγκάζεται να σηματοδοτεί ότι δεν θα μπορούν να γίνουν δεκτά άλλα επείγοντα (καρδιολογικά) περιστατικά», αναφέρεται.

Κι όμως, από την πλευρά του, ο όμιλος σχεδιάζει περαιτέρω μείωση προσωπικού ή και κλείσιμο νοσοκομείων. Την προηγούμενη βδομάδα ο επικεφαλής του ομίλου «Fresenius» είπε σε σχετική τηλεδιάσκεψη ότι στις κλινικές «Helios» θα υπάρξει «στοχευμένη μείωση των ικανοτήτων μας σε ιατρικό προσωπικό», ως απαραίτητο μέτρο «για να διασφαλίσουμε την κερδοφορία μας», καθώς και ενδεχόμενη «πώληση κλινικών» προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.

Δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς

Ποιες είναι οι συνέπειες για τους ασθενείς από την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας ούτε μέσα στην πανδημία;

Τα στοιχεία που δημοσίευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν πως ο αριθμός των ιατρικών περιστατικών (εκτός Covid) που αντιμετώπισαν τα γερμανικά νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20% στο διάστημα Οκτώβρης 2020 - Γενάρης 2021 (είχε προηγηθεί 27% μείωση μεταξύ Μάρτη - Μάη 2020). Τον φετινό Γενάρη οι νοσοκομειακές θεραπείες/επεμβάσεις μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός ότι μειώθηκε σημαντικά και ο αριθμός αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στο διάστημα Οκτώβρης 2020 - Γενάρης 2021 (11% λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια, 13% λιγότερα καρδιακά).

Μείωση παρουσιάζουν επίσης οι θεραπείες και διαγνώσεις του καρκίνου. Ενδεικτικά, το ίδιο διάστημα έγιναν κατά 5% λιγότερα χειρουργεία για καρκίνο του μαστού και κατά 20% λιγότερα για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η κατάσταση για τη φροντίδα των καρκινοπαθών γίνεται όλο και πιο ανησυχητική, προειδοποίησαν πρόσφατα οι τρεις μεγαλύτερες οργανώσεις της χώρας - Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο, Γερμανικό Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ), Γερμανική Εταιρεία Καρκίνου (DKG).

«Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, αυτό δεν θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμες συνέπειες. Στο μέλλον θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλούς ασθενείς των οποίων ο καρκίνος ανακαλύφθηκε πολύ αργά και ως εκ τούτου οι πιθανότητες ανάκαμψης μειώνονται», εξηγεί ο πρόεδρος του DKFZ και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει: Η θνησιμότητα από καρκίνο θα ανεβαίνει στα ύψη».

Τα τρία ιδρύματα καλούν την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις ικανότητες φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο.

«Τα νέα κύματα της πανδημίας ήταν προβλέψιμα, και όμως έχουμε ξανά την έλλειψη εφοδιασμού των νοσοκομείων και μάλιστα πιο δραματική από ό,τι πριν», σημειώνει η Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε «τις προκλήσεις στο σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Οι οργανισμοί απαιτούν, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθούν άλλες εγκαταστάσεις για τη φροντίδα των καρκινοπαθών σε περιοχές που τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ