Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμπάνες

Οσοι ζούσαν με την προσδοκία ότι θα γλιτώσουν τελικά από τα συσσωρευμένα χρέη που έμειναν στα «αζήτητα» την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, κατ' εφαρμογή των δήθεν «μέτρων στήριξης των επαγγελματιών», ακούνε σιγά σιγά τις καμπάνες να χτυπάνε, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει την είσπραξη των οφειλών αυτού του διαστήματος με ...διευκολύνσεις, αλλά χωρίς κανένα σκόντο. Οπως υπολογίζεται, οι οφειλές στην Εφορία που προστέθηκαν στις προηγούμενες, έφτασαν στα 7 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο που πέρασε, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στους βιοπαλαιστές ΕΒΕ, που και πριν την πανδημία τα έβγαζαν πέρα δύσκολα. Πόσο μάλλον τώρα. Οπως όμως τους προειδοποιεί ο οικονομικός Τύπος, τώρα θα πρέπει να ετοιμάζονται για τον λογαριασμό της κρίσης και της πανδημίας, αφού το κράτος θα απαιτήσει μέχρι δεκάρας τις οφειλές τους, ενώ εμφανίζεται να τους κάνει και τη χάρη, που «απλώνει» τις εισπράξεις σε πολλές δόσεις. Λες και υπήρχε περίπτωση να πάρει έστω και ένα ευρώ αν τα έκανε άμεσα απαιτητά! Οπως και να 'χει, για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ ξεκινάει μια νέα δύσκολη περίοδος, αμέσως μετά απ' αυτήν που μόλις τελείωσε, με το λεγόμενο «άνοιγμα της αγοράς». Τα κυβερνητικά μέτρα στο όνομα της διαχείρισης της πανδημίας απλά «κλώτσησαν το τενεκεδάκι» των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων μερικά μέτρα πιο μακριά και τώρα ήρθε η ώρα της αποπληρωμής. Για να μην αποτελέσει λοιπόν το κύκνειο άσμα για χιλιάδες απ' αυτούς, θα πρέπει να απαντηθεί με μαζικούς αγώνες, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος, όπως αυτά που διεκδικούν αγωνιστικά Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι των ΕΒΕ, με γενναίο κούρεμα χρεών, φοροαπαλλαγές και άλλες ρυθμίσεις, που αποτρέπουν την ασφυξία και θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέων δυσβάσταχτων χρεών.

Παραμύθια...

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες είχαμε έναν «ασταθή» και «απρόβλεπτο» Πρόεδρο των ΗΠΑ, επιρρεπή στη «συνωμοσιολογία» και την «ακροδεξιά ρητορική», που έβαζε φωτιά στον πλανήτη λόγω της απροθυμίας του να συνυπάρξει με «φωνές της λογικής», επιλέγοντας να συνδιαλέγεται και να συμφωνεί με αυταρχικούς ηγέτες άλλων κρατών. Αυτό ήταν το κυρίαρχο «μοντέλο ερμηνείας» των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων σε όλο τον πλανήτη, κυρίως από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και στη χώρα μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε περιόδους έξαρσης της αντιπαράθεσης στα πιο θερμά μέτωπα. Η κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ αφαίρεσε από το παραμύθι τους τον λύκο του «δύστροπου» ηγέτη, αφού στη θέση του Τραμπ εκλέχτηκε ο «ανθρώπινος», «προοδευτικός» Μπάιντεν, για τον οποίο ειδικά η σοσιαλδημοκρατία στην ΕΕ και στη χώρα μας «στάζει μέλι». Το κενό όμως δεν άργησε να καλυφθεί... Ποιος φταίει λοιπόν σήμερα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Παλαιστίνη; Σύμφωνα με τους ίδιους «αναλυτές», η κατάσταση ξέφυγε με ευθύνη του «ακροδεξιού Νετανιάχου», που ναρκοθετεί την περιοχή για να υπηρετήσει την πολιτική του ατζέντα.

... χωρίς λύκο

Μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια λοιπόν, με το αφήγημα του «ακροδεξιού Νετανιάχου»: Πρώτα απ' όλα «βγαίνει λάδι» ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός, που έχει αφήσει το ματωμένο αποτύπωμά του στη Μέση Ανατολή και ειδικά στο Παλαιστινιακό, ρίχνοντας διαχρονικά νερό στο μύλο της ισραηλινής επιθετικότητας. Δεύτερο, ξεπλένεται η εμπλοκή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο του οποίου διευρύνεται χρόνο με το χρόνο η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, κρατώντας ζεστή την πλάτη του, για να δολοφονεί παιδιά και αμάχους, να βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες των Παλαιστινίων για ελεύθερη πατρίδα. Και βέβαια, τροφοδοτείται η αυταπάτη ότι ένας πιο δημοκρατικός και δίκαιος καπιταλιστικός κόσμος είναι η απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα, στους πολέμους και τους ανταγωνισμούς. Το εκρηκτικό μείγμα που κάθε τόσο προκαλεί την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται στο DNA αυτού του σάπιου συστήματος. Και οι λαοί δεν πρόκειται να ανασάνουν πραγματικά, αν με την πάλη τους δεν εξοντώσουν τον καπιταλιστικό Μινώταυρο, που απομυζά τα δικαιώματα, τις ανάγκες και την ίδια τη ζωή τους.

Απονενοημένο

Μια νοσοκόμα του πολυδιαφημισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), που φρόντιζε τον Μπ. Τζόνσον όταν αυτός νοσούσε από κορονοϊό, υπέβαλε τις προάλλες την παραίτησή της, καταγγέλλοντας ότι έχει «απλά σιχαθεί», επειδή «δεν λαμβάνουμε τον σεβασμό και τώρα ούτε τον μισθό που δικαιούμαστε». Αφορμή στάθηκαν οι εξαγγελίες της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα αυξήσει κατά ...1% τους μισθούς των υγειονομικών, ως «ένδειξη ευγνωμοσύνης» για τις υπηρεσίες τους την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα, για να το πουλήσει καλύτερα, η κυβέρνηση παρουσιάζει αυτήν την «αύξηση» ως κατ' εξαίρεση σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, όπου οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ζητάει από τους υγειονομικούς να της πουν και ευχαριστώ! Μπορεί λοιπόν η παραίτηση της νοσοκόμας να είναι ένα «απονενοημένο διάβημα» κάτω από την πίεση και την αγανάκτηση που προκαλεί ο εμπαιγμός των υγειονομικών από τη βρετανική κυβέρνηση, αποκαλύπτει όμως στοιχεία που είναι κοινά στη διαχείριση της πανδημίας απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις και εκθέτουν τον λαό σε μεγάλο κίνδυνο. Στη Μ. Βρετανία, όπως και παντού στον κόσμο, το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του ευθύνεται για την άθλια κατάσταση στο σύστημα της Υγείας, για τη νόσηση και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, για την εξάντληση μέχρι κατάρρευσης του υγειονομικού προσωπικού. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε με τα υποκριτικά κυβερνητικά χειροκροτήματα για τους «ήρωες υγειονομικούς», ούτε με τις αερολογίες της κυβέρνησης Τζόνσον, που δηλώνει τώρα «εξαιρετικά ευγνώμων για τη φροντίδα που παρέχει το προσωπικό του NHS, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1864 Τα Επτάνησα περνούν από τους Βρετανούς στην κυριαρχία του ελληνικού κράτους.

1865 H παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης έως 17η Μάη.

1877 Η Ρουμανία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1904 Ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ).

1921 Η Ρωσική Σοβιετική Ομόσπονδη Σοσιαλιστική Δημοκρατία και η Γεωργία υπογράφουν συμφωνία για ένωση.

1923 Το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (Κ) καταδικάζει και ακυρώνει τις αποφάσεις της Α' Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του 1922, όπου είχε επικρατήσει η δεξιά οπορτουνιστική γραμμή περί «μακράς νομίμου υπάρξεως».

1923 Στο ενωτικό συνέδριο της 2ης και της 2½ Διεθνούς στο Αμβούργο ιδρύεται η Σοσιαλιστική Εργατική Διεθνής.

1927 Ο Αμερικανός Τσαρλς Λίντμπεργκ γίνεται ο πρώτος πιλότος που διασχίζει με αεροπλάνο τον Ατλαντικό.

1942 Στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας, ο Αρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ.

1945 Σε ηλικία 45 χρόνων, ο άλλοτε αρχηγός των Ες Ες και της Γκεστάπο, Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί στη φυλακή, προκειμένου να μη δικαστεί.

1948 Το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ (διοικητής Χρόνης Βάης - Αχιλλέας Πετρίτης, πολιτικός επίτροπος Νίκος Φίνογλου - Γερονίκος), που είχε συγκροτηθεί μόλις τον Φλεβάρη στα μετόπισθεν του εχθρού στην πολιορκημένη Μουργκάνα, πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας την κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα γύρω χωριά. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για να το παγιδέψουν και να το καταστρέψουν δεν τα κατάφεραν. Τουναντίον, οι μαχητές του ΔΣΕ πέτυχαν αλλεπάλληλες νίκες το επόμενο διάστημα, στους Μπαουσούς Ιωαννίνων (διαλύοντας μια ίλη ιππικού), στα υψώματα της Λίππας (κατά της διοίκησης της 76ης Tαξιαρχίας), από τη Φιλιππιάδα έως τα περίχωρα της Πρέβεζας κ.ά. Ακολούθως, το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ μετονομάστηκε τιμητικά σε 159 επίλεκτη ταξιαρχία.

1981 Ξεκινά η 14χρονη προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία.

1991 Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι δολοφονείται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας. Ηταν γιος της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι, που επίσης δολοφονήθηκε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ