Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό: Με μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κρήτη συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά τους
  • Τελικά ποιος κλείνει τα εργοστάσια; - Αρθρο με αφορμή την ανακοίνωση κλεισίματος του εργοστασίου της «Schneider Electric»
  • Εργαζόμενοι στο Χρηματοπιστωτικό: Μέρα δράσης ενάντια στο καθεστώς της τηλεργασίας
  • Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Διήμερο παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς του κλάδου
  • Εργαζόμενοι «Βοήθεια στο Σπίτι»: Επί 18 χρόνια δίνουν μάχη σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Επί 18 χρόνια δίνουν μάχη σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα
Οι συνθήκες της πανδημίας επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά τη σημασία του ρόλου που παίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι μετά από 17 - 18 χρόνια δουλειάς εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακής ομηρίας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Πολλαπλάσιες ανάγκες στις συνθήκες της πανδημίας

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί για πάνω από 20 χρόνια και έχει στόχο την εξυπηρέτηση αναγκών ηλικιωμένων ανθρώπων και ατόμων με αναπηρίες. Υλοποιείται μέσα από τους δήμους και σήμερα απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πανελλαδικά σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.

Στις συνθήκες της πανδημίας, οι εργαζόμενοι του προγράμματος κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες πολύ μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων, αφού πέρα από τους ηλικιωμένους προστέθηκαν όλες οι ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι νέες αιτήσεις από ανθρώπους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του προγράμματος έχουν αυξηθεί κατά 100% και 200%.

Η πολύ μεγάλη αύξηση του έργου επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές μέσω της προσωρινής μεταφοράς προσωπικού από υπηρεσίες των δήμων που έκλεισαν λόγω της πανδημίας (όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων κ.ά.). Παρά τη συμβολή των εργαζομένων αυτών, πρόκειται για μέτρο που δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα: Από τη μια, ο αριθμός των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν σε «κανονικές» συνθήκες, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας, και από την άλλη, το επιπλέον προσωπικό που μεταφέρθηκε προσωρινά δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένο, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν ζητήματα στο συντονισμό των δράσεων.

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ήταν ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα, με το ξέσπασμα της πανδημίας, για το ποια είναι τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν για την προστασία της δικής τους υγείας αλλά και της υγείας των ανθρώπων που εξυπηρετούν. Μόνο μετά από δικές τους επίμονες παρεμβάσεις και αφού πρώτα είχαν περάσει δέκα και πλέον μέρες, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε οδηγίες.

Ομως και τώρα, που η κυβέρνηση αίρει τα μέτρα περιορισμού, κανείς δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους για το τι θα γίνει στο εξής. Πρώτον, αν θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον ίδιο αριθμό ανθρώπων που εξυπηρέτησαν όσο ίσχυαν τα μέτρα περιορισμού και, δεύτερον, αν θα ισχύουν τα μέτρα που έπαιρναν κατά την επαφή τους με τις ευπαθείς ομάδες, αν θα συνεχίσουν, για παράδειγμα, να μην μπαίνουν στα σπίτια ή αν θα μπορούν να μπαίνουν ώστε να εξυπηρετήσουν ανάγκες καθαριότητας κ.ά.

Ως προς τα μέσα προστασίας, αρχικά οι εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει ούτε τα στοιχειώδη, όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Μόνο λίγο αργότερα άρχισαν να τα παίρνουν και όχι όλα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν εφοδιάζονται με τις απαραίτητες φόρμες. Παρ' όλα αυτά κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και ΚΕΔΕ με δηλώσεις τους καλλιεργούσαν συνειδητά την εικόνα ότι παρέχουν απλόχερη στήριξη, εικόνα η οποία δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα.

Να διασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

Οι σημερινοί εργαζόμενοι στο πρόγραμμα έχουν συμπληρώσει 17 - 18 χρόνια δουλειάς σε μια διαρκή κατάσταση εργασιακής ομηρίας, αφού μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν το καθεστώς απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ετήσιας διάρκειας.

Κάθε φορά που το πρόγραμμα έληγε και οι εργαζόμενοι πάλευαν για την ανανέωσή του και το δικαίωμα στη δουλειά, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εντείνονταν. Επιπλέον, συχνά, τα χρόνια αυτά έρχονταν αντιμέτωποι με περιόδους απληρωσιάς, που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ότι ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι μέχρι σήμερα εφήμερος. Ακόμα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων υλικοτεχνικών υποδομών, με βασικό πρόβλημα τον γερασμένο στόλο των οχημάτων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή μετακίνησή τους.

Υστερα λοιπόν από τόσα χρόνια και ενώ τον καιρό της πανδημίας κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι το έργο που παρέχουν, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση και χωρίς όρους μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα, ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό... Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε κάνει λίγους μήνες πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όλα έμειναν στα λόγια, για άλλη μια φορά.

Την περασμένη Τρίτη δημοσιοποιήθηκε η σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ 4Κ για την πλήρωση 2.909 θέσεων τακτικού προσωπικού στους δήμους που θα στελεχώσουν το πρόγραμμα. Από το σύνολο των θέσεων, οι 368 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι 730 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, οι 634 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι 1.177 θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Παρά την αυξημένη μοριοδότηση όσων ήδη εργάζονται στο πρόγραμμα, υπάρχουν πιθανότητες κάποιοι εργαζόμενοι να μείνουν εκτός. Ακόμα και τώρα δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.

Η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, είναι ο αναγκαίος δρόμος για να στηριχθεί και να συνεχιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι το αυτονόητο δικαίωμα.

Για τις εξελίξεις αυτές η Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» Αττικής και μέλος του Πανελληνίου Συντονιστικού, έκανε ένα σύντομο σχόλιο στον «Ριζοσπάστη»: «Και η πανδημία έδειξε τη σημασία και τη σπουδαιότητα του έργου που παρέχουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", παρότι δουλεύουμε σε συνθήκες εργασιακής ομηρίας πάρα πολλών ετών. Την περασμένη Τρίτη βγήκε η προκήρυξη 4Κ για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Υστερα από 18 χρόνια δουλειάς περιμέναμε το αυτονόητο, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους μας, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αντί γι' αυτό είμαστε αναγκασμένοι να συμμετάσχουμε σε έναν διαγωνισμό που από τη φύση του δεν εξασφαλίζει 100% τις θέσεις εργασίας μας, πάντα υπάρχει μια μικρή έστω πιθανότητα να μείνει κάποιος έξω, και για εμάς αυτό θα είναι μεγάλη απώλεια και αν συμβεί δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Από εκεί και πέρα ο αγώνας μας δεν σταματά εδώ. Τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχουν εφαρμοστεί πλήθος μέτρων που έχουν μειώσει ή και καταργήσει δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε, να βάλουμε εμπόδια στην επίθεση αυτή, να διεκδικήσουμε αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες μας».

Επίσης, η ΔΑΣ ΟΤΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η λαϊκή οικογένεια είχε χτες, έχει σήμερα λόγω της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότερο θα έχει και αύριο, την ανάγκη για δωρεάν δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές της ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται, εν μέρει και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται». Στο πλαίσιο αυτό προβάλλει μεταξύ άλλων τα αιτήματα για μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού και ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον μόνιμους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κρήτη για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

Στις 28 Μάη το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

ΡΕΘΥΜΝΟ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Με τις χτεσινές μαζικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό έδωσαν συνέχεια στον αγώνα τους, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους, την πλήρη διασφάλιση του εισοδήματός τους, την εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

Οι κινητοποιήσεις του κλάδου, με σταθμό το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 28 Μάη και με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε τουριστικές περιοχές όλης της χώρας, στέλνουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες πως οι εργαζόμενοι που πλήρωσαν το «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης με χαμηλούς μισθούς, εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» και εντατικοποίηση, δεν θα δεχθούν σήμερα να πληρώσουν για μια ακόμα φορά την κρίση.

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, ιδιαίτερα μαζικές ήταν η συγκέντρωση που έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο και η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης. Με αφορμή τη χτεσινή καταληκτική ημερομηνία για την επαναπρόσληψή τους, οι εποχικοί εργαζόμενοι κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη.

«Τα ξενοδοχεία είμαστε εμείς! Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά», ήταν το σύνθημα που πρόταξε στο πανό της η Επιτροπή Αγώνα στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι η αρχή ενός μεγάλου αγώνα που πρέπει να δώσουμε», τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκλεγμένος με τη ΔΑΣ. «Δεν είμαστε όλοι μαζί», ξεκαθάρισε και υπενθύμισε πως οι ξενοδόχοι στην Κρήτη έβγαλαν πέρσι 3,9 δισ. ευρώ «από το δικό μας κόπο, από τους δικούς μας πετσοκομμένους μισθούς, από τις δικές μας απλήρωτες υπερωρίες, από τα δικά μας κομμένα ρεπό». Από τα κέρδη αυτά «μόνο το 5% είναι οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάλεσε σε συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε συντονισμό με τα δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου για να οργανωθούν τα επόμενα βήματα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες σωματείων από άλλους κλάδους.

Παρευρέθηκε επίσης ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Μαζικές κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο και Χανιά

«Του Τουρισμού το θαύμα εμείς το 'χουμε χτίσει - Ματώσαμε για κέρδη, πληρώνουμε την κρίση», διαμήνυσε με το πανό της η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων στη μαζική συγκέντρωση και την πορεία των εργαζομένων του κλάδου στο Ρέθυμνο που κατέληξε στην Αντιπεριφέρεια.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
«Ακούμε τους πάντες να αγωνιούν για το μέλλον του Τουρισμού. Ακούμε καθημερινά στα τηλεοπτικά πάνελ να ζητάνε μέτρα για να σωθεί η σεζόν. Για να σωθεί η οικονομία», σχολίασε στην ομιλία του ο Στράτος Μανιαβός, μέλος της διοίκησης του Σωματείου και της Ομοσπονδίας του κλάδου. «Γνωρίζουμε όμως καλά ότι είναι άλλη η πρεμούρα των ξενοδόχων, που φέτος δεν θα ξαναδούν τα περσινά 20 δισ. κέρδη και άλλο η δική μας αγωνία για το αν και πώς θα μπει στο σπίτι μας ένα πιάτο φαΐ», τόνισε και κάλεσε στην κινητοποίηση που οργανώνει η Επιτροπή τη Δευτέρα 25/5 με συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία στην Ενωση Ξενοδόχων.

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου που έγινε στα Χανιά, με προορισμό την Αντιπεριφέρεια, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Εστιατορίων - Μαγείρων και το Σωματείο Διανομέων (Delivery), διεκδικώντας να τηρηθούν οι κλαδικές ΣΣΕ, να καλυφθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το κλείσιμο του μικροφώνου την ώρα που πήραν το λόγο εργαζόμενοι από τα Σωματεία του Επισιτισμού και των Διανομέων, καθώς και εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του προεδρείου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το Σωματείο Επισιτισμού καλεί σε Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., με θέμα τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Στις 28 Μάη το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!»: Με το σύνθημα αυτό, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, οργανώνουν συλλαλητήριο, την Πέμπτη 28/5, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα. Τα σωματεία καλούν σε αγώνα για «να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου μας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας», για «να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, όπως προβλέπουν οι Συλλογικές μας Συμβάσεις».

Προετοιμάζοντας το συλλαλητήριο, τα Παραρτήματα του κλαδικού Συνδικάτου προχωρούν σε παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις αύριο, Παρασκευή, στον Πειραιά, το Σάββατο 23/5 σε Περιστέρι, Γλυφάδα και Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 25/5, μέρα που θα ανοίξουν τα εστιατόρια, θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Επίσης, σε Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» στην Αττική, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του κλαδικού Συνδικάτου.

Στη Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα αγκαλιάσει χώρους δουλειάς και θα κορυφωθεί στις 28 Μάη, με κινητοποίηση στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, υλοποιεί το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, το κλαδικό Συνδικάτο προγραμματίζει μεταξύ άλλων: Σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., παρέμβαση σε χώρους μαθητείας και στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη με εργαζόμενους στην Καλαμαριά. Αύριο, Παρασκευή 22/5, στις 11 π.μ., παρέμβαση στα Λαδάδικα και στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας με εργαζόμενους της περιοχής. Το Σάββατο 23/5, στις 11.30 π.μ., παρέμβαση στην Τούμπα. Την Κυριακή 24/5, στις 7.30 μ.μ., σύσκεψη με σπουδαστές του κλάδου, σε συντονισμό με τους αντίστοιχους συλλόγους.

Κινητοποιήσεις σε νησιά και τουριστικές περιοχές

Κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό οργανώνουν σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, με αφορμή τις καταληκτικές ημερομηνίες για τις επαναπροσλήψεις. Στο πλευρό των εργαζομένων παίρνουν θέση σωματεία από άλλους κλάδους και μαζικοί φορείς, στηρίζοντας τα αιτήματά τους.

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω και το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Ρόδο, τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» - «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare» συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων αύριο, Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

-- Στην Πάτρα, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μαγείρων και Σερβιτόρων, καθώς και το Εργατικό Κέντρο καλούν σε συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στο Λασίθι, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων - Συναφών Επαγγελμάτων «ΤΑΛΩΣ» καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 25/5, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Δημοκρατίας 20).

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του, καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 25/5, καταληκτική ημερομηνία για τις επαναπροσλήψεις, να συγκεντρωθούν στις πύλες των ξενοδοχείων και στη συνέχεια σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, την 1η Ιούνη σχεδιάζει μηχανοκίνητες πορείες στις τρεις κεντρικές αρτηρίες του νησιού, που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.

-- Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο, Παρασκευή, σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ στις 28/5 και νέο συλλαλητήριο στις 10/6.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου σχεδιάζει κινητοποίηση στις 28/5.

Επίσκεψη του Χρ. Κατσώτη

Σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., το εργοστάσιο της «Schneider Electric» στα Οινόφυτα θα επισκεφθεί ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Τελικά ποιος κλείνει τα εργοστάσια;

Με αφορμή την ανακοίνωση κλεισίματος της παραγωγικής μονάδας της «Schneider Electric» στα Οινόφυτα Βοιωτίας

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας
Στις 7 Μάη η θυγατρική της εταιρείας «Schneider Electric» στην Ελλάδα ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της στα Οινόφυτα στις 31/10/2020.

Σε αυτό απασχολούνται περίπου 90 εργαζόμενοι, ενώ μέχρι πέρσι το προσωπικό έφτανε ανά διαστήματα ακόμη και τα 160 άτομα, αφού περιοδικά προσλαμβάνονταν δεκάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Το εμπορικό τμήμα της εταιρείας στην Ελλάδα, που έχει κύριο αντικείμενο κυρίως τη λιανική αγορά, θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Οταν ένας επιχειρηματικός κολοσσός...

Η μητρική εταιρεία αποτελεί έναν πραγματικό βιομηχανικό κολοσσό, με μονάδες και δίκτυο σε πάνω από 115 χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όμιλος εμφάνισε το 2019 τζίρο 27,2 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το ΑΕΠ ενός μικρού κράτους. Το αντικείμενο των εργασιών του αφορά ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων με επίκεντρο την ηλεκτρική ενέργεια, από προϊόντα οικιακής χρήσης μέχρι τη διανομή και αποθήκευση Ενέργειας, ακόμη και το βιομηχανικό αυτοματισμό.

Στην Ελλάδα η εταιρεία εγκαινίασε την παραγωγική της δραστηριότητα τη δεκαετία του 1990, όταν εξαγόρασε το εργοστάσιο παραγωγής της ΕΛΒΗΜ («Ελληνική Βιομηχανία Μετασχηματιστών», συμφερόντων της «ΑΓΕΤ Ηρακλής») στα Οινόφυτα. Η παραγωγή μετασχηματιστών αποτέλεσε διαχρονικά το βασικό αντικείμενο, με κύριο αγοραστή τη ΔΕΗ και πλέον τον ΔΕΔΔΗΕ.

Μάλιστα, στην πορεία πρακτικά «μονοπώλησε» τον κλάδο παραγωγής μετασχηματιστών στη χώρα, αφού στα τέλη της δεκαετίας 2000 - 2010 εξαγόρασε διεθνώς την «AREVA», η οποία είχε πρόσφατα κλείσει αντίστοιχο εργοστάσιο στο Κρυονέρι Αττικής.

Ενα λοιπόν το κρατούμενο: Ο όμιλος γιγαντώθηκε στη χώρα μας (όπως και διεθνώς) κερδίζοντας στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό άλλες επιχειρήσεις, δηλαδή αναπτύχθηκε σκορπώντας ανεργία και κλείσιμο άλλων εργοστασίων.

...καθορίζει τις αποφάσεις του σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών...

Ας έρθουμε όμως στα σημερινά. Σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίες προέρχονται από την πληροφόρηση που έχουν για το κλείσιμο, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη επιχειρηματική απόφαση:

1. Στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας στην Ελλάδα, ο ΔΕΔΔΗΕ προβαίνει πλέον σε διεθνείς διαγωνισμούς για την προμήθεια μετασχηματιστών. Δεδομένου όμως ότι η παραγωγή τους δεν αποτελεί πλέον μια τεχνολογία αιχμής και άρα στο συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοποιούνται διεθνώς εταιρείες από όλο τον κόσμο, η ελληνική θυγατρική της «Schneider Electric» έχασε μεγάλο μερίδιο από ανταγωνίστριες εταιρείες της Ασίας και συγκεκριμένα της Ινδίας.

Δεύτερο κρατούμενο λοιπόν: Η πολυδιαφημισμένη απ' όλες τις κυβερνήσεις «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είχε άμεσες, αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό, αλλά και στην εγχώρια παραγωγή μετασχηματιστών.

2. Οι εξαγωγές της θυγατρικής, η οποία στην παγκόσμια κατανομή της μητρικής έχει αναλάβει μέρος της Βόρειας Αφρικής, δεν μπόρεσαν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε στην εσωτερική αγορά, κυρίως λόγω των πολεμικών συγκρούσεων σε κράτη όπως η Λιβύη.

Τρίτο κρατούμενο: Οταν οι λαοί δεν πληρώνουν με το αίμα τους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δηλαδή την άλλη πλευρά της καπιταλιστικής «ειρήνης», πληρώνουν με την ανεργία και τη χαμοζωή την όξυνση των ανταγωνισμών που τους γεννάνε.

...με αποκλειστικό κριτήριο τη μέγιστη εξαγωγή κέρδους

Πίσω όμως από αυτά υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό δεδομένο: Ο όμιλος προσανατολίζεται εδώ και καιρό στους τομείς της «πράσινης Ενέργειας» και του αυτοματισμού. Στην ουσία, περνάει από τομείς παραγωγής πεπερασμένης τεχνολογίας, όπου αντικειμενικά αδυνατεί να ανταγωνιστεί εταιρείες που λειτουργούν με σχετικά μικρότερο εργατικό και λειτουργικό κόστος, σε τομείς όπου η τεχνολογική υπεροχή τού δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στο διεθνή ανταγωνισμό. Μόνο που οι συγκεκριμένες παραγωγικές δραστηριότητες εκτελούνται εκτός Ελλάδας...

Τέταρτο κρατούμενο: Η περίφημη «πράσινη Ενέργεια» αποτελεί μια ακόμη μπίζνα πολλών δισεκατομμυρίων των επιχειρηματικών ομίλων (που προφανώς δεν έχουν καμία... ευαισθησία για το περιβάλλον), η οποία πετάει στην ανεργία σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης.

Στη βάση όλων των παραπάνω, το εργοστάσιο των Οινοφύτων λειτούργησε για όσο διάστημα απέφερε κέρδη στο συγκεκριμένο αντικείμενό του. Στις σημερινές συνθήκες, τα οικονομικά αποτελέσματα με βάση τα οποία σχεδιάζουν οι καπιταλιστές, συνεπάγονται, πολύ... «απλά», το κλείσιμο του εργοστασίου και την εξώθηση των εργατών στην ανεργία.

Ετσι, στην ουσία η Ελλάδα μένει σε αυτήν τη φάση χωρίς εγχώρια παραγωγή μετασχηματιστών και ταυτόχρονα, μένει στον «αέρα» ένα εργατικό δυναμικό που έχει συγκεντρώσει επί δεκαετίες σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία.

Να λοιπόν ποια είναι η αιτία που κλείνουν τα εργοστάσια, και μάλιστα των «υγιών» εταιρειών: Οσο βγαίνει το μέγιστο δυνατό κέρδος, λειτουργούν, μόλις φανεί ότι δεν βγαίνει κλείνουν.

Και κάτι ακόμη: Οι μηχανές πιθανόν θα πουληθούν ή θα μεταφερθούν αλλού. Οι εργάτες όμως πετιούνται στο δρόμο, αφήνονται στη μοίρα τους, ή μάλλον αφήνονται «ελεύθεροι» να βρουν αλλού να πουλήσουν τον ιδρώτα τους... Αυτή είναι η «ελευθερία της αγοράς».

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η αιτία της εξέλιξης δεν είναι η πρόσφατη πανδημία. Αυτή θα ερχόταν ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα, ανάλογα με την πορεία του καπιταλιστικού οικονομικού κύκλου και την εξέλιξη των ανταγωνισμών, γεγονότα που επιταχύνθηκαν με την πανδημία.

Η μόνιμη και σταθερή δουλειά διαχρονικά στο στόχαστρο

Για να «χρυσώσει το χάπι» της ανεργίας, η εταιρεία προβάλλει ότι έκανε προσπάθειες να διατηρήσει την κερδοφορία της, όπως και ότι ως «σοβαρή» επιχείρηση δεν έκανε περικοπές την περίοδο της προηγούμενης κρίσης.

Ομως, δεν είναι αυτή η αλήθεια. Πράγματι, στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου δεν έγιναν νέες μειώσεις. Ομως, οι καινούργιες προσλήψεις την τελευταία δεκαετία αφορούσαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με τον κατώτατο μισθό. Η εταιρεία δηλαδή αξιοποίησε στο έπακρο τη γιγάντωση της «ελαστικής» απασχόλησης, την οποία θεσμοθέτησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, όλων των αποχρώσεων και «συνδυασμών».

Ακόμα, τόσο λόγω μεγέθους όσο και λόγω της επιδίωξης να διατηρήσει τη φήμη της, αφού θα διατηρήσει σε λειτουργία το εμπορικό τμήμα στην Ελλάδα, η εταιρεία προτείνει στο προσωπικό μια σειρά από οικονομικά κίνητρα προς αποχώρηση.

Ομως, οι εργαζόμενοι, πολλοί μάλιστα από τους οποίους είναι σε μεγάλη ηλικία, αντιλαμβάνονται ότι η διατήρηση της θέσης εργασίας στην ουσία δεν εξαγοράζεται, αφού ακόμα και μια σημαντική αποζημίωση θα φαγωθεί σε σύντομο χρόνο, ενώ η προοπτική εξεύρεσης άλλης δουλειάς είναι τουλάχιστον δυσοίωνη στην Ελλάδα της νέας καπιταλιστικής κρίσης...

Γι' αυτό και ο αγώνας των εργαζομένων με αίτημα τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς περικοπές μισθών και δικαιωμάτων, πρέπει να είναι μονόδρομος.

Η πρόταση του ΚΚΕ μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη

Η πείρα της εργατικής τάξης της περιοχής είναι πλούσια και πρέπει να αξιοποιηθεί:

Είναι νωπές οι μνήμες του κλεισίματος δεκάδων εργοστασίων στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων - Θήβας, στη διπλανή Χαλκίδα, τόσο σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης όσο και σε περίοδο κρίσης.

Είναι τωρινή πείρα το κλείσιμο της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι, οι περικοπές που επιδιώκουν στην ΕΑΒ, η επίθεση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που πεισματικά αντιστέκονται και διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά και τη ζωή με αξιοπρέπεια.

Στο όνομα της πανδημίας, λίγο πιο πέρα από τη «Schneider Electric», δουλεύουν 5 μέρες 12ωρα και 5 μέρες κάθονται για να συμπληρώσουν ένα κουτσουρεμένο μηνιάτικο, παραδίπλα δηλώνονται σε «αναστολή» και δουλεύουν «μαύρα», απέναντι καταστρατηγούνται ωράρια, πιο πίσω σακατεύονται, παραπέρα επιτίθενται σε συνδικαλιστές που μπαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων...

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις αναδεικνύονται η σαπίλα και η βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Γι' αυτό η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές μέσα και έξω από τα εργοστάσια, τους μόνους που αντιπαλεύουν με συνέπεια τη ρίζα του προβλήματος.

Γιατί χωρίς τους απάνθρωπους, «ιερούς» κανόνες του υπάρχοντος κοινωνικοοικονομικού συστήματος τα πράγματα δεν θα ήταν καθόλου έτσι, ούτε στη «Schneider Electric» ούτε πουθενά.

Γιατί το ΚΚΕ παλεύει για μία κεντρικά σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία, όπου η παραγωγή δεν θα καθορίζεται από τις ανταγωνιστικές επιδιώξεις μεταξύ του ενός ή του άλλου κεφαλαιοκράτη. Αντίθετα, θα σχεδιάζεται έτσι ώστε να αντιστοιχεί και να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας, δηλαδή των εργαζομένων.

Η παραγωγή όχι μόνο μετασχηματιστών αλλά και όλων των βασικών δικτύων μεταφοράς και μέσων παραγωγής Ενέργειας θα είναι εξασφαλισμένη κι ενταγμένη σε έναν κοινωνικοποιημένο φορέα παραγωγής και διανομής Ενέργειας, ο οποίος θα αποσκοπεί στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας, στην εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, στην αξιοποίηση όλων των μορφών Ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η τεχνολογική ανάπτυξη της παραγωγής θα γίνεται πριν απ' όλα για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου των εργαζομένων, με την αξιοποίηση και του υπάρχοντος εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Ισως το πιο βασικό, η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, θα αποτελεί βασική υποχρέωση του εργατικού κράτους, η ανεργία θα εξαλειφθεί και η κατανομή του εργατικού δυναμικού θα σχεδιάζεται ορθολογικά.

Με απλά λόγια, σε αυτήν την κοινωνία για την οποία μόνο το ΚΚΕ παλεύει, το εργοστάσιο μετασχηματιστών όχι μόνο δεν θα έκλεινε, αλλά θα αναπτυσσόταν στο έπακρο, αφού αυτή η χρήσιμη και κρίσιμη για την κοινωνία παραγωγή θα εξαρτιόταν από τη συνεχώς αυξανόμενη λαϊκή ανάγκη και όχι από το αν βγάζουν ή δεν βγάζουν κέρδη οι μέτοχοι της εταιρείας.

Ως εκ τούτου, όχι μόνο δεν θα απολύονταν οι εργαζόμενοι, αλλά, αντίθετα, θα χρειάζονταν κι άλλες προσλήψεις, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και δικαιώματα.


Μ. Δ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διήμερο παρεμβάσεων σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ

Διήμερο παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς όπως εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις 25 και 26 Μάη, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, που ήδη ξεδιπλώνεται με απολύσεις, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο.

«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Η λογική της αναμονής των εξελίξεων, αλλά και ο αντικειμενικός φόβος που υπάρχει, μας αφοπλίζουν ακόμα περισσότερο, δίνοντας επιπλέον χρόνο στην εργοδοσία για να ξεσαλώσει σε βάρος των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας», σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Με περιοδείες και εξορμήσεις στέλνει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να πληρώσουν τη νέα κρίση. «Δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο», τονίζει.

Η «επόμενη μέρα» με την επαναλειτουργία των καταστημάτων έχει φέρει τους εμποροϋπαλλήλους αντιμέτωπους «με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη κατάσταση, με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές». Η επιστροφή στη δουλειά φέρνει επίσης τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγάλων καταστημάτων και των αποθηκών τους, που στεγάζονται σε κτίρια χωρίς παράθυρα και φυσικό εξαερισμό, με ανύπαρκτους χώρους διαλείμματος.

Ενδεικτικά: Στον εκδοτικό όμιλο «MM Publications» η εργοδοσία, μετά την εφαρμογή της τηλεργασίας και τη χορήγηση αδειών, προχωρά τώρα σε απολύσεις. Σε μια σειρά από καταστήματα («Αttica», «Νotos», «Hondos», όμιλος «Inditex») μεγάλο μέρος των εργαζομένων συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους και, την ίδια στιγμή, οι συνάδελφοί τους που επέστρεψαν «λιώνουν στη δουλειά». Παράλληλα, οι εταιρείες προετοιμάζουν το έδαφος για την εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις. Στα «Hondos» η εργοδοσία «επέβαλε μειωμένο ωράριο» και «έκοψε» ρεπό. Στα «Αttica» οι ταμίες δουλεύουν χωρίς προστατευτικά τζάμια και γάντια, ενώ το διάλειμμα των εργαζομένων γίνεται με τα χίλια ζόρια ...στο χώρο του πεζοδρομίου. Μια σειρά επιχειρήσεων («Jumbo», «Leroy Merlin») προχώρησαν σε άρση της αναστολής εργασίας μέρους των εργαζομένων για να προετοιμάσουν τα καταστήματα, ενώ στους υπόλοιπους «χρέωσαν άδειες». Στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», η εργοδοσία «εντελώς αυθαίρετα πλήρωσε μέρος του μισθού σε εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δικαιούνταν άδεια λόγω πανδημίας».

«Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του στα νύχια της εργοδοσίας», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και προσθέτει: «Να δυναμώσει η μεταξύ μας αλληλεγγύη. Μαζί με τους συναδέλφους από άλλους κλάδους που βρίσκονται στην ίδια θέση, πρέπει να επιστρέψουμε το λογαριασμό που μας ετοιμάζουν!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μέρα δράσης με πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και κινητοποίηση στη Βουλή

Με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας

Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, με λήψη και τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οργανώνει την Τρίτη 26/5 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Το Σωματείο σχεδιάζει πολύμορφες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, προκηρύσσει στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και καλεί σε κινητοποίηση στη Βουλή, στις 6 μ.μ. Εχει παράλληλα απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του κλάδου να σχεδιάσουν πρωτοβουλίες και δράσεις στους χώρους τους.

Αποφάσεις συμμετοχής στη μέρα δράσης και την κινητοποίηση έχουν πάρει τα επιχειρησιακά σωματεία στη «Mellon» και τη «First Data». Την περασμένη Κυριακή, το κλαδικό και τα δύο επιχειρησιακά Σωματεία προχώρησαν σε διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της μέρας δράσης. Συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 5.30 μ.μ. και συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Βουλή έχει αποφασίσει και η Σωματειακή Επιτροπή στην PDS, ενώ πρωτοβουλίες όπως εξορμήσεις και συσκέψεις σχεδιάζονται και σε άλλες πόλεις.

Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, τους τελευταίους δύο μήνες, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, η τηλεργασία έχει προστεθεί ως μια ακόμα «ελαστική» μορφή δουλειάς στο ψηφιδωτό των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες, στις εισπρακτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, στις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Οι εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν από το σπίτι αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα, όπως την καταπάτηση του ωραρίου με καθημερινές υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, το «σβήσιμο» των ορίων ανάμεσα στον εργάσιμο και τον ελεύθερο χρόνο, τη δουλειά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, τις συνθήκες απομόνωσης από τους συναδέλφους τους.

«Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στα "έκτακτα" μέτρα κυβέρνησης - τραπεζιτών - εργοδοτών που ήρθαν για να μείνουν, όπως αυτό της τηλεργασίας, της μετακίνησης των εργαζομένων από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς καμιά διασφάλιση των δικαιωμάτων τους», υπογραμμίζει το Σωματείο. Παράλληλα, καταγγέλλει τα σχέδια των εργοδοτών για περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων μετά το κύμα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και τη δουλειά από το σπίτι, επισημαίνοντας ότι «είναι προ των πυλών η απληρωσιά, η εκ περιτροπής εργασία και οι απολύσεις».

Σε εφαρμογή όλο το φάσμα των αντεργατικών ρυθμίσεων

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη μέρα δράσης, θα προχωρήσει το πρωί σε συγκέντρωση έξω από τον χώρο εργασίας και το απόγευμα θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση στη Βουλή.

Χτες το απόγευμα προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του, συζητώντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και την οργάνωση της απάντησής τους.

Η εργοδοσία αξιοποιεί το σύνολο των αντεργατικών μέτρων και ρυθμίσεων με τα οποία έχει ενισχύσει το οπλοστάσιό της η κυβέρνηση: Οι συμβάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων έχουν ανασταλεί από τις αρχές Απρίλη, ενώ για τους περισσότερους η αναστολή συνεχίζεται μέχρι το τέλος του Μάη. Μπαίνοντας σε τροχιά σταδιακής επαναλειτουργίας της επιχείρησης, η επιχείρηση κάλεσε μέρος των εργαζομένων να δουλέψουν από το σπίτι, επικαλούμενη την τήρηση των αποστάσεων στο χώρο δουλειάς. Παράλληλα φαίνεται πως έχει στα σκαριά τόσο την επιβολή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας όσο και την πραγματοποίηση απολύσεων. Στην τελευταία επικοινωνία με το Σωματείο, την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να θέσουν το προσωπικό σε εκ περιτροπής εργασία. Οσον αφορά τις απολύσεις, ισχυρίστηκαν πως «δεν αλλάζει κάτι», δηλαδή θα συνεχιστούν με βάση την «αξιολόγηση» των εργαζομένων.

Υπερωρίες, αλλαγές στις βάρδιες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», το Σάββατο 23/5, στις 6 μ.μ., στο χώρο έξω από τα γραφεία του κλαδικού Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως).

Τη μέρα δράσης, αντιπροσωπείες του Σωματείου θα βρεθούν και στα τρία κτίρια της εταιρείας (Σπ. Πάτση, Αγ. Στέφανο και Κρυονέρι), για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά.

Με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκεται σε τηλεργασία από τις πρώτες βδομάδες της επιδημίας, το Σωματείο αναδεικνύει μια σειρά επιπτώσεις της δουλειάς από το σπίτι. Τα ωράρια «ξεχειλώνουν» από τις καθημερινές υπερωρίες, από τα αιτήματα που δέχονται οι εργαζόμενοι να δουν mail και να διευθετήσουν ζητήματα ανά πάσα ώρα και στιγμή, από τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα που έχει επίσης αυξηθεί. Συχνό φαινόμενο αποτελούν οι αλλαγές στις βάρδιες, από πρωί σε βράδυ και το αντίστροφο, που ανατρέπουν το πρόγραμμα των εργαζομένων. Η δουλειά γίνεται πιο κουραστική, καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν στο σπίτι τους τον απαραίτητο εξοπλισμό (καρέκλες και γραφεία), δουλεύουν στις μικρές οθόνες των laptop, ενώ η οικιακή σύνδεση που χρησιμοποιούν δεν εξασφαλίζει πάντα καλή ποιότητα επικοινωνίας με τους πελάτες της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου για στάση εργασίας την περασμένη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της στάσης, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για τη μη καταβολή μισθού από την εργοδοσία σε εργαζόμενους που βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό για 14 μέρες, κατόπιν σύστασης του ΕΟΔΥ, απαιτώντας την καταβολή της μισθοδοσίας τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ