Κυριακή 21 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις 24 Μάη οι φοιτητές και σπουδαστές στέλνουν μήνυμα συνέχισης και ενδυνάμωσης του αγώνα για τα δικαιώματά τους!

Η μεγάλη συμμετοχή του λαού στην απεργία, τα συλλαλητήρια, τα μαχητικά μπλοκ του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ τις προηγούμενες μέρες ενάντια στην ψήφιση του 4ου μνημονίου, έδωσαν απάντηση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι λαός και νεολαία δεν συναινούν, δεν εγκρίνουν το νέο βάρβαρο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων.

Εδωσαν απάντηση στην προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δήθεν «ο λαός τη στηρίζει επειδή δεν βγαίνει στο δρόμο», ότι «το μνημόνιο έρχεται για το καλό μας» και ότι «πέρασαν τα δύσκολα», στα πανηγύρια των βιομηχάνων ότι «επιτέλους σώθηκε η χώρα»!

Η μαχητική και οργανωμένη παρουσία του λαού και της νεολαίας αποδεικνύει ότι σημαντικό τμήμα του λαού «δεν τσιμπάει» στα μέτρα και «αντίμετρα» της φτώχειας που ενισχύουν τις μπίζνες και τα κέρδη του κεφαλαίου. Αποδεικνύει ότι και τα καινούρια μέτρα δεν συναντούν ευρεία αποδοχή, δεν έχουν τη λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Πιο σημαντικό, όμως, είναι το να κατανοηθεί πως ο αγώνας των εργαζομένων, των νέων δεν μπορεί να μείνει στην απονομιμοποίηση, την καταγγελία των αντιλαϊκών μέτρων. Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ενάντια στους διαφεντευτές της ζωής τους, για την πλήρη ανατροπή της επίθεσης, για να ζήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, είναι μαραθώνιος, δεν τελειώνει με ένα συλλαλητήριο, με μια απεργία. Είναι αγώνας καθημερινός, συνεχής για να δημιουργηθούν παντού εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης.


Μέσα σε κάθε σχολή και αμφιθέατρο, μπροστά και στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, μπορούν να δυναμώσουν η συζήτηση και ο προβληματισμός για την ενδυνάμωση και την πορεία του αγώνα, για τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.

Τι αγώνες χρειάζονται σήμερα

Σήμερα χρειάζεται αγώνας που στρέφεται ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα. Και από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή φάνηκε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τα κόμματα που μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, μοιράζονται την ίδια στρατηγική και τους ίδιους στόχους, αυτούς της ανάπτυξης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που επιβάλλουν το τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Η όποια αντιπαράθεση μεταξύ τους αφορά το ποιος είναι πιο ικανός να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Από τη μια, η κυβέρνηση έδωσε ρεσιτάλ κοροϊδίας και εξαπάτησης, πως δήθεν τα μέτρα και «αντίμετρα» θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του λαού και, από την άλλη, η ΝΔ, μαζί με τα άλλα κόμματα - συνεταίρους του 3ου μνημονίου, υποκριτικά δεν ψήφισαν τα μέτρα, αφού την ίδια ώρα δηλώνουν ότι εάν γίνουν κυβέρνηση θα τα εφαρμόσουν. Ολοι μαζί έχουν παράσημα στην αντιλαϊκή πολιτική, την εφαρμογή μνημονίων, στην αμέριστη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Με άλλα λόγια, ο αγώνας πρέπει να είναι ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που επιβάλλουν την εργασιακή ζούγκλα στους νέους εργαζόμενους για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Αυτοί είναι, για παράδειγμα, που κερδίζουν από την «απελευθέρωση» της αγοράς με την «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αυτοί κερδίζουν από την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29 σε 26%, από την απελευθέρωση των απολύσεων. Αυτοί θα είναι οι κερδισμένοι από την όποια συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, την ώρα που ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για την αποπληρωμή του.

Ταυτόχρονα, ο αγώνας θα πρέπει να στρέφεται ενάντια στις λυκοσυμμαχίες, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΕΕ, ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι με την ψήφιση του τελευταίου πακέτου μέτρων μπαίνει τέλος στην «επιτροπεία», κρύβοντας τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και ότι τα περίφημα «ευρωπαϊκά κεκτημένα» σημαίνουν τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα για τους νέους. Πουλάει τη «νέα μεγάλη ιδέα» της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κρύβοντας τις επικίνδυνες εξελίξεις που αυτό εγκυμονεί για τον λαό.

Στο επίκεντρο η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών

Οι φοιτητές και σπουδαστές έχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν:

  • Για να μαθαίνουν την επιστήμη τους ολοκληρωμένα, άρτια, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που υπάρχει. Αυτό δεν χωρά στα παρωχημένα εργαστήρια και βιβλία που έχουμε, στους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς που δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο βαθμό που δεν εξασφαλίζονται με την ευθύνη του κράτους η σίτιση, η στέγαση, η μετακίνηση, η φοιτητική μέριμνα.
  • Για να είναι όλη η γνώση γύρω από την επιστήμη τους στο πτυχίο! Αυτό να είναι η μοναδική προϋπόθεση για δουλειά! Κόντρα στη σημερινή αγορά εργασίας που χρειάζεται ευέλικτο, φτηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Και γι' αυτό πετσοκόβονται σήμερα τα προγράμματα σπουδών, πετώντας βασικά μαθήματα εκτός πτυχίου, οδηγούν τους απόφοιτους σε ένα ατελείωτο κυνήγι πιστοποιητικών και εξετάσεων για να κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Δημιουργούν πολλούς τίτλους σπουδών και πολλές ταχύτητες αποφοίτων, ώστε να τσακίσουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω.
  • Για σταθερή δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, του υπο-κατώτατου μισθού, της ανασφάλιστης δουλειάς, της ανεργίας και των δουλεμπορικών γραφείων, που διαρκώς επεκτείνουν οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με τις ενώσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ και ΔΝΤ.
  • Για να μπορεί η έρευνα να συμβάλλει στη μείωση του μόχθου των εργαζομένων και στην κάλυψη των αναγκών του λαού!

Και φυσικά, για όλα αυτά οι φοιτητές έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς επαγγελματίες και αγρότες. Ολους όσους, δηλαδή, πλήττονται από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.

Με ισχυρή Πανσπουδαστική ΚΣ πιο δυνατοί την επόμενη μέρα

Κάθε φοιτητής λαϊκής οικογένειας έχει συμφέρον να μπει ενεργά σε αυτόν τον αγώνα, να κάνει κριτήριο τις σπουδές και τη ζωή του, συμμετέχοντας στις εκλογές του συλλόγου του, ψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, την Πανσπουδαστική ΚΣ.

Ψηφίζοντας Πανσπουδαστική ΚΣ, οι φοιτητές και οι σπουδαστές στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι:

  • Δεν εγκρίνουμε τα μέτρα τους. Ας έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή. Στις σχολές και τους συλλόγους μας να μην την έχουν ούτε οι σημερινοί ούτε οι προηγούμενοι πλασιέ των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ!
  • Δεν μας έχουν στο χέρι ούτε οι σημερινοί ούτε οι χτεσινοί διαχειριστές του συστήματος. Η αποχή από τον αγώνα και τις φοιτητικές εκλογές τούς βολεύει! Τη μεταφράζουν ως λευκή επιταγή για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους! Η ψήφος σε ΔΑΠ - ΠΑΣΠ είναι συγχωροχάρτι σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα αντιλαϊκά τους έργα! Είναι πράσινο φως για να κυβερνήσουν ξανά! Η ψήφος σε ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ είναι πλυντήριο για να ξεπλύνει όσους συγκυβέρνησαν με τον Τσίπρα και πούλησαν το παραμύθι της «πρώτη φορά αριστεράς» και τώρα αναπαραγάγουν παλιές και νέες αυταπάτες.

Με ισχυρή Πανσπουδαστική ΚΣ οι φοιτητές θα είναι πιο δυνατοί την επόμενη μέρα, γιατί θα έχουν συμβάλλει ώστε περισσότεροι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι να διεκδικούν και να οργανώνουν την πάλη για τις ανάγκες τους, ενάντια σε αυτούς που τσακίζουν τη ζωή τους. Ωστε να δυναμώσει ο καθημερινός αγώνας, να δημιουργηθούν παντού σε κάθε έτος, τμήμα και σχολή εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, να συγκροτηθεί κίνημα ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων.


Ζ. Ν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org