Κυριακή 21 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με πείσμα για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος

Τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είχαν διακριτή άνοδο σε ψήφους και ποσοστά, ιδιαίτερα σημαντική και για πολλούς λόγους στα ΤΕΙ. Οι φοιτητές και σπουδαστές που αγωνίζονται μαζί μας, μπορούν να δουν στα αποτελέσματα και τη δική τους σημαντική συμβολή. Είχαν ρόλο και λόγο γι' αυτά όπως έχουν και για τις εκτιμήσεις, αλλά και για τη συνέχεια των προσπαθειών για το ζωντάνεμα των συλλόγων και του αγώνα, για να δυναμώσει η γραμμή αντιπαράθεσης, πάλης και σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων.

Μάχη σε δύσκολες συνθήκες

Σ' αυτές τις γραμμές δεν εξαντλούμε τα συμπεράσματα που θα βγάλουν οι Οργανώσεις, πάνω και στη συγκεκριμένη δράση που αναπτύχθηκε σε κάθε σχολή. Τα θετικά αποτελέσματα, ούτε μας θολώνουν, ούτε τα υποτιμάμε. Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη. Πραγματοποιήθηκε σε σύνθετες συνθήκες. Ο αρνητικός πολιτικός συσχετισμός βαραίνει. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να επιβάλει τη βάρβαρη πολιτική κλιμακώνονται. Ο συμβιβασμός από τη μια και οι αυταπάτες από την άλλη για φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος ή έστω για εύκολες άμεσες λύσεις, είναι έντονες. Αντιδραστικές απόψεις, θεωρίες και σχεδιασμοί δυναμώνουν. Η επίθεση στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ μπροστά και στο 19ο Συνέδριο, η ένταση του αντικομμουνισμού, αξιοποιώντας και τη θεωρία των δύο άκρων, η συκοφάντηση της κομμουνιστικής πρωτοπορίας του κινήματος, επιδρά σε δυνάμεις που δεν είναι ψημένες στον αγώνα και ιδιαίτερα στη νεολαία.


Phasma

Η ιδεολογική κυριαρχία του αντιπάλου, μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αναπαράγεται χωρίς διαλείμματα. Ταυτόχρονα, δεν αντιμετωπίζουμε μόνο κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά ολόκληρο δίκτυο, από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων μέχρι επιχειρηματικά συμφέροντα κι άλλους μηχανισμούς που σουλατσάρουν στις σχολές. Η προσπάθεια εκφυλισμού και διάλυσης των φοιτητικών οργάνων, που πραγματοποιείται με βασική ευθύνη των παρατάξεων της συγκυβέρνησης αλλά κι αυτών που επιδιώκουν την «κυβερνώσα αριστερά», καλά κρατεί. Οι τυχοδιωκτικές ενέργειες στρώνουν το έδαφος για να περνάνε σχεδιασμοί καταστολής. Ενώ είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, στο όνομα της «παραταξιοποίησης», μια ακόμη προσπάθεια χτυπήματος του φοιτητικού κινήματος με στόχο να πεταχτεί έξω από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η οργανωμένη πολιτική δράση και διεκδίκηση.

Με καλύτερους όρους

Αυτά δεν αντιμετωπίζονται απλά με ένα θετικό αποτέλεσμα στις αρχαιρεσίες των συλλόγων. Το θετικό αποτέλεσμα όμως, είναι ακόμα ένα παράδειγμα ότι υπάρχουν δυνατότητες με επιμονή, αντοχή, όχι χωρίς σκαμπανεβάσματα, κάτω και μέσα στο κόσμο να δημιουργούνται και θετικές διεργασίες κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα. Εχοντας επίγνωση των δυσκολιών και μαχητική δράση για την αντιμετώπισή τους. Οτι μπορεί να διαμορφώνει δυναμική η σταθερή προσπάθεια για να ανεβαίνει η οργάνωση των φοιτητών στα έτη, στα εξάμηνα, στα τμήματα και τις σχολές με τη γραμμή πάλης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, η σωστή επιλογή στόχων και μορφών πάλης, όσο εντείνεται η ιδεολογική και πολιτική διαπάλη στις αίθουσες διδασκαλίας και μέσα στις γραμμές του κινήματος, στους συλλόγους, στις συνελεύσεις, στις επιτροπές αγώνα. Η προσπάθεια αντιμετώπισης των εκφυλιστικών φαινομένων και σχεδιασμών.


Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών δημιουργεί καλύτερους όρους, ώστε να δυναμώσουν οι προσπάθειες αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, της ισχυροποίησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και με νέες επιτροπές, συλλόγους, με νέες δυνάμεις. Μπορεί να γίνει βήμα για συλλόγους με συχνές και μαζικές συνελεύσεις, ιδιαίτερα στα έτη. Με πραγματική συζήτηση με τις γνώμες όλων και όχι μόνο των παρατάξεων. Συλλόγους - οργανωτές της πάλης, που παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, που διοργανώνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις και πλούσια δραστηριότητα. Που συμπορεύονται σταθερά με το ταξικό εργατικό κίνημα και τον αγωνιζόμενο λαό, ενισχύοντας την κοινωνική συμμαχία. Διοικητικά Συμβούλια αγωνιστικά, διεκδικητικά, που συνεδριάζουν σταθερά, ενημερώνουν, κάνουν απολογισμό στους φοιτητές που τα εξέλεξαν με την ψήφο τους. Σ' αυτά θα κριθούμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα, μιας και έχουμε περισσότερους εκλεγμένους, υπάρχουν περισσότεροι σύλλογοι που τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΚΝΕ αναδείχθηκαν σε πρώτη δύναμη.

Να δυναμώσει η αντιπαράθεση

Ξέρουμε ότι, παρά το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός. Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ διδάσκεται η υποταγή, ο μονόδρομος της ΕΕ και των αντεργατικών μέτρων, η ανάγκη ανταγωνιστικότητας, ο αντικομμουνισμός, το μίσος για την εργατική τάξη και τους αγώνες της, η αιωνιότητα του καπιταλισμού, η ατομική λύση, ο καριερισμός. Σ' αυτό το έδαφος, η ΔΑΠ έχει πολύ μικρή πτώση, κρατάει ψηλά ποσοστά, ενώ παρά τις μεγάλες απώλειες η ΠΑΣΠ διατηρείται δεύτερη δύναμη, οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ παίζοντας το ρόλο συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα πανεπιστήμια είχαν αύξηση.


Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα του αντιπάλου που καλλιεργεί με διάφορους τρόπους και με αυτά που διδάσκει επίσημα. Ενάντια στην αποδοχή των θυσιών για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, στη λογική της ταύτισης των συμφερόντων των σπουδαστών από τις λαϊκές οικογένειες με τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, της αποδοχής των αναδιαρθρώσεων και των αντιδραστικών μέτρων που μεθοδεύονται μέσα στις σχολές. Ενάντια στην επικίνδυνη αυταπάτη ότι αν «οι αριστερές δυνάμεις» πάνε μαζί, θα υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα, που είναι γραμμή τσακίσματος της δυναμικής που μπορεί να αποκτάει ο αγώνας, εάν έχει προσανατολισμό σύγκρουσης και ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων και την ΕΕ, γραμμή που μετατρέπει τους αγώνες σε νεροκουβαλητή για να γίνουν διάφοροι επίδοξοι, «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη». Η αντιπαράθεση αυτή βοήθησε φοιτητές να κάνουν σωστές επιλογές.

Ιδιαίτερα συμπεράσματα μπορούν να βγουν στα ΤΕΙ

Συμπεράσματα μπορούν να βγουν κι από τις κινητοποιήσεις ιδιαίτερα στα ΤΕΙ. Η μαζικότητα και η μαχητικότητα των κινητοποιήσεων στα ΤΕΙ, με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά» που αποτελούν σοβαρή παρακαταθήκη, οι δυσκολίες που προκάλεσαν στην κυβέρνηση, συνδέονται με το γεγονός ότι σε αρκετές σχολές των ΤΕΙ, έχει κερδίσει χρόνο με το χρόνο έδαφος η γραμμή πάλης του ΜΑΣ. Ολη η δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια των επιτροπών αγώνα και των συλλόγων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ έπαιξε σοβαρό ρόλο στο να αναδεικνύονται τα οξυμένα προβλήματα, οι αιτίες τους, στο να μην περνά τίποτα χωρίς αντιστάσεις, να μην προβάλλονται μόνο οι άμεσες διεκδικήσεις αλλά και το πολιτικό πλαίσιο, η πολιτική κατεύθυνση η οποία μπορεί να τις υλοποιήσει.


Αυτά συνέβαλαν στην ετοιμότητα των σπουδαστών να απαντήσουν σε μια νέα επίθεση όπως αυτή εκφράστηκε με το σχέδιο «Αθηνά». Αλλά και όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ήταν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, ήταν πολύτιμο στήριγμα. Δείξαμε ευελιξία να πιάσουμε διαθέσεις που ξεκινούσαν εκ των πραγμάτων σε έντονη συντεχνιακή βάση. Δέσαμε την υποβάθμιση των σπουδών με την αντίθεση που δημιουργούσε εκ των πραγμάτων το κόψε - ράψε της έδρας των σχολών με παράλογες μετακινήσεις, τις οποίες θα πλήρωνε η λαϊκή οικογένεια από την τσέπη της. Οξύναμε τη κόντρα με καθηγητές, δημάρχους, επιχειρηματίες που παρενέβαιναν για δικά τους συμφέροντα, με δυνάμεις που ενίσχυαν το συντεχνιασμό, με παρατάξεις που έφτιαχναν οι ίδιοι, όπως στη ΣΓΤΚΣ.

Το σύνθημα «Δεν είμαστε πελάτες, αυριανοί άνεργοι και φθηνοί εργάτες» έδωσε δυναμική στις κινητοποιήσεις. Από την πρώτη στιγμή κάλεσαν σε τμηματικές συνελεύσεις, σε εκλογή επιτροπών για την οργάνωση του αγώνα, σε συνελεύσεις των συλλόγων. Πραγματοποιήθηκαν μετά από κάλεσμα των επιτροπών αγώνα του ΜΑΣ και εν μέσω της εξεταστικής του Γενάρη, συλλαλητήρια σπουδαστικών συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων, έγιναν εξορμήσεις σε μετρό, λεωφορεία, κλεισίματα δρόμων και άλλα. Δόθηκε συνέχεια στον αγώνα με σχέδιο κλιμάκωσης που περιλάμβανε ολοήμερους αποκλεισμούς του υπουργείου Παιδείας και πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 28/3, όχι μόνο για το σχέδιο «Αθηνά», αλλά για τη συνολική διαλυτική κατάσταση στα ΤΕΙ με συνολικό πλαίσιο πάλης και σε συνδυασμό με αντιπαράθεση στο σχέδιο για την υπερεκμετάλλευση των νέων. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από δεκάδες σπουδαστικούς συλλόγους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ξεπερνώντας και αντιδραστικές πλειοψηφίες Διοικητικών Συμβουλίων, οργανώθηκε διήμερο αγωνιστικής δράσης μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.


Ταυτόχρονα, στα ΤΕΙ, οι δυνάμεις του ΜΑΣ πήραν επιτυχημένα μια σειρά πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση των συλλόγων και του κινήματος, το ξεπέρασμα του εκφυλισμού. Σε πολλά έτη και τμήματα καθιερώθηκε η συνέλευση έτους ή τμήματος, εκλέχτηκαν επιτροπές που συντονίζουν τον αγώνα, που οργανώνουν συζητήσεις, που μάλιστα καθαιρούνται κιόλας όταν δεν υλοποιούν αυτά που αποφάσισαν οι σπουδαστές (π.χ. Τοπογραφία ΣΤΕΦ Αθήνας). Με πρόταση του ΜΑΣ οι σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ καθαίρεσαν το παλιό ΔΣ που κυριαρχούσε η ΠΑΣΠ, γιατί έμπαινε εμπόδιο στον αγώνα και εξέλεξαν νέο, μετατρέποντας το σύλλογο σε πραγματικό οργανωτή της πάλης ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική.

Πάνω σε αυτό το δρόμο, έγινε ένα ακόμα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών στα ΤΕΙ. Πάνω σε αυτό το δρόμο θα «χτίζεται» και η όποια παραπέρα βελτίωσή τους.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το ποιος μπορεί να είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές για τη συγκρότηση ενός ισχυρού οργανωμένου κινήματος που θα παλεύει για τις πραγματικές τους ανάγκες για δωρεάν σπουδές υψηλού επιπέδου, για δουλειά για όλους με δικαιώματα, για έρευνα και επιστήμη στην υπηρεσία του λαού. Η κρίσιμη εκείνη μάζα που θα μπει μπροστά σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει: Είναι οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ και οι ακόμα περισσότεροι χιλιάδες που τα στήριξαν με την ψήφο τους.












Νίκος ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ