Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Εργασίας

Ενάντια στην εργασιακή ομηρία και την ανακύκλωση της ανεργίας διαδηλώνουν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε μονάδες Υγείας, με συγκέντρωση στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες είναι οι συμβασιούχοι μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ (Ειδικό Πρόγραμμα «4.000 στην Υγεία», Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων 55 - 67 ετών, Πρόγραμμα Προεργασίας ανέργων νέων 18 - 29 ετών), επικουρικοί, με ΣΟΧ, μέσω ΕΟΔΥ που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με πετσοκομμένα δικαιώματα.

Απαιτούν καταρχάς να μην απολυθεί κανένας, αντίθετα να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες Υγείας με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα (π.χ. κανονική άδεια, επιδόματα τέκνων κ.λπ.). Επίσης, να αναγνωριστούν πλήρως η προϋπηρεσία στα προγράμματα της ΔΥΠΑ καθώς και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και να ληφθούν υπόψη αναδρομικά για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων.

Παράλληλα, προσανατολίζονται σε νέα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, επιδιώκοντας συνάντηση με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, για την προώθηση των αιτημάτων τους.

Απεργούν σήμερα οι κοινωνικοί λειτουργοί

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν σήμερα, Τρίτη, οι κοινωνικοί λειτουργοί. Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Κοινωνικής Εργασίας, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών, ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμά του, και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) και Εργατικά Κέντρα.

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει τη δραματική υποστελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών και διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού «ώστε να είναι δυνατή η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στους πιο ευάλωτους». Στην ανακοίνωσή του αναδεικνύει την υποστελέχωση στις δομές παιδικής προστασίας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, στην Εκπαίδευση, στα καταστήματα κράτησης, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, σε δομές προστασίας των αιτούντων άσυλο.

«Οπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, έτσι δεν πρέπει να αποσιωπήσουμε τα "άλλα Τέμπη" που προδιαγράφονται, μας περιτριγυρίζουν και απειλούν καθημερινά την ασφάλεια και τη ζωή μας, των οικογενειών μας και των εξυπηρετουμένων μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, που έχει επίσης προκηρύξει απεργία για τους κοινωνικούς λειτουργούς.

Την προκήρυξη απεργίας για τους κοινωνικούς λειτουργούς έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ενώ τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους στηρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνη η υποστελέχωση της ΜΕΘ Ασκληπιείου Βούλας

Τις επικίνδυνες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ασκληπιείου Βούλας αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, «η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ασκληπιείου Βούλας λειτουργεί το τελευταίο διάστημα σε συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης, που είναι επικίνδυνες για ασθενείς και εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, διαθέτει 8 κρεβάτια και συνεπώς με βάση τις διεθνείς οδηγίες αλλά και τη σχετική απόφαση του ΚΕΣΥ, που προβλέπουν έναν γιατρό και 4 νοσηλευτές ανά κλίνη, θα έπρεπε να διαθέτει 36 νοσηλευτές. Αντί γι' αυτό, διαθέτει 22 νοσηλευτές, αριθμός πολύ μικρός για να μπορεί να παρασχεθεί η εντατική και ποιοτική θεραπεία των βαρέως πασχόντων ασθενών.

Παράλληλα, όπως και σε όλο το νοσοκομείο, στη ΜΕΘ υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε βασικά υλικά, όπως τα γάντια και οι σύριγγες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να τα προμηθεύονται μόνοι τους, προκειμένου να είναι εφικτή η νοσηλεία των ασθενών.

Οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ενέχει η λειτουργία της ΜΕΘ υπό αυτές τις συνθήκες, με αλλεπάλληλα έγγραφά τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, ωστόσο δεν έχει ληφθεί έως τώρα κανένα μέτρο.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των έως τώρα κυβερνήσεων, που βασίζεται στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση και την επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η πολιτική που επιστέγασμά της είναι το "νέο ΕΣΥ" της κυβέρνησης της ΝΔ και είναι συνέχεια των ΣΔΙΤ και της γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει για την άμεση στελέχωση της ΜΕΘ, με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, αλλά και για να εξοπλιστεί πλήρως το νοσοκομείο με όλα τα αναγκαία αναλώσιμα υλικά.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από εργαζόμενους και γονείς

Στα μουλωχτά η κυβέρνηση πέρασε και άρθρο για απολύσεις ειδικευόμενων από τα δημόσια νοσοκομεία

Αρθρο που θέτει περιορισμούς στην παράταση της ειδικότητας των ειδικευόμενων γιατρών πέρασε η κυβέρνηση στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού «Αγία Σοφία» - «Αγλαΐα Κυριακού», που ψήφισε την περασμένη βδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 110, δεν επιτρέπεται πλέον η παράταση της ειδικότητας των γιατρών, αντίθετα προβλέπεται η απόλυσή τους μόλις αντικατασταθούν από τον επόμενο ειδικευόμενο, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ανάγκες, ενώ ακόμα και για τις περιπτώσεις των κλινικών που έχουν κενές θέσεις και θα δικαιολογούνταν μακροπρόθεσμα η παράταση της σύμβασης της ειδικότητας, αυτή περιορίζεται στα 2 χρόνια μάξιμουμ.

«Η κυβέρνηση βιάζεται να διώξει άμεσα όλους τους παρατασιακούς ειδικευόμενους που υπηρετούν ήδη στα νοσοκομεία της χώρας, εάν έχουν ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια παράτασης στη λήξη της σύμβασής τους (εντός 6μήνου). Το ίδιο προτίθεται να κάνει και με όσους έχουν λάβει τίτλο ειδικότητας και δεν υπάρχει κενή θέση στην κλινική τους, ενώ μέχρι τώρα δικαιούνταν παράταση μέχρι 2 έτη», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, αναδεικνύοντας το ζήτημα και επισημαίνοντας ότι μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αφορά πάνω από 30 ειδικευόμενους που βρίσκονται σε παράταση και η δουλειά τους βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στον αέρα. Μάλιστα, από τους παραπάνω οι 6 βρίσκονται πάνω από 2 χρόνια σε παράταση και οι 9 έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας!

Το Σωματείο σημειώνει ότι το μέτρο αυτό «αφορά συνολικά όλους τους ειδικευόμενους και τα Τμήματα, στα οποία θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας και εφημεριακής κάλυψης, αφού ως γνωστόν ο θεσμός της παράτασης της ειδικότητας υιοθετήθηκε με σκοπό να καλυφθούν κενά από την έλλειψη ειδικευόμενων αλλά και ειδικευμένων γιατρών, καθώς πολλές φορές οι παρατασιακοί ειδικευόμενοι καλούνται να αναλάβουν μεικτά καθήκοντα, λόγω της υποστελέχωσης, ανάλογα με τις ανάγκες του Τμήματος!».

Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά και πανελλαδικά, υπάρχουν Τμήματα που λειτουργούν κατά βάση με παρατασιακούς ειδικευόμενους, π.χ. το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, όπου η πλειοψηφία είναι πάνω από 2 χρόνια στην παράταση, αφού όλο και λιγότεροι νέοι γιατροί επιλέγουν τη Μικροβιολογία ως ειδικότητα, ενώ όλο και λιγότερες θέσεις ειδικευμένων βιοπαθολόγων προκηρύσσονται, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των εργαστηρίων.

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται ότι προκηρύσσει μόνιμες θέσεις που βγαίνουν άγονες γιατί δεν τις επιλέγουν οι γιατροί, διώχνει από τα δημόσια νοσοκομεία νέους γιατρούς με ειδικότητα ή ένα βήμα πριν την απόκτησή της, αντί να τους εξασφαλίσει μόνιμη δουλειά στα δημόσια νοσοκομεία!», σχολιάζει το Σωματείο.

Και καταγγέλλει ότι το συγκεκριμένο άρθρο που καθορίζει το μέλλον εκατοντάδων γιατρών σε όλη την Ελλάδα ήρθε τελευταία στιγμή και «στα κρυφά», αφού δεν υπήρχε στο σχέδιο νόμου που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση! Και όλα αυτά ενώ η προκήρυξη των μόνιμων γιατρών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα «για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων» είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και δεν καλύπτει ούτε τα κενά των πρόσφατων παραιτήσεων - συνταξιοδοτήσεων.

Ετσι, απαιτεί την ακύρωση του επίμαχου άρθρου, να μην υπάρξει καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου, αλλά και να ακυρωθεί συνολικά ο απαράδεκτος νόμος ιδιωτικοποίησης της Παιδοογκολογικής Μονάδας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Παραμένουν αντίθετοι και σε εγρήγορση οι γονείς

Στο μεταξύ, μήνυμα «Εμείς θα συνεχίσουμε» στέλνει ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον ψηφισμένο πλέον νόμο για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα"».

Οι γονείς, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τάχα στον νόμο ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις του Συλλόγου, σημειώνουν ότι από την αρχή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόσχιση των Ογκολογικών Τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».

Δηλώνουν ότι παραμένουν αντίθετοι με τον νόμο, τον οποίο χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο» μεταξύ άλλων.

Και σημειώνουν: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παραμείνουμε δίπλα στα παιδιά μας. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε χιλιάδες, είμαστε σε όλη την Ελλάδα και είμαστε οι επίσημοι εκπρόσωποι γονέων (ασθενών) της χώρας μας στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Ο καρκίνος πέρασε την πόρτα του δικού μας σπιτιού και έφερε τα πάνω κάτω στη δική μας ζωή. Είμαστε κάθε μέρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία, για μήνες και για χρόνια πολλές φορές, και μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθέναν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, τα καλά και τα κακά του συστήματος Υγείας. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε εδώ και 40 χρόνια: Να στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών μας να κερδίσουν την υγεία τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ