Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Ευρεία σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών

Ευρεία σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών από όλη τη χώρα οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» στη Βέροια.

Τη σύσκεψη θα απασχολήσει η άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί λόγω των χαμηλών τιμών στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, ως συνέπεια των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, καθώς και λόγω των ζημιών από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την καλλιέργεια τον Ιούλη του 2017.

Οι παραγωγοί απαιτούν άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο και ουσιαστική αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές από βροχοπτώσεις και άλλα φυσικά αίτια. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς να συμμετάσχουν μαζικά στη σύσκεψη, όπου όλοι μαζί θα αποφασίσουν πώς θα γίνει η διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων.

Ακούστε στο webradio του ΠΑΜΕ

Στο σημερινό πρόγραμμα του διαδικτυακού ραδιοφώνου του ΠΑΜΕ, στις 6 μ.μ., θα μεταδοθεί ζωντανή εκπομπή, αφιερωμένη στις εξελίξεις στο χώρο του Τύπου - Χάρτου και των Πρακτορείων Διανομής. Θα πάρουν μέρος οι: Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, Δημήτρης Χαρλίτσης και Νεκτάριος Χασάνδρας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

Θα ακολουθήσει στις 7 μ.μ. η εκπομπή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και στις 8 μ.μ. η εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο».

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. μεταδίδονται εκπομπές σωματείων σε επανάληψη, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μεταδίδονται μουσικές επιλογές.

Στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Σε 1.081.060 καταγράφηκαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι το Φλεβάρη του 2018, εμφανίζοντας οριακή μείωση κατά 14.806 άτομα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και κατά 11.265 άτομα σε σύγκριση με το Γενάρη του 2018.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 91.842 άτομα, δηλαδή μόλις στο 8,49% του συνόλου των ανέργων. Από τους επιδοτούμενους ανέργους, το 41,23% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που καταγράφονται ως αναζητούντες εργασία (898.682 άτομα), το 55,8% ήταν μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για 12 ή περισσότερους μήνες. Το 37,89% ήταν άνδρες και το 62,11% γυναίκες.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Απελευθερώνει» τις ομαδικές απολύσεις στα καράβια

Από πρόσφατη κινητοποίηση των ναυτεργατών στο υπουργείο Εργασίας
Από πρόσφατη κινητοποίηση των ναυτεργατών στο υπουργείο Εργασίας
Το δρόμο για ομαδικές απολύσεις και στα καράβια ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που κατατέθηκε στις 19/3, κατ' εντολή των εφοπλιστών και με ατόφια τη σφραγίδα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2105/1794 της ΕΕ, στην οποία περιλαμβάνεται η συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων» σε ενωσιακό επίπεδο για ομαδικές απολύσεις ναυτεργατών, αρκεί αυτές να γίνονται... κατόπιν διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 4, «τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές καθορίζονται από τον αριθμό των ναυτικών που απασχολούνται στην αρχή του μήνα» και είναι τα εξής: Απόλυση 6 ναυτεργατών για πλοία στα οποία απασχολούνται 20 ως 150 ναυτικοί. Απόλυση σε ποσοστό 5% των ναυτικών και μέχρι 30 ναυτικούς για πλοία στα οποία απασχολούνται συνήθως πάνω από 150 ναυτικοί.

Οι εφοπλιστές θα μπορούν να υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια στις ομαδικές απολύσεις, αρκεί να ενημερώνουν το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού να προβαίνουν σε... διαβούλευση «με τους εκπροσώπους των ναυτικών», οι οποίοι βέβαια θα διορίζονται από τη νόθα πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΝΟ και θα συμμετέχουν στην Ειδική Διαπραγματευτική Ομάδα (ΕΔΟ) ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων (ΕΣΕ), στα όργανα δηλαδή του «κοινωνικού εταιρισμού».

Ναυτεργατικά σωματεία: Να κλιμακωθεί η πάλη με απεργιακές κινητοποιήσεις

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ οργάνωσαν χτες μαζική παρέμβαση στα γραφεία της ΠΝΟ, με τη συμμετοχή ναυτεργατών, απαιτώντας την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οπως αναφέρουν ωστόσο τα σωματεία, «ενώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και εφοπλιστές εντείνουν την επίθεσή τους ενάντια στους ναυτεργάτες, τα τσιράκια των εφοπλιστών που συγκροτούν την νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ» είχαν πάει σε «συνάντηση... γνωριμίας με τον γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας».

Οσον αφορά το κυβερνητικό νομοσχέδιο, τα σωματεία τονίζουν ότι σε αυτό «περιλαμβάνονται σειρά αντεργατικών μέτρων που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων των καραβιών και μαζικές απολύσεις ναυτεργατών με τη βούλα των εφοπλιστών, του υπουργείου Ναυτιλίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ - μέσα από το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ)».

Αναφέρουν ακόμα ότι σε διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά το ετήσιο επίδομα σίτισης των σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, προβλέπεται πως «για να καταβληθεί το ετήσιο επίδομα πείνας των 600 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 1,24 ευρώ τη μέρα για τη σίτιση των φοιτητών των ΑΕΝ, το υπουργείο Ναυτιλίας ζητά από τις Ακαδημίες "πιστοποιητικό καλής επίδοσης" των φοιτητών»...

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες σε οργάνωση της πάλης και συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, μόνιμη - σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα κ.ά.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Αποκαλυπτική η συνάντηση υπουργείου Υγείας - ηγεσίας ΠΙΣ

«Αποκαλυπτική τόσο για τις διαθέσεις από τη μεριά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, όσο και για τη στάση ηγεσίας - πλειοψηφιών στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου» χαρακτηρίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις 16/3 ο υπουργός Υγείας με το ΔΣ του ΠΙΣ.

Οπως επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, ως «αδιαπραγμάτευτα δεδομένα» για την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκαν οι κλειστοί προϋπολογισμοί και η ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το «δικαιότερο μοίρασμα» των απαράδεκτων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς, όπως και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των συμβάσεων αυτών δεν θα επαρκούν ούτε στοιχειωδώς για την κάλυψη των αναγκών.

«Πρακτικά μοναδικό ζητούμενο είναι η προπαγανδιστική συγκάλυψη του εγκλήματος», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ, «για αυτό το υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε στον ΠΙΣ για τη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας. Σε αυτό το κάλεσμα, η ηγεσία του ΠΙΣ και οι πλειοψηφίες στο ΔΣ πρόστρεξαν να δηλώσουν διαθέσιμοι (...) Αλλοι για να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση άμεσα (βλέπε ηγεσία - προεδρείο του ΠΙΣ, με τους γαλαζοπράσινους συνδικαλιστές στον ΠΙΣ να έχουν δυσδιάκριτες διαφοροποιήσεις από τους κλασικούς κυβερνητικούς συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ - Μέτωπο). Αλλοι για να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερη "ελευθερία" στην "αγορά υπηρεσιών υγείας", παραπέρα επέκταση των ομίλων, ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, η ΔΗΠΑΚ Γιατρών απευθύνει κάλεσμα ενιαίου αγώνα, μαζί με τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους όλου του κλάδου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Αμεση δωρεάν κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων αναγκών των ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ΠΦΥ. Αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών στην ΠΦΥ, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών. Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας αστικού και περιφερειακού τύπου, πλήρως εξοπλισμένα και επαρκή σε αριθμό, στελέχωσή τους με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και με οικογενειακούς γιατρούς, με σταθερές - μόνιμες σχέσεις εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προσανατολισμός των ΚΥ στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία και όχι να παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες συνταγογράφησης και να παίζουν το ρόλο του φράχτη - επιστημονικοφανούς κόφτη - εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας και δευτεροβάθμιας - τριτοβάθμιας περίθαλψης. Κατάργηση των αντιεπιστημονικών ασφαλιστικών πρωτοκόλλων. Αύξηση στους μισθούς των γιατρών στις δημόσιες δομές. Αμεσα να δοθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο, να αποκατασταθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα πριν τις περικοπές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Στους αυτοαπασχολούμενους η χρηματοδότηση στον κλάδο σύνταξης να είναι κατά 1/3 από τους ασφαλισμένους και κατά 2/3 από το κράτος. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, επίδομα ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός - ΔΠΥ).

ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «ΜΗΤΕΡΑ» ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΥΠΟΛΕΙΣ
Υποστελέχωση και «ευελιξία» σε βάρος των παιδιών και των εργαζομένων

Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» και τις Παιδουπόλεις. Χτες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου ορίστηκε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό, Θεανώ Φωτίου, για μεθαύριο, Παρασκευή.

Οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις πάρθηκαν στη Γενική Συνέλευση που έκαναν οι εργαζόμενοι πριν από λίγες μέρες, μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, των οποίων ένα ελάχιστο μέρος καλύπτεται για ένα - δύο χρόνια με συμβασιούχους, που πρόκειται να απολυθούν διαδοχικά το επόμενο διάστημα. Οπως επισήμαναν, οι επικουρικοί εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ πρόκειται να απολυθούν διαδοχικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Ενδεικτικά της υποστελέχωσης είναι τα στοιχεία που έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι. Μεταξύ άλλων: Εδώ και πέντε χρόνια μία παιδίατρος καλείται να καλύψει τις ανάγκες 80 παιδιών, ενώ θα έπρεπε να είναι 4. Μία νηπιοβρεφοκόμος αντιστοιχεί στη βάρδια με 13 βρέφη, ενώ προβλέπεται μία ανά τρία βρέφη. Στην κοινωνική υπηρεσία αντί για 20 κοινωνικούς λειτουργούς υπάρχουν μόνο 6. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι είναι αναγκασμένοι να κάνουν διπλοβάρδιες για να καλύψουν όπως όπως τα κενά και συγχρόνως τους οφείλονται πάνω από 200 ρεπό. Τα παραπάνω διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια των παιδιών, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι επικουρικοί να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τόνισε η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα» κι εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.

«Η κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της Πρόνοιας έχει βάθος και σε χρόνο και σ' ευθύνες. Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια και από τη σημερινή κυβέρνηση - κατ' αναλογία της στρατηγικής της ΕΕ - να παρουσιαστεί το ζήτημα της προστασίας του παιδιού όχι ως ευθύνη του κράτους, αλλά ως ατομική ευθύνη των γονιών, των υποψήφιων θετών γονιών, ακόμα και των ίδιων των παιδιών. Απαιτούνται ολοκληρωμένες κι εξειδικευμένες δομές με όλο το απαραίτητο μόνιμο κι εξειδικευμένο προσωπικό, για την προστασία του παιδιού. Το κράτος πρέπει να έχει την πλήρη κι αποκλειστική ευθύνη. Ειδικά για το απροστάτευτο παιδί, το παιδί χωρίς οικογένεια, απαιτείται η συγκρότηση Ενιαίου Πανελλαδικού Φορέα με αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία των κρατικών μονάδων φιλοξενίας των παιδιών», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε η Θεοδώρα Χάλαρη, εκ μέρους της ΟΓΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ