Σάββατο 21 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Μετανάστες: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Ρεπορτάζ από εξορμήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

-- Αρθρο: Πείρα από τη δουλειά των κομματικών δυνάμεων σε χώρους Υγείας - Πρόνοιας στην Αττική.

-- Πάτρα: Πτυχές της συμβολής της Κομματικής Οργάνωσης στη δουλειά στους μαθητές.

-- Ρεπορτάζ: Από συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις του Κόμματος σε διάφορες πόλεις ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία της κυβέρνησης με ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ.

Εξορμήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Από εξόρμηση με την ανακοίνωση της ΚΝΕ σε σχολεία της Κυψέλης
Από εξόρμηση με την ανακοίνωση της ΚΝΕ σε σχολεία της Κυψέλης
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού σήμερα και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από χτες, εξορμούν με ανακοινώσεις σε γειτονιές, σχολεία και χώρους δουλειάς.

«Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;», αναφέρει η αφίσα που κολλούν οι ΚΝίτες στις γειτονιές της Αθήνας και καλεί σε αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό, το εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη μετανάστευση, το ρατσισμό και το φασισμό.

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή της, οργάνωσε εξορμήσεις σε ημερήσια και νυχτερινά σχολεία, καλώντας τους νέους να παλέψουν όλοι μαζί, ώστε:

  • Τα παιδιά των μεταναστών να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, να μπορούν να δουλέψουν, να μορφωθούν στη χώρα μας πριν και μετά την ενηλικίωση.
  • Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών και να αντικατασταθούν από δημόσια ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία.
  • Να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Αυτοκολλητάκι που κυκλοφόρησε η ΚΝΕ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού
Αυτοκολλητάκι που κυκλοφόρησε η ΚΝΕ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργάτες ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και το σύστημα της εκμετάλλευσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού

Φωτ. από το πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο για Ελληνες και μετανάστες που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
Φωτ. από το πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο για Ελληνες και μετανάστες που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού (21η Μάρτη):

«

Το ΚΚΕ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Φυλετικών διακρίσεων, απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους Ελληνες εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, που η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ανάγκασε να πάρουν ξανά το δρόμο της ξενιτιάς, αντιμετωπίζοντας και στις χώρες υποδοχής σοβαρά προβλήματα και διακρίσεις, σε όλα τα θύματα της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ιδιαίτερα απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους μετανάστες εργάτες, που βιώνουν τη στυγνή εργοδοτική εκμετάλλευση, στους πρόσφυγες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που ζουν ξεριζωμένοι στη χώρα μας, σε άθλιες συνθήκες.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των φοιτητών στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού από το καθεστώς του απαρτχάιντ, η ρατσιστική βία εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο. Στην ίδια τη μητρόπολή του, τις ΗΠΑ, πληθαίνουν οι δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία, που μένουν μάλιστα ατιμώρητες από τη Δικαιοσύνη, αναβιώνει η δράση εγκληματικών ρατσιστικών οργανώσεων, όπως της γνωστής "Κου-Κλουξ-Κλαν" και άλλων. Αλλά και στην ΕΕ, που υποκριτικά και στα λόγια καταδικάζει το ρατσισμό, ο ρατσισμός δηλώνει "παρών", με το κυνηγητό ή τη στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών και προσφύγων, τις γειτονιές - γκέτο των μεγαλουπόλεων, όπου ζουν απομονωμένοι ακόμη και οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Τα φαινόμενα αυτά συνοδεύονται με την ενίσχυση εθνικιστικών, φασιστικών και ναζιστικών κομμάτων και οργανώσεων, με τη στήριξη, από κοινού με τις ΗΠΑ, κυβερνήσεων στις οποίες συμμετέχουν ναζιστές, όπως στην Ουκρανία, με την ένταση του αντικομμουνισμού και της "θεωρίας των δύο άκρων".

Για τη δημιουργία αντιμεταναστευτικού και ξενοφοβικού κλίματος, αξιοποιείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις του συστήματος και η δολοφονική δράση των λεγόμενων "τζιχαντιστών", τις οργανώσεις των οποίων οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο στήριξαν, ενίσχυσαν και εξόπλισαν για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους στη Μ. Ανατολή και την Αφρική πρόσφατα, στο Αφγανιστάν παλαιότερα.

Στη χώρα μας, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς δικαιώματα, όχι μόνο στα χωράφια - γκέτο της Μανωλάδας και άλλων περιοχών, αλλά και στα φασονάδικα, στα σπίτια, στις πιο σκληρές και κακοπληρωμένες εργασίες. Είναι τα πρώτα θύματα των ρατσιστικών δολοφονικών επιθέσεων από ναζιστικές και εθνικιστικές οργανώσεις, της κρατικής καταστολής αλλά και εγκληματικών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους.

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, εξαιτίας της Συνθήκης Σένγκεν και του κανονισμού του Δουβλίνου της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει να εξωραΐζει και να δηλώνει την πίστη της στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, να περιμένει λύση του μεταναστευτικού ζητήματος από την "αλληλεγγύη" της ΕΕ, να δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

Η αποσυμφόρηση των άθλιων κέντρων κράτησης, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με την απελευθέρωση μέρους των άδικα φυλακισμένων μεταναστών, χωρίς καμία μέριμνα για την παραπέρα τύχη τους, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις πιστής τήρησης των Οδηγιών, Κανονισμών και αποφάσεων της ΕΕ, δεν αποτελεί λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Απλώς το ανακυκλώνει.

Δεν αρκεί η δικαστική διερεύνηση των εγκλημάτων της ναζιστικής - ρατσιστικής Χρυσής Αυγής και το γεγονός ότι τα περισσότερα στελέχη της είναι υπόδικα, ούτε και η ψήφιση του λεγόμενου "αντιρατσιστικού" νόμου, που δεν οδήγησε και δεν θα μπορούσε να οδηγήσει, μέσα στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος, στο να σταματήσουν η ρατσιστική ρητορική και οι επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων.

Οπως έχει επιβεβαιωθεί και ιστορικά, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός αποτελούν πάντοτε την "πρώτη ύλη" για την προώθηση του φασισμού και του ναζισμού, δηλαδή ό,τι πιο αντιδραστικού και βάρβαρου έχει γεννήσει το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η κοινωνική τους βάση βρίσκεται στην ίδια την καπιταλιστική σχέση ιδιοκτησίας. Είναι πολιτικό ρεύμα που εντάσσεται και εξυπηρετεί την κυρίαρχη ιδεολογία. Καλλιεργείται και αξιοποιείται για τη διάσπαση της εργατικής τάξης, το χτύπημα του εργατικού κινήματος και κυρίως της πρωτοπορίας του, των κομμουνιστών, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εγχώριων αστικών τάξεων στον ανταγωνισμό τους με τις υπόλοιπες. Αποτελεί την άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, συνυπάρχει και εναλλάσσεται με αυτόν. Γι' αυτό και είναι επικίνδυνα αποπροσανατολιστική και αναποτελεσματική η αταξική και επιφανειακή προσέγγιση και αντιμετώπιση του ρατσιστικού φαινομένου, η απόδοσή του απλώς σε θέμα εκπαίδευσης, κουλτούρας κ.λπ., η διοργάνωση θολών αντιρατσιστικών μετώπων. Μόνο μέσα από την πάλη για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, που θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα περιορίζονται δραστικά μέχρι να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά κάθε είδους ρατσιστικές, εθνικιστικές, φασιστικές και ναζιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, Ελληνες και ξένους, να αγωνιστούν ενωμένοι, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, γλώσσα και θρησκεία, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, που το σύστημα της εκμετάλλευσης τους στερεί. Να διεκδικήσουν ανοιχτά και ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας για τους μετανάστες, χορήγηση ασύλου και διεθνούς προστασίας στα θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Νομιμοποίηση των μεταναστών που έχουν δημιουργήσει βιοτικούς δεσμούς στη χώρα μας.

Να καταδικάσουν και να απομονώσουν αποφασιστικά κάθε ρατσιστική προπαγάνδα και συμπεριφορά, να υψώσουν τείχος απέναντι στην ύπουλη και εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αξιοποιώντας και τη δίκη των στελεχών της που ξεκινάει στις 20 Απρίλη.

Να βάλουν φραγμό σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού, του αντικομμουνισμού και της θεωρίας "των δύο άκρων", που ο ελληνικός και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν πληρώσει με εκατόμβες θυμάτων. Κάθε ανοχή είναι συνενοχή!».

ΠΑΤΡΑ
Πτυχές από τη συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης στη δουλειά στους μαθητές

Από ιστορικό περίπατο των Μαθητικών ΟΒ Προσφυγικών και Ταμπαχάνων με θέμα «Πώς τσακίσαμε τους φασίστες στις γειτονιές μας»
Από ιστορικό περίπατο των Μαθητικών ΟΒ Προσφυγικών και Ταμπαχάνων με θέμα «Πώς τσακίσαμε τους φασίστες στις γειτονιές μας»
Ολο το προηγούμενο διάστημα, έχει ξεδιπλωθεί μια δραστηριότητα στη Μαθητική Οργάνωση της Πάτρας, που θα κορυφωθεί μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ και βοηθάει στο να βγουν πλούσια συμπεράσματα για τη δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης στους μαθητές. Καταρχήν, όσο περισσότερο λαμβάνουμε υπόψιν στο σχεδιασμό μας το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, αναπτύσσεται, διαμορφώνει συνείδηση και προσωπικότητα ένα παιδί, τόσο περισσότερα βήματα μετράμε και στη δουλειά μας.

Συντονισμός δυνάμεων στον κρίκο μαθητές - γονείς - καθηγητές

Με βάση αυτά, είναι καθοριστική η δουλειά του Κόμματος στον κρίκο μαθητής - γονιός - καθηγητής: Κόμμα και ΚΝΕ από κοινού να σχεδιάζουν, να παρεμβαίνουν στο χώρο, να εξειδικεύουν με βάση τα πιο συγκεκριμένα στοιχεία του χώρου, να εκτιμούν τη δράση και από κοινού να διορθώνουν αδυναμίες.

Για παράδειγμα, σε ΕΠΑΛ στην Πάτρα, η από κοινού παρέμβαση μαθητών και καθηγητών - μελών του Κόμματος μας άνοιξε δρόμους στην οικοδόμηση στο σχολείο. Εχοντας στο μυαλό μας τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει το σχολείο, όπου μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων καλλιεργείται η αντιεπιστημονικότητα και η μονομέρεια, που δεν παρέχονται μόνο συγκεκριμένες γνώσεις στους μαθητές, αλλά τους διαμορφώνει αντίληψη, κριτήριο, μέθοδο προσέγγισης του κόσμου, με στόχο να διαμορφώσει τους αυριανούς εργαζόμενους, με σκυμμένο το κεφάλι, χειραγωγήσιμους και με δεδομένο ότι διδάσκονται τον αντικομμουνισμό, τη διαστρέβλωση της Ιστορίας γύρω από το εργατικό κίνημα, το σοσιαλισμό, την πείρα από την ΕΣΣΔ, συζητήσαμε στην ΟΒ με τους συντρόφους πώς μπορούμε να παρέμβουμε καλύτερα στο σχολείο, με βάση και το πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο και προσπαθούμε να ανοίξουμε μια δραστηριότητα.

Η συμβολή των εκπαιδευτικών που είναι μέλη και οπαδοί του Κόμματος στη μάχη ενάντια στις αντιεπιστημονικές θεωρίες, ενάντια στον αντικομμουνισμό και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, φαίνεται ήδη πως αφήνει υπόβαθρο. Οπως είναι λογικό, το υπόβαθρο αυτό «κούμπωσε» με τη δράση που άνοιξαν οι μαθητές που είναι μέλη της ΚΝΕ και μέχρι στιγμής, σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, έχουμε οικοδομήσει, έχουμε φτιάξει περίγυρο μαθητών που δρουν μαζί μας, οι ανακοινώσεις μας κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι.

Επιπλέον, στις μαθητικές κινητοποιήσεις αυτής της χρονιάς, που ήταν πιο έντονος ο εκφοβισμός των μαθητών (με εισαγγελείς έξω από τα σχολεία, με αστυνομία κτλ), καθοριστικός παράγοντας για να σπάει αυτό το κλίμα ήταν η παρουσία του γονιού έξω από το σχολείο (μελών του Κόμματος και όχι μόνο). Χωρίς να υποτιμούμε ότι μέσα στην οικογένεια, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, κυριαρχεί αυτό που συνολικά εκτιμάμε για τη συνείδηση της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ότι αν αυτό το συνδυάσουμε με το τι βιώνει ένα παιδί από εργατική - λαϊκή οικογένεια (οικονομικές δυσκολίες, γκρίνια στο σπίτι που απορρέει από αυτό, δυσκολία των γονιών να πληρώσουν το φροντιστήριο), επηρεάζει στο τελικά να θεωρεί δεδομένο το να «βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να πληρωθούν τα αυτονόητα, να συμβιβάζεται, να το χαρακτηρίζει η ηττοπάθεια. Για το λόγο αυτό, έπαιξε μεγάλο ρόλο, μέσα από τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης, η στήριξη των γονιών στους μαθητές. Γιατί, ένα παιδί που είναι 15 χρονών και αγωνίζεται και του φέρνουν τον εισαγγελέα έξω από το σχολείο, είναι σημαντικό για να συνεχίσει, να έχει το γονιό απ' έξω να αγωνίζεται μαζί του, να τον στηρίζει έμπρακτα, αντί να του βάζει εμπόδια, να του κάνει επίθεση για την απόφασή του να είναι στην ΚΝΕ.

Στήριξη στην προσπάθεια κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης

Το βασικότερο, όμως, είναι το πώς δημιουργούμε στο μαθητή αντισώματα, για να αντέξει, να αμυνθεί και να επιτεθεί, σε αυτήν την καθημερινότητα, όπως διαμορφώνεται. Το πώς δημιουργούμε τους όρους η ΚΝΕ να είναι σχολείο που διαπαιδαγωγεί νέους κομμουνιστές, αγωνιστές στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στη γειτονιά, στο σπίτι, στην παρέα, μετά στη σχολή, στην κατάρτιση, πιο μετά στο χώρο εργασίας, την οικογένεια κ.ο.κ. Παίρνοντας υπόψιν ότι, εκτός των άλλων, ξεχωρίζουν και τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, η ψυχολογία των παιδιών αυτής της ηλικίας, ο αυθορμητισμός και ο παρορμητισμός, η θέληση να γνωρίζουν πράγματα, το μόνιμο «γιατί;» (ειδικά σε πιο μικρές ηλικίες) και ταυτόχρονα η μικρή κοινωνική και πολιτική πείρα, που σίγουρα δυσκολεύει ένα παιδί 14, 15 και 17 χρονών να βγάλει συμπεράσματα, να προβληματιστεί για το πώς θα αλλάξουν τα πράγματα.

Η λειτουργία της ΟΒ παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Η πρώτη επαφή μας την κοσμοθεωρία μας, το πώς θα χτίσουμε τη γνώση, την αντίληψη -δεν μπορούν όλα με τη μία να κατανοηθούν, να αφομοιωθούν- το πώς θα περάσουμε στα νέα μέλη της ΚΝΕ τα ιδανικά και τις αξίες της κομμουνιστικής στάσης ζωής, τη συλλογικότητα, τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, αλλά και προς τα έξω. Το πώς όλα αυτά θα συνδυαστούν με μορφές, δράσεις, που θα βοηθάνε καλύτερα να αφομοιωθούν, να έρχονται οι ίδιοι οι νέοι μας σύντροφοι σε επαφή με τις κατακτήσεις του ανθρώπου, να τους τονώσουμε το ενδιαφέρον.

Για παράδειγμα, οι δραστηριότητες που συνοδεύουν τα μαθήματα στις μαθητικές ΟΒ (επισκέψεις σε μουσεία Φυσικής Ιστορίας, παιχνίδια, dvd για το σύμπαν) είναι ένας τέτοιος τρόπος. Αντίστοιχα, το ότι οι μαθητές μας στη Γ' Γυμνασίου κάνανε παρέμβαση στην Ιστορία, στο μάθημα για τη «Ρώσικη Επανάσταση». Συζητήσαμε μαζί τους, τους προετοιμάσαμε, σκεφτήκαμε και μορφές που θα «τσιγκλίσουν» ένα μαθητή, θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Δώσαμε βίντεο, φωτογραφίες να δείξουν στην τάξη. Βοήθησε! Μια συντρόφισσα λέει: «Πρώτη φορά μίλησα στο μάθημα»!

Με τον όλο και καλύτερο από κοινού σχεδιασμό της δουλειάς, θα καταφέρουμε να περάσουμε στο 14χρονο και 17χρονο την πείρα που υπάρχει, να τους εμπνεύσουμε. Να καταλάβουν οι σύντροφοι ότι ούτε μόνοι τους είναι, ούτε ξεκινάνε από το μηδέν. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ένας σύντροφος μαθητής ότι «αν δεν είχα τους παλαιότερους να μου λένε πράγματα από τη δράση τους, τη ζωή τους, δεν θα ήμουν εδώ τώρα»...


Κωνσταντίνα ΤΣΙΟΥΠΡΑ
Μέλος της ΤΕ Πάτρας του ΚΚΕ, Γραμματέας του ΤΣ της Μαθητικής Οργάνωσης Πάτρας της ΚΝΕ

Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ στη Θεσσαλία

Πολιτική Εξόρμηση με συσκέψεις, περιοδείες και ομιλίες στελεχών σε χώρους δουλειάς, συνοικίες και χωριά της περιοχής, οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

Σήμερα, Σάββατο:

-- Περιοδεία σε Σούπερ Μάρκετ, σε εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες στη συνοικία Αμπελόκηποι της Λάρισας, στις 10 π.μ., με τον Φ. Παπανικολάου, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στα καταστήματα «Berska», «Intersport», «Zara», στις 11 π.μ., με τον Μ. Ζούκα, μέλος της ΕΟΕ της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη με αγρότες της Φαρκαδόνας Τρικάλων, στις 11 π.μ., με τον Αλ. Νταούλα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στο Ζάρκο Τρικάλων (καφενείο Νικάτσιου), στις 11 π.μ., με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα, 23/3:

-- Περιοδεία στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας, στις 5.30 μ.μ., με την Ρούλα Ξιφαρά, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στο Οινοποιείο Τυρνάβου, στις 10 π.μ., με τον Θ. Μπιζαϊντέ, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πείρα από την παρέμβαση των κομματικών δυνάμεων στους χώρους της Πρόνοιας

Η ΚΟ Πρόνοιας παλεύει ώστε να έχει τη δική της συμβολή στην υλοποίηση των αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου για ισχυρό ΚΚΕ - Ανασύνταξη, αντεπίθεση του κινήματος. Πρωτοπόρα παλεύουμε μαζί με εργαζόμενους για την ανάπτυξη αγώνων και διεκδικήσεων στους χώρους της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής, της Απεξάρτησης, των ΑμΕΑ.

Διαπάλη με τις αντιλήψεις της ταξικής συνεργασίας και της «κοινωνικής οικονομίας»

Στους χώρους αυτούς, κύρια στο χώρο των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και τα ΝΠΙΔ, είναι έντονη η αντίληψη της ταξικής συνεργασίας, της απενοχοποίησης του καπιταλιστικού συστήματος. Εδώ, η λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» προβάλλεται, ειδικά από τον οπορτουνισμό, ως μια μορφή οργάνωσης που θα αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η δράση του κεφαλαίου στους χώρους αυτούς, που μπορεί να απαντήσει στους για μήνες απλήρωτους εργαζόμενους, στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες, στην ανεργία. Ταυτόχρονα και λόγω της απαξίωσης των υπαρχουσών κρατικών δομών στους ευαίσθητους αυτούς χώρους, ξεπηδούν μια σειρά ΜΚΟ που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό την εθελοντική εργασία. Ετσι, από τη μία, το κράτος ξεφορτώνεται την ευθύνη παροχής τέτοιων υπηρεσιών, επιβαρύνοντας τους ίδιους τους εργαζόμενους και από την άλλη η εθελοντική εργασία, που πλασάρεται με το περιτύλιγμα της «κοινωνικής προσφοράς» ή της «εργασιακής εμπειρίας», αποτελεί ουσιαστικά απλήρωτη δουλειά, «δούρειο ίππο» για το ξεθεμελίωμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη που αναπτύσσεται με αυτές τις αντιλήψεις, ουσιαστικά με τον οπορτουνισμό, είναι έντονη σε όλα τα επίπεδα. Με την επιμονή μας στο ξεδίπλωμα της αντίληψής μας για την οριστική φιλολαϊκή διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική, συσπειρώνουμε πιο σταθερά κόσμο, περισσότεροι μας προσεγγίζουν, ενισχύεται η πάλη. Προσπαθώντας να πείσουμε ότι για την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, απαραίτητη είναι η κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων και του κέρδους, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την εργατική - λαϊκή εξουσία, οικοδομούμε στέρεους δεσμούς με τους εργαζόμενους. Η παρέμβαση αυτή κάνουμε προσπάθεια να γίνει συνδυασμένα, κομματικά και συνδικαλιστικά, πολύπλευρα και συντονισμένα στη βάση των οξυμένων προβλημάτων. Παρεμβαίνουμε καταρχήν στους «εξυπηρετούμενους» (ΑμΕΑ), στους γονείς και κηδεμόνες τους, στους εργαζόμενους, ανοίγοντας δρόμο για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας.

Συνδυασμένα οργανωτικά - πολιτικά μέτρα για πιο αποτελεσματική δράση

Με το συχνό μάζεμα της ΚΟΒ, πριν από κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη, ο σχεδιασμός γίνεται συγκεκριμένος σε κάθε χώρο. Δημιουργήσαμε κομματικές ομάδες σε χώρους που οι δυνάμεις μας ήταν «διάσπαρτες» κάτω από την ανάγκη να ενιαιοποιηθεί η παρέμβασή μας, να γίνεται συντονισμένα και σχεδιασμένα και όχι άτσαλα και καμπανιακά.

Στους χώρους που είχε μορφοποιηθεί ομάδα οπαδών του Κόμματος, καθιερώσαμε τη σύσκεψη μαζί με τα κομματικά μέλη πριν από μεγάλες μάχες, σε μια προσπάθεια να παίρνουμε γνώμη από τους οπαδούς, να λύνουμε ζητήματα όπως γιατί επιλέγουμε αυτήν ή την άλλη τακτική, να βαθαίνει το επίπεδο συμφωνίας τους με το ΚΚΕ, να συσπειρώνονται και να παλεύουν γύρω από θέσεις και αιτήματα, να αναλαμβάνουν και οι ίδιοι περισσότερα καθήκοντα, να εκπαιδεύονται για να συμπαρασύρουν κι άλλο κόσμο στη μάχη.

Τα μαζέματα αυτά ως τρόπος δουλειάς μπαίνουν πλέον στο μόνιμο προσανατολισμό της Κομματικής Οργάνωσης, να μην περιορίζονται μόνο σε εκλογικές περιόδους ή έντονης επικαιρότητας. Αλλωστε, είναι φανερό ότι ειδικά προεκλογικά δύσκολα αναπτύσσεις ολόπλευρη πολιτική - ιδεολογική παρέμβαση. Οι συσκέψεις αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης που διεξάγουν οι δυνάμεις μας και ιδιαίτερα τώρα που η επίθεση του κεφαλαίου εντείνεται στους χώρους, είναι απαραίτητη η πλατύτερη διάδοση των πολιτικών θέσεων του ΚΚΕ, η διακίνηση του «Ριζοσπάστη», το βάθεμα της συζήτησης με βάση τη στρατηγική μας και όχι να περιοριζόμαστε μόνο στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα

Για παράδειγμα, στο ΚΠΠΑ «Η Μητέρα», η καθημερινή παρουσία του Κόμματος και η καλή γνώση του χώρου, η αδιάλειπτη εξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» ανέπτυξε την εκτίμηση εργαζομένων στο Κόμμα και μεγαλύτερη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ. Εκτιμάμε ότι αυτή η παρέμβαση, ανάμεσα σε άλλα, συνέβαλλε ώστε οι εργαζόμενοι να αναδείξουν την παράταξή μας 1η δύναμη στο σωματείο. Αναγνωριζόμαστε ως πρωτοπόροι αγωνιστές που παρεμβαίνουμε για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα που προκύπτει, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά αυτό δε φτάνει: Εκεί που κρινόμαστε είναι η δραστηριοποίηση, η κινητοποίηση αυτού του κόσμου, να δουλεύει κι αυτός πολιτικά, να πολλαπλασιάζει τη φωνή του ΚΚΕ.

Στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), με την έγκαιρη και πρωτοπόρα παρέμβαση των κομματικών δυνάμεων, εκεί που εξελισσόταν η σφαγή των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ, είχαμε πολλά και θετικά αποτελέσματα. Ανανεώθηκε σημαντικά η καταγραφή της ΚΟΒ, είχαμε πολλές νέες εγγραφές στα σωματεία, καινούριος κόσμος εντάχθηκε στο κίνημα, ανέπτυξε την αλληλεγγύη και δεσμούς με το Κόμμα.

Μέσα από μια τέτοια παρέμβαση αναγεννήθηκε σε αγωνιστική κατεύθυνση το Σωματείο στο ΝΠΙΔ «Παμμακάριστος», αναπτύχθηκαν αγώνες με αφορμή την απλήρωτη δουλειά και τις απολύσεις. Κάναμε προσπάθεια να κατακτηθεί ένας πιο επίμονος, με ποιοτικά χαρακτηριστικά τρόπος δουλειάς, να πάμε από τα σπίτια των εργαζομένων, να στήσουμε συσκέψεις με βάση αυτό που εξελισσόταν στο χώρο τους, να κουβεντιάσουμε μαζί τους, να πάρουμε τη γνώμη τους. Να νιώσουν ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν, ότι έχουμε τις ίδιες αγωνίες, να γίνουμε «ένα». Ολη αυτή η προσπάθεια αποτέλεσε την αφορμή για να βαθύνει η πολιτική κουβέντα μαζί τους, να εκφραστούν με ψήφο στο ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, κάποιοι μάλιστα για πρώτη φορά. Η δουλειά εκεί, παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας, επιστεγάστηκε με αύξηση της επιρροής του Κόμματος και είναι παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουν να δώσουν οι εργαζόμενοι στο χώρο και γενικότερα.

Με τέτοια επίμονη δουλειά, οικοδομούμε γερούς ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς, κάνουμε πιο γερό το Κόμμα μέσα στον κόσμο της δουλειάς, στους φτωχούς ανάπηρους, συνολικά στην εργατική τάξη. Είναι δουλειά που μπορεί να μη φέρνει καθημερινά θεαματικά αποτελέσματα, όμως οι κομματικές δυνάμεις πρέπει να την εκτιμούν ολόπλευρα, να βλέπουν τι αφήνει πίσω, τι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και πώς. Με πρωτοπόρα μαζική παρέμβαση, με ανυποχώρητη στάση που παραδειγματίζει, αλλά και κουβέντα άνθρωπο τον άνθρωπο, συσκέψεις, εκδηλώσεις, πολιτική συζήτηση για το σήμερα και για το αύριο, ανταποκρινόμαστε στο βασικό καθήκον: Στη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού.


Κατερίνα ΒΕΖΥΡΗ
Στέλεχος της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Καμιά ανοχή στα αντιλαϊκά παζάρια συγκυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ

Στιγμιότυπα από συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που οργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται σε πόλεις όλης της χώρας οι συγκεντρώσεις και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ ενάντια στη συμφωνία της συγκυβέρνησης με ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Σκοπός των πρωτοβουλιών των ΚΟ είναι και με αυτόν τον τρόπο να αποκαλυφθεί ο πραγματικός αντιλαϊκός χαρακτήρας και αυτής της συμφωνίας, να δοθεί ώθηση στην οργάνωση της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών του λαού, για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, κόντρα στα κελεύσματα της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων για επίδειξη ανοχής στα παζάρια που διεξάγονται για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει μερικά στιγμιότυπα από αυτήν τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις

Σε εξέλιξη είναι η έκθεση βιβλίου που διοργανώνει η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ στα γραφεία της ΚΟΠ (Καραΐσκου 119). Η έκθεση ολοκληρώνεται το Σάββατο 4 Απρίλη και λειτουργεί τις εξής μέρες και ώρες:

  • Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή: 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Κάθε Σάββατο: 9.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.

Παράλληλα με την πραγματοποίηση ομαδικών επισκέψεων των Κομματικών Οργανώσεων στην έκθεση, διοργανώνονται στον Πειραιά μια σειρά από βιβλιοπαρουσιάσεις. Χτες παρουσιάστηκε στο Πέραμα το βιβλίο «Ποιος βοήθησε το Χίτλερ» του Μαΐσκι Ιβαν Μιχαΐλοβιτς.

Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής βιβλιοπαρουσιάσεις:

-- Οι ΚΟ Α' Πειραιά παρουσιάζουν σήμερα, Σάββατο στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (Καραΐσκου 119), το βιβλίου του Βίλι Μπρέντελ: «Βιομηχανία Ν&Κ». Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Κερατσινίου την Τρίτη 24/3, στις 7.00 μ.μ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ. Σαμαράκης» παρουσιάζουν το βιβλίο «Ποιος βοήθησε το Χίτλερ», με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δυτική Ελλάδα

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Χανιά
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Χανιά
Πλατύ άνοιγμα πραγματοποίησαν οι Κομματικές Οργανώσεις μπροστά στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες σε Πάτρα (με ομιλητή τον Δ. Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ) και Αμαλιάδα. Σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολές, και άλλους χώρους νεολαίας έφτασε το κάλεσμα του ΚΚΕ για πάλη για την ανάκτηση των απωλειών του λαού, ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, ενάντια στον ευρωμονόδρομο, στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Ιδιαίτερα με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», οι Κομματικές Οργανώσεις απευθύνθηκαν πλατιά σε γειτονιές και χωριά. Αλλά και όλες τις προηγούμενες μέρες, πραγματοποιήθηκαν πολλές περιοδείες, ομιλίες αλλά και συσκέψεις που καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη άμεσης οργάνωσης της πάλης, να μην υπάρχει καμιά αναμονή απέναντι στις εξελίξεις. Θετική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΚΚΕ. Εκφράστηκε προβληματισμός και ανησυχία από εργαζόμενους, λαϊκά στρώματα, νέους και ανέργους, πολλοί από τους οποίους μάλιστα είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.

Θα συνεχιστούν, όπως και το προηγούμενο διάστημα, πολύμορφες πρωτοβουλίες από τις ΚΟ για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, βάζοντας στο επίκεντρο την ανάκτηση των απωλειών, την προβολή του άλλου δρόμου ανάπτυξης με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό, ως της μόνης ρεαλιστικής λύσης για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Πελοπόννησος

Από τη συγκέντρωση στην Καλαμάτα
Από τη συγκέντρωση στην Καλαμάτα
Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/3 στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα με κεντρικό αίτημα την απόρριψη της νέας συμφωνίας κυβέρνησης - ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και ζητώντας άμεση κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων και ανάκτηση των απωλειών. Ομιλητής ήταν ο Κ. Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας όπου ακούστηκαν τα συνθήματα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Εξω απ' της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία, οργάνωση και αγώνας για άλλη εξουσία», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

Την ερχόμενη βδομάδα, εξάλλου, την Τρίτη 31 Μάρτη, οι Κομματικές Οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες της ΚΝΕ καλούν το λαό της Λακωνίας σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας.

Δυτική Μακεδονία

Εκδήλωση, με θέμα «Ο χαρακτήρας της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η αποτίμηση της νέας συμφωνίας με το Γιούρογκρουπ κι από την άλλη η οργάνωση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Αργος Ορεστικό στην Καστοριά, με ομιλητή τον Γιάννη Βήττα, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Βήττας ανέφερε πως η καινούργια κυβέρνηση, παρά την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε προεκλογικά και συνεχίζει να καταβάλλει και μετεκλογικά, με βερμπαλισμούς και λεονταρισμούς, να πείσει το λαό ότι τα μνημόνια τελείωσαν και έχουμε ανακτήσει την εθνική μας αξιοπρέπεια, ο λαός μπορεί να καταλάβει ότι αυτό που ζει είναι μια συνέχιση των μνημονίων. Το σηματοδοτεί η συμφωνία του Γιούρογκρουπ στις 20/2, επιβεβαιώνεται και από τα πρώτα νομοσχέδια που κατέθεσε τα οποία αποκαλύπτουν ότι ακόμη και όσα υποσχέθηκε προεκλογικά είναι υπό την αίρεση της έγκρισης των «εταίρων» της.

Επίσης, σημείωσε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να ανησυχούν και για τις θέσεις και για τη στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα της λεγόμενης εξωτερικής πολιτικής. Οπως είπε, γίνεται ήδη ότι «η χώρα μας εμπλέκεται βαθύτερα στους ανταγωνισμούς και της περιοχής και τους γενικότερους. Και η έκβαση αυτών των ανταγωνισμών δεν έχει να φέρει θετικά ούτε για τους λαούς της Ελλάδας ούτε για τους λαούς της γύρω περιοχής».

Ολοκληρώνοντας τόνισε: «Ηδη μέσα σε ένα μήνα, ακόμη και σε όσους έτρεφαν αυταπάτες για το χαρακτήρα της κυβέρνησης, έδωσε το στίγμα της σε όλα τα επίπεδα και αυτό το στίγμα είναι αντιλαϊκό. Επομένως πρέπει οι κομμουνιστές να δράσουν στην κατεύθυνση να οργανωθεί η πάλη του λαού, να αποκρουστούν παλιά και νέα μέτρα, να διεκδικηθεί, η ανάκτηση των απωλειών της τελευταίας 6ετίας και παραπέρα να διεκδικηθεί η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων».

Εκδήλωση με το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ και στα Γρεβενά, με ομιλητή τον Κώστα Σταμπολίδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Κρήτη

Σε συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στα Χανιά και το Ρέθυμνο μίλησε τη βδομάδα που μας πέρασε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Σημείωσε ότι μάταια ο λαός περιμένει «καλά νέα» από τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον, από τα αντιλαϊκά παζάρια μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Αυτό που τρέμουν η αστική τάξη, το κεφάλαιο και οι θεσμοί», τόνισε, «είναι ο λαός να ακυρώσει την αναμονή του απέναντι στην κυβέρνηση, υπογράμμισε. Το ΚΚΕ θα τιμήσει τις προσδοκίες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Θα αποτελεί σημαντικό συστατικό μέρος μιας δυναμικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης. Ας δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού. Η πραγματική ελπίδα είναι στους ταξικούς αγώνες».



Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ