Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΞΑΝΘΗ
Συγκέντρωση για τα προνοιακά επιδόματα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα προνοιακά επιδόματα», διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης, σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική Πλατεία της πόλης.

ΚΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Εκδήλωση για την πρόταση του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Πρόνοιας και οι κομματικές ομάδες ΑμεΑ και γονιών ΑμεΑ καλεί τους εργαζόμενους στην Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή, στα κέντρα πρόληψης, στα κέντρα απεξάρτησης, τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού». Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 21 Μάρτη στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΤΗΣΙΩΝ»
Παρέμβαση στη διοίκηση ενάντια στο κλείσιμο

Παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» με το οποίο είναι διασυνδεδεμένο με το Νοσοκομείο Πατησίων, έκαναν χθες συνδικαλιστές κι εργαζόμενοι των δυο νοσοκομείων, οι Λαϊκές Επιτροπές 5ου-6ου και Νέας Ιωνίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, επιτροπές Πατησίων και εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ.

Κατήγγειλαν στη διοικήτρια το μεθοδευμένο κλείσιμο του «Πατησίων» μετά την άρση της εφημερίας του Παθολογικού και του Καρδιολογικού Τμήματος, και ζήτησαν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη του «Πατησίων» αλλά και όλων των νοσοκομείων με δωρεάν υπηρεσίες για όλους. Η διοικήτρια ισχυρίστηκε πως στο «Σισμανόγλειο» υπάρχει ... περίσσευμα παθολόγων και να απευθυνθούν εκεί και πώς θα συμμετείχε σε σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Υγείας.

Σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Πατησίων» προχωρούν σε νέα γενική συνέλευση. Την Τρίτη, 26 Μάρτη στις 5.30 μ.μ. έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο.

Ελεγχοι ΕΟΠΥΥ σε φαρμακεία και γιατρούς

Αποτέλεσμα της πολιτικής που εμπορευματοποιεί Υγεία και Φάρμακο είναι όσα ανακοίνωσε, χτες, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ότι εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους που έκανε.

Απ' τους ελέγχους προέκυψαν τα εξής:

-- Σε δύο φαρμακεία της Καλλιθέας και στο ιατρείο ενός ιατρού, διαπιστώθηκε παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακοεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση.

-- Σε μία ασφαλισμένη διαπιστώθηκε συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ίδιων φαρμάκων από 7 γιατρούς. Το βιβλιάριό της είχε κλαπεί και ο κατέχων το βιβλιάριο επισκεπτόταν γιατρούς και ζητούσε τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων επιδεικνύοντας τις σχετικές ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων τις οποίες κατείχε. Οι επτά (7) ιατροί συνταγογραφούσαν ό,τι τους ζητούσε, χωρίς να ελέγξουν την προηγούμενη συνταγογράφηση.

-- Ενας γιατρός πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ είχε ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ζητούσε από ασφαλισμένους από όλη την Ελλάδα, την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του, ώστε ο ίδιος να τους διαβιβάζει αφού συνταγογραφούσε, με courier τη συνταγή, χωρίς εξέταση του ασφαλισμένου με φυσική του παρουσία, με αντικαταβολή αμοιβής 10 ευρώ!

Μειώθηκαν δότες οργάνων και μεταμοσχεύσεις

Παραμένει κλειστό το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα, ενώ το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη είναι χωρίς υποστήριξη

Η απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και οι περικοπές στις παροχές, με αιτιολογικό την οικονομική κρίση, έχουν δραματικές επιπτώσεις και στη δωρεά οργάνων, και κατ' επέκταση στις μεταμοσχεύσεις, ενώ οι μεταμοσχευθέντες υποχρεώνονται να πληρώνουν μεγάλες συμμετοχές ή εξ ολοκλήρου πανάκριβες εξετάσεις.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου των επιστημονικών εταιρειών και μεταμοσχευθέντων με ήπαρ. Η μείωση, όπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, της προσφοράς δοτών οργάνων στη χώρα μας συνδυάζεται με την υποβάθμιση της λειτουργίας πολλών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας μας ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Ετσι μειώθηκαν σημαντικά οι κλίνες, οι οποίες - επίσης - έμειναν υποστελεχωμένες όσον αφορά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Ετσι, το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπήρξαν μόλις 7 δότες, όταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 οι δότες ήταν 16 (μείωση κατά 56%). Συνολικά οι δότες οργάνων το 2012 ήταν 77 ή 20 ανά τρίμηνο. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν στη λίστα αναμονής 130 για μεταμόσχευση ήπατος. Το 2012 στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης έγιναν 47 μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ 19 άρρωστοι αναγκάστηκαν να κάνουν μεταμόσχευση στο εξωτερικό.

Σημαντική απώλεια για τις μεταμοσχεύσεις είναι και το κλείσιμο του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων το Λαϊκό Νοσοκομείο που λειτούργησε μόνο για μια τριετία (2006 - 2009). «Με δυο κέντρα και 100 μεταμοσχεύσεις ήπατος συνολικά θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας», τόνισαν οι επιστήμονες.

Απ' το 1990 μέχρι σήμερα, στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης έγιναν 440 μεταμοσχεύσεις ήπατος, εκ των οποίων οι 18 ήταν σε παιδιά. «Η ικανοποίηση των γιατρών είναι να βλέπουν ένα παιδί 18 χρόνων, που είναι πια υγιές, και στο οποίο έκαναν μεταμόσχευση ήπατος όταν ήταν τριών μηνών», τόνισαν οι επιστήμονες.

Οι ασθενείς κατάγγειλαν ότι με το νέο κανονισμό του Ενιαίο Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, υποχρεώνονται να πληρώνουν 15% σε ακριβές εξετάσεις, που συνήθως τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, πληρώνουν 15,6 ευρώ για μαγνητική τομογραφία, ενώ υπάρχουν τομογραφίες όπως η MRCP, που πληρώνουν μέχρι και 450 ευρώ, γιατί δεν είναι κοστολογημένες με κρατικό τιμολόγιο. Επίσης, λόγω μη κοστολόγησης, πληρώνουν 400 ευρώ για την εξέταση του ιικού φορτίου ηπατίτιδας που μπορεί να επαναληφθεί παραπάνω από μια φορά το χρόνο.

Οι γιατροί κατάγγειλαν ότι μετά την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων παραλίγο να πεθάνουν δύο ηπατομοσχευμένοι, καθώς η αντικατάσταση των πρωτοτύπων δημιούργησε σοβαρές παρενέργειες.

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Να αναπτυχθεί πλήρως για τα παιδιά που κινδυνεύουν

Δυναμική παρέμβαση έκαναν χτες εργαζόμενοι, γονείς, μαζικοί φορείς. Προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου για «επαναλειτουργία» του Κέντρου, ενώ παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις

Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Να ανοίξει και να λειτουργήσει πλήρως μετά από ενάμιση χρόνο που παραμένει κλειστό το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» απαίτησαν χτες εργαζόμενοι, γονείς και μαζικοί φορείς της περιοχής. Στο μεταξύ η κυβέρνηση χτες «πανηγύριζε» πως επαναλειτούργησε το Κέντρο, την ώρα που παραμένουν κλειστά τα πιο ζωτικά τμήματά του, όπως είναι η Καρδιολογική Εντατική Μονάδα, το αιμοδυναμικό εργαστήριο, υπάρχει έλλειψη σε γιατρούς και νοσηλευτές και τα πιο σοβαρά χειρουργεία εξακολουθούν να στέλνονται στο «Ωνάσειο».

Ο Ηλίας Σιώρας εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σημείωσε, πως «άνοιξε» για τις πιο απλές εγχειρήσεις που δεν χρειάζονται απευθείας Μονάδα, άρα γι' αυτούς δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία της Καρδιολογικής Εντατικής Μονάδας, που δε χρειάζονται πλήρη αιμοδυναμικό έλεγχο και όλο το βαρύ εξοπλισμό της εξωσωματικής κυκλοφορίας. Για απλές εγχειρήσεις και για το "θεαθήναι" ανακοίνωσαν δήθεν ότι λειτουργεί. Ο αγώνας θα συνεχιστεί σε κάθε γειτονιά για όλες τις ανάγκες της παιδιατρικής νοσηλείας και το σύστημα Υγείας που ακριβοπληρώνει ο κόσμος.

«Εμείς ζητάμε πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου, δηλαδή η Καρδιολογική Εντατική Μονάδα, το Αιμοδυναμικό, η Καρδιολογική, το Χειρουργείο να λειτουργήσουν πλήρως και να δέχονται τα πιο βαριά περιστατικά, όπως γινόταν πριν κλείσει», είπε η Ολγα Σιάντου, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων» στο νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Θέλουμε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες σήμερα της Ελλάδας σε καρδιοχειρουργική εκτίμηση και θεραπεία και δε θα σταματήσουμε να κινητοποιούμαστε.

Να σταματήσουν οι προσχηματικές κατηγορίες για τους γιατρούς με μοναδικό στόχο να παραμένει κλειστό το Κέντρο ζήτησε η Χρυσάνθη Κοκολάκη, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια «Η Αγία Σοφία», ενώ κατήγγειλε πως από το Νοέμβρη του 2011 η τότε κυβέρνηση και διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας υποστήριζαν πως 3 Καρδιοχειρουργικά Κέντρα στην Ελλάδα είναι πολλά. Συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά, τα 2 ιδιωτικά του «Μητέρα» και του «Ωνάσειου» και επιλέγοντας να κλείσουν το μοναδικό δημόσιο...

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμη ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, η ΣΕΑΑΝ, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, οι Λαϊκές Επιτροπές Ζωγράφου και Δήμου Αθήνας, η ΟΓΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Δεσμεύσεις για επαναλειτουργία

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με το διοικητή του «Αγία Σοφία» και το διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Β. Κοντοζαμάνη, οι οποίοι δεσμεύτηκαν πως μέσα στο επόμενο δίμηνο θα επαναλειτουργήσει πλήρως το Κέντρο, καθώς περιμένουν 1 αναισθησιολόγο και 2 χειρουργούς θώρακος, από τους οποίους ο ένας θα είναι επικουρικός, δηλαδή με σύμβαση ενός χρόνου. Επίσης από τους 3 αναισθησιολόγους οι 2 είναι επικουρικοί. Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε πως όσο καθυστερεί η λειτουργία του, τα παιδιά που είναι σε λίστα αναμονής κινδυνεύουν.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας σημειώνει: «Με κοινή απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, της 1ης Υ.Πε. Αττικής και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, από σήμερα επαναλειτουργεί, προοδευτικά και με κριτήριο την ασφάλεια των μικρών ασθενών, το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα του ΓΝΠΑ "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ" με σκοπό την τελική πλήρη ανάπτυξή του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ