Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνδυασμός

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, στη συζήτηση στη Βουλή για τα Εργασιακά, ο πρωθυπουργός μίλαγε για την πολιτική της κυβέρνησης που είναι τάχα «ταυτόχρονα φιλοεπενδυτική και φιλολαϊκή». Χωρίς να κλείσει καλά καλά μια βδομάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που «ολοκληρώνει» το έγκλημα του νόμου Κατρούγκαλου, εξαπέλυσε τις γνωστές προπαγανδιστικές χυδαιότητες απέναντι στους χιλιάδες απεργούς, προαναγγέλλοντας (μετά τον αντίστοιχο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και τον δικό της) και νέο νόμο για τον παραπέρα περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, υποσχέθηκε ακόμη περισσότερη καταστολή «διαρρέοντας» το νόμο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Τόσο καλά «συνδυάζονται» πάντα τα «φιλοεπενδυτικά» μέτρα που προϋποθέτουν το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η... φιλολαϊκή πολιτική. Σε περίπτωση δηλαδή που είχε μείνει κανείς με την απορία απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησής του έλεγε - και έκανε - τα ίδια.

Ποτίζουν...

Ολοένα και πιο συχνά, με αφορμή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, βλέπουν το φως δημοσιεύματα για «συνταξιοδοτικά πακέτα» που προσφέρουν μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, όπου οι ασφαλισμένοι «επενδύουν» τις αποταμιεύσεις τους, με την προσδοκία μιας καλύτερης σύνταξης όταν τερματίσουν τον εργάσιμο βίο τους. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, στο έδαφος των αλλαγών που έγιναν στο Ασφαλιστικό τα τελευταία μόνο χρόνια, έχει ενισχυθεί αυτή η τάση και έχει αυξηθεί η πελατεία για τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να «φυτρώσει» ο τρίτος πυλώνας της Ασφάλισης (ιδιωτική ασφάλιση) από το να ποτίζεις το έδαφος με συντάξεις πείνας, πενιχρές παροχές, ελάχιστη κρατική εγγύηση. Αυτό έκαναν όλες οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, αυτό κάνει και η τελευταία, του Βρούτση.

... τους ιδιώτες

Πώς ερμηνεύουν όμως αυτήν την επώδυνη για τους ασφαλισμένους πραγματικότητα τα «βαποράκια» των ασφαλιστικών εταιρειών; Διαδίδουν ανάμεσα σε άλλα ότι ο νόμος Βρούτση καλά τα πήγε μέχρι εδώ, αλλά τώρα πρέπει να γίνει το γενναίο βήμα προς την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, με το κράτος να διατηρεί ευθύνη μόνο για τα απολύτως στοιχειώδη. Παροτρύνουν μάλιστα την κυβέρνηση να επιταχύνει τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και να μη μείνει στη μέση ο νόμος που ετοιμάζεται να ψηφίσει την άλλη βδομάδα στη Βουλή, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί γρηγορότερα και σε πιο στέρεα βάση ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας. Η αγωνία τους ένα πράγμα προδίδει: Οτι ο νόμος Βρούτση αποτελεί «γέφυρα» για την επόμενη αντεργατική παρέμβαση στο Ασφαλιστικό. Γι' αυτό θωρακίζει τα νώτα του, προσαρμόζοντας καλύτερα τον νόμο Κατρούγκαλου στην επίθεση που θα ακολουθήσει και καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού σε Ασφάλιση - σύνταξη - Υγεία.

Συνεννόηση

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι υπήρξε «κλίμα συνεννόησης» στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε χτες στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη και τους Ελληνες ευρωβουλευτές, με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η εικόνα «εθνικής ομάδας» που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν αφορά το ΚΚΕ, οι ευρωβουλευτές του οποίου ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους τον ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, που επιβεβαίωσαν τη στρατηγική τους σύμπλευση με αφορμή και αυτή τη συνάντηση. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ξεκαθάρισαν ότι το ζήτημα δεν είναι απλά το ύψος του προϋπολογισμού, όπου αναλώθηκαν τα άλλα κόμματα, αλλά από ποιον παίρνονται και σε ποιον κατευθύνονται τα χρήματα. Σημείωσαν επίσης ότι οι ανταγωνισμοί που αναπτύσσονται κατά την τελική φάση κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν αφορούν το λαό και τα συμφέροντά του, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους, και ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν, με σκληρά αντεργατικά μέτρα και φορολογία. Γι' αυτό βρίσκονται ήδη στο δρόμο, ενάντια στα ευρωενωσιακά «πράσινα» σχέδια «απολιγνιτοποίησης», που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τον μανδύα της «δίκαιης μετάβασης» και τα οποία οδηγούν σε πάνω από 6.000 απολύσεις σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αναφέρθηκαν επίσης στα νέα πλήγματα που σηματοδοτεί για τους βιοπαλαιστές αγρότες ο προϋπολογισμός για τη νέα ΚΑΠ. «Να περιμένετε ακόμα περισσότερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στο δρόμο ως απάντηση σε αυτήν την πολιτική σας», κατέληξαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, θρυμματίζοντας τη μαγική εικόνα περί «κλίματος συνεννόησης».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1915 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του λεγόμενου «Εθνικού Διχασμού».

1916 Ο γερμανικός στρατός ξεκινά επίθεση εναντίον του γαλλικού οχυρού στο Βερντέν. Στη μάχη αυτή, που υπήρξε μια από τις κρισιμότερες και πιο αιματηρές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχασαν τη ζωή τους 434.000 Γερμανοί και 543.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1945 Ξεκινά στην Αθήνα η πρώτη «δίκη των δοσιλόγων». Οι καταθέσεις και τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της δίκης ήταν αποκαλυπτικά για την αλληλοσύνδεση - αλληλοϋποστήριξη των διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης (τόσο εκείνων που σχετίζονταν με τις δυνάμεις κατοχής, όσο και εκείνων που σχετίζονταν με το βρετανικό κράτος), των ενόπλων σωμάτων που πρόσκεινταν σε αυτές κ.λπ. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι «έπεσαν στα μαλακά», ενώ και από αυτούς που καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή ή ισόβια, σύντομα αμνηστεύτηκαν.

1946 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 του Μάρτη και επισημαίνει ότι «μέσα σε λίγες βδομάδες, όταν υπάρχει καλή θέληση και σταματήσει η αγγλική αντίδραση, μπορούν να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για στοιχειωδώς λεύτερες εκλογές».

1947 Η Βρετανία γνωστοποιεί επισήμως στις ΗΠΑ πως αδυνατεί πλέον να στηρίζει οικονομικά τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Την επόμενη μέρα, ο διευθυντής του Γραφείου Εγγύς Ανατολής και Αφρικανικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Λ. Χέντερσον, εκτίμησε πως «εάν οι Βρετανοί απέσυραν τους στρατιώτες τους από την Ελλάδα, και εμείς δεν παρέμβουμε, οι Ελληνες κομμουνιστές αντάρτες (...) θα αποκτούσαν σίγουρα τον έλεγχο της Ελλάδας. Εάν συνέβαινε αυτό (...) η ανατολική Μεσόγειος και η Εγγύς Ανατολή θα χανόταν στους κομμουνιστές».

1956 Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ, η οποία ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ.

1965 Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων Μάλκολμ Χ (πραγματικό όνομα: Μάλκολμ Λιτλ).

1966 Καταδικάζεται σε θάνατο από στρατοδικείο και στη συνέχεια εκτελείται ο Νιόνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδονησίας.

1968 Η ΕΣΣΔ καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη χούντα ότι παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, διώκοντας και βασανίζοντας τους αντιπάλους της.

1972 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις ΛΔ Κίνας και ΕΣΣΔ, επισκέπτεται επίσημα την πρώτη. Το ρήγμα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, που είχε προκαλέσει η ρήξη του ΚΚ Κίνας με το ΚΚΣΕ έπειτα από το 20ό Συνέδριο του τελευταίου (1956), δεν άφησε αδιάφορο το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο που έσπευσε να το εκμεταλλευτεί.

1973 Πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι, έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φωνάζουν από την ταράτσα της Νομικής συνθήματα και ρίχνουν στα πεζοδρόμια αυτοσχέδια τρικ και χειρόγραφες προκηρύξεις. Από τις 7 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από τη Νομική εκατοντάδες άτομα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές. Η αντίστροφη μέτρηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 έχει αρχίσει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ