Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Καταστολή σε αγροτική συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Τη επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλλει το ΚΚΕ

Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στους αγρότες, στην αρχή της Β. Σοφίας

Eurokinissi

Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στους αγρότες, στην αρχή της Β. Σοφίας
Με αίτημα την απόσυρση από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της διάταξης που προβλέπει επιβολή φόρου στα αγροτεμάχια, αγρότες κυρίως απ' την Κρήτη και την Πελοπόννησο, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων και επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Από το ΚΚΕ, το ψήφισμα παρέλαβε ο Ν. Μωραΐτης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στο αίτημά τους.

Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο. Η ένταση ξεκίνησε, όταν στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας, τα ΜΑΤ δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων αγροτών να πάει στη Βουλή. Νωρίτερα, στην οδό Σταδίου, η Αστυνομία μπλόκαρε φορτηγό με πορτοκάλια. Οι αγρότες πήγαν στο σημείο, για να μεταφέρουν με τα χέρια τα φρούτα στην πλατεία Συντάγματος και να τα μοιράσουν στους περαστικούς. Μετά τις τρεις, σημειώθηκαν νέα επεισόδια στη λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη, όπου τα ΜΑΤ έκαναν μικρή χρήση χημικών. Η διαμαρτυρία των αγροτών ολοκληρώθηκε με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε σχόλιο για την επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγροτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την επίθεση των ΜΑΤ και τη χρήση χημικών σε βάρος της συγκέντρωσης των αγροτών για το φορολογικό που τους ξεκληρίζει, καθώς και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Αποδεικνύεται, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, ότι η τρομοκρατία και η καταστολή ενάντια στους αγώνες θα εντείνεται και θα μονιμοποιείται, ώστε ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας της κυβέρνησης να μην αφήσει κανένα λαϊκό δικαίωμα, για τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος των μονοπωλίων και της στρατηγικής της ΕΕ».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Βαριές καταδίκες σε αγρότες για τραπεζικά χρέη

Ποινές μέχρι και 10 μήνες φυλάκιση επέβαλε το Δικαστήριο της Καρδίτσας σε δεκάδες οφειλέτες της πρώην «Αγροτικής»

Μετά την καταδίκη σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή ανατολή, που επιβλήθηκε πριν από λίγο καιρό σε Καρδιτσιώτη αγρότη, επειδή δεν μπορούσε να ξοφλήσει το αγροτικό δάνειο που έχει πάρει από την πρώην ΑΤΕ, χτες το δικαστήριο της Καρδίτσας επέβαλε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή και σε άλλους αγρότες του νομού, με την ίδια κατηγορία. Από τους 27 συνολικά κατηγορουμένους, κάποιοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ερήμην, ενώ ορισμένων οι υποθέσεις πήραν αναβολή.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε έξω από τα Δικαστήρια η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και της ΟΓΕ. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Μπούτας, είπε:

«Θεωρούμε απαράδεκτο να δικάζονται αγρότες για χρέη όπου με δόλιο τρόπο η ΑΤΕ και η κυβέρνηση πριν από μια 10ετία τα μετέτρεψαν σε κτηνοτροφικά με εγγυητή το Δημόσιο. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατεί ν' ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις. Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει συρρικνωθεί εξαιτίας των αντιαγροτικών μέτρων που προωθούν κυβέρνηση, τρόικα και η ΕΕ μέσω της ΚΑΠ. Καλούμε τον κόσμο να αντιδράσει μαζικά με το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν". Να βγούμε μαζικά στον αγώνα για να τους σταματήσουμε. Διαφορετικά δεν θα μείνει στρέμμα για να καλλιεργηθεί. Ενότητα και αγώνας για να τους σταματήσουμε».

Στο δικαστήριο έσυρε τους αγρότες το Δημόσιο, το οποίο, μετά το «σπάσιμο» της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» (η «καλή» κατέληξε στην Πειραιώς), ανέλαβε τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πέρασαν στην «κακή». Προκειμένου να τα εισπράξει, προχωράει είτε σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις από όσους οφειλέτες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή σε παραπομπή στα δικαστήρια όσων δεν έχουν τίποτα προς δήμευση.

Στην Καρδίτσα είναι εκατοντάδες οι μικρομεσαίοι αγρότες που σέρνονται στα δικαστήρια, καθώς είναι αδύνατον να ξοφλήσουν τα αγροτικά δάνεια, τα οποία, αν και «ρυθμίστηκαν» με εγγύηση του Δημοσίου και παρά το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί πολλές δόσεις στην τράπεζα, δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντιθέτως γιγαντώθηκαν, με τις προσαυξήσεις και τα πανωτόκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα χωριό -το Προάστιο- έχουν σταλεί «κλητήρια» σε πάνω από 170 αγροτικές οικογένειες, ενώ δίκες με το ίδιο κατηγορητήριο έχουν οριστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, αφού η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, λόγω συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος και των πολλών και βαριών χαρατσιών που φορτώνονται στις πλάτες του αγροτικού κόσμου. Το ζήτημα των αγροτικών δικών για χρέη έχει φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει κλιμάκωση του κρατικού αυταρχισμού

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε επιτρόπους της ΕΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και τους Επιτρόπους Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Viviane Reding και Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ενταξης, Laszlo Andor, επισημαίνει:

«Η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής από το κεφάλαιο και την συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ενάντια στο ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, στήνοντας βιομηχανία από ποινικές διώξεις και δικαστικές καταδίκες, με χαλκευμένες κατηγορίες, σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αγωνιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αγροτών, ακόμη και μαθητών.

Τελευταίο κρούσμα κλιμάκωσης του κρατικού αυταρχισμού αποτελεί η καταδίκη από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης του συνδικαλιστή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Αννας Ανανιάδου, δημοσιογράφου της εφημερίδας "Ριζοσπάστης". Τις επόμενες μέρες και μήνες είναι προγραμματισμένες σειρά από δίκες αγωνιστών εργατών συνδικαλιστών των ταξικών σωματείων, φτωχών αγροτών, φοιτητών και μαθητών με παρόμοιες κατασκευασμένες κατηγορίες. Εξαπολύουν άγρια επίθεση ενάντια στη συνδικαλιστική δράση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τους εφοπλιστές, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με νομοσχέδιο βάζουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου το δικαίωμα της απεργίας των ναυτεργατών, γενικότερα το δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται, με τις μορφές πάλης που οι ίδιοι αποφασίζουν, για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, να αμφισβητούν και να αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, που τσακίζει τα δικαιώματα και τη ζωή τους.

Επιστρατεύουν το δόγμα "νόμος και τάξη" για να τρομοκρατήσουν το λαό, να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα όσων αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική, την υποταγή στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, την εξουσία του κεφαλαίου. Προωθούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, συντριπτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση και το δημόσιο σύστημα Υγείας, φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα. Βγάζουν στο σφυρί ακόμη και τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, γενικεύουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το κεφάλαιο, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ δεν έχουν βγάλει κανένα συμπέρασμα. Μάταια ελπίζουν ότι θα σταματήσουν την ιστορική νομοτέλεια της ταξικής πάλης με διώξεις και καταδίκες, να την απαγορεύσουν με νόμους και διατάγματα. Η ενίσχυση του ΚΚΕ και της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας έχει και τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να διαψεύσει τις προσδοκίες τους, να ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάκτηση και οικοδόμηση της Εργατικής - Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org