Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μεγαλώνει η φτώχεια της αγροτιάς

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ολο και φτωχότεροι γίνονται οι αγρότες εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και των εντολών του ΠΟΕ έχει αρνητικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα και πρώτα απ' όλα στο εισόδημα των αγροτών. Και το 2008 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε πολύ. Ακόμα και τα σχετικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (Γιούροστατ) δείχνουν ότι μείωση είναι μεγάλη. Σε πραγματικές (αποπληθωρισμένες) τιμές η μείωση το 2008 σε σύγκριση με το 2007 εμφανίζεται 7,1% για την Ελλάδα. Και αυτό έρχεται να προστεθεί στη μείωση που σημειώνεται όλα τα τελευταία χρόνια. Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Γιούροστατ, μέσα στην οκταετία 2000-2008 το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε κατά 20,4%. Οσο συνεχίζεται η συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, το αγροτικό εισόδημα όλο και θα μειώνεται χρόνο με το χρόνο και το μάρμαρο θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να παλέψει για την προάσπιση του εισοδήματός της, για την επιβίωσή της και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που την οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Η καμπάνιά τους...

Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, ώστε να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση, με στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, λέει η κυβέρνηση και κλιμακώνει την επικοινωνιακή της παρέμβαση, λανσάροντας το σύνθημα η «φορολογική συνείδηση ξεκινάει από τον καθένα και μας ωφελεί όλους».

Τα πράγματα, βέβαια, κάθε άλλο παρά είναι έτσι. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να ενοχοποιήσει τον μέσο πολίτη, δηλαδή τον μέσο εργαζόμενο, ότι έχει δήθεν ευθύνες για το ποιος πληρώνει φόρους και ποιος φοροδιαφεύγει. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να βάλει τον μεροκαματιάρη του εργοστασίου να γίνει ο σύγχρονος χωροφύλακας του μεροκαματιάρη της ΕΒΓΑ και να ζητάει αποδείξεις για τις τσίκλες και το γλειφιτζούρι. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να παραμείνουν στο απυρόβλητο εκείνοι που τζιράρουν δεκάδες εκατομμύρια και δισεκατομμύρια κι έχουν μάθει να ζουν με τις υποτιμολογήσεις και υπερτιμολογήσεις.

... δε μας αφορά

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στο σύνολό τους πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν με το παραπάνω. Και δεν τους πληρώνουν απλά, τους προπληρώνουν. Αλλοι είναι εκείνοι που, αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις των κυβερνήσεων - και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, στήνουν υπεράκτιες εταιρείες για να γλιτώνουν φόρους, αγοράζουν ελληνικά ομόλογα στο Λονδίνο για να ξεφύγουν τη φορολογία, ξεπλένουν βρώμικο χρήμα στη σκιά των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Το θράσος όμως των κυβερνώντων δεν έχει τέλος. Στο τωρινό τους ...μήνυμα μας λένε για τα νοσοκομεία, τα φάρμακα και τους γιατρούς που στερούμαστε επειδή δεν πληρώνουμε τους φόρους μας κανονικά. Ποιοι το λένε; Αυτοί που, μαζί με τους προηγούμενους, εδώ και δεκαετίες αφήνουν τα δημόσια νοσοκομεία να ρημάζουν προκειμένου να ανθίζουν τα κέρδη των ιδιωτών του κλάδου. Αυτοί που κάνουν κωλοτούμπες στους φαρμακοβιομήχανους, οι οποίοι λεηλατούν το Δημόσιο, τα Ταμεία και όλους εμάς, θησαυρίζοντας με ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το φάρμακο. Αυτοί, που αρνούνται να καλύψουν με προσωπικό το δημόσιο τομέα της υγείας και σέρνουν το ιατρικό προσωπικό σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Εχουν απόλυτο δίκιο. Το έλλειμμα σε φάρμακα, νοσοκομεία και γιατρούς θα διευρύνεται συνεχώς. Οχι λόγω της φοροδιαφυγής του λαού, αλλά λόγω των δικών τους επιλογών και της δικής τους υποταγής στην υπόθεση της στήριξης των κερδών του κεφαλαίου.

Πληρωμένη απάντηση

Ζήτησαν από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου να ορίσει εκπρόσωπο στην τριμερή, λέει, επιτροπή που θα εξετάσει τις ζημιές που υπέστησαν καταστήματα της περιοχής τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να αποζημιωθούν με βάση τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Το ζητούσε με επιστολή του το Επιμελητήριο του νομού, το γνωστό επιμελητήριο που εκλέγει διοίκηση από το ενιαίο ψηφοδέλτιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, το οποίο υποτίθεται πως ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή.

Τίποτα το περίεργο θα πει κανείς, όμως η απάντηση του Συλλόγου, ήταν καθ' όλα... πληρωμένη.

Πρώτον, λέει ο Σύλλογος, εκπρόσωπο δε θα στείλουμε, επειδή καμιά επιχείρηση δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά, αντίθετα οι διαδηλωτές σεβάστηκαν απόλυτα τα καταστήματά μας, κατά συνέπεια δεν υφίσταται λόγος συγκρότησης σχετικής επιτροπής. Δεύτερον, λέει ο Σύλλογος, πιστεύουμε ότι αν αυτές οι επιτροπές αποτελέσουν το άλλοθι για να ικανοποιηθούν τυχόν απαιτήσεις των τραπεζών ώστε να αποζημιωθούν για τα σπασμένα τζάμια τους, αυτό θα ρίξει λάδι στη φωτιά, αφού στην κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένη οργή για τις πρακτικές τους, που προϋπήρχε της δολοφονίας του μαθητή. Και τρίτον, διαμηνύει ο Σύλλογος στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, ενημερώστε την κυβέρνηση ότι αν τάχατες νοιάζεται για τις επιχειρήσεις μας, να ανακαλέσει την απόφαση για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και να σταματήσει να μας στοχοποιεί...

«Εφοδος στον ουρανό» Οι δυο επιχειρήσεις του ΔΣΕ

Βάλτος - Γράμμος

Μάρτης - Απρίλης - Μάης 1949

Οι δυο επιχειρήσεις του ΔΣΕ γνωστές σαν «Ελιγμός Βάλτου» και «Ανακατάληψη Γράμμου» το Μάρτη - Απρίλη - Μάη του 1949, υπήρξαν αιματηρότατες και ως ένα βαθμό καθοριστικές, όχι για την τελική έκβαση του Εμφυλίου πολέμου, αλλά ίσως σε ό,τι αφορά τη διάρκειά του. Ο τίτλος του βιβλίου αντικατοπτρίζει το συσχετισμό δυνάμεων των δυο αντιπάλων που από την πλευρά του ΔΣΕ μοιάζει πραγματικά με έφοδο στον ουρανό. Ο ΔΣΕ υστερούσε στα πάντα απέναντι στον κυβερνητικό στρατό, εκτός από ένα στοιχείο στο οποίο υπερείχε αναμφισβήτητα απέναντί του, από την αρχή ως το τέλος. Αυτό το στοιχείο ήταν το ηθικό. Ο ΔΣΕ ήταν ένας επαναστατικός λαϊκός στρατός, που αγωνιζόταν για πανανθρώπινα ιδανικά, για έναν κόσμο καλύτερο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα, για τη Λαϊκή Δημοκρατία, για το Σοσιαλισμό. Από εκεί πηγάζει το απαράμιλλο ηθικό του. Από εκεί πήγαζε επίσης το ηθικό των αντρών και γυναικών που δεν μπόρεσαν να καταταγούν στο ΔΣΕ και το ίδιο διάστημα περνούσαν αγέρωχοι, ανυποχώρητοι, από τα εκτελεστικά αποσπάσματα ή βασανίζονταν φριχτά στα νησιά και τις φυλακές της κόλασης από το ξενόδουλο καθεστώς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Μοσιουόα Λεκότα

Την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη (μετά το τέλος του Απαρτχάιντ) Νότια Αφρική επιχειρεί από την περασμένη Δευτέρα και επίσημα ο 60χρονος πρώην υπουργός Αμυνας και νυν πολιτικός αρχηγός του «Κογκρέσου του Λαού» (COPE), Μοσιουόα Λεκότα.

Ωστόσο, από την αρχή κιόλας, ο Λεκότα προσπαθεί να παίξει τον αμφιλεγόμενο ρόλο του χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Οπως την ιστορία, τα σύμβολα ακόμη και λέξεις άρρηκτα δεμένες με την ιστορία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (π.χ. «Κογκρέσο του Λαού» ήταν η ονομασία ιστορικού συνεδρίου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, ANC το 1953).

«Είμαστε το μέλλον» είπε τη Δευτέρα στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος «Κογκρέσο του Λαού» ή «COPE» ο Λεκότα. Ωστόσο, ο ίδιος πασχίζει να πετύχει στην αποστολή του πατώντας στο παρελθόν, ισχυριζόμενος παράλληλα πως «διδάχθηκε» από τα λάθη της 15χρονης παραμονής του ANC στην εξουσία».

Ομως, τι αντίφαση! Την ίδια ώρα που καμώνεται πως δημιούργησε το νέο κόμμα για να... σώσει, όπως είπε, το λαό και τη χώρα απ' το ΑΝC και από τη φτώχεια, την ίδια ώρα ορκίζεται στο «ευαγγέλιο» της ελεύθερης αγοράς αποκηρύσσοντας το μαρξισμό... Ωστόσο, η εφαρμογή της «οικονομίας της ελεύθερης αγοράς» απ' την προηγούμενη κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Τάμπο Μπέκι (την οποίο πιστά και αδιαμαρτύρητα υπηρέτησε...) προκάλεσε τα γνωστά, ολέθρια αποτελέσματα για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα της Νότιας Αφρικής.


Δ.ΟΡΦ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ