Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αστεγοι... τραπεζίτες

Ενα από τα ζητήματα όπου ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο η «μεταμνημονιακή» εποχή, είναι αυτό των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων. Η μείωσή τους αποτελεί για το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις «νούμερο 1» στόχο, αφού εκεί βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό ο «κόμπος» της απαξίωσης κεφαλαίου. Και η λύση αυτού του κόμπου συνδέεται με τη στήριξη ενός νέου γύρου καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ολο αυτό, όμως, διαβάζεται εντελώς ανάποδα για το λαό, καθώς η κυβέρνηση θωρακίζει ολοένα και περισσότερο τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και τους εκβιασμούς για εξυπηρέτηση των δανείων. Τώρα, μάλιστα, δρομολογεί την πλήρη κατάργηση του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη», εμφανίζοντας ως «αντίμετρο» τάχα την επιδότηση των τραπεζιτών! Ναι, καλά διαβάσατε. Αυτή είναι η «ανακούφιση» όσων έχουν «φεσωθεί» στις τράπεζες για να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και τώρα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από 1/1/2019 θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι απέναντι στις τράπεζες, τα funds και τους επιχειρηματικούς ομίλους που «λιγουρεύονται» τα σπίτια τους, ενώ οι πιο φτωχοί, που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο «προστασίας», απλά θα παίρνουν ένα επίδομα δανείου, με τον όρο ότι θα καταβάλλουν το υπόλοιπο της κάθε δόσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι οι ίδιες οι τράπεζες (!), με απευθείας πίστωση του ποσού από το «επίδομα ενοικίου και στέγης», χωρίς την περιττή «μεσολάβηση» όσων χρωστάνε. Λίγο ακόμα και η κυβέρνηση θα κόψει στους τραπεζίτες μέχρι και επίδομα αστέγου...

Συνένοχοι

Στη διαμαρτυρία που έκαναν προχτές συνδικαλιστές των ΟΤΑ στο υπουργείο Εργασίας, για τα πρόσφατα «ατυχήματα» που στοίχισαν τη ζωή συναδέλφων τους, ο γγ του υπουργείου, Ανδ. Νεφελούδης, προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις με υποσχέσεις για λήψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Μάλιστα, αμέσως μετά από τη συνάντηση, το υπουργείο έβγαλε και ανακοίνωση για το πόσους ελέγχους έκανε στους ΟΤΑ και πόσες μηνυτήριες αναφορές υπέβαλε. Το ίδιο ακριβώς έργο παίχτηκε και πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβρη του 2017, όταν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής είχε συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας για το ίδιο θέμα, ύστερα από το θάνατο επτά εργαζομένων στους ΟΤΑ σε διάστημα μόλις δύο μηνών. Σε εκείνη τη συνάντηση, η υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα βγει Υπουργική Απόφαση που θα αντιμετωπίζει την ανεπάρκεια μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει τουλάχιστον οκτώ εργάτες στους ΟΤΑ, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί στο μεροκάματο. Και ο λόγος δεν είναι μόνο η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, αλλά προπάντων η ελαστικοποίηση και η εντατικοποίηση της δουλειάς, που μεγαλώνει εξαιτίας των αντεργατικών νόμων της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτήν την επικίνδυνη για τους εργαζόμενους πολιτική, που διαπερνά οριζόντια όλες τις βαθμίδες της κρατικής διοίκησης, στηρίζει η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που εκλέχτηκαν με την άμεση ή έμμεση στήριξη των αστικών κομμάτων. Ολοι αυτοί, μαζί με την κυβέρνηση, πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει από τους εργαζόμενους και το λαό.

Μάταιη αναζήτηση

Η εικόνα της «μεγάλης σύγκρουσης» με τη ΝΔ, που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση γύρω από τη συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο, φυλλορροεί κάτω από την ίδια την πραγματικότητα. Πέρα από όλα τα άλλα, η βασική κατηγορία που προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ είναι ότι δεν υπηρετεί με συνέπεια της θέσεις της, αφού το «ιερό ταμείο» ήταν δικής της έμπνευσης και τώρα η κυβέρνηση το επεκτείνει. Ισχυρίζεται δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπηρετεί με μεγαλύτερη συνέπεια τις θέσεις της ΝΔ απ' ό,τι η ίδια! Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει (για πολλοστή φορά) την κυβέρνηση ότι κλέβει θέσεις της ΝΔ και στο εκκλησιαστικό ζήτημα. Λογικό επίσης αν σκεφτεί κανείς ότι οι θέσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ για το εκκλησιαστικό ζήτημα διαιωνίζουν αναχρονισμούς και εκκρεμότητες που είναι υπερώριμο να επιλυθούν, με τον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους. Ακριβώς εκεί βρίσκεται η αιτία της μάταιης αναζήτησης «διαχωριστικών γραμμών» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στο γεγονός ότι στέλνουν στις ελληνικές καλένδες τη μόνη πραγματικά προοδευτική διευθέτηση των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους και αναλώνονται σε κοκορομαχίες, για να προκαλέσουν θολούρα και σύγχυση με ψευτοδιλήμματα και κάλπικες διαφορές.

Παινέματα

Και τι δεν έχει σούρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου συμμετέχει η ΝΔ και τούμπαλιν. Για «νεοφιλελευθερισμό και ακροδεξιά γωνία» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, για «ανεύθυνο λαϊκισμό» λέει η ΝΔ και το γαϊτανάκι συνεχίζεται, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού στα κάλπικα δίπολα και τα ψευτοδιλήμματα που στήνουν. Μάλιστα, η πρόσφατη ανάδειξη του Μ. Βέμπερ ως υποψήφιου του ΕΚΛ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές έβγαλε ξανά «στα κάγκελα» τα κυβερνητικά στελέχη. Και είναι τέτοιο το ...«χάος» που τους χωρίζει, ώστε ο Μ. Βέμπερ, σε συνέντευξή του, είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Οπως είπε, «πέρασε από πολλά κύματα, είπε στους ψηφοφόρους του αρκετές αναλήθειες (...) θα πρέπει όμως να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι στο τέλος ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος, ο οποίος υλοποίησε το πρόγραμμα. Θα πρέπει να του αναγνωρίσει κανείς αυτή την αλλαγή». Με άλλα λόγια, οι «ακροδεξιοί» και «νεοφιλελεύθεροι» υποκλίνονται στα αντιλαϊκά «έργα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς αυτά υπηρετούν τους κοινούς τους στόχους, που είναι στόχοι της αστικής τάξης. Αυτή είναι και η «κοινή βάση» πάνω στην οποία αναζητούνται τώρα οι συγκλίσεις και οι «συναινέσεις», αυτή είναι και η σκηνή όπου στήνονται οι φτηνές «παραστάσεις» για τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1694 Γεννιέται ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος της Αναγέννησης Βολταίρος (φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ).

1811 Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός και ποιητής της Ρομαντικής σχολής Χάινριχ φον Κλάιστ.

1831 Οι υφαντεργάτες της Λιόν της Γαλλίας ξεσηκώνονται διεκδικώντας σταθερούς μισθούς (κάτι που οι εργοδότες αρνούνταν επικαλούμενοι τις αρχές της Γαλλικής - αστικής - Επανάστασης και την ελευθερία της αγοράς). Οι εργάτες έστησαν οδοφράγματα και οπλίστηκαν. Εναντίον τους κινήθηκε η εθνοφρουρά. Καθώς όμως πολλά μέλη της είχαν εργατική καταγωγή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ κατά των απεργών ή ακόμα ενώθηκαν μαζί τους. Τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει 20.000 στρατιώτες εναντίον τους, καταστέλλοντας την εξέγερση. Οι νεκροί και τραυματίες έφτασαν τους 600.

1878 Ξεκινά ο δεύτερος βρετανοαφγανικός πόλεμος, που διήρκεσε σχεδόν 2 χρόνια και έληξε με νίκη του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

1902 Γεννιέται ο πολωνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Αϊζακ Μπασέβις Σίνγκερ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1978).

1915 Γαλλοβρετανικός στόλος καταλαμβάνει τη Μήλο, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1931 Ψηφίζεται ο «Χάρτης του Ουεστμίνστερ» για την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στις κτήσεις της Μ. Βρετανίας και την ίδρυση της Βρετανικής Κοινοπολιτείας των Εθνών.

1939 Συλλαμβάνεται ο Γιώργης Σιάντος, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Με το χτύπημα αυτό, η δικτατορία Μεταξά πετυχαίνει να ολοκληρώσει τη σύλληψη όλων σχεδόν των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχαν εκλεγεί στο 6ο Συνέδριο. Σχηματίζεται Κεντρική Επιτροπή από τους Δημήτρη Παπαγιάννη, Χρήστο Κτιστάκη, Χρήστο Κανάκη και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, που συνεχίζει τη δράση της μέχρι τους πρώτους μήνες της Κατοχής (1941) και είναι γνωστή ως η «παλιά Κεντρική Επιτροπή».

1946 Με Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποκρούεται η συκοφαντία πως ο ένοπλος λαϊκός αγώνας «υποκινείται από τα έξω».

1969 Ο ηγέτης της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Μάικ Μάνσφιλντ, ζητά να γίνουν ανακρίσεις από ειδική επιτροπή του Κογκρέσου για την υπόθεση της ομαδικής σφαγής εκατοντάδων άοπλων Βιετναμέζων από Αμερικανούς στρατιώτες στο Μι Λάι. Τρεις μέρες αργότερα, παραπέμπεται σε δίκη ο υπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϊ, ως υπεύθυνος της σφαγής.

2000 Πεθαίνει ο Τσέχος δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ, ο επονομαζόμενος και «άνθρωπος - ατμομηχανή», 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org