Κυριακή 21 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εργαλεία κοινωνικής «συναίνεσης»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ταμείο για τη «λίπανση» των «κοινωνικών σχέσεών» τους έχουν προνοήσει εδώ και χρόνια να φτιάξουν ενώσεις Γάλλων εργοδοτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου που επικαλείται το «Οικονομικό Βήμα».

Αποκαλυπτικές για το τι σημαίνει «λίπανση» είναι οι εξηγήσεις Γάλλων στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου μεγαλοεπιχειρηματιών: «Η παροχή βοήθειας σε διάφορους εταίρους της κοινωνικής ζωής αποτελεί παραδοσιακή πρακτική της UIMM (σ.σ. Ενωση εργοδοτών στη Μεταλλουργία) στην αποστολή της για τη διευκόλυνση του κοινωνικού διαλόγου»... «Ο στόχος ήταν να αποφύγουμε τη μαλθακότητα ορισμένων εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις και να τους ενθαρρύνουμε να είναι σκληροί, με το αζημίωτο βέβαια»... Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι επιχειρήσεις κατέθεταν επί χρόνια το 0,1% της συνολικής δαπάνης για μισθούς σ' αυτό το ταμείο, που σήμερα υπολογίζεται ότι περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Προκειμένου να αποτρέψει κάθε αγώνα, να κάμψει κάθε αντίσταση των εργαζομένων, το κεφάλαιο δε χρησιμοποιεί μόνο εκβιασμούς, τρομοκρατία, απειλές για απόλυση. Φτάνει να στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό εξαγορών για την εξασφάλιση της πολυπόθητης «κοινωνικής συναίνεσης», δηλαδή της πολύτιμης «ταξικής ειρήνης».

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

Διευρύνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την «Wall Street Journal», την εφημερίδα του χρηματιστικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, το 2005, το πιο εύπορο 1% των Αμερικάνων κατείχε το 21,2% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2004 ήταν 19%. Την ίδια στιγμή το φτωχότερο 50% των Αμερικάνων πολιτών, κατείχαν το 2005 μόλις το 12,5% του εθνικού εισοδήματος, έναντι του 13,4% το 2004. Και τα μικρά αυτά ποσοστά, αντιστοιχούν σε μερικές δεκάδες δισ. δολάρια που κέρδισαν οι μεν και έχασαν οι δε. Αν τη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων που παρατηρείται στις ΗΠΑ τη συνδυάσουμε με τα συγκλονιστικά στοιχεία για το συνταξιοδοτικό και υγειονομικό σύστημα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν 50 εκατομμύρια ανασφάλιστοι - άνθρωποι που τους πετάνε από τα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν να πληρώσουν - μπορούμε να βγάλουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι καπιταλιστικές κοινωνίες οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική βαρβαρότητα. Διακηρυγμένος στόχος των κυβερνήσεων του κεφαλαίου - ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ δεν έχει σημασία - είναι ακριβώς η δημιουργία μιας κοινωνίας κατ' εικόνα και ομοίωση με την κοινωνία των ΗΠΑ. Οι κοινωνίες ανθρωποφάγων, είναι το πρότυπό τους. Χρειάζονται και άλλα επιχειρηματα για την αναγκαιότητα ανατροπής των πολιτικών που εφαρμόζονται στον καπιταλιστικό κόσμο; Το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ.

854 εκατομμύρια «εξηγήσεις»...

Βάλτερ Βελτρόνι, ηγέτης του ιταλικού «Δημοκρατικού Κόμματος»: «Συγκέντρωσε το θερμό χειροκρότημα των Ιταλών βιομηχάνων υποσχόμενος το "τέλος της πάλης των τάξεων" (...)» (από την «Ημερησία»).

Ζακ Ντιούφ, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Διατροφή: «Ο πλανήτης μας παράγει τροφή που σε ποσότητα και ποιότητα είναι αρκετή για να θρέψει όλον τον πληθυσμό του, κι όμως σήμερα (σ.σ. χτες) 854 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάνε για ύπνο με άδειο στομάχι» (από τηλεγράφημα του ΑΠΕ).

Συμπέρασμα: Υπάρχουν καταρχήν τουλάχιστον 854 εκατομμύρια «απλές εξηγήσεις» για το λόγο που το «όνειρο» του Βελτρόνι και των αφεντικών του θα γίνει ο εφιάλτης τους...

SOS από τα Κέντρα Πρόληψης

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Κέντρα Πρόληψης, καθώς το ένα μετά το άλλο απειλούνται με λουκέτο, με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) - ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εποπτεία των Κέντρων - να χρωστάει πολύ μεγάλο τμήμα από τα χρήματα που έπρεπε ήδη να έχει δώσει.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Κέντρο Πρόληψης (ΚΠ) στα Χανιά, όπου από τις 30/5/2005 ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στους προμηθευτές, τη μισθοδοσία του προσωπικού και στα ασφαλιστικά ταμεία. Βάσει της υπογεγραμμένης σύμβασης ο ΟΚΑΝΑ χρωστάει στο ΚΠ των Χανίων 26.991,35 ευρώ έως το Σεπτέμβρη του 2006 και για το εξάμηνο Σεπτέμβρης 2006 - Μάρτης 2007 χρωστάει το ποσό των 68.151,30 ευρώ, δηλαδή συνολικά 95.142,65 ευρώ.

Η ίδια θηλιά της λιτότητας σφίγγει γύρω και από τα υπόλοιπα 70 ΚΠ, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε «κρίσιμες περιοχές», όπως του Διαδημοτικού της Δυτικής Αθήνας, της Νότιας Αθήνας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν μείνει μέχρι και εφτά μήνες απλήρωτοι. Είναι φανερό ότι η πρόληψη υποσκάπτεται, παραγκωνίζεται και απαξιώνεται.

Α(βία)στη κοροϊδία

Λίγο μετά τα επεισόδια στη Λαυρίου (όπου υπήρξε και νεκρός) η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάστηκε να ασχολείται έντονα με το φαινόμενο της βίας στον αθλητισμό. Κατηγορηματικές και αλλεπάλληλες δηλώσεις του στιλ «θα μπει το μαχαίρι στο κόκαλο» κλπ... πλημμύρισαν τα ΜΜΕ. Συστήθηκε και Διυπουργική Επιτροπή. Λήφθηκε (υποτίθεται για την πάταξη του φαινομένου) σειρά κατασταλτικών μέτρων που πλήττουν άμεσα δικαιώματα και ελευθερίες. Επίσης με βαρύγδουπο τρόπο οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν - με ένταση, ύστερα και από την ανακάλυψη πολεμικού υλικού - την κατάργηση των συνδέσμων (με την υφιστάμενη δομή τους). Σε κάθε ευκαιρία μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται την (υποτιθέμενη) αποφασιστικότητά τους. Τι έγινε στην πράξη; Ολα έμειναν ως είχαν. Ετσι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξετάζει σε ποιους συνδέσμους θα επιτρέψει να λειτουργούν (με τα «παλιά» προαπαιτούμενα)... Το μόνο που διαφοροποιήθηκε είναι η μεγιστοποίηση της αστυνομοκρατίας και η ενίσχυση (πρακτικά και ιδεολογικά) των κατασταλτικών μηχανισμών...

ΒΙΒΛΙΟ
Η Κομμουνιστική Διεθνής

Θέσεις και Καταστατικό όπως ψηφίστηκαν στο Β' Συνέδριο (6-25 Ιούλη 1920)

Πρόκειται για πιστή επανέκδοση της αντίστοιχης έκδοσης του 1921, από το Εκδοτικό Τμήμα του «Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδας» (Κομμουνιστικού), έκδοσης που περιλαμβάνεται στο «Αρχείο του ΚΚΕ». Η έκδοση του βιβλίου είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης και στα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Λόγω της αρχειακής σημασίας της έκδοσης βασικά διατηρήθηκε η μετάφρασή της, καθώς και η αναγραφόμενη (παλαιά) ημερομηνία διεξαγωγής του Β' Συνεδρίου, που σύμφωνα με το διορθωμένο ημερολόγιο οι εργασίες του διεξάχθηκαν από 19 Ιούλη έως 7 Αυγούστου 1920. Ιστορική και εκδοτική σημασία έχει το γεγονός ότι σημαντικά τμήματα της παρούσας έκδοσης δεν περιλαμβάνονται στα «Απαντα Λένιν», είτε με αυτή τη μορφή τους (π.χ. όροι για την παραδοχή των κόμματων στην Κομμουνιστική Διεθνή) είτε καθόλου (π.χ. «Ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Προλεταριακή Επανάσταση», «Τα συνδικάτα και οι Επιτροπές των εργοστασίων», «Πότε και με ποιους όρους μπορούν να ιδρυθούν σοβιέτ εργατικών αντιπροσώπων», «Τα κομμουνιστικά Κόμματα και ο κοινοβουλευτισμός». Αξεπέραστη είναι η σημασία θέσεων που περιέχονται σε κεφάλαια αυτής της έκδοσης που περιλαμβάνονται και στα «Απαντα Λένιν», όπως «Η ουσία της δικτατορίας του προλεταριάτου και της εξουσίας των Σοβιέτ», «Οι όροι εισδοχής των κομμάτων στην Κομμουνιστική Διεθνή». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Νικολά Σαρκοζί

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Ως την πρώτη «μεγάλη δοκιμασία» για τον νέο Πρόεδρο, χαρακτήρισαν τα ΜΜΕ, την 24ωρη απεργία της Πέμπτης, των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους σιδηροδρόμους, στη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού και στην αντίστοιχη του αερίου. Η απεργία, σύμφωνα με τα συνδικάτα, είχε ποσοστά συμμετοχής πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των ανάλογων κινητοποιήσεων το 1995 που οδήγησαν σε απόσυρση σχετικών νομοσχεδίων.

Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς αντιδρούν στα σχέδια Σαρκοζί για κατάργηση του «ειδικού καθεστώτος συνταξιοδότησης», στο οποίο υπάγονται, μέσα από την αύξηση του συντάξιμου χρόνου τους από 37,5 στα 40 χρόνια. Τα συνδικάτα τους, στην πλειοψηφία τους, αρνούνται να προσέλθουν στο «διάλογο» που προτείνει ο υπουργός Εργασίας, αφού τα κομβικά σημεία των προτεινόμενων «μεταρρυθμίσεων» είναι αδιαπραγμάτευτα.

Τις επόμενες μέρες, αναμένεται νέος γύρος κινητοποιήσεων. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο, σταδιακά, να προσχωρήσουν σε αυτές και οι εργαζόμενοι στο σύνολο του δημόσιου τομέα, καθώς η προεδρία Σαρκοζί έχει ταχτεί υπέρ μιας σαρωτικής συνολικής «περικοπής» στο Ασφαλιστικό, στο συνταξιοδοτικό, στην Κοινωνική Ασφάλιση ακόμη και στον ίδιο το χαρακτήρα του Δημοσίου με το γνωστό πρόσχημα της «αναγκαιότητας επιβίωσης των ταμείων με ταυτόχρονη ενίσχυση της παραγωγικότητας» (στρατηγική της Λισαβόνας).

Ο Σαρκοζί εμφανίζεται, μέχρι στιγμής, αποφασισμένος «να σεβαστεί το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας αλλά να εφαρμόσει όλα εκείνα για τα οποία εκλέχτηκε». Το κατά πόσο θα αντέξει μέχρι τέλους στη «σκληρή γραμμή» του, σε αντίθεση με ό,τι έπραξαν οι προκάτοχοί του, εξαρτάται από το εύρος, τη μαχητικότητα και τη συνοχή που θα επιδείξουν οι κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων.


Ε.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ