Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνοι...

Συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών είχε προχτές ο πρέσβης των ΗΠΑ και το θέμα ήταν - τι άλλο; - το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Καραμανλής και Πάιατ έκαναν μια ανασκόπηση των μέχρι τώρα εργασιών για την αναβάθμιση του λιμανιού ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα την προώθηση αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και τα επιχειρηματικά σχέδια πολυεθνικών των ΗΠΑ, που θέλουν να επενδύσουν κυρίως στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών. Περιχαρής, ο υπουργός περιέγραψε τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα που θα συνδέουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη, ενώ λίγες μέρες πριν, ο πρέσβης των ΗΠΑ έλεγε σε εκδήλωση στην Αθήνα: «Μόνο το 2021 η Αλεξανδρούπολη υποδέχτηκε 9 μεγάλα πλοία, τα οποία υποστήριξαν την ανάπτυξη και απαγκίστρωση 165 ερπυστριοφόρων οχημάτων, 135 ελικοπτέρων και άνω των 2.500 τεμαχίων φορτίου. Η ανάπτυξη αυτού του λιμανιού παρέχει στη συμμαχία μας μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ενισχύει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ».

... δρόμοι

Αλλες αμερικανικές στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φιλοξένησε τη σημαντικότερη ποσότητα φορτίου το 2021 (...) περιλαμβάνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ελικοπτέρων που πέρασε μέχρι σήμερα από αυτό το λιμάνι». Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε «κόμβο» των Ευρωατλαντικών για τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, μετατρέποντας τη χώρα μας και τον λαό σε στόχο, στο θέατρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται. Δεν έχει παρά να συνδυάσει κανείς τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία με τις δηλώσεις Πάιατ για να καταλάβει πόσο επικίνδυνοι είναι οι δρόμοι όπου σπρώχνουν τον ελληνικό λαό.

Αφαίμαξη

Κατά 10,4% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εξαιτίας της ακρίβειας, σύμφωνα με στοιχεία μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη (13,7%) στις περιπτώσεις εργαζομένων με μερική απασχόληση. Είναι φανερό ότι ο συνδυασμός των μισθών πείνας - με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων - και της μεγάλης αύξησης των τιμών στην Ενέργεια και σε βασικά αγαθά καταδικάζει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά να στερούνται και τα απολύτως απαραίτητα. Η δύσκολη αυτή πραγματικότητα κάνει διπλά προκλητικούς τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι δίνει τάχα «λύση» στην ακρίβεια με την «αύξηση» των 0,50 ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, ή με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, που ισοδυναμεί με επιδότηση των εταιρειών - παρόχων και όχι των λαϊκών οικογενειών. Κάνει όμως και διπλά αναγκαίο για τους εργαζόμενους και τον λαό να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για ουσιαστική ανακούφιση από την ακρίβεια, παλεύοντας για αυξήσεις στους μισθούς με την υπογραφή ΣΣΕ, κατάργηση της ληστρικής έμμεσης φορολογίας για καύσιμα, Ενέργεια και βασικά αγαθά, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των κάθε είδους χαρατσιών που αφαιμάσσουν το λαϊκό εισόδημα.

Κάτω από το χαλί

Σε παρέμβασή του ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η μετάλλαξη «Ομικρον» δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας, ακριβώς επειδή η μεγάλη διασπορά ευνοεί την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Αλλες μελέτες δείχνουν ότι η «ανοσία της αγέλης», που όπως φαίνεται έχει επιλεγεί από τα κράτη και τις κυβερνήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, δεν είναι ικανή να τη σταματήσει, αφού η ήπια νόσηση που προκαλεί σε γενικές γραμμές η «Ομικρον» δεν δημιουργεί επαρκή αντισώματα για προστασία από τον ιό και το ενδεχόμενο μελλοντικών μεταλλάξεων. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι με την πανδημία και τις συνέπειές της στην υγεία και στη ζωή του λαού δεν ξεμπερδεύουμε, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, αξιοποιώντας άλλοτε το εμβόλιο και άλλοτε τις πιο ήπιες μεταλλάξεις για να καλλιεργεί εφησυχασμό και να κρύβει κάτω από το χαλί την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας με δική της ευθύνη. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα δεν έχουμε κάνει «ταμείο» για τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία στα δημόσια συστήματα Υγείας, ακόμα κι αν αυτή κάποια στιγμή παρέλθει. Οχι μόνο σε ό,τι αφορά τα χρόνια νοσήματα που «κληρονομούν» πολλοί από όσους νόσησαν με COVID, ή τους ασθενείς που έμειναν πίσω επειδή δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα της μίας νόσου. Αλλά και σε ό,τι αφορά τις ψυχικές ασθένειες, που μεγεθύνονται κάτω από το βάρος της πανδημίας, με τις έρευνες να καταγράφουν ήδη μεγάλη αύξηση των αυτοκτονιών σε νέους ηλικίας 15 - 29 ετών στην Ευρώπη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ