Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μέρος της πολιτικής της εμπλοκής η επέκταση

Πίσω από τους γνωστούς πανηγυρισμούς ότι «η Ελλάδα μεγαλώνει» επιχείρησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στη Βουλή, να κρύψει ότι η επέκταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των παζαριών της αστικής τάξης, στους σχεδιασμούς των ενεργειακών ομίλων, στις διευθετήσεις που δρομολογούνται στην περιοχή υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μεγαλώνοντας κατακόρυφα τους κινδύνους για το λαό και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αλλωστε, χαιρετίζοντας και τη «διακομματική σύμπλευση μεταξύ των περισσότερων κομμάτων» πάνω στα προτάγματα της αστικής τάξης, επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό λέγοντας πως «η εξέλιξη δεν προέκυψε τυχαία» αλλά ως αποτέλεσμα των προσπαθειών «που ξεδιπλώθηκαν σε όλη τη σκακιέρα της διεθνούς σκηνής. Σε διμερές και σε βαλκανικό επίπεδο, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, στο ΝΑΤΟ, στον αραβικό κόσμο, με μία πολιτική ενιαία, που ασκείται μάλιστα ταυτόχρονα στους στίβους της διπλωματίας από τη μία και της εθνικής άμυνας από την άλλη».

Επικαλέστηκε σε αυτό το πλαίσιο τις διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, και τη συμφωνία για παραπομπή των «διαφωνιών» με την Αλβανία στη Χάγη, ανοίγοντας έτσι «με τόλμη» - και με επικίνδυνες υποχωρήσεις, που αποτελούν μπούσουλα και για τα παζάρια με την τουρκική αστική τάξη - «ένα νέο κεφάλαιο τόσο στις διμερείς μας σχέσεις όσο και στην πολυμερή συνεργασία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο ίδιος άλλωστε τοποθέτησε τις εξελίξεις αυτές και στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, φτάνοντας να ισχυριστεί ότι το αυτονόητο δικαίωμα για «διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στη θάλασσα θα είχε παραμείνει χίμαιρα αν η Ελλάδα δεν είχε δρομολογήσει (...) ένα ευρύ σύστημα συμμαχιών σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», παραπέμποντας στις συμμαχίες με Ισραήλ, Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, και στο γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή», χαιρετίζοντας τη «συνεργασία» που είχε με την κυβέρνηση Τραμπ - «έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα», είπε - και προεξοφλώντας ότι με Μπάιντεν «η σύμπλευση αυτή θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη».

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και τους εξοπλισμούς με βάση τις ΝΑΤΟικές προτεραιότητες, προαναγγέλλοντας μάλιστα «ένα πολύ φιλόδοξο, μεγάλο πρόγραμμα 105 διαφορετικών πρωτοβουλιών, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Στα δε «ατού» της αστικής τάξης ενέταξε τη συστράτευση όλων των αστικών κομμάτων στους στόχους αυτούς, τονίζοντας πως «διαμορφώνεται η συνθήκη για μία ουσιαστική διακομματική σύμπλευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των περισσότερων κομμάτων της εθνικής αντιπροσωπείας».

«Μήνυμα προς ανατολάς»

Σημειωτέον, με το βλέμμα στις διερευνητικές με την Αγκυρα, που ξεκινούν τη Δευτέρα, χαρακτήρισε την επέκταση δικαίωμα «το οποίο η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές. Προφανώς και στην Κρήτη, αλλά και αλλού». «Ομως σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει», πρόσθεσε, δείχνοντας και το πώς το δικαίωμα αυτό συνθλίβεται περνώντας από τις «συμπληγάδες» των παζαριών της αστικής τάξης.

Διαβεβαίωσε άλλωστε ότι «για την Ελλάδα η διάθεση κυριαρχίας δεν σημαίνει βούληση επικυριαρχίας. Η άσκηση εθνικού δικαιώματος αποτελεί ταυτόχρονα και άσκηση διεθνούς συνεργασίας, και η επέκταση των υδάτων προς δυσμάς στέλνει αναπόφευκτα και ένα μήνυμα προς ανατολάς», εξ ου και κάλεσε «στο ίδιο πνεύμα και με το ίδιο νομικό πλέγμα (...) να ρυθμίσουμε και τη μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία (...) στο τραπέζι των συνεννοήσεων».

Συνεχίζοντας είπε ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διερευνητικές «με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση, αλλά και με ελπίδες», κάνοντας δε το μαύρο άσπρο για το ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ παρουσίασε ως εχέγγυο για την ελληνική πλευρά «το κεκτημένο των ρητών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», όπως και την «ανάλογη αποφασιστική στάση των ΗΠΑ, με συνέπειες πια όχι μόνο διπλωματικές αλλά και οικονομικές, γεωστρατηγικές».

Χαρακτηριστική ήταν και η αποστροφή του ότι «πρόθεσή» του «είναι μία συνολική προσέγγιση που θα εξυπηρετούσε τελικά και τη λύση άλλων σοβαρών ζητημάτων, όπως το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό. Αλλωστε κάθε διμερές θέμα στην περιοχή μας είναι τελικά και θέμα ευρωπαϊκό, είναι ζήτημα διεθνούς σταθερότητας», όπως είπε, κρύβοντας βέβαια ότι στο πλαίσιο της «σταθερότητας» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών μπαίνουν και οι εφ' όλης της ύλης διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις», και ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας (...) να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου», καταλήγοντας πως «αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα παραπέμψουμε τη διαφωνία μας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ετοιμος να στηρίξει «όπου χρειαστεί» την κοινή τους στρατηγική

Να «καλωσορίσει» την κυβέρνηση σε μια ακόμα επιλογή και της δικής του κυβέρνησης, ενταγμένη στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και αυτά της αστικής τάξης, έσπευσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του χτες στη Βουλή.

«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο. Και βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς, κ. Μητσοτάκη, σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, σε μια ακόμα παραδοχή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη ΝΔ στην κατεύθυνση που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Μάλιστα, «κάρφωσε» τη ΝΔ ότι έκανε στροφή 180 μοιρών αφού τις ίδιες επιλογές τις λοιδορούσε απ' τη θέση της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να την εκθέσει ως «αναξιόπιστη» δύναμη για τη διαχείριση τέτοιων προταγμάτων της αστικής τάξης.

Στη συνέχεια έσπευσε να προσφέρει τις συμβουλές του στη ΝΔ για την απρόσκοπτη υλοποίηση της κοινής τους στρατηγικής, αλλά και τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Ετοιμοι να στηρίξουμε όπου χρειαστεί την κυβέρνηση. Να στηρίξουμε. Ναι. καλή τη πίστει», με μόνη προϋπόθεση η κυβέρνηση να αποδείξει ότι «χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τα Ελληνοτουρκικά πρωτίστως, με εθνική σοβαρότητα. Με εθνική υπευθυνότητα. Με εθνική γραμμή και σταθερότητα».

Μίλησε για «αμήχανη στρατηγική» της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση και όσο μας αφορά να μετατρέψουμε ένα μείζον, κρίσιμο, εθνικό θέμα, σε εθνικιστική και έξαλλη πασαρέλα τύπου Πρεσπών, όπως έκαναν ο κ. Μητσοτάκης και οι τότε συνοδοιπόροι του. Δεν έχω κανένα δισταγμό να επαναλάβω εδώ ότι παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αναγκαία συναίνεση».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αρνητικές τις συνθήκες μέσα στις οποίες επανεκκινούν οι διερευνητικές, κατηγορώντας γι' αυτό την έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης, έσπευσε να πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανεκκίνησή τους «για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είτε διμερώς είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Δίνοντας και συμβουλές για το «παζάρι» ζήτησε «κόκκινες εθνικές γραμμές, που να γίνουν σαφείς προς κάθε κατεύθυνση. Ετσι που και οι Ευρωπαίοι, και οι σύμμαχοι, και η Αγκυρα να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τετελεσμένα και προκλήσεις», αποδίδοντας τη στάση των «συμμάχων», εμμέσως πλην σαφώς, εξωραΐζοντάς την, στους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ψηφίστηκε χτες το βράδυ, εν μέσω «πανηγυρισμών» από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στα 12 ναυτικά μίλια», ως μέρος της πολιτικής που εμπλέκει τον λαό και τη χώρα βαθύτερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Στο νομοσχέδιο ψήφισαν υπέρ 284 βουλευτές. Δηλαδή ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, της Ελ. Λύσης και του ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζουράρις.

Νωρίτερα η διήμερη συζήτηση, μέσα σε κλίμα «ομοψυχίας» των αστικών κομμάτων, επιβεβαίωσε όσα ανέδειξε το ΚΚΕ, το οποίο τοποθετήθηκε με το «παρών»: Οτι δηλαδή το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας όπως και όλων των κρατών για επέκταση της αιγιαλίτιδας στα 12 ν.μ. μπαίνει στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, των σχεδίων των ενεργειακών ομίλων και των παζαριών της αστικής τάξης, εντείνοντας τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ανέδειξε έτσι και την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού για την απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αφού και η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων προϋποθέτει τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους γείτονες λαούς, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες με τον λαό να κάνει κουμάντο στη χώρα του.

Πλήρης η «συστράτευση»

Σε πνεύμα «ομοψυχίας» για τα προτάγματα των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, με επιμέρους εποικοδομητικές παρατηρήσεις για τη βελτίωση της «εθνικής στρατηγικής» που θέλει η αστική τάξη, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των αρχηγών και των άλλων αστικών κομμάτων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η επέκταση έρχεται συγχρόνως με τη νίκη Μπάιντεν, για την οποία ισχυρίστηκε ότι «θα ανοίξει νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Ανέφερε ότι στις σημερινές συνθήκες βοηθάει «η τμηματική επέκταση, για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας», με «προβληματισμό» για το αν η επέκταση της αιγιαλίτιδας στα νοτιοανατολικά της Κρήτης σε επόμενη φάση και όχι τώρα θα επηρεάσει αρνητικά τις διερευνητικές επαφές.

Ζήτησε να υπάρξει «επικαιροποιημένη εθνική στρατηγική» στην οποία είναι έτοιμο το κόμμα της να συμβάλει, ενώ χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» και τις διερευνητικές επαφές, καθώς όπως είπε «μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση, ανοίγουν δρόμο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Κυρ. Βελόπουλος, προσφέροντας ολόπλευρη στήριξη στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι «είμαστε οι πρώτοι που σας στηρίξαμε σε αυτό το θέμα, από την πρώτη στιγμή», ενώ εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός του και για τα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ που προωθεί η κυβέρνηση και τα οποία ενταγμένα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, άσκησε «κριτική» στην κυβέρνηση ότι τα δίνει όλα στις ΗΠΑ χωρίς να εξασφαλίζει ανταλλάγματα: «Ζητάνε οι Αμερικανοί άλλες 20 βάσεις στην Ελλάδα. Να τις δώσουμε. Τι θα πάρουμε, όμως, έχει σημασία».

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, αφού δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, βρήκε ότι «με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών» σημειώνεται «ύφεση στις εντάσεις εκ μέρους της Αγκυρας» και «αυτό δεν είναι κακό (...) Το κακό είναι πως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική», ενώ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης όλων των χωρών της Ανατ. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, πρόταση την οποία προωθεί και η ΕΕ, προκειμένου να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Πολύτιμη η θέση του ΚΚΕ που αποδομεί τις πλάνες περί ομοψυχίας

Μια ακόμα διάσταση των διευθετήσεων που είναι σε εξέλιξη γύρω από τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας ανέδειξε ο Γιώργος Μαρίνος στη δευτερολογία του. Πιο συγκεκριμένα, θύμισε ότι το τέλος του ερχόμενου Μάρτη είναι η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής της Οδηγίας 89/2014 της ΕΕ περί «χωροταξικού σχεδιασμού των θαλάσσιων ζωνών», που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία το 2018. Οπως είπε, «πληροφορηθήκαμε ότι το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση αν έχει γίνει κάτι. Γνωρίζουμε πως η Οδηγία προβλέπει διαβουλεύσεις ακόμα και με γειτονικά κράτη». Πρόσθεσε ότι απαιτείται ενημέρωση για το θέμα, καθώς «αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και συνδέεται με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο».

Σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσουν και αυτό που θα φανεί στην πράξη θα είναι «η πολύτιμη θέση του ΚΚΕ, που αποδομεί τις πλάνες περί ομοψυχίας και καλεί το λαό να μη δώσει ανοχή, να μη συναινέσει στην αντιλαϊκή πολιτική και στο σύστημα που καταπατά τις ανάγκες του και φτάνει να του παίρνει την μπουκιά από το στόμα».

Ανέδειξε ότι «από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης θα μείνουν οι σχεδιασμοί των οικονομικών ομίλων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών οικοπέδων για να αυξήσουν τα κέρδη τους, ενώ ο λαός θα είναι αντίκρυ με την ωμή πραγματικότητα, καθώς παραμένει η βαθιά καπιταλιστική κρίση».

Πιο συγκεκριμένα, στάθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης για το λαό, ενώ τόνισε ότι παραμένουν και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και πόλεμοι στη γειτονιά, τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα, η εμπλοκή της χώρας μας στη βάση της υποδομής που έχουν δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. «Θα παραμείνουν η συνέχιση της αντιπαράθεσης των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, που βάζει σε περιπέτειες τους δύο λαούς», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι «πίσω από την επαναλαμβανόμενη προτροπή για διάλογο δεν προβάλλει ο καημός για εξεύρεση δίκαιας λύση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών, αλλά η επιδίωξη της συνεκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής προς όφελος των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων ενεργειακών κολοσσών», ενώ υπογράμμισε πως «προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση της η αστική τάξη στην περιοχή και να υλοποιηθούν οι ευρωατλαντικοί στόχοι, δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν κυριαρχικά δικαιώματα ως Ιφιγένεια στο βωμό των δικών τους συμφερόντων».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η γεωστρατηγική αναβάθμιση είναι απολύτως επικίνδυνη για το λαό

«Ο εθνικισμός και ο κοσμοπολιτισμός πάνε αντάμα», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε στη δευτερολογία της η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας πως «δεν είναι δόκιμος πολιτικός όρος» αυτός που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, ότι «μεγαλώνει την Ελλάδα».

Ανέδειξε τη σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα προτάγματα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, στα αμερικανοΝΑΤΟικά πλαίσια και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας», στο πλαίσιο των σχεδιασμών, «των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πιέσεων, των πολέμων κατά των λαών και μέσω των πολέμων κατά φιλικών ή πρώην φιλικών κρατών λόγω ανταγωνισμών, όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια νέα ανταλλάγματα προς την αστική τάξη της Ελλάδας και όχι προς τον λαό, όπως τη συνδιαχείριση ή οτιδήποτε». Αλλωστε, όπως υπογράμμισε, δεν θα είναι περίεργο εάν σε 1 - 2 χρόνια πάμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο, καθώς «οι μαέστροι προς τα εκεί κατευθύνουν την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών», για να τονίσει τις ανησυχίες του ΚΚΕ και για τις διερευνητικές και να προσθέσει ότι «η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας για μας είναι απολύτως επικίνδυνη για τον ελληνικό και γειτονικούς λαούς».

Η Αλ. Παπαρήγα έκανε σαφές ότι «βεβαίως είμαστε υπέρ της ενιαίας ελληνικής επικράτειας που συμπεριλαμβάνει τα νησιά και υπέρ του δικαιώματος επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια». Ξεκαθάρισε όμως ότι «όταν εμείς μιλάμε για ενιαία ελληνική επικράτεια πρώτα από όλα παίρνουμε υπόψη, σήμερα, στις σημερινές συνθήκες, με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, ότι ο ελληνικός λαός να μην επιτρέψει να χάσει όλο τον πλούτο ή μέρος του πλούτου που υπάρχει στο έδαφος, στο υπέδαφος, στη θάλασσα, στις υποθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Βεβαίως αυτήν τη στιγμή η πλούτος δεν του ανήκει, τον κουμαντάρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μέσω των πολιτικών αποφάσεων των κυβερνήσεων που πέρασαν και αυτών που θα περάσουν στο επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα. Αυτός δεν είναι λόγος εμείς να αδιαφορήσουμε για τα ελληνικά σύνορα και ακριβώς παλεύουμε όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και ο λαός βρεθεί στην εξουσία αυτός ο πλούτος να γίνει δικός του και να αξιοποιηθεί προς δικό του όφελος, για τη δική του ευημερία».

Τέλος, θύμισε τις θέσεις του ΚΚ Τουρκίας που θάβονται από τα αστικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με δηλώσεις π.χ. αξιωματούχων των ΗΠΑ. Οπως είπε, το ΚΚ Τουρκίας αν και δρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αφού τυπικά είναι παράνομο, αναπτύσσει θέσεις πραγματικά πατριωτικές και ίδιες με το ΚΚΕ τόσο όσον αφορά το Κυπριακό, τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. «Είναι το μοναδικό κόμμα που κατήγγειλε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία», υπογράμμισε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Οσοι εναποθέτουν ελπίδες στον Μπάιντεν σύντομα θα ψάχνουν σύννεφο για να πέσουν

Απάντηση στα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, ότι «τώρα μεγαλώνει η Ελλάδα» και ότι «αναχαιτίζεται η επιθετικότητα της Τουρκίας», έδωσε ο Γιάννης Γκιόκας, σημειώνοντας ότι όσοι τα υιοθετούν θα πρέπει να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: «Για ποιο λόγο καθυστέρησε πάνω από 25 χρόνια, από το 1995 και μετά, η άσκηση αυτού του δικαιώματος αφήνοντας όλη αυτήν την περίοδο να μεσολαβήσει και επιτρέποντας στην Τουρκία να ανοίξει τη βεντάλια όλων των διεκδικήσεων» και, δεύτερον, «γιατί αυτή η άσκηση γίνεται τμηματικά, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο να θεωρηθεί ότι αυτή η τμηματική άσκηση μόνο για το Ιόνιο συνιστά έμμεση παραδοχή ότι το Αιγαίο αποτελεί κάποια "ειδική περίπτωση" που πρέπει να εξαιρεθεί από το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο».

Εξήγησε ότι ο χρόνος που επιλέγεται για να ασκηθεί αυτό το αναμφισβήτητο δικαίωμα της Ελλάδας συνδέεται με το γεγονός ότι τώρα μπαίνουν σε πιο κρίσιμη φάση όλοι οι ανταγωνισμοί και οι επικίνδυνες για τους λαούς διευθετήσεις σε Μ. Ανατολή και Ανατ. Μεσόγειο. «Διευθετήσεις προς όφελος ενεργειακών κολοσσών και άλλων ισχυρών μονοπωλίων, προς όφελος των συμμάχων σας, κυρίως προς όφελος της σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ππτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε ότι μέρος των «διευθετήσεων» είναι και οι συμφωνίες με Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο αλλά και οι διερευνητικές συνομιλίες που τώρα ξεκινάνε με την Τουρκία, και τόνισε ότι «κριτήριο δεν είναι η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων ούτε, πολύ περισσότερο, η άσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων προς όφελος του λαού, όπως λέμε εμείς, που για εμάς είναι το κρίσιμο ζήτημα».

Υπογράμμισε ότι από εκεί απορρέουν οι αντιφάσεις, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά και «γι' αυτόν το λόγο στο Ιόνιο η Ελλάδα μπορεί να μεγαλώνει, όμως τα δικαιώματα του λαού μικραίνουν γιατί βλέπει τον πλούτο που του ανήκει να παραδίδεται στις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι' αυτόν το λόγο, από την άλλη μεριά, στο Αιγαίο, μικραίνουν στην πράξη τα κυριαρχικά δικαιώματα γιατί εκεί υπάρχουν τα προτάγματα της συνεκμετάλλευσης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που έχουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους με την Τουρκία, που θέλουν να τη διατηρήσουν στο δυτικό στρατόπεδο και γι' αυτόν το λόγο υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με όλη την ιστορία των περιβόητων κυρώσεων».

Σημείωσε, τέλος, ότι χρεοκοπούν καθημερινά οι ισχυρισμοί της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων που αναγορεύουν σε προστάτες και εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας των λαών τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Προειδοποίησε δε ότι σε μια περίοδο που «οι συμμαχίες αναδιατάσσονται με μεγάλη ευκολία, όσοι έχουν ακουμπήσει τις ελπίδες τους στη Γαλλία ή τον Μπάιντεν ας μην πολυεκτίθενται γιατί πολύ σύντομα θα ψάχνουν σύννεφο για να πέσουν»...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται το ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Eurokinissi

Απάντηση στα περί «ωρίμανσης των συνθηκών», που τάχα τώρα επέτρεψαν την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας ότι η πραγματική αλλαγή των συνθηκών είναι η εξής: «Οξύνθηκε η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. ΝΑΤΟ, ΗΠΑ κ.λπ. εξαπέλυσαν πολέμους. Ιράκ, Λιβύη, Συρία, ένταση των απειλών κατά του Ιράν». «Για τους δρόμους μεταφοράς εξαπολύθηκαν επιθέσεις, πόλεμοι, χύθηκε πολύ αίμα και άλλαξε η περιοχή. Μιλάτε για σταθερότητα χωρίς να ντρέπεστε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αφού μίλησε για τα συμφέροντα ενεργειακών κολοσσών που τώρα πιέζουν για τις διευθετήσεις των θαλάσσιων ζωνών, πρόσθεσε για τους ανταγωνισμούς: «Στην περιοχή πλέον γίνεται χαμός. ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, Ρωσία, Κίνα και περιφερειακές δυνάμεις συγκρούονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τον γεωστρατηγικό έλεγχο και των δρόμων μεταφοράς. Αυτό είναι καλύτερες συνθήκες;».

«Οξύνθηκε η τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας με τις πλάτες των συμμάχων σας» και «η Ελλάδα σε αυτά τα χρόνια συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Πού δεν πήγε; Ιράκ, Αφγανιστάν, Μάλι. Οπου της ζητάνε οι "σύμμαχοι". Εκεί εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα; Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μία απέραντη αμερικανική βάση και ετοιμάζεστε να δώσετε και άλλα με την επέκταση για 5 χρόνια με την ελληνοαμερικανική συμφωνία», ανέφερε.

Και συνεχίζοντας επισήμανε ότι «τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, όπως ενέταξαν τη χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εξυπηρετούνται μέσα από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για να πάρουν μέρος στη λεία που θα μοιραστεί στην περιοχή. Αυτή είναι η περιβόητη και ονομαζόμενη εθνική στρατηγική. Η αναβάθμιση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου, που περνάει από το αίμα των λαών και πιθανά και του ελληνικού λαού».

Σημείωσε ότι «μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να το πάρουμε» ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι κανείς από τους «συμμάχους» δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της Ελλάδας. «Βρείτε τα, λένε» γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει «είναι να κρατήσουν την Τουρκία στο δυτικό άρμα». «Λέτε, πρόσθεσε, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ», όμως «σφυρίζει αδιάφορα» όταν «παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, όταν αμφισβητούνται τα σύνορα και αναθερμαίνει τώρα τις σχέσεις με την Τουρκία», «εσείς λέγατε όλοι σας ότι όταν η Κύπρος μπει στην ΕΕ θα τελειώσει το θέμα, και πάει για διχοτόμηση».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ