Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1793 Αποκεφαλίζεται ο Λουδοβίκος ο 16ος της Γαλλίας.

1898 Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υπαγωγή της Ελλάδας υπό τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο λόγω πτώχευσης.

1911 Ξεκινά το πρώτο Ράλι του Μόντε Κάρλο.

1924 Πεθαίνει ο ηγέτης της Οχτωβριανής Επανάστασης, Βλαδίμηρος Ιλιτς Ουλιάνοφ Νικόλαος Λένιν. Είχε γεννηθεί στις 22 Απρίλη του 1870.

1936 Ενθρονίζεται ο Εδουάρδος ο 7ος της Αγγλίας. Παραιτήθηκε τον επόμενο χρόνο για να παντρευτεί την Αμερικανίδα κυρία Σίμψον.

1942 Αντί να αναδιπλωθούν, γερμανικές δυνάμεις υπό τον Εργουιν Ρόμελ ξεκινούν επίθεση στη Βόρεια Αφρική. Εκπληκτοι οι Βρετανοί αναγκάζονται να υποχωρήσουν στην έρημο.

1949 Ο Τσανγκ Κάι Σεκ παραιτείται από Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας, μια μέρα πριν την είσοδο των στρατευμάτων του Μάο Τσε Τουνγκ στο Πεκίνο.

1998 Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' επισκέπτεται επίσημα την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Κάστρο στο Βατικανό, στις 19 του Νοέμβρη του 1996.

«Ζήτω» η Σοσιαλιστική Διεθνής - «Ζήτω» και η ΕΕ!

Ομολογούμε μας είχε ξεφύγει:

Ε, λοιπόν, ο κύριος Μπεν Αλί, ο στρατιωτικός καριέρας που είχε φοιτήσει στην Ειδική Στρατιωτική Σχολή της Γαλλίας, αλλά και στην Ανώτατη Σχολή Πληροφοριών και Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο κύριος που από το λεγόμενο «ιατρικό πραξικόπημα» του 1987 μέχρι και προχτές που απέδρασε κυνηγημένος διατηρούσε την εξουσία στην Τυνησία, ήταν - αυτός και το κόμμα του το RCD - εκλεκτά μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!

Το RCD και ο Μπεν Αλί διαγράφτηκαν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή του κ. Γιώργου Παπανδρέου, μόλις πριν λίγες μέρες, στις 18 Γενάρη, και αφού πρώτα είχε εκτελέσει πάνω από 100 εξεγερμένους Τυνήσιους...

*

Και κάτι ακόμα: Ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 21/1/2010, διεξήχθη στο Στρασβούργο ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ - Τυνησίας. Σημειωτέον ότι η Τυνησία υπό το καθεστώς Μπεν Αλί υπήρξε η πρώτη χώρα του Μαγκρέμπ που διατηρεί συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ ήδη από το 1995.

Ανατρέχοντας στα σχετικά πρακτικά της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ερευνητής του μέλλοντος μπορεί από πρώτο χέρι να διαπιστώσει τις «δημοκρατικές αρχές» που διέπουν την οικογένεια των Βρυξελλών. Αντί άλλης απόδειξης αρκεί η φράση της κυρίας Neelie Kroes, η οποία στην έναρξη της συνεδρίασης χαρακτήρισε την Τυνησία του Μπεν Αλί «στενό και αξιόπιστο εταίρο της ΕΕ».

Σημειωτέον ότι η κυρία Kroes δεν είναι όποια κι όποια. Είναι η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η οποία μεταπήδησε στη συγκεκριμένη θέση αφού προηγουμένως είχε διαπρέψει ως μέλος των ΔΣ σε 43 (!) πολυεθνικές και μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις...

Οι ξετσίπωτοι συμψηφισμοί και οι συμψηφισμοί της ξετσιπωσιάς

Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έκλεινε δουλειές και έκανε παραγγελίες στη «Ζήμενς» (όπως το C4i) και η ΝΔ ήταν αυτή που τις ολοκλήρωνε και τις παραλάμβανε.

*

Δεύτερον, είναι δηλωμένο, δεδομένο και δικαστικά επικυρωμένο (στη Γερμανία) ότι η «Ζήμενς» έσπρωχνε το 2% του τζίρου της για να λαδώνει κόμματα και κέντρα εξουσίας για να κάνει τις δουλειές της στην Ελλάδα.

*

Τρίτον, το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παραδέχτηκε (...εκ παραδρομής) ότι αξιωματούχοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ «λαδώνονταν» από τη «Ζήμενς».

*

Τέταρτον, το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού, ο επονομαζόμενος και «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Τσουκάτος έχει ομολογήσει ότι υπήρξε αποδέκτης διόλου ευκαταφρόνητου χρηματικού ποσού από τη «Ζήμενς» και ένας ακόμα υπουργός και στενότατος συνεργάτης του Σημίτη, ο Μαντέλης ομολόγησε (κατόπιν πολλών διαψεύσεων...) ότι λάμβανε «χορηγίες» από τη «Ζήμενς».

*

Πέμπτον, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της ΝΔ, παράγοντες του κόμματος της Ρηγίλλης και υπηρεσίες επί των ημερών της «σεμνής και ταπεινής» διακυβέρνησης, έχει αποδειχτεί ότι αφενός είχαν «ιδιαίτερη μεταχείριση» στις δοσοληψίες τους με τη «Ζήμενς» και αφετέρου ελέγχονται διά πράξεων και παραλείψεών τους για το γεγονός ότι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «έκαναν φτερά» από τη χώρα. Το αυτό συνέβη και επί της θητείας τού «όλα στο φως» κ. Παπανδρέου.

*

Τα παραπάνω στοιχεία είναι υπεραρκετά για να εξάγει το «πόρισμά του» και ο τελευταίος Ελληνας πολίτης.

Από εκεί και πέρα, η υπόθεση με τη «Ζήμενς» εξελίχθηκε και ολοκληρώνεται με τον τρόπο που αρμόζει σ' ένα πολιτικό σύστημα που συνηθίζει να δείχνει συγκαταβατικότητα σε όσους «κάνουν δωράκια στον εαυτό τους» (κατά την αθάνατη ρήση του Αντρέα Παπανδρέου).

*

Εν ολίγοις:

Ξέραμε ότι επρόκειτο για ένα σύστημα βουτηγμένο στη λαμογιά και στη διαπλοκή.

Το νεότερο στοιχείο είναι πως ούτε καν στη διαπλοκή, ούτε καν στη λαμογιά, μπορούν να διατηρήσουν ένα κάποιο «επίπεδο». Και κει ξεπεσμένοι είναι. Και κει ξετσίπωτοι είναι.

Τόσο ξετσίπωτοι μέχρι του σημείου να φτάνουν να συμψηφίζουν ακόμα και τις ξετσιπωσιές τους!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Το μαχαίρι θα

μπει στο κόκαλο»

ΛΕΝΙΝ

22 Απρίλη 1870 - 21 Γενάρη 1924
22 Απρίλη 1870 - 21 Γενάρη 1924
Καιρός - αρχινώ για το ΛΕΝΙΝ να ιστορώ./ Κι όχι, γιατί δεν είναι πια μεγάλη η οδύνη,/ καιρός γιατί η θλίψη μαχαίρι κοφτερό,/ ώριμος πόνος μέσα μου έχει γίνει.

*

Καιρός, τα λενινιστικά συνθήματά του/ να ξεστροβιλίσει ο νους./ Ταιριάζει τώρα τάχα με δάκρυα θολά/ν' αρχίσουμε να κλαίμε;

*

Ο Λένιν και τώρα είναι πιο/ ζωντανός κι από τους ζωντανούς./ Γνώση μας, δύναμη κι όπλο, να λέμε(...)

*

Λαμπρό στεφάνι του έχουνε βάλει,/ να μη σκεπάσουνε, πως ανησυχώ,

αυτό τ' αληθινό, τ' ανθρώπινό του κεφάλι/ αυτό το μέτωπο το πελώριο του Λένιν, το σοφό.

*

Φοβάμαι μήπως, οι πομπές τα μαυσωλεία,/ τα προσκυνήματα η διαδικασία η τυπική,/ πνίξουνε μ' ευχέλαια γελοία/ την απλότητα τη λενινιστική (...)

*

Εμείς τον πιότερο γήινο κηδεύουμε/ απ' όλους τους ανθρώπους/ που βγήκαν απ' τη γη.

*

Γήινος ναι, μα όχι με το μάτι/ το δικό του το σπίτι/να κοιτάζει μόνο.

*

Τη γη ατενίζοντας τη ζωντάνια γεμάτη/ είδε εκείνο/ που ήταν κρυμμένο στο χρόνο (...)

*

«Ο Λένιν μαζί μας! Ζήτω ο Λένιν!»/ - Σύντροφοι! - και πάνω απ' τα κεφάλια χιλιάδων εργατών/ σπάθισε το χέρι του μπροστά/ μήνυμα κι οδηγό των μαχών.

*

- Πετάξτε τα κουρέλια/ των σκύλων αφεντάδων./

Κάτω η εξουσία/ των συμβιβαστών και καπιταλιστών (...)

*

Ο λόγος του Ιλίτς -/ βρίσκει γόνιμους δρόμους:/

πέφτει κι αμέσως φουντώνουν κλαριά,/ και πλάι να στων εργατών τους ώμους -/ ώμους μυριάδες σφίγγει η αγροτιά (...).

*

Εγινε μέγας κομμουνιστής - οργανωτής/ ακόμα και ο ίδιος ο θάνατος του Ιλίτς.

*

Πάνω απ' των φουγάρων την άγρια συστοιχία,/ φτιάχνοντας κοντάρι με εκατομμύρια χέρια,/ την Κόκκινη Σημαία στην Κόκκινη Πλατεία/ τινάζουμε με ορμή τρομερή στ' αστέρια.

*

Απ' αυτή τη σημαία,/ από κάθε πτυχή,/ Ξανά ζωντανός/ ο Λένιν προσκαλεί:

*

- Προλετάριοι, συνταχτείτε/ για μάχη στερνή!/ Σκλάβοι, ορθώστε γόνατα και κορμί!/ Στρατιά των προλετάριων/ στη γραμμή εμπρός!

*

Ζήτω η επανάσταση η γελαστή/ που ορμάει με φόρα!/ Αυτός είναι ο μεγάλος πόλεμος/ ο μοναδικός απ' όλους/ όσους είδε η ιστορία ως τώρα./

-- * --

(Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, «Β. Ι. ΛΕΝΙΝ»

εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org