Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Να μην περάσει το νομοσχέδιο διάλυσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης
 • Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
 • Αμεση αντίδραση με απεργιακές κινητοποιήσεις από πανεπιστημιακούς και φοιτητές

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Χτες τα ξημερώματα κατατέθηκε στη Βουλή ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, αύριο Πέμπτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Επί ποδός όμως βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα για να αντιπαλέψει αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Χτες οι πανεπιστημιακοί προχώρησαν στις πρώτες τους προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον του.

Γιατί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Πιάνει το νήμα από τη νομοθεσία για την Ανώτατη Εκπαίδευση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και την συγκεντρώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο, που δημιουργεί μια ακόμα πιο διευρυμένη αγορά εκπαιδευτικών προϊόντων και υπηρεσιών πολλών ταχυτήτων. Ενισχύεται έτσι περαιτέρω το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που οικοδομείται σταθερά τα τελευταία χρόνια, επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα καταφέρεται νέο χτύπημα στα πτυχία, μέσα από την πανσπερμία τίτλων σπουδών που θα μπορούν να παρέχονται. Φέρνει ουσιαστικά τη διάλυση του ενιαίου επιστημονικού χαρακτήρα των σπουδών, την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, διευρύνει το κυνήγι πιστοποιήσεων και προσόντων που θα αποτιμώνται «μπακαλίστικα» σε πιστωτικές μονάδες, για φοιτητές και αποφοίτους. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή περιλαμβάνεται και νέα διάταξη που εξοστρακίζει την πιστοποίηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από τις προπτυχιακές σπουδές στις καθηγητικές σχολές.

Συγκέντρωση στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη
Αυτό το μοντέλο του επιχειρηματικού πανεπιστημίου θέλει να υπηρετήσει και με το νέο μοντέλο διοίκησης που φέρνει, το οποίο έχει συναντήσει πλήρη και ομόφωνη αντίδραση από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η κυβέρνηση δεν το κρύβει ότι τα Συμβούλια Διοίκησης θα έχουν στόχο να διευρύνουν παντοιοτρόπως την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Το πνεύμα του νομοσχεδίου εξάλλου διαπνέεται από τη σταδιακή αποκοπή των ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και την υποκατάστασή της με έσοδα από τα δίδακτρα και προσφορά «εκπαιδευτικών προϊόντων», ξενόγλωσσων, χειμερινών, θερινών, κατάρτισης κ.λπ., αλλά και από προγράμματα και υπηρεσίες ειδικά σχεδιασμένα για τις επιχειρήσεις, ακόμα και από συμμετοχή των ίδιων των ΑΕΙ απευθείας σε διάφορα εταιρικά σχήματα.

Στο ίδιο πνεύμα θέλει να στρέψει και το σύνολο των πανεπιστημιακών, όπως φάνηκε από την ανοιχτή επιστολή που τους απηύθυνε η υπουργός Παιδείας, όπου λίγο - πολύ τους έλεγε ότι με τον νέο νόμο τούς δίνεται η δυνατότητα να... διευρύνουν τις αποδοχές τους μέσα από μια σειρά προγραμμάτων. Μαζί με όλα τα παραπάνω εισάγονται νέες μορφές «ελαστικής» απασχόλησης για διδάσκοντες και ερευνητές με κύρια πηγή χρηματοδότησης την ...αυτοχρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων! Εισάγονται αγοραία κριτήρια για την επιστημονική εξέλιξη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, για την προώθηση του πρότυπου καθηγητή - επιχειρηματία αντί του καθηγητή - ερευνητή - δασκάλου.

Σε ρόλο χειροκροτητή του επιχειρηματικού πανεπιστημίου θέλει δε να βάλει και τους φοιτητές στήνοντας ένα «παραμάγαζο» δίπλα στο Συμβούλιο Διοίκησης και προσπαθώντας να εμφανίσει ότι αυτό θα τους εκπροσωπεί, θέλοντας να υποβαθμίσει τον ρόλο των φοιτητικών συλλόγων.

Κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με ομόφωνη απόφασή της, η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, ΠΟΣΔΕΠ, κάλεσε για χτες τους συλλόγους - μέλη της να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο - πλαίσιο. Πολλοί Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας, απεργία ή αποχή από διδακτικά κι ερευνητικά καθήκοντα.

Στην Αθήνα, πανεπιστημιακοί και άλλοι διδάσκοντες κι ερευνητές στα ιδρύματα, μαζί με φοιτητές, συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων το μεσημέρι στα Προπύλαια και διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διαμηνύοντας ότι ο νόμος - πλαίσιο που φέρνει διάλυση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης απορρίπτεται!

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι Σύλλογοι ΔΕΠ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ που κατατέθηκε στη Βουλή. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

Οπως τόνισε ο Ηλίας Κονδύλης, μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ, οι καθηγητές και οι φοιτητές δήλωσαν την πλήρη τους αντίθεση στο σύνολο του κατατεθειμένου νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ και ζητούν την άμεση απόσυρσή του, καθώς «επιταχύνει και ολοκληρώνει μια 20ετή πορεία ιδιωτικοποίησης των κατ' όνομα δημόσιων πανεπιστημίων, δηλαδή ολοκληρώνει την πλήρη μετατροπή τους σε πανεπιστήμια - ΑΕ».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο νόμος - πλαίσιο ανοίγει τον δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων, την εμπορική εκμετάλλευση όλων των δομών του πανεπιστημίου και την παραγωγή έρευνας κατά παραγγελία των επιχειρήσεων. «Και προφανώς», συνέχισε, «όλο αυτό το σύστημα της επιχειρηματικότητας επιτηρείται από ένα νέο πλαίσιο διοίκησης, ιδιωτικοοικονομικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό.

Το πανεπιστήμιο το οποίο χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό πανεπιστήμιο, το οποίο θα υπηρετεί τη δημοκρατική του αποστολή, δηλαδή την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, και την παραγωγή νέας γνώσης, έρευνας και καινοτομίας η οποία θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις κερδοσκοπικές ανάγκες του κεφαλαίου».

Οι ερευνητές, οι διδάκτορες και οι φοιτητές ξεκαθάρισαν πως θα κλιμακώσουν τις από κοινού κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας το να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης.

 • Σε διαδικτυακή σύσκεψη - συζήτηση των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Ιδρύματος, με θέμα τον νέο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση που κατατέθηκε στη Βουλή. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. (zoom meeting ID 5832416129).
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Κατατέθηκε ο νέος νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης - Με κινητοποιήσεις φοιτητές και διδάσκοντες διαμηνύουν την αντίθεσή τους
 • Η σύγχρονη ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση δεν υπηρετείται από την ad hoc συρραφή προγραμμάτων σπουδών ή γνωστικών αντικειμένων (β' μέρος)
 • Από αύριο η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας. Μαζί και η παιδική κατασκήνωση των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου»
 • Ανταπόκριση από την εκδήλωση στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» με αφορμή την ψηφιοποίηση αρχείου του «Οδηγητή»
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Η σύγχρονη ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση δεν υπηρετείται από την ad hoc συρραφή προγραμμάτων σπουδών ή γνωστικών αντικειμένων

Β' μέρος

Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσαμε τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης και τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για την ανάπτυξη σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών. Σε αυτό το δεύτερο μέρος, θα επιχειρήσουμε να αντλήσουμε συμπεράσματα από την πλούσια πείρα που υπάρχει από «διεπιστημονικά» προγράμματα σπουδών σε ΑΕΙ του εξωτερικού.

Κατά κανόνα, το πλήθος των «διεπιστημονικών» προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (ΠΣ) είναι ευθέως ανάλογο με τον βαθμό εμπορευματοποίησης ενός πανεπιστημίου. Αλλά είναι και αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους του πανεπιστημίου καθώς η «διεπιστημονική» προσέγγιση χρησιμοποιείται για να καλυφθούν τα κενά σε υποδομές και η απουσία οικονομιών κλίμακας που να επιτρέπουν την προσφορά ικανού αριθμού επιλογών σε δομημένα ΠΣ. Ο δε βαθμός «διεπιστημονικότητας» ενός ΠΣ μεγαλώνει με τον βαθμό αποσύνδεσης του αντίστοιχου πτυχίου από κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΠΣ που στοχεύουν στη στελέχωση κρίσιμων υποδομών της καπιταλιστικής οικονομίας ή του κράτους της είναι πολύ προσεκτικά στην ανάπτυξη ανάλογων πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, η Σχολή της Δημόσιας Υγείας του Harvard University, προσφέρει διεπιστημονικά ΠΣ (που τα ονομάζει interdisciplinary concentrations) τα οποία είναι προαιρετικά, δεν οδηγούν σε τίτλο σπουδών ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν μέρος ενός ΠΣ που οδηγεί σε τίτλο σπουδών. Πανεπιστήμια όπως τα Oxford, Cambridge, Princeton κ.λπ. περιορίζουν τα «διεπιστημονικά» ΠΣ στους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών. Η πιο συνήθης «διεπιστημονική» προσέγγιση σε προπτυχιακές σπουδές είναι η προσφορά διπλών τίτλων σπουδών (dual degrees) ή δευτερεύουσας κατεύθυνσης (minor), όπως αυτά που εισάγει και το ν/σ της κυβέρνησης της ΝΔ. Το δε Columbia University, που έχει αναπτύξει και συνέργειες με ελληνικά πανεπιστήμια, προσφέρει μέχρι και Εξατομικευμένα ΠΣ (Individualized Study Programs) με αντίστοιχο τίτλο σπουδών: Σε αυτά, ο φοιτητής περιγράφει στην αίτησή του το προφίλ που θέλει να έχει όταν αποφοιτήσει και το πανεπιστήμιο του προτείνει μαθήματα που μπορεί να παρακολουθήσει για να το επιτύχει (!).

Η «διεπιστημονικότητα» διεμβολίζει τη σχέση πτυχίου - επαγγέλματος


Eurokinissi

Η αποσύνδεση των σπουδών και του πτυχίου από το επάγγελμα και την πρόσβαση σε αυτό συντελείται μεθοδικά, χρόνια τώρα, μέσα από μεταρρυθμίσεις που προώθησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας αλλά και μέσα από ιδεολογήματα του τύπου «η γνώση για τη γνώση». Η αποτυχία του καπιταλιστικού συστήματος να εξασφαλίσει εργασία και προκοπή για όλους χρεώνεται στην Εκπαίδευση και τις ατομικές επιλογές. Η ανικανότητα παρακολούθησης των επιστημονικών & τεχνολογικών επιτευγμάτων στο πεδίο της Εκπαίδευσης αλλά και της σύνδεσής τους με την κοινωνία και τις σύγχρονες ανάγκες της βαφτίζεται αστοχία ή χάσμα δεξιοτήτων.

Ετσι, οι λύσεις και τα εργαλεία που προτείνονται για τον, εν πολλοίς αναγκαίο, εκσυγχρονισμό των προπτυχιακών ΠΣ υποτάσσονται στους όρους λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς και στις αντιφάσεις της. Τα τελευταία χρόνια προωθήθηκαν αλλαγές σε πολλά ΠΣ, στο όνομα του εκσυγχρονισμού αλλά και της πιστοποίησης από την ΕΘΑΑΕ. Τα κριτήρια αυτών των αλλαγών ήταν συχνά η συγκάλυψη των κενών σε προσωπικό κι υποδομές (π.χ. κατάργηση μαθημάτων κι εργαστηρίων), η επιτάχυνση του ρυθμού αποφοίτησης (π.χ. κατάργηση απαιτητικών μαθημάτων με πιθανή μεταφορά σε μεταπτυχιακά), η μείωση του κόστους λειτουργίας τους (π.χ. μείωση εργαστηριακών μαθημάτων ή εικονική υλοποίησή τους), ή η εισαγωγή άσχετων μαθημάτων όπως η επιχειρηματικότητα κι άλλες δεξιότητες που πρόσκαιρα ζητάει η αγορά.

Ωστόσο οι αλλαγές αυτές δεν «τρέχουν» με την ταχύτητα που επιθυμούν οι επιχειρήσεις. Ετσι, ο νέος νόμος - πλαίσιο έρχεται να προσφέρει κι αυτός τις υπηρεσίες του σε αυτήν την κατεύθυνση. Ενισχύει την ευελιξία στη μαθησιακή διαδρομή και την αποσύνδεση των σπουδών από συγκεκριμένα επαγγέλματα ώστε οι απόφοιτοι ως μελλοντικοί εργαζόμενοι να είναι «ελεύθεροι» από τις δεσμεύσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τη στιβαρή γνώση ενός επιστημονικού αντικειμένου. Η αβεβαιότητα και το εφήμερο των επιχειρηματικών σχεδίων απαιτούν ρευστά προφίλ αποφοίτων, τα οποία θα διαμορφώνονται δυναμικά μέσα από ατομικούς φακέλους μάθησης, περιόδους μαθητείας, σπαράγματα γνώσεων και συλλογή δεξιοτήτων διά βίου, πότε κατόπιν παραγγελίας από κάποια επιχείρηση και πότε από ατομική επιλογή στην αναζήτηση καλύτερης ζωής. Ετσι, κάτοχοι του ίδιου τίτλου σπουδών θα έχουν διαφορετικές γνώσεις - το οποίο βέβαια δεν αποτελεί πρόβλημα όταν το πτυχίο αποτελεί απλώς ένα προσόν και δεν συνδέεται με κάποιο επάγγελμα.

Αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί το εσωτερικό ERASMUS, δηλαδή η κινητικότητα φοιτητών μεταξύ ΠΣ ακόμα και μακρινών προς το αντικείμενο των σπουδών τους. Κανείς δεν αρνείται ότι είναι ωραίο για έναν νέον άνθρωπο που σπουδάζει Ιατρική να μελετήσει και αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Το ερώτημα είναι αν θα του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και θα διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι για να το κάνει σωστά ή όχι. Θα μπορεί να επιβαρυνθεί με ένα εξάμηνο παράτασης σπουδών για «να δει και κάτι διαφορετικό» ή θα «πασαλείψει» μέρος των σπουδών του, με ό,τι συνέπεια μπορεί να έχει αυτό για το μέλλον του; Βλέπετε, δεν βιώνει την ίδια εμπειρία ο φοιτητής της Οξφόρδης με αυτόν ενός μικρού επαρχιακού πανεπιστημίου που πρέπει να προσελκύει φοιτητές - πελάτες με κάθε τρόπο για να επιβιώσει.

Αυτούς τους στόχους εξυπηρετούν τα κοινά, τα διπλά ή διατμηματικά πτυχία. Πέρα από τη δομή και την υποστήριξη αυτών των προγραμμάτων σπουδών που έχουν μεγαλύτερο χρόνο σπουδών, άρα και μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας και σπουδών (το οποίο, στο όνομα των αναβαθμισμένων προσόντων, μπορεί να αποτελέσει όχημα για επιβολή διδάκτρων), σοβαρά ερωτήματα γεννιούνται σχετικά με το προφίλ των αποφοίτων και τα επαγγελματικά - εργασιακά τους δικαιώματα. Δεν αμφιβάλλουμε ότι ένα διπλό πτυχίο σαν αυτό που εξαγγέλθηκε από το ΕΜΠ σε συνεργασία με το Columbia University θα είναι ένα σημαντικό προσόν για όποιον το αποκτά. Ωστόσο, αυτό το πρόγραμμα δεν είναι για όλους και δεν είναι δωρεάν (στο Columbia τουλάχιστον) ενώ δεν πρόκειται να είναι ανάλογης ποιότητας όλες οι συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων - ακριβώς γιατί υπάρχουν πολλές κατηγορίες και πολλών ταχυτήτων ΑΕΙ. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αναμένουμε να δούμε προγράμματα κολλάζ στη βάση υποδείξεων εταιρειών που θα επιλέγουν από εκεί ορισμένους εργαζομένους τους ή «ευπώλητα» προγράμματα στο πλαίσιο και του εκπαιδευτικού τουρισμού.

Σήμερα οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων

Σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. ανακοινώνονται οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων, των δύο μουσικών μαθημάτων και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr και, εφόσον το έχουν αιτηθεί, θα λάβουν τα αποτελέσματα με γραπτό μήνυμα SMS.

Σύμφωνα με το υπουργείο, προσεχώς θα ανακοινωθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα και θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, σε ημερομηνίες που θα γνωστοποιηθούν.

Αυξησε τις δυνάμεις της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στην ΟΛΜΕ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας

Με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) να είναι η μοναδική παράταξη που σημείωσε διακριτή και σημαντική άνοδο σε ποσοστά, καταλαμβάνοντας μετά από πολλά χρόνια την τρίτη θέση, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αντίστοιχα του 19ου Συνεδρίου):

Ψήφισαν 299 (411), άκυρα - λευκά 1 (1), έγκυρα 298 (410). ΑΣΕ 59 ψήφοι, 20% και 2 έδρες (16% και 2 έδρες). ΔΑΚΕ 79, 27% και 3 έδρες (31% και 3), ΠΕΚ 32 ψήφοι, 11% και 1 έδρα (10% και 1), ΣΥΝΕΚ 67, 22% και 3 έδρες (22% και 3), «Παρεμβάσεις» 58 ψήφοι, 19% και 2 έδρες (18% και 2), «Αγωνιστικές Κινήσεις» 2 ψήφοι, 1% (1%), διάφοροι 1 ψήφος.

Στην κάλπη της ΑΔΕΔΥ, η ΑΣΕ αναδείχθηκε επίσης στην τρίτη θέση με 61 ψήφους και 16 αντιπροσώπους.

«Το αποτέλεσμα μας δίνει χαρά και αισιοδοξία, αλλά και μεγαλύτερες ευθύνες για τους αγώνες που έχουμε να δώσουμε από την επόμενη μέρα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΣΕ χαιρετίζοντας τους 5.500 εκπαιδευτικούς που στήριξαν το ψηφοδέλτιό της στις εκλογές των 86 ΕΛΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες του συνεδρίου, η ΑΣΕ σημειώνει πως «οι μεθοδεύσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ) δεν επέτρεψαν να συζητηθούν επί της ουσίας και να παρθούν αποφάσεις για μια σειρά από ζητήματα», καθώς «στόχος τους ήταν να περάσουν θέσεις που καμουφλάρουν το πραγματικό περιεχόμενο της "αξιολόγησης" και επαναφέρουν την "άλλη, καλή αξιολόγηση", όπως την είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Να μη γίνει συζήτηση για μέτρα ακύρωσης στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη και του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Να μην εκφραστεί η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κ.ά.».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την καταγγελία της ΑΣΕ για τη διαδικασία, που δεν έδινε τη δυνατότητα συζήτησης και τοποθέτησης επί των θέσεων και την αποχώρηση των συνέδρων της, μέσα σε περίπου 40 λεπτά ΣΥΝΕΚ - ΔΑΚΕ - ΠΕΚ, με μια fast - track διαδικασία, πέρασαν σχεδόν 100 θέσεις και ψηφίσματα, υποτιμώντας έτσι τη νοημοσύνη ακόμα των δικών τους συνέδρων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο συσχετισμός στην Ομοσπονδία μας παραμένει αρνητικός. Η προσπάθεια που καταβάλαμε για την αλλαγή του συσχετισμού στην ΟΛΜΕ και η αλλαγή που πετύχαμε σε μια σειρά ΕΛΜΕ προστίθενται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο κίνημα, για την ανασύνταξη και αντεπίθεση όλων των εργαζομένων απέναντι στη βάρβαρη επίθεση του κράτους και της εργοδοσίας στα δικαιώματά μας. Η σημαντική ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου και μέσα στους εκπαιδευτικούς, το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα κατατίθενται από την επόμενη κιόλας μέρα στους αγώνες του κλάδου και του εργατικού - λαϊκού κινήματος», τονίζει η ΑΣΕ, προσθέτοντας πως η ενίσχυσή της είναι αποτέλεσμα των αγώνων που έδωσε ο κλάδος την τελευταία 3ετία, των προσπαθειών να οργανωθεί η πάλη και να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική.

31η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ραντεβού στις Νηές!

Με σύνθημα «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ετσι γράφεται η Ιστορία!» ξεκινάει αύριο, Πέμπτη, και ολοκληρώνεται την Κυριακή

Από το περσινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Λέσβο
Από το περσινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Λέσβο
Το αγωνιστικό - αντιιμπεριαλιστικό συναπάντημα της ΚΝΕ στις Νηές της Μαγνησίας ξεκινά αύριο, Πέμπτη, στέλνοντας ακόμα μια φορά δυνατά το μήνυμα «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ετσι γράφεται η Ιστορία!».

Αυτό το σύνθημα θα ακουστεί δυνατά από χιλιάδες νεανικά στόματα, σε μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές αναμετρήσεις που διεξάγονται και προετοιμάζονται στη γειτονιά μας.

Μάλιστα, αυτό το μήνυμα θα σταλεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού στη φετινή Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση θα πάρουν μέρος οι Γενικοί Γραμματείς 4 Κομμουνιστικών Κομμάτων, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού, του ΚΚ Τουρκίας και του ΚΚΕ φυσικά, καθώς και αντιπροσωπείες 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης: Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών από την Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) από τη Ρωσία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας από τη Σερβία, Σουηδική Κομμουνιστική Νεολαία και Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.

Το μήνυμα που στέλνει η Κατασκήνωση της ΚΝΕ, γίνεται από τα ίδια τα πράγματα επίκαιρο, μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου και των ανταγωνισμών και φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Αλλά και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι οι αναβαθμισμένοι ρόλοι στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που αναλαμβάνει η Ελλάδα, πάνε μαζί με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, τους εκβιασμούς για μια ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.


Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, κλιμακώνει την πολεμική εμπλοκή της χώρας, για το συμφέρον της ελληνικής αστικής τάξης, στηρίζοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας με έμψυχο και άλλο στρατιωτικό υλικό στις μονάδες ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, στέλνοντας οπλισμό στην Ουκρανία, στηρίζοντας τον πολεμικό σχεδιασμό με τις βάσεις και τις άλλες ΝΑΤΟικές υποδομές στη χώρα μας.

***

Αυτά τα θέματα βάζουν στην ατζέντα της λαϊκής και νεολαιίστικης πάλης η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση, το πρόγραμμά της, το πολιτικό της περιεχόμενο, η μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου.

Η Θεσσαλία, άλλωστε, που φιλοξενεί την Κατασκήνωση, αποτελεί τα τελευταία χρόνια, με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, άλλη μια απόδειξη της επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής.

Εχουμε και λέμε: Στο Στεφανοβίκειο βρίσκεται η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού από το 2018, ενώ από τον Μάρτη του 2019 οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μόνιμη παρουσία εκεί, μαζί με ελληνικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεκπαιδεύονται. Από την πρώτη στιγμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία έφυγαν από το Στεφανοβίκειο για την Πολωνία 12 επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών απέναντι στη Ρωσία. Στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι συμμετέχουν σε μια σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με τον ελληνικό στρατό.

Αλλά και στη Λάρισα προχωρά η «αναβάθμιση» των εκεί στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η αεροπορική βάση θεωρείται απαραίτητη για τις ΗΠΑ, που ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας σειράς υποδομών μέσα στην 110η Πτέρυγα Μάχης, με σκοπό να εγκατασταθούν εκεί τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα «Global Hawk».

Η άλλη όψη αυτής της βαρβαρότητας είναι το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, που δαπανά το κράτος κάθε χρόνο για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, την ώρα που ο λαός στενάζει και στη Θεσσαλία.

Είναι το μαρτύριο της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» πληρώνει ακριβά τα τρόφιμα, χωρίς καμία σιγουριά για την ποιότητά τους, ενώ με τον πόλεμο οι ελλείψεις βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την επιβίωσή της.

***

Ταυτόχρονα, ομάδες κατασκηνωτών θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο νησί Τρίκερι και να αντλήσουν δύναμη, περηφάνια, πείρα μα πάνω απ' όλα γνώση και διδάγματα, από την Ιστορία που έγραψαν οι εξόριστες αγωνίστριες και αγωνιστές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΔΣΕ, από το 1947 ως το 1953. Γυναίκες καθημερινές, απλές, που δεν κακομοιριάσανε ούτε σταυρώσανε μοιρολατρικά τα χέρια. Αντίθετα, με την επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών, με τη δυναμική της ταξικής πάλης, κατόρθωσαν να επιβιώσουν οργανώνοντας μια ολόπλευρη ζωή με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης.

Ακόμα, στον χώρο της Κατασκήνωσης θα συναντηθούν και θα κάνουν συζητήσεις μαθητές και φοιτητές από όλη την Ελλάδα, θα «οπλιστούν» με πείρα από την πλούσια δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα και θα συζητήσουν για το πώς θα δυναμώσει η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των νέων στη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο.

Συνολικά, το μεγάλο αυτό αντάμωμα θα δώσει κουράγιο, περισσότερη δύναμη και αισιοδοξία, ώστε οι νέοι και οι νέες που προβληματίζονται, που αγωνιούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις και τον ρόλο της Ελλάδας, που θέλουν να παλέψουν για έναν δίκαιο, όμορφο κόσμο, με τους λαούς να ζουν αδελφωμένοι, ειρηνικά, να πάρουν τη ζωή και το μέλλον στα χέρια τους, να μπουν πιο αποφασιστικά στον αγώνα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό»! Για τον σοσιαλισμό!

Ραντεβού λοιπόν από αύριο στις Νηές!

Κεφάτη παιδική κατασκήνωση

Πάρτι σε προηγούμενη παιδική κατασκήνωση
Πάρτι σε προηγούμενη παιδική κατασκήνωση
Μαζί με την ΚΝΕ, στις Νηές Μαγνησίας, στις 7 - 10 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί και η παιδική κατασκήνωση των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου».

Οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», μέσα από τις πλούσιες δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης, θα στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της φιλίας των λαών.

Στην παιδική κατασκήνωση θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν το μπάνιο και το παιχνίδι στη θάλασσα, να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, να επισκεφτούν αξιοθέατα της πόλης του Βόλου, όπως το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, να συμμετάσχουν στο πάρτι για τα 10 χρόνια της παιδικής κατασκήνωσης, να παρακολουθήσουν συναυλίες και παράσταση Καραγκιόζη, να κάνουν πικ νικ και αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και να συναντηθούν με τις αντιπροσωπείες των 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών που θα συμμετάσχουν στην κατασκήνωση.

Ο χώρος της παιδικής κατασκήνωσης είναι οργανωμένος και ειδικά διαμορφωμένος, με κατάλληλες υποδομές, προφυλαγμένος και πανέμορφος, μέσα σε δέντρα, με τη θάλασσα δίπλα, με μεγάλες και άνετες σκηνές. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους: καπέλο, αντηλιακό, αντικουνουπικό, υπνόσακο, σεντόνι, φακό, είδη προσωπικής υγιεινής (πετσέτα, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, σαμπουάν, προληπτικό αντιφθειρικό κ.τ.λ.), είδη θαλάσσης (μαγιό, πετσέτα, σαγιονάρες κ.τ.λ.), ανοιχτόχρωμα / ελαφριά ρούχα, φούτερ/αντιανεμικό μπουφάν, παγούρι, αθλητικά παπούτσια και λίγα χρήματα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη 7 Ιούλη

20.30 Συναυλία με τα νεανικά συγκροτήματα: Θανάσης Λαδάς - Βαγγέλης Λευθέρης, «Dog in the fog», «Manifex».

22.00 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με το μουσικό project «Ρεμπέτ Ασκέρ». Συμμετέχουν οι: Γιώργος Βισβίκης, Θανάσης Βισβίκης, Γιάννης Κουκουνίτσας, Μαριάννα Λούμα, Γιώργος Σιώμος.

Παρασκευή 8 Ιούλη

08.30 Επίσκεψη και ξενάγηση ομάδας κατασκηνωτών στο νησί Τρίκερι.

18.30 Workshop για μαθητές: «Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - Βρίσκουμε την πραγματική ουσία... Γιατί μας ΕΝΩΝΕΙ κάτι πιο δυνατό!»

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία: Τι μας διδάσκουν οι εξελίξεις; Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

21.00 Χαιρετισμός από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

21.15 «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», μουσικό αφιέρωμα από τον Βασίλη Κασούρα.

22.45 Λαϊκό γλέντι με τους Κώστα Γκρανόπουλο, Δημήτρη Κανάβα, Στράτο Μεγκέ, Γεωργία Χατζημπαλάση, Αποστόλη Μελαχροινάκη.

Σάββατο 9 Ιούλη

08.30 Επίσκεψη και ξενάγηση ομάδας κατασκηνωτών στο νησί Τρίκερι.

11.00 Δημιουργικά παιχνίδια για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με θέμα «Επιβιώνοντας στο Γυμνάσιο!»

19.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα χαιρετίσουν οι:

 • Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
 • Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Ισπανίας
 • Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού
 • Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Ακολούθως, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της Κατασκήνωσης:

21.30 Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

23.00 Λαϊκό γλέντι με τους Αλέξανδρο Καζίλα, Στέφανο Κωστόπουλο, Χρήστο Ντίνα, Εφη Σισμανίδου, Γιάννη Σκαμπαρδώνη.

Κυριακή 10 Ιούλη

10.30 Συζήτηση με φοιτητές από όλη την Ελλάδα: «Πανσπουδαστική 1η δύναμη!»

 • Κατά τη διάρκεια της Κατασκήνωσης θα υπάρχει πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ» - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τον «Οδηγητή» με αφορμή την ψηφιοποίηση και διάθεση του αρχείου του

RIZOSPASTIS

Με τα πανό του «Οδηγητή», της εφημερίδας της ΚΝΕ, που στα 54 χρόνια της πορείας της ακολουθεί αδιάλειπτα τη διαδρομή της, στολίστηκε την Παρασκευή το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) στο Χαλάνδρι, στην εκδήλωση που διοργάνωσε μαζί με την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ με αφορμή την ψηφιοποίηση και τη διάθεση του αρχείου των φύλλων του «Οδηγητή» στο ΕΚΧΦ.

Στο ΕΚΧΦ είναι πλέον προσβάσιμα σε ψηφιακή μορφή τα τεύχη του «Οδηγητή» από την πρώτη παράνομη κυκλοφορία του στις 22/9/1968 έως το 1993, ενώ η ψηφιοποίηση συνεχίζεται και για το υπόλοιπο μέρος του αρχείου του «Οδηγητή» έως τις μέρες μας.

Με αυτήν την αφορμή, μάλιστα, στο ΕΚΧΦ λειτουργεί μέχρι 8 Ιούλη έκθεση με πρωτότυπα φύλλα του «Οδηγητή» (καθημερινές 9.00 - 17.00), την οποία και επισκέφτηκαν την Παρασκευή μέλη της ΚΝΕ που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Τα πρώτα παράνομα φύλλα του «Οδηγητή», φύλλα με εξώφυλλα για Συνέδρια της ΚΝΕ και για τα πρώτα Φεστιβάλ της Οργάνωσης, εξώφυλλα από μεγάλους εργατικούς αγώνες τη δεκαετία του '80, ειδικά επετειακά εξώφυλλα, αλλά και κάποια από τα πρώτα φύλλα της εποχής της ανασυγκρότησης της ΚΝΕ, παρουσιάζονται στις προθήκες και στους τόμους της έκθεσης για τον «Οδηγητή».


Παράλληλα λειτούργησε για την εκδήλωση μικρή έκθεση βιβλίου με έμφαση στην έκδοση του «Οδηγητή» και της «Σύγχρονης Εποχής» «Κομματικός - Επαναστατικός Τύπος», μοιράστηκε ένα λιτό αναμνηστικό με ολόκληρο το ποίημα «Ο Οδηγητής» του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη, από το οποίο πήρε το όνομά του το όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ με αφορμή την εκδήλωση πολλά μέλη της ΚΝΕ ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον χώρο του ΕΚΧΦ, τον πλούτο των ντοκουμέντων, των βιβλίων και των εκθεμάτων του.

Σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας του «Οδηγητή» στην Οργάνωση Αττικής

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Βασιλείου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Η εκδήλωση, επεσήμανε, αποτελεί «επιστέγασμα της εξάμηνης προσπάθειας της Οργάνωσής μας από τον Γενάρη έως τον Ιούνη του 2022, στη διάρκεια της οποίας όλες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική συζητήσαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε καμπάνια για την αύξηση της κυκλοφορίας του περιοδικού της ΚΝΕ στη νεολαία της Αττικής.

Σε αυτό το διάστημα συζητήσαμε αρκετές φορές στις Οργανώσεις μας την πορεία διακίνησης του "Οδηγητή", την αξιοποίησή του από τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ, την προσπάθεια να φτάσει σε πιο πολλούς χώρους, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις σχολές κατάρτισης, στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές της Αττικής, στους χώρους δουλειάς κάθε είδους, σε εργοστάσια, επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα και αλυσίδες, νοσοκομεία, μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες».


Ηταν μια δουλειά που έφερε αποτέλεσμα: «Καταφέραμε αυτό το εξάμηνο να αυξήσουμε την κυκλοφορία του "Οδηγητή" πάνω από 1.000 φύλλα! Αυτό μας χαροποιεί και κυρίως μας δείχνει τις μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες που έχουμε, αν δουλέψουμε με σχέδιο, αν μπουν σε αυτήν τη μάχη όλα τα μέλη της ΚΝΕ και όλοι οι φίλοι της ΚΝΕ στην Αττική, σε κάθε Οργάνωση Βάσης. Αυτή η άνοδος της διακίνησης του "Οδηγητή", πάνω από 1.000 φύλλα στην Αττική αυτό το εξάμηνο, είναι η αρχή. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, γιατί η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα!».

Στο πλαίσιο αυτό, στην εκδήλωση έγινε η βράβευση των τριών πρωτοπόρων Τομεακών Οργανώσεων της Αττικής στη διακίνηση του «Οδηγητή» για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι οποίες ως βραβείο πήραν από ένα κορνιζαρισμένο εξώφυλλο φύλλου του «Οδηγητή» αυτού του εξαμήνου. Το πρώτο βραβείο πήγε στην ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας, το δεύτερο στην ΤΟ Μαθητείας - Κατάρτισης και το τρίτο στην ΤΟ Βόρειων Συνοικιών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, υπεύθυνος του ΕΚΧΦ, ο οποίος μίλησε στους νέους για τον πλούτο των ντοκουμέντων του. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΧΦ συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας, από το 2007 που διαμορφώθηκε ως Αρχείο - Βιβλιοθήκη το σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη. Σε αυτά τα 15 χρόνια η συλλογή του διαρκώς εμπλουτίζεται και είναι πολλοί οι ερευνητές, οι νέοι επιστήμονες αλλά και οι νέοι σύντροφοι που το επισκέπτονται και ανατρέχουν στα ντοκουμέντα του.


Οπως είπε ο Ν. Παπαγεωργάκης, το μεγαλύτερο μέρος των ντοκουμέντων του ΕΚΧΦ προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ, ωστόσο γίνονται προσθήκες και από άλλα αρχειακά ιδρύματα, και σήμερα τα ντοκουμέντα του ΕΚΧΦ ξεπερνούν τις 150.000, ενώ το καθένα από αυτά μπορεί να αριθμεί από μία σελίδα έως και να είναι ολόκληρο βιβλίο. Τα ντοκουμέντα αυτά διατρέχουν όλη την Ιστορία του ΚΚΕ στην υπερεκατοντάχρονη πορεία του, καθώς και σημαντικά στοιχεία της Ιστορίας του τόπου μας. Υπάρχουν επίσης περίπου 4.000 τίτλοι βιβλίων και περιοδικών. Ειδικά για το αρχείο του «Οδηγητή», που κι αυτό πλέον είναι προσβάσιμο ψηφιακά στο ΕΚΧΦ, ο Ν. Παπαγεωργάκης είπε ότι αριθμεί 854 αρχειακά ντοκουμέντα που καλύπτουν τα πρώτα 25 χρόνια της δράσης της ΚΝΕ, ενώ κάλεσε τους νέους να επισκεφτούν και να αξιοποιήσουν τον πλούτο των υλικών του ΕΚΧΦ.

Η Ιστορία του «Οδηγητή» είναι απόλυτα συνυφασμένη με την Ιστορία της ΚΝΕ

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Μίλησε για την αξία της ανάγνωσης του «Οδηγητή», θυμίζοντας «το πόσες φορές έχουμε υπογραμμίσει τα κείμενα στις σελίδες του πριν μιλήσουμε σε μια συνέλευση ενός Φοιτητικού Συλλόγου για να γίνουμε περισσότερο αποκαλυπτικοί, πριν ετοιμάσουμε μια ανακοίνωση στο σχολείο ή για ένα πρόβλημα στη γειτονιά. Πόσες φορές μάθαμε κάτι καινούριο που βοήθησε στο να πλατύνουμε τους ορίζοντες μας» κ.λπ.

Τόνισε ότι «η Ιστορία του "Οδηγητή" είναι απόλυτα συνυφασμένη με αυτήν της Οργάνωσής μας», θυμίζοντας πως «το πρώτο φύλλο του "Οδηγητή" κυκλοφόρησε στις 22 Σεπτέμβρη του '68, γραμμένο σε μεμβράνη και πολυγραφημένο. Λίγες μέρες μετά ξανατυπώθηκε σε παράνομο τυπογραφείο και κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα». Μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες διακίνησής του σε αυτά τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, για τη νόμιμη κυκλοφορία του στα επόμενα χρόνια ορμητικής ανάπτυξης της ΚΝΕ, για την αποτυχία της προσπάθειας σφετερισμού του από τους φραξιονιστές στη διάσπαση του 1989, για τις δυσκολίες και τις προσπάθειες κυκλοφορίας του τα χρόνια της ανασυγκρότησης κ.λπ.

Συνεχίζοντας ο Σ. Μπουντόλος ανέδειξε ότι «μελετώντας και ψάχνοντας τα φύλλα του "Οδηγητή" από την αρχή της κυκλοφορίας του μέχρι σήμερα:

Θα μπορέσει να δει τη συμβολή του στην πρώτη επαφή και τη διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, από τι υλικά είναι φτιαγμένη η πιο όμορφη υπόθεση για την οποία αξίζει και σήμερα να παλέψει κάθε νέος και νέα. Από τα αφιερώματα στους Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν ήδη από τα μαύρα χρόνια της παρανομίας για την Οργάνωση και τον "Οδηγητή" την περίοδο της δικτατορίας, μέχρι το πριν λίγα χρόνια επανατύπωμα της έκδοσης του Κομμουνιστικού Μανιφέστου που είχε πρωτοκυκλοφορήσει την περίοδο του τιτάνιου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και τα πρόσφατα αφιερώματα με ειδικά ένθετα για θέσεις του Κόμματος αναφορικά με μεγάλα προβλήματα της εποχής, βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της "Σύγχρονης Εποχής" κ.ά.

Θα έρθει σε επαφή με το πώς οι σελίδες του έχουν "φιλοξενήσει" διαχρονικά και μέχρι σήμερα την Ιστορία του λαού, τις ηρωικές μορφές του Κόμματος και της νεολαίας του που ο λαός μας έχει κλείσει μέσα στην καρδιά του, οι ποιητές έχουν γράψει για αυτούς και εμείς συνεχίζουμε να τους τραγουδάμε».

«Ο "Οδηγητής" ως όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού και της νεολαίας, προβάλλοντας την αλήθεια των "από κάτω"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Μπουντόλος και αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά παραδείγματα από ρεπορτάζ, άρθρα και στήλες του, κατέληξε τονίζοντας:

«Δεν έχει υπάρχει και δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα άλλη περίπτωση περιοδικού που η προετοιμασία του, η διανομή του και η διακίνησή του να γίνεται κάθε μήνα υπόθεση τόσων νέων. Παρά τα βήματα που σίγουρα πρέπει να γίνουν, έχει θεματολογία πραγματικά για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις σε κάθε χώρο, κόντρα στο παραλυτικό "δεν γίνεται τίποτα" - "δεν αλλάζουν τα πράγματα". Αισθανόμαστε λοιπόν περήφανοι που το περιοδικό, "δεμένο" σε κάθε του βήμα με την ίδια την Ιστορία της ΚΝΕ, παραμένει το μοναδικό έντυπο νεολαίας που προμηθεύονται χιλιάδες νέοι και νέες».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ