Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ποιους ενοχλεί η νίκη της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές;
  • Συμφωνία ΣΕΒ - Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Στην υπηρεσία του κεφαλαίου Εκπαίδευση και Ερευνα
  • Νέα ρύθμιση για τον κατασταλτικό ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Σχόλιο της ΚΝΕ
  • Ανταποκρίσεις από τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα
  • Κατασκήνωση στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας
Ποιους ενοχλεί η νίκη της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές;

Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών με τη σαρωτική επικράτηση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σκόρπισε χαρά και συγκίνηση σε χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, πολύ ευρύτερα από την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ.

Γιατί η νίκη της «Πανσπουδαστικής» είναι η αποστομωτική απάντηση της νέας γενιάς στην πολιτική της κυβέρνησης και απόρριψη της λογικής του συμβιβασμού με τα «λίγα», της αναμονής λύσεων από δήθεν σωτήρες.

Είναι η ελπιδοφόρα σπίθα που μπορεί να ανάψει τη φωτιά της ανυπακοής, της αντίστασης και της διεκδίκησης για όλα όσα οι φοιτητές έχουν ανάγκη.

Είναι η υπόσχεση ότι η νέα γενιά δεν προσκυνά και θα βρει τη δύναμη να παλέψει για το μέλλον της.

Είναι η επιστροφή στα φλογερά φοιτητικά χρόνια για πολλούς, που έδωσαν μάχες στα αμφιθέατρα μέσα από τα ψηφοδέλτιά της και - ακόμα κι αν ορισμένοι έκαναν διαφορετικές πολιτικές επιλογές τα επόμενα χρόνια - η νίκη της «Πανσπουδαστικής» τούς υπενθυμίζει ότι μόνο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπορούν να συγκρούονται και να ανατρέπουν τον αρνητικό συσχετισμό, να εκφράζουν τον νεανικό ριζοσπαστισμό και την αμφισβήτηση.

Και όσο μεγαλύτερη είναι η ευχαρίστηση και τα ειλικρινή συγχαρητήρια από τον απλό λαϊκό κόσμο, τόσο μεγαλώνει η ενόχληση της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των αστικών ΜΜΕ, που δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα!


Ομως το μήνυμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση!

***

Τι κι αν προσπάθησαν αρχικά να θάψουν το εκλογικό αποτέλεσμα; Η ήττα της ΔΑΠ μετά από 35 χρόνια έσκασε σαν βόμβα και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, παρά τη σιγή ασυρμάτου στα αστικά ΜΜΕ.

Τι κι αν η κυβέρνηση επιχείρησε με την καταστολή και τη συκοφάντηση των συλλόγων, με παν-κινητοποίηση του κομματικού της μηχανισμού και των κυκλωμάτων εξαγοράς ψήφων, να αποτρέψει να εκφραστεί στην κάλπη η νεανική καταδίκη στην πολιτική της; Οι φοιτητές τούς γύρισαν την πλάτη και στήριξαν μαζικά το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο. Περισσότεροι από 51.000 φοιτητές ψήφισαν, παρά τα τρία χρόνια απουσίας των φοιτητικών εκλογών, τη μείωση του φοιτητικού πληθυσμού λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την κατάργηση των συλλόγων των πρώην ΤΕΙ, την απουσία συλλόγων σε πολλά νέα Τμήματα που ιδρύθηκαν την τελευταία τριετία. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι την τελευταία δεκαετία η ΠΚΣ έχει μεγάλη άνοδο σε απόλυτο αριθμό ψήφων κατά 4.620 (+38%) και καταγράφει πρωτιές σε 118 συλλόγους, από 19 το 2012, ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις γκρεμίζονται. Γι' αυτό και όσοι επικαλούνται την αποχή καλύτερα να κοιτάξουν τα αποτελέσματα των παρατάξεών τους, που αποδοκιμάζονται από τους φοιτητές!

Τι κι αν η ΔΑΠ δεν αναγνωρίζει την ήττα της και αυτοεξευτελίζεται προβαλλόμενη ως νικήτρια των εκλογών, καταργώντας τους βασικούς κανόνες της αριθμητικής και νοθεύοντας τα αποτελέσματα που η ίδια ανακοίνωσε; Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι! Οι απίθανες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών φανερώνουν το μέγεθος της αμηχανίας και του προβληματισμού που υπάρχει στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αντί να συναντά και να συγχαίρει τη ΔΑΠ, ως είθισται κάθε χρόνο, επέλεξε να συναντήσει «μια ομάδα από φοιτητές και νέους εργαζόμενους» που συμμετείχαν σε συνέδριο επιχειρηματικότητας (!) για «να ακούσει τις ανησυχίες των νέων», όταν το μήνυμα χιλιάδων νέων από τις φοιτητικές εκλογές είναι εκκωφαντικό, κι ας επιλέγουν να παίζουν τους κουφούς!

Τι κι αν οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη για άλλη μια φορά στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με την καθίζηση της ΠΑΣΠ και αφήνοντας στην ανυπαρξία του το «Bloco», που επιτέλους κατάφερε να περάσει κατά 1 ψήφο τα λευκά και να χάσει από τα άκυρα; Οι δυνάμεις αυτές απέτυχαν να σύρουν τη νεολαία στη λογική «βάζω πλάτη σε όλα» και «θα λογαριαστούμε μετά». Οι φοιτητές επέλεξαν να γίνουν πρωταγωνιστές μέσα από τους συλλόγους τους, και όχι κομπάρσοι ή followers πολιτικών βγαλμένων από τη ναφθαλίνη, που ντύνονται με τον μανδύα της προόδου. Αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες ο προβληματισμός της νεολαίας να συναντηθεί με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ. Βγάζουν σπυριά και μόνο στην ιδέα της αγωνιστικής ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος, που θα στέκεται εμπόδιο στη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και δεν θα γίνεται «ντεκόρ» της κυβερνητικής εναλλαγής. Γι' αυτό ανέσυραν από το ντουλάπι τούς σκελετούς περί «σταλινικών παρατάξεων», «κομματικά καθοδηγούμενων», γιατί θέλουν τη νεολαία να καθοδηγείται μόνο από την κυρίαρχη ιδεολογία και να μην την αμφισβητεί.

***

Ενα είναι σίγουρο. Η νίκη της «Πανσπουδαστικής» μοίρασε πολλά χαμόγελα σε χιλιάδες απλούς ανθρώπους και νέους, αλλά και απανωτά «εγκεφαλικά» στα αστικά κόμματα και στα επιτελεία τους. Μας ύψωσε ένα μπόι ψηλότερα, για να ατενίζουμε τον ουρανό με αισιοδοξία για τις μάχες που έρχονται. «Αυτό το χαμόγελο και αυτόν τον ουρανό δεν μπορούν να μας τα πάρουν», όπως έγραφε ο ποιητής μας Γ. Ρίτσος.


Θ. Κ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΒ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στην υπηρεσία του κεφαλαίου Εκπαίδευση και Ερευνα

Με στόχο τη μεγαλύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, ώστε η Ανώτατη Εκπαίδευση να στηρίξει πιο ενεργά την κερδοφορία και τις κάθε φορά ανάγκες των εργοδοτών και των επιχειρήσεων, οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υπέγραψαν χτες συμφωνία συνεργασίας, σε συνάντηση που έγινε στη διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου στον Βόλο.

Με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν, η συμφωνία στοχεύει «στην υλοποίηση ενός σημαντικού φάσματος κοινών πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα στην επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, την ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας, τη διασύνδεση των αποφοίτων του Π.Θ. με την αγορά εργασίας και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ευρύτερη Περιφέρεια. Η συμφωνία Π.Θ. - ΣΕΒ εμπεδώνει την κοινή βούληση για πιο ουσιαστική διασύνδεση και συνεργασία Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται, μεταξύ άλλων, «μεταπτυχιακά, Διδακτορικά και Ερευνα στη Βιομηχανία, διασύνδεση των φοιτητών και των αποφοίτων με την αγορά εργασίας, με επίκεντρο την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης στα προγράμματα σπουδών των Σχολών/Τμημάτων του Πανεπιστημίου, δράσεις ενημέρωσης και διαλόγου για θέματα επαγγελματικής προοπτικής και σταδιοδρομίας (π.χ. ημέρες καριέρας, jobfairs), επισκέψεις σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, προώθηση της Διά Βίου Μάθησης και της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, διάγνωση και πρόγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, ανάπτυξη κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρά μια τέτοια διείσδυση του ΣΕΒ σε κάποιο ανώτατο ίδρυμα. Πρόσφατα είχαμε τη συμφωνία συνεργασίας του ΣΕΒ με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα βιομηχανικά διδακτορικά στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, την προσφορά ευκαιριών πρακτικής άσκησης σε μέλη του Συνδέσμου, αλλά και την ακαδημία AlMinds, σε συνεργασία με την SAS σε ΑΕΙ της χώρας.

Πλευρές και συμφωνίες ενταγμένες στο «πανεπιστήμιο - επιχείρηση», που χτίζουν «πέτρα - πέτρα» όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, όπου τα «χρηματοδοτικά κίνητρα για τη χρηματοδότηση της Ερευνας και των καινοτομιών» έρχονται να υπηρετήσουν τις προτεραιότητες των επενδυτών, με έρευνα κατά παραγγελία με γνώμονα ποιος κλάδος τους ενδιαφέρει για την αύξηση της κερδοφορίας τους, όπως π.χ. της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Είναι αυτό το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, στο οποίο οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν σιγή νεκροταφείου, ώστε να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες για τα κέρδη τους στις πλάτες των φοιτητών, για να εφαρμόζεται χωρίς εμπόδια η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά τους και στην Ανώτατη Εκπαίδευση! Σε αυτό το πλαίσιο εντείνεται η καταστολή, βάζοντας στο στόχαστρο το αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών να συζητάνε, να αποφασίζουν συλλογικά και να οργανώνουν τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.

Οι φοιτητές έχουν πείρα

Τα πανηγύρια για τέτοιου είδους συνεργασίες σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό πως, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΛΚΕ ξεπερνά τα 30.000.000, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχουν εκατοντάδες ελλείψεις καθηγητών, μόλις 466 κλίνες στις εστίες για πάνω από 12.000 ενεργούς φοιτητές, βιβλία που δίνονται καθυστερημένα κ.λπ.

Οσον αφορά τις προσδοκίες για σίγουρη σταδιοδρομία μετά τις σπουδές, λόγω της πιο άμεσης σχέσης του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις του ΣΕΒ, η πραγματικότητα δείχνει πως ένα μικρό μόνο μέρος από αυτούς απορροφάται ευκολότερα στην παραγωγή, με τους γνωστούς όρους που επικρατούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία συνεχίζει να παραδέρνει στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας ή να αναζητάει την τύχη της στο εξωτερικό.

Το γεγονός π.χ. ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι διδάκτορες όταν βγουν στην αγορά εργασίας χαρακτηρίζονται με τον όρο «overqualified» (δηλαδή με περισσότερα προσόντα απ' όσα απαιτούνται) δεν αποτελεί στοιχείο κακής οργάνωσης και διαχείρισης, αλλά ένα γεγονός που πηγάζει από τις ανάγκες της ίδιας της αγοράς εργασίας, που αναζητεί φθηνό - «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό και ορισμένες δεξιότητες, αντί για ολοκληρωμένη μόρφωση και αντίστοιχο θεωρητικό υπόβαθρο, και αρκείται στην απασχόληση μόνο μιας ορισμένης μικρής μάζας εργαζομένων - κατόχων διδακτορικού υψηλότερης επιστημονικής ειδίκευσης.

Την ίδια ώρα, πολύτιμη γνώση που θα μπορούσε να υπηρετεί τη λαϊκή ευημερία, θα κατευθύνεται εκεί όπου στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι επιχειρήσεις και θα εξαργυρώνεται ως κέρδος γι' αυτές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των φαρμάκων ή ακόμα και των σύγχρονων εφαρμογών της Πληροφορικής, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν και να διευκολύνουν τη ζωή του λαού σε πολλά επίπεδα, αλλά ως εμπορεύματα καπιταλιστικών επιχειρήσεων συχνά είναι ακόμα και απλησίαστα για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Διεθνής η απήχηση της νίκης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Συγχαρητήρια μηνύματα προς την ΚΝΕ

Η απήχηση του αποτελέσματος των φοιτητικών εκλογών που ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη την «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναδεικνύεται μέσα από τα συγχαρητήρια μηνύματα Κομμουνιστικών Νεολαιών και οργανώσεων της νεολαίας άλλων χωρών προς την ΚΝΕ.

Σε συγχαρητήρια επιστολή της η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας τονίζει πως «η εκλογική επιτυχία της "Πανσπουδαστικής" σηματοδοτεί ότι, την επόμενη περίοδο, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στα πανεπιστήμια θα εμπλακούν ακόμη πιο ενεργά στην ταξική πάλη που διεξάγεται στην Ελλάδα». «Η νεολαία της Ελλάδας και η νεολαία της Τουρκίας έχουν κοινά συμφέροντα. Η ΚΝΤ και η ΚΝΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για κοινωνικά δικαιώματα, δωρεάν επιστημονική μόρφωση και για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των νέων στις δύο χώρες. Οι φοιτητές που δεν υποτάσσονται στις αντιδραστικές πολιτικές των κυβερνήσεων πρέπει να οργανωθούν για να γεννήσουν την ελπίδα και στις δύο χώρες», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.

Σε μήνυμά του ο Σάμαρ Αμπάς, Κεντρικός Εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Φοιτητών Πακιστάν», σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η επιτυχία της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" στις εκλογές είναι δείγμα εμπιστοσύνης των φοιτητών και των νέων στους κομμουνιστές για καλύτερη εκπροσώπηση των ζητημάτων και των προβλημάτων τους. Η στήριξη της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" στις εκλογές από τη νεολαία αναδεικνύει, επίσης, την ιδεολογική συστράτευση των φοιτητών που αγωνίζονται ενάντια στις πολιτικές των καπιταλιστικών κρατών που στρέφονται ενάντια στους φοιτητές και μπαίνουν εμπόδιο στη μόρφωση και την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος».

Το Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ολλανδίας δηλώνει: «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα. Αυτό είναι απαραίτητο, όχι μόνο για τη βελτίωση της ικανότητας του φοιτητικού κινήματος να πηγαίνει κόντρα στις αντιδραστικές πολιτικές και την καταστολή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που προωθούνται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, αλλά και για να δυναμώσει ο αγώνας για τα δικαιώματα των φοιτητών για μια καλύτερη κοινωνία».

Η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ισραήλ στο μήνυμά της σημειώνει πως «είναι σαφές ότι το υποστηριζόμενο από τους κομμουνιστές ψηφοδέλτιο έχει ανέλθει από τη θέση της δεύτερης δύναμης που ήταν το 2019 στη θέση της πρώτης δύναμης στους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, κάτι που έχει να συμβεί στην Ελλάδα από το 1986».

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας (ΚΣ-ΚΝΒ) χαιρετίζει τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για την ιστορική νίκη στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, «αυτή η σημαντική νίκη επιβεβαιώνει ότι οι φοιτητές στην Ελλάδα βλέπουν ως σημείο αναφοράς την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, ως την πρωτοπορία που πραγματικά παλεύει για τα δίκαια αιτήματα και δικαιώματα του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα».

«Οι νέοι αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την κρίση του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος και στρέφονται προς τον σοσιαλισμό», αναφέρει σε μήνυμά του ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Κομμουνιστικής Νεολαίας Δανίας Νικολάι Ααμαντ.

Η Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης συγχαίρει για τη νίκη στις εκλογές, σημειώνοντας ότι η σαρωτική άνοδος της «Πανσπουδαστικής» «δείχνει τη στήριξη των φοιτητών στις θέσεις και τη δουλειά σας».

Νέα ρύθμιση για τον κατασταλτικό ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ανοίγει νέους, επικίνδυνους δρόμους, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατάει «ζεστό» το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με διαρροές ότι είναι έτοιμη να εγκατασταθεί στα ιδρύματα πρώτα της Θεσσαλονίκης και έπειτα της Αθήνας το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ερωτήματα για την τοποθέτησή της αλλά και για τον ρόλο της εγείρει νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (του οποίου η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής) και προβλέπει ότι το αστυνομικό προσωπικό και οι ειδικοί φρουροί που συγκροτούν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), «όταν δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκτελούν τα καθήκοντα της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999», δηλαδή καθήκοντα φύλαξης στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, κτιρίων και εγκαταστάσεων δημόσιων υπηρεσιών, κυβερνητικών αξιωματούχων κ.λπ. Πρόκειται για καθήκοντα που προφανώς κατά την άσκησή τους οι ειδικοί φρουροί θα φέρουν και πυροβόλο όπλο, το οποίο όμως δεν θα φέρουν όταν απασχολούνται στις ΟΠΠΙ.

Για ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της πανεπιστημιακής αστυνομίας κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε σχόλιό του για το θέμα, όπου σημειώνει:

«Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατατέθηκε στη Βουλή, ανοίγει νέους, επικίνδυνους δρόμους ως προς τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς προβλέπει ρητά ότι οι ειδικοί φρουροί που θα τη στελεχώνουν θα μπορούν να εκτελούν και όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα των ειδικών φρουρών - όταν δεν "διατίθενται" στα ΑΕΙ - έχοντας προφανώς τη δυνατότητα να φέρουν και να χρησιμοποιούν όπλα.

Οι φοιτητές με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν την είσοδο πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές τους. Εχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους».

Τουρνουά μπάσκετ στη Λάρισα

Το μαθητικό Φεστιβάλ που θα γίνει το Σάββατο 4 Ιούνη στο Φρούριο, προετοιμάζουν οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Λάρισα. Μέσα από καθημερινές εξορμήσεις προσπαθούν να φτάσει το μήνυμα των φετινών Μαθητικών Φεστιβάλ σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, στα φροντιστήρια, στα ωδεία, στα σχολεία, στις γειτονιές. Να μάθουν όλοι τη λύση που προτείνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους.

Ταυτόχρονα, μέσα από μικρές συσκέψεις, τα μέλη της ΚΝΕ συζητάνε, ανταλλάσσουν γνώμες και οργανώνουν μαζί με φίλους της Οργάνωσης τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπροστά στο Φεστιβάλ, οργανώθηκε το Σάββατο 7 Μάη συζήτηση για τον ρόλο της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ αυτό το Σάββατο 28 Μάη διοργανώνεται τουρνουά μπάσκετ στο πάρκο Χατζηχαλάρ, στις 7 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ όπως και των Μαθητικών Spot σε Εύοσμο, Σταυρούπολη, Αμπελόκηπους, Κέντρο, Τούμπα, Χαριλάου, Καλαμάρια και σε άλλα δεκάδες μέρη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας!

Γύρω από τα Μαθητικά Spot διοργανώνονται πλήθος πολύμορφων και δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπως αθλητικά τουρνουά, συζητήσεις, παιχνίδια, workshops, escape room, προβολές ταινιών, διαγωνισμοί skate και bmx και πολλά άλλα!

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται:

Την Παρασκευή 27/5 στις 7 μ.μ., στο Ελαιόρεμα. Περιλαμβάνει: Escape room για τον πόλεμο «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά... είμαστε με τους λαούς!», Τουρνουά μπάσκετ και ping pong ενάντια στα ναρκωτικά, Karaoke party.

Το Σάββατο 28/5 στις 6.30 μ.μ., στο Γήπεδο Μπάσκετ Χορτιάτη, με Τουρνουά skate - σκάκι, παρουσίαση project «Μαθαίνω την Ιστορία του τόπου μου. Για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη», ομιλία από καθηγήτρια σχολείου της περιοχής, μαθητικά συγκροτήματα.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Είμαι κάθε φορά το μέλλον!»

Συνεχίστηκαν οι δημιουργικές και κεφάτες μαθητικές γιορτές σε γειτονιές της Αττικής και αυτό το Σαββατοκύριακο

Στην Ηλιούπολη
Στην Ηλιούπολη
«Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται... ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!». Αυτό το μήνυμα, εμπνευσμένο από τους στίχους του Κώστα Βάρναλη, μεταφέρουν τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε γειτονιές της Αττικής, όπου άρχισαν το ταξίδι τους την προηγούμενη βδομάδα και συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ενώ το επόμενο διάστημα και μέσα στον Ιούνη θα απλωθούν σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης μαθητές των σχολείων της περιοχής, στο δικό τους Φεστιβάλ.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είχαν ετοιμάσει από νωρίς τον χώρο για τις δραστηριότητες των μικρών φίλων της ΚΝΕ, για το ανοιχτό μάθημα λάτιν χορών από την ομάδα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, αλλά και για να υποδεχτούν τους skaters, που εντυπωσίασαν με τις σανίδες τους.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο Αντρέας, μαθητής από την Ηλιούπολη, μιλώντας για τις μάχες που έδωσαν οι μαθητές όλη τη χρονιά και παρουσιάζοντας τον σκοπό των φετινών Μαθητικών Φεστιβάλ: Περισσότεροι νέοι να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, να παλέψουν για την κοινωνία που χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες τους.

Οι συζητήσεις αλλά και το κέφι συνεχίστηκαν όσο στη σκηνή βρίσκονταν μαθητές - καλλιτέχνες που συντρόφευαν το κοινό με τα τραγούδια τους.

***

Στην Καλλιθέα
Στην Καλλιθέα
Το μήνυμα των φετινών Μαθητικών Φεστιβάλ ακούστηκε και στην Καλλιθέα το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς οι μαθητές βρέθηκαν από νωρίς στην πλατεία Κύπρου για να ετοιμάσουν τα διαφορετικά Στέκια του φετινού Φεστιβάλ, για κάθε γούστο.

Την αυλαία άνοιξε η Αργυρώ από το 7ο ΓΕΛ, η οποία κάλεσε όλους τους μαθητές να μην ξεχάσουν τους αγώνες που έδωσαν, να συνεχίσουν με την ίδια πυγμή και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με συζήτηση, κέφι και χορό σε λάτιν ρυθμούς, και πολλές στιγμές γέλιου σε ένα πρωτότυπο stand up comedy, ενώ οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» έκαναν δικές τους δραστηριότητες για την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη.

Τέλος, οι μουσικοί ξεσήκωσαν το κοινό με τους ιδιαίτερους στίχους τους, μετατρέποντας τη σκηνή σε μια γιορτινή διαδήλωση.

***

Τη σκυτάλη πήραν και οι μαθητές στον Νέο Κόσμο, που έστησαν τη δική τους γιορτή το Σάββατο στο πάρκο Χελντράιχ.

Το Φεστιβάλ άνοιξε με χαιρετισμό της Δήμητρας, μαθήτριας του 1ου Πρότυπου Λυκείου, η οποία καλωσόρισε τους επισκέπτες. Σειρά είχε το παιχνίδι «Ρουκ Ζουκ - Ξύλινη Γλώσσα», ενώ ακολούθησε παρουσίαση πρότζεκτ από δύο μαθητές σχετικά με τη θέση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση γύρω από τον πόλεμο. Οι δύο ομιλητές κάλεσαν τους συμμαθητές τους να προβληματιστούν για την αιτία του πολέμου και να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή της ΚΝΕ μέσα στα σχολεία για μια κοινωνία όπου δεν θα υπάρχουν πόλεμοι, προσφυγιά, φτώχεια. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα με αντιπολεμικά τραγούδια και συναυλία hip hop με δυναμικούς στίχους.

Στον Κορυδαλλό
Στον Κορυδαλλό
Στον χώρο του Φεστιβάλ ξεχωριστή θέση είχαν οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», οι οποίοι με τις ζωγραφιές τους έδωσαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στον πόλεμο.

Τέλος, τη δική τους γωνιά είχαν οι εκθέσεις από μαθητές και μαθήτριες «Γιατί οργανώθηκα στην ΚΝΕ», καθώς επίσης για την πολύμορφη βία κατά των γυναικών και τις αιτίες της, που συγκέντρωσαν τα βλέμματα και προβλημάτισαν τους επισκέπτες.

***

Την Κυριακή μία ακόμα μαθητική συνάντηση έγινε στο Μαρούσι, στο πάρκο δίπλα από τον ΗΣΑΠ, όπου μαθητές από όλες τις γύρω περιοχές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με την παρουσίαση ερωτηματολογίου που είχε δοθεί τις προηγούμενες μέρες σε μαθητές, με τίτλο «Μαθαίνουμε για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών! Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και βία».

Οι μαθητές - μέλη της ΚΝΕ πήραν τον λόγο στη συνέχεια και κάλεσαν τους συμμαθητές τους σε συμπόρευση με την ΚΝΕ για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς πολέμους, ανασφάλεια, φτώχεια και εκμετάλλευση.

Στο Φεστιβάλ χαιρετισμό απηύθυνε ένας πρωτοετής φοιτητής Παιδαγωγικού, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές. Μίλησε για τη σημασία που είχαν οι μαθητικοί αγώνες όλα αυτά τα χρόνια, καθώς κατάφεραν να σπείρουν τη σπίθα της αμφισβήτησης, της διεκδίκησης και του συλλογικού αγώνα σε χιλιάδες νεανικές συνειδήσεις.

Το ενδιαφέρον κέντρισε ακόμα το αντιφασιστικό timeline (χρονολόγιο), το οποίο είχε φτιαχτεί από τους ίδιους τους μαθητές. Το χρονολόγιο ξεκινούσε από το 1918 - 1919 και έφτανε στο σήμερα, παρουσιάζοντας την πορεία του φασισμού, μια πορεία ταυτισμένη με τις πιο δύσκολες στιγμές του καπιταλιστικού συστήματος, με τις οικονομικές κρίσεις και τους πολέμους του. Ξεχωριστή θέση στην αναδρομή είχαν οι μεγάλες στιγμές της λαϊκής αντιφασιστικής πάλης με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές!

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό αφιέρωμα ενάντια στον πόλεμο, το οποίο συγκίνησε μικρούς και μεγάλους, καθώς και με συναυλία από τους Rhyme Riot.

Στον χώρο του Φεστιβάλ τη δική τους θέση είχαν οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», που παρουσίασαν μέσα από φωτογραφίες τη δραστηριότητά τους μέσα στη χρονιά.

***

Με πολύ μαζική συμμετοχή μαθητών και με πλούσιο πρόγραμμα, που είχε ...απ' όλα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή Μαθητικό Φεστιβάλ και στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία στολίστηκε από το πρωί με αφίσες, πανό και συνθήματα.

Αυτό που έκλεψε τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή ήταν ο χώρος του «Τραβέρσο», του Στεκιού Πολιτισμού της ΚΝΕ στον Πειραιά, το οποίο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργάνωσε σεμινάριο ρομποτικής και τουρνουά σκάκι. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έδειξαν οι μαθητές είναι ότι οι σκακιέρες που είχαν στηθεί στον χώρο δεν άδειασαν ούτε στιγμή, από την ώρα που ξεκίνησε μέχρι που τελείωσε το Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό μαθήτριας από το 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού και συνεχίστηκε με σεμινάριο μουσικής παραγωγής hip hop, από τον Numberless, και παιχνίδι «Ακου τι είπαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία». Ακολούθησε συζήτηση με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς από τα σχολεία του Κορυδαλλού και της Νίκαιας με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», για να πάρει τη σκυτάλη το μουσικό πρόγραμμα, με hip hop συναυλίες με τις Libera x Asleep και ΝΕΚ and JOSEY, και λαϊκό γλέντι με τους «ΤΕΙ-χνίτες».

Το ταξίδι συνεχίζεται με τα δεκάδες Μαθητικά Φεστιβάλ των επόμενων ημερών. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο Μαθητικά Φεστιβάλ είναι προγραμματισμένα σε Αιγάλεω, Κυψέλη, Φιλαδέλφεια, Φυλή το Σάββατο 28 Μάη και σε Ελευσίνα και Πέραμα την Κυριακή 29 Μάη.

Η ΚΝΕ δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς!

Εχοντας ήδη από πέρυσι πραγματοποιήσει μια πολύ όμορφη προφεστιβαλική εκδήλωση στον πανέμορφο χώρο που βρίσκεται στις Αρχαίες Κλεωνές Κορίνθου, με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από τον κ. Θανάση Παπαδά, η ΚΝΕ σχεδιάζει και τις φετινές της δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει μουσική συνάντηση συγκροτημάτων και νέων καλλιτεχνών, στις 16 Ιούλη, επιδιώκοντας να δοθεί «βήμα» στη νεανική δημιουργία.

Στο κάλεσμά του αναφέρει:

«Εχετε συγκρότημα ή παίζετε οποιοδήποτε είδος μουσικής από rock, metal, funk, garage, μέχρι παραδοσιακά, ρεμπέτικα, hip hop κ.λπ.; Είστε μαθητές, φοιτητές, νέοι καλλιτέχνες έως 30 χρονών; Στείλτε ένα μουσικό demo στο kne@kne.gr και δηλώστε συμμετοχή!».

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Green Theater θα ανακοινωθεί σύντομα.

Φεστιβάλ σπουδαστών ΙΕΚ Θεσσαλονίκης

Σπουδαστικό φεστιβάλ οργανώνουν οι Σύλλογοι Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) και Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) την Παρασκευή 27/5, στις 7.30 μ.μ., στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ομιλίες και παρεμβάσεις από σπουδαστές, έκθεση φωτογραφίας από σπουδαστές αντίστοιχης ειδικότητας με αντιπολεμικό περιεχόμενο, σκίτσα, καθώς και μουσικό πρόγραμμα. Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ θα έχουν τα εργατικά σωματεία με γωνιά γνωριμίας και ενημέρωσης των σπουδαστών από συνδικαλιστές.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Περίπατος για τη street art το Σάββατο 28/5 στην Αθήνα

Με προβολή ταινίας την Κυριακή και συζήτηση τη Δευτέρα ολοκληρώνεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα στο λεγόμενο «Τρίτο Σινεμά»

Με περίπατο για τη street art και τη συνέχεια του αφιερώματος στο λεγόμενο «Τρίτο Σινεμά» ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Μάη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα.

«Ανακαλύπτοντας τη street art» τιτλοφορείται ο περίπατος που οργανώνεται το Σάββατο 28 Μάη, ως συνέχεια της πολύ επιτυχημένης συζήτησης για τη street art στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι τον Απρίλη. Οσοι και όσες θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά επιλεγμένα έργα στον φυσικό τους χώρο, στη σχέση τους με την πόλη και τους κατοίκους της.

Τη διαδρομή του περιπάτου έχει σχεδιάσει ο Θανάσης Χουλιαράς, μουσικός, συγγραφέας της έκδοσης «Τα μάτια της πόλης: Μία Συνολική Θεώρηση της Street Art - H Περίπτωση της Αθήνας» και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.

Στη συζήτηση θα συμβάλει επίσης ο Γιώργος Σκουρλής (Atek), εικαστικός και street artist. Ο περίπατος θα διαρκέσει δύο ώρες και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση σε υπαίθρια στάση της διαδρομής.

Το ραντεβού για την έναρξη του περιπάτου είναι στις 10 π.μ. στο Μοναστηράκι, έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Συμμετοχές θα δηλώνονται στα στοιχεία επικοινωνίας του Στεκιού (τηλέφωνο: 210 8823674, e-mail: steki@kne.gr).

Προβολή ταινίας και συζήτηση

Παράλληλα, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος στο «Τρίτο Σινεμά» στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας (Τροίας 36, Βικτώρια) προγραμματίζονται:

-- Την Κυριακή 29 Μάη στις 7.30 μ.μ. προβολή ταινίας που πραγματεύεται το γυναικείο ζήτημα μέσα από διαφορετικές περιόδους της κουβανικής Ιστορίας. Πρόκειται για μία σπονδυλωτή ταινία, με τρεις αυτόνομες ιστορίες. Σε καθεμιά το κύριο πρόσωπο είναι μια γυναίκα και τοποθετείται χρονικά σε διαφορετική χαρακτηριστική περίοδο του αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας. Το πρώτο επεισόδιο μας μεταφέρει στο 1895, την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας. Το δεύτερο μας μεταφέρει στο 1932, την περίοδο της δικτατορίας του Ματσάντο και της αμερικανικής αποικιοκρατίας. Το τρίτο περιγράφει τα προβλήματα μιας αγρότισσας μετά την επανάσταση, που ο άντρας της δεν την αφήνει να πηγαίνει στο λαϊκό πανεπιστήμιο.


-- Τη Δευτέρα 30 Μάη στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Παύλο Χαρμπαλή, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, για την Κουβανική Επανάσταση και την Ιστορία των χωρών της Λατινικής Αμερικής στις οποίες αναφέρθηκε το κινηματογραφικό αφιέρωμα.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κατασκήνωση στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας

Με σύνθημα «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών! Ούτε βάση, ούτε στόχος των ιμπεριαλιστών!», οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ πραγματοποιούν κατασκήνωση την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μάη στο Δημοτικό Κάμπινγκ της Αλεξανδρούπολης.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 28 Μάη στο πάρκο στην Αργώ, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της κατασκήνωσης, στον χώρο του κάμπινγκ θα διεξαχθούν ακόμα πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, συζητήσεις, δράσεις, συναυλίες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, ενάντια στη λειτουργία της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στο λιμάνι της πόλης και στην επικίνδυνη μετατροπή της πόλης σε στρατιωτική πύλη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή 27 Μάη

19.00: Βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922: Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή».

20.30: Συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Εντέχνως» από την Αλεξανδρούπολη.

22.00: Λαϊκό γλέντι με τους Θανάση Δήμου, Στάθη Μουφτόγλου και Χριστίνα Κουτσούκου.

Σάββατο 28 Μάη

9.00-13.00: Οργανωμένες επισκέψεις - εκδρομές σε μέρη που συνδέονται με λαμπρές σελίδες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά και με την Ιστορία και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

11.00-13.00: Φοιτητικό τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5.

18.00: Προσυγκέντρωση στο Πάρκο Ακαδημίας.

19.00: Πολιτική συγκέντρωση στο πάρκο στην Αργώ. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


20.30: Συναυλία με τους «Sober on Tuxedos».

22.00: Συναυλία με τον Μιθριδάτη.

23.30: Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Κυριακή 29 Μάη

11.00: Εκδήλωση - συζήτηση για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές «Μόνοι τους και όλοι μας: Το αποδείξαμε!». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ