Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» θα διαβάσετε:

  • Μια ανταπόκριση από το εργοστάσιο της «Μινέρβα» στο Σχηματάρι, στον απόηχο της Σύμβασης με αυξήσεις που κέρδισαν ύστερα από σκληρό αγώνα οι εργαζόμενοι
  • Για τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, όπου ξεχωρίζει το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και άλλες διατάξεις, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή
  • Ενα μικρό αφιέρωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση USB, που φιλοξενεί το 18ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στη Ρώμη (ξεκινά αύριο, Παρασκευή)
  • Αλλες ειδήσεις από το εργατικό ρεπορτάζ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΙΝΕΡΒΑ» - ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
Κέρδισαν με το σπαθί τους Σύμβαση με αυξήσεις

Για τον τρόπο που οργανώθηκε η μάχη μιλούν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από το εργοστάσιο και τον κλάδο

Από τις κινητοποιήσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων της «Μινέρβα»
Από τις κινητοποιήσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων της «Μινέρβα»
Σε αυξήσεις στους μισθούς που δίνουν «ανάσα» στους ίδιους και στις οικογένειές τους, όπως και στην καλυτέρευση μιας σειράς άλλων όρων δουλειάς και αμοιβής, οδήγησε ο αγώνας που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα οι εργάτες του εργοστασίου της «Μινέρβα» στο Σχηματάρι μαζί με το σωματείο τους, την Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Η συμφωνία που πέτυχαν προβλέπει αυξήσεις που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 5%, ενώ για τους χαμηλόμισθους ξεπερνούν το 6,5%. Πιο αναλυτικά, η νέα Σύμβαση περιλαμβάνει: Κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ και αυξήσεις που στους πιο χαμηλόμισθους θα ξεπεράσουν τα 120 ευρώ τον μήνα. Επίδομα χειρισμού μηχανών, υπαλληλοποίηση των ωρομισθίων που εργάζονται πάνω από 5 έτη στην εταιρεία, διατακτικές επιταγές αξίας 240 ευρώ τον χρόνο, αυξήσεις παροχών σε είδος και επιβράβευση πολυετιών με δύο μέρες επιπλέον άδεια, εφάπαξ ποσά κ.ά.

Στη συμφωνία αποτυπώνονται επίσης η προσαύξηση 75% από την πρώτη ώρα υπερωρίας, η προσαύξηση 42% στο νυχτερινό, η μετακίνηση από και προς το εργοστάσιο, το γεύμα στις υπερωρίες, τα οποία οι εργαζόμενοι είχαν κερδίσει με παλιότερους αγώνες τους.

Το θετικό αποτέλεσμα έχει τη «σφραγίδα» της αποφασιστικής δράσης με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, της συσπείρωσης στο σωματείο τους.


Οι τακτικές συνεδριάσεις της Εργοστασιακής Επιτροπής, οι κοινές συνεδριάσεις με το ΔΣ του κλαδικού σωματείου, οι περισσότερες από δέκα Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν στο εργοστάσιο, με αιχμή το πλαίσιο διεκδίκησης και την εναλλαγή των μορφών πάλης, οι συσκέψεις στα διαλείμματα και τις αλλαγές βάρδιας, οι περιοδείες στα πόστα, η καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Απρίλη, στις στάσεις εργασίας, στην υποστολή των υπερωριών, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα του αγώνα που έδωσαν.

Σήμερα είμαστε πολύ «ψηλότεροι»

Μια πρώτη αποτίμηση των κινητοποιήσεων, της συμφωνίας στην οποία οδήγησαν, αλλά και της πείρας που απέκτησαν οι εργαζόμενοι, κάνουν μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής.

Ο αγώνας - όπως υπενθυμίζουν - ξεκίνησε πριν από τα Χριστούγεννα, για έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο δουλειάς. Στο έδαφος αυτό, αναδείχθηκε η ανάγκη για υπογραφή Σύμβασης που να κατοχυρώνει τα έως τώρα κεκτημένα και να κάνει ένα βήμα μπροστά στη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και νέων δικαιωμάτων.

«Εγινε ένα βήμα στην εδραίωση μιας σειράς κατακτήσεων και στην αύξηση των μισθών», σημειώνει ο Γιώργος Ζυμπουλέρης, πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ επισημαίνει ιδιαίτερα τις σημαντικές αυξήσεις για τους πιο χαμηλόμισθους. «Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν μεταφερθεί στο εργοστάσιο από άλλους χώρους, από γραμμές παραγωγής που εξαγοράστηκαν από την εταιρεία, και αμείβονται με χαμηλότερο μισθό. Με τις αυξήσεις που κερδίσαμε κάνουμε ένα βήμα ώστε να κλείσει η "ψαλίδα" αυτή», αναφέρει.

«Αποσπάσαμε μια αύξηση ικανοποιητική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που οι αυξήσεις δίνονταν με το σταγονόμετρο. Είναι μια καλή εξέλιξη που μπορεί να γίνει παράδειγμα και για άλλους χώρους», προσθέτει ο Σπύρος Μακρής, μέλος της Επιτροπής.

Και οι δύο εξηγούν πως οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ...πλουτίσουν με 5% και 6% αύξηση. Θα μπορέσουν όμως να πάρουν μια ανάσα σε συνθήκες που η ακρίβεια λεηλατεί το οικογενειακό τους εισόδημα. Οπως αναφέρουν, υπάρχουν ζητήματα και διεκδικήσεις για τα οποία ο αγώνας συνεχίζεται, με καλύτερους όρους τώρα.

Οι παροχές στους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά και η κατάρτιση οργανογράμματος που θα καταμερίζει τη δουλειά στις μηχανές, είναι δύο μέτωπα αιχμής για το επόμενο διάστημα.

«Πότε είναι η κρίση, πότε η πανδημία, συνεχώς την πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι», σχολιάζει ο Γ. Ζυμπουλέρης και προσθέτει πως οι εργαζόμενοι στη «Μινέρβα» δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα: «Δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε τη δουλειά μας και τους μισθούς στα χρόνια της κρίσης, τα προηγούμενα χρόνια κάναμε αγώνες για αυξήσεις, τώρα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα».

Κοινή διαπίστωση στην οποία καταλήγουν είναι ότι η συλλογική δράση και συζήτηση, η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στη διαμόρφωση του πλαισίου πάλης και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων, είναι αυτά που έκαναν τη διαφορά. «Αλλιώς είναι όταν τα νερά είναι στάσιμα, αλλιώς όταν είναι ταραγμένα», σχολιάζει ο Σπ. Μακρής.

Τονίζει ότι η συμμετοχή στις συνελεύσεις και τις συσκέψεις δεν ήταν τυπική, ότι οι εργαζόμενοι δεν έμειναν απλοί ακροατές, αλλά είπαν τη γνώμη τους, εξέφρασαν σκέψεις και διαφωνίες, έγιναν μέσα από αυτή τη διαδικασία πιο δυνατοί. «Δείξαμε τη δύναμή μας απέναντι στην εργοδοσία. Ο,τι αποφασίσαμε όλοι μαζί, το υλοποιήσαμε όλοι μαζί», υπογραμμίζει ο Γ. Ζυμπουλέρης.

«Η δουλειά στις μηχανές, στη διαδικασία της παραγωγής, μας απομακρύνει τον έναν από τον άλλον. Η δράση που αναπτύξαμε δυνάμωσε τους μεταξύ μας δεσμούς. Σήμερα αισθανόμαστε όλοι πολύ "ψηλότεροι"», συμπεραίνει και επισημαίνει τη δυνατότητα η εξέλιξη στη «Μινέρβα» να δώσει τον τόνο για κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις σε άλλους χώρους δουλειάς, να γίνει αντικείμενο συζήτησης «με τους φίλους και τις οικογένειές μας, με εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν σωματεία», να διαδοθεί πλατιά το μήνυμα: «Μόνο με τη δική μας δράση μπορούμε να πάρουμε ανάσα, να ανοίξουμε δρόμο για να ζήσουμε καλύτερα».

Παράδειγμα και για άλλους χώρους δουλειάς

«Ο αγώνας στη "Μινέρβα" είναι σημαντικός και δείχνει σε ολόκληρο τον κλάδο τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι για να κερδίζουν. Είναι οδηγός και για άλλους χώρους που βρίσκονται σήμερα σε διαπραγματεύσεις, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην "Upfield" (πρώην ΕΛΑΪΔΑ)», τονίζει ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Στέκεται ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε ο αγώνας: Στις συχνές συνελεύσεις και συσκέψεις με τη συμμετοχή των εργαζομένων, όπου διαμορφώθηκε το πλαίσιο των διεκδικήσεων, μέσα από ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα που προέκυπταν. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο και την Εργοστασιακή τους Επιτροπή, οι εργαζόμενοι έκαναν σαν μια γροθιά πράξη τις αποφάσεις τους.

Ο πρόεδρος του σωματείου υπενθυμίζει ότι η εργοδοσία προσπάθησε να βάλει στον «πάγο» τις διεκδικήσεις των εργαζομένων επικαλούμενη τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ενδεχόμενη απώλεια των αγορών της Ρωσίας και της Ουκρανίας για το ελαιόλαδο, οι ανατιμήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών για την παραγωγή ηλιελαίου επιστρατεύτηκαν για να αρνηθεί τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

«Κάτω από την αποφασιστική στάση και την ενότητα των εργαζομένων η εταιρεία αναγκάστηκε να κάνει ελιγμούς, να καταλήξει σε αυτήν τη συμφωνία», σημειώνει ο Σωτ. Αγγελόπουλος.

«Η θετική εξέλιξη του αγώνα στη "Μινέρβα" μπορεί να δώσει ώθηση στη διεκδίκηση όλων των εργαζομένων στον κλάδο. Ηδη, το Διοικητικό Συμβούλιο, μαζί με τις Εργοστασιακές Επιτροπές, οργανώνει συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και συναντήσεις με την εργοδοσία, για την υπογραφή ικανοποιητικών Συμβάσεων που θα αποτελέσουν ανάσα για τους εργαζόμενους», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Σοβαρά τραυματίας από έκρηξη σε εργοστάσιο

Ενας 28χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά από την έκρηξη που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο εργοστασιακό συγκρότημα της «Alfa Wood» στην περιοχή Μαυραναίοι, στα Γρεβενά. Νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

H έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στη μονάδα βιομάζας για την παραγωγή Ενέργειας του εργοστασίου παραγωγής ινοσανίδας της «Alfa Wood». Εγινε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στη μονάδα βιομάζας που βρίσκεται στο πίσω σημείο των εγκαταστάσεων και ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από περίπου ένα χρόνο.

Στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονταν δύο εργαζόμενοι, εκ των οποίων ο ένας τραυματίστηκε και αρχικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών, όπου όμως κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες τρεις μέρες, η μονάδα είχε βγει εκτός παραγωγής και βρισκόταν σε διαδικασία συντήρησης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εμπρακτη στήριξη στους απεργούς της COSCO

Αμεση ήταν η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών σωματείων στο κάλεσμα της ΕΝΕΔΕΠ για τη στήριξη των απεργών εργατών της COSCO, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους που αποτελεί υπόθεση όλων των εργαζομένων. Πέρα από τα άμεσα ψηφίσματα αλληλεγγύης, την παρουσία εκλεγμένων και μελών των σωματείων εκπαιδευτικών από όλη την Αττική στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας τις προηγούμενες μέρες, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τη στήριξή τους είτε με κατάθεση χρημάτων στο απεργιακό ταμείο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, είτε με κάλεσμα στα μέλη των σωματείων για μάζεμα τροφίμων διαρκείας, ειδών υγιεινής, βρεφικά γάλατα και τροφές στα γραφεία των σωματείων. Μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει με χρηματικά ποσά τα σωματεία: «Ν. Πλουμπίδης», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Δ. Γληνός», «Η πρόοδος», Αργοσαρωνικού, «Κ. Σωτηρίου», Χαϊδαρίου, Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.

  • Επίσης, την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά εκφράζουν η ΣΕΑΑΝ, το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, οι γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ.
Η πορεία της πανδημίας

Χτες ακόμη 32 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.284 θάνατοι. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 231, το 48,48% πλήρως εμβολιασμένοι. Σε 200.000 τεστ (2% του πληθυσμού) επιβεβαιώθηκαν 8.675 νέα κρούσματα. Τα 660 αφορούν επαναλοιμώξεις, τα 3.373 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.343.565 και των επαναλοιμώξεων σε 124.363. Τo Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,89. Τη βδομάδα 25 Απρίλη - 1 Μάη, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5,05%. Την ίδια βδομάδα, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.200.

Ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας

Τουλάχιστον 228 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν εντοπιστεί σε 20 χώρες και άλλα 50 είναι υπό διερεύνηση, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι παραμένουν άγνωστα τα αίτια των σοβαρών φλεγμονών. Τρία παιδιά (2, 8 και 11 ετών) έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία, αφού πρώτα εμφάνισαν ίκτερο, σπασμούς και απώλεια των αισθήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Απρίλη το σύνολο των περιστατικών ήταν 169 σε 11 χώρες, σε 74 περιστατικά εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, 20 είχαν νοσήσει με Covid και 19 είχαν νοσήσει ταυτόχρονα με αδενοϊό και Covid.

Οι συνήθεις ιοί, στους οποίους οφείλονται οι οξείες ιογενείς ηπατίτιδες (από την Α ως την Ε), δεν έχουν εντοπιστεί σε κανένα από τα κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον ΠΟΥ. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κάποιο περιστατικό.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Κάθε στάση και ένα «επεισόδιο» στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας

Στα Γιάννενα ο τελευταίος σταθμός, με αγωνιστική «υποδοχή» από τους εργαζόμενους

Στην Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα
Εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ανάμεσα σε αυτούς και πλήθος συμβασιούχων, διαδήλωσαν χτες ότι «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «υποδεχόμενοι» αγωνιστικά την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε χτες το νοσοκομείο, στο πλαίσιο της περιοδείας της στις υγειονομικές μονάδες της Ηπείρου, για την προώθηση του «νέου ΕΣΥ».

Με τη μαχητική παρουσία τους χάλασαν την κυβερνητική φιέστα, που για το στήσιμό της είχαν επιστρατευτεί πλήθος μελών της ΔΑΚΕ, κόντρα στην αγωνία και τα οξυμένα προβλήματα των υγειονομικών του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, με την υπουργό να αρνείται αρχικά κάθε συνάντηση με συνδικαλιστικό φορέα, μετά και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν στα Νοσοκομεία της Λευκάδας και της Πρέβεζας.

Κάτω από τις πιέσεις όμως των εργαζομένων, έγινε τελικά συνάντηση με μέλη της διοίκησης της ΕΙΝΗ και της Επιτροπής Αγώνα των 217 συμβασιούχων του νοσοκομείου, που έχοντας κερδίσει τρίμηνη παράταση των συμβάσεών τους μέχρι τέλη Ιούνη, διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους.

Ο Μπάμπης Παπάς, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΗ, εξέθεσε τις εγκληματικές ελλείψεις του νοσοκομείου σε υγειονομικό προσωπικό, λέγοντας ότι ο σημερινός αριθμός των γιατρών που απασχολούνται στο ΠΓΝΙ είναι μικρότερος από αυτόν πριν την έναρξη της πανδημίας, ενώ για το νοσηλευτικό προσωπικό το ισοζύγιο είναι οριακά θετικό, με μεγάλο αριθμό όμως αυτών να απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ο Αλέξανδρος Μάρκου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων, απαίτησε την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, τονίζοντας ότι ανάμεσά τους υπάρχουν εργαζόμενοι ακόμη και με 25 χρόνια προϋπηρεσία, για να εισπράξει τον χλευασμό της αναπληρώτριας υπουργού, που προκλητικά αναρωτήθηκε γιατί ένα νοσοκομείο καθαρίζεται καλύτερα από μόνιμους εργαζόμενους αντί από εργαζόμενους που απασχολούνται σε εργολάβο!

Στην Πρέβεζα

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η επίσκεψη και αντίστοιχη αγωνιστική υποδοχή της Μ. Γκάγκα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Στη συνάντησή τους με την αναπληρώτρια υπουργό, οι εργαζόμενοι της εξέθεσαν την απαράδεκτη υποβάθμιση του νοσοκομείου, τόσο σε υποδομές όσο και σε προσωπικό.

Χαρακτηριστικά κατήγγειλαν ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου, που είναι ήδη κατά 30% κουτσουρεμένος στις οργανικές θέσεις σε σχέση με το 2012, αυτήν τη στιγμή παρουσιάζει 30% κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό και πάνω από το 30% των εργαζομένων εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι παρέδωσαν υπόμνημα, απαιτώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, βελτίωση των υποδομών του νοσοκομείου και ανέγερση νέου αποκλειστικά δημόσιου.

Η υπουργός εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε ότι η χώρα «διέρχεται δύσκολη περίοδο» με τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, ενώ τώρα έρχεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή, επισιτιστική κρίση και τον πόλεμο. Αναφερόμενη στο αίτημα για ανέγερση νέου νοσοκομείου, είπε προκλητικά ότι «στο υπουργείο έχουμε αιτήματα για τουλάχιστον 15 νέα νοσοκομεία», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει ιεράρχηση, ενώ για την Πρέβεζα έταξε «ανακαινίσεις» ανεβάζοντας τον ...πήχη εν έτει 2022 να έχουν όλα τα δωμάτια των ασθενών τουαλέτα!

Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα οι συμβασιούχοι σε φύλαξη και σίτιση θα απολυθούν και θα αντικατασταθούν από εργολάβο, ενώ θα παραχωρηθούν χώροι του νοσοκομείου σε ιδιώτες γιατρούς προς αξιοποίηση των υποδομών για την ανταποδοτική αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου.

Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψής της είναι η εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του νοσοκομείου στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΑΒ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποσυρθεί η απόφαση για ιδιωτικοποίηση των διακομιδών

Την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει τις δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια και επανεξετάσεις) στον ιδιωτικό τομέα, ξεκινώντας από τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Σισμανόγλειο και Ιπποκράτειο, καταγγέλλει η ΚΟ ΕΚΑΒ του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η παράδοση του τομέα εξυπηρέτησης δευτερογενών διακομιδών των δομών Υγείας αρμοδιότητας 1ης ΥΠΕ στον ιδιωτικό τομέα μέσω μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων εντάσσεται στη διαχρονική πολιτική σύμπραξης δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, στην "περικοπή δαπανών" και τη μετακύλιση των βαρών στον ίδιο τον λαό με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Το έδαφος έχει προετοιμαστεί εδώ χρόνια με τη χρόνια υποστελέχωση του ΕΚΑΒ σε πληρώματα και οχήματα, την προσπάθεια διαχωρισμού των περιστατικών σε επείγοντα και χρόνια, με την προσπάθεια επαναφοράς "ταξίμετρου" και τις δηλώσεις εκπροσώπων του υπ. Υγείας ήδη από το 2010 για πληρωμή της μεταφοράς από τους ίδιους τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

(...) Οι κρίσιμες αυτές υπηρεσίες ασφαλούς διακομιδής ασθενών γίνεται φανερό ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και τη λογική της αγοράς, ούτε με τις δωρεές των επιχειρηματικών ομίλων, εφοπλιστών, άλλων "ευεργετών" και προφανώς ούτε με προσλήψεις εργαζομένων με "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις που ξεπερνούν τους 500 πανελλαδικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων κάθε μέρα κυκλοφορούν ελάχιστα ασθενοφόρα για τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα μεγάλες και επικίνδυνες αναμονές, αλλά και μόλις 8 ασθενοφόρα για τις ανάγκες δευτερογενών διακομιδών (επανεξέταση, εξιτήρια) με ατελείωτη ταλαιπωρία ασθενών.

Η ανταποδοτικότητα, η επιχειρηματική λειτουργία, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι η λύση αλλά η αιτία των προβλημάτων. Η απάντηση βρίσκεται στη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στην προμήθεια επαρκούς αριθμού σύγχρονων ασθενοφόρων σύμφωνα με τις ανάγκες υγειονομικών και ασθενών». Καταλήγοντας, η Κομματική Οργάνωση απαιτεί την άμεση απόσυρση της απόφασης της 1ης ΥΠΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Οι υγειονομικοί και ο λαός να το απορρίψουν στον δρόμο του αγώνα

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον βαρύγδουπο τίτλο "Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις", απορρίπτεται αφού πρόκειται για μία ακόμη επέκταση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, ενταγμένων στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Οσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, οι επιμέρους ρυθμίσεις για το καθεστώς λειτουργίας του όχι μόνο δεν αναιρούν αλλά αντίθετα ενισχύουν τα χαρακτηριστικά του ως "ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού" και τις παροχές του σε ανταποδοτική βάση. Τα κριτήρια "ποιότητας", που θεσμοθετεί η κυβέρνηση για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, δεν πρόκειται να λύσουν τις ελλείψεις των ιατρικών μηχανημάτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, την πλήρη απουσία τους από ορισμένες περιοχές και τον εξαναγκασμό στις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς.

Το βασικό ζήτημα - από την πλευρά των αναγκών των ασθενών - είναι ότι οι παροχές καθορίζονται από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και έχουν περικοπεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Με άμεσο γιατί είτε περιορίστηκαν ή και περικόπηκαν τελείως. Με έμμεσο γιατί, ενώ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στο Δημόσιο, στην πραγματικότητα οι ασθενείς - λόγω των τεράστιων ανεπαρκειών των δημόσιων μονάδων Υγείας - υποχρεώνονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να ξαναπληρώνουν με τη μορφή της συμμετοχής ή και εξολοκλήρου.

Οσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ρυθμίζει τον θεσμό του "προσωπικού γιατρού", με τον οποίο πρέπει να συνδεθούν όλοι, ψάχνοντας από ένα συνονθύλευμα "σημείων ΠΦΥ" - από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΚΥ - ΤοΜΥ - ιδιώτες κ.λπ.) - υπονομεύοντας τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σύστημα Υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο συγκεκριμένο σημείο εισάγονται ορισμένες μόνο τροποποιήσεις στον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΦΥ, αφού στη βασική στρατηγική αντίληψη - όσο και να ψάξει κανείς - δεν πρόκειται να βρει ουσιαστικές διαφορές.

Ο θεσμός του "προσωπικού" ή "οικογενειακού" γιατρού, από τη στιγμή που συνδέεται με όρους περιορισμού του "κόστους" των ασθενών και χρησιμοποιείται ως "κόφτης" για τις περαιτέρω αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις, χάνει το αναγκαίο και χρήσιμο περιεχόμενο που έχει.

Αυτός ο θεσμός μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της υγείας του λαού μόνο εφόσον αποτελεί τον βασικό πυρήνα ενός αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου κρατικού συστήματος ΠΦΥ, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, απολύτως δωρεάν σε όλα τα επίπεδα του κρατικού συστήματος Υγείας.

Οσον αφορά τα απογευματινά - επί πληρωμή - χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προσαρμογής των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική λειτουργία τους, προκειμένου να αυξήσουν την "αυτοχρηματοδότησή" τους μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών. Και σε αυτήν την περίπτωση ενεργοποιείται παλαιότερος νόμος του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο "ξέχασε" να καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο λέει στον λαό - που έχει χρυσοπληρώσει για την υγεία του, με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τα διάφορα χαράτσια - ότι για να χειρουργηθεί έγκαιρα, πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εάν οι κυβερνήσεις - τωρινή και προηγούμενες - ανησυχούσαν για τις μακροχρόνιες αναμονές για χειρουργεία και τις σοβαρές τους συνέπειες στην υγεία του λαού, θα είχαν προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό, θα αύξαναν τους μισθούς, θα είχαν ανοίξει χειρουργικές αίθουσες, κρεβάτια ανάνηψης και ΜΕΘ, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα χειρουργεία και το απόγευμα, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να πληρώσει τίποτα επιπλέον.

Οσον αφορά την είσοδο των ιδιωτών γιατρών, ώστε να συμβάλλονται με το ΕΣΥ καλύπτοντας κενά και τρύπες, αποτελεί ευθεία ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν θα στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία με το αναγκαίο προσωπικό. Η πείρα της πανδημίας αναποδογυρίζεται, κυριολεκτικά "με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω".

Στην πανδημία, αντί να επιστρατευτούν οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας, οι κλινικές και οι αλυσίδες διαγνωστικών, που θησαύρισαν στις πλάτες των ασθενών, η κυβέρνηση προχώρησε στην απαράδεκτη επιστράτευση μεμονωμένων ιδιωτών γιατρών (ακόμα και 60άρηδων γιατρών που δεν είχαν εργαστεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον για χρόνια), κατά τη διάρκεια μεγάλης πίεσης στα νοσοκομεία. Η ζωή έδειξε ότι το μέτρο αυτό ήταν αναποτελεσματικό, επικίνδυνο για τους ασθενείς και ότι αποτελεί όχημα για την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διείσδυση των ΣΔΙΤ, ομηρία για τη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς "λερώνεται". Αν κάτι βγαίνει ως βασικό συμπέρασμα είναι πως κάθε αστική κυβέρνηση βάζει και τη δική της "πινελιά", ώστε οι λαϊκές ανάγκες να περιορίζονται στα όρια του άθλιου δημόσιου συστήματος Υγείας και των πετσοκομμένων παροχών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, που από κοινού έχουν διαμορφώσει.

Αναδεικνύεται, επίσης, η σαπίλα αυτού του κοινωνικού οικονομικού συστήματος, του οποίου η ανάπτυξη όλο και λιγότερο "χωράει" τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, αφού όλο και περισσότερο βαθαίνει την αντίθεση ανάμεσα στις τεράστιες σημερινές δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού και τον βαθμό αξιοποίησής τους από τον παραγωγό του πλούτου, τον λαό.

Ολα αυτά πρέπει να σημάνουν την απόρριψη του νομοσχεδίου από τον λαό και τους υγειονομικούς στον δρόμο του αγώνα, αλλά και τη διεκδίκηση για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, κατάργηση κάθε πληρωμής και εισφοράς για την Υγεία, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τον ανυπόστατο τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Με την αντικατάσταση λέξεων (π.χ. η φράση «σε οικογενειακό ιατρό» αντικαθίσταται από τη φράση «σε προσωπικό ιατρό», η λέξη «gatekeeper» αντικαθίσταται με «πύλη εισόδου») και παίρνοντας τη σκυτάλη από κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, το νομοσχέδιο επεκτείνει όσα θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017, διατηρώντας την ουσία όλων των αντιλαϊκών κατευθύνσεων, με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, τον περιορισμό στο ελάχιστο των δαπανών και των παροχών από το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ. Ορισμένα αποσπάσματα από το νομοσχέδιο είναι αποκαλυπτικά:

  • «(...) επιδιώκονται η αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ σε γνήσιο αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, με επίκεντρο τον ασφαλισμένο, η διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους και η διασύνδεση του ύψους της αποζημίωσής τους με την ποιότητα των παρεχόμενων από μέρους τους υπηρεσιών» (άρθρο 1). Το κριτήριο για το είδος και το εύρος των παροχών καθορίζεται από την οικονομική δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τον πετσοκομμένο κρατικό προϋπολογισμό, τις αυξημένες εισφορές, κρατήσεις και φορολογία των εργαζομένων οι οποίες τον κρατούν «όρθιο». Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ 2016 και 2020: Η συνολική (δημόσια και ιδιωτική) χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 6,6% (977 εκατ. ευρώ), η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 2,1% (90 εκατ. ευρώ), η χρηματοδότηση από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 16,7% (760,5 εκατ. ευρώ).
  • Μέσω του «προσωπικού ιατρού» «καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ιατρό», ο οποίος «λειτουργεί ως "πύλη εισόδου" για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες Υγείας». Δηλαδή ως «κόφτης» «για την παραπομπή των χρηστών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων, όπως ορίζουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και πρωτόκολλα» (άρθρο 2). Ενώ «οι ανασφάλιστοι, καθώς και οι άλλοι δικαιούχοι (...) έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται σε προσωπικό ιατρό συμβεβλημένο του ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό ιατρό των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ», περιμένοντας επί μήνες στις λίστες αναμονής (άρθρο 28).
  • Τα Κέντρα Υγείας θα στελεχώνονται «κατά προτεραιότητα, με ιατρούς ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, εσωτερικής παθολογίας, καρδιολογίας, ορθοπεδικής και τραυματολογίας, παιδιατρικής και οδοντιάτρους και, κατά περίπτωση, μετά από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της οικείας Υ.Πε., με ιατρούς ειδικότητας αιματολογίας, ακτινολογίας, αλλεργιολογίας, αναισθησιολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, γαστρεντερολογίας, χειρουργικής, μαιευτικής και γυναικολογίας, δερματολογίας - αφροδισιολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβήτη-μεταβολισμού, ιατρικής εργασίας και περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας - κοινωνικής ιατρικής, νευρολογίας, νεφρολογίας, ουρολογίας, οφθαλμολογίας, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, πνευμονολογίας - φυματιολογίας, ρευματολογίας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ψυχιατρικής και ωτορινολαρυγγολογίας» (άρθρο 32). Δηλαδή, ακόμη και στα ελάχιστα ΚΥ θα διατηρηθεί η διαχρονική αθλιότητα των ελάχιστων ιατρικών ειδικοτήτων και υποτίθεται «μόνο κατά περίπτωση» ο λαός θα δικαιούται να έχει ιατρική φροντίδα από βασικές ειδικότητες, όπως γυναικολόγο, ακτινολόγο, με στόχο να συμπιεστεί κι άλλο η κρατική δαπάνη για αυτονόητες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Στο άρθρο 47 προβλέπεται η «ενίσχυση» των δημόσιων δομών Υγείας «από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς σε έκτακτες ανάγκες», σε μια ωμή παραδοχή για τη διατήρηση της αθλιότητας, αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.
  • Με το άρθρο 46, ενεργοποιούνται τα «απογευματινά χειρουργεία» επί πληρωμή στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου ρυθμίζονται «οι λεπτομέρειες διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων (...) η κάλυψη μέρους ή όλου του κόστους αυτού από τον ΕΟΠΥΥ και λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και η συμμετοχή του ασθενούς (...) οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του προσωπικού στην ολοήμερη λειτουργία και η αμοιβή αυτού, οι δικαιούχοι των επεμβάσεων, το είδος των ιατρικών πράξεων και το κόστος αυτών». Με αυτό το άρθρο λύνονται τα «νομικά κενά», ώστε να ενεργοποιηθεί ο νόμος του ΠΑΣΟΚ που ...«ξέχασε» να καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εμβαθύνοντας την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να αυξήσουν την αυτοχρηματοδότησή τους μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών...
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αύριο εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα

Σε ετοιμότητα Σωματεία και εργαζόμενοι

Αύριο, Παρασκευή 6 Μάη, εκδικάζονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά της διαδικασίας διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις.

Σωματεία και εργαζόμενοι θα βρεθούν αύριο το πρωί έξω από τα δικαστήρια, προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλειά, δίνοντας συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - εκκαθαριστή. Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα βρεθούν αντιπροσωπείες συνδικάτων της Αττικής.

Τα Σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για τη διαδικασία της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, με την οποία η κυβέρνηση επιδίωξε να τους πετάξει στον δρόμο με συνοπτικές διαδικασίες. Μάλιστα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των Σωματείων και με προσωρινή διαταγή «πάγωσε» τις απολύσεις μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Σωματεία και εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα προκειμένου να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Βάζουν στο τραπέζι τις προτάσεις και τις θέσεις που έχουν καταθέσει, επικαιροποιημένες με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις εξελίξεις, όπως η εκτίναξη της τιμής του νικελίου.

Την ίδια ώρα, σε νέα παράταση φαίνεται πως θα οδηγηθούν οι δύο διαγωνισμοί εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και των μεταλλείων, καθώς η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών λήγει σήμερα, Πέμπτη.

Σ' αυτό το φόντο, η ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και το καθεστώς υπολειτουργίας συνεχίζονται με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν συζητά τις προτάσεις των εργαζομένων αλλά κλιμακώνει την επίθεση συκοφάντησής τους και την προσπάθεια διάσπασης της ενότητάς τους.

Παίρνουν και δίνουν αλληλεγγύη

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της COSCO και των οικογενειών τους εκφράζουν οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ με μήνυμα της Επιτροπής Αγώνα Γυναικών, το οποίο αναφέρει:

«Αγαπητές συναγωνίστριες, σας απλώνουμε το χέρι και στηρίζουμε τον τίμιο αγώνα σας. Σας νιώθουμε γιατί είστε ψυχή από την ψυχή μας. Η αρχή του δικού μας αγώνα έγινε δρόμος που τον βαδίζουμε μαζί. Ο κοινός αγώνας δημιουργεί δεσμούς συγγένειας. Το λιμάνι της COSCO και της ΛΑΡΚΟ γίνεται πλέον το αποκούμπι όλης της Ελλάδας και οι πύλες μας γίνονται προθάλαμοι στήριξης και ενότητας για όλους. Συμμεριζόμαστε το πάθος σας να αγωνιστείτε στο πλευρό των συντρόφων σας και των παιδιών σας. Ολες μαζί, ενωμένες σαν μια γροθιά, και με το κεφάλι ψηλά βαδίζουμε πλάι πλάι με έναν κοινό στόχο: Να διεκδικήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Το οφείλουμε στην οικογένειά μας και στο μέλλον των παιδιών μας. Της COSCO οι γυναίκες φωνάζουν και βροντούν, της ΛΑΡΚΟ οι γυναίκες μαζί τους θα βρεθούν».

Η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) «οικοδεσπότης» του 18ου Συνεδρίου της ΠΣΟ

Χαρακτηριστικές στιγμές από τη δράση της συνδικαλιστικής οργάνωσης που θα φιλοξενήσει από αύριο τις εργασίες

Από κινητοποίηση της USB κατά των «εταιρειών ενοικίασης» που αξιοποιούν πολυεθνικοί κολοσσοί
Από κινητοποίηση της USB κατά των «εταιρειών ενοικίασης» που αξιοποιούν πολυεθνικοί κολοσσοί
«Ενωμένοι συνεχίζουμε. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Ενάντια στην ιμπεριαλιστική - καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Κάτω απ' αυτό το σύνθημα θα διεξαχθεί, από αύριο Παρασκευή 6 έως την Κυριακή 8 Μάη, το 18ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στη Ρώμη της Ιταλίας. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα φιλοξενήσει η συνδικαλιστική οργάνωση Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB, Unione Sindacale di Base), στην οποία αναφέρεται το σημερινό μας μικρό αφιέρωμα, ξεχωρίζοντας ορισμένα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη δράση της τα τελευταία χρόνια.

Η USB συγκροτήθηκε το 2010, για να αποτελέσει τον ταξικό πόλο συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ιταλίας, απέναντι στον «κοινωνικό εταιρισμό» και τον αφοπλισμό των εργαζομένων, που υπηρετεί η εργοδοτική - κυβερνητική συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες, αρχικά της συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, στη συνέχεια της πανδημίας και της νέας κρίσης, η USB πάλεψε για την ανάπτυξη αγώνων και διεκδικήσεων, για την οργάνωση των εργατών, με αιχμή τις μεγάλες μονάδες παραγωγής.

Αποκούμπι των εργαζομένων στην πανδημία

Στην πλούσια δράση της ξεχωρίζει η περίοδος της πανδημίας. Τον Απρίλη του 2020, όταν η επέλαση του κορονοϊού στην Ιταλία άφηνε ήδη πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, η USB στήριξε και πρωτοστάτησε στην απεργία που έκαναν εργάτες στον βιομηχανικό βορρά της χώρας.

Αφίσα για την κινητοποίηση που έγινε στην Πίζα, ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή
Αφίσα για την κινητοποίηση που έγινε στην Πίζα, ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή
Εκεί όπου για να προστατεύσει τα κέρδη της, η μεγαλοεργοδοσία απαιτούσε να στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι σε Μέσα Μεταφοράς και χώρους παραγωγής, χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα οι τόποι δουλειάς να μετατρέπονται σε ανεξέλεγκτες εστίες διασποράς. Ηταν τότε που τον γύρο του κόσμου έκαναν πλάνα από τα νεκροτομεία του Μπέργκαμο, τα οποία δεν είχαν άλλο χώρο για φέρετρα.

Τον πρώτο μήνα της πανδημίας οι βιομηχανικές περιοχές του Μπέργκαμο και της Μπρέσια (Λομβαρδία) συγκέντρωναν σχεδόν το 1/4 όλων των κρουσμάτων και σχεδόν το 1/3 των θανάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά για το κεφάλαιο σημασία είχε ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη αντιστοιχεί στο 40% του ιταλικού ΑΕΠ.

Μόνο η Λομβαρδία παράγει περίπου το 20% του ιταλικού ΑΕΠ. Περιλαμβάνεται μάλιστα στους «τέσσερις κινητήρες» όλης της Ευρώπης, όπως περιγράφονται οι πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου, μαζί με την Καταλονία (Ισπανία), τη Ρον-Αλπ (νοτιοανατολική Γαλλία) και τη Βάδη - Βυρτεμβέργη (Γερμανία).

Ακολούθησαν και άλλες πολλές δράσεις με πρωτοβουλία ή τη στήριξη της USB στη διάρκεια της πανδημίας, που αναδείκνυαν τον πραγματικό ένοχο για το έγκλημα σε βάρος του λαού και έβαζαν εργατικές δυνάμεις σε κίνηση, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους.

Απέναντι στην καταστολή και τους μηχανισμούς κράτους - εργοδοσίας


Η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, το κράτος και τα κόμματά της, διεξάγεται και στην Ιταλία μέσα σε ένα όργιο τρομοκράτησης και καταστολής, εργοδοτικής και κρατικής.

Τον Ιούνη του 2021, αυτή ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την ωμή δολοφονία του απεργού εργάτη Αντίλ Μπελακχντίν, όταν φορτηγό της εργοδοσίας τον έσυρε για 20 μέτρα και στη συνέχεια προσπάθησε να φύγει. Ο 37χρονος μετανάστης συμμετείχε στην περιφρούρηση 24ωρης πανεθνικής απεργίας μαζί με συναδέλφους του στον κλάδο των logistics.

Το έγκλημα αυτό θύμισε τον τραγικό άδικο χαμό, το 2016, του 53χρονου Αιγύπτιου, πατέρα 5 παιδιών, Αμπντεσαλάμ Αχμέντ Ελντάνφ, στις αποθήκες της εταιρείας εφοδιασμού «Logistic GLS» στην Πιατσέντσα, όταν πάλι φορτηγό της εργοδοσίας έπεσε καταπάνω του, παρουσία μάλιστα της αστυνομίας στον χώρο. Τότε η USB είχε προκηρύξει 24ωρη πανιταλική απεργία σε όλο τον κλάδο.

Αλλά και το 2018, η USB είχε θρηνήσει την επίσης στυγερή δολοφονία του 29χρονου μετανάστη από το Μάλι, Σουμάιλα Σάκο, μαχητικού στελέχους της, που πάλευε στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα των πάνω από 4.000 μεταναστών εργατών γης στα χωράφια της Καλαβρίας (νότος).

Τον Γενάρη του 2022, ο 18χρονος Λορέντζο Παρέλι καταπλακώθηκε από σιδερόβεργα την τελευταία μέρα της πρακτικής του σε εργοστάσιο μεταλλουργίας, ενώ, όπως αποκάλυψε η USB καταγγέλλοντας την εξέλιξη, εκείνο το Σαββατοκύριακο μόνο τα θανατηφόρα «ατυχήματα» που έγιναν γνωστά έφτασαν τα 7 (!) λόγω της εντατικοποίησης και της κατάργησης βασικών μέτρων ασφάλειας και προστασίας.

Ενόχλησε η δράση της ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φλεβάρη του 2022, η USB μπήκε μπροστά για να αποκαλυφθούν οι κίνδυνοι για τον λαό από την εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια και την προσπάθεια να δέσουν τον λαό στο «άρμα» τους.

Αυτή η δράση της ήταν η αιτία που τον περασμένο Απρίλη η USB δέχθηκε την έφοδο της αστυνομίας στα κεντρικά της γραφεία στη Ρώμη, ύστερα από «ανώνυμη καταγγελία» για κατοχή και χρήση όπλων.

Ηταν η περίοδος που οργάνωνε τη μια μετά την άλλη δράσεις ενάντια στην πολεμική εμπλοκή: Στις 19 Μάρτη είχε καλέσει σε κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Πίζας, από το οποίο επιχειρήθηκε να σταλεί στρατιωτικός εξοπλισμός στην Ουκρανία καμουφλαρισμένος ως «ανθρωπιστική βοήθεια».

Επίσης, είχε πρωτοστατήσει σε απεργία και συγκέντρωση στο λιμάνι της Γένοβας στις 31 Μάρτη, με αφορμή την άφιξη του σαουδαραβικού πλοίου «Bahri», το οποίο ήταν φορτωμένο με αμερικανικά όπλα.

Κατά την έφοδο στα γραφεία της, η αστυνομία έσπευσε να αξιοποιήσει την αντιδραστική νομοθεσία που της δίνει το δικαίωμα για έλεγχο χωρίς καν ένταλμα. Τελικά, το «κρυμμένο όπλο» εντοπίστηκε βυθισμένο στο νερό μέσα σε καζανάκι τουαλέτας, μετά από τις πολύ συγκεκριμένες «πληροφορίες» των οργάνων της τάξης...

«Τα μόνα όπλα που χρησιμοποιεί η USB είναι οι απεργίες, τα αιτήματα, οι διαδηλώσεις και οι αγώνες. Αφήνουμε τα όπλα σε αυτούς που τα αγαπούν, ξεκινώντας από τη συμπαγή πλειοψηφία που τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνιζε η οργάνωση σε καταγγελία της για την αστυνομική έφοδο.

Ενώ στις ανακοινώσεις που εξέδωσε για τις κινητοποιήσεις κατά της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής επισήμαινε: «Απαιτούμε να δουλεύουμε για ειρήνη, όχι για εγκληματικούς πολέμους. Οχι άλλα όπλα στο λιμάνι της Γένοβας και σε όλα τα λιμάνια. Κατεβάστε τα όπλα - αυξήστε τους μισθούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ