Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Το σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία» είναι ολόκληρο αφιερωμένο στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

ΚΟ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι δίκαιος, το ΚΚΕ πάντα στο πλευρό τους!

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην επιχείρηση και τη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι για τις θέσεις εργασίας και την ενιαία λειτουργία της

Την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το τελεσίγραφο των απολύσεων και των εξώσεων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση αποκάλυψε και επίσημα τις προθέσεις για το πώς θα υλοποιήσει το σχέδιο κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ. Ενα σχέδιο που φέρει τη σφραγίδα τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ, που στόχο, πάντα, είχαν να παραδώσουν τη ΛΑΡΚΟ στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Σήμερα, ικανοποιώντας και τις απαιτήσεις των επενδυτών - επιχειρηματιών, ξετυλίγει το κουβάρι των αντεργατικών μέτρων, που στοχεύει στην παράδοση της ΛΑΡΚΟ χωρίς τους εργάτες της στους επίδοξους αγοραστές. Δηλαδή, να παραδοθεί χωρίς αυτούς που χρόνια τώρα παράγουν τον πλούτο, τον οποίο νέμονται οι εκμεταλλευτές τους, που έχουν σακατευτεί από "ατυχήματα" και επαγγελματικές ασθένειες, που έχουν χάσει ακόμα και τη ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο.

Ομως, οι απαιτήσεις κυβέρνησης και επιχειρηματιών δεν σταματούν σ' αυτό. Προχωρούν και στο διώξιμο όσων εργαζομένων διαμένουν στους εργατικούς οικισμούς της Λάρυμνας και του Αη Γιάννη. Απαιτούν να στείλουν με το άμεσο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ τους εργαζόμενους άστεγους στην ανεργία. Με το "καλημέρα" 1.300 και πλέον εργαζόμενοι, 300 οικογένειες, πετιούνται στον δρόμο. Τα όποια μέτρα που δήθεν θα παρθούν, αποτελούν το διαβατήριο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση για εκατοντάδες εργαζόμενους με τις οικογένειές τους.

Γιατί, τι άλλο μπορεί να είναι τα γνωστά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ή τα προγράμματα ένταξης στην εργασία, από πολιτική διαχείρισης της φτώχειας; `Η για πόσο διάστημα μπορεί να συντηρηθεί μια εργατική οικογένεια με την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση αποζημίωση των 20 εκατομμυρίων ευρώ για όλους, που στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων το ποσό της αποζημίωσης θα αποτελείται από μισθούς 7 έως 15 μηνών το πολύ;

Αυτά τα μαντάτα έχουν ξεσηκώσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και συνολικότερα τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην κυβέρνηση το σχέδιό της, ως απολύτως απαράδεκτο.

Ως απαράδεκτο και χωρίς καμία συζήτηση πρέπει να επιστραφεί το εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης και από τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ. Οχι μόνο ως ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους αλλά και γιατί η εξέλιξη που προδιαγράφεται θα οδηγήσει στον μαρασμό όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ. Είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, η δημιουργία εκατοντάδων νέων ανέργων και ξεσπιτωμένων θα έχουν αντίκτυπο με θλιβερά αποτελέσματα και ολέθριες συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, αγρότες, στα σχολεία της περιοχής κ.λπ. Τα παραδείγματα πολλά από όλη την Ελλάδα για το πώς διαμορφώθηκαν οι συνθήκες σε περιοχές που εργοστάσια με εκατοντάδες εργαζόμενους έκλεισαν και ρήμαξαν ολόκληρες περιοχές. Κοντά μας είναι το Μαντούδι.

Ωστόσο ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των κατοίκων της περιοχής πρέπει να γίνει και αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας μας. Η ΛΑΡΚΟ είναι μεγάλη βιομηχανική μονάδα, στρατηγικής σημασίας, μοναδική παραγωγός νικελίου στην Ελλάδα, με ανεξάντλητες δυνατότητες. Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί εμβληματικό φάρο του ταξικού αγώνα, κουβαλάει το βαρύ αγωνιστικό φορτίο της απεργίας των 110 ημερών το 1977, των κατοπινών αγώνων, του πρόσφατου δίχρονου και πλέον ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων να κρατήσουν ανοιχτή τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς να χάσουν τη δουλειά τους. Η ΛΑΡΚΟ κουβαλάει το βάρος υπεράσπισης της μνήμης των 80 και πλέον εργατών της που έχασαν τη ζωή τους στον καθημερινό μόχθο του μεροκάματου.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΕ στέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλάι των εργαζομένων και στον αγώνα τους, όπως άλλωστε έκανε πάντα.

Είναι δίπλα στους εργαζόμενους, συμπαραστάτης και υπερασπιστής του δίκαιου αγώνα τους και θα είναι εκεί όσο χρειαστεί.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί βασική βιομηχανική παραγωγική μονάδα για τη χώρα και θα μπορούσε κάτω από διαφορετικές συνθήκες όχι να υπονομεύονται η λειτουργία της, οι πραγματικές παραγωγικές δυνατότητές της και να οδηγείται στο κλείσιμο, όπως σήμερα, αλλά να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Σήμερα έχει απαξιωθεί. Συνειδητά η Ευρωπαϊκή Ενωση βάζει εμπόδια στη λειτουργία της και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα οδηγούν τη ΛΑΡΚΟ μέσω της απαξίωσης στα νύχια των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ότι η παραγωγή σιδηρονικελίου, ανοξείδωτου χάλυβα, κοβαλτίου και άλλων πολλών προϊόντων, που αποτελούν τη βάση για τις νέες τεχνολογίες, μπορεί όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά να επεκταθεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία της, αφού αποτελεί τον μοναδικό φορέα επεξεργασίας σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Προϋπόθεση, ωστόσο, για την πλήρη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ είναι η αξιοποίηση των μεταλλευτικών προϊόντων σε όφελος του λαού. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ μπορεί να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Πραγματικά μόνο όταν ο μεταλλευτικός πλούτος, η ΛΑΡΚΟ και τα άλλα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, μπορεί να υπάρξει προοπτική για την πραγματική ευημερία του λαού, των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των παιδιών τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Στερεάς σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώνει ο αγώνας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Καλούμε τον λαό της Στερεάς να απαντήσει στην κυβέρνηση και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έφεραν τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους στο σημείο να διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να ενώσει τη φωνή του με τις φωνές των εργαζομένων στον αγώνα για την επιβίωση, στον αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, για μια καλύτερη ζωή.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το τελεσίγραφο για κλείσιμο και απολύσεις εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και άμεσα:

  • Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
  • Να διασφαλιστεί η καταβολή του μόχθου των εργαζομένων στο 100%».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαχρονικά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Συνοπτική καταγραφή της δράσης και των παρεμβάσεων του Κόμματος τον τελευταίο χρόνο για τη στήριξη του δίκαιου αγώνα τους

Εκδοση της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ για το χρονικό των 110 συγκλονιστικών ημερών της μεγάλης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ το 1977
Εκδοση της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ για το χρονικό των 110 συγκλονιστικών ημερών της μεγάλης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ το 1977
Τα τελευταία χρόνια που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν έναν ηρωικό και δίκαιο αγώνα για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της εταιρείας, το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό τους, με όλες τις δυνάμεις του. Το ΚΚΕ στηρίζει διαχρονικά αυτήν την πάλη.

Την Τρίτη 1 Φλεβάρη η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοινώνει την απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι το τέλος του μήνα, για να μπορέσει να παραδώσει την επιχείρηση χωρίς εργαζόμενους στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Την ίδια μέρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι και μία επιπλέον ζωντανή απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο ίδιος θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας».

Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο βήμα του εγκληματικού σχεδίου της ΝΔ, με την τροπολογία που ψήφισε τον Οκτώβρη του 2020, το οποίο ακολουθεί τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή

Ολα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι η ΛΑΡΚΟ, μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ.

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρυμνα για τη ΛΑΡΚΟ
Συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρυμνα για τη ΛΑΡΚΟ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον Νοέμβρη του 2021, στη συνάντηση με τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δηλώνει:«Η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα πρέπει επιτέλους να απαντήσουν ξεκάθαρα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, για να αποδοθούν όλα αυτά που χρωστάει η εταιρεία, η εργοδοσία στους εργαζόμενους και να παρθούν εδώ και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων από τη συνεχή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Τον Μάη του 2020 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει τροπολογία για να διασφαλιστούν η λειτουργία της επιχείρησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία απέρριψε όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Ελεγε τότε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή: «Η τροπολογία του ΚΚΕ, στη βάση της πάγιας θέσης του Κόμματος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προβλέπει τα αυτονόητα για τη σωτηρία της επιχείρησης:

-- Κατάργηση της εξουσίας του ειδικού εκκαθαριστή.

-- Μέτρα για την πλήρη λειτουργία της.

Από την παρουσία του Δ. Κουτσούμπα σε απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Από την παρουσία του Δ. Κουτσούμπα σε απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
-- Εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση.

-- Προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους.

Ομως, το κείμενο της τροπολογίας αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ αλλά από όλους τους εργαζόμενους, για να δουν ποια επιχείρηση, με ευθύνη όλων σας, οδηγείται στην απαξίωση. Γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της, εγχώριων μεταλλευμάτων. Η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και στο ζήτημα αυτό φαίνεται ο αντιδραστικός ρόλος για μια ακόμη φορά της ΕΕ, η οποία βάζει και πρόστιμα από πάνω, γιατί θέλει να τελειώνει με τη ΛΑΡΚΟ. Πώς αλλιώς θα βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας;

Η ΛΑΡΚΟ είναι η απόδειξη ότι η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ορυκτό πλούτο, ικανό εργατικό τεχνικό προσωπικό. Ενώ για σας είναι βαρίδι, θέλετε να τη βγάλετε από τη μέση, στα χέρια όμως μιας άλλης εργατικής - λαϊκής διακυβέρνησης, που θα οργανώσει αλλιώς την κοινωνία και την οικονομία, θα είναι μεγάλο εφόδιο και ατού για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού».

Το ΚΚΕ απέδειξε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι πραγματικό χρυσωρυχείο

Τον Οκτώβρη του 2020 ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί το επόμενο βήμα στο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, τονίζει:

«Ακόμα και σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις συνεχίζουμε να απαιτούμε τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας. Γιατί η ΛΑΡΚΟ, όπως πολλές φορές έχουμε πει κι εδώ στη Βουλή, είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο. Το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ είναι πραγματικό χρυσωρυχείο το αποδείξαμε και με την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης, την προστασία των εργαζομένων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ χωρίς καμιά συζήτηση. Είχε δυστυχώς και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που δεν βρήκαν τίποτα να πουν, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Δεν ήθελαν να γίνει καμιά συζήτηση για να μην αποκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες τους. Γιατί όλοι τους έχουν συμβάλει στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, στο σχέδιο διάλυσής της, υλοποιώντας βήμα βήμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ η οποία τώρα βάζει και πρόστιμα!».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις παρεμβάσεις του στη Βουλή επαναφέρει αρκετές φορές το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, με πιο πρόσφατη τη συζήτηση για τον «αναπτυξιακό» νόμο, στις 2 Φλεβάρη.

Ακόμα και στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας (που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ) προς τον υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, τον Οκτώβρη του 2020, ο ΓΓ της ΚΕ ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: «Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, συνυπεύθυνου και για το έγκλημα κατά της ΛΑΡΚΟ, καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα».

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, έχει παρευρεθεί σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ έχει πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών στη Λάρυμνα. Μάλιστα, το 2018, στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, σε εκδήλωση αναφέρεται και στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977: «Κομμάτι της 100χρονης Ιστορίας μας είναι και ο μεγαλειώδης αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977, που για 110 μέρες αψήφησαν την τρομοκρατία, τη βία, τις απειλές, τις προβοκάτσιες της μεγαλοεργοδοσίας και του αστικού κράτους. Κατακτώντας πρώτα απ΄ όλα την ενότητά τους, την ταξική τους αλληλεγγύη, δρώντας ενωμένα στην πολύμηνη αυτή ταξική σύγκρουση και πάλη».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε με τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2020, ενώ λίγους μήνες μετά, το καλοκαίρι του 2021, παρευρέθηκε στη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποίησαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο.

Θεριεύει το κύμα αλληλεγγύης από όλο τον λαό

Σωματεία από κλάδους που αγωνίζονται, καθώς και αντιπροσωπεία αγροτών από τα μπλόκα θα συναντηθούν στη σημερινή κινητοποίηση με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις αποκτά η έκφραση αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με εκατοντάδες συνδικάτα, συλλόγους και φορείς να καταδικάζουν το έγκλημα της κυβέρνησης και να δηλώνουν ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Συνδικάτα μάλιστα από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Αττικής αναλαμβάνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να οργανώσουν την έμπρακτη συμπαράσταση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ.

Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 μ., κατά την ώρα της παράστασης διαμαρτυρίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί συνέντευξη τύπου των Σωματείων, μαζί με εργαζόμενους από κλάδους που αυτήν την περίοδο είναι στον αγώνα για την επιβίωση. Το «παρών» θα δώσει επίσης αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας που δίνουν τη δική τους μάχη.

Παράλληλα, συνδικάτα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Κυριακής 13 Φλεβάρη στη Λάρυμνα, στις 10.30 π.μ., και προετοιμάζουν τις μετακινήσεις με λεωφορεία.

Η ΟΓΕ

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που καλεί και στο συλλαλητήριο της Κυριακής. «Μπαίνουμε μαζί τους στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους αφήνει χωρίς δουλειά και χωρίς σπίτια, που τους ξεριζώνει από τον τόπο τους. Στεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις μας στο πλευρό των εργαζόμενων γυναικών, των γυναικών που μάχονται δίπλα στους συντρόφους τους, στους πατεράδες και τα παιδιά τους. Χαιρετίζουμε το πείσμα και την αποφασιστικότητά τους, τη θέλησή τους να παλέψουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Στεκόμαστε αλληλέγγυες στον αγώνα για να διασφαλιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για να εξασφαλιστούν το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή εργασία, όλα τα δικαιώματα και ο μόχθος τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Η ΑΣΓΜΕ

Την απόφαση της κυβέρνησης που απολύει και ξεσπιτώνει χιλιάδες εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ καταδικάζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

«Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών θα έχουν αντίκτυπο στη μορφωτική διαδικασία χιλιάδων μαθητών της περιοχής με βαρύ αποτύπωμα στους μαθητές της Γ' Λυκείου», τονίζει η ΑΣΓΜΕ, δηλώνοντας πως θα σταθεί στο πλάι κάθε οικογένειας και κάθε μαθητή.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Ξεσηκωμός! Ολοι στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα!

«Δεν πρόκειται να βγούμε από τις εργασίες και τα σπίτια μας» το μήνυμα των εργαζομένων, που σήμερα απεργούν και κατεβαίνουν στην Αθήνα. Στις 10.30 π.μ. η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών

Απεργούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με απόφαση των σωματείων τους και κατεβαίνουν στην Αθήνα, οργανώνοντας μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στις 10.30 π.μ. Ταυτόχρονα, σήμερα μπαίνουν στη μάχη γονείς και μαθητές στη Λάρυμνα και τα γύρω χωριά, κάνοντας και δική τους υπόθεση τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για κλείσιμο και ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, για απολύσεις του προσωπικού και εξώσεις από τον οικισμό, που διαλύουν και μαραζώνουν τον τόπο τους.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα που θα αναχωρήσουν από τα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας και από τα μεταλλεία στα Ψαχνά Εύβοιας και στον Αγιο Ιωάννη Βοιωτίας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κατεβαίνουν μαζικά για μία ακόμη φορά στην Αθήνα, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα και δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι τέλους για τη ζωή και το δικαίωμα στην εργασία, για τις οικογένειές τους. Απαιτούν από την κυβέρνηση τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας των δικαιωμάτων και του μόχθου τους, διατρανώνοντας: «Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Ομόφωνη απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων είναι μάλιστα και η συνέχιση του αγώνα με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως το συλλαλητήριο την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ., στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στο οποίο ήδη δεκάδες συνδικάτα και φορείς από τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους.

Μαθητές ετοιμάζουν τα πανό τους για τις σημερινές συγκεντρώσεις στη Λάρυμνα και τις γύρω περιοχές
Μαθητές ετοιμάζουν τα πανό τους για τις σημερινές συγκεντρώσεις στη Λάρυμνα και τις γύρω περιοχές
Στο μεταξύ, σε μαζική Γενική Συνέλευση προχώρησαν χτες και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, καταδικάζοντας τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ αποφάσισαν να συνταχθούν με τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις που έχει πάρει το σωματείο της Λάρυμνας, αλλά και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Στρατηγείο του αγώνα τα γραφεία του σωματείου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δράση των εργαζομένων και των σωματείων τους για την οργάνωση των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί και στο πλαίσιο αυτό, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, δεκάδες εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας συγκεντρώθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στον κόμβο του Μαρτίνου και πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία, ξεσηκώνοντας τα χωριά της περιοχής και καλώντας σε στήριξη του αγώνα και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Για μία ακόμη φορά είχαν θερμή υποδοχή από τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες των χωριών, οι οποίοι παράλληλα εξέφρασαν τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στον αγώνα.

Επίσης αντιπροσωπείες του Σωματείου πραγματοποιούν μία σειρά επικοινωνίες και συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων, ενημερώνοντας για τις εγκληματικές συνέπειες που θα έχουν για ολόκληρη την περιοχή τα σχέδια της κυβέρνησης, το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και οι απολύσεις των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, τα γραφεία του Σωματείου στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έχουν μετατραπεί σε στρατηγείο του αγώνα, με δεκάδες εργαζόμενους να περνούν καθημερινά από κει για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, τις αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Στα γραφεία του Σωματείου φτάνουν καθημερινά και τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης, όπως θέλουν συνδικάτα, φορείς και σύλλογοι από κάθε γωνιά της χώρας.

Στον αγώνα και οι μαθητές

Εκεί, μπροστά από τα γραφεία του Σωματείου στον οικισμό βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης μαθητές του Γυμνασίου Λάρυμνας, δίνοντας κουράγιο με τα συνθήματά τους στους εργαζόμενους και παράλληλα προετοίμαζαν τα πανό για τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει για σήμερα Πέμπτη. «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, μαθαίνει από την ΛΑΡΚΟ να ζει και να νικά» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε χτες από τους μαθητές.

Συγκεκριμένα μαθητές και γονείς από τα σχολεία της Λάρυμνας, του Μαρτίνου και της Μαλεσίνας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σήμερα - παράλληλα με την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα - σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις πλατείες των χωριών, όπως συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών στα σχολεία γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έχει κάποιο γονιό ή συγγενή που να δουλεύει εκεί. Μάλιστα, στην ανασφάλεια και την αγωνία που βιώνουν δύο χρόνια τώρα, έρχεται να προστεθεί και το ξεσπίτωμα, κάτι που στα μυαλά των μικρών παιδιών μοιάζει αδιανόητο και ανεξήγητο.

«Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ είναι τα σπίτια μας, το σχολείο και οι φίλοι μας. Δεν θέλουμε να φύγουμε να πάμε κάπου αλλού», είναι οι φράσεις που βγαίνουν από τα χείλη των παιδιών.

Στον αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, στο πλευρό των συζύγων, των πατεράδων και των παιδιών τους, έχουν ριχτεί και οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ. Σήμερα Πέμπτη, θα διαδηλώσουν μαζί με τα παιδιά τους στις πλατείες των χωριών, ενώ την Κυριακή 13 Φλεβάρη ετοιμάζουν μαζική παρουσία στη σύσκεψη στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Παράλληλα, μέσα από την Επιτροπή που έχουν συγκροτήσει, με πρωτοβουλία της ΟΓΕ, οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ και των χωριών της γύρω περιοχής σχεδιάζουν μία σειρά πολύμορφες δράσεις.

«ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Καμία στήριξη στην πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στην απόλυση»

Ανακοίνωση για τη «σύσκεψη - παρωδία» της διοίκησης του ΕΚ

Κάλεσμα στα εργατικά σωματεία της Εύβοιας να εκφράσουν τώρα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν οι εκλεγμένοι με την «Ταξική Ενότητα» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, καταγγέλλοντας τη «σύσκεψη - παρωδία» που οργάνωσε η συνδικαλιστική πλειοψηφία και η οποία αποσκοπούσε στην «υπονόμευση του αγώνα διά της "αλληλεγγύης"».

Υπογραμμίζει ότι από την παραπάνω σύσκεψη απουσίαζε η πλειοψηφία των εργατικών σωματείων της Εύβοιας, ωστόσο υπήρχε παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. «Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου έχει ευθύνη, γιατί δημιούργησε το έδαφος να δοθεί βήμα στήριξης της πολιτικής που έφερε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε αυτήν την κατάσταση και όχι των αιτημάτων του αγώνα τους», σημειώνει η «Ταξική Ενότητα», εξηγώντας:

«Τι ακούσαμε; Πού μπορούν να βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αφού απολυθούν! Ομολογούμε, οι δήμαρχοι Χαλκίδας και Διρφύων - Μεσσαπίων είναι πολύ πρόθυμοι σε αυτό που ουσιαστικά είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης. Δυστυχώς και από συνδικαλιστές αναφέρθηκε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι βιώσιμη! Μα αυτά μας τα έχουν πει πολλές κυβερνήσεις, τέτοια σύσκεψη είχε ανάγκη ο αγώνας των εργαζομένων; Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς!».

Στο πλαίσιο αυτό η «Ταξική Ενότητα» απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη μεγάλη σύσκεψη - συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Φλεβάρη στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καθώς επίσης στήριξης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και συμμετοχής στη συγκέντρωση αλληλεγγύης την Κυριακή 20 Φλεβάρη στα Ψαχνά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα

Επίκαιρη Ερώτηση για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας και των θέσεων εργασίας της ΛΑΡΚΟ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα «Απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση της ενιαίας και συνολικής παραγωγικής λειτουργίας της επιχείρησης και όλων των θέσεων εργασίας» κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα κατά της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων της και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου για το κλείσιμο της επιχείρησης, με σκοπό να την παραδώσει, "καθαρή" από εργαζόμενους με δικαιώματα, σε μονοπωλιακούς ομίλους. Ετσι, ανακοίνωσε προκλητικά την απόλυση των 1.300 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι το τέλος του Φλεβάρη και παράλληλα την έξωση 300 οικογενειών από τα σπίτια τους στους οικισμούς της Λάρυμνας και του Αη Γιάννη.

Αυτές οι οδυνηρές εξελίξεις έχουν συνέχεια και αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησαν σχεδιασμένα την απαξίωση των υποδομών της ΛΑΡΚΟ και τη συκοφάντηση των εργαζομένων, για την παράδοσή της στα αρπακτικά που καιροφυλακτούν.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, με τον πολύμηνο και μαζικό αγώνα τους, έχουν απορρίψει τους διαλυτικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς και διεκδικούν να διασφαλιστεί η ενιαία παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης, να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ που έχει στο υπέδαφος νικελιούχα μεταλλεύματα με κοβάλτιο, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή μπαταριών, στην ηλεκτροκίνηση. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα σε όλο τον κόσμο είναι πελάτες της ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Επίσης, αποτελεί και μία επιπλέον ζωντανή απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο ίδιος θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας».

Με βάση τα παραπάνω ο βουλευτής του Κόμματος ρωτάει την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει ώστε έστω και τώρα να υλοποιηθούν τα αιτήματα των Σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της Στερεάς Ελλάδας, για να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης. Για να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους. Για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως και η καταβολή των οφειλών της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους στο 100%.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αλλο ένα «καρφί» στους εργαζόμενους και την ενιαία λειτουργία της

Την κυβερνητική πολιτική της απαξίωσης, των απολύσεων και του ξεπουλήματος σφυροκόπησαν και χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ

Τις τελευταίες ...εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, που φέρει τη σφραγίδα όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και των 1.200 εργαζομένων, τρέχει να τακτοποιήσει η κυβέρνηση, με δύο ακόμα νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε στη Βουλή και ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια.

Οι δύο ρυθμίσεις είναι ενταγμένες στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήρθε από το υπουργείο Οικονομικών, με την πρώτη να προβλέπει την παράταση για ακόμα 3 μήνες της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης που «τρέχει» από το 2020 στη ΛΑΡΚΟ. Προβλέπει ακόμα όπως εξακολουθεί να ισχύει: «Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία) εντός 18 μηνών από το πέρας της διαιτητικής διαδικασίας επίλυσης των διαφορών της παρ. 7 του παρόντος, τότε η ειδική διαχείριση θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης».

Με τη δεύτερη νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση νομιμοποιεί για λογαριασμό του επίδοξου επενδυτή όλα τα αυθαίρετα κτίσματα του εργοστασίου και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ προβλέπει και την αλλαγή χρήσης των οικισμών, επισημοποιώντας έτσι όχι μόνο την απόλυση των 1.200 εργαζομένων, αλλά και το ξεσπίτωμα 300 εργαζομένων και των οικογενειών τους που έμεναν στους οικισμούς αυτούς!

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής περίσσεψε ξανά ο κυνισμός από την πλευρά της κυβέρνησης και μαζί με αυτόν τα χοντρά ψέματα και η κοροϊδία. Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να βγάλουν τις ευθύνες τους από το κάδρο, ενώ με την κοκορομαχία τους για το ποιος φέρει τις περισσότερες ευθύνες επιχείρησαν να καλύψουν ότι η ταφόπλακα που ετοιμάζεται για τη ΛΑΡΚΟ φέρει ατόφια τη σφραγίδα της ΕΕ και της στρατηγικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων που όλοι υπηρετούν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «συνεισφέρει στη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου», μέσα από την εύρεση ενδιαφερόμενου επενδυτή. Ο δε εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επιδόθηκε σε ακόμα πιο χοντροκομμένα ψέματα, λέγοντας ότι «η προοπτική αυτή», δηλαδή η ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, «αναγνωρίζεται δημόσια τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από μία πολύ μεγάλη μερίδα των εργαζομένων», όταν όλοι είναι στο πόδι και δίνουν σκληρή μάχη ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια...

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μπάρκας, χαρακτήρισε «συνήθη πρακτική» της ΝΔ το «ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων», ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει τάχα όλα τα αναγκαία για να διατηρηθεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Ηρθε βέβαια ο Γ. Κεφαλογιάννης για να του θυμίσει ότι «τη λύση αυτή (που προωθεί σήμερα η ΝΔ) είχε αποδεχθεί εγγράφως (προς την ΕΕ) και ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Τ. Αντωνίου, έκανε λόγο για «διαχρονικό σκάνδαλο διαχειριστικής αποτυχίας των κυβερνήσεων της ΝΔ». Είπε και αυτή ότι «οι μόνοι που στήριξαν τη ΛΑΡΚΟ ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Στην κακοδιαχείριση το «έριξαν» τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25. Ολοι καταψήφισαν την τροπολογία.

Να σταματήσει τώρα το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το διαλυτικό σχέδιο της ΕΕ, που ισχύει από το 2014, για την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση της ΛΑΡΚΟ στα μεγάλα συμφέροντα. Ενώ με ψευδολογίες, προβοκατόρικες συκοφαντίες σε βάρος των εργαζομένων για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ και τα περί προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κρύβουν ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μακέλεψαν σχεδιασμένα τη ΛΑΡΚΟ, για να τη δώσουν στα μεγάλα συμφέροντα, ότι όλοι τους έχουν συμφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σημείωσε ότι «για όσους τυχόν τις προηγούμενες μέρες εναπόθεσαν τις προσδοκίες τους στο άρμα της "ανάπτυξης" που φέρνει ο καινούργιος "αναπτυξιακός" νόμος, το έγκλημα που συντελείται στη ΛΑΡΚΟ είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη για το πώς ερμηνεύεται αυτού του είδους η ανάπτυξη, για τους εργαζόμενους, αλλά και συνολικά για την απαξίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προκειμένου να θησαυρίζουν οι επενδυτές». Υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ τις δικές του ιδιωτικοποιήσεις, όπως του ΟΛΠ (στην COSCO), των αεροδρομίων (στη «Fraport»), και πρόσθεσε απευθυνόμενη στους εργαζόμενους ότι με όποια αστική κυβέρνηση το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο αφού όλοι οι επίδοξοι «σωτήρες» υπηρετούν την ίδια στρατηγική, που συνοδεύεται με τη διαχρονική επίθεση στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων και όλου του λαού της περιοχής, απαίτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλα τα σχέδια και τα μέτρα για τις απολύσεις και το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου. «Ποιοι είστε εσείς που θα διώξετε 1.200 ανθρώπους που έδωσαν τα νιάτα τους και τη ζωή τους στη ΛΑΡΚΟ και την κράτησαν όρθια;», ανέφερε. Απαντώντας στον Γ. Κεφαλογιάννη ότι τάχα συμφωνούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι και φορείς, κατέθεσε τις ανακοινώσεις τους, όπως την κοινή ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων, που κάνουν καθαρό ότι θα συνεχίσουν να κάνουν το «χώμα ατσάλι», τονίζοντας μάλιστα πως αυτό το ατσάλι φέρει τη σφραγίδα των 80 νεκρών που θρηνούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Κατήγγειλε την κυνικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ και την υποκρισία από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ που τώρα «είναι στα κεραμίδια». Θύμισε ότι επί ΠΑΣΟΚ, το 1986, έγιναν 500 απολύσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 υπέγραψε στην ΕΕ για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Ολες οι κυβερνήσεις «έσκαψαν το λάκκο» της ΛΑΡΚΟ και τώρα η κυβέρνηση «έρχεται να τη βάλει στο φέρετρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για ενιαία λειτουργία και εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Η λύση είναι στα μπλόκα του αγώνα

Στα στοιχεία που καθιστούν τη ΛΑΡΚΟ στρατηγικής σημασίας για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις λαϊκές ανάγκες αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως τόνισε, είναι η μοναδική που παράγει σιδηρονικέλιο, στα κοιτάσματά της έχει το 90% του νικελίου σε όλη την ΕΕ, ενώ τα κοβαλτιούχα κοιτάσματά της είναι δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της «πράσινης μετάβασης», όπου το νικέλιο είναι περιζήτητο στην κατασκευή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ για την ανάπτυξη της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, όπως επισήμανε, σήμερα είναι σε εξέλιξη η τρίτη φάση των εγκληματικών σχεδίων σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, πίσω από τα οποία βρίσκονται οι κατευθύνσεις της πολιτικής που θέλει να παραδώσει στα ευρωενωσιακά μονοπώλια τα κοιτάσματα και τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ. Σχέδιο με το οποίο όλοι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, συμφωνούν και το προώθησαν ως κυβερνήσεις. Αλλωστε η σύμπνοιά τους φάνηκε και όταν απέρριψαν όλοι μαζί την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Από την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «αναδεικνύεται η μεγάλη εικόνα, που δεν είναι άλλη από το γεγονός πως η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών». Στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ο ορυκτός πλούτος γίνεται λεία στους επιχειρηματικούς ομίλους, αντί να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, τόνισε, και υπογράμμισε πως «η λύση είναι στα μπλόκα του αγώνα και όχι στους επίδοξους "σωτήρες", στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Τα όσα προωθούνται σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ