Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΤ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευέλικτη» διαχείριση, με γαλαντομίες στους επιχειρηματικούς ομίλους

Την απόσυρση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, αλλά σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεγαλύτερης γεωγραφικής ευελιξίας για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων, για τους οποίους γίνεται ειδική αναφορά, αποφάσισε μεταξύ άλλων η χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, τα βασικά επιτόκια του ευρώ και για το επόμενο διάστημα θα παραμείνουν στα «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα, ενώ και το πάγιο πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την περίοδο της κρίσης, θα διατηρηθεί για «όσο διάστημα απαιτείται», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια άσκηση ισορροπίας και συμβιβασμού στην προσπάθεια μετάδοσης της λεγόμενης ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, μέσα σε συνθήκες διαφορετικών ρυθμών ανάκαμψης και μεγέθυνσης των οικονομικών αλλά και σε φάση έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός το οποίο επίσης οδηγεί τις αποφάσεις τους σχετικά με τις εναλλαγές του μείγματος νομισματικής πολιτικής.

Παρουσιάζοντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σημείωσε ότι «υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο της νομισματικής πολιτικής, όποτε παράγοντες που απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής διακυβεύουν την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών».

Ειδικότερα, οι χτεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ εστίασαν στους παρακάτω άξονες:

-- Πρόγραμμα αγοράς έκτακτης χρηματοδότησης. Σε αυτό, καθώς για την ώρα τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική διαβάθμιση, εντάσσονται «κατ' εξαίρεση» και οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις. Αν και αυτό έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος Μάρτη 2022, παρέχεται η δυνατότητα επανεπένδυσης ομολόγων για τη συνέχιση της φτηνής χρηματοδότησης. «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδόθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία», αναφέρει η απόφαση της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι τυχόν απόσυρση του προγράμματος «θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, όσο αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας».

Η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει φτάσει την επενδυτική βαθμίδα ώστε να ενταχθεί στο πάγιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, λέγοντας ότι «για αυτόν τον λόγο κάναμε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και την Τράπεζα της Ελλάδας». Οπως είπε, «η ρήτρα για την Ελλάδα έλαβε ισχυρή στήριξη στο Διοικητικό Συμβούλιο».

Θυμίζουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεση προειδοποιούσε ότι «τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν ευάλωτα σε ενδεχόμενες διαταραχές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν από μια απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα της ταχύτερης του αναμενόμενου αύξησης του πληθωρισμού».

--- Οι αγορές στο πάγιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (σε αυτές δεν συμμετέχουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης) θα συνεχιστούν με καθαρό μηνιαίο ρυθμό 40 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2022, με 30 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο και με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. στη συνέχεια.

-- Το ήδη αρνητικό «βασικό» επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων παραμένει στο -0,30% και αφορά σε κεφάλαια, τα οποία οι τράπεζες του ευρωσυστήματος ενδέχεται να «παρκάρουν» στο θεωρούμενο «ασφαλές καταφύγιο» της ΕΚΤ. Τα αρνητικά επιτόκια έχουν στόχο την αποτροπή τέτοιων κινήσεων με στόχο τη διοχέτευσή τους στις επιχειρήσεις.

-- Συνεχίζεται το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, προκειμένου να αντλήσουν φτηνά κεφάλαια, σηματοδοτώντας το «κλείδωμα» του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Σε έξαρση οι «πληθωριστικές πιέσεις»

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη των προβλέψεων σχετικά με το επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, για το 2021 αναμένεται σε 2,6% (από 2,2% τον Σεπτέμβρη), για το 2022 3,2% (από 1,7%) και για το 2023 1,8% (από 1,5%).

Οι μεγάλες διαφορές εκτιμήσεων σε σχέση με αυτές του Σεπτέμβρη αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην Ενέργεια, καθώς και στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ενώ ενδεικτικά για το πώς «μονά - ζυγά», με όποιο «μείγμα» διαχείρισης, οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι και το κεφάλαιο κερδισμένο, είναι τα όσα σημειώνονται στη νέα έκθεση της ΕΚΤ, ότι «η αύξηση των μισθών συνεπάγεται μια αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία θα συμβάλει στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και της Ενέργειας».

Πρόκειται για διατύπωση αντίστοιχη με αυτή των «Φθινοπωρινών Προβλέψεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από τον προβλεπόμενο, εάν οι περιορισμοί στον εφοδιασμό διαρκέσουν περισσότερο και εάν αύξηση των μισθών μεγαλύτερη από την παραγωγικότητα μετακυλιστεί στις τιμές καταναλωτή».

Ουσιαστικά, και με αυτές τις διατυπώσεις ξεκαθαρίζεται ότι οι μισθοί θα διαμορφώνονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού, μια εξέλιξη που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.

Τέλος, οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένονται το 2021 σε 5,1%, με επιβράδυνση σε 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024.

ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες στα νοσοκομεία

Τουλάχιστον 115.000 νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο είχαν πεθάνει λόγω Covid-19 μέχρι τον Μάη

Από τις νέες κινητοποιήσεις των υγειονομικών στη Γαλλία...
Από τις νέες κινητοποιήσεις των υγειονομικών στη Γαλλία...
Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια συστήματα Υγείας και τα νοσοκομεία, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι «κοινός τόπος» σε όλο τον κόσμο, όπως αναδεικνύεται και μέσα από τα αιτήματα, τις απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε Γαλλία και Τουρκία, ενώ στα νοσοκομεία της Βρετανίας οι ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή και αναγκαία νοσηλεία των ασθενών.

Χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, που παραμένουν υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα, μετατρέπονται δε για άλλη μια φορά σε μιας νόσου, με δραματικές συνέπειες στην αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών, οι υγειονομικοί είναι εξουθενωμένοι, ενώ έχουν πληρώσει και μεγάλο «φόρο αίματος» εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας.

Τουλάχιστον 115.000 νοσηλευτές - χωρίς να υπολογίζονται οι γιατροί και άλλες ειδικότητες - έχουν πεθάνει από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Μάη του 2021, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών αναφέρει πως ο αριθμός αυτός είναι «συντηρητικός» και «πιθανότατα οι θάνατοι είναι διπλάσιοι».

Η εξουθένωση και ο μεγάλος επαγγελματικός κίνδυνος έχουν οδηγήσει σε «κύματα» παραιτήσεων υγειονομικών. Το ποσοστό των νοσηλευτών που «σκοπεύουν να αποχωρήσουν» από την εργασία τους μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 20-30%, αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο.

...και στην Τουρκία
...και στην Τουρκία
Σε συνθήκες διεθνούς εξάπλωσης της παραλλαγής «Ομικρον», πριν καλά καλά κοπάσει το νέο θανατηφόρο κύμα της παραλλαγής «Δέλτα», σε συνθήκες που αυξάνονται οι νοσηλείες και οι θάνατοι, ο αριθμός των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο μειώνεται περαιτέρω...

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, αν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπουμε, θα μπορούσε να είναι μια μαζική έξοδος ανθρώπων», αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, καλώντας τις κυβερνήσεις να πάρουν υποστηρικτικά μέτρα για τους νοσηλευτές και όλους τους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ήδη πριν από την πανδημία υπήρχε παγκόσμια έλλειψη περίπου 6 εκατ. νοσηλευτών - λόγω κακοπληρωμένης, επώδυνης και επικίνδυνης δουλειάς, όπως και λόγω της καπιταλιστικής αναρχίας που είναι ασύμβατη με τη σχεδιασμένη κάλυψη των λαϊκών αναγκών - ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 4,75 εκατ. νοσηλευτές.

Γαλλία: «Εχουμε γονατίσει... Θα υποχρεωθούμε να κάνουμε διαλογή ασθενών»

Τα τεράστια αδιέξοδα που προκαλεί η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και στη Γαλλία καταγγέλλουν οι υγειονομικοί της χώρας, που πριν από λίγες μέρες προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων και με συγκέντρωση στο Παρίσι, με συμμετοχή από διάφορες πόλεις της χώρας.

«Θέλουμε κρεβάτια και θέσεις εργασίας για το δημόσιο νοσοκομείο», ανέγραφαν τα πανό τους, ενώ οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που έχουν «αχρηστεύσει» χιλιάδες κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, διαμορφώνοντας ασφυκτικό περιβάλλον για όσους απομένουν σε αυτά, με μεγάλους κινδύνους και για τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικές ήταν οι μαρτυρίες διαδηλωτών και συνδικαλιστών, όπως τις κατέγραψαν γαλλικά ΜΜΕ.

«Εχουμε γονατίσει», δήλωσε η Σοφί, νοσηλεύτρια, χαρακτηρίζοντας «πλήρως υποβαθμισμένες» τις συνθήκες δουλειάς και προσθέτοντας: «Αθόρυβα και ξεκάθαρα έρχεται νέο "κύμα". Δεν θα το αντέξουμε. Θα υποχρεωθούμε να κάνουμε διαλογή ασθενών και δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Δεν είναι στη φύση της δουλειάς μας να κάνουμε κάτι τέτοιο...».

Ο Αρνό, γιατρός, μίλησε για ένα «τεράστιο χάος» στα νοσοκομεία: «Οταν οι φροντιστές επιστρέφουν σπίτια τους, τους στοιχειώνει το τι μπορεί να ξέχασαν να κάνουν ή το τι δεν είχαν χρόνο να κάνουν. Δεν έπιασαν δουλειά σε αυτόν τον τομέα για να εργάζονται έτσι... Αυτό που θέλουν είναι να δουλεύουν και να εγγυώνται την ασφάλεια των ασθενών τους. Και σήμερα οι υπεύθυνοι δεν εγγυώνται τις συνθήκες γι' αυτό...».

Αλλοι εργαζόμενοι σε δομές Υγείας σημειώνουν: «Βαρεθήκαμε να μας αντιμετωπίζουν ως πιόνια, ως αιτία του προβλήματος, ενώ κι εμείς είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες...».

Απεργία υγειονομικών στην Τουρκία

Στην Τουρκία, 5 συνδικάτα υγειονομικών, που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 250.000 εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας, γιατρούς και άλλο υγειονομικό προσωπικό, πραγματοποίησαν προχτές 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς και τις αντίξοες συνθήκες εργασίας εν μέσω και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.

Γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και βοηθοί εργαστηρίων συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υγειονομικοί από το σύνολο των 81 επαρχιών της χώρας συμμετείχαν στην απεργία πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις, σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο του τομέα, την Τουρκική Ιατρική Ενωση (TTB).

Η Τουρκία καταγράφει τον τελευταίο καιρό περίπου 20.000 νέες μολύνσεις Covid-19 και 180 θανάτους καθημερινά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά.

«Θέλουμε να ζήσουμε και να βοηθήσουμε και τους άλλους να ζήσουν», «Δωρεάν και ισότιμη υγειονομική περίθαλψη για όλους» και «Δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη.

Οι υγειονομικοί λένε πόσο δύσκολο είναι να τα βγάλουν πέρα καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει, με τη λίρα να χάνει το μισό της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς αντίστοιχες του πληθωρισμού τουλάχιστον, αλλά και να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως επαγγελματική ασθένεια.

Η TTB υποστηρίζει πως οι υγειονομικοί βρίσκονται «στα όριά τους», λόγω της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και των ελλιπών μέτρων προστασίας του υγειονομικού προσωπικού.

Πολλοί επαγγελματίες Υγείας θέλησαν να φύγουν από τη χώρα λόγω των χαμηλών μισθών, των πολλών ωρών εργασίας και του κινδύνου βίας, ανέφερε το συνδικάτο, εκτιμώντας ότι οι παραιτήσεις στα δημόσια νοσοκομεία θα αυξηθούν.

Επικίνδυνα τα κενά σε υγειονομικούς στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, μία από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου, τα νοσοκομεία, κυρίως εκείνα του Λονδίνου, αγωνίζονται για να διατηρήσουν την επάρκειά τους σε υπαλληλικό προσωπικό εξαιτίας του αριθμού εκείνων που χρειάζεται να απομονωθούν λόγω της έκθεσής τους στον κορονοϊό, σύμφωνα με γιατρό στις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Να σημειωθεί ότι η νέα πολύ μεταδοτική παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία στη Βρετανία και αναμένεται να κυριαρχήσει σε λίγες μέρες. Την Τετάρτη καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 78.610 νέες μολύνσεις.

«Το έντονο πρόβλημα αφορά ουσιαστικά τη στελέχωση», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC η Κάθριν Χέντερσον, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Επείγουσας Ιατρικής.

«Ακόμη και αν δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση των νοσηλειών, ήδη βλέπουμε τον αντίκτυπο του να μην έχουμε επαρκές προσωπικό για να κάνει σωστά και με ασφάλεια τις εφημερίες. Επομένως ανησυχούμε για τις συνέπειες που μπορεί να υφίστανται οι ασθενείς, επειδή δεν έχουμε το προσωπικό», είπε.

Η Χέντερσον σημειώνει ότι το Λονδίνο πλήττεται ιδιαιτέρως: «Μιλάμε πιθανόν για το 10% των γιατρών και νοσηλευτών, που χρειάζεται να παροπλιστούν».

Και όλα αυτά ενώ ήδη από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας στη Βρετανία και εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε μιας νόσου, σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν σε λίστες αναμονής των νοσοκομείων, για επεμβάσεις και θεραπείες για άλλες ασθένειες!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ