Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ύλη του τετρασέλιδου

Λόγω πληθώρας ύλης στον σημερινό «Ριζοσπάστη», ενόψει και της πανεργατικής απεργίας ενάντια στο νόμο - έκτρωμα, η υπόλοιπη ύλη του σημερινού τετρασέλιδου «Νεολαία» θα δημοσιευτεί σε επόμενα φύλλα.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ανάσα αγώνα και γνήσιας δημιουργίας

Με επιτυχία συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις σε πόλεις, συνοικίες και νησιά

Στη Λαμπρινή
Στη Λαμπρινή
Με μορφή και περιεχόμενο εμπνευσμένα από το κεντρικό σύνθημα, «Δίνουμε "τρόπο" στην οργή - ανάσα ο αγώνας για να νικήσει η ζωή», ευρηματικότητα και μεράκι από εκατοντάδες μαθητές που έχουν αναγνωρίσει τα Μαθητικά Φεστιβάλ ως ανάσα δημιουργίας και προβληματισμού, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις τις προηγούμενες μέρες.

Εχοντας ενώσει τις φωνές τους στα ίδια δίκαια αιτήματα τους προηγούμενους μήνες, οι μαθητές σε όλη τη χώρα συζήτησαν μέσα από τα Φεστιβάλ για τα όσα κέρδισαν, με αγωνιστική διάθεση, για τη συνέχιση των αγώνων. Παράλληλα, η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό εκφράστηκε απ' άκρη σ' άκρη με διάφορα μέσα, όπως γκράφιτι, ομαδικές φωτογραφίες, συνθήματα κ.ά. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το καλλιτεχνικό κομμάτι των Φεστιβάλ, δίνοντας βήμα στην ερασιτεχνική δημιουργία, αναδεικνύοντας τις ανάγκες της νεολαίας για πολιτισμό αλλά και αθλητισμό. Ενώ ξεχωριστή θέση επιφυλάσσουν τα Φεστιβάλ για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου», με δραστηριότητες προσαρμοσμένες σε μικρότερες ηλικίες. Τα παραπάνω αποτελέσαν τον κορμό του προγράμματος των Μαθητικών Φεστιβάλ που, όπως δείχνει μία ματιά στις εκδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, είχαν να παρουσιάσουν πρωτότυπες δραστηριότητες, βγαλμένες από την εμπειρία και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.

Μεγάλη συμμετοχή και «όνειρα που δεν κλείνονται μέσα στην καραντίνα»

Στο Ναύπλιο
Στο Ναύπλιο
Με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία των Πατησίων και της Γκράβας και με πολύμορφο πρόγραμμα έγινε το Φεστιβάλ στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή. Συζήτησαν για τους μαθητικούς αγώνες και τη συνέχειά τους, συμμετείχαν σε εργαστήρι μουσικής παραγωγής hip-hop αλλά και σε παιχνίδι «Ακου τι είπαν ...για το σχολείο» με βάση απαντήσεις μαθητών σε ερωτηματολόγιο για το σχολείο που διακινούσαν οι ΟΒ της ΚΝΕ στα σχολεία της περιοχής. Παράλληλα, διασκέδασαν με μουσικό πρόγραμμα από μαθητές της περιοχής, ενώ ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν το μικρόφωνο πήραν οι Ronti και Maki, μετανάστες από την περιοχή, με hip-hop τραγούδια στη μητρική τους γλώσσα.

Με πρόγραμμα που περιλάμβανε δραστηριότητες όπως επίδειξη judo, μάθημα latin από το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, stand up comedy, συζητήσεις και συναυλίες έγινε το Φεστιβάλ στο Δημοτικό Βουστάσιο, στα Σεπόλια.

Μαθητές και νεολαίοι από το Χαλάνδρι και τους γύρω δήμους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Το ενδιαφέρον τράβηξαν οι εργασίες και τα επιτραπέζια παιχνίδια που είχαν δημιουργήσει οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, το βίντεο προβολής των αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου για τα κοινωνικά δικαιώματα και τη θέση της γυναίκας, η έκθεση με μεγάλες στιγμές του αγώνα του λαού κατά την ΕΑΜική Αντίσταση και την 3χρονη πάλη του ΔΣΕ. Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το τουρνουά σκακιού ενώ ξεχωριστές «πινελιές» αποτέλεσαν η επίδειξη πολεμικών τεχνών και το εργαστήρι ζωγραφικής και graffiti.

Στην Αρτέμιδα
Στην Αρτέμιδα
Στην Ηλιούπολη, με μια ιδιαίτερη έκθεση που επιμελήθηκαν μαθήτριες Λυκείου, σχολιάστηκε η «Καταστολή στο μυαλό, στην ψυχή, στους αγώνες μας». Η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό εκφράστηκε μέσα από το workshop εικαστικών ενώ λειτούργησε και εργαστήρι ρομποτικής. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε ο διαγωνισμός «Game of skate».

Επίδειξη skate περιλάμβανε το πρόγραμμα και στο Φεστιβάλ στην Αρτέμιδα. Ξεχώρισε το θεατρικό με τίτλο «Δύο Δρόμοι», από μαθητές της περιοχής, για τη σύγκρουση της εργατικής και της αστικής τάξης μέσα από μια μείξη από ποιήματα μεγάλων αγωνιστών - κομμουνιστών ποιητών (Τ. Λειβαδίτης, Γ. Ρίτσος, Γ. Δ. Μπίμης, Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χικμέτ, Θ. Μπακαλάκος, Μ. Λουντέμης) πλεγμένο με τους εμπνευσμένους στίχους από το τραγούδι των Υπεραστικών «Σκλάβε Ημών». Μάλιστα, οι Μαθητικές Οργανώσεις Ραφήνας - Αρτέμιδας, καθώς και ο κόσμος που βρισκόταν εκεί, με πείσμα και διάθεση εξασφάλισαν την επιτυχία του Φεστιβάλ παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας και κάποιων δήθεν «αγανακτισμένων» φασιστοειδών που ενοχλημένοι από την επιτυχία του προσπάθησαν να το ακυρώσουν καλώντας την αστυνομία, αλλά και την... Πυροσβεστική.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Μπραχάμι, στο πάρκο Ασυρμάτου, με workshop ρομποτικής στο στέκι του ΕΠΑΛιώτη και συζήτηση με τίτλο «Τα όνειρα δεν κλείνονται μέσα στην καραντίνα, παίρνουμε εκδίκηση κόντρα στη ρουτίνα». Τουρνουά σκακιού, χώρος graffiti αφιερωμένος σε αντιπολεμικά σκίτσα και ενάντια στον «τρομονόμο» στην Τέχνη, έκθεση για τους μαθητικούς αγώνες ήταν από τις δραστηριότητες που ξεχώρισαν.

Στο Χαλάνδρι
Στο Χαλάνδρι
Ανάσα για τη νεολαία της περιοχής αποτέλεσαν οι εκδηλώσεις στο Πέραμα. Το μάθημα γκράφιτι κέρδισε τις εντυπώσεις, με δημιουργίες εμπνευσμένες από το σύνθημα «Τα καλυμμένα στόματα έχουν και φωνή» και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Με μεράκι και τις ανησυχίες των μαθητών στο επίκεντρο

Στη Σταυρούπολη οι μαθητές συζήτησαν για το «Αν η γυναίκα μπορεί να είναι πραγματικά ισότιμη στο σήμερα», παρουσιάζοντας τα ερωτηματολόγια με τη γνώμη δεκάδων μαθητριών από τα σχολεία της περιοχής. Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τη συζήτηση με θέμα «Η πάλη της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», ενώ υπήρχε και γωνιά graffiti για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Μαθητές από τα σχολεία των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε αθλητικά τουρνουά ποδοσφαίρου στα γηπεδάκια Εσπερος, διατρανώνοντας την ανάγκη της νεολαίας, των μαθητών για ελεύθερους και δωρεάν χώρους άθλησης.

Στη Θέρμη το πρόγραμμα περιλάμβανε stand up comedy, στο χώρο υπήρχαν ράμπες skate και ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εκθέσεις για τη γυναικεία ανισοτιμία και για την Παλαιστίνη.

Μέσα από τον ιστορικό περίπατο που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο Λιτόχωρο, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της περιοχής.

Στα Σεπόλια
Στα Σεπόλια
Στο Κιλκίς, οι μαθητές συμμετείχαν σε escape room με θέμα την προσφυγιά.

Στη Βέροια, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια με θέμα το περιβάλλον.

Στις Σέρρες, μεγάλη επιτυχία είχε η επίδειξη skate αλλά και το μάθημα Χαρακτικής, φωτίζοντας το πώς το μάθημα των Καλλιτεχνικών στα σχολεία μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες και τα ταλέντα των μαθητών. Το πρόγραμμα έκλεισε με μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα.

Με μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παρουσίαση εργασίας μαθητών για την «πάλη για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία στον 21ο αιώνα» και συνεχίστηκε με αθλητικές δραστηριότητες (bmx, skate), παιχνίδια, συζητήσεις, γκράφιτι, καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Διήμερο ήταν το Φεστιβάλ στη Ρόδο, με συναυλίες, χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, έκθεση, workshop Μηχανολογίας και τουρνουά μπάσκετ 3x3.

Στο Βαθύ Σάμου, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν αθλητικά τουρνουά και συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Στην Καλαμάτα, παρουσιάστηκε θεατρικό εμπνευσμένο από τη σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται από μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ και του Μουσικού Γυμνασίου της Καλαμάτας. Τη δική του ξεχωριστή γωνιά είχε ο Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας».

Στη Ρόδο
Στη Ρόδο
Στο Ναύπλιο, η κεντρική πλατεία ζωντάνεψε από τους δεκάδες μαθητές που συμμετείχαν στις δραστηριότητες στο χώρο του Φεστιβάλ.

Ιστορικός περίπατος με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση οργανώθηκε στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ στη Ζάκυνθο.

Στην Ηγουμενίτσα, μέσα από την εκδήλωση μεταφέρθηκε πείρα από τους αγώνες των μαθητών ενάντια στη μετατροπή του ΕΠΑΛ σε πρότυπο. Περιλάμβανε μεταξύ άλλων μουσικό πρόγραμμα από τα παιδιά των λαϊκών φροντιστηρίων του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας.

Στη Λιβαδειά το Φεστιβάλ ξεκίνησε με τουρνουά μπάσκετ 3x3 όπου έλαβαν μέρος μαθητές όλων των ηλικιών. Οι ομάδες που συμμετείχαν απαρτίζονταν και από προσφυγόπουλα, στέλνοντας και με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, από όποια χώρα και να είναι, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρο ο κρίσιμος ρόλος που παίζει το αστικό πανεπιστήμιο συνολικά στην καπιταλιστική οικονομία

Σε σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ μπροστά στο 21ο Συνέδριο του Κόμματος μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ από Πανεπιστήμια της Αττικής μπροστά στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ διοργάνωσε την Παρασκευή η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ στο Μουσείο Μακρονήσου, στο Θησείο, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση και ανταλλάχθηκε προβληματισμός γύρω από πλευρές των Θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο από τοποθετήσεις πανεπιστημιακών που πήραν τον λόγο.

Στην ομιλία του, ο Ν. Σοφιανός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επεξεργασία του Τμήματος Παιδείας για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής μας και τη σημασία αυτής της επεξεργασίας για τη δράση του Κόμματος στα πανεπιστήμια. «Θα επιδιώξουμε από τον Σεπτέμβρη την ευρύτερη παρουσίαση και συζήτηση της πρότασής μας, κάνοντας πιο ικανές τις δυνάμεις μας στο να ξεδιπλώνουν τον πολιτικό, τον ιδεολογικό, τον μαζικό αγώνα», είπε και αναφέρθηκε με συντομία σε ορισμένες πλευρές αυτής της πρότασης, τονίζοντας:

«Στεκόμαστε στον κρίσιμο ρόλο που παίζει το αστικό πανεπιστήμιο συνολικά στην καπιταλιστική οικονομία. Στη διαμόρφωση και του εργατικού τεχνικού επιστημονικού δυναμικού, προσαρμοσμένου στις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά και στις προσαρμογές στις οποίες συμβάλλει το πανεπιστήμιο στη συνολικότερη λειτουργία των κλάδων της οικονομίας αλλά και στη λειτουργία του ίδιου του αστικού κράτους και της μεγάλης γκάμας των υπηρεσιών του. Αλλά δεν ξεχνάμε, αντίθετα απαιτείται η παρακολούθηση και η εύστοχη αντιπαράθεση με τον ρόλο του αστικού πανεπιστημίου στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας, έναν ρόλο τον οποίον τον επιτελεί και στις σύγχρονες συνθήκες, όπως τον είχε και στο παρελθόν.

Ξεχωρίζουμε την ανάγκη να κατανοείται η συνέχεια και η συνέπεια των αλλαγών που προωθούνται την τελευταία 20ετία στον χώρο των Πανεπιστημίων. Με διαφορετικές κυβερνήσεις και υπουργούς, έχοντας όμως την ίδια στόχευση: Την κατεύθυνση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρά τις αντιφάσεις που έχει αυτή η πορεία, και ταυτόχρονα τη διεύρυνση και εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου. Και εδώ φαίνεται η ανάγκη να κεντράρουμε καλύτερα την παρέμβασή μας σ' αυτόν τον συνολικό ρόλο που παίζει το αστικό πανεπιστήμιο. Δεν είναι τυχαίο, είναι κοινή διαπίστωση όλων μας ότι όλη την περίοδο της πανδημίας το μόνο που δεν λειτουργούσε ήταν η διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών. Ολα τα άλλα ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Αυτήν τη συνολικότερη λειτουργία του πανεπιστημίου πρέπει να την παρακολουθήσουμε ακόμα καλύτερα και να κεντράρουμε την παρέμβασή μας, γιατί πέραν της ευθύνης που έχει η ΚΝΕ και που πρέπει να στηριχθεί από το Κόμμα ώστε να δούμε τη δουλειά μας στις προπτυχιακές σπουδές, στη μεγάλη μάζα των φοιτητών, στη σχέση που έχουν αυτές οι σπουδές με τους κλάδους της οικονομίας, στο περιεχόμενο των σπουδών και των προγραμμάτων, χρειάζεται να εστιάσουμε καλύτερα ως Κόμμα πρώτα απ' όλα στην έρευνα, στα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, στη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Να παρακολουθήσουμε και να παρέμβουμε σ' αυτή τη μεγάλη εκπαιδευτική αγορά - κυριολεκτικά - που λειτουργεί το αστικό πανεπιστήμιο με τα μεταπτυχιακά, με τα κέντρα επιμόρφωσης, με τα σεμινάρια, με τα ολιγοετή προγράμματα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας - δεν ήταν μια ιδιαιτερότητα του Γαβρόγλου, θα επιμείνουν στην ανάγκη λειτουργίας ολιγοετών προγραμμάτων ακόμα πιο εξειδικευμένης κατάρτισης. Και φυσικά στη συνολικότερη τριβή που έχει ένας αρκετά σημαντικός κόσμος, ένα επιστημονικό δυναμικό που διαχέεται στην έρευνα, στη διατριβή, στη διδασκαλία και είναι κυριολεκτικά "στον αέρα" από πλευράς μορφών οργάνωσης, παρέμβασης, διαμόρφωσης αιτημάτων, στόχων και παρέμβασης στον ίδιο το ρόλο που παίζει αυτό το δυναμικό στη λειτουργία του πανεπιστημίου. Επίσης δεν πρέπει να φύγει από την προσοχή μας η παρακολούθηση και άμεσων οικονομικών λειτουργιών που αναπτύσσονται στα πανεπιστήμια, με συμπράξεις, με την αξιοποίηση των ακινήτων, με μια σειρά δηλαδή επιχειρηματικά πλάνα τα οποία εξελίσσονται ή θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα».

ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Ελικώνα στις 4 Ιούλη

Η διαδρομή της πεζοπορίας
Η διαδρομή της πεζοπορίας
Η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Ελικώνα στις 4 Ιούλη. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έγιναν στην περιοχή του Παρνασσού και της Πάρνηθας. Με έναν διαφορετικό τρόπο, αυτόν της μαζικής ομαδικής άσκησης, η πεζοπορία αυτή έχει στόχο να αναδείξει άλλη μία ηρωική σελίδα της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας.

Είναι σημαντικό ότι η πεζοπορία πραγματοποιείται λίγες βδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή του Σχίνου - Αλεποχωρίου. Οπως κάθε τέτοια πρωτοβουλία, στοχεύει στην ανάδειξη της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης της προστασίας του περιβάλλοντος, της ελεύθερης πρόσβασης σε βουνά και ακτές. Στην ανάδειξη των διαχρονικών ευθυνών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων στην παράδοση και την εμπορευματοποίηση της γης σε μονοπωλιακούς ομίλους, στην απουσία κάθε μέτρου πρόληψης για πυρκαγιές και πλημμύρες.

Ιστορικά στοιχεία

Στην περιοχή του Ελικώνα έδρασε το 2/34 Τάγμα του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο από τον Παπά Φθιώτιδας, γνωστό ως καπετάν Κρόνο. Το Τάγμα πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς και της Αττικής, όπως ήταν η νικηφόρα μάχη του Αυλώνα κατά τη διάρκεια υποχώρησης των Γερμανών τον Οκτώβρη του 1944, η οποία προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους ναζί. Τον Δεκέμβρη του 1944 το Τάγμα 2/34 πήρε μέρος στις μάχες της Αθήνας, στις περιοχές του Βύρωνα και της Καισαριανής.

Η κορυφή που θα προσεγγίσουν οι πεζοπόροι
Η κορυφή που θα προσεγγίσουν οι πεζοπόροι
Τα μέλη του Τάγματος 2/34 υπό τον καπετάν Κρόνο και αυτά του 3/34 συνέβαλαν στη δημιουργία του Τάγματος Θήβας του ΔΣΕ. Πρόκειται για το 2ο Τάγμα της 126 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, με επικεφαλής τους Κρόνο, Φίτσιο, Εκτορα και Πελοπίδα. Τα τάγματα αυτά υπάγονταν στο Αρχηγείο Παρνασσίδας, που επικεφαλής του ήταν ο θρυλικός καπετάν Διαμαντής.

Η περιοχή όπου δρούσαν τα συγκεκριμένα τάγματα ήταν στρατηγικής σημασίας, αφού μέσω Ελικώνα και Κιθαιρώνα ενώνονταν οι περιοχές διεξαγωγής του πολέμου στη Στερεά με αυτές της Αττικής. Η γνωστότερη επιχείρηση του ΔΣΕ στην περιοχή είναι αυτή της 126ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Τάγμα της με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο), τον Γενάρη του 1948, ξεκίνησε από τον Παρνασσό, διέσχισε τη Βοιωτία και επιχείρησε να εγκατασταθεί στην Πάρνηθα και στα Γεράνεια. Από το Δελτίο Ειδήσεων του ΔΣΕ στις 18 Φλεβάρη 1948, αντλούμε τις παρακάτω πληροφορίες:

Τμήματα του ΔΣΕ του Αρχηγείου Ρούμελης στις 5 και 6 του Φλεβάρη διενήργησαν διείσδυση στην Πάρνηθα και στην περιοχή της 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Στις 6 του Φλεβάρη, τμήματα του ίδιου Αρχηγείου διενήργησαν επίθεση και κατέλαβαν την Πύλη. Οι μοναρχοφασίστες είχαν απώλειες 9 νεκρούς και περισσότερους τραυματίες.

Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν στα Σκούρτα. Στην εμφάνισή τους, οι χωροφύλακες και ΜΑΥδες εγκατέλειψαν το χωριό πανικόβλητοι. Στις 9/2 τμήματα του ΔΣΕ συγκρούστηκαν με μεγάλες δυνάμεις του αστικού στρατού στον Κιθαιρώνα.

Ο αστικός στρατός χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα αεροπορία και τανκ, για να τα αντιμετωπίσει. Στη μάχη, που κράτησε 4 ώρες, τα τμήματα του ΔΣΕ προξένησαν σοβαρές απώλειες στους μοναρχοφασίστες.

Στις 10/2 τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν σε Νεοχώρι και Λεύκτρα των Θηβών, σαρώνοντας τους ΜΑΥδες. 30 νέοι με ενθουσιασμό ακολούθησαν τα τμήματα του ΔΣΕ και κατατάχθηκαν στις γραμμές του.

Παρ' όλα αυτά, ο συσχετισμός δύναμης ήταν συντριπτικός σε βάρος του ΔΣΕ. Μάχη διεξήχθη την Καθαρή Δευτέρα του 1948, ανάμεσα σε δυνάμεις του Τάγματος του Κρόνου που είχαν διεισδύσει στην Πάρνηθα και στρατοπέδευσαν στη θέση Σαλονίκη και του αστικού στρατού που διενεργούσε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από την πλευρά της Χασιάς με δύναμη τεθωρακισμένων.

Το Τάγμα χτυπήθηκε άγρια από το στρατό και την αεροπορία.

Στις 29 Μάρτη ο Κρόνος σκοτώθηκε σε μάχη στην Αλυκή Ξηρονομής, στη Βοιωτία.

Στοιχεία και οδηγίες για την πεζοπορία

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το χωριό Αγία Αννα του νομού Βοιωτίας, σε απόσταση 2 ωρών από την Αθήνα. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. στις πλαγιές του Ελικώνα. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή της Παλιοβούνας, σε υψόμετρο 1.748 μ. Με δεδομένο το πολύωρο της διαδρομής, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη μέρα της πεζοπορίας, θα αποφασιστεί επιτόπου μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουν οι πεζοπόροι (αν θα ακολουθήσουν πορεία μόνο μέσα στο δάσος ή και στο βράχινο κομμάτι).

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ άρβυλο ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μακρυμάνικη μπλούζα και καπέλο. Να έχουν μαζί τους αδιάβροχο, αντιηλιακό, παγούρι με νερό (1 ή 1,5 λίτρο), γυαλιά ηλίου, δεύτερο μπλουζάκι και κάλτσες, κάποιο σνακ και μικρό σακίδιο πλάτης.

Λόγω των υγειονομικών περιορισμών που ισχύουν για την COVID-19, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά αρνητικό self test ή rapid test. Η συμμετοχή θα είναι 120 άτομα και τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους συμμετέχοντες θα έχουν την προβλεπόμενη πληρότητα.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6951165574, 6944683479 και στο email: kne@kne.gr

Κόστος Συμμετοχής: 10 ευρώ.

Αναχώρηση: 7 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ