Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • Εργατικό Κέντρο Πειραιά - Σωματεία: Κάλεσμα πάλης και αγώνα με το παμπειραϊκό συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο
  • «Ο κόσμος τους και ο κόσμος μας»: Αρθρο του Πέτρου Αλέπη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Εργαζόμενοι διανομείς: Ρεπορτάζ από τη χτεσινή επιτυχημένη κινητοποίηση
  • Αυτοαπασχολούμενοι - μικροί ΕΒΕ: Στον αγώνα για το εισόδημα και για μέτρα προστασίας της υγείας
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ολοι οι Πειραιώτες στους δρόμους το Σάββατο 3 Απρίλη!

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 12 μ. στο Πασαλιμάνι για τα δικαιώματα στη δουλειά, στην υγεία και τη ζωή, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή

Κάλεσμα μάχης και ξεσηκωμού απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην εργατική τάξη, στο λαό της περιοχής, σε σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και άλλους φορείς, με το συλλαλητήριο που οργανώνει το Σάββατο 3 Απρίλη, στις 12 μ., στο Πασαλιμάνι. Απόφαση για κινητοποίηση έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο και για τη Δευτέρα 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., οπότε με σωματεία και φορείς από όλους τους δήμους θα αποκλείσουν το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αιτήματα ενάντια στην υποβάθμιση λόγω της ρυπογόνας βιομηχανικής δραστηριότητας και της εγκληματικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι νέες αυτές κινητοποιήσεις παίρνουν τη σκυτάλη από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ξεδιπλώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε Πέραμα και Κερατσίνι - Δραπετσώνα, για μέτρα προστασίας της υγείας, αλλά και ενάντια στην εγκατάσταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Πέραμα, στην επέκταση του αντίστοιχου σταθμού στο Σχιστό, ενάντια στα «καζάνια του θανάτου», όπως και στη δραστηριότητα της «Oil One» στη Δραπετσώνα.

«Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών» είναι μία από τις κεντρικές διεκδικήσεις του Εργατικού Κέντρου και σωματείων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι και σε όλη την περιφέρεια του Πειραιά.

Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ. Το Σωματείο Λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ. Τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά. Τα Σωματεία Πειραιά Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Παράρτημα της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Επίσης, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Αργοσαρωνικού, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού. Οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ σε Πειραιά, Νίκαια, Κορυδαλλό, Πέραμα, Κερατσίνι. Ακόμα, η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Κορυδαλλού, οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Πειραιά.

Το σάλπισμα αγώνα του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων φτάνει αυτές τις μέρες σε κάθε χώρο δουλειάς, με σκοπό να δοθεί απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου:

Πρόκληση και έγκλημα από την κυβέρνηση η μη επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στην υγεία, στη ζωή, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και η κυβέρνηση συνεχίζει το έγκλημα! Εχει αφήσει "γυμνό" το δημόσιο σύστημα Υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Την τελευταία βδομάδα το Κρατικό Νίκαιας έχει κατά μέσο όρο 5 με 6 ανθρώπους τη μέρα εκτός ΜΕΘ, το Τζάνειο μετατρέπεται σε μια πρόχειρη "αποθήκη" ασθενών και το "Μεταξά" πρακτικά μετατρέπεται σε νοσοκομείο μιας νόσου, αφήνοντας εκτεθειμένο από την ανάγκη γενικής νοσηλείας και ειδικής φροντίδας το λαό του Πειραιά, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους στην Ελλάδα.

Τα παραδείγματα από την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων του Πειραιά και της υπόλοιπης Αττικής αποδεικνύουν ότι τα παγιωμένα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό που προϋπήρχαν στο σύστημα Υγείας, το έχουν κυριολεκτικά σμπαραλιάσει, σε σημείο που αδυνατεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά νοσήματα.

Την ίδια στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, οι κλινικάρχες, όπως το "Metropolitan" στον Πειραιά, με τεράστιες υποδομές, θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού. Είναι προκλητικό και εγκληματικό η κυβέρνηση να μην προχωράει σε πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ενώ ενισχύει με παχυλές αποζημιώσεις τις δήθεν επιταγμένες ιδιωτικές κλίνες, ενώ φτάνει στο απαράδεκτο σημείο να μεταφέρει σε αυτές ειδικευόμενους γιατρούς από τον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα!

Η νέα αντεργατική επίθεση δεν θα περάσει!

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία προχωράει την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, δίχως φρένο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημά τους, είτε βρίσκονται σε αναστολή είτε σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών. Χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται κακοπληρωμένοι, κάτω από νέα απάνθρωπα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας.

Μιλούν για lockdown! Μας κοροϊδεύουν! Τα lockdown είναι για να μη μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στο εισόδημά μας, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά έτοιμο να καταθέσει στη Βουλή ένα νέο αντεργατικό τερατούργημα, που έχει στο επίκεντρο την κατάργηση του 8ωρου και των υπερωριών, τον δραστικό περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, την περιστολή στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, την επιβολή κυβερνητικού ελέγχου στα συνδικάτα και το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία.

Τα κέρδη τους τσακίζουν τον λαό, φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό

Η COSCO, με την ανοχή της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου Πειραιά, συνεχίζει (εν μέσω πανδημίας) το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή, κόντρα στις μαζικές αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και σωματείων της περιοχής αγνοώντας ακόμα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσωρινή αναστολή των εργασιών και τώρα δημιουργεί νέα εργοτάξια, στη Δραπετσώνα και δίπλα στο πάρκο Λιπασμάτων (στου Κράκαρη). Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή από τα "καζάνια του θανάτου" και όπου υπάρχουν σχεδιασμοί από κυβέρνηση και Περιφέρεια για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, τη νομιμοποίηση του παράνομου - μέχρι σήμερα - Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Πειραιά στο Κερατσίνι και τη δημιουργία ΣΜΑ του δήμου Περάματος μέσα στην πόλη, στο παλιό νεκροταφείο!

Λέμε "όχι" στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των κατοίκων της περιοχής. Εναντιωνόμαστε συνολικά στο masterplan της COSCO. Στους σχεδιασμούς που θέλουν να μετατρέψουν τις γειτονιές του Πειραιά σε περιοχές μεταφόρτωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων. Να φύγουν τα "καζάνια του θανάτου" από Πέραμα και Δραπετσώνα. Οχι στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας και του περιβάλλοντος.

Υπάρχει ελπίδα! Οργανωμένα, αγωνιστικά, ταξικά να απαντήσουμε στη νέα επίθεση!

Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη. Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης - εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων είναι αυτά που σήμερα φοβούνται και γι' αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι' αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, ως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, με αφοβία μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα».

Οι διεκδικήσεις που προβάλλουν το ΕΚ Πειραιά και τα σωματεία είναι:

-- Επίταξη εδώ και τώρα του «Metropolitan» και του συνόλου του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

-- Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

-- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

-- Οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος με ευθύνη των κρατικών φορέων για την εξάπλωση του ιού στο λιμάνι του Πειραιά, στην COSCO, στα καράβια, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα εργοστάσια και τις βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.

-- Οχι στο masterplan της COSCO, να σταματήσουν τώρα τα έργα της COSCO στο λιμάνι.

-- Να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου» από Πέραμα και Δραπετσώνα.

-- Οχι στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.

-- Να κλείσουν τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του 12/2020 που τον νομιμοποίησε.

-- Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς, συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

-- Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Ο κόσμος τους και ο κόσμος μας...

Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη επιχείρησης μίας από τις πλέον σημαντικές σε κλάδο στρατηγικής σημασίας της βιομηχανίας, ένα από τα μεγαλοστελέχη της απευθύνθηκε στους «συνεργάτες» (έτσι ονομάζουν μαζί τους εργάτες, τους διευθυντές, τους προϊστάμενους...), λέγοντας μεταξύ άλλων πως το 2020 πιάστηκαν μέσα στην πανδημία όλοι οι στόχοι, συνολικά ήταν χρονιά ρεκόρ. Οτι αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί μια διαφορετική κρίση που ελπίζουμε να ξεπεραστεί από τα εμβόλια. Οτι πρέπει να δούμε την κρίση ως ευκαιρία και για αυτό η επιχείρηση καταθέτει σειρά νέων επενδυτικών σχεδίων. Οτι οι στόχοι κερδοφορίας της επιχείρησης είναι ακόμη πιο φιλόδοξοι, κάτι που είναι εφικτό να γίνει, γιατί - για το 2021 - η παραγωγή είναι ήδη εξασφαλισμένη. Επίσης, πως μοχλός είναι πλέον η «πράσινη Ενέργεια», ενώ προσέθεσε ότι με την πανδημία μάθαμε να δουλεύουμε από μακριά, αλλά περισσότερο αποδοτικά, σε αυτό πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ευέλικτοι και να αγκαλιάσουμε τη νέα πραγματικότητα.

Σε επιχείρηση άλλου κλάδου στρατηγικής σημασίας, που επίσης καταγράφει τεράστια κέρδη μέσα στην πανδημία, οι αναφορές ήταν ίδιες στην ουσία, αλλά είχαν και πιο πολύ «συναίσθημα»: «Είστε η οικογένειά μας. Μαζί τα καταφέρνουμε. Είστε οι ήρωες της καθημερινότητας. Είμαστε δίπλα σας. Ολοι μαζί θα περάσουμε και αυτήν την κρίση. Ο κορονοϊός δεν κοιτάζει τα πορτοφόλια μας. Τον αντιμετωπίζουμε όλοι το ίδιο. Είμαστε ένα...».

Ενώ - ενδεικτικά - σε επιχείρηση του ίδιου κλάδου, όπου εργάζεται κομμουνιστής συνδικαλιστής και πρωτοστατεί στην πάλη για τα δικαιώματα των εργατών, του ειπώθηκε πως η υπομονή της επιχείρησης έχει φτάσει στα όριά της, γιατί ενώ ο συγκεκριμένος εργαζόμενος πληρώνεται κανονικά και παίρνει τις νόμιμες αυξήσεις (!!!) αυτός υποκινεί τους εργάτες να γραφτούν στο σωματείο τους, διακινεί εφημερίδα πολιτικού κόμματος και προκηρύξεις, θίγει τα συμφέροντα της εταιρείας και δεν λειτουργεί με βάση τις αρχές της συνεργασίας και των συμφερόντων της επιχείρησης. Του λέει πως πρέπει να σταματήσει, αλλιώς θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της...

Μέσα σε λίγες λέξεις, μπορεί να φανερωθεί όλη η ουσία της ασταμάτητης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης μαζί με το ιδεολογικό περίβλημα του «κοινωνικού εταιρισμού», της ελεεινής θεωρίας της «συνεργασίας των τάξεων», της «ταξικής ειρήνης». Των θεωριών δηλαδή που σκοπό έχουν να αφοπλίσουν τελείως το εργατικό κίνημα, να γίνουν οι εργάτες όχι απλώς άβουλοι και ηττοπαθείς, αλλά και υπερασπιστές των αφεντικών τους. Τους θέλουν έως και φανατικά στρατευμένους στα συμφέροντα των καπιταλιστών. Να νοιάζονται όχι για τις ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους, αλλά να ταυτίζουν τη ζωή τους με το «να πηγαίνει καλά η επιχείρηση». Αυτή η ιστορία βεβαίως δεν είναι καινούργια, όμως τώρα μέσα στην πανδημία μπορούμε να πούμε πως έχει απογειωθεί από την εργοδοσία, την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από τον «συνδικαλισμό» τύπου ΓΣΕΕ, που οι παρεμβάσεις της ειδικά αυτήν την περίοδο μάλλον είναι πιο προωθημένες από τα δελτία του ΣΕΒ. Αυτήν την επιδίωξη εμείς οι κομμουνιστές δεν την υποτιμάμε, καθώς γνωρίζουμε πως σκοπό έχει να δημιουργήσει γενικότερα συντηρητικά αντανακλαστικά μέσα σε εργατικά - λαϊκά τμήματα. Τελικά οι εργάτες ούτε λίγο ούτε πολύ «να βάζουν τα χέρια τους και να βγάζουν τα μάτια τους». Για αυτό και η ίδια η ζωή δείχνει πως χρειάζεται μια απαιτητική και πολύπλευρη ιδεολογική και πολιτική δουλειά από τη μεριά μας, που να ξεθολώνει το τοπίο και να δείχνει την ουσία και τον σκοπό της εκμετάλλευσης, μαζί, ταυτόχρονα, με τη διαρκή οργάνωση του αγώνα των εργατών για τα δικαιώματά τους.

Μόνο στα κέρδη των βιομηχάνων δεν μπαίνει «λοκντάουν»

Οι κομμουνιστές στα εργοστάσια της Αττικής, όπως άλλωστε και σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς, δεν σταμάτησαν λεπτό να παλεύουν για να αναδειχτεί η αληθινή και κύρια αιτία της διασποράς του ιού, που δεν είναι άλλη από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με αυτήν στα μέσα συγκοινωνίας. Πρωτοστάτησαν να διεκδικηθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργατών. Δεν σταμάτησαν επίσης λεπτό να εξηγούν στους εργάτες πως τα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται αυτό το διάστημα κάτω από τα παχιά λόγια περί «εξορθολογισμού της παραγωγής», «ξεπεράσματος παθογενειών» κ.λπ., ήρθαν για να μείνουν και θα χειροτερεύσουν πολύ τη ζωή μας.

Ετσι και τώρα λέμε στους εργάτες να βγάλουν πιο βαθιά συμπεράσματα, σκεπτόμενοι ταξικά, αξιοποιώντας την ίδια τους την πείρα: Τελικά ενώ εμείς οι εργάτες ζούμε το τρίτο γενικό λοκντάουν στην Αττική, ενώ δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη γενική απορρύθμιση και χειροτέρευση της ζωής της οικογένειάς μας, ενώ ελπίζουμε κάθε μέρα να μην πάθουμε κάτι γιατί τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση λειτουργίας «για μια νόσο», αυτό που παραμένει άθικτο και δεν σταματάει ο κόσμος να χαλάσει, είναι η κερδοφορία των μονοπωλίων, των επιχειρήσεων. Λοκντάουν δηλαδή δεν γίνεται μόνο στα κέρδη των βιομηχάνων και στην ασταμάτητη εκμετάλλευση των εργατών.

Πρακτικά περίπου μας λένε «σκάσε και σκάβε». Δηλαδή, δούλευε σαν τον σκλάβο, να είσαι ευχαριστημένος που σε πληρώνω, ενώ είμαι μεγαλόψυχος, και αν είσαι καλό παιδί θα σου δώσω και κάποιο «μπόνους», προς θεού όμως μη διαμαρτύρεσαι. Οταν γυρίζεις κατάκοπος σπίτι, καλύτερα μην πας πουθενά, ξεκουράσου, σε θέλουμε δυνατό την άλλη μέρα...

Δεν περνάμε «όλοι μαζί» την πανδημία

Επίσης μας προκαλούν λέγοντας πως «όλοι μαζί περνάμε την περιπέτεια της πανδημίας». Πράγματι, ας σκεφτεί ο κάθε εργάτης «μαζί τα περνάμε»; Εμείς κινδυνεύουμε κάθε μέρα να κολλήσουμε σε συνθήκες που η ίδια η φύση της παραγωγής δεν επιτρέπει αποστάσεις και μέτρα. Εμείς «παστωνόμαστε» κάθε μέρα στα λεωφορεία, στα τρένα ή στον προαστιακό. Αν κολλήσουμε, συχνά η εργοδοσία «μας βγάζει την πίστη» μέχρι να παρθούν κάποια στοιχειώδη μέτρα για εμάς και τους άλλους συναδέλφους. Στο σπίτι μας είναι πρακτικά αδύνατον να κρατηθούν κάποια μέτρα, άρα κολλάνε και οι οικείοι μας. Ιδια άραγε είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι καπιταλιστές με τα ιδιωτικά τους νοσοκομεία, τα πολυτελή διαμερίσματά τους, τα πανάκριβα αυτοκίνητά τους και τις γενικότερες ανέσεις τους;

Αρα δεν πρέπει ούτε να μας ξεγελούν, ούτε να μας κάνουν να χάνουμε τα ταξικά μας γυαλιά: Εργάτες και κεφαλαιοκράτες είμαστε σαν τη μέρα με τη νύχτα. Εφ' όλης της ύλης είμαστε δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι, κάτι που αντανακλά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πραγματικότητας, στη θέση μας στην παραγωγή, στον τρόπο ζωής, στις συνήθειες, στη δυνατότητα πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά, σε όλα. Για αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, και μέσα στην πανδημία και μετά από αυτήν, για «συνεργασία», «συνεννόηση», «αμοιβαίες υποχωρήσεις για το κοινό καλό». Αυτοί θέλουν τη διαιώνιση του συστήματος. Εμείς οι εργάτες έχουμε ιστορική αποστολή να το ανατρέψουμε. Πού μπορούν να συναντηθούν αυτές οι εκ διαμέτρου διαφορετικές επιδιώξεις, αυτά τα δύο διαφορετικά συμφέροντα;

Επιπλέον, όσοι κατά καιρούς αλλά και τώρα προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα με «ολίγον από αριστερό και προοδευτικό πρόσημο», όσοι προσπαθούν να βάλουν τάχα «κανόνες» στη λειτουργία της αγοράς, λένε πως μπορούν να «τιθασεύσουν τον πιο ακραίο καπιταλισμό», όπως δηλαδή προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να καθυστερούν τη χειραφέτηση των εργατών. Να υπηρετούν για άλλη μια φορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προτείνοντας μια «άλλη διαχείριση», προβάλλοντας το «μικρότερο κακό», που όπως έχουμε δει πόσες φορές είναι το όχημα για όλο και μεγαλύτερες, έως και καταστροφικές υποχωρήσεις των εργατών από τα δικαιώματά τους, τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αλλος είναι ο δρόμος που έχουν χρέος να τραβήξουν οι εργάτες για να βρεθούν σε ξέφωτο και όχι ο χιλιοπατημένος που οδηγεί στο βάλτο της σοσιαλδημοκρατίας. Δηλαδή, ο δρόμος του αγώνα που χτυπάει στο κέντρο τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό.

Οι κομμουνιστές στα εργοστάσια της Αττικής όλο αυτό το διάστημα πρωτοστατούμε έμπρακτα και ακούραστα στο να μην υπάρξει «σιγή νεκροταφείου» στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς. Πρωτοστατούμε ώστε στο Θριάσιο πεδίο, που είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, να μπουν στο προσκήνιο τα άμεσα και ζωτικά συμφέροντα των εργατών για την υγεία και ασφάλειά τους, κόντρα στην κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και στη συνενοχή συνδικαλιστικών ηγεσιών που άλλο δεν βρήκαν να πουν, παρά πως «το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις μεγάλες βιομηχανίες».

Η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένος αγώνας, επικίνδυνος για το σύστημα

Πρωτοστατήσαμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις όπως στη «ΦΑΓΕ» ενάντια σε άδικες και εκδικητικές απολύσεις εργατών. Στην «ΕΒΓΑ» και αλλού για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης ωφέλιμης για τους εργάτες. Πρωτοστατήσαμε στη μάχη για το ωράριο των φαρμακαποθηκών. Για να σταματήσει η ασυδοσία στα φασονατζίδικα ενάντια στους μετανάστες εργάτες. Ενθαρρύναμε σε εκατοντάδες χώρους τους εργάτες να βγουν οι ίδιοι στο προσκήνιο. Να πάρουν μέρος σε ΓΣ, σε συσκέψεις, να πουν τη γνώμη τους, να αποφασίσουν οι ίδιοι ελεύθερα και δημοκρατικά πώς θέλουν να οργανωθεί ο αγώνας, τι μορφή θέλουν να πάρει. Από αυτήν την επιδίωξη αναδείχτηκαν θετικά στοιχεία, παρά την υπαρκτή υποχώρηση του κινήματος: Κυρίως δείχνουν πως η εργατική τάξη έχει το ταλέντο και την ικανότητα αν το πιστέψει, αν διώξει το φόβο, αν δεν υποταχθεί στα κελεύσματα του συμβιβασμού, να σφυρηλατεί την ενότητά της και να αναδεικνύει τα δικά της, τα αληθινά, τα ταξικά της συμφέροντα με πρωτοπόρα αιτήματα και διεκδικήσεις, με μορφές πάλης προσαρμοσμένες βεβαίως στα υγειονομικά δεδομένα, «απροσάρμοστες» όμως στις επιθυμίες των βιομηχάνων.

Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε και εντείνουμε τη δράση μας. Παίρνουμε υπόψη μας πως η κατάσταση και μέσα στη συνείδηση των εργατών δεν είναι ίδια όλο αυτόν τον χρόνο της πανδημίας. Υπάρχει πλέον μεγάλη αγανάκτηση, θυμός, μπούχτισμα. Αυτό που θα είναι τελικά κρίσιμο για τους εργάτες είναι να μη σκορπούν το θυμό τους σε ανώδυνα και ακίνδυνα για το σύστημα κανάλια. Να κάνουν την αγανάκτησή τους οργανωμένο αγώνα, αντίσταση, διεκδίκηση. Να γίνουν επικίνδυνοι για το σύστημα που μας κάνει τον βίο αβίωτο. Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις.


Του
Πέτρου ΑΛΕΠΗ*
*Ο Πέτρος Αλέπης είναι μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Διαδικτυακή συναυλία για την ενίσχυση του αγώνα

Τα 21 κλαδικά σωματεία που έχουν πάρει την πρωτοβουλία για μέρα δράσης στις 9 Απρίλη οργανώνουν διαδικτυακή συναυλία για την οικονομική ενίσχυση των κινητοποιήσεών τους, το Σάββατο 3 Απρίλη στις 9 μ.μ., με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών (εισιτήρια στο ticketservices.gr).

Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι παρακάτω καλλιτέχνες με αλφαβητική σειρά: Αετόπουλος Γιώργος, Βογιατζής Μανώλης, Κουμανδράκης Αντώνης, Μυστακίδης Δημήτρης, Μωραΐτης Αποστόλης (μαζί του Μαλακατές Περικλής, Παπαναστασάτος Παύλος), Πρατσινάκης Βασίλης, Σακελλαράκης Γιάννης, Στόκας Μπάμπης, Ταλέας Νίκος, Τριανταφυλλίδης Κώστας, «Υπεραστικοί», Φάκαλης Γιώργος, Φιλιππουπολίτης Γιάννης, Φραγκούλη Μαρία.

«Με αλληλεγγύη και ενότητα συνεχίζουμε την προσπάθεια, ενισχύοντας οικονομικά και με αυτήν τη διαδικτυακή συναυλία τον αγώνα μας. Για να καταφέρουμε να οργανώσουμε το επόμενο κρίσιμο διάστημα ακόμα πιο δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις!», τονίζουν τα Σωματεία.

Συσκέψεις από το ΣΕΤΕΠΕ

Διαδικτυακή σύσκεψη για τις εργαζόμενες γυναίκες στον Επισιτισμό - Τουρισμό διοργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής σήμερα στις 6 μ.μ. (για συμμετοχή, τηλ. στο 6983058063). Επίσης σήμερα, το ΣΕΤΕΠΕ καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη διανομέων, στις 11 π.μ., στο πάρκο απέναντι από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Πάρτε μέτρα προστασίας για κάθε μάγειρα, σερβιτόρο και ντελιβερά!

  • Στάση εργασίας και κινητοποίηση χτες στην Αθήνα
  • Επόμενος σταθμός η πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου στις 9 Απρίλη

Μαθημένοι στις βροχές και τις αντίξοες συνθήκες, οι ντελιβεράδες διεκδικούν μέτρα προστασίας
Μαθημένοι στις βροχές και τις αντίξοες συνθήκες, οι ντελιβεράδες διεκδικούν μέτρα προστασίας
Μέτρα προστασίας της υγείας και ένταξη στα ΒΑΕ διεκδίκησαν με τη χτεσινή τους κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας διανομείς και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στον Επισιτισμό. Μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία και μάλιστα υπό βροχή, άλλοι με τα μηχανάκια κι άλλοι πεζή, που κατέληξε σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Κινητοποίηση έγινε και στη Ραφήνα από το Συνδικάτο και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν λουλούδια στο σημείο όπου πρόσφατα ένας νέος εργαζόμενος, διανομέας, έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, μαζί με τους συναδέλφους τους στον Τουρισμό και τα ξενοδοχεία, προετοιμάζουν νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (προτομή Μ. Μερκούρη), στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που οργανώνονται τη συγκεκριμένη μέρα από σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα.

Απαίτησαν Βαρέα και Ανθυγιεινά για μάγειρες - σερβιτόρους - διανομείς

Οι διανομείς έφτασαν στο Σύνταγμα, την αφετηρία της κινητοποίησης, με τα μηχανάκια τους και τις σημαίες του Συνδικάτου, ξεκινώντας από διαφορετικές συνοικίες της Αττικής. Εκεί συναντήθηκαν με τους συναδέλφους τους από άλλες ειδικότητες. «Για τους διανομείς μέτρα προστασίας, κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας», απαίτησαν με μια φωνή και διεκδίκησαν Βαρέα και Ανθυγιεινά για κάθε «μάγειρα, σερβιτόρο και ντελιβερά». Στη συνέχεια, οι διανομείς με τα μηχανάκια τους και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με πορεία πίσω από το πανό του Συνδικάτου έφτασαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία. «Σήμερα κάνουμε στάση εργασίας και για 4 ώρες σταματάμε τη δουλειά και τη διανομή», υπενθύμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι έχουν να «παραδώσουν» στον υπουργό, αν και δεν το ...«παρήγγειλε», υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στο υπουργείο Εργασίας
Στο υπουργείο Εργασίας
Η πορεία που ξεκίνησε από το Σύνταγμα «συναντήθηκε» μάλιστα με την κινητοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη δουλειά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό των εργαζομένων έξω από το υπουργείο βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Απόφαση του υπουργού να μη συναντά τα συνδικάτα!

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, ο οποίος τους μετέφερε την απόφαση του τελευταίου να ...μη συναντιέται με πρωτοβάθμια σωματεία αλλά μόνο με Ομοσπονδίες. «Γι' αυτό μέχρι σήμερα έχει συναντηθεί μόνο με συνδικαλιστές που συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, που έχουν βάλει τους αγώνες των εργαζομένων στο γύψο», σχολιάζει το Συνδικάτο.

«Δηλαδή, έχει πάρει απόφαση να συναντιέται με τα συνεταιράκια του», σχολίασε ο Γιώργος Στεφανάκης, υπενθυμίζοντας πως η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου όχι μόνο δεν οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων αλλά έχει βάλει και πλάτη στην επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα.

Παράλληλα, εισέπραξαν εμπαιγμό και άρνηση από την κυβέρνηση σε σχέση με τα δίκαια αιτήματά τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά την ένταξη στα ΒΑΕ, το Συνδικάτο καταγγέλλει πως ο εκπρόσωπος του υπουργού «δήλωσε με θράσος ότι η επιτροπή για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά δεν έχει θέσει προς συζήτηση το αίτημα για τα συγκεκριμένα επαγγέλματα» του κλάδου. Μάλιστα, τους «ενημέρωσε» ότι θα συνεδριάσει ξανά σε ...3 χρόνια! «Δηλαδή "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι"», σχολιάζει το Συνδικάτο.


«Μας θεωρούν κόστος που μπαίνει εμπόδιο στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην Εστίαση και την ηλεκτρονική παραγγελία», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του. Την ίδια στιγμή, οι μάγειρες υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες, οι διανομείς σακατεύονται και σκοτώνονται στην άσφαλτο, οι σερβιτόροι αντιμετωπίζουν θρομβώσεις και τενοντίτιδες. «Η ζωή η δική μας και των οικογενειών μας δεν μπορεί να μπει στο ζύγι των κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μόνη λύση για μας η οργάνωση στο Συνδικάτο, ανεξάρτητα από την ειδικότητα, τη σχέση εργασίας, τη χώρα καταγωγής», τονίζει και καλεί στην κινητοποίηση όλου του κλάδου στις 9 Απρίλη.

Παρεμβάσεις και χαιρετισμοί στη συγκέντρωση

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν εργαζόμενοι μεταφέροντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα που διεκδικούν. Δεκάδες «ατυχήματα» με τραυματίες αλλά και νεκρούς, δουλειά σε άσχημες συνθήκες, χωρίς μέτρα προστασίας, είναι το «ταμείο» που κάνουν οι διανομείς από τον έναν χρόνο πανδημίας, τόνισε ο Γιάννης Σκλάβος, διανομέας, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου σε «Goody's - Everest». Κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν με το Συνδικάτο τους και τους συναδέλφους τους σε άλλες ειδικότητες του Επισιτισμού, για τα κοινά τους αιτήματα.

«Μπορεί κανείς να πει ότι ανήκουμε στους τυχερούς της πανδημίας, καθώς δεν χάσαμε τη δουλειά μας», σχολίασε ο Βασίλης Χουλιάρας, διανομέας. Οπως εξήγησε όμως, η άλλη όψη του νομίσματος περιλαμβάνει τις συνθήκες εντατικοποίησης, τα συχνά «ατυχήματα», τη μετακύλιση των εξόδων κίνησης και συντήρησης των δικύκλων στις πλάτες των εργαζομένων, την έλλειψη μέτρων προστασίας.

«Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας», ανέφερε ο Νίκος Λαβαντσιώτης, γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου στη «Σελέκτ», μεταφέροντας την απαίτηση των εργαζομένων που εδώ και έναν χρόνο βρίσκονται σε αναστολή «να γυρίσουμε όλοι στη δουλειά, με τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα».

Την «αλλεργία» του υπουργού στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τα σωματεία κατήγγειλε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα για ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στη δράση και τις πρωτοβουλίες των σωματείων, με επόμενο σταθμό τις κινητοποιήσεις στις 9 Απρίλη.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης

-- Ενταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-- Υποχρεωτική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα.

-- Σταθερή εργασία, 5ήμερο - 7ωρο, με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι «ελαστικές» μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

-- Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

-- Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον Επισιτισμό που δεν θα δουλέψουν το καλοκαίρι του 2021.

-- Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.

-- Μέτρα προστασίας της υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ.

-- Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΕΒΕ
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Τέρμα στο δίλημμα «ψωμί ή υγεία»!

Κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για μέτρα στήριξης του εισοδήματος και του συστήματος Υγείας

Αμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και του δημόσιου συστήματος Υγείας απαίτησαν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ που συμμετείχαν στη χτεσινή απογευματινή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), δεκάδων Συλλόγων και Ενώσεων, άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η αγωνία αλλά και η αποφασιστικότητα των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ για αγώνες εκφράστηκαν και σε πολλές περιοχές της χώρας αφού οργανώθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Στη συγκέντρωση της Αθήνας συμμετείχαν, εκτός της ΟΒΣΑ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Κατεργασίας Ξύλου, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, 33 Σωματεία ΕΒΕ και 8 Επιτροπές Αγώνα. Το «παρών» έδωσε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κάνιγγος και ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με φορτηγά «ντυμένα» με τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών να προπορεύονται, δίνοντας έναν ακόμα πιο μαχητικό τόνο στην κινητοποίηση.

Ηδη μάλιστα είχε ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή από ταξιτζήδες στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας μια «κούρσα αγώνα» χτες αφού καθημερινά βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Οταν έσμιξαν οι δύο πορείες, όλοι μαζί κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου έγιναν ομιλίες και ζητήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αίτημα που απέρριψε η κυβέρνηση, αν και είχε φροντίσει να στείλει για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις να... «φυλάνε» τους διαδηλωτές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ. Αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που προϋπήρχε της πανδημίας και σήμερα είναι ακόμα χειρότερα, και τόνισε πως «τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την "καυτή πατάτα" της πανδημίας με μπαλώματα και μερεμέτια (...) Τώρα χρειάζονται μαζικές προσλήψεις προσωπικού, τώρα χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών δομών, για να ενταχθούν στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πανδημίας. Αντ' αυτού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιτάσσει, αλλά μπουκώνει χρήμα τους κλινικάρχες».

Για την κατάσταση στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ σημείωσε πως «τα αλλεπάλληλα lockdown δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά έκφραση των αδιεξόδων της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εκδηλώνεται και στην οικονομία και τη δημόσια Υγεία. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι θα πει να είσαι κλειστός για μήνες, ότι τα παιχνίδια της κυβέρνησης με το άνοιγμα της αγοράς πατάνε στην απόλυτή ανάγκη για ένα εισόδημα αφού χιλιάδες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ομως, ποιος λέει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στους κινδύνους για την υγεία τους και τον αργό θάνατο από την οικονομική ασφυξία; Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα είναι που θέτει το αισχρό δίλημμα "ψωμί ή υγεία" και όχι η πανδημία».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Μετέφερε τα δίκαια αιτήματα για άμεσα μέτρα στήριξης, για την κάλυψη των εισοδημάτων που έχουν χαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για την επόμενη μέρα της πανδημίας, τονίζοντας ότι «τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση δεν αρκούν».

Κατήγγειλε επίσης τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ και την προσπάθειά της να υπονομεύσει τις χτεσινές κινητοποιήσεις, μια προσπάθεια που ακύρωσαν όμως στην πράξη οι δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που βγήκαν στο δρόμο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Κάλεσε κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, κάθε αυτοαπασχολούμενο «να προσπεράσει τη χρεοκοπημένη λογική της πλειοψηφίας που σκοπό έχει να βάλει την αγωνιστική διεκδίκηση στον πάγο».

«Εχουμε πια πείρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Καταλαβαίνουμε ότι για να ακουστούμε πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας, εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η νέα κρίση που τσακίζει τις ζωές μας δεν ξεχωρίζει επαγγέλματα και κλάδους! Ενωμένοι στη συλλογική πάλη και δράση, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ συνεχίζουμε τον αγώνα πιο δυναμικά!», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κώστας Μάρκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, ο Δημήτρης Σωτηριάδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Κατεργασίας Ξύλου, ο Παναγ. Μαυρίκης, από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί, και η Εύη Κοντόρα, από την ΟΓΕ.

Σε «κούρσα αγώνα» χτες οι ταξιτζήδες
Σε «κούρσα αγώνα» χτες οι ταξιτζήδες
Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο οποίος κατήγγειλε την άρνηση του υπουργείου να γίνει συνάντηση και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα, σε ένταση των προσπαθειών για να «γίνουμε ακόμα περισσότεροι».

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Μαχητική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Την κινητοποίηση οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ), ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερμάτων και Γουναρικών, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών και η Επιτροπή Αγώνα Ταξί. Τη συμπόρευσή του δήλωσε το Σωματείο Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

Με τα πανό και τα πλακάτ στα χέρια, με συνθήματα όπως «Δεν θα πληρώσουμε πάλι την κρίση τους», «Δεν ζητιανεύουμε τα δικαιώματά μας, δεν παζαρεύουμε την επιβίωσή μας», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βέργος Βεργίδης και χαιρέτισαν ο Δημήτρης Κιουμουσίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΜΑΕΘ, και ο Κώστας Μπότσογλου, από την Επιτροπή Αγώνα Ταξί, μέλος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας των Ταξί.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των ΕΒΕ επέδωσε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους σε εκπρόσωπο του υπουργείου.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Γιάννενα.

Οι διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων

Με τις χτεσινές τους κινητοποιήσεις οι αυτοαπασχολούμενοι διατράνωσαν τα αιτήματά τους:

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού, ύψους 1.000 ευρώ, για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να δοθεί επιπρόσθετα ειδικό επίδομα στους επαγγελματίες της Εστίασης, για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Να ενταχθούν στο μέτρο επιδότησης παγίων οι αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Να διαγράφουν τα χρέη για τον κλάδο Υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την Υγεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
  • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ