Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Συνέχεια στον αγωνιστικό βηματισμό με τα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη. Το «παρών» δίνουν αυτοαπασχολούμενοι και βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι.

-- Σωματεία σε Επισιτισμό - Τουρισμό: Νέες πρωτοβουλίες αγώνα για το εισόδημα, τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

-- Κονσερβοποιίες Ημαθίας - Πέλλας: Με ευθύνη κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης.

-- Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων: Αθωράκιστες δομές, με έξαρση της εργοδοτικής ασυδοσίας και κυβερνητικές «πλάτες».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα η παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα

Σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, με όλα τα μέτρα προστασίας, κατεβαίνουν σήμερα οι συνταξιούχοι της Αττικής, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Η κινητοποίηση της Αθήνας εντάσσεται στις νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις που οργανώνουν μέσα στον Οκτώβρη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ, απαιτώντας μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και να αποδοθούν άμεσα σε όλους τα αναδρομικά από τις περικοπές στις συντάξεις τους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

Στις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων καλεί και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

«Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, κανένας δεν μπορεί να μας αγνοήσει και να μας σταματήσει, σε αυτούς βρίσκεται η ελπίδα να κερδίσουμε ό,τι μας αφαίρεσαν, που το πληρώσαμε με τις θυσίες μιας ζωής, αλλά και να εμποδίσουμε ό,τι θανατηφόρο μας ετοιμάζουν», τονίζουν στο κάλεσμά τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους συνταξιούχους να παλέψουν και να διεκδικήσουν: Τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα Δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν. Να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις σε αυτές που λειτουργούν. Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων. Να προσληφθεί προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015 - Μάης 2016, που αφορούν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Να σταματήσει κάθε ενέργεια για ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αρχίζοντας από την επικουρική. Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Νέες πρωτοβουλίες αγώνα για το εισόδημα, τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Από τη σύσκεψη Σωματείων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα...
Από τη σύσκεψη Σωματείων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα...
Τη συνέχεια στον αγώνα που δίνουν για το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, με νέες συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σχεδιάζουν σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, 8 κλαδικά και 11 επιχειρησιακά σωματεία από μια σειρά περιοχές συζήτησαν για την πείρα των κινητοποιήσεων που οργάνωσαν τους προηγούμενους μήνες, με σκοπό να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις πρωτοβουλίες τους.

Υπόμνημα με τα επείγοντα αιτήματα για την επιβίωση χιλιάδων εργαζομένων, το οποίο συνυπογράφουν 19 κλαδικά και επιχειρησιακά Σωματεία και μια Επιτροπή Αγώνα, επιδόθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη στη Βουλή. Το υπόμνημα έχει ήδη κατατεθεί ως Αναφορά από βουλευτές του ΚΚΕ.

Επόμενο σταθμό αποτελούν τα πανεργατικά συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη, με τα σωματεία να προετοιμάζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το τέλος της σεζόν και την ανεργία, την παράταση του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεων, τη μείωση του μισθού μέσα από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», την αγωνία για το αν και με τι όρους θα επιστρέψουν στη δουλειά.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η οργάνωση κινητοποιήσεων στις 2 Νοέμβρη στην Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας. Ο στόχος που θέτουν είναι να προετοιμαστούν, με μαζικές διαδικασίες, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, συνελεύσεις, συσκέψεις, βάζοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απάντηση στον νέο γύρο της επίθεσης κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας

...και την επίδοση υπομνήματος με τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου στη Βουλή
...και την επίδοση υπομνήματος με τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου στη Βουλή
Η σύσκεψη και ο αγωνιστικός προγραμματισμός των σωματείων αποτελούν απάντηση και στον νέο γύρο της επίθεσης που ετοιμάζουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία.

Χαρακτηριστικά, με το πρόσχημα της «μη πραγματοποίησης πραγματικής εργασίας» για όσους έβγαλαν τη σεζόν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, το υπουργείο Εργασίας ήδη ετοιμάζει το έδαφος για να «ξηλωθεί» το δικαίωμα των εποχικών στην επαναπρόσληψη. Η επίθεση στις προβλέψεις που παρέχουν μια ελάχιστη προστασία στους εργαζόμενους που περνούν μια σεζόν στην εκμετάλλευση και άλλη μια στην ανεργία αποτελεί διαχρονική αξίωση των ξενοδόχων και αιτία πολέμου για τα σωματεία.

Ψαλίδισμα ετοιμάζεται επίσης για το δικαίωμα στην κανονική άδεια, το επίδομα αδείας, το Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή. Το καθεστώς της αναστολής συμβάσεων και της ένταξης στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» παίρνει τη μια παράταση μετά την άλλη και θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, να συρρικνώνει το εισόδημα των εργαζομένων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, εκτός των όποιων μέτρων στήριξης συνεχίζουν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.

Στους χώρους δουλειάς που λειτουργούν, οι εργαζόμενοι δουλεύουν εκτεθειμένοι στην πανδημία, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, σε συνθήκες εντατικοποίησης. Η εργοδοσία ξεσαλώνει, φτάνοντας στο σημείο να αξιώνει να βάλει στο χέρι μέρος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από εργαζόμενους, γιατί τους έκανε τη ...«χάρη» να τους εντάξει σε καθεστώς αναστολής!

Στην επίθεση αυτή, τα σωματεία απαντούν με καμπάνια εγγραφών με ταυτόχρονη αίτηση επαναπρόσληψης των εργαζομένων, που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Γενάρη, αλλά και με κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό, στις 2 Νοέμβρη, καθώς στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα λήγει η μετενέργεια της ΣΣΕ στα ξενοδοχεία.

Με παρακαταθήκη την πλούσια πείρα από τη δράση

Εφόδιο και παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματα των σωματείων είναι η δράση που ανέπτυξαν τους προηγούμενους μήνες, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας.

Πλευρές αυτής της πείρας μεταφέρθηκαν και στη σύσκεψη: Στην Αττική, το κλαδικό Συνδικάτο δεν σταμάτησε στιγμή τη λειτουργία του. Ακόμα και μέσα στο lock down, στις 25 Απρίλη, οργάνωσε μοτοπορεία με επίκεντρο το αίτημα για μέτρα προστασίας της υγείας, με έμφαση στους διανομείς. Στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκαν και επιχειρησιακά σωματεία, με συνεδριάσεις, συνελεύσεις αλλά και παρεμβάσεις. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν η κινητοποίηση που ακολούθησε στις 28 Μάη, η αυξημένη συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 10 Ιούνη, η συγκέντρωση στις 28 Σεπτέμβρη.

Αντίστοιχα πλούσια πείρα έχει από τη δράση των τελευταίων μηνών το κλαδικό Συνδικάτο στην Κέρκυρα. Από τον Απρίλη έως το Σεπτέμβρη μετρά 15 μεγάλες κινητοποιήσεις, αλλά και δεκάδες συσκέψεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη άκουσαν το κάλεσμά του, είπαν τη γνώμη τους, έκαναν τις προτάσεις τους, αποφάσισαν για τη δράση τους. Η δραστηριότητα αυτή έχει επίσης αφήσει το αποτύπωμά της σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες: Οι ίδιοι άνθρωποι που έβλεπαν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ως απειλή για την τουριστική κίνηση και προσπαθούσαν να ενισχύσουν τον τζίρο τους με ό,τι ψίχουλα ξέφευγαν από το τραπέζι των μεγάλων ομίλων, τώρα αναγνωρίζουν τον αγώνα του Συνδικάτου και προβληματίζονται γύρω από την προοπτική να κινηθούν κι αυτοί στον ίδιο δρόμο.

Στα Χανιά, το Σωματείο στον Επισιτισμό πήρε πρωτοβουλίες κοινής δράσης με σωματεία συναφών κλάδων, όπως το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισε η συναυλία αλληλεγγύης που συνδιοργάνωσαν στις 29 Ιούλη, με μεγάλη συμμετοχή και απήχηση στην τοπική κοινωνία. Τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν σε αυτήν αποδείχτηκε πως ήταν απαραίτητα την επόμενη κιόλας μέρα!

Η παραπάνω δράση αναπτύχθηκε κόντρα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία αλλά και τα «στηρίγματά» τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) έκανε τα πάντα για να βάλει τους εργαζόμενους του κλάδου σε χειμερία νάρκη: Βρήκε «θετικά» τα μέτρα της κυβέρνησης, την ώρα που τα σωματεία έδιναν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την επιβίωση και τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων. Παρουσίασε τις μικρές νίκες που ήρθαν ως αποτέλεσμα μαζικών κινητοποιήσεων, σαν καρπό της «διαπραγμάτευσης» με το υπουργείο. Ακόμα και τη Μέρα Δράσης που για τα μάτια του κόσμου αποφάσισε στις 28/9, την ακύρωσε στην πράξη, βγάζοντας ανακοινώσεις για τη ματαίωση κινητοποιήσεων που δεν ανακοίνωσε ποτέ, επικαλούμενη τάχα το «αίσθημα ευθύνης» απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού. Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, μάλιστα, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, καταθέτοντας αγωγές για να ακυρωθούν οι αρχαιρεσίες του κλαδικού Συνδικάτου στην Κέρκυρα και εξαπολύοντας επιθέσεις στον πρόεδρό του, πως τάχα «δεν είναι εργαζόμενος» και «δεν ανήκει στον κλάδο», την ώρα που είναι απολυμένος, με τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων για την επιστροφή του στη δουλειά τις οποίες ο εργοδότης αρνείται να εφαρμόσει.

«Παρών» και από τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους

Το δικό τους «παρών» στα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη προετοιμάζουν επίσης Αγροτικοί - Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα.

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συνέχεια στον αγωνιστικό βηματισμό με τα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη

Μετά από τη χτεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση των εργαζομένων και του λαού της Αθήνας για την καταδίκη και φυλάκιση των ναζί εγκληματιών, όπως και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όλης της χώρας, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν ακάθεκτες τον αγωνιστικό βηματισμό τους ενάντια στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση, ενάντια στην προσπάθεια των εκμεταλλευτών, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τους υπηρετούν να φορτώσουν και τη νέα οικονομική κρίση πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα δίνουν πλέον όλες τους τις δυνάμεις για την προετοιμασία των πανεργατικών συλλαλητηρίων που οργανώνουν την Τρίτη 13 Οκτώβρη.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και με προμετωπίδα το σύνθημα «Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του!», τα Συνδικάτα οργανώνουν νέες πολύμορφες παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Υγείας, καλούν σε ένταση της πάλης για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις την ίδια μέρα οργανώνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Μεταξύ άλλων, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις σε Αγρίνιο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Βέροια (6.30 μ.μ., πλατεία δημαρχείου), Βόλο (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Γιαννιτσά (6.30 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Θήβα (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Καλαμάτα (6 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Λάρισα (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Μεσολόγγι (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Νάουσα (11 π.μ., πλατεία), Ναύπακτος (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ναύπλιο (6.30 μ.μ., νοσοκομείο) και Χαλκίδα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Εύβοιας).

Από τη σύσκεψη του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων
Από τη σύσκεψη του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων
Κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις απευθύνουν Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ (βλ. περισσότερα στο σχετικό θέμα δίπλα), ενώ απόφαση συμμετοχής έχει πάρει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Πολύμορφες παρεμβάσεις

Στο πλαίσιο των πολύμορφων παρεμβάσεων των συνδικάτων, για τη συνέχεια έχουν μεταξύ άλλων προγραμματιστεί τα εξής:

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών Σωματείων του κλάδου στην Αττική, σε σύσκεψη, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

-- Τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τις διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων και τους ναυτεργάτες σε σύσκεψη, σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής προχωρά, σήμερα Πέμπτη, σε σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Συνελεύσεις παραρτημάτων πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με το εξής πρόγραμμα: Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στον Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19, 4ος όροφος), σε Βύρωνα - Ζωγράφου (Περιάνδρου 18), σε Βόρεια - Βορειοανατολικά (Τήνου 17, Παλλήνη) και σε Ηλιούπολη - Μπραχάμι (Στ. Σαράφη 40). Κυριακή 11/10, στις 10 π.μ., σε Μενίδι - Ανω Λιόσια (Δεκελείας 42), Ιλιον - Καματερό (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20), κέντρο Αθήνας (11 π.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) και Καλλιθέα (11 π.μ., Αριστείδου 92). Παρασκευή 16/10, στις 6.30 μ.μ., στο Αιγάλεω (Ελλης και Ανδριανουπόλεως 5).

Επίσης, το προηγούμενο Σάββατο το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων πραγματοποίησε μαζική σύσκεψη στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά και στο συλλαλητήριο στις 13/10. Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς (επέκταση τηλεργασίας, απολύσεις, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας) και αναδείχτηκε η ανάγκη έντασης του αγώνα για την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για την κατοχύρωση ΣΣΕ. Αύριο Παρασκευή, το Σωματείο θα προχωρήσει από κοινού με το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος σε κινητοποίηση έξω από δικηγορική εταιρεία, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες πρακτικές της εταιρείας ενάντια στο δικαίωμα άδειας των εργαζομένων, καθώς και τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού με δικά τους έξοδα.

Απεργία στο Δημόσιο στις 15 Οκτώβρη

Στο μεταξύ, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 15 Οκτώβρη, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά κ.ά.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, αύξηση των μισθών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια

Μαζί με τα εργατικά συνδικάτα, στα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη κατεβαίνουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στην ενιαία αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου.

Αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια έχουν πάρει μέχρι τώρα τέσσερις Ομοσπονδίες και δεκάδες πρωτοβάθμια Σωματεία και Ενώσεις.

Συγκεκριμένα, στα συλλαλητήρια καλούν οι Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Τα Σωματεία, οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις: Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Καισαριανής, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Αγ. Δημήτριου, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Χαϊδαρίου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Ν. Ερυθραίας, Κορυδαλλού, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών, Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκίνητων, Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων Αθηνών «Η Αναγέννηση», Μικροκαταστηματαρχών Υποδηματοποιών Αθηνών, Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Νίκαιας, Αρτοποιών Αθηνών, Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και το Πανελλαδικό Σωματείο Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτου.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, το Σωματείο Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Δέρματος, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Από άλλες πόλεις: Ο Εμπορικός Σύλλογος και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πρέβεζας. Ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Μηχανικών Φανοποιών και το Σωματείο Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων ν. Ιωαννίνων. Το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ διεκδικούν μεταξύ άλλων: Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος. Δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων. Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης, για όσο διάστημα διατηρούνται τα περιοριστικά μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς Υγείας. Αμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης και 14ης σύνταξης. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

  • Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, μπροστά στο συλλαλητήριο της 13ης Οκτώβρη, οργανώνει το Σάββατο 10/10, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (Εγνατίας 6, 1ος όροφος), σύσκεψη - συζήτηση για το συντονισμό της δράσης όλων των σωματείων των επαγγελματιών.
Η ασφάλεια των ηλικιωμένων εξαρτάται άμεσα από τις εργασιακές συνθήκες

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, στα γηροκομεία και σε συναφείς χώρους είχε καταγγείλει έγκαιρα ότι ακόμα και τα μέτρα που ανακοίνωσε κατόπιν εορτής η κυβέρνηση για τις ΜΦΗ είναι ανεπαρκή και ανεφάρμοστα. Μεταξύ άλλων υπογράμμιζε ότι δεν υπήρχε σχέδιο για τακτικούς και δωρεάν ελέγχους στο προσωπικό των μονάδων, ούτε για έλεγχο όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση, που καθιστούν ανεφάρμοστα ακόμα και τα κυβερνητικά ημίμετρα.

«Για το Σωματείο μας, η ασφάλεια των ηλικιωμένων στα γηροκομεία, των ασθενών, των επισκεπτών σε όλες τις μονάδες ιδιωτικής Υγείας εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων», τονίζει το κλαδικό συνδικάτο και απαιτεί ανάμεσα σε άλλα: Σχεδιασμένο, περιοδικό έλεγχο με τεστ Covid-19 για όλο το προσωπικό των μονάδων. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε προσπάθεια ενοχοποίησης εργαζόμενου.

ΚΚΕ
Απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα από τις 26 Μάρτη

Από τις 26 Μάρτη 2020, το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προειδοποιούσε για τους κινδύνους στα γηροκομεία και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ερώτηση δεν απαντήθηκε από τους αρμόδιους και κατατέθηκε ξανά με τη μορφή της Επίκαιρης έναν μήνα αργότερα. Εκεί ζητούνταν από τους υπουργούς να απαντήσουν τι μέτρα έχουν πάρει:

  • Ετσι ώστε να στελεχωθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ιδρύματα και οι δομές, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, την πανδημία.
  • Για την άμεση χρηματοδότηση και προμήθεια με σκοπό την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υλικών (στολές, μάσκες αυτοπροστασίας, αντισηπτικά σαπούνια κ.ά.), που χρειάζονται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά και να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές με βάση τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Για το άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων και κτιρίων αυτών των ιδρυμάτων που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν αυτοί οι χώροι. Καθώς και επίταξη ξενοδοχείων για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων σε αυτά τα ιδρύματα, για να μην υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι που αυτήν τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν (...)
  • Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι εργαζόμενοι όλων των μορφών στην Υγεία και την Πρόνοια.
ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ - ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΚΡΩΝ
Ενοχος για τη μαζική διασπορά η εργοδοτική ασυδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης

Eurokinissi

Τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στα γηροκομεία, οι σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες που διαμορφώνει η εργοδοτική ασυδοσία, η οποία συνεχίζεται ακάθεκτη και μέσα στην πανδημία με τις πλάτες της κυβέρνησης, φέρνουν στην επιφάνεια και τη συνολικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων, σε βάρος των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων στις δομές, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Πανελλαδικά, οι δημόσιες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το σκόπιμο διαχρονικό κενό από την ανυπαρξία δημόσιων δομών εκμεταλλεύονται εδώ και δεκαετίες ιδιώτες και διάφορα «φιλανθρωπικά» ιδρύματα, στήνοντας γηροκομεία - επιχειρήσεις, έναντι αδράς αμοιβής. Μόνο στην Αττική λειτουργούν πάνω από 80 ιδιωτικές ΜΦΗ, χωρίς να υπολογίζουμε όσες τελούν υπό την αιγίδα ΜΚΟ και της Εκκλησία, κάποιες χωρίς να έχουν καν άδεια λειτουργίας. Οι έλεγχοι στις ΜΦΗ που έχουν γίνει πανελλαδικά λόγω πανδημίας είναι μόλις 115!

Η άγρια εκμετάλλευση της Πρόνοιας για την τρίτη ηλικία από τον ιδιωτικό τομέα, η απουσία ακόμη και των στοιχειωδών ελέγχων από το κράτος, η ασυδοσία των εργοδοτών, το ξήλωμα εργασιακών κεκτημένων όπως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σκιαγραφούν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, τα πραγματικά αίτια για τους θανάτους ηλικιωμένων από τη διασπορά του ιού σε ΜΦΗ.

Η κυβέρνηση και τα επιτελεία της μετατοπίζουν και σ' αυτήν την περίπτωση τις ευθύνες στους εργαζόμενους των μονάδων αυτών, ενώ οι κατηγορίες συνοδεύονται και από «σχέδια επί χάρτου», ανεφάρμοστα και αποσπασματικά ημίμετρα.

Για όλα τα παραπάνω, ο «Ριζοσπάστης» συζητά σήμερα με εργαζόμενους σε ΜΦΗ στην Αττική, οι αποκαλυπτικές καταγγελίες των οποίων αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενώ επιβεβαιώνουν ότι η ασφάλεια των ηλικιωμένων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εργασιακές συνθήκες.

Ανυπαρξία μέσων προστασίας για ολόκληρους μήνες μέσα στην πανδημία!

Την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας μέσα στην πανδημία σε αυτές τις κρίσιμες δομές που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες αναδεικνύουν τα όσα αποκαλυπτικά μας λέει εργαζόμενη σε ΜΦΗ στο κέντρο της Αθήνας:«Από το Φλεβάρη που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μέχρι και το Μάη, δεν είχαμε κανένα μέτρο ατομικής προστασίας - ούτε μάσκα, ούτε γάντια, ούτε αντισηπτικά. Τεστ για κορονοϊό στους εργαζόμενους έγινε μια φορά, στις αρχές Ιούνη, κι άλλη μια πριν λίγες μέρες. Ολο αυτό το διάστημα είμαστε στο έλεος της πανδημίας, με το φόβο και 650 ευρώ μισθό. Χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, ό,τι ακούμε από τα κανάλια, μόνοι, στον αυτόματο πιλότο».

Και προσθέτει: «Μετά τα κρούσματα στο Ασβεστοχώρι - δηλαδή 6 μήνες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα - μας έδωσαν υφασμάτινες μάσκες! Μετά τα δεκάδες κρούσματα στον Αγ. Παντελεήμονα, και ενώ η επιδημία θερίζει το κέντρο της Αθήνας εδώ και δύο μήνες, πριν λίγες μέρες ήρθαν υλικά, μας δίνουν μάσκα μίας χρήσης στο 8ωρο, μας έγιναν ...συστάσεις από τον ΕΟΔΥ να προσέχουμε πού πηγαίνουμε, να μην είμαστε με κόσμο, να αποφεύγουμε συγγενείς».

Αντίστοιχες είναι και οι καταγγελίες που κάνει εργαζόμενος σε ΜΦΗ στα νότια προάστια, σε μία από τις πιο ακριβές και «καλής φήμης» μονάδες: «Μέχρι και τον Ιούλη, το μοναδικό μέσο προστασίας που είχαμε ήταν ένα αντισηπτικό, "στην είσοδο του κτιρίου για να φαίνεται", που όταν τελείωνε το γεμίζαμε με νερό "για να φαίνεται γεμάτο"»!

«Δίναμε καθημερινά μάχες για μέσα ατομικής προστασίας», επισημαίνει, «και το αφεντικό απαντούσε με το κλασικό "η επιχείρηση περνάει δύσκολα". Οι εργαζόμενοι μέχρι και πριν δύο μήνες αγοράζαμε τη μάσκα από την τσέπη μας. Μετά από πολλές πιέσεις ο εργοδότης έφερε υφασμάτινες. Εδώ και λίγες μέρες έχουμε μάσκες μίας χρήσης, ένα κουτί στο τμήμα και βούρδουλα με διαρκείς παρατηρήσεις "να μην το ξεφτιλίζουμε αλλάζοντας μάσκα συνέχεια". Ετσι, παίρνουμε μια μάσκα το 8ωρο, εκτός κι αν πέσει κάτω και γίνει πολύ χάλια. Μια φορά έγινε τεστ σε όλους τους εργαζόμενους από τον ΕΟΔΥ, στα μέσα Σεπτέμβρη».

«Ατομική ευθύνη» και το τεστ, για τα μάτια του κόσμου οι έλεγχοι στις δομές

Στην περιβόητη «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων φορτώθηκε ακόμα και η πραγματοποίηση των τεστ για κορονοϊό. Ως «μέτρο» παρουσιάστηκε η διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους που γύριζαν από τις καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία σχετική μέριμνα από την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

«Οταν μας το ανακοίνωσε ο εργοδότης και τον ρωτήσαμε πού πρέπει να κάνουμε το τεστ, μας απάντησε "δεν ξέρω, δεν είναι δική μου δουλειά, εσείς θα το βρείτε"», μας εξηγούν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι. «Παίρναμε τηλέφωνο σε διάφορα νοσοκομεία, αλλά κι εκεί μας απαντούσαν ότι λόγω ανεπάρκειας των τεστ κάνουν μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα. Μετά από πολλές αναζητήσεις, τελικά το κάναμε στον ΕΟΠΥΥ και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα δουλεύαμε κανονικά...».

Αντίστοιχες είναι οι καταγγελίες και για τους ελέγχους των δομών: «Το Σεπτέμβρη ήρθαν για να ελέγξουν αν τηρούνται τα μέτρα. Και εννοείται ότι σχεδόν όλα δεν ήταν όπως έπρεπε. Εγιναν παρατηρήσεις, ωστόσο όχι απλά δεν έκοψαν στον εργοδότη πρόστιμο, αλλά δεν έγινε καν επανέλεγχος»...

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και εντατικοποίηση

Οσο για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αναλογία 3 εργαζομένων ανά 10 ηλικιωμένους, μας εξηγούν οι εργαζόμενοι ότι «είναι ανέκδοτο, όταν οι ελλείψεις σε όλες τις ΜΦΗ είναι "στο κόκκινο", η εντατικοποίηση, οι διπλοβάρδιες, τα αλλότρια καθήκοντα είναι στην ημερήσια διάταξη».

«Σε κανονικές συνθήκες», προσθέτουν, «προβλέπεται 1 νοσηλευτής ανά 25 αυτοεξυπηρετούμενους και 1 νοσηλευτής ανά 15 μη αυτοεξυπηρετούμενους. Για την αναλογία του υπόλοιπου προσωπικού δεν υπάρχει καν νομοθεσία. Η μονάδα διαθέτει - σε τρέχουσες και έκτακτες συνθήκες - συνολικά 5 νοσηλεύτριες, περίπου 2 στη βάρδια για 80 ηλικιωμένους, αυτοεξυπηρετούμενους και μη. Σκεφτείτε ότι οι νοσηλεύτριες δουλεύουν πρωί - βράδυ, τρέχουν διαρκώς σε τέσσερις ορόφους, από τον ένα στον άλλο, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες. Επειδή δεν υπάρχουν τραπεζοκόμες, μοιράζουν φαγητό, ταΐζουν, μαζεύουν και τα πιάτα. Στα πλυντήρια δουλεύει μόνο ένας άνθρωπος και στο ρεπό του τον καλύπτει μια από τις τέσσερις καθαρίστριες, που ούτε αυτές επαρκούν, είτε με πανδημία είτε χωρίς, καθώς ένα άτομο στη βάρδια πρέπει να καθαρίζει 4 ορόφους».

Προκλητική η προσπάθεια για επίρριψη των ευθυνών στους εργαζόμενους

Την ίδια ώρα, πάνω από τους μισούς εργαζόμενους δουλεύουν με 6μηνη σύμβαση, με αποτέλεσμα «κάποιοι να φοβούνται να διεκδικήσουν μήπως δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους. Αυτό είναι και το μεγάλο όπλο της εργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί εργαζόμενοι, με το άγχος μη χρησιμοποιήσουν κάποιο υλικό παραπάνω, μπορεί να βλάψουν ακόμα και την υγεία τους...».

Σε ΜΦΗ όπου οι εργαζόμενοι, ανήσυχοι για πιθανή διασπορά, απευθύνθηκαν στον εργοδότη απαιτώντας προσλήψεις προσωπικού, «η απάντηση που πήραν ήταν ότι "το θέμα δεν είναι η έλλειψη προσωπικού. Εσείς δεν συνεργάζεστε σωστά μεταξύ σας"»!

Απαντώντας στην προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης, που κάνει πλάτες σε όλη αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, να φορτώσει τα πάντα στους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν: «Εμείς είμαστε που νοιαζόμαστε για τους ηλικιωμένους που φροντίζουμε. Ούτε η εργοδοσία, ούτε το κράτος. Οι περισσότεροι παίρνουμε 650 ευρώ και παρ' όλα αυτά πληρώναμε μέχρι τώρα κάθε μέρα τις μάσκες από την τσέπη μας για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους. Μιλούν για "ευθύνες των εργαζομένων" αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε 10 - 16 ώρες τη μέρα σχεδόν κάθε μέρα, χωρίς ύπνο, με τεράστια κούραση, αυξάνονται οι πιθανότητες κάτι να πάει στραβά. Αυτοί που αφήνουν σε αυτήν την κατάσταση ανθρώπους που χρειάζονται ιδιαίτερη περίθαλψη, ηλικιωμένους που οτιδήποτε μπορεί να κοστίσει τη ζωή τους, με ή χωρίς πανδημία».

ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Με ευθύνη εργοδοσίας - κυβέρνησης μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού

Από τη συγκέντρωση που έγινε στα Γιαννιτσά στα μέσα Σεπτέμβρη, με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονταν από τότε σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου
Από τη συγκέντρωση που έγινε στα Γιαννιτσά στα μέσα Σεπτέμβρη, με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονταν από τότε σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου
Η μετατροπή των επιχειρήσεων επεξεργασίας τροφίμων στην περιοχή της Πέλλας και της Ημαθίας σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες τόσο της εργοδοσίας, που αφήνει τους εργαζόμενους χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους για να μη θιγούν τα κέρδη της, όσο και της κυβέρνησης, που ουσιαστικά κάνει πλάτες στην ασυδοσία της μεγαλοεργοδοσίας, περιοριζόμενη σε εκκλήσεις για την εφαρμογή μέτρων προστασίας με βάση τα ήδη πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα 114 κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους στην κονσερβοποιία «Κρόνος» στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, που έγιναν γνωστά την περασμένη Παρασκευή, σε συνέχεια του πλήθους κρουσμάτων που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα σε βιομηχανίες του κλάδου σε Πέλλα και Ημαθία, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι η υγεία και η ζωή των εργατών θυσιάζονται για τα κέρδη των βιομηχάνων.

Απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας, μαζί με τρομοκρατία και πιέσεις

Η μεγαλοεργοδοσία δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ταυτόχρονα κλιμακώνει την τρομοκρατία για να μη χαθεί ούτε μία μέρα δουλειάς, ακριβώς γιατί αυτήν την περίοδο των 40-50 ημερών χτίζεται η κερδοφορία των βιομηχάνων του κλάδου, με τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα και με τα χαμηλά μεροκάματα στις επιχειρήσεις επεξεργασίας φρούτων και κηπευτικών.

Τον προηγούμενο μήνα οι κονσερβοποιίες της περιοχής, η μία μετά την άλλη, κατέγραφαν κρούσματα σε εργαζόμενους. Από τις αρχές Σεπτέμβρη είχαν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα στις κονσερβοποιίες «Παυλίδης» στην Πέλλα, «Venus» και ΑΛΜΜΕ στην Ημαθία, ενώ είχαν προηγηθεί κρούσματα σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρεάτων κ.α. Χαρακτηριστικά, μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη είχαν διαγνωστεί 50 θετικά κρούσματα στην κονσερβοποιία «Παυλίδης», ενώ την επόμενη μέρα είχαν καταγραφεί 114 θετικά κρούσματα που συνδέονταν με τη συγκεκριμένη συρροή...

Η μετατροπή των κονσερβοποιιών σε Πέλλα και Ημαθία σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού επηρεάζει ολόκληρη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, καθώς τα περισσότερα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους σχεδόν από όλους τους νομούς των δύο αυτών Περιφερειών.

Και ενώ το σκηνικό επαναλαμβάνεται, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, υποστελεχωμένοι, χωρίς πόρους και χωρίς την αντίστοιχη κατεύθυνση από την κυβέρνηση, μένουν ανίσχυροι να επιβάλουν την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Αντίστοιχα, τα ίδια τα πρωτόκολλα διαχείρισης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας, της παρέχουν κάθε διευκόλυνση ώστε να συνεχίσει αδιάκοπα να λειτουργεί τις επιχειρήσεις της χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο, καθώς το μόνο που κάνει είναι να στέλνει τους εργάτες σπίτι τους, απλήρωτους.

Οποιος εργαζόμενος έκανε τεστ και βρισκόταν θετικός, σταματούσε την εργασία του χωρίς να γνωρίζει αν θα πληρωθεί ή όχι, ή αν θα χάσει τα ένσημά του. Στις δε περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η εργοδοσία δεν έβγαζε σε καραντίνα καμία από τις λεγόμενες κοντινές επαφές, γιατί είχε ανάγκη τα εργατικά χέρια ώστε να μη μείνει πίσω η δουλειά... Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι ανησυχούσαν, καθώς κάθε μέρα και ένας συνάδελφός τους έμπαινε σε καραντίνα, δεν τολμούσαν να μην πάνε για δουλειά, γιατί δεν είχαν κανένα μισθολογικό και ασφαλιστικό δικαίωμα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επιχείρησης στην Ημαθία, που μόνο μετά από πίεση του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας δεσμεύτηκε ότι θα πληρώσει την περίοδο της καραντίνας στους εργαζόμενους.

Και ενώ όλα αυτά καταγγέλλονταν δημόσια, με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα στην κονσερβοποιία «Παυλίδης», το αυτί της κυβέρνησης δεν ίδρωνε. Δεν ίδρωσε ούτε και όταν έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην επιχείρηση «Κρόνος», πριν «σκάσουν» και εκεί τα μαζικά κρούσματα. Μεταξύ άλλων το κλαδικό Συνδικάτο κατήγγειλε ότι τα λεωφορεία που μετέφεραν τους εργαζόμενους ήταν ασφυκτικά γεμάτα, ενώ κατά την είσοδο των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις δεν γινόταν καμία θερμομέτρηση. Χρειάστηκε το Συνδικάτο να κάνει νέα δημόσια καταγγελία για να υπάρξει παρέμβαση και να αποκαλυφθεί το μέγεθος της διασποράς...

Ταυτόχρονα, όλη αυτήν την περίοδο, σε ρόλο συνηγόρου των εργοδοτών εμφανίζονταν η Τοπική Διοίκηση και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, που χρόνια τώρα έχουν στήσει και λειτουργούν μαγαζάκια «ευρέσεως εργασίας» στις πλάτες των εργαζομένων, εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Σε αντίθεση με τις κολιγιές της με τους εργατοπατέρες, η μεγαλοεργοδοσία βάζει διαρκώς εμπόδια στη δράση των ταξικών δυνάμεων. Προκειμένου να συγκαλύψει την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, προσπαθεί να εμποδίσει την παρουσία τους εκεί και την επαφή τους με τους εργαζόμενους, ακόμα και με επιθέσεις τραμπούκων, όπως έγινε στην περίπτωση της «Κρόνος».

Κάλεσμα πάλης στους εργαζόμενους από το κλαδικό Συνδικάτο

Το πώς η μεγαλοεργοδοσία εντείνει την ασυδοσία της, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των εργατών για μεροκάματο και ένσημο, μας εξηγεί ο Γιάννης Διάκογλου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας. Οπως μας λέει, η πλειοψηφία των κονσερβάδικων και των διαλογητηρίων είναι χαρακτηρισμένα ως μη εποχιακά, παρά το γεγονός ότι ο κύριος όγκος της δουλειάς τους είναι εποχιακός. Ετσι, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να συμπληρώσουν 125 μεροκάματα για να δικαιούνται ταμείο ανεργίας, 60 ένσημα για να δικαιούνται το εποχιακό επίδομα και 50 για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει το κρίσιμο 40ήμερο - 50ήμερο και κυνηγά και τα υπόλοιπα ένσημα, για να εξασφαλίσει τουλάχιστον την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ενα από τα κύρια αιτήματα που προβάλλει το κλαδικό Συνδικάτο είναι να μπορούν οι εργαζόμενοι με 50 ένσημα να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Ακόμα απαιτεί: Να γίνουν τα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και στους οικείους τους, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να διασφαλιστούν όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης. Αναρρωτική άδεια σε όλους όσοι νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα. Να παρασχεθούν στους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Ο Γ. Διάκογλου θυμίζει επίσης ότι το κλαδικό Συνδικάτο έκανε έγκαιρα παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΣΕΠΕ και ΕΟΔΥ, απαίτησε την πραγματοποίηση ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις. Πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Γιαννιτσά και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του και το επόμενο διάστημα, και στους δύο νομούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που οργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 13 Οκτώβρη σε Νάουσα, Βέροια και Γιαννιτσά.

Μπροστά στα συλλαλητήρια, τις επόμενες μέρες, το Συνδικάτο προγραμματίζει περιοδείες σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου, όπως: «ΑΛΤΕΡΑ - Παυλίδης», ΑΛΜΙ, ΓΠΣ Νάουσας, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, ΑΣ Επισκοπής, «Παπακωνσταντίνου», «Βένους», «Μπουτζόλας», «Μέση», «Αλιάκμων» κ.λπ.

Η υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων θυσιάζονται για τα κέρδη

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγουν μπροστά στον αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους αναδεικνύει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» και ο Κώστας Κατσιμένης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Οπως επισημαίνει, «οι τελευταίες εξελίξεις, με τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα σε επιχειρήσεις του κλάδου στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Ιωαννίνων, Αρτας, Βοιωτίας, Καβάλας και Χαλκιδικής, κάνουν ξεκάθαρο ότι η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης δεν τηρεί ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων από την πανδημία. Την ίδια ώρα βέβαια που και αυτά τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των εργαζομένων θεωρούνται "κόστος", αξιοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία για να μας φορτώσουν τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, για να σαρώσουν όποιο εργατικό δικαίωμα είχε απομείνει όρθιο».

Και προσθέτει: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η ικανοποίηση όλων των διαχρονικών αιτημάτων του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων του κεφαλαίου. Αξιοποιώντας την πανδημία, επιτάχυναν την εφαρμογή μιας σειράς αντεργατικών μέτρων, όπως εκ περιτροπής εργασία, μείωση μισθών και άλλα μέτρα που βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς στη φαρέτρα του ΣΕΒ προκειμένου να εφαρμοστούν. Μας καλούν σε νέες θυσίες στο βωμό της επανεκκίνησης και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Να ξεχάσουμε το 5ήμερο - 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να αποδεχτούμε τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, να ζούμε με τα ελάχιστα. Στον κλάδο μετράμε δεκάδες απολύσεις με την πίεση της εργοδοσίας για "οικειοθελή αποχώρηση". Οι άνεργοι, οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου, ούτε στην "ανάκαμψη" ούτε τώρα με την πανδημία είδαν κανένα μέτρο στήριξης της ζωής και του εισοδήματός τους, η συντριπτική πλειοψηφία παραμένει χωρίς καμία στήριξη».

«Επειδή λοιπόν δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια. Επειδή δεν επιτρέπουμε να τζογάρουν την υγεία των εργαζομένων για τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων. Επειδή το δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώνουν και να οργανώνονται στα συνδικάτα τους έχει κατακτηθεί με αίμα. Για όλους αυτούς τους λόγους θα μας βρουν μπροστά τους», καταλήγει ο Κ. Κατσιμένης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ