Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη

Τα μεγάλα κενά στις δημόσιες δομές Υγείας, που δεν καλύπτονται από τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για «ενίσχυση» των νοσοκομείων και τις λίγες προσωρινές προσλήψεις, ανέδειξε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Οπως κατήγγειλε, από την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο έχουν «κοπεί» τα μισά χειρουργεία για να δημιουργηθούν επιπλέον κλίνες και τμήματα για τον κορονοϊό, με το «πάγωμα» χειρουργείων, ιατρείων, εξετάσεων και θεραπειών να θέτει σε μεγάλους κινδύνους την υγεία του λαού.

Χωρίς προσλήψεις από το 2008 λειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες, τόνισε ο Νίκος Ξυδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα τρόλεϊ. Ενώ το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων έχει ξεκινήσει, το προσωπικό δεν επαρκεί. Χαρακτηριστικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι στους εργαζόμενους οφείλονται 6.500 μέρες κανονικής άδειας.

Νόμο «δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. «Οι απολύσεις συνδικαλιστών και των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου, η ανταπεργία, η παράδοση των μητρώων μας στο κράτος και στην εργοδοσία και ό,τι άλλο σκεφτούν να συμπεριλάβουν στο έκτρωμα που ετοιμάζουν, είναι η απόλυτη προσαρμογή στη βαρβαρότητα!», τόνισε και κάλεσε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να βρεθούν «επί ποδός πολέμου».

Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, που προωθεί η κυβέρνηση στο όνομα της πανδημίας, κατήγγειλε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών. Οπως σχολίασε, οι εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών δεν μπορούν να προστατέψουν όχι τους χιλιάδες επιβάτες αλλά ούτε καν τους διοικητικούς τους υπαλλήλους, καθώς χτες έκλεισαν σχετικές εγκαταστάσεις μετά την εμφάνιση κρούσματος.

Την πείρα των εργαζομένων του κλάδου από την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, πάνω στην οποία χτίστηκε το «θαύμα» του Τουρισμού, όπως και από την ισοπέδωση του εισοδήματος και των όρων εργασίας στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενώ κάλεσε στην κινητοποίηση που οργανώνουν σωματεία του κλάδου στις 28/9 στο υπουργείο Εργασίας.

Τη θετική πείρα από τις αρχαιρεσίες που έγιναν τον περασμένο Ιούνη μετέφερε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ανάμεσα στα βήματα που έγιναν ξεχώρισε τις νέες εγγραφές, τη συμμετοχή μεταναστών και τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, την ενίσχυση του Συνδικάτου ώστε να σταθεί οργανωτής της πάλης σε μια περίοδο όξυνσης της εργοδοτικής επίθεσης.

Τα αιτήματα εκπαιδευτικών και γονιών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, από τα οποία η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε ούτε ένα, μετέφερε η Σοφία Κουμπή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου. Τα 20.000 κενά σε εκπαιδευτικούς, η υπολειτουργία του ολοήμερου, το ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στο ξεκίνημα της χρονιάς, με την οποία δεν συμβιβάζονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που καλούν σήμερα σε συλλαλητήριο.

Στο ανοιχτό μέτωπο των συνδικάτων απέναντι στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα αναφέρθηκε η Ειρήνη Μπεκιάρη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στη «Μέλλον», προαναγγέλλοντας κινητοποίηση τη μέρα ψήφισής του και καλώντας σε πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας. Κατήγγειλε ακόμα την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου, μέσα από την τηλεργασία, την αναστολή συμβάσεων, τις απολύσεις.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα της συγκρότησης Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων μετέφερε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, μέλος της διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου. Ηδη οι καταγγελίες για εντατικοποίηση στις δικηγορικές εταιρείες αλλά και για ανυπαρξία μέτρων πρόληψης για την πανδημία στα δικαστήρια, φτάνουν μαζικά στο Σωματείο, το οποίο σχεδιάζει να προχωρήσει σε σύσκεψη.

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο Δημήτρης Μπάτης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, η οποία προχωρά το επόμενο διάστημα στο συνέδριό της, συνεχίζει τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ, ενώ δίνει το «παρών» στην πολύμηνη μάχη ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Την προσπάθεια συντονισμού χαιρέτισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, εξηγώντας πως οι αυτοπασχολούμενοι έχουν πολλούς λόγους να συστρατευθούν με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Γιατί την ώρα που ο πρωθυπουργός προσφέρει «ζεστό» χρήμα στους μεγάλους ομίλους επιφυλάσσει ψίχουλα και κοροϊδία για τους μικρούς ΕΒΕ. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βρεθούν μαζικά οι αυτοαπασχολούμενοι στον δρόμο στις 13 Οκτώβρη», τόνισε.

Στις διεκδικήσεις για το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών τους, στάθηκε η Μαρία Φιλανταράκη, γραμματέας της ΟΓΕ.

Κάλεσμα αγώνα για να μη γίνει η πανδημία αφορμή για να μεγαλώσουν οι ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές απηύθυνε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων. Στα σχολεία της Αττικής, όπως ανέφερε, υπάρχουν τάξεις σε υπόγειες αίθουσες χωρίς εξαερισμό, τμήματα 27 μαθητών, σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών ενώ σε κάθε σχολική μονάδα αντιστοιχεί περίπου 1,5 καθαρίστρια.

Στο κλείσιμο της σύσκεψης, ο Ν. Μαυροκέφαλος υπενθύμισε την 75η επέτειο ίδρυσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στις 3 Οκτώβρη, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη των σωματείων στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστική συνέχεια με πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη

Η οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και συνδικαλιστών της Αττικής που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως, μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη σύσκεψη, η οποία έγινε με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, αποφασίστηκε η οργάνωση πανεργατικού συλλαλητηρίου στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα, με στόχο η κινητοποίηση αυτή να αποτελέσει μια μαζική - ενωτική απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και ταυτόχρονα βήμα προετοιμασίας για μια νέα πανεργατική κλιμάκωση.

Μπροστά σε αυτόν το στόχο, η ίδια η πραγματοποίηση της χτεσινής επιτυχημένης σύσκεψης επιβεβαιώνει ότι τα ζωντανά, ταξικά συνδικάτα δυναμώνουν και συντονίζουν την αγωνιστική δράση τους σε όλες τις συνθήκες - λαμβάνοντας πάντα τα απαιτούμενα μέτρα - απέναντι και στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των ανθρώπων τους να επιβάλουν «σιωπητήριο» στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σε συνέχεια της χτεσινής σύσκεψης, από σήμερα το μήνυμα μεταφέρεται πλέον σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, για την ανάγκη να ενισχυθεί παραπέρα η συλλογική δράση των εργαζομένων κόντρα στην αντιλαϊκή επίθεση.

Τα σωματεία που συμμετείχαν, σχεδιάζουν ήδη τις πρωτοβουλίες τους μέχρι το συλλαλητήριο και οργανώνουν τη συμμετοχή τους σε μια σειρά από κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες.

Τόσο από την εισήγηση όσο και από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών που πήραν τον λόγο αναδείχθηκαν μια σειρά από μέτωπα πάλης που βρίσκονται αυτήν την περίοδο ανοιχτά.

Ανάμεσα στο πρόγραμμα δράσης που ήδη έχει διαμορφωθεί, ξεχωρίζουν οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Η σημερινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονιών. Στο ίδιο μέτωπο της Παιδείας, σωματεία και συνδικαλιστές έχουν καταθέσει πρόταση για πανελλαδική απεργία των εκπαιδευτικών στις 24/9.

-- Η πανελλαδική μέρα δράσης στον Τουρισμό - Επισιτισμό στις 28/9, η στάση εργασίας και η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας που έχουν αποφασιστεί στην Αττική.

-- Οι κινητοποιήσεις για την καταδίκη των υπόδικων εγκληματιών της Χρυσής Αυγής από τα συνδικάτα του Πειραιά αύριο στο Κερατσίνι και από σωματεία και φορείς στις 7/10 έξω από το Εφετείο Αθήνας (10 π.μ., μετρό στους Αμπελόκηπους).

Επίσης, οι πρωτοβουλίες ενάντια στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που θέτει στο στόχαστρο τη λαϊκή κατοικία, η αλληλεγγύη και στήριξη των διεκδικήσεων για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών, κόντρα στο κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που καλλιεργούν ακροδεξιές δυνάμεις και φασιστοειδή.

Να σημάνει συναγερμός στα συνδικάτα ενάντια στη νέα επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Νίκου Μαυροκέφαλου

Να σημάνει συναγερμός στα συνδικάτα, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, κάλεσε εισηγητικά ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Τα όσα βιώνει τις τελευταίες μέρες η εργατική και η λαϊκή οικογένεια, είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση, το κράτος, δεν θέλουν και δεν μπορούν να πάρουν μέτρα που να προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια του λαού, που να προστατεύουν τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζομένων σε συνθήκες νέας καπιταλιστικής κρίσης», υπογράμμισε.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνόψισε μια σειρά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στα σχολεία, η κυβέρνηση αρκέστηκε να μοιράσει... μάσκες - αλεξίπτωτα στους μαθητές, την ίδια στιγμή που η υπουργός Παιδείας ομολογεί ότι η λειτουργία τμημάτων με λιγότερα παιδιά, με προσλήψεις περισσότερων καθηγητών και εξασφάλιση των απαραίτητων σχολικών αιθουσών δεν γίνεται λόγω «κόστους». Στην Υγεία, τα επιχειρήματα για την «προετοιμασία» και την «ενίσχυση» των νοσοκομείων καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος από την παραδοχή ότι ήδη στην Αττική το 70% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι κατειλημμένο. Στις Αστικές Συγκοινωνίες, επιβάτες και εργαζόμενοι συνωστίζονται καθημερινά σε αραιά δρομολόγια ο ένας πάνω στον άλλο. Σε εργασιακούς χώρους και σε δομές Πρόνοιας, όπως τα γηροκομεία, η υγεία και η ασφάλεια τίθενται καθημερινά σε κίνδυνο.


«Δεν υπάρχει μέρα που να περνά και να μην φαίνεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν ξανά», τόνισε αναφερόμενος στον αντεργατικό νόμο που ψηφίστηκε τη Δευτέρα, καθώς και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη.

Οπως εξήγησε, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν τα εξής: Την εφαρμογή και γενίκευση του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα Ασφάλισης. Την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, γενικεύοντας τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την «ευελιξία», καταργώντας την πληρωμή των υπερωριών, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις ΣΣΕ. Νέα παρέμβαση στις εργατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες, τόσο με την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, όσο και με νέα παρέμβαση στο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να «εκσυγχρονιστεί» σύμφωνα με τις απαιτήσεις για την παραπέρα προώθηση του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «πρόοδο» την ενίσχυση του εργασιακού μεσαίωνα

«Ας αναλογιστούμε τι ακριβώς φέρνει η κυβέρνηση όσον αφορά για παράδειγμα την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων», σημείωσε ο Ν. Μαυροκέφαλος.


«Η κυβέρνηση παρουσιάζει προπαγανδιστικά το μοντέλο "θα δουλεύεις όταν και για όσο υπάρχει δουλειά" ως κάτι προοδευτικό και μάλιστα και ως ατομική επιλογή στο πλαίσιο "της διευθέτησης του συνολικού προσωπικού σου χρόνου". Σιγά την καινοτομία. Αυτό που σήμερα κυριαρχεί σε πολλούς χώρους δουλειάς, σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα για τη νέα βάρδια των εργαζομένων, νομοθετείται και γενικεύεται.

Ας ρωτήσει ο πρωθυπουργός με τι όρους δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό, με τις 14 εργασιακές σχέσεις, με την εποχιακή και εξοντωτική απασχόληση, με τα 10ωρα και τα 12ωρα, τα απλήρωτα νυχτερινά και τις αδήλωτες υπερωρίες, τις συμβάσεις μαθητείας, τις συμβάσεις μιας μέρας.

Ας ρωτήσει τις εργαζόμενες μητέρες που απασχολούνται με τηλεργασία, που έχουν στο ένα χέρι το πληκτρολόγιο και στο άλλο το μωρό τους, κοιμούνται και ξυπνούν με το άγχος της κλήσης και του mail από την εργοδοσία.

Ας ρωτήσει τους γιατρούς στα νοσοκομεία, που δουλεύουν με το καθεστώς χιλιάδων απλήρωτων υπερωριών, χωρίς υλικά και μέσα, χωρίς κάλυψη όλων των θέσεων, με συνεχείς εφημερίες και βάρδιες.

Ας ρωτήσει τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ που σακατεύονται από την εντατικοποίηση και από τα ωράρια - λάστιχο, από τις 6 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, με δεκάδες κρούσματα συναδέλφων τους να αποκρύβονται για να μην χάσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματίες του κλάδου...».

Η κυβέρνηση, κατήγγειλε, «αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα τον ονομάζει πρόοδο και τον ενισχύει». Μεταξύ άλλων, «ετοιμάζεται να φέρει ένα νέο εργατικό τερατούργημα που καταργεί και τυπικά τις υπερωρίες και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς». «Επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο ρυθμίσεις που είχε νομοθετήσει ο Βρούτσης πριν έναν χρόνο για την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ (...) για να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ θα πρέπει η εργοδοτική ένωση να εκπροσωπεί το 70% των εργοδοτών (...) Ισχυροποιούνται και άλλο οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερτερούν των κλαδικών, ακόμα και αν είναι χειρότερες». «Απελευθερώνονται οι απολύσεις ακόμα και σε περίοδο άδειας, πιθανά ακόμα και σε άδεια λοχείας, ενώ παύει κάθε προστασία από την απόλυση, αφού ακόμα και αν ένας εργαζόμενος δικαιωθεί σε δικαστήριο και αποδειχθεί ότι η απόλυσή του ήταν άδικη, ο εργοδότης δεν θα έχει υποχρέωση επαναπρόσληψης, απλά θα του δίνει κάτι παραπάνω στην αποζημίωση...».

Νέα μέτρα ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν αντίδραση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος. «Φοβούνται το οργανωμένο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, φοβούνται το ΠΑΜΕ και θα πάρουν νέα μέτρα για την υποταγή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και για την περιφρούρηση της εκμετάλλευσης των επιχειρηματικών ομίλων».

Υπενθύμισε ότι για τους ίδιους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ψήφισε έναν απεργοκτόνο νόμο, ενώ μετέτρεψε τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς σε «ιδιώνυμο» αδίκημα. Στον ίδιο δρόμο, η ΝΔ έχει ψηφίσει νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τώρα ετοιμάζει νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις που περιορίζουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Σκιαγραφώντας τα σχέδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σημείωσε: «Κατοχυρώνει την ηλεκτρονική συνεδρίαση, την ηλεκτρονική ψηφοφορία και την επιστολική ψήφο, χτυπώντας την καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικάτων, τις ζωντανές, μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Μετατρέπει τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους σε έρμαια της εργοδοσίας. Δίνει τη δυνατότητα να γενικευτεί η νοθεία μόνο και μόνο για να παραμείνουν οι αχυράνθρωποί της στις καρέκλες τους στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και αλλού. Διώκει τη συνδικαλιστική δράση, αίρει και τυπικά την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών, αφού ούτως ή άλλως υπάρχουν δεκάδες απολύσεις εργαζομένων για συνδικαλιστική δράση, ενώ αίρει και την προστασία των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου».

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν, όπως υπογράμμισε, ένα συνδικαλιστικό κίνημα του «χεριού» τους: «Θέλουν συνδικάτα που θα κάθονται στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου", θα συμφωνούν για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, θα καλλιεργούν την αντίληψη ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων αξίζουν κάθε θυσία από τους εργαζόμενους, θα πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν θα αγωνίζονται. Για τέτοιους συνδικαλιστές και για τέτοια συνδικάτα δουλεύουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι. Για τέτοιους εργατοπατέρες, όπως είναι στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ για να καταστείλει τη δράση των εργαζομένων και των συνδικάτων σε εργατικά συνέδρια όπως της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ όπως και σε άλλα συνδικαλιστικά όργανα, πλειοψηφίες που απαρτίζουν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όχι απλά εξαφανισμένοι από τους χώρους δουλειάς, αλλά παίζουν βρώμικο παιχνίδι στην πλάτη των εργαζομένων. Βάζουν πλάτη για να περάσουν όλες αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις, δεν έκαναν τίποτα για να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ενάντια στον περιορισμό των διαδηλώσεων. Ξεπληρώνουν γραμμάτια απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα κόμματα του κεφαλαίου που τους διατηρούν στη θέση τους».

«Πολλοί συνδικαλιστές που πρόσκεινται ή ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς τους με αυτές τις παρατάξεις εκφράζουν την καθημερινή τους δυσαρέσκεια. Ακόμα και οι ίδιοι οι εργατοπατέρες, στριμωγμένοι από την αδράνεια και τη συνενοχή τους, ξεκατινιάζονται σχεδόν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με ανακοινώσεις για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες», σχολίασε και πρόσθεσε: «Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει από αυτές τις πλειοψηφίες να κάνουν το παραμικρό για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η υπόθεση είναι στα χέρια μας».

Δίνουμε μαζική, ενωτική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση - Προετοιμάζουμε νέα πανεργατική κλιμάκωση

«Στη νέα επίθεση του κεφαλαίου προβάλλουμε την ανάγκη να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα μπαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και για να ανοίξει μια ελπιδοφόρα προοπτική για τον λαό μας», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Από το βήμα της σύσκεψης απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης σε συνδικάτα και συνδικαλιστές «που αγωνιούν για τις εξελίξεις και προβληματίζονται για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Ο αγώνας για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος αποκτά σήμερα εξαιρετική σημασία και πρέπει να αφυπνίσει κάθε τίμιο εργάτη και συνδικαλιστή και ειδικά μπροστά στα νέα εμπόδια που επιχειρούν να ορθώσουν η εργοδοσία και η κυβέρνηση, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Η αλλαγή στην κατάσταση του εργατικού κινήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία της ΕΕ, χωρίς σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές», πρόσθεσε.

Με εργαλείο το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, που έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, κάλεσε σε οργάνωση της πάλης για να μπουν στο κέντρο της διεκδίκησης αιτήματα που ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες.

«Διαμορφώνουμε σε κάθε συνδικάτο ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης, που να υπηρετεί και να εξασφαλίζει την υλοποίηση του σχεδιασμού που αποφασίζουμε, με στόχο να έχει επιτυχία το συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα. Ενισχύουμε κλαδικά μέτωπα και κινητοποιήσεις για να δουλέψουμε την ανάγκη για ενιαίο, μαζικό, ταξικό αγώνα που απαιτείται απέναντι στη νέα επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας», υπογράμμισε και κάλεσε σε αποφάσεις και πρωτοβουλίες ώστε το συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων να αποτελέσει «μια μαζική και ενωτική απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και να προετοιμάζει μια νέα πανεργατική κλιμάκωση».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Μέρα δράσης η 28η Σεπτέμβρη

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 28/9, στις 11 π.μ., οργανώνουν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία, ενώ το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.). Η κινητοποίηση οργανώνεται στο πλαίσιο της απόφασης για μέρα δράσης που έχει παρθεί από την Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΤ). Η σχετική πρόταση τέθηκε από τους συνδικαλιστές της ΔΑΣ, οι οποίοι έχουν επίσης προτείνει στην Ομοσπονδία να προκηρυχθεί τη συγκεκριμένη μέρα 24ωρη απεργία.

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη μέρα πανελλαδικής δράσης, να συζητήσουν και να αποφασίσουν απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ.

Καταγγέλλουν περιστατικό βίας σε βάρος εργαζόμενης

Την άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας σε βάρος εργαζόμενης σε ξενοδοχείο της Μύρινας Λήμνου από την εργοδότριά της καταγγέλλει το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου. «Τα φαινόμενα άσκησης βίας εργοδοτών σε εργαζόμενους της επιχείρησής τους, ιδιαίτερα στο χώρο Επισιτισμού - Τουρισμού, είναι πανελλαδικά και επαναλαμβανόμενα τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια και αποτελούν δείγμα της έντασης της καταπίεσης και εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με την πολιτική ανοχής και στήριξης των εργοδοτών από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με συσπείρωση στα σωματεία τους.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Προετοιμασία απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων

Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις προετοιμάζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Για την οργάνωση της νέας μάχης καλούν σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στο κεντρικό κτίριο των ναυτεργατικών Ενώσεων (Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος).

Τα τρία σωματεία καλούν τα ΔΣ όλων των ναυτεργατικών σωματείων να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης, με διεκδικητικό πλαίσιο που να προβλέπει: Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική, δημόσια Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες. Να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις. Πλήρη - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες. Ουσιαστική προστασία των ανέργων κ.ά.

Σημαντική για την οργάνωση των αγώνων είναι και η Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ για την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη περίοδο. Η Γενική Συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 23/9, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της ναυτεργατικής Ενωσης.

Χιλιάδες εντολές διακοπής νερού και μαζικά κατασχετήρια

Αποκαλυπτικά στοιχεία που αποτυπώνουν μια χαρακτηριστική πλευρά των αντιλαϊκών συνεπειών της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη ο «Ριζοσπάστης».

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα, ο Μ. Χαρατσής επισήμανε ότι οι εντολές διακοπής νερού για την περιοχή που καλύπτεται από την ΕΥΔΑΠ, φτάνουν τις 2.000 κάθε βδομάδα, για οφειλές από 100 ευρώ για τους ενοικιαστές και 300 ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι εντολές διακοπής εκδίδονται μέσα από αυτοματοποιημένο σύστημα. Μάλιστα, από τη στιγμή που θα βγει εντολή διακοπής, ακόμα και αν ο πελάτης προλάβει και πληρώσει το ποσό πριν να γίνει η διακοπή, γίνεται επιπλέον κράτηση 12 ευρώ μόνο και μόνο επειδή βγήκε εντολή...

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, η ΕΥΔΑΠ εκδίδει μαζικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές καταναλωτών. Σύμφωνα με τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, δίνεται δυνατότητα κατασχέσεων για οφειλές πάνω από 500 ευρώ.

Οπως σημείωνε σχετικά ο Μ. Χαρατσής: «Μέσα στην πανδημία η ΕΥΔΑΠ ΑΕ εξακολουθεί να κόβει το νερό στα λαϊκά νοικοκυριά, ακόμη και για χρέη 100 ευρώ! Στην προσπάθεια να πετύχει μεγάλη κερδοφορία, στερεί ένα βασικό αγαθό για την επιβίωση, αλλά και απαραίτητο για την τήρηση των βασικών κανόνων υγείας και ασφάλειας των νοικοκυριών αυτών και όσων έχουν επαφές μαζί τους».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αφορά όλο το λαό

ICON

Το γεγονός ότι ο αγώνας για νερό - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, είναι αγώνας που αφορά όλο το λαό αναδείχθηκε μέσα από την επιτυχημένη εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που οργάνωσε το Σάββατο 12/9 το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο ΧΑΝΘ.

Μέσα από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις στην εκδήλωση αποτυπώθηκε όλο το φάσμα των αντιλαϊκών επιπτώσεων από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και επιταχύνεται σήμερα, με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, το ΠΑΜΕ καλεί σε ενίσχυση της πάλης για:

-- Φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

-- Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο.

-- Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-- Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση επάρκειας και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα.

-- Αμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης. Ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία δασών και δασικών εκτάσεων αποκλειστικά απ' το κράτος.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είχε παντού τις ίδιες αντιλαϊκές συνέπειες


Ο Γιάννης Κουρμούλης, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στη διεθνή εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού και τις συνέπειες για το λαό, τονίζοντας: «Από τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική μέχρι την ΕΕ η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης είχε ως αποτέλεσμα: Την εκτίναξη των τιμών λαϊκής κατανάλωσης. Την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Την αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων των ομίλων για τη συντήρηση και την επέκταση των δικτύων. Την επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων του κλάδου. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο γαλλικός όμιλος "SUEZ" - μέτοχος και στην ΕΥΑΘ - που ήταν πρωταγωνιστής αυτών των αρνητικών εξελίξεων σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Αργεντινή. Από το 1993 που ανέλαβαν, μαζί με μια ισπανική εταιρεία, τη διαχείριση του νερού και των λυμάτων, μέχρι το 2002, αύξησαν την τιμή κατά 85% ενώ επεξεργάζονταν μόνο το 12% των λυμάτων. Τα υπόλοιπα τα έριχναν χωρίς επεξεργασία στο ποτάμι, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή».

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη προμηνύει παρόμοιες εξελίξεις, επισήμανε, με τη λειτουργία της ΕΥΑΘ με ιδιωτικοοικονομικά, επιχειρηματικά κριτήρια, με την παράδοση τμημάτων της δραστηριότητάς της σε εργολάβους, τόσο στη συντήρηση των υποδομών όσο και στη λειτουργία τους. Επίσης, τόνισε, η υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής για την υδροδότηση και την αποχέτευση της πόλης εξαρτάται από την κερδοφορία της εταιρείας και όχι από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης που υπομένουν τις συνέπειες των χρόνιων ελλείψεών τους.

«Το νερό», σημείωσε, «όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα, οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα μεταφορών κ.λπ. είναι τομείς κρίσιμοι για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σε περιόδους δε όπως αυτή που ζούμε τώρα, που οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, ειδικά στην περιοχή μας - Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - χτυπάνε "κόκκινο", αποκτά ιδιαίτερη σημασία να μην παραχωρούνται η ιδιοκτησία και ο έλεγχός τους σε ιδιωτικά συμφέροντα - ντόπια και ξένα».

Από την εκδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την εκδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Η συνδυασμένη ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, τόνισε, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με το νερό και τις υποδομές του ως λαϊκή περιουσία. Οπως εξήγησε, «αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε: Η καθολική πρόσβαση στο νερό να είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους. Η επάρκεια στη λαϊκή κατανάλωση με ελεγμένο, ποιοτικό νερό να είναι εξασφαλισμένη. Να αυξηθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής».

Πολύμορφες αρνητικές επιπτώσεις για όλο το λαό

Ο Μανώλης Χαρατσής, γγ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, αναφέρθηκε στην πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας που προωθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και επιταχύνεται σήμερα, υλοποιώντας στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. Η επιτάχυνση αυτή, επισήμανε, συνοδεύεται από μέτρα που διασφαλίζουν την αύξηση της κερδοφορίας, ούτως ώστε να προσελκύσει «ισχυρούς επενδυτές». Στο πλαίσιο αυτό μειώθηκε το προσωπικό, «θέριεψαν» οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, αυξήθηκε το τιμολόγιο για τα λαϊκά νοικοκυριά κ.λπ.

Ανέδειξε ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ έχει επιπτώσεις συνολικά στις λαϊκές οικογένειες:

«Στο τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ το κόστος είναι υψηλότερο για την οικιακή κατανάλωση παρά για τις επιχειρήσεις. Στο οικιακό τιμολόγιο το πέρασμα από την πρώτη στη δεύτερη κλίμακα τιμωρείται με σχεδόν διπλασιασμό της τιμής, από τη δεύτερη στην τρίτη με τριπλασιασμό και πάει λέγοντας. Αντίθετα, για τις επιχειρήσεις υπάρχουν μόλις δύο κλίμακες, με τις τιμές τους να διαφοροποιούνται ελάχιστα.


MotionTeam

Με την επιβολή του νέου χαρατσιού για το νερό, το οποίο επιβάλλεται στο πλαίσιο εφαρμογής της ευρωενωσιακής Οδηγίας - πλαίσιο 2000/60/ΕΚ, θέλουν να φορτώσουν στα λαϊκά νοικοκυριά και το λογαριασμό των έργων για το νερό που έχουν γίνει στο παρελθόν ή είναι σε φάση κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν, καθώς στα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης θα συνυπολογίζεται και το κόστος απόσβεσης αυτών των έργων.

Σε αυτήν την επιβάρυνση θα συμβάλει περαιτέρω και η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει και τις υποδομές (φράγματα, ποτάμια, λίμνες, κανάλι μεταφοράς) δίνοντας την εκμετάλλευση, τη συντήρηση και λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (ΕΥΣ) μέσω ΣΔΙΤ σε μεγάλο ιδιωτικό μονοπώλιο, που ως συνέπεια θα έχει την αύξηση της τιμής του αδιύλιστου νερού και τον πλήρη έλεγχο του περίπου 80% των αποθεμάτων της χώρας.

Θα γίνει έτσι παράγοντας αύξησης των τιμολογίων. Θα έχουμε έτσι νέο κύμα εντολών διακοπών στα λαϊκά νοικοκυριά.

Διπλά πλήττονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, καθώς θα πληρώσουν το χαράτσι τόσο για το πόσιμο όσο και για το νερό άρδευσης.

Θα έχουμε άμεσα επιπτώσεις και στην ποιότητα του νερού μιας και ο καθαρισμός του έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος».

Σημείωσε ότι ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην αναζήτηση της «λιγότερο επώδυνης διαχείρισης» - ιδιωτικοποίησης ούτε πρέπει να περιοριστεί στη διατήρηση της σημερινής μετοχικής σύνθεσης των εταιρειών ύδρευσης και γενικότερα στην αποδοχή της λειτουργίας δημόσιων επιχειρήσεων με κριτήριο το κέρδος.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να διεκδικήσουν ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης του νερού που θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Ενίσχυση της πορείας ιδιωτικοποίησης με μοχλό τις ΣΔΙΤ

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, αναφέρθηκε στην αντίστοιχη πορεία προσαρμογής της ΕΥΑΘ, ώστε να γίνει «ελκυστική» για τους πολυεθνικούς κολοσσούς που ενδιαφέρονται να τη βάλουν στο χέρι, όπως η γαλλικών συμφερόντων «Suez», που ήδη κατέχει το 5,46%, αλλά και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανέδειξε ότι «οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα είναι ένας τρόπος μεταφοράς χρημάτων στις πολυεθνικές και φυσικά ιδιωτικοποίησης από την πίσω πόρτα». Θύμισε ότι «από το 2001 υπάρχει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρότρυνε στη μορφή των ΣΔΙΤ έναντι της πλήρους ιδιωτικοποίησης γιατί έτσι οι ζημιές θα έμεναν στο κράτος, θα υπήρχαν λιγότερες αντιδράσεις από τους πολίτες και θα έμεναν περισσότερα κέρδη στις εταιρείες».

Ο Κώστας Αρόγλου, εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Εργαζομένων ΕΥΑΘ, τόνισε ότι η ιστορία της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει αποδείξει περίτρανα όπου εφαρμόστηκε σε όλο τον κόσμο ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός βγαίνουν πάντα ζημιωμένοι, με υπέρογκες ανατιμήσεις του κόστους κατανάλωσης, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών, ανύπαρκτες συντηρήσεις και έργα υποδομών, με βασικότερο στοιχείο όλων την πολύ χαμηλή έως και επικίνδυνη πολλές φορές ποιότητα του νερού. Υπογράμμισε τη σημασία της συσπείρωσης και πάλης των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, από κοινού με το λαό της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού.

Στην προώθηση των περιβόητων Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στις υποδομές ύδρευσης, με πρώην ΔΕΚΟ ύδρευσης να συμμετέχουν σε μεγάλα επενδυτικά σχήματα, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αναστασιάδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Εφερε ως παράδειγμα το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική, που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Σε μία από τις κοινοπραξίες που διαμορφώνονται θα συμμετέχουν η ΕΥΑΘ με 30%, η «Suez» με 40% και μια κατασκευαστική εταιρεία με εμπειρία σε υδραυλικά έργα, ενώ παρόμοιο ενδιαφέρον έχει δείξει και η ΕΥΔΑΠ.

«Πρόκειται για την πρώτη ΣΔΙΤ για υποδομές ύδρευσης», επισήμανε. «Με αυτήν την εξέλιξη θα παραδοθεί το κοινωνικό αγαθό του νερού απευθείας σε επιχειρηματικούς ομίλους και θα εκτιναχθεί το κόστος του, τόσο στο στάδιο της κατασκευής όσο και μετέπειτα στη χρήση του. Για τουλάχιστον 27 χρόνια (αρχική εκτίμηση για τη λειτουργία του φράγματος από τον ιδιώτη) θα πληρώνουν "καπέλο" στο ήδη ακριβό νερό, τόσο τα λαϊκά νοικοκυριά για την ύδρευσή τους, όσο και οι φτωχομεσαίοι αγρότες που θα αρδεύουν τα χωράφια τους με νερό από το φράγμα. Ετσι θα βγάλει το κέρδος της η κοινοπραξία επιχειρήσεων που θα αναλάβει το έργο, πέρα από το "ζεστό" χρήμα που θα λάβει από τη συμμετοχή του κράτους».

Τόνισε την ανάγκη υλοποίησης όλων των τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού, των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης. Την αποκλειστική ευθύνη του κράτους για την κατασκευή και λειτουργία υποδομών, όπως τα φράγματα, που είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την επάρκεια και ποιότητα του νερού όσο και για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Για το ρόλο των ΔΕΥΑ με ευθύνη κυβερνήσεων - δημοτικών αρχών

Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν με ευθύνη των κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στην προώθηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, με τον μανδύα των κοινωφελών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε παράλληλα στις δράσεις του Σωματείου ενάντια σε αυτήν την πολιτική και για τη διεκδίκηση σταθερών και μόνιμων θέσεων εργασίας.

«Εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα», σημείωσε, «πληρώσαμε και ξαναπληρώσαμε ακριβά για να στηθούν τα δίκτυα και να οργανώσουμε τις ΔΕΥΑ. Σήμερα μια σειρά από αυτές είναι στο χείλος της κατάρρευσης, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση και δημόσιες επενδύσεις για τη συντήρηση, την ανανέωση και τη διεύρυνση των δικτύων, συνεχίζουν να αρμέγουν και αυτές από το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα (με ανταπόδοση και χαράτσια που διαιωνίζονται) αδυνατώντας να διασφαλίσουν μια σειρά από αυτές μακροπρόθεσμα το νερό ως δημόσιο αγαθό, με επάρκεια και ποιότητα.

Γι' αυτό και είναι επιτακτικό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων, γιατί ενιαία πλήττονται από τις γενικότερες αντιλαϊκές - αντεργατικές εξελίξεις αλλά και τη διαχείριση του νερού ως εμπορεύματος».

Στο στόχαστρο και οι βιοπαλαιστές αγρότες

Ο Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, ανέδειξε ότι το επιχείρημα πως η αύξηση της τιμής του νερού θα οδηγήσει σε «εξοικονόμηση» και «ορθολογική χρήση» αποτελεί διαστρέβλωση της οικονομικής πραγματικότητας.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της ΚΥΑ του υπουργείου Ενέργειας για την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος, τόνισε ότι θα πλήξει κυρίως την αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τους αγρότες που εξυπηρετούνται από ατομικές αρδευτικές γεωτρήσεις.

Σημείωσε ότι «σχεδόν το 80% του νερού σε όλο τον πλανήτη πάει στην άρδευση». Οτι «στόχος της πολιτικής τιμολόγησης δεν είναι απλώς να κονομήσει η τάδε εταιρεία και πώς θα βάλουνε στην τσέπη τις δημοτικές επιχειρήσεις, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Είναι πώς θα συγκεντροποιήσουν τη γη και μέσα από τη διαχείριση του νερού».

Οπως είπε, «με την τιμολόγηση μπαίνει σε εφαρμογή μια πολιτική που θα βοηθήσει στο ξερίζωμα των αγροτών (...) Η συστηματική απογραφή του μητρώου γεωτρήσεων υποτίθεται ότι γίνεται για να πιάσουν τους παράνομους αλλά στην πραγματικότητα είναι για να εφαρμόσουμε το τιμολόγιο στους αγρότες».

Επιπλέον, ανέδειξε την πορεία υπονόμευσης της κρατικής έρευνας, μέσα από την υποβάθμιση και συρρίκνωση του έργου του ΙΓΜΕ και την παράδοσή της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στις επιπτώσεις από την πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού στους αγρότες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυριότερο την απουσία αρδευτικών έργων, αναφέρθηκε και ο Κοσμάς Στεφανίδης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Οπως είπε, «η δημιουργία κατάλληλων αρδευτικών έργων έχει κόστος που η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση δεν θέλουν να αναλάβουν, γι' αυτό και σήμερα στη γεωργία μεγάλο μέρος του νερού χάνεται. Οταν δημιουργούνται κάποια αρδευτικά έργα η χρήση τους από τους αγρότες γίνεται στη λογική της ανταποδοτικότητας. Γι' αυτόν το λόγο η μεγάλη ανάγκη σε νερό στην αγροτική παραγωγή έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής μας. Επιπλέον, στα προηγούμενα πρέπει να προστεθεί το λεγόμενο "περιβαλλοντικό τέλος" που επιβάλλει η ΕΕ στη χρήση νερού από τους αγρότες, αλλά και ότι για τις γεωτρήσεις μας χρησιμοποιούμε ρεύμα, η τιμή του οποίου είναι πολύ υψηλή και ουσιαστικά και αυτό συμβάλλει στην άνοδο του κόστους του νερού για μας».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση πρόβαλε τις διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για: Σύγχρονο και συστηματικό αρδευτικό δίκτυο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής με ποσά του κρατικού προϋπολογισμού και όχι από τις τσέπες των αγροτών. Εγγειοβελτιωτικά έργα που να αξιοποιούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον τους υδάτινους πόρους. Στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό για τη συντήρηση, επισκευή βλαβών, επεκτάσεις δικτύων κ.τ.λ. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απετράπη πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μετά από κινητοποίηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιάννενα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιάννενα
Με τη συντονισμένη αγωνιστική τους παρέμβαση, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής πέτυχαν να ανασταλεί ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας αυτοαπασχολούμενου στα Γιάννενα, που ήταν προγραμματισμένος για χτες.

Το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε χτες το πρωί κινητοποίηση έξω από το κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αβέρωφ στα Γιάννενα, απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης για πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου. Η πίεση που ασκήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση της τράπεζας από την αρχική της απαίτηση για εμπρόθεσμη καταβολή 10.000 ευρώ από τον δανειολήπτη, με την ένταξή του σε ρύθμιση και την αντιπρόταση εύλογου χρηματικού ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πλειστηριασμός αφορούσε «κόκκινο» δάνειο αξίας 120.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας, που είχε ληφθεί πριν από την εκδήλωση της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Πάρα τις τεράστιες προσπάθειες του αυτοαπασχολούμενου να αποπληρώσει δόσεις και χρεολύσια, που έφτασαν τα 50.000 ευρώ, η τράπεζα απαιτεί από τον δανειολήπτη την εξόφληση 250.000 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του αρχικού της αξίας του δανείου! Παράλληλα, για την ένταξή του σε ρύθμιση απαιτούσε την εμπρόθεσμη καταβολή 10.000 ευρώ, ποσό που αδυνατούσε να καταβάλει ο αυτοαπασχολούμενους.

Σε ανακοίνωσή του μετά την κινητοποίηση και τη θετική εξέλιξη, το Εργατικό Κέντρο αναφέρει: «Αποδεικνύεται ότι όταν ο καθένας μας εμπιστεύεται τα σωματεία, όλοι μαζί μπορούμε να μετρήσουμε νίκες». Και προσθέτει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία. Εμείς στηρίζουμε όποιον διεκδικεί το δίκιο του».

Παράλληλα καλεί σε επαγρύπνηση, αφού «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει την κερδοφορία των τραπεζιτών, γι' αυτό προχωράει στον νέο πτωχευτικό κώδικα με τον οποίο μας κάνει νοικάρηδες στα σπίτια μας, αφού πρώτα μας έχει πάρει και το τελευταίο ευρώ».

Τονίζει τέλος ότι «στη σημερινή θετική εξέλιξη σημαντική ήταν η συμβολή του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, που με το συντονισμό των ενεργειών μας πετύχαμε το σημερινό αποτέλεσμα. Ο συντονισμός διαφορετικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, διαφορετικών εργαζομένων, που δεν γνωρίζονται, αλλά που ενώνονται για έναν κοινό σκοπό, να μην πληρώσει ξανά ο λαός, να γίνουμε αφέντες στον τόπο μας, αυτό είναι το ΠΑΜΕ, αυτή είναι η δύναμή μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ