Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στη σημερινή ενότητα «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ: Σήμα επέλασης στο λαό για νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου

-- ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ: Ενισχύονται τα εργοδοτικά εργαλεία φίμωσης των εργαζομένων

-- ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: Σφίγγουν τον στρατιωτικό κλοιό σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σήμα επέλασης στο λαό για νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου

Το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021 σε επίπεδο ΕΕ, με φόντο τις μεγάλες αβεβαιότητες γύρω από τη διάρκεια και την ένταση της τρέχουσας καπιταλιστικής κρίσης, συζητείται στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Βερολίνο με άξονα τα παζάρια σχετικά με το «κατάλληλο» ύψος των ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς του επόμενου έτους, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν τα νέα πακέτα στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι για το 2020 σε επίπεδο ΕΕ εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, υπάρχει ευρεία συμφωνία πως δεν ήρθε η ώρα να αποσυρθεί η δημοσιονομική πολιτική στήριξης της οικονομίας, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ανοιχτό παραμένει το χρονοδιάγραμμα σύσφιξης της δημοσιονομικής πολιτικής με κατεύθυνση τη σταδιακή επάνοδο στην «κανονικότητα» που προβλέπεται από το περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ. Πάντως, και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σε επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις πλάτες των λαών και αυτό ανεξάρτητα από το κάθε φορά επιθυμητό ύψος των ελλειμμάτων ή των πλεονασμάτων και των κρατικών χρεών. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι συζητήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ θα αφορούν τη «μετατόπιση της στήριξης από βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις». Πρόκειται για το υπό διαμόρφωση νέο πακέτο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που με τη σειρά του θα συνδυαστεί και με τις ενισχύσεις του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Ειδικότερα, η σημερινή ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης περιλαμβάνει:

  • Θεματική συζήτηση για τις «συνθήκες που διευκολύνουν την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για την προετοιμασία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που κυοφορούνται από τα «εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» με την αξιοποίηση και του λεγόμενου κοινωνικού εταιρισμού.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, η αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία διαβούλευσης μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση συναίνεσης για μεταρρυθμίσεις (...) μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της γενικής εμπιστοσύνης και να κάνει τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιο πρόθυμα να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών επισημαίνεται πως «κάποια μορφή αποζημίωσης ή ο προσωρινός περιορισμός των επιπτώσεων μπορεί να βοηθήσει στην αποδοχή των μεταρρυθμίσεων...».

  • Συζήτηση σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη με επίκεντρο τον δημοσιονομικό προσανατολισμό για το 2021.

Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών της ΕΕ θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες της Τραπεζικής Ενωσης, γύρω από τις οποίες συνεχίζουν να εκδηλώνονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, ενώ περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ). Ουσιαστικά, πρόκειται για την αναβάθμιση του ΕSM όχι μόνο ως μηχανισμού κρατικών διασώσεων (όπως στην περίπτωση της Ελλάδας), αλλά και ως «δανειστή έσχατης ανάγκης» για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών.

«Ευέλικτη» εργασία για τους ομίλους της Ευρωζώνης

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες ως προς το εύρος ορισμένων από τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης. Οπως αναφέρει στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της, σε όλες ανεξαιρέτως τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ζώνης του Ευρώ εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων είναι εργαζόμενοι σε καθεστώς μειωμένου χρόνου εργασίας ή προσωρινής διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, τα σχήματα αυτά καλύπτουν περίπου 10 εκατ. εργαζομένους στη Γερμανία (24% του συνόλου των μισθωτών) και περίπου 12 εκατ. στη Γαλλία (47% του συνόλου). Τα αντίστοιχα μεγέθη εκτιμώνται σε 8,5 εκατ. εργαζομένους στην Ιταλία (44% του συνόλου), 3,9 εκατ. στην Ισπανία (23%) και 1,7 εκατ. στην Ολλανδία (21%).

Ελλείμματα και χρέη για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Ολα αυτά με φόντο τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη θα απογειωθεί σε 8,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ κατά το τρέχον έτος όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της Ευρωζώνης θα εμφανίσουν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το προβλεπόμενο όριο του 3% του ΑΕΠ.

Η μάζα του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, κατά 16,7 ποσοστιαίες μονάδες, σε 102,7% του ΑΕΠ το 2020 και θα παρουσιάζει σημαντική ανομοιογένεια μεταξύ των χωρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των «θεσμών» της ΕΕ, το ισοζύγιο του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού στο φετινό 12μηνο (πριν από τον πρόσφατο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 6 δισ. ευρώ ) εκτιμάται ότι θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον στο 5,5% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών πακέτων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, ενώ το ενδεχόμενο παράτασης στη «ρήτρα γενικής διαφυγής» και για το 2021 έρχεται να βάλει πλάτες και στην κλιμάκωση των φοροελαφρύνσεων, απαλλαγών αλλά και συνολικά της επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που σχεδιάζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακού σχεδίου» της.

Την ίδια ώρα, παρά τα διαδοχικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου ο ρυθμός βύθισης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη για β΄ τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με τη 2η εκτίμηση της Γιούροστατ, καταγράφεται σε 14,7% από 15% στην αρχική εκτίμηση.

Μεταξύ άλλων, στη Γερμανία καταγράφεται πτώση 11,3%, στη Γαλλία 18,9%, στην Ιταλία 17,7%, στην Ισπανία 22,1% κ.ο.κ., ενώ συνολικά στην ΕΕ η κατρακύλα διαμορφώθηκε στο 13,9%.

Θυμίζουμε ότι στην ελληνική οικονομία, με βάση την προκαταρκτική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η κατρακύλα διαμορφώνεται σε 15,2%.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο με τον νέο πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Π. Ντόναχιου, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ο. Σολτς, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών κ.ά.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των φοροελαφρύνσεων στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις στα λαϊκά στρώματα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπωθούν παρεμβάσεις σε δύο άξονες, ειδικότερα με μόνιμο και προσωρινό χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ώρα, το μοναδικό μόνιμο μέτρο που έχει κλειδώσει για το 2021 αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, που αναμένεται να συνδυαστεί και με άλλες αντεργατικές παρεμβάσεις με φόντο την παραπέρα αποψίλωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από κει και πέρα, στο πλαίσιο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, πλασάρονται ως φοροελαφρύνσεις μέτρα όπως η παράταση των προσωρινών μειώσεων σε κατηγορίες του ΦΠΑ, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης στην εισφορά αλληλεγγύης με την μορφή προσωρινού μέτρου για το 2021.

Ο Χρ. Σταϊκούρας, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χτες (ΑΠΕ-ΜΠΕ) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και πρωτίστως των ασφαλιστικών εισφορών, στη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, στην προώθηση επενδύσεων κ.ά.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει «για την υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τα 72 δισ. ευρώ, που εξασφάλισε η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου, περί τα μέσα Οκτώβρη, η κυβέρνηση ΝΔ να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» για την εκταμίευση των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης», που θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο σχέδιο αυτό θα ενσωματώνεται ένα νέο κύμα αντεργατικών μέτρων και αναδιαρθρώσεων, με βάση τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αλλά και τις δεσμεύσεις της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αναβαθμισμένοι μηχανισμοί για την περιστολή της συλλογικής δράσης

Παρεμβαίνουν «προληπτικά» για να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους και να βάλουν τους αγώνες στο γύψο, αξιοποιώντας και την πανδημία

Το αμερικανικό μονοπώλιο παραδίδει μαθήματα αντεργατικής επίθεσης

Copyright 2020 The Associated

Το αμερικανικό μονοπώλιο παραδίδει μαθήματα αντεργατικής επίθεσης
Ενιαία κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση σε όλο τον κόσμο από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, για να φορτώσουν τη νέα κρίση στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό και την πανδημία. Ταυτόχρονα, οι συνέπειες της νέας καπιταλιστικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο φανερές στα εργατικά και λαϊκά στρώματα.

Πλευρά αυτής της επίθεσης είναι και η προσπάθεια να μπουν επιπλέον εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση, να επιβληθεί σιγή ιχθύος στους τόπους δουλειάς, να παταχθεί προληπτικά ακόμα και η σκέψη για οργανωμένη διεκδίκηση.

Ετσι, είναι πραγματικά «πρωτοπόρες» οι μέθοδοι χαφιεδισμού και παρακολούθησης που καταρτίζουν οι μονοπωλιακοί κολοσσοί, προκειμένου να εντοπίσουν έγκαιρα και να πατάξουν «εν τη γενέσει» της οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο και το φόβο τους για τη συλλογική δράση των εργαζομένων, στη βάση του ταξικού τους συμφέροντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο γνωστός αμερικανικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» (βλέπε και «Ριζοσπάστη» 20 - 21/6/2020). Πριν από κάποιο διάστημα, η εταιρεία δημοσίευσε σε ΗΠΑ, Αγγλία και Ισπανία αγγελία αναζητώντας ενδιαφερόμενους για «αναλυτές πληροφοριών», με αντικείμενο τον εντοπισμό και την παρακολούθηση «οργάνωσης εργατικών απειλών ενάντια στην εταιρεία».

Η αγγελία εξηγούσε ότι αποστολή του συγκεκριμένου «συνεργάτη» θα ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών που θα μπορούσαν να της φανούν χρήσιμες για τη λήψη νομικής δράσης κατά των εργατικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται εναντίον της.

«Οι μεμονωμένοι αναλυτές θα συνεργάζονται απευθείας με τον ανώτατο εταιρικό σύμβουλο για τη σύνταξη και χορήγηση αξιολογήσεων που θα χρησιμοποιούνται σε δικαστικές ακροάσεις ενάντια σε "ομάδες ακτιβιστών" (σ.σ. όπως συχνά βαφτίζονται και οι συνδικαλιστές), μέχρι και την έκδοση περιοριστικών εντολών για αυτές τις ομάδες (σ.σ. συνδικάτα)...», ανέφερε η σχετική αγγελία.

Σημειωτέον, τα καθήκοντα του «αναλυτή πληροφοριών» περιλαμβάνουν και τη συγκέντρωση πληροφοριών για τη δράση ανταγωνιστριών εταιρειών, για γεωπολιτικά ζητήματα, ακόμα και για «τρομοκρατικές απειλές». Η αγγελία «κατέβηκε» από το διαδίκτυο μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ωστόσο είναι ενδεικτική.

Ανίχνευση του «κινδύνου» συνδικαλισμού

Περγαμηνές στην κατάρτιση τέτοιων μεθόδων χαφιεδισμού έχει και μια θυγατρική της «Amazon», η «Whole Foods». Τον περασμένο Απρίλη, έγινε γνωστό ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει φτιάξει ειδικό διαδραστικό χάρτη για να «σημαδεύει» τις περιοχές των ΗΠΑ όπου διατηρεί καταστήματα και καταγράφει «κίνδυνο συνδικαλιστικής δράσης» του προσωπικού.

Πώς υπολογίζεται αυτός ο «κίνδυνος»; Με πάνω από 20 «μετρήσεις», σε τρεις βασικές κατηγορίες «παραγόντων» που εκτιμάται ότι αυξάνουν τον «κίνδυνο» ένας εργαζόμενος να συνδικαλιστεί. Οι «εξωτερικοί κίνδυνοι» περιλαμβάνουν π.χ. το ποσοστό των οικογενειών της περιοχής που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το τοπικό ποσοστό ανεργίας. Το πόσο μαζική είναι η συμμετοχή στο τοπικό συνδικάτο. Τον αριθμό των προσφυγών που έχουν υποβληθεί στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Οι «κίνδυνοι εντός καταστήματος» περιλαμβάνουν το μέσο μισθό στο κάθε κατάστημα, το μέσο όρο των πωλήσεων. Η δε τρίτη κατηγορία «μετρήσεων» αποκαλείται «συναίσθημα του μέλους της ομάδας» και αφορά π.χ. το βαθμό «πίστης» και «αφοσίωσης» στην εταιρεία.

Αν μη τι άλλο, οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα, οι ανεπαρκείς μισθοί, η εργοδοτική επιθετικότητα είναι παράγοντες που προκαλούν δυσαρέσκεια και μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να πυροδοτήσουν αντιδράσεις, κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις.

Η δίψα όμως για τα κέρδη οδηγεί σε ολοένα και πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η περικοπή της υγειονομικής κάλυψης που ανακοίνωσε η «Whole Foods» το περσινό φθινόπωρο και μάλιστα για εργαζόμενους που απασχολούσε με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Αλλά και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν την περασμένη άνοιξη καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα και οι πρώτοι νεκροί ανάμεσα στο προσωπικό, η εργοδοσία αρνήθηκε να δώσει στους εργαζόμενους αμειβόμενη άδεια ώστε να ελεγχθεί η διασπορά, ενώ έγιναν ελάχιστα διαγνωστικά τεστ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καταρτίζει και το λεγόμενο «Χάρτη Σχέσεων (των μελών της ομάδας)» (όπως αποκαλείται αυτός ο διαδραστικός χάρτης) που όπως περιέγραφε και κείμενο της ίδιας της «Whole Foods» «είναι σχεδιασμένος ώστε να εντοπίζονται καταστήματα με αυξημένο κίνδυνο ένταξης και δράσης στα συνδικάτα... Ο έγκαιρος εντοπισμός μάς καθιστά ικανούς να τροφοδοτήσουμε τις περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες με "πόρους", με το στόχο της μείωσης του κινδύνου αντιμετωπίζοντας προκλήσεις νωρίς, πριν αυτές καταστούν προβληματικές».

Οταν δημοσιογράφοι ζήτησαν διευκρινίσεις για το είδος των «πόρων» που η εργοδοσία διαθέτει για τη «μείωση του κινδύνου» δεν έλαβαν απαντήσεις. Εκπρόσωποί της επέλεξαν να σχολιάσουν μόνο ότι «η εταιρεία αναγνωρίζει τα δικαιώματα των "μελών της ομάδας μας" (σ.σ. εργαζομένων) να αποφασίζουν το αν αποτελεί δικαίωμά τους η εκπροσώπηση μέσα από συνδικάτο», σπεύδοντας να κρίνει ότι «συμφωνούμε με τη συντριπτική πλειοψηφία των "μελών της ομάδας μας" ότι είναι καλύτερη μια άμεση σχέση με την "Whole Foods Market" και την ηγεσία της, κατά την οποία τα "μέλη της ομάδας" διαθέτουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και κάθε άτομο έχει τη δυνατότητα να βρίσκει άμεση "ανατροφοδότηση"». Μακριά από τα συνδικάτα, λοιπόν, με οποιονδήποτε τρόπο ή κόστος!

Τέτοιες μέθοδοι χαφιεδισμού και φακελώματος των εργαζομένων χρησιμοποιούνται σε όλο και μεγαλύτερο εύρος. Οπως δήλωνε στην οικονομική εφημερίδα «Business Insider» η δικηγόρος Βίλμα Λίμπμαν, που θήτευσε στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων επί κυβερνήσεων Μπους, Κλίντον και Ομπάμα, «η κυριαρχία της επιχειρηματικής κοινότητας είναι εντελώς "αλλεργική" απέναντι στο συνδικαλισμό...».

Η εφημερίδα πρόσθετε πως «τα συνδικάτα δίνουν στους εργαζόμενους μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, σε θέματα όπως οι μισθοί αλλά και οι παροχές για την Υγεία. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες απεργιών, που μπορεί να αναστατώσουν τις εταιρείες». Η ίδια η Λίμπμαν σημείωνε πως οι εταιρείες «δεν θέλουν τίποτα να αναμειγνύεται στην αυτονομία και την ικανότητά τους να δρουν μονομερώς...».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής (αμερικανική «δεξαμενή σκέψης»), μόνο το διάστημα 2014 - 2017 αμερικανικές εταιρείες δαπάνησαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες συμβουλευτικής για «εκστρατείες ενάντια σε συνδικάτα».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Παρά την προσπάθεια να μπουν οι αγώνες στο γύψο, όπως γίνεται και στη χώρα μας με τη νομοθεσία για τις διαδηλώσεις και άλλα μέτρα περιστολής των λαϊκών ελευθεριών, μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι αποφασίζουν κινητοποιήσεις, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Ενδεικτικά, στη Γαλλία στις 17 Σεπτέμβρη ετοιμάζεται νέα «μέρα πανεθνικής δράσης» με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Στο Βέλγιο, στις 13 Σεπτέμβρη προγραμματίζεται διαδήλωση εργαζομένων στην Υγεία, που μάλιστα οι αρχές προσπαθούν να απαγορεύσουν στο όνομα της αποφυγής του συνωστισμού. Στην Ισπανία προγραμματίζονται κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών με έμφαση στην ανάγκη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Στην Ιταλία εργαζόμενοι από διάφορους τομείς επίσης σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24 και 25 Σεπτέμβρη.


Α. Μ.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Σφίγγουν τον στρατιωτικό κλοιό σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα

Οι απανωτές ασκήσεις και αναχαιτίσεις αναδεικνύουν την όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία

Το πλοίο του ΠΝ «Αλιάκμων» στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Ιούλη για να συμμετάσχει σε ασκήσεις και περιπολίες του ΝΑΤΟ
Το πλοίο του ΠΝ «Αλιάκμων» στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Ιούλη για να συμμετάσχει σε ασκήσεις και περιπολίες του ΝΑΤΟ
Αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα, με ασκήσεις και συχνές αναχαιτίσεις μαχητικών αεροσκαφών, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα κοντά στα ρωσικά σύνορα, όσο ξετυλίγεται το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας και οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαλτικής και σ' αυτή της Μαύρης Θάλασσας, την οποία άλλωστε το ΝΑΤΟ έχει αναδείξει ως μία από τις προτεραιότητες της λυκοσυμμαχίας.

Ενδεικτικά των ΝΑΤΟικών πιέσεων είναι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δυο βδομάδες, ενώ και η πολιτική κρίση στη Λευκορωσία αξιοποιείται για αυξημένη και παρατεταμένη στρατιωτική παρουσία στα σύνορά της.

Αμερικανικά στρατεύματα και άρματα μάχης αναπτύχθηκαν την περασμένη βδομάδα στη Λιθουανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, για δύο μήνες, ενώ αρχικά οι εν λόγω ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στα μέσα του μήνα και να διαρκέσουν δυο βδομάδες. Επιπλέον, περίπου 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικά αεροπλάνα από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Πολωνία θα συμμετάσχουν σε ετήσια ΝΑΤΟική άσκηση (14 - 25 Σεπτέμβρη). Από την πλευρά της η Λευκορωσία έχει αναπτύξει τον μισό στρατό της στα δυτικά σύνορα με Πολωνία και Λιθουανία.

Νέες ασκήσεις στα σύνορα με τη Ρωσία ξεκίνησε επίσης την περασμένη βδομάδα το ΝΑΤΟ έως τις 18 Σεπτέμβρη, αυτήν τη φορά μαζί με τη Γεωργία, που άλλωστε διαπραγματεύεται την ένταξή της στη βορειοατλαντική συμμαχία. Περίπου 2.800 στρατιωτικοί από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις, που είναι «η πιο σημαντική συνιστώσα των προσπαθειών με στόχο την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Γεωργίας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Αυξάνεται η στρατιωτική κινητικότητα ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη Βαλτική
Αυξάνεται η στρατιωτική κινητικότητα ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη Βαλτική
Από την άλλη πλευρά, λευκορωσικές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετάσχουν σε κοινά γυμνάσια («Σλαβική Αδελφότητα 2020») στη Λευκορωσία από 10 έως 15 Σεπτέμβρη. Στις ασκήσεις είχε ανακοινωθεί ότι θα συμμετείχε και η Σερβία, ωστόσο κατόπιν πιέσεων από την ΕΕ ακύρωσε τη συμμετοχή της (βλέπε και σχετικό θέμα).

Αύξηση πτήσεων και εικονικές εκτοξεύσεις πυραύλων

Την ίδια στιγμή, καθημερινό πλέον φαινόμενο είναι οι αναχαιτίσεις ΝΑΤΟικών μαχητικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών από ρωσικά, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εκδίδει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Τις τελευταίες βδομάδες σημειώθηκε πλήθος περιστατικών μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟικών αεροσκαφών πολύ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Τρία βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πλησίασαν τα ρωσικά σύνορα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του ουκρανικού εναέριου χώρου, αεροσκάφη της νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν επανειλημμένα τα ρωσικά σύνορα στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν αεροσκάφος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις δραστηριότητες αναγνώρισης στα σύνορα της Ρωσίας κοντά στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα τις τελευταίες βδομάδες, ενώ παράλληλα έχει εντείνει σημαντικά τις εκπαιδευτικές πτήσεις με προσομοιώσεις ρίψεων πυραύλων στη Ρωσία, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Ο ίδιος εκτίμησε πως «αυτή η δραστηριότητα προέρχεται» από το γεγονός ότι αμφισβητείται η κυριαρχία του ΝΑΤΟ, καθώς ο κόσμος δεν είναι πια «μονοπολικός», δηλαδή αναδύονται νέες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που μπορούν να ανταγωνιστούν οικονομικά και στρατιωτικά τη βορειοατλαντική συμμαχία και να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της.

Θυμίζουμε, άλλωστε, πως εκτός από τη Ρωσία, η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έκανε για πρώτη φορά ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, σημειώνοντας ότι ενισχύεται και στρατιωτικά.

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, τον περασμένο μήνα αυτές οι στρατιωτικές ΝΑΤΟικές δραστηριότητες κοντά στα εναέρια σύνορα της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά περίπου 30% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019. Δηλαδή, όπως είπε, αναφέρθηκαν 87 τέτοιες πτήσεις τον Αύγουστο του 2019, ενώ τον Αύγουστο του 2020 σημειώθηκαν περίπου 120.

Παράλληλα - υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας - οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ όχι μόνο ενίσχυσαν τις δραστηριότητες επιτήρησης κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, αλλά εκπαιδεύονται όλο και πιο ενεργά για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων, εκτελώντας εικονικές εκτοξεύσεις πυραύλων σε στόχους εντός της χώρας.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι προηγουμένως - αν και όχι τόσο συχνά - υπήρχαν κυρίως αεροσκάφη αναγνώρισης, πλέον έχουν ξεκινήσει τακτικές εκπαιδευτικές πτήσεις με μεγάλο αριθμό αεροπλάνων, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται εικονικές πυραυλικές επιθέσεις», είπε ο Σοϊγκού σε τηλεοπτική συνέντευξη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αυξημένη παρουσία σε Πολωνία και Μαύρη Θάλασσα

Στην Πολωνία μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 1.000 επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες και θα αναπτυχθεί μια δομή διοίκησης για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μέσα στους επόμενους μήνες, με το «βλέμμα» στη Ρωσία. Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Αμυνας, η νέα δομή θα είναι «το πιο σημαντικό κέντρο διοίκησης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή», ενώ θα προηγηθεί η υπογραφή της τελικής συμφωνίας ΗΠΑ - Πολωνίας για τη μόνιμη παρουσία του αμερικανικού στρατού.

Αναφερόμενος στο νέο στρατιωτικό σώμα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Πολωνία, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας είπε ότι το ανθρώπινο δυναμικό των Συμμαχικών Διοικητικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκε στην Ανατολική Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα 10.000 άτομα, με στόχο τον «στρατηγικό περιορισμό» της Ρωσίας.

Πρόσθεσε δε πως «οι ασκήσεις των Συμμαχικών Διοικητικών Επιχειρήσεων κοντά στα ρωσικά σύνορα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2014. Τα σενάρια περιλαμβάνουν τη δημιουργία μεγάλων στρατιωτικών ομάδων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, και η παρουσία ΝΑΤΟικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει σχεδόν μόνιμη. Ο Σοϊγκού υπογράμμισε πως κράτη που δεν συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα έχουν εκεί τους στόλους τους και πως η Ρωσία «παρακολουθεί στενά τις κινήσεις τους». Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η βορειοατλαντική συμμαχία θεωρεί τη Μαύρη Θάλασσα στρατηγική περιοχή και σκοπεύει να ενισχύσει την παρουσία της εκεί.

Εξελίσσεται η συνεργασία με την Κίνα

Στο μεταξύ, εξελίσσεται - αν και με προσεκτικά βήματα - η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα. Την προηγούμενη Παρασκευή συναντήθηκαν οι υπουργοί Αμυνας της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Μόσχα και ο Σοϊγκού πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουί Φενγκ.

«Παρά την πανδημία, πραγματοποιείτε μια δεύτερη επίσκεψη στη Ρωσία. Είμαι ευγνώμων για την προσοχή με την οποία εστιάζετε στην ανάπτυξη της στρατιωτικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά του ο Γουί ισχυρίστηκε πως η Κίνα προασπίζεται μεν την «ειρηνική ανάπτυξη», αλλά ταυτόχρονα «ο κινεζικός στρατός έχει την αποφασιστικότητα, την ικανότητα και την αυτοπεποίθηση να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά του συμφέροντα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σοϊγκού στη μεγάλη στρατιωτική «στρατηγικής σημασίας» ετήσια άσκηση «Καύκασος 2020», που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 21 και 26 Σεπτέμβρη, «ολοκληρώνοντας τις επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις μάχης που έχουν προγραμματιστεί φέτος». Οπως είπε, προβλέπεται η συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων 9 ξένων κρατών, προσθέτοντας ότι άλλα 9 θα στείλουν παρατηρητές.

Η Κίνα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις ασκήσεις, μαζί με την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Ιράν, τη Μιανμάρ, το Πακιστάν και άλλες χώρες.

Οι βασικές ασκήσεις θα διεξαχθούν στην περιοχή Αστραχάν και στα νερά της Μαύρης και της Κασπίας Θάλασσας, σημείωσε ο Σοϊγκού και πρόσθεσε ότι «θα αξιολογήσουμε την ικανότητα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας να εγγυηθεί τη στρατιωτική ασφάλεια στα νοτιοδυτικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».


Ε. Μ.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΕΕ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Ακύρωσε τη συμμετοχή της σε κοινή άσκηση με Ρωσία - Λευκορωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία Βούτσιτς - Πούτιν

Πούτιν - Βούτσιτς συνομίλησαν χτες, μια βδομάδα μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στον Λευκό Οίκο (φωτ. από παλιότερη συνάντησή τους)

Copyright 2019 The Associated

Πούτιν - Βούτσιτς συνομίλησαν χτες, μια βδομάδα μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στον Λευκό Οίκο (φωτ. από παλιότερη συνάντησή τους)
Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη γεωπολιτική επιρροή στα Βαλκάνια επιβεβαίωσε η χτεσινή ανακοίνωση ότι τελικά η Σερβία δεν θα πάρει μέρος σε κοινά γυμνάσια που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν χτες με Ρωσία και Λευκορωσία, με τον κωδικό «Σλαβική Αδελφότητα 2020».

Ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, μίλησε για «ασφυκτικές» πιέσεις που ασκήθηκαν και - χωρίς να κατονομάσει την ΕΕ - πρόσθεσε ότι «μας ζητήθηκε να εγκαταλείψουμε τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία, με τίμημα ακόμη και την ευρωπαϊκή μας προοπτική αν δεν το πράξουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξαιτίας της «στρατιωτικής ουδετερότητας» η Σερβία παγώνει για ένα εξάμηνο όλες τις κοινές ασκήσεις με «ξένους εταίρους»: «Την επόμενη περίοδο δεν θα συμμετάσχουμε σε κοινές ασκήσεις ή στρατιωτικές δραστηριότητες με το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την ΕΕ, με κανέναν. Ούτε με την Ανατολή ούτε με τη Δύση». Είπε ακόμα ότι θα επανεξεταστεί και η συμμετοχή Σέρβων στρατιωτικών σε διεθνείς «ειρηνευτικές αποστολές».

Η ακύρωση της σερβικής συμμετοχής στα γυμνάσια με τη Ρωσία ήρθε μετά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές της βδομάδας (7/9) οι ηγέτες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας μέσα και από κοινή δήλωση την αφοσίωσή τους στο διάλογο της ΕΕ ως «βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία». Μάλιστα, στις 28 Σεπτέμβρη αναμένεται νέα συνάντηση Βούτσιτς, Χότι και Μπορέλ.

Συνομιλία Βούτσιτς - Πούτιν

Πάντως, χτες, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με δική του πρωτοβουλία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν στις 4 Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον αλλά και τις διαβουλεύσεις που είχε στις 7 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες.

«Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τη ρωσο-σερβική εταιρική - στρατηγική σχέση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενώ «ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την προσωπική συμβολή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών και εξέφρασε ετοιμότητα για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας μαζί του σε όλα τα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Οσον αφορά το κρίσιμο (για το Βελιγράδι και όχι μόνο) θέμα του Κοσόβου, ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε «τη θέση αρχής της Ρωσίας όσον αφορά την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης και συμβιβαστικής λύσης που θα είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι και θα καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πολύ πιο αναλυτική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η σερβική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο Βούτσιτς διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του πως «ανεξάρτητα από το βάρος και την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής της θέσης, η Σερβία θα διατηρήσει την αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας και θα παραμείνει ένας πραγματικός και αφοσιωμένος εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Η συνομιλία αφορούσε συνολικά την κατάσταση στα Βαλκάνια και οι δύο «επιβεβαίωσαν πως Σερβία και Ρωσία είναι ειλικρινείς φίλοι, με συνεργασία βασισμένη στο αμοιβαίο όφελος».

Επίσης, «ο Πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Πούτιν για τη διαρκή στήριξη της Ρωσίας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας, όπως και για τις προσπάθειες σχετικά με τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», ενώ η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι «θα μπορούσε να παράσχει πολιτική στήριξη στις προσπάθειες της Σερβίας για την εδαφική της ακεραιότητα και να συντονίσει τις ενέργειές της στην εξωτερική πολιτική με τη Σερβία, με στόχο την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης».

Συζήτησαν ακόμα για τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών «που δυναμώνουν συνεχώς, εντοπίζοντας πάντως ότι οι ευκαιρίες συνεργασίας είναι πολύ μεγαλύτερες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ